Zprávy

Zemřelý Ariel Šaron byl podle českých politiků velkou osobností Izraele

Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron byl jednou z nejvýraznějších osobností Izraele a výrazně ovlivnil historii tohoto státu. V reakci na jeho úmrtí to řekli někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda, který se před deseti lety s Šaronem setkal, a místopředseda ČSSD a možný nový šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Současnou politickou scénu Blízkého východu podle nich ale Šaronova smrt zřejmě nepoznamená, protože do ní už několik let nezasahoval. "Považuji Ariela Šarona za jednoho z největších státníků Izraele, vykonal pro jeho vybudování, nezávislost, obranu a bezpečí velké dílo," prohlásil Svoboda a vzpomenul i na někdejší setkání s Šaronem, který podle něj měl nadhled, viděl souvislosti a měl jasnou vizi. Také Zaorálek mluví o zemřelém Šaronovi jako velké postavě izraelské politiky a člověku, který se výrazně zapsal do izraelské historie.

Historik Portmann potvrdil svou kandidaturu na ředitele ÚSTR

Předseda vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), švýcarský historik Adrian Portmann von Arburg (1974), potvrdil kandidaturu na funkci ředitele ústavu. Rezignoval proto také k 10. lednu na svůj dosavadní post. Sdělil to v zaslaném prohlášení. O místo ředitele usiluje celkem pět lidí, prozatímní šéfka Pavla Foglová mezi nimi není. Nového ředitele bude vybírat desetičlenná komise ve dvou kolech. Výsledek výběrového řízení má hlavní rada oznámit do 30. dubna, podle neoficiálních informací má zájem na tom, aby to bylo co nejdříve. Kdo všechno se do soutěže přihlásil, zatím známo není. Ve výběrové komisi sedí historici, lidé z archivnictví i manažerské sféry. Ohodnotí body jednotlivé koncepce, na nichž nebudou jména kandidátů.

Senátorem v obvodu Zlín bude lidovec Kunčar nebo Lukáš z ODS

Do druhého kola doplňovacích senátních voleb v obvodu 80 - Zlín postoupili Patrik Kunčar (KDU-ČSL) a Libor Lukáš (ODS). Vyplývá to z výsledků zveřejněných na serveru www.volby.cz. Druhé kolo voleb se uskuteční za týden. Vítěz v Senátu nahradí Tomia Okamuru, jemuž mandát zanikl poté, co se loni stal poslancem z hnutí Úsvit. Třetí skončila kandidátka ČSSD Milena Kovaříková, až za ní kandidát Úsvitu Pavel Talaš. Voleb se zúčastnilo 23,33 procenta voličů.

Královéhradecká ODS nominovala na šéfa strany Petra Fialu

Královéhradecká ODS nominovala na šéfa strany poslance a exministra školství Petra Fialu. Šéfem ODS v kraji se stal trutnovský starosta Ivan Adamec. Rozhodli o tom delegáti regionálního sněmu v Hradci Králové. Původní vedení občanských demokratů v hradeckém kraji kvůli špatnému volebnímu výsledku v říjnových volbách rezignovalo. "O nominaci na předsedu strany usiloval také Edvard Kožušník, ale v souboji v Petrem Fialou nezískal dostatečnou podporu," řekl Adamec. Fiala získal nominaci na předsedu také ve Zlínském kraji a na Vysočině. Na postu místopředsedy by občanští demokraté z hradeckého kraje rádi viděli europoslance Oldřicha Vlasáka, který by měl být zástupcem kraje ve výkonné radě. Občanští demokraté budou své vedení volit na kongresu v Olomouci, který se uskuteční 18. a 19. ledna.

Klausová svůj post na Slovensku nepovažuje za Zemanovu odměnu

Česká velvyslankyně v Bratislavě Livia Klausová prý neusilovala o získání diplomatického postu a netoužila po něm. "Když ale nabídka přišla, bylo to pro mě ctí," řekla Klausová v rozhovoru, který zveřejnil slovenský list Sme. Nabídku na vedení české ambasády na Slovensku dostala Klausová přímo od prezidenta Miloše Zemana. Velvyslankyně ale popřela, že by od Zemana dostala svůj post odměnou za podporu v prezidentské kampani. Novopečená diplomatka, která na velvyslanectví v Bratislavě nastoupila v prosinci, rezolutně odmítla hovořit se slovenským listem o minulosti svého otce. Podle Sme byl funkcionářem válečného slovenského státu, byl při konfiskaci židovského majetku a vedl cenzurní oddělení tehdejší policie. Klausová připustila, že při dělení československé federace před víc než 20 lety cítila nostalgii. Neměla ale prý možnost nahlížet do zákulisí tehdejšího dění, přestože její manžel Václav Klaus byl jako český premiér jeho bezprostředním aktérem.

Palestinci nevysvětlili důvod držení zbraní na pražské ambasádě

Palestinské ministerstvo zahraničí v diplomatické nótě české straně nevysvětlilo důvod držení zbraní na pražské ambasádě. Potvrdilo jen existenci dvanácti zbraní, které prý pochází z osmdesátých let a nebyly použity. České ministerstvo nadále považuje jejich držení za porušení zákona. Řekla to mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Palestincům kvůli původu zbraní pošle ministerstvo novou diplomatickou nótu. České ministerstvo zaslalo do Palestiny žádost o vyjádření kvůli výbuchu trezoru, při kterém na Nový rok zemřel palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál. Proti umístění palestinské ambasády v Praze - Suchdol začali po incidentu protestovat někteří místní obyvatelé. Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana na místo přišlo asi 50 demonstrantů, policisté nemuseli nijak zasahovat.

Soud v Belfastu odsoudil Čecha za organizaci prostituce

Českého občana Bronislava Rybenského (32) odsoudil soud v Belfastu ke dvěma letům vězení za převážení žen z Česka do Severního Irska a organizování prostituce. Napsal to list Belfast Telegraph. Soud označil Rybenského za "hlavního organizátora" spolku, který přepravoval české ženy letadlem do Dublinu a odtud je převážel do Belfastu. Tam je rozděloval do bytů v centru města používaných jako nevěstince. Rybenský financoval přepravu žen a reklamu na jejich služby na erotickém webu a bral si z příjmů "klientek" 50 procent.

Policie pronásledovala ujíždějící auto z Prahy až do Plzně

Policie pronásledovala ujíždějící auto z Prahy až do Plzně, kde řidiče policisté zadrželi. V průběhu zběsilé jízdy, při které se prchající vůz po dálnici řítil rychlostí zhruba 200 kilometrů za hodinu, padly varovné výstřely. Řidič také naboural dvě policejní auta. Nasazen byl i vrtulník, řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Důvod, proč muž policistům prchal, zatím není jasný. V autě ale policisté nalezli léky. Řidič skončil se zraněním hlavy v péči plzeňských lékařů. Zda šlo o vážné či lehké zranění, však Hulan nevěděl.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková je v polovině mistrovství Evropy ve víceboji až na jedenáctém místě. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru nejprve zajela devatenáctý čas na pětistovce, poté byla třetí na trati 3000 metrů. Karolína Erbanová i přes pád těsně před cílem skončila na nejkratší trati víceboje druhá, na trojce skončila 21. a průběžně je šestnáctá. V čele je obhájkyně titulu Ireen Wüstová z Nizozemska. Pro Sáblíkovou i Erbanovou je závod v norském Hamaru hlavně posledním testem před blížící se olympiádou v Soči.

Česká snowboardcrossařka Eva Samková se vrátila do Světového poháru po lehkém zranění kolena sedmým místem v Andoře. Po kolizi a následném pádu v semifinále bez potíží vyhrála takzvané malé finále. Stínem závodu bylo vážné zranění kolena Michala Novotného. Dvacetiletá trojnásobná juniorská mistryně světa Samková byla druhá v kvalifikaci a prokázala, že koleno je už v pořádku.

Český skokan Jan Matura skončil v závodu Světového poháru v letech na lyžích v Tauplitzu na děleném třináctém místě. Matura předvedl dva stejné skoky na hranici 177 metrů a prokázal, že jeho forma roste. Po dvou umístěních těsně za elitní desítkou v posledních dvou závodech Turné čtyř můstků zaznamenal třetí nejlepší výsledek sezony.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová zahájila mistrovství Evropy ve víceboji druhým místem v závodě na 500 metrů. O šanci na zopakování dílčího triumfu z předešlých čtyř let ji připravil pád krátce před cílem. S obhájkyní titulu Ireen Wüstovou z Nizozemska prohrála o tři setiny sekundy. Martina Sáblíková do šampionátu v norském Hamaru vstoupila devatenáctým časem, na svou velkou rivalku Wüstovou ztratila 2,12 sekundy.

Biatlonista Jaroslav Soukup doběhl desátý ve vytrvalostním závodu Světového poháru na 20 km v Ruhpoldingu a zaznamenal svůj nejlepší výsledek v olympijské sezoně.

Český lyžař Ondřej Bank skončil sedmadvacátý v obřím slalomu ve švýcarském Adelbodenu a v aktuální sezoně Světového poháru potřetí v této disciplíně bodoval. Vyhrál Felix Neureuther a připsal si vůbec první výhru v kariéře v obřím slalomu. Pro Německo získal první vítězství v této disciplíně od roku 1973, kdy se to podařilo Maxi Riegerovi.

Česká lyžařka Klára Křížová obsadila 30. místo ve sjezdu v rakouském Zauchensee a získala první bod v sezoně Světového poháru.

Kvalifikací sprintu Světového poháru volnou technikou v Novém Městě na Moravě neprošel ani jeden z českých běžců na lyžích. Nejlépe si vedla Eva Vrabcová-Nývltová, která obsadila 32. místo. Od 30. příčky a postupu do vyřazovacích jízd dělilo osmou ženu nedávné Tour de Ski 14 setin sekundy.

Pavel Churavý obsadil dvacáté místo v závodu Světového poháru v severské kombinaci v Chaux-Neuve a zaznamenal svůj nejlepší výsledek v sezoně. Vyhrál Nor Mikko Kokslien před krajany Magnusem Krogem a Jörgenem Graabakem.

Fotbalisté Plzně v premiéře pod novým trenérem Dušanem Uhrinem mladším porazili v přípravě třetiligový Chomutov 6:2. V úvodu zápasu se sice trápili a ještě na začátku druhé půle byl stav 2:2, pak však především zásluhou dvou branek Wágnera jasně vyhráli. Navíc Viktoria neproměnila dvě penalty.

Rychlobruslařka Erbanová byla i přes pád před cílem druhá v závodě na 500 m na ME ve víceboji. Sáblíková je s odstupem 2,12 sekundy devatenáctá.

Česká tenistka Klára Zakopalová titul ve dvouhře v Hobartu nezískala. Sedmá nasazená prohrála ve finále s dvacetiletou Španělkou Garbine Muguruzaovou 4:6 a 0:6 za 70 minut hry. Chuť si Zakopalová spravila ve čtyřhře, kterou vyhrála spolu s Rumunkou Monicou Niculescuovou. Ve finále porazily americko-čínský pár Lisa Raymondová, Šuaj Čang 6:2, 6:7 a 10:8 v super tie-breaku a připsaly si druhý titul v sezoně. Před Hobartem Zakopalová s Niculescuovou vyhrály minulý týden i v Šen-čenu.

Český gólman Michal Neuvirth se v pátečním utkání NHL postavil po sedmi týdnech do branky Washingtonu a tým dovedl k vítězství 3:2 nad Torontem. Pětadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem, jehož agent Patrik Štefan koncem minulého měsíce prohlásil, že kvůli nízkému zápasovému využití chce pro svého klienta výměnu, kryl 32 střel a stal se první hvězdou zápasu.

Hokejisté Sparty vyhráli ve 37. kole Tipsport extraligy i třetí pražské derby v sezoně. Slavii porazili 4:2 a jejich náskok v čele činí i nadále 14 bodů před druhým Hradcem Králové. Právě Mountfield překazil extraligovou premiéru Jaroslava Becka na pozici hlavního kouče na střídačce Chomutova. Piráti prohráli již podesáté v řadě, podruhé za sebou neskórovali a na předposlední Kladno ztrácejí 17 bodů.

Aleš Loprais v šesté etapě Rallye Dakar obsadil deváté místo a v celkovém pořadí se po dodatečné penalizaci Rusa Šibalova posunul na šestou pozici. Po dvou maratonských dnech tentokrát posádky kamionů absolvovaly jen 156 měřených kilometrů a byly mezi nimi minimální rozdíly. Loprais s tatrou zaostal za vítězným Nizozemcem Pieterem Versluisem o necelých pět minut.

Juniorský mistr světa v cyklokrosu z roku 2001 Martin Bína vyhrál v Lošticích poprvé domácí šampionát. Titulu se dočkal ve 30 letech po pěti druhých a jednom třetím místě. Druhý skončil Michael Boroš a třetí byl Vladimír Kyzivát. Český pohár Toi Toi Cup opanoval Tomáš Paprstka, který dojel pátý

Počasí v neděli:

Bude proměnlivo, na horách na severu a severovýchodě oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Teploty 1 až 5 °C, na horách kolem -2 °C. Foukat bude čerstvý západní až severozápadní vítr.