Zprávy

Zeman jmenuje Sobotku premiérem v pátek 17. ledna

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. ledna na Pražském hradě. Oznámil to na páteční tiskové konferenci. Novou vládu by hlava státu mohla jmenovat do konce ledna, když ve Sněmovně v prvním čtení projde zákon o státní službě. To si prezident stanovil jako podmínku. Sobotka podle Zemana splnil podmínku, kterou mu dal, když ho pověřoval vyjednáváním o vládě a nové koalici sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců, a to, aby zajistil spolehlivou parlamentní většinu. Do konce měsíce si chce Zeman promluvit se všemi kandidáty na ministry, z nichž některé kritizoval.

Zeman měl výtky k Chovancovi, Mládkovi a Dienstbierovi

Prezident Miloš Zeman má připomínky ke kandidátovi na ministra vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) kvůli jeho studiu na plzeňské právnické fakultě. U adepta na ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) uvedl jako výhradu to, že v minulosti nezískal bezpečnostní prověrku. U Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který má být ministrem pro legislativní radu vlády a lidská práva, vyjádřil pochyby kvůli tomu, že měl být adeptem na lídra sociální demokracie pro evropské volby. Zeman nikoho z nich přímo nejmenoval, ani neřekl, že některého z nich nejmenuje. Zeman jmenovitě pochválil jen dva kandidáty na ministry, Antonína Prachaře mířícího na dopravu a Helenu Válkovou na spravedlnost (oba ANO). Prachař má podle Zemana dlouholetou zkušenost v oboru. Právničky Válkové si prý váží za to, že přispěla k odkrytí kauzy plzeňských práv. I když prý kandidáta na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) pokládá za popletu, nemá k němu výhrady.

Většina starostů je proti slučování do větších celků, řekl Zeman

Podle prezidenta Miloše Zemana je většina starostů proti násilnému slučování obcí do velkých celků. V menších vesnicích mají obyvatelé lepší kontrolu nad tím, jak jejich starostové hospodaří, než je tomu ve velkých městech, dodal. Zeman to řekl u příležitosti přijetí vítězů soutěže Vesnice roku na Pražském hradě. Prezident v projevu ke starostům připomněl kauzu kritizované výstavby tunelu Blanka v hlavním městě. Pokud by politici na vesnicích měli za sebou podobnou aféru, museli by ve svých funkcích skončit, zdůraznil. Od zástupců oceněných obcí obdržel pozvánku k jejich návštěvě. Slíbil, že se do nich opravdu vydá. Zeman je známý tím, že regiony pravidelně navštěvuje. Příští týden pojede na tři dny do Karlovarského kraje.

Státní dluh loni stoupl nejméně od roku 1996

Státní dluh České republiky loni stoupl o 15,7 miliardy korun a na konci loňského roku činil 1,683 bilionu Kč. Jde o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996, sdělilo ministerstvo financí (MF). Na každého Čecha tak připadá dluh přes 160.000 Kč. Nízký nárůst dluhu byl podle MF způsoben především růstem volných peněžních prostředků státu. Kvůli změně pravidel totiž mohlo MF zapojit zhruba 60 procent rezervních prostředků z konce roku 2012 na financování potřeb státu v loňském roce. Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky

Fiala byl jihomoravskou ODS nominován na předsedu strany

Poslanec a exministr školství Petr Fiala byl jihomoravskou ODS nominován na předsedu strany. Oznámil to regionální manažer ODS Michal Pátek. Fiala oznámil kandidaturu na post předsedy zhruba před měsícem, o funkci bude zřejmě soupeřit příští týden na kongresu v Olomouci s nynější místopředsedkyní strany Miroslavou Němcovou. Jihomoravští občanští demokraté na regionálním sněmu také vybrali krajského šéfa, stal se jím poslanec Pavel Blažek. Brněnský rodák a někdejší rektor Masarykovy univerzity je členem ODS teprve krátce. Do strany vstoupil loni v listopadu. Už dříve ale působil jako hlavní vědecký poradce expremiéra Petra Nečase (ODS) a od května 2012 do července 2013 byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě. Loni vedl ještě jako nestraník jihomoravskou kandidátku ODS ve sněmovních volbách a stal se poslancem.

LN: VZP opustí projekt IZIP

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) definitivně ukončila vyjednávání s firmou IZIP. Píší to Lidové noviny (LN). Portál ke komunikaci s lékaři, pojištěnci a plátci pojistného si zajistí sama. Tendr na systém chce vypsat zhruba za měsíc, nový portál by mohla mít do konce roku. Stávající projekt IZIP, který vedle portálu zahrnuje elektronické zdravotní knížky, byl často kritizován kvůli vysokým nákladům, dokonce se jím zabývá policie. VZP má nyní 51 procent akcií IZIP. Správní rada pojišťovny loni odsouhlasila, že VZP buď koupí zbylé akcie od menšinového vlastníka, aby měla 100 procent podniku, nebo z projektu odejde a vypíše výběrové řízení na nový portál.

MZe: Pomoc zemědělcům po živelních katastrofách zrychlí

Pomoc zemědělcům a lesníkům v případě živelních katastrof, jako jsou povodně či sucha, zrychlí. Evropská komise schválila program pro řešení rizik vypracovaný ministerstvem zemědělství (MZe). Úřad, který o tom informoval v tiskové zprávě, bude do budoucna postiženým subjektům moci zasílat státní podporu neodkladně a nebude muset čekat v jednotlivých případech na souhlas Bruselu, jak tomu bylo doposud. Finanční pomoc se bude vztahovat na škody na zemědělských a lesních pozemcích, porostech pěstovaných rostlin, na lesích a lesních školkách. Kompenzace budou moci získat také majitelé uhynutých hospodářských zvířat a zemědělci, kterým vznikla škoda na krmivech, stelivech, zásobách, jejich budovách či strojích.

Hovory v Rathově kauze dokreslují podle žalobce atmosféru případu

Odposlechy telefonních hovorů v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha dokreslují podle žalobce Petra Jiráta atmosféru při sjednávání zakázek ve Středočeském kraji. Záznamy ale lze prý málokdy hned s jistotou spojit s určitou akcí, řekl Jirát. Mezi další důkazy ovšem podle něj zapadají. Odposlechy v těchto dnech přehrává Krajský soud v Praze, který kauzu projednává od loňského srpna. Volající a příjemci hovorů si většinou domlouvají schůzky a řeší obsah nebo předávání různých písemností. Používají mimo jiné spojení jako "ta naše věc" nebo "horké zboží". Kriminalisté sledovali telefony podezřelých lidí od listopadu 2011 do května následujícího roku, kdy policie zatýkala. Kromě tehdejšího sociálnědemokratického poslance Ratha a Drážďanského byli slyšet například projektanti opravy zámku Buštěhrad a další obžalovaná Lucia Novanská, která měla na starost losování v tendrech a podle obžaloby si řekla o úplatek.

Státní zástupce podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy

Zlínský státní zástupce Roman Kafka podal obžalobu v hlavní větvi metanolové kauzy. Případ bude řešit Krajský soud v Brně. Státní zastupitelství potvrdilo podání obžaloby na svém webu. V takzvané hlavní větvi obchodů s otráveným alkoholem je stíháno 31 lidí, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Celý metanolový skandál si vyžádal pět desítek obětí. Tři hlavní aktéři kauzy, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska jsou ve vazbě. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Soud v JAR Krejčířovi nepovolil odvolání proti zamítnutí kauce

Vrchní soud v Johannesburgu nepovolil právníkům zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře, aby se odvolali k jihoafrickému nejvyššímu odvolacímu soudu proti čtvrtečnímu zamítnutí Krejčířovy žádosti o propuštění na kauci. Na Twitteru o tom informovala novinářka jihoafrického listu Citizen Amanda Watsonová, která jednání soudu sledovala. Proces s Krejčířem, který čelí obvinění z únosu a pokusu o vraždu, bude pokračovat 24. ledna. O žádosti podnikatelových advokátů rozhodovala stejná soudkyně, jež ve čtvrtek potvrdila prosincové rozhodnutí soudu nižší instance, který Krejčířovi kvůli obavám z jeho útěku a z ovlivňování svědků nedovolil opustit vazbu. V Česku pravomocně odsouzený Krejčíř byl loni v listopadu zatčen v JAR spolu se třemi Jihoafričany. Vyšetřovatelé tvrdí, že minulý rok v červnu unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění popírá.

V ČR se chystá návrat zubrů do volné přírody

Nezisková organizace Česká krajina získala v Polsku stádo prvních pěti zubrů, které hodlá letos přivézt a v Česku vypustit do volné přírody. Kde přesně to bude, zatím není jasné, zřejmě ale v bývalém či současném vojenském prostoru. Jednoho samce a čtyři samice se podařilo koupit díky sponzorům, informoval ředitel ochranářské společnosti Dalibor Dostál. Česká krajina zvířata získala na základě podpisu smlouvy s mezinárodní organizací European Bison Friends Society, která sídlí právě v Polsku a koordinuje záchranné programy zubrů v celé Evropě. Zubr byl po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhuben. Díky mezinárodnímu záchrannému programu a chovu v zajetí se jeho stavy začaly postupně zvyšovat. Nyní žije na světě zhruba 4500 zubrů, z toho přibližně 3000 ve volné přírodě a v polodivokých chovech. Někdejší Československo se podle Dostála ve druhé polovině 20. století významně podílelo na záchraně tohoto druhu. Dnes ale Česká republika naopak patří k posledním zemím v oblasti původního výskytu zubra, kde se toto zvíře ještě nevrátilo do volné přírody, uvedl Dostál.

Mánes je po rekonstrukci, otevře se během několika měsíců

Budova pražské výstavní síně Mánes je opravena. V současné době její správce, Nadace českého výtvarného umění, přebírá stavbu a čeká na kolaudaci. Z pronájmu restaurace a kancelářských prostor by se měl částečně hradit provoz celé budovy, která při rekonstrukci dostala moderní technologie pro galerijní prostory. Složení výstavního programu bude mít na starosti nadace. Rekonstrukce významné památky české moderní architektury začala na jaře roku 2012. Funkcionalistická budova by měla opravou získat svou původní podobu z 30. let. Opravu za přibližně 150 milionů korun chtěla nadace z jedné třetiny hradit ze svých zdrojů. Další peníze sháněla u sponzorů a také z evropských zdrojů.

Podkrušnohorské muzeum otevřelo expozici o těžbě želené rudy

Novou expozici věnovanou těžbě železné rudy otevřelo Podkrušnohorské technické muzeum v Mostě. Vznikla v budově, kde dříve sídlilo vedení hnědouhelného dolu Julius III. Podle ředitele muzea Zbyňka Jakše vznikala expozice pět let a stála téměř deset milionů korun. Expozice zahrnuje část uměle vytvořené těžební štoly, doplněná je o reálné těžební vozíky. Pro návštěvníky jsou připraveny také interaktivní prvky. K vidění jsou nerosty, které se v Krušných horách těžily, dobové uniformy nebo nářadí. Loni navštívilo muzeum asi 8000 lidí, většinou školáků.

Rok české hudby 2014 se překlenul také do zahraničí

Rok české hudby 2014, který oficiálně zahájila novoročním koncertem Česká filharmonie s pěvkyní Magdalenou Koženou, se překlenul také do zahraničí. Tento týden byly představeny první z bezmála 140 hudebních projektů. Významní tuzemští umělci vystoupí na světových hudebních festivalech, česká muzika pronikne nejen k evropským posluchačům, ale bude slyšet i v Asii a ve Spojených státech amerických. Informovala o tom mluvčí Českých center Petra Jungwirthová. Plné tři desítky nejrůznějších hudebních událostí připravilo České centrum Paříž, jehož program zahrnuje Týden Pražského jara, obnovení tradice Paris-Prague Jazz Clubu nebo Českou sezónu v divadle André Malraux. Četná setkání s českou hudbou nabízí také České centrum Vídeň. Rakušané se mohou setkávat s českými velikány, a to také díky festivalu dokumentárních filmů věnovanému osobnostem české hudby. Série koncertů v klášteře Klosterneuburg představí mladé hudební talenty. Další akce se uskuteční ve Štýrském Hradci. Do Roku české hudby je zapojeno celkem 22 Českých center působících v zahraničí. Záštitu nad ním převzali dirigent sir Simon Rattle a jeho manželka Kožená.

Ze sportu:

Čeští házenkáři odcestují na mistrovství Evropy podle očekávání se stejnou šestnáctkou hráčů, která v minulém týdnu startovala na přípravném turnaji v Maďarsku. Nechybí opory kapitán Filip Jícha, obránce Daniel Kubeš či Pavel Horák, naopak schází zraněný brankář Martin Galia nebo lovosická hvězda extraligy Jiří Motl. Trenéři oznámili nominaci na šampionát na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála vytrvalostní závod Světového poháru na 15 km v německém Ruhpoldingu, úspěch českých barev podtrhla třetím místem Veronika Vítková. Dvě české reprezentantky se na stupně vítězů probojovaly poprvé v historii SP. Druhá skončila Běloruska Darja Domračevová.

Snowboardistka Ester Ledecká se poprvé v kariéře prosadila na stupně vítězů ve Světovém poháru. Osmnáctiletá česká naděje pro olympijské hry v Soči v rakouském Bad Gasteinu nestačila až ve finále na úřadující vicemistryni světa Švýcarku Patrizii Kummerovou.

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický zůstane v Arsenalu. Na tiskové konferenci londýnského klubu, v němž má českému záložníkovi po sezoně skončit smlouva, to prohlásil trenér Arséne Wenger.

Fotbalový reprezentant Daniel Kolář prodloužil smlouvu ve Viktorii Plzeň do června 2016. Osmadvacetiletý záložník odmítl možnost k přestupu do zahraničí, která byla prý velmi zajímavá. Rozhodl se pokračovat v Plzni, za kterou hraje od roku 2008.

Český fotbalista Milan Baroš se v pondělí v Praze podrobí operaci levého kolena. Útočník Antalyasporu se zranil před Vánoci, když si v utkání turecké ligy přetrhl přední zkřížený vaz a poškodil si i postranní vaz.

Tenistka Lucie Šafářová si před Australian Open zvedla sebevědomí ziskem titulu ve čtyřhře i cenným skalpem na turnaji v Sydney. V generálce na úvodní grandslam sezony spolu s Maďarkou Timeou Babosovou porazily ve finále světové jedničky Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou po velké bitvě 7:5, 3:6 a 10:7.

Porucha motoru ukončila snažení posádky kamionu Liaz pilotované Jaroslavem Valtrem na Rallye Dakar. Členové týmu KM racing nedojeli do cíle čtvrteční 5. etapy v argentinském Tucumánu a na svém webu oznámili, že ze soutěže stejně jako před rokem odstupují. Podobně dopadl i Josef Macháček, jehož premiérový start v kategorii automobilů ukončily technické problémy.

Kvalifikací na závod Světového poháru v letech na lyžích na rakouském můstku Kulm prošlo hned pět českých reprezentantů. Nejlépe si vedl Antonín Hájek, který obsadil výkonem 186 metrů třetí místo za Slovinci Robertem Kranjecem a Jurijem Tepešem. Neuspěl jen Borek Sedlák.

Tenistka Klára Zakopalová si zahraje na turnaji v Hobartu o titul, nejvýše nasazenou Samanthu Stosurovou z Austrálie v semifinále porazila 6:3 a 6:2. Finálová soupeřka sedmé nasazené Zakopalové vzejde ze španělského souboje Garbine Muguruzaové s Estrellou Cabezaovou.

Tenistka Petra Kvitová začne grandslamové Australian Open proti 87. hráčce světa Luksice Kumkhumové z Thajska. Los v Melbourne také rozhodl, že sedmý nasazený Tomáš Berdych se v 1. kole střetne s Aleksanderem Nedovjesovem z Kazachstánu. Celkem je v pavouku dvouher pět českých mužů a stejný počet žen, ale ještě je může doplnit některá z hráček z kvalifikace.

Útočník Vladimír Sobotka pomohl v NHL gólem a asistencí k výhře St. Louis na ledě Calgary 5:0 a bodoval tak ve čtvrtém zápase za sebou. Dokonce poosmé v řadě se do statistik zapsal Ondřej Palát z Tampy Bay, jenž stejně jako Sobotka vstřelil gól a na další přihrál, Lightning ale podlehli Washingtonu 3:4.

Lyžařka v boulích Nikola Sudová skončila šestá na Světovém poháru v Deer Valley v USA a dočkala se nejlepšího výsledku v olympijské sezoně. Měsíc před hrami v Soči si zlepšila náladu po nevydařeném předchozím závodu v Calgary, kde nepostoupila z kvalifikace. Předtím obsadila na úvod sezony ve Finsku dvanácté místo. První ze dvou závodů v Utahu vyhrála domácí hvězda Hannah Kearneyová.

Česká štafeta biatlonistů Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec skončila pátá na Světovém poháru v Ruhpoldingu. Předposlední štafetový závod před olympijskými hrami v Soči vyhráli Rakušané o desetinu sekundy před Němci. Třetí doběhli Rusové. Češi zvládli závod nejlépe střelecky ze všech týmů, dobíjeli jen dvakrát.

Počasí v sobotu:

V sobotu čekáme místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Teploty 3 až 7 stupňů, na horách kolem nuly.