Zprávy

0:00
/
0:00

Palestinský velvyslanec v Praze byl podle jeho dcery zavražděn

Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, který v Praze na Nový rok zahynul po výbuchu trezoru, byl zavražděn. Je o tom přesvědčena Džamálova dcera Rana. Česká policie však úmyslný trestný čin vylučuje a explozi vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, obdobný postoj zaujaly i palestinské úřady. "Oficiální palestinské stanovisko je nepodložené. Sejf se běžně používal, má matka (žijící v Praze) mi to řekla. Schránka byla o den dříve přestěhována a cestou se s ní očividně něco událo," řekla Rana Džamálová agentuře AP. Nicméně neupřesnila, co se podle ní přihodilo a kdo by za tímto činem mohl stát. Trezor nebyl vybaven žádnými moderními zabezpečovacími prvky a byl denně po třicet let používán, tvrdí velvyslancova dcera. Upozornila také na to, že před dvěma měsíci, když otec odjel do Egypta, pracovali s bezpečnostní schránkou zaměstnanci ambasády. Pražští policisté, kteří případ vyšetřují, na ambasádě objevili několik zbraní, které neprošly českou evidencí. Jejich počet ani druh zatím neupřesnili.

Suchdol požaduje přestěhování palestinské ambasády mimo své území

Městská část Praha Suchdol požaduje po ministerstvu zahraničí přemístění palestinské ambasády mimo své území. Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali zbraně a výbušniny. Sdělil to starosta Suchdola Petr Hejl. "Rada městské části Praha-Suchdol se cítí jednáním diplomatů státu Palestina, kteří na ambasádě přechovávají zbraně a výbušniny, a porušují tak české a mezinárodní právo, podvedena," uvedl Hejl. Palestinští diplomaté tak podle Hejla ztratili důvěru městské části. Hejl již ve středu řekl, že areál ambasády dosud není zkolaudován. To potvrdil i Adam Halmoši, mluvčí Prahy 6, která pro Suchdol zajišťuje výkon státní správy, tedy i úkony týkající se stavebního úřadu.

Zeman přijal Rusnoka v Lánech k tradičnímu novoročnímu obědu

Prezident Miloš Zeman přijal premiéra v demisi Jiřího Rusnoka ke společnému novoročnímu obědu na zámku v Lánech. Pro Zemana jde o první novoroční oběd s předsedou vlády. Rusnoka uvítal v pátek po poledni. Premiér se na úvod setkání zapsal do pamětní knihy lánského zámku. Rusnok do středočeské obce dorazil bez manželky. Z tradiční novoroční hostiny se omluvila. Oběd dvou vysokých státních představitelů trval přibližně dvě hodiny. Sestával se z šunky od kosti, domácího hovězího vývaru s játrovými knedlíčky, konfitované kachny se šťouchanými brambory a zelím. Jako dezert se podával créme brûlée a zmrzlina. Zeman letos předsedu vlády přijal v Lánech poprvé. Jeho předchůdce Václav Klaus zval na novoroční obědy také předsedy vlád i s jejich manželkami. Loni však tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) pozvání odřekl s poukazem na vážné rodinné důvody. Nečas se později rozvedl se svou tehdejší manželkou.

Kandidátem ČSSD na ministra práce bude zřejmě expremiér Špidla

Kandidátem ČSSD na ministra práce a sociálních věcí se podle hlasů ze sociální demokracie stane bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla. Druhý zvažovaný kandidát a vysočinský radní Petr Krčál totiž stále neví o tom, pro koho se rozhodlo grémium ČSSD. Podle některých členů nejužšího vedení strany přitom již všichni kandidáti o svých nominacích vědí. "Pan Sobotka se mnou mluvil zhruba týden před vánočními svátky. Já jsem tam byl na krátké konzultaci o situaci v resortu ministerstva práce a sociálních věcí," řekl ke svému zatím jedinému jednání se Sobotkou. Sobotka se v pátek již sešel s pravděpodobným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a hlavním kandidátem na zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, který je prý připraven se vedení resortu ujmout. S dvojicí dalších pravděpodobných ministrů - Lubomírem Zaorálkem (zahraničí) a Milanem Chovancem (vnitro) - se šéf největší parlamentní strany viděl již na ranním grémiu.

Respekt.cz: Lessy přijme místo policejního přidělence v Bratislavě

Policejní prezident Petr Lessy chce vyřešit dvojvládí v čele sboru tím, že rezignuje na svou funkci a přijme nabízené místo policejního přidělence v Bratislavě. Napsal to server Respekt.cz. Podle něho by měl Lessy zamířit na Slovensko v únoru, ten však tuto informaci nepotvrdil. Variant řešení je podle něj více, jasněji by prý mohlo být již v příštím týdnu. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina pak na dotaz serveru Aktuálně.cz, zda jde o pravdivou informaci, napsal, že je to nesmysl. Také druhý policejní prezident Martin Červíček dostal dříve nabídku na místo na Slovensku, ten ji však odmítl. Ani on nemá jisté, že zůstane šéfem sboru. Ministr vnitra totiž přezkoumává zákonnost jeho předloňského jmenování do funkce. Pecina na začátku prosince vrátil do služebního poměru Červíčkova předchůdce ve funkci Lessyho, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Současný policejní prezident Červíček se funkce odmítl dobrovolně vzdát, takže ministerstvo zahájilo správní řízení, které by mělo rozhodnout, zda bylo jeho jmenování do funkce oprávněné.

Singer byl za intervence oceněn měsíčníkem The Banker

Guvernér České národní banky Miroslav Singer získal od měsíčníku The Banker vydavatelství Financial Times Group ocenění Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014. Hodnotitelé ocenili zejména devizové intervence proti koruně, které centrální banka spustila na počátku listopadu. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Podle guvernéra je ocenění potvrzením toho, že kroky, které ČNB činí, jsou adekvátní reakcí na situaci české ekonomiky. The Banker je druhým odborným zahraničním magazínem, který v poslední době Singera ocenil. V říjnu loňského roku získal titul Guvernér centrální banky ve střední a východní Evropě pro rok 2013 od časopisu Emerging Markets. ČNB zahájila intervence 7. listopadu s cílem oslabit korunu. Za jediný den snížila kurz z přibližně 25,80 na 27 korun za euro.

Arbitráž kvůli tunelu Blanka začne 10. ledna

Arbitráž kvůli problematickému tunelovému komplexu Blanka začne 10. ledna. Rozhodčí soud s největší pravděpodobností ve sporu mezi Prahou a stavební firmou Metrostav ještě žádné rozhodnutí nevydá. Soudci se zatím seznámí s podklady, které jim obě strany předložily. Uvedl to náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co firma Metrostav zastavila stavbu tunelu. Důvodem jsou především neproplacené faktury za 2,155 miliardy korun. Metrostav navíc tvrdí, že chybí projektová dokumentace, stavbaři tak prý nemohou v práci pokračovat. Město se ale obává, že smlouvy s Metrostavem jsou neplatné. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit. Rozhodnout má proto arbitráž. Tunel Blanka měl být původně zprovozněn v roce 2011, termín se později odsunul na jaro 2014, nyní se diskutuje o létě. Cena stavebních prací i technologie měla být zhruba 26 miliard korun, prodraží se ale pravděpodobně na 36 miliard.

ŘSD zamítlo návrh Eurovie na postupu oprav zvlněné dálnice D47

Dohoda mezi státem a stavební firmou Eurovia CS na opravách zvlněné dálnice D47 se odkládá. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oficiálně zamítlo návrh, který společnost prostřednictvím ministra v demisi Zdeňka Žáka začátkem prosince adresovala ředitelství silnic. ČTK to řekla mluvčí ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Návrh byl pro stát nevýhodný. Většinu oprav zvlněného povrchu by platil stát a zároveň by se musel vzdát nároků na náhradu škody.

Jančura chce časem převést hlavní autobusové linky na železnici

Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura by chtěl v budoucnu převést většinu páteřních autobusových linek na koleje. Zatímco v současnosti je autobusová doprava nejdůležitější součástí holdingu, postupem času by se jí měla stát železniční doprava a autobusové linky budou jezdit na trasách, kde vlaky nedávají smysl. Řekl dnes ČTK Jančura. Student Agency se také chystá účastnit tendrů jak na regionální, tak dálkovou železniční dopravu v Česku i na Slovensku. Ke konkrétním krokům se Jančura chystá ve chvíli, kdy bude jasno o sestavení nové vlády a o postu ministra dopravy.

Průzkumy pro jaderné úložiště na Žďársku se odkládají

Průzkumy pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva v lokalitě Kraví hora na Žďársku se odkládají. Ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) na doporučení rozkladové komise zrušil stanovení průzkumného území. Vyhověl tak odvolání občanských sdružení, řízení se bude muset opakovat. ČTK to sdělily občanská sdružení Calla a Nechceme úložiště Kraví hora. O stanovení průzkumného území Kraví hora požádala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) prostřednictví státního podniku DIAMO loni v lednu. Průzkumné území pak bylo stanoveno rozhodnutím územního odboru ministerstva životního prostředí v Brně 30. května. Kraví hora patří mezi sedm vytipovaných lokalit pro úložiště v ČR. Úložiště by v Česku mělo fungovat od roku 2065. Vyhořelé palivo ze šesti jaderných bloků ČEZ se nyní ukládá do meziskladů. Ty ale přestanou stačit a všechny evropské země musí vybudovat sklad v hloubce 100 až 700 metrů pod povrchem.

Jančura chce převést hlavní autobusové linky na železnici

Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura by chtěl v budoucnu převést většinu páteřních autobusových linek na koleje. Zatímco v současnosti je autobusová doprava nejdůležitější součástí holdingu, postupem času by se jí měla stát železniční doprava. Autobusové linky budou jezdit na trasách, kde vlaky nedávají smysl, řekl Jančura. Student Agency se také chystá účastnit tendrů jak na regionální, tak dálkovou železniční dopravu v Česku i na Slovensku. Ke konkrétním krokům se Jančura chystá ve chvíli, kdy bude jasno o sestavení nové vlády a o postu ministra dopravy.

Ministr: Bavorské kontroly u hranic nejsou proti Čechům

Chystané četnější namátkové kontroly bavorské policie u hranic s Českou republikou nejsou namířeny proti Čechům. Na dotaz ČTK to ve Schwandorfu řekl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Vyjádřil přitom výhrady k výměně informací s Českou republikou o DNA profilech a registračních údajích u vozidel. Českou stranu také vyzval k ještě razantnějšímu postupu proti obchodníkům s pervitinem a jeho výrobcům v Česku. Herrmann ve Schwandorfu představil strategii k boji s přeshraniční kriminalitou, jejíž podstatnou součástí budou ještě intenzivnější kontroly na silnicích u hranic s Českem. V této souvislosti se prý neobává, že by se mohla opakovat nedávná minulost, kdy po zavedení těchto kontrol zaznívala z Česka jejich tvrdá kritika. Češi je podle něj v současnosti akceptují už mnohem více.

Na železničních přejezdech zemřelo loni nejméně lidí za 11 let

Na železničních přejezdech zemřelo v ČR loni 24 lidí, to je nejméně za posledních 11 let. ČTK to oznámil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Stále vysoký je však počet úmrtí při srážkách vlaků s chodci, který v roce 2013 činil 196. To je od roku 2003 čtvrtá nejtragičtější bilance. Srážek na železničních přejezdech bylo loni 180, zraněných 85 a mrtvých 24, všechna tři čísla byla nejnižší od roku 2003. Ve srovnání s rokem 2012 kleslo loni množství nehod o osm, počet zraněných se snížil o 25 a zemřelých o tři. Celkem zaznamenala Drážní inspekce loni 3983 mimořádných událostí, o čtyři procenta méně než v roce 2012.

V misi na Mars je devět kandidátů z Česka

Čtyřiadvacetiletá Lucie a devětadvacetiletá Veronika patří k devíti Čechům, kteří se dostali mezi 1058 uchazečů z celého světa do užšího výběru o první cestu lidí na Mars bez návratu na Zemi. Shodly se, že chtějí pomoct vědě, pro Lucii to je prý i dobrá pracovní příležitost. Obě sní o tom, že budou mezi 24 pozemšťany, kteří začnou "rudou planetu" osidlovat. V příštích dvou letech je ale čekají další tři výběrová kola vedoucí k účasti na unikátní výpravě. Tu slibuje nizozemská společnost Mars One. Podle Veroniky z Brna jakýkoliv výsledek expedice pomůže vědě. O první cestu lidí na Mars mělo původně zájem 202.000 lidí, do užšího výběru se dostala více než tisícovka. Podle Veroniky museli odpovědět na mnoho otázek, například popsat své reakce na stresové situace a poslat své motivační video. Kromě Lucie a Veroniky se projektu účastní sedm Čechů ve věku 23 až 48 let.

Hrabalovské sté výročí připomene řada akcí i konference

Letošní sté výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala připomene množství akcí, jimiž se k autorovi přihlásí řada lidí i institucí. Několik z nich, především spojených s Nymburkem, kde Hrabal léta žil, založilo k výročí internetovou stránku http://www.hrabal-nymburk.cz/. Památník národního písemnictví a Ústav pro českou literaturu zase uspořádají mezinárodní vědeckou konferenci. Pod názvem Obrazy, ze kterých žiji se uskuteční v památníku 8. a 9. dubna. Hrabal se narodil 28. března 1914 a zemřel 3. února 1997. Byl nejpřekládanějším českým autorem 20. století. Nakladatelství Mladá fronta připravuje k výročí několikasvazkové vydání jeho děl, kterým také chce Hrabala čtenářům připomenout jako zásadní postavu české literatury 20. století.

V Brně začala Tříkrálová sbírka žehnáním koledníkům

Výnos z letošní Tříkrálové sbírky použije Diecézní charita Brno na provoz sociálních služeb a na pomoc mentálně postiženým. Sbírku v Brně zahájilo žehnání koledníkům v katedrále na Petrově. Loni lidé darovali na jižní Moravě a v části Kraje Vysočina téměř 18,1 milionu korun. Diecézní charita Brno chce vybrané peníze využít například na provoz telefonické linky důvěry v Blansku. V Jihlavě chce rekonstruovat budovu na provoz sociálních služeb. Charita plánuje i projekty na pomoc mentálně postiženým v Tišnově nebo Brně.

Ze sportu:

Česká lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová se v průběžném pořadí Tour de Ski posunula z desátého na šesté místo a ve stíhacím závodu na 15 kilometrů v Toblachu zaznamenala nejlepší výsledek v kariéře. Vedení bez problémů udržela Norka Astrid Jacobsenová. Mezi muži je i po 36 italských kilometrech volnou technikou v čele Nor Martin Johnsrud Sundby, nejlepší Čech Martin Jakš klesl ze čtrnáctého místa na sedmnácté.

Fotbalová Sparta prodloužila o rok smlouvu se záložníkem Markem Matějovským. Původní kontrakt měl dvaatřicetiletému bývalému reprezentantovi, který na podzim vypadl ze základní sestavy prvoligového lídra, skončit letos v létě.

Fotbalisté Sparty na Letné zahájili zimní přípravu na jarní část první ligy, ve které se pokusí ukončit čtyřleté čekání na titul. Letenský tým chce uhájit první místo i bez posil, místo toho se rozhodl vsadit na udržení současného kádru.

Hokejisté Lva Praha zvítězili v utkání Kontinentální ligy na ledě Čeljabinsku 3:2 po samostatných nájezdech. Traktor v průběhu duelu i zásluhou Jana Bulise dvakrát vedl, Pražané však dokázali odpovědět díky Jiřímu Novotnému a Davidu Ullströmovi. O jejich osmé venkovní výhře za sebou poté rozhodl Jakub Klepiš.

Do třetího závodu Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích postoupila česká čtveřice Jan Matura, Antonín Hájek, Lukáš Hlava a Čestmír Kožíšek. Kvalifikaci vyhrál Nor Anders Fannemel před vedoucím mužem seriálu Thomasem Diethartem z Rakouska.

Bývalý trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek by mohl působit v Saúdské Arábii. Momentálně jedná s klubem Al Ittihád a podle místních médií by se měly obě strany brzy dohodnout.

Český hokejový reprezentant Jan Kovář pomohl v Kontinentální lize dvěma brankami a jednou asistencí k vysoké výhře Magnitogorsku 6:2 nad Slovanem Bratislava. Upevnil si tak první místo v pořadí nahrávačů a v kanadském bodování zaostává už jen o jediný bod za vedoucím spoluhráčem Sergejem Mozjakinem.

Slavný lyžařský závod Jizerská padesátka je kvůli teplému počasí ohrožen, o osudu jeho 47. ročníku se rozhodne v pondělí. Pořadatelé to uvedli v tiskové zprávě. Většina tratí Jizerské magistrály je sice podle nich týden před startem sjízdná, ale nesplňuje závodní podmínky. Nadcházející ročník byl již dva měsíce před startem vyprodán. Na start hlavního závod na 50 km klasicky by mělo v neděli 12. ledna vyrazit 4800 lyžařů v čele s hvězdami dálkových běhů Norem Andersem Auklandem či Stanislavem Řezáčem.

Karel Jarolím se stal novým trenérem fotbalistů Mladé Boleslavi. Sedmapadesátiletý kouč střídá na lavičce pátého týmu prvoligové tabulky Ladislava Mináře, který budu v klubu dál působit ve funkci sportovního ředitele. Jarolím se vrací do české ligy po více než třech letech.

Reprezentační útočník Libor Kozák přijde o zbytek sezony. Čtyřiadvacetiletý fotbalista Aston Villy si na čtvrtečním tréninku zlomil nohu a čeká ho operace. Informoval o tom oficiální web birminghamského klubu. Bývalý hráč Opavy se podle britských médií zranil při nezaviněné srážce se spoluhráčem Ciaranem Clarkem. Kozák v létě přestoupil do anglického klubu za zhruba sedm milionů liber z Lazia Řím, kde působil pět let. V tomto ročníku nastoupil ve 14 utkáních Premier League a vstřelil čtyři branky, což je společně s belgickým útočníkem Christianem Bentekem nejvíce z týmu.

Milan Michálek se ve čtvrtečním utkání NHL podílel svým sedmým gólem v sezoně na výhře Ottawy nad Winnipegem 4:3. Jeho tým tak prodloužil vítěznou sérii na tři utkání. Český útočník se prosadil po šestizápasové odmlce, když v poslední minutě první třetiny střelou z mezikruží dostal Senators do vedení 2:1.

Čeští tenisté se rozloučili s Hopman Cupem výhrou nad USA. Petra Kvitová získala bod proti soupeřce Sloane Stephensové, která zápas po prvním setu vzdala. Zraněný Isner nenastoupil, Štěpánek porazil náhradníka Raonice 5:7, 6:3, 7:6.

V argentinském Rosariu, rodišti marxistického revolucionáře a vůdce kubánských gueril Che Guevary, bude v neděli zahájen 36. ročník Rallye Dakar. Na startu populární soutěže, která se pošesté pojede v Jižní Americe a ne v Africe, jak bylo původně zvykem, bude devět českých posádek. V kategorii motocyklů se představí David Pabiška a Jan Veselý, s buggy pojede Josef Macháček a s kamiony Martin Kolomý, Aleš Loprais, Jaroslav Valtr, Tomáš Vrátný, Jan Tománek a Vlastimil Vildman.

Basketbalisté Nymburka vstoupili do nového roku drtivou výhrou na palubovce USK Praha 115:49. Čeští šampioni, kteří loni nenašli v domácí soutěži přemožitele, prodloužili svou vítěznou sérii v zápasech s "vysokoškoláky". Naposledy s USK prohráli v únoru 2003.

Florbalistky Herbadent SJM Praha 11 rozdrtily v semifinále Poháru České pojišťovny Elite Praha 14:1 a budou útočit na devátý triumf v soutěži za sebou. Ve finále vyzvou v úterý 21. ledna v Ústí nad Labem vítězky duelu mezi Chodovem a Libercem, který se hraje 10. ledna.

Až do neděle budou čeští volejbalisté i volejbalistky usilovat o postup na mistrovství světa. Muže čeká kvalifikační turnaj v Opavě, kde nastoupí vždy od 18:30 proti Nizozemsku, Kypru a Bulharsku, ženy ve Varně narazí na Bělorusko, Slovensko a domácí Bulharsko.

Počasí v sobotu:

Bude zataženo až oblačno, ojediněle polojasno. Od jihozápadu místy déšť. Teploty 4 až 8 stupňů, na horách kolem 4. Mírný jihovýchodní vítr, během dne kromě západu Čech zesílí na čerstvý, na hřebenech hor s nárazy až 110 kilometrů za hodinu.