Zprávy

Zeman přijme Sobotku tento týden, budou jednat o obsazení vlády

Prezident Miloš Zeman přijme předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku ještě do konce týdne. Hlava státu by s pravděpodobným budoucím premiérem měla diskutovat o personálním složení nové vlády. Řekl to mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Nepředpokládá, že by Zeman Sobotku již tento týden jmenoval předsedou vlády. Hrad původně oznámil, že se prezident s lídrem sociální demokracie sejde "krátce po Novém roce". Ovčáček upřesnil, že se schůzka uskuteční tento týden. Politici tak zřejmě budou mluvit i o sporných jménech rodícího se kabinetu. Zeman například před časem řekl, že by pro něj byl problém jmenovat Martina Stropnického (ANO) ministrem obrany. Právě do čela tohoto resortu ale koaliční strany někdejšího diplomata a herce navrhují. "Personální otázky nebudeme medializovat," řekl Ovčáček. Podle něj se diskuse mezi Sobotkou a Zemanem o obsazení vlády zatím nevedla. Mluvčí také nepředpokládá, že by prezident jmenoval tento týden lídra ČSSD předsedou nové vlády. Poukázal na to, že ještě není podepsána koaliční smlouva. Konkrétní datum jmenování ale nechtěl předjímat. V pondělí 6. ledna podepíše Sobotka s předsedy hnutí ANO a lidovců, Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, koaliční smlouvu. Definitivně by také měli potvrdit personální složení nové vlády.

Sobotka je proti bojkotu olympiády v Soči českými politiky

Pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepokládá za vhodné, aby čeští politici bojkotovali nadcházející olympiádu v Soči. Uvedl to v rozhovoru s ČTK. Svou první návštěvu ve funkci premiéra chystá předseda sociální demokracie na Slovensko, zaměřit se chce i na pětici velkých zemí rozvíjejícího se světa, která používá zkratku BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Vrchol sezony zimních sportů bojkotuje řada světových osobností, mimo jiné německý prezident Joachim Gauck nebo jeho francouzský protějšek François Hollande, v reakci na porušování lidských práv v zemi i zákon, který zakazuje propagaci homosexuality. Do Ruska se naopak chystá český prezident Miloš Zeman, který poletí na dva dny fandit českým sportovcům. Svůj názor na tamní stav lidských práv je prý připraven sdělit.

Pokud jde o další zahraniční cesty, Sobotka se chystá ve funkci ministerského předsedy nejprve na Slovensko, jak bylo zvykem i u jeho předchůdců. V zahraniční politice se pak chce soustředit zejména na zlepšování pozice Česka v Evropské unii a budování užších vztahů s rychle rostoucími ekonomikami. "Podle mého názoru nutně potřebujeme zlepšit naše vnímání v unii a zlepšit naši vyjednávací pozici a tady to bude úkol jak pro premiéra, tak určitě pro ministra zahraničí," řekl Sobotka. "Druhou linií je podpora našeho exportu v rychle rostoucích ekonomikách, zejména pokud jde o země BRICS, a tam to bude úloha, jak pro ministra průmyslu a obchodu, tak také pro premiéra," uvedl dále šéf největší parlamentní strany, který jako prioritní zemi zmínil Čínu.

ČEZ se bude proti snížení cen v Bulharsku bránit soudní cestou

Energetická společnost ČEZ se bude proti rozhodnutí bulharského energetického regulačního úřad snížit ceny elektrické energie pro domácnosti a průmyslové odběratele bránit soudní cestou. Konkrétní dopady firma nyní analyzuje. ČTK to sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Ceny elektřiny jsou v Bulharsku, které je jedním z nejchudších států EU, politicky citlivým tématem. Podle Půlpánové je krok regulátora dalším z těch, které negativně zasahují do fungování tamního energetického sektoru. Prohlubují tím jeho nerovnováhu a výrazně oslabují důvěru investorů. Proti snižování cen elektřiny v zemi se již dříve postavili distributoři elektrické energie, kterými jsou české energetické společnosti ČEZ, Energo-Pro a rakouská EVN. Ceny elektřiny se v Bulharsku letos snižovaly dvakrát. V březnu snížil regulátor ceny proudu pro domácnosti průměrně o sedm procent a v červenci průměrně o pět procent.

EPH odkoupil podíl firmy E.ON ve slovenské společnosti NAFTA

Energetický a průmyslový holding (EPH) odkoupil od německé společnosti E.ON její 40procentní podíl ve slovenské společnosti NAFTA, která se zabývá uskladňováním plynu a těžbou ropy. Sdělil to mediální zástupce EPH Daniel Častvaj. Cenu transakce neuvedl. NAFTA je firma se zkušenostmi v oblasti skladování a budování podzemních zásobníků zemního plynu na Slovensku a zároveň slovenským lídrem v průzkumu a těžbě uhlovodíků. Skladovací kapacita systému podzemních zásobníků zemního plynu představuje v současnosti 2,3 miliardy metrů krychlových. Majoritní podíl ve firmě NAFTA, celkem 56,15 procenta, drží společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ve které má EPH podíl 49 procent s manažerskou kontrolou.

Dluhy domácností u bank v listopadu vzrostly o 7,8 miliardy Kč

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v listopadu dále zvýšily, proti říjnu vzrostly o 7,8 miliardy korun na 1,21 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 52,6 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Zadluženost podniků se v listopadu v porovnání s předchozím měsícem zvýšila o 25,4 miliardy korun na více než jeden bilion. Meziročně vzrostla o téměř 39 miliard korun. Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti říjnu o 2,2 miliardy na 1,21 bilionu korun a meziročně stouply o 78,9 miliardy korun.

EU dá 2,5 mld Kč na akce dokončené v roce 2014 na severní Moravě

V Moravskoslezském kraji bude v roce 2014 dokončeno více než 100 projektů dotovaných z fondů Evropské unie. Dotace přesáhne 2,5 miliardy korun. Mezi nejnákladnější stavby patří dokončení rekonstrukce Trojhalí v centru Ostravy či prodloužení Ruské ulice v Dolních Vítkovicích. Oba projekty dostanou dotaci dohromady 500 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek. "Jednou z prvních novinek příštího roku bude otevření nové expozice Muzea Hlučínska, chystané na leden. Nejvíce projektů čeká otevření v létě a druhé polovině roku, kdy také každoročně proplácíme nejvíce evropských peněz. Dá se předpokládat, že za projekty v roce 2014 proplatíme evropskou dotaci nejméně 2,6 miliardy korun, jak tomu bylo letos," řekla ředitelka úřadu Kateřina Dostálová. Dvě z největších investic do vzdělávání se odehrají v Třinci na Frýdecko-Místecku. Modernizací zde procházejí dva pavilony Základní školy Slezská a oborové učebny Střední odborné školy Třineckých železáren.

Ministr Žák bude zdůvodňovat růst nákladů na právní služby ŘSD

Důvody rostoucích cen za právní služby, které mezi roky 2010 až 2012 zadalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) externím právním poradcům, bude na čtvrtečním zasedání vlády hájit ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Přílišné zvýšení nákladů na právní poradenství odhalil na ŘSD koncem září Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který upozornil, že mezi roky 2010 a 2012 se tato suma zvýšila o 62 procent na téměř 132 milionů korun za rok. Hodinová sazba za právní služby byla vysoutěžená v transparentním řízení, uvedlo ministerstvo dopravy. Právní služby ŘSD byly zadávány na základě rámcových smluv, které uzavřelo ministerstvo dopravy v době působení ministra Aleše Řebíčka a které nemohlo nové vedení ministerstva ani ŘSD následně měnit. Podle NKÚ navíc provedené práce v některých případech vůbec neodpovídaly rámcové smlouvě nebo obsahu prováděcí smlouvy, odhalila kontrola.

IDnes: Agrofert chce získat chorvatskou polostátní chemičku

Skupina Agrofert podnikatele a pravděpodobného nového šéfa státních financí Andreje Babiše má zájem o chorvatskou polostátní chemičku Petrokemija Kutina. Zúčastní se tendru o její získání. Rýsuje se i několik dalších projektů v potravinářství v Maďarsku. V rozhovoru pro server iDnes.cz to uvedl ředitel pro fúze, akvizice a korporátní financování Agrofertu Libor Němeček. Podle Němečka by v letošním roce mělo ubýt nových akvizic, naopak podíl vnitřních investic by měl vzrůst. Koncern Agrofert je dle svého tvrzení jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku a dvojkou v chemickém průmyslu. Podniká také v lesnictví a v médiích. Ve více než dvou stovkách dceřiných firem dává podle údajů z loňského prosince práci zhruba 27.000 lidem a patří tak k největším zaměstnavatelům v zemi. Babiš je jeho stoprocentním vlastníkem.

Při nehodách zemřelo letos 581 lidí, nejméně od roku 1961

Při dopravních nehodách zemřelo letos v Česku podle předběžných policejních údajů 581 lidí. Je to vůbec nejméně od roku 1961, kdy policie zavedla ucelenou statistiku. Zároveň je to výrazné vylepšení dosud nejnižší bilance z loňského roku, kdy si nehody vyžádaly 681 obětí. V roce 2011 zemřelo na silnicích 707 lidí. Počet obětí dopravních nehod klesá od roku 2007. Pokles počtu mrtvých zaznamenali policisté v devíti z 12 měsíců, nárůst pak evidovali v únoru, červenci a také v prosinci. Právě v něm zemřelo na silnicích podle předběžné statistiky 52 lidí, loni jich bylo o 11 méně. Nejtragičtějším dnem posledního měsíce roku byl čtvrtek 19. prosince, kdy zemřelo šest lidí. Mohla za to zejména srážka tří osobních automobilů na silnici mezi obcemi Rymice a Němčice na Kroměřížsku, při které zahynuli čtyři lidé.

V Pardubicích někdo odložil do babyboxu holčičku, 100. dítě v ČR

V Pardubicích někdo odložil do babyboxu novorozenou holčičku. Je to za osm let fungování těchto speciálních schránek v ČR už 100. odložené dítě, které bylo díky nim zachráněno. Informaci Českého rozhlasu potvrdil zakladatel babyboxů Ludvík Hess. V pardubické nemocnici je to druhé odložené dítě od instalace babyboxu v roce 2008. Babyboxů je v zemi celkem 59. Hess má z tak vysokého čísla odložených dětí smíšené pocity. "Nemůžu z toho mít radost, protože to svědčí o obrovském nedostatku naší společnosti. Kromě dětí odložených v babyoxech byly nalezeny desítky mrtvých pohozených dětí a těch, které nalezeny nebyly, bychom se asi nedopočítali," řekl ČTK. "Je pro mě ale samozřejmě zadostiučiněním, že díky babyboxům, které jsem prosadil a skoro vlastnoručně zřídil, mohlo tolik dětí důstojně vstoupit do života. Mohly být také odloženy na lavičce v parku nebo v čekárně na nádraží," doplnil.

Do Kubovy Hutě jezdí Silvestrovské detektivní vlaky

Z Vimperku na Kubovu Huť vyjel zvláštní Silvestrovský vlak. Stifterův pošumavský železniční spolek jich tam spolu s Českými drahami vypraví v poslední den roku čtyři. Prvním spojem vyrazilo asi 600 lidí. Všechny loni přepravily 3000 cestujících, řekl na nádraží předseda spolku Roman Hajník. Železniční nadšenci tradici založili před 14 lety. "Během těch uplynulých 13 ročníků se s námi cestující podívali mezi piráty, na Divoký západ i Blízký východ, prožili pohádku i horor, přenesli se do středověku i budoucnosti a zažili mnoho dalších a neopakovatelných zážitků," zavzpomínal Hajník. Ani letos pořadatelé tradici neporušili, jízdy tam a zpět s podtextem Vražda v Orient expresu se nesou v duchu detektivním, plném logiky, dedukce, kriminalistického štěstí i tvrdé práce malých šedých buněk. Cestující ve vlaku se setkali s poručíkem Columbem i s jeho záhadnou manželkou, zaposlouchají se do zvuků houslí Sherlocka Holmese, posedí v Hospodě Na Mýtince s inspektorem Trachtou a setkali se také s jejich obávanými protějšky ze světa zločinu.

Areály Dolních Vítkovic navštívilo rekordních 676.000 lidí

Areály spadající pod sdružení Dolní oblast Vítkovice, jako Vysoká pec číslo 1, hornické muzeum Landek Park, aula Gong či Malý svět techniky, navštívilo letos 676.000 lidí, což je dosud nejvíce. Je to o 150.000 návštěvníků více než v loňském roce. Řekla to mluvčí sdružení Eva Kijonková. Areály podle ní přinesly v roce 2013 několik návštěvnických novinek. Začaly například prohlídky architektury Multifunkční auly Gong, která se od letošního roku pyšní tituly Stavba roku České republiky, Ostravy i Moravskoslezského kraje. "Patří také mezi TOP 10 staveb celého světa," řekla Kijonková.

Hrad Veveří slaví 800 let, výjimečně se otevřel mimo sezonu

Mimořádným zimním otevřením pro veřejnost si hrad Veveří připomněl 800. výročí první písemné zmínky. Akce s hudebním i kulinářským programem přilákala hned po otevření brány desítky lidí. Příští příležitostí k prohlídce hradu jsou únorové Slavnosti moravského uzeného. Hlavní sezona pak začne první dubnový víkend, řekla kastelánka Lenka Florková. Už letos v létě připravila správa státního hradu výstavu o historii hradu, spojenou s výhledem do budoucnosti. Lidé si ji mohou prohlédnout ještě celou příští turistickou sezonu.

Češi a Slováci oslavili společně konec roku na Velké Javořině

Několik tisíc Čechů a Slováků vystoupalo na hraniční horu Velká Javořina v Bílých Karpatech, aby zde společně oslavili poslední den roku. Tradiční silvestrovská akce vždy přiláká lidi z obou stran hranice. Připomínají si někdejší společný stát, utužují vzájemné vztahy a nechybí ani každoroční přípitek. Setkání lidem nepřekazilo ani sychravé počasí a sněžení. "Je to spontánní, tradiční a dlouhodobá akce, na kterou lidé chodí bez ohledu na počasí. Někteří přišli pěšky, jiní přijeli auty či autobusy a dokonce dorazilo i několik desítek cyklistů. Naopak nám kvůli nedostatku sněhu letos odpadla běžkařská sekce," řekl Antonín Mach, ředitel Klubu kultury Uherské Hradiště, který akci spolupořádá. Společný Silvestr Čechů a Slováků je vzpomínkou na autora myšlenky a zakladatele akce, někdejšího ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který v roce 1995 zahynul ve Vysokých Tatrách. Kromě posledního dne v roce se oba národy v Bílých Karpatech potkávají i na letních slavnostech bratrství.

Ze sportu:

Tradiční fotbalové Silvestrovské derby znovu ovládla Slavia, která svého rivala Spartu porazila 5:4. Připsala si už devatenácté vítězství z 28 utkání, zatímco Sparta vyhrála dosud jen pětkrát. Dvěma góly k přispěl k vítězství Slavie Lukáš Došek, který byl zvolen nejlepším hráčem červenobílých. Za Spartu byl oceněn Jiří Novotný.

Fotbalový trenér Miroslav Beránek ukončil své tříleté působení u kazachstánské reprezentace. Vypršela mu smlouva a šestapadesátiletý kouč se vrátil do Česka. Momentálně má v plánu do léta hlavně odpočívat.

Do druhého závodu Turné čtyř můstků postoupili v německém Garmisch-Partenkirchenu čtyři čeští skokané na lyžích Jan Matura, Jakub Janda, Antonín Hájek a Lukáš Hlava. Kvalifikaci vyhrál mladý Rakušan Thomas Diethard, který skočil 141,5 metru a na Turné ukazuje životní formu.

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová obsadila čtvrté místo v tradiční anketě amerického magazínu Track and Field News o nejlepší atletku roku. Hlasování 34 odborníků ovládli novozélandská koulařka Valerie Adamsová a ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko. Na nimi skončili jamajští sprinteři Usain Bolt a Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, kteří byli v listopadu vyhlášeni Atlety roku v anketě mezinárodní federace IAAF.

Z kvalifikace sprinterského závodu v rámci Tour de Ski v Lenzerheide postoupili dva čeští běžci na lyžích a všechny tři ženy. Nejvíce se na trati 1,5 km volnou technikou dařilo průběžně osmému muži Tour Aleši Razýmovi, jenž zajel 11. čas.

Český tenisový talent Jiří Veselý si o své první čtvrtfinále na okruhu ATP zahraje na turnaji v Čennaí s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem. Sedmý nasazený Francouz postoupil do druhého kola po výhře 6:1, 6:3 nad Španělem Albertem Ramosem.

Čeští junioři zvládli na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Malmö klíčový zápas proti Slovensku a po výhře 4:1 si zajistili postup do čtvrtfinále, v němž vyzvou zřejmě Finsko. K vítězství si pomohli skvělým nástupem, když v čase 3:54 vedli už 2:0. Třemi body za gól a dvě finální nahrávky přispěl k výhře útočník Martin Procházka. Ze základní skupiny A půjdou svěřenci kouče Miroslava Přerosta do vyřazovacích bojů z třetího místa za Kanadou a USA, přičemž zámořské výběry čeká vzájemný duel o první místo. Jako čtvrtí ze skupiny postupují právě Slováci a narazí na vítěze skupiny B Švédsko. Poslední Němce čeká boj o záchranu na dva vítězné zápasy s Norskem, posledním týmem skupiny B.

České volejbalistky prohrály i druhý přípravný zápas v Turecku. Po nedělní porážce 0:3 výběr trenéra Carla Parisiho podlehl v Istanbulu domácím reprezentantkám 2:3. Oba týmy se chystají na kvalifikační turnaje o postup na mistrovství světa, které se odehrají v závěru tohoto týdne. České volejbalistky nastoupí od pátku do neděle ve Varně proti domácímu Bulharsku, Bělorusku a Slovensku.

Český gólman Marek Mazanec inkasoval v pondělním utkání NHL čtyři branky z 25 střel, přesto si připsal druhou výhru v řadě, neboť Nashville doma přehrál Detroit 6:4. Přestřelka vygradovala v poslední třetině, v níž hosté třikrát snížili na rozdíl jedné branky, ale Predators vždy našli gólovou odpověď.

S výrazným náskokem 11 bodů budou příchod nového roku slavit hokejisté pražské Sparty. Rozhodla o tom jejich výhra 5:1 nad Litvínovem v 34. kole Tipsport extraligy a zároveň pomoc ze strany brněnské Komety, která vyhrála drama na ledě Hradce Králové 3:2, čímž se druhým Východočechům přiblížila na čtyři body. Setrvalý stav je u dna tabulky, kde prohrály Kladno i poslední Chomutov.

Počasí ve středu:

Na Nový rok bude zataženo nízkou oblačností nebo mlhami, které mohou být i mrznoucí. Během dne bude na horách a místy i v Čechách slunečno. Na Moravě a ve Slezsku stále platí varování před ledovkou, protože mrholení může být mrznoucí. Teploty 0 až 4 stupně Celsia.