Zprávy

0:00
/
0:00

České ministerstvo zahraničí odsuzuje atentáty ve Volgogradu

USA, Čína, Izrael, Ukrajina, Francie a další státy odsoudily teroristické útoky, který postihly ruský Volgograd, a vyjádřily soustrast obětem a pozůstalým. Česká diplomacie označila útoky proti civilistům za barbarství. Ve městu na Volze výbuch v trolejbusu zabil nejméně 14 osob, necelých 24 hodin poté, co nedělní sebevražedný atentát na volgogradském nádraží připravil o život 17 lidí. "Tyto útoky proti civilnímu obyvatelstvu znovu ukazují důležitost boje proti terorismu," praví se v prohlášení českého ministerstva zahraničí. Kondolenci ruským představitelům zaslal ministr zahraničí Jan Kohout i další ústavní činitelé.

Sobotka předpokládá, že ho Zeman jmenuje premiérem začátkem ledna

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka má za to, že splnil všechny podmínky prezidenta Miloše Zemana pro to, aby byl jmenován premiérem. Předpokládá, že ho hlava státu jmenuje začátkem ledna. Řekl to v rozhovoru s ČTK. Sobotka se krátce po Novém roce sejde se Zemanem, aby mu představil konkrétní kandidáty na ministry. Pokud by prezident některého z nich nechtěl jmenovat, nevylučuje šéf ČSSD kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. V pondělí 6. ledna podepíše Sobotka s předsedy hnutí ANO a lidovců, Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, koaliční smlouvu. Definitivně by si také měli potvrdit personální složení nové vlády. Sobotka doufá, že se podaří vyhnout konfrontaci a nebude nutné sáhnout ke kompetenční žalobě, kterou by se premiér snažil domoci jmenování navržených kandidátů.

NKÚ: Ministerstvo průmyslu chybně zúčtovalo 71 mld. Kč

Ministerstvo průmyslu a obchodu nesprávně zúčtovalo v přehledu za rok 2012 zhruba 11 procent údajů v objemu 71 miliard korun. Vyplývá to z výsledků kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), které oznámila mluvčí úřadu Olga Málková. Pomocný analytický přehled je nový typ účetního záznamu pro řízení veřejných financí, avšak předpisy pro jeho tvorbu jsou podle NKÚ zatím nejasné, takže nedostatky nelze přičítat jen ministerstvu. Pomocný analytický přehled musí od loňského roku určité instituce sestavovat a posílat do centrálního systému účetních informací státu. "Údaje jsou určeny pro monitorování a řízení veřejných financí a měly by sloužit k predikci vládního deficitu a dluhu a pro plnění vykazovacích povinností ČR vůči mezinárodním institucím, zejména Eurostatu. Proto má kvalita údajů přehledu zásadní význam," uvedla mluvčí NKÚ.

Majetkové přiznání nepodali podle registru ještě tři exposlanci

Majetkové přiznání za letošní rok nepodali podle informací z registru na sněmovním webu ještě tři bývalí poslanci. Zákon ukládá dát oznámení do měsíce od skončení funkce, lhůta uplynula už koncem září. Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) řekla, že se bude záležitostí zabývat po Novém roce. V registru dosud chybí oznámení Josefa Dobeše, Petra Skokana (oba za VV) a Borise Šťastného (dříve ODS). Více než dvě desítky bývalých členů dolní komory, z nich někteří uspěli v říjnových volbách a jsou opět poslanci, dodali podle informací v registru majetkové přiznání po termínu.

Zahraniční dluh Česka ve 3. čtvrtletí klesl pod dva biliony korun

Zahraniční dluh Česka se ve třetím čtvrtletí snížil o 78,8 miliardy korun na 1,946 bilionu bilionu Kč. Představoval tak 50,6 procenta hrubého domácího produktu. Na poklesu zadluženosti mělo nejvyšší vliv snížení zahraničních závazků podnikového sektoru. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 57,4 miliardy Kč, oznámila Česká národní banka. Zahraniční závazky podnikového sektoru zaujímají 48,3 procenta celkové zahraniční zadluženosti. "Pokles zahraničních závazků podnikového sektoru souvisel především se snížením čistých závazků tuzemských dceřiných společností vůči zahraničním přidruženým podnikům," uvedla ČNB. Pokles stavu zahraniční zadluženosti byl patrný i u ostatních sektorů. V bankovním sektoru se splácely krátkodobé vklady a dlouhodobé finanční půjčky. Bankovní sektor včetně ČNB má podíl na zahraničním dluhu 22,9 procenta.

S koncem roku přibývá žádostí církví o majetek

V posledních týdnech a dnech roku výrazně narůstají počty žádostí o majetek, které podávají církevní společnosti. Jen za čtyři dny od 19. do 23. prosince úřady zaevidovaly 27 nových výzev, které se týkají 753 pozemků a šesti staveb, sdělila mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková. Církve mají možnost podávat žádosti o vydání majetku do konce roku. Konečná čísla shrnující všechny podané žádosti, by podle mluvčí Státního pozemkového úřadu Moniky Machtové měla být dostupná v řádu týdnů. Celkem od počátku roku církve a náboženské společnosti podaly 3319 žádostí o vydání 71.282 pozemků a 891 staveb. Několik žádostí se týká také movitých věcí, zejména uměleckých děl. Státní pozemkový úřad, který má v rámci restitucí vydávat církvím zemědělskou půdu a budovy, do 23. prosince uzavřel s církvemi dohromady 43 dohod o vydání celkem 237 pozemků a čtyř staveb o celkové výměře 200,37 hektaru. Schváleno bylo ke stejnému datu 11 dohod, na jejichž základě by církve měly dostat 22 pozemků a dvě budovy, celkem 6,5 hektaru nemovitostí. Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Lesy ČR převedly šest miliard korun do státního rozpočtu

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) převedl do státního rozpočtu šest miliard korun ze svých volných peněz. Je to poprvé, co LČR poslaly peníze ze zisků podniku státu. Převod peněz Lesům ČR umožnila letošní novela zákona o státním podniku. Peníze hodlá podnik státu posílat i v budoucnu. O převodu peněz informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, který je zároveň pověřený řízením podniku, uvedl, že podnik se na tuto transakci připravoval delší dobu. Předchozí právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala. V květnu měly LČR na účtech k volnému použití asi 17 miliard korun.

Stát získal majoritu v zadluženém Kongresovém centru Praha

Stát získal majoritu v zadluženém Kongresovém centru Praha (KCP). Z letošního rozpočtu uvolnil dvě miliardy korun, které musí KCP zaplatit do dubna 2014. Hospodářským novinám (HN) to řekl náměstek ministra financí Jan Gregor. KCP doposud vlastnila Praha, která si ale s dluhem zděděným z minulosti nedokázala sama poradit. Pokud by jej vláda neuhradila, KCP by podle vedení Prahy zkrachovalo. Dluhy vznikly před třinácti lety, kdy si KCP půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Polovinu ze čtyřmiliardové půjčky firma sama splatila. Další podle dohody mezi Prahou a ministerstvem financí má uhradit stát. Získá za to 70 procent akcií KCP. Radní hlavního města již na začátku října snížili základní kapitál KCP o 526,3 milionu korun na 880 milionů korun. V příštích čtyřech letech Praha svůj podíl opět navýší tím, že bude investovat do modernizace budovy - v letech 2014 až 2017 to má být až 750 milionů korun.

Škoda Transportation vyrobí rekordní počet tramvají i trolejbusů

Plzeňská Škoda Transportation plánuje, že v příštím roce vyrobí rekordní počet vozidel. Podle dohodnutých zakázek musí vyrobit 115 tramvají a více než 300 trolejbusů. Letos firma dodala na trh 34 tramvají a stovku trolejbusů. Tržby skupiny tak v roce 2014 vzrostou o čtyři miliardy korun z letošních 14,5 miliardy Kč, které se shodují s loňskem. Letošní zisk bude kolem 1,57 miliardy korun a v příštím roce by mohl být kolem dvou miliard korun, řekl generální ředitel Josef Bernard. Export nových produktů má tvořit 65 procent, letos činí 60 procent. "Příští rok bude ve Škodovce revoluce. Do skupiny potřebujeme do jara 500 lidí. Pořád nabíráme, ale těžko je sháníme," uvedl.

Ze 115 tramvají jich půjde většina na export; 51 do turecké Konyi a 29 do Miškolce v Maďarsku, tři prototypy pro Bratislavu a dalších 32 tramvají do Prahy. Rozběhne se výroba šesti moderních elektrických vlaků pro Deutsche Bahn, prototyp pro čínskou CSR Sifang, s níž skupina podepsala licenční smlouvu na výrobu až na 400 tramvají For City. Ve Vagonce budou vyrábět pro Slovensko double deckery (patrové vlaky) 671 a sedm elektrických vlaků RegioPanter pro Jihomoravský kraj. Škoda Electric letos podepsala dodávky trolejbusů za více než pět miliard korun, hlavně do Sofie, Burgasu a na Slovensko.

Wizz Air rozšíří počet dopravců létajících mezi Prahou a Izraelem

Maďarské nízkonákladové aerolinie Wizz Air rozšíří od konce března počet dopravců létajících mezi Prahou a izraelským Tel Avivem. S přechodem na letní letový řád přestávají platit omezení plynoucí z dvojstranných dohod, které určovaly počet dopravců, kteří mohou na na linkách mezi ČR a Izraelem létat. Od 31. března 2014 Wizz Air mezi oběma městy vypraví tři zpáteční lety týdně, uvedl v tiskové zprávě. Zvýšení konkurence slibuje cestujícím snížení cen letenek. Dosud mezi Prahou a Tel Avivem létaly národní dopravci obou zemí - České aerolinie a El Al. Od roku 2011 získal práva na lety do izraelského hlavního města ještě soukromý dopravce Travel Service.

Ekonomika příští rok po dvou letech propadu zřejmě poroste

Domácí ekonomika by měla příští rok po dvou letech poklesu růst, a to o více než dvě procenta. Důvodem bude oživení ve světě i obrat v rozpočtové politice vlády, která dosud kvůli škrtům omezovala vývoj hospodářství. Vyplývá to z odhadů oslovených analytiků. Inflace by měla podle nich i přes zahájené devizové intervence zůstat kvůli poklesu cen energií na počátku roku 2014 nízká, naopak průměrná míra nezaměstnanosti bude nadále kvůli doznívající krizi nad sedmi procenty.

Remek se funkce velvyslance Rusku ujme zřejmě v půlce ledna

Budoucí velvyslanec v Rusku Vladimír Remek by se měl funkce ujmout v půlce ledna. V té době se předpokládá to, že předá pověřovací listiny ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Bývalý kosmonaut Remek, který nyní působil jako europoslanec KSČM, se nyní na výjezd do Moskvy připravuje. Český velvyslanec v Rusku chybí jeden rok. Posledním byl od roku 2010 Petr Kolář, který byl odvolán na vlastní žádost k loňskému 31. prosinci. Kolář pak z diplomacie odešel. Remek v pondělí pouze řekl, že odjezd do Ruska plánuje po Novém roce. Ministerstvo zahraničí nedávno uvedlo, že by chtělo, aby se Remek funkce ujal ještě před únorovým zahájením zimních olympijských her v Soči a plánovanou návštěvou prezidenta Miloše Zemana na slavnostní recepci k zahájení olympiády.

Do ČR přijede oslavit Silvestra asi 200.000 zahraničních turistů

Do Česka přijede oslavit Silvestra asi 200.000 zahraničních turistů, meziročně o pět procent víc. 70 procent z nich zůstane jen v Praze. Část z návštěvníků přiláká i oslabení kurzu koruny. Tržby za ubytování, stravování a pohostinství za vánoční svátky a Silvestr dosáhnou v ČR rekordních 13 miliard korun. Vyplývá to z prognózy poradenské společnosti Mag Consulting. Nejvíce hostů, přes 65.000, letos přijede z Ruska, meziročně o devět procent víc. "Turisté z Ruska se v ČR rovněž zdržují nejdéle, neboť někteří z nich zde slaví pravoslavné Vánoce, které připadají na 6. a 7. ledna," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting. Podle Beránka také do ČR přijede slavit Silvestra o šest procent více Američanů oproti loňsku. Přibude také Poláků (o tři až čtyři pct), Slováků (o dvě až tři pct) a Němců (o šest až sedm pct).

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) stráví Silvestr a Nový rok stráví v ČR okolo 180.000 zahraničních turistů, z toho 65 až 70 procent cizinců oslaví Silvestra v Praze. "Praha patří mezi nejpopulárnější evropské destinace z hlediska pobytů na Silvestra a oslav Nového roku. Důvodem jsou nejen historie, památky, romantická atmosféra, výborná česká kuchyně, kvalitní hotely a dobré ceny, ale ve srovnání s minulostí také výrazné zvýšení úrovně pražských vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí," uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Čištění půdy kontaminované naftou z potrubí u Knyku potrvá měsíce

U Knyku na Havlíčkobrodsku pracovníci odstraňují naftu vyteklou z poškozeného potrubí společnosti Čepro. Podle prvních odhadů byl naftou zasažen potok, rybník a až hektar dalších pozemků. Kontaminaci způsobilo nelegální navrtání potrubí, nafta unikala do nedělního odpoledne. Škodu Čepro předběžně vyčíslilo kolem 15 milionů korun. Odstraňování následků asi potrvá měsíce. Pachatelům hrozí až pětileté vězení.

Brněnské planetárium příští rok přiblíží vesmír i mikrokosmos

Brněnské planetárium příští rok přiblíží svým návštěvníkům nejen hvězdné nebe, ale také mikrokosmos či útroby lidského těla. Nasazení nových programů umožňuje projekční systém takzvaného digitária, zprovozněného letos v listopadu. Za necelé dva měsíce navštívilo představení v digitáriu 26.521 lidí, oznámila hvězdárna v tiskové zprávě. Otevřeno bude i na Nový rok. Pro dospělé chystá hvězdárna představení NanoKam, které diváky zavede mezi bakterie, prvoky, primitivní houby i zvláštní rostliny, jejichž velikost se měří v mikrometrech. Některá stvoření, útvary a jevy z mikrosvěta dalece přesahují lidskou fantazii, tvrdí vědci. V polovině roku hvězdárna zprovozní elektronickou rozhlednu monitorující dění nad městem. Na podzim pak položí základy Brněnské kamenné zahrady - originální expozice geologických vzorků zasazených do historických i přírodovědných souvislostí.

Ze sportu:

Zdravotní stav skokana na lyžích Romana Koudelky se zlepšil natolik, že zasáhne do druhého závodu Turné čtyř můstků. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant nahradí Martina Cikla v úterní kvalifikaci v Garmisch-Partenkirchenu.

Český hokejista Vladimír Sobotka přispěl v nedělním utkání NHL dvěma asistencemi k výhře St. Louis 3:2 v prodloužení na ledě Dallasu. Šestadvacetiletý útočník, který vynechal kvůli zranění předchozích šest zápasů, nejdříve připravil úvodní gól utkání, když po jeho přihrávce střílel Jaden Schwartz do prázdné branky. Druhou asistenci zaznamenal Sobotka v prodloužení, v němž Kevin Shattenkirk zakončil souhru přesilovkové formace přesnou trefou z levého kruhu.

Čeští volejbalisté prohráli v přípravě na lednovou kvalifikaci mistrovství světa i druhý zápas se Slovenskem. V sobotu v Popradu podlehli svěřenci kouče Zdeňka Šmejkala domácímu mužstvu 0:3, set se jim nepodařilo získat ani v nedělní odvetě.

Hokejisté Hradce Králové vyhráli v 33. kole Tipsport extraligy ve východočeském derby v Pardubicích 5:3 a na druhém místě snížili ztrátu na vedoucí Spartu na osm bodů. Lídr podlehl na ledě předposledního Kladna 4:5 v prodloužení. Pražané sice smazali ve třetí třetině čtyřbrankové manko, ale v nastavení rozhodl obránce Tomáš Kaberle.

Hokejový útočník Juraj Majdan z Litvínova dostal od disciplinární komise extraligy zákaz startu v pěti zápasech za faul kolenem na třineckého Jakuba Orsavu. Majdan vynechá šest utkání, protože má navíc automaticky zastavenou činnost na jeden zápas za druhý vyšší trest v sezoně. Majdan fauloval Orsavu v 56. minutě sobotního domácího utkání, které Litvínnov vyhrál 1:0. Dostal trest na pět minut a do konce zápasu. Předtím byl takto vyloučen 8. prosince proti Liberci po bitce s Jaroslavem Vlachem.

Špatné sněhové podmínky ohrožují blížící se 47. ročník Jizerské padesátky. Čtrnáct dnů před startem dálkového běhu na lyžích pořadatelé potřebují buď mráz na výrobu technického sněhu, nebo alespoň deset centimetrů přírodního sněhu. O osudu závodu se rozhodne začátkem příštího týdne.

V poledne posledního dne roku se již tradičně odehraje silvestrovské fotbalové derby internacionálů Sparty a Slavie. Osmadvacátého ročníku na umělé trávě Slavie v pražském Edenu by se mělo zúčastnit hned šest nováčků, po třech na každé straně. Slavia se bude snažit potvrdit svou nadvládu v derby, když vyhrála už 18 zápasů včetně toho loňského v poměru 8:5, zatímco Sparta triumfovala jen pětkrát. Čtyřikrát došlo na remízu.

Český hokejový útočník Jakub Petružálek přestoupil v KHL z Chabarovsku do nejlepšího týmu Východní konference Ak Bars Kazaň. Klub z Dálného východu opouští bronzový medailista z mistrovství světa 2012 podruhé. Letos v lednu odešel na zbytek sezony do Dynama Moskva, s nímž získal Gagarinův pohár, ale pak se do Amuru zase vrátil. Play off si Petružálek zahraje i v tomto ročníku, neboť Kazaň vede tabulku Východní konference.

Jakub Kovář byl v Kontinentální hokejové lize vyhlášen nejlepším brankářem uplynulého týdne. Opora Jekatěrinburgu pomohla Avtomobilistu ke dvěma výhrám čistými konty. Reprezentační gólman v KHL navázal na výkon z národního týmu, kde na Channel One Cupu v pražském duelu s Finskem také neinkasoval. Již třikrát za sebou tak zakončil soutěžní zápas bez inkasované branky.

Tenistka Klára Zakopalová zahájila na turnaji v čínském Šen-čenu úspěšně cestu za obhajobou finálové účasti. Svůj první zápas v nové sezoně na turnaji s dotací půl milionu dolarů zvládla i Barbora Záhlavová-Strýcová.

Tenistka Andrea Hlaváčková vypadla na turnaji v Aucklandu v prvním kole po prohře s bývalou světovou jedničkou Američankou Venus Williamsovou. Uspěla naopak Karolína Plíšková, která zdolala Argentinku Paulu Ormaecheaovou 7:6, 6:1. V soutěži jsou ještě její sestra Kristýna, která zvládla kvalifikaci, a novou sezonu v Aucklandu zahájí také Lucie Šafářová.

Počasí v úterý:

Bude většinou zataženo, na Moravě a ve Slezsku místy mrholení nebo slabé sněžení. Teploty -1 až +3 stupně Celsia, na horách kolem +1.