Zprávy

Senát v roce 2013 schvaloval zákonná opatření i žalobu na prezidenta

Senát letos zažil několik premiér. Poprvé schvaloval ústavní žalobu na prezidenta, poprvé přijímal zákonná opatření při rozpuštění Poslanecké sněmovny. Poprvé také hostil hlavu státu častěji než jednou ročně, a to v souvislosti s volbou kandidátů na ústavní soudce. Ústavní žaloba se týkala nyní už bývalého prezidenta Václava Klause. Senátoři ji díky levicové převaze schválili počátkem března, pár dní před koncem Klausova funkčního období. Vytýkali mu zejména jeho kontroverzní novoroční amnestii, ale také odmítání podpisu smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny nebo otálení se jmenováním soudců. Ústavní soud nicméně řízení o žalobě zastavil s ohledem na to, že Klaus už nebyl prezidentem. S Klausovým nástupce Milošem Zemanem se senátoři setkávali téměř pokaždé, když schvalovali jeho kandidáty na ústavní soudce. V tajných volbách schválili deset jeho adeptů, odmítli jen dva. Mandát odmítli prodloužit bývalému ústavnímu soudci Miloslavu Výbornému a předsedovi pražského městského soudu Janu Sváčkovi, kterého se v horní komoře neúspěšně pokoušel prosadit i Klaus.

Podnikatelé očekávají v roce 2014 stabilizaci a mírný pomalý růst

Podnikatelé očekávají v roce 2014 stabilizaci a pomalý růst. Za ním bude stát postupný mírný růst zahraniční poptávky hlavních obchodních partnerů. Tento růst se ale zřejmě ještě neprojeví ve výraznějším zvýšení mezd a zaměstnanosti. Vyplývá to z ankety mezi podnikatelskými svazy. "Průmysl bude pokračovat v postupném posilování. Nasvědčují tomu zlepšující se ukazatele a stabilizace řady indikátorů i rostoucí počet mírně 'optimističtějších' firem," řekl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Pro zvýšení zaměstnanosti je ale podle něj třeba pokračování současného trendu a delší období kladných výsledků. Firmy neplánují nabírat pracovníky a případný mírný obrat by mohl nastat až v závěru příštího roku. Výrazný růst mezd se nečeká. Firmy odhadují nárůst průměrné hrubé mzdy kolem jednoho procenta, dodal. Také Hospodářská komora očekává, že výkonnost české ekonomiky by se měla po delší době zlepšovat. Naznačují to jak poměrně optimistické výsledky z druhé části roku 2013, tak i oživení v ostatních zemích EU, se kterými je ČR poměrně významně propojena. "Oživení předpokládáme též na základě výsledků pravidelného průzkumu podnikatelské nálady Hospodářské komory," uvedl ředitel oddělení legislativy, informací a poradenství komory Pavel Mrázek. Řada firem bude muset podle Mostýna teprve postupně vstřebávat dopady devizové intervence ČNB. I přes nesporné pozitivní efekty pro řadu členů z řad převážně exportérů tu prý aktivní volání po intervencích nebylo.

V Česku se objevilo už celkem 7430 vykázání kvůli domácímu násilí, letos 1128

Policie v Česku už v 7430 případech odebrala klíče od bytu lidem, kteří doma ubližovali svým blízkým. Letos od začátku roku do konce října přikročila k vykázání za domácí násilí u 1128 osob. Vyplývá to ze statistik Bílého kruhu bezpečí. Tato organizace pomáhá obětem trestných činů. Opatření může policie používat od ledna 2007. Chrání jím ohrožené lidi před výpady za zavřenými dveřmi domovů. V posledních letech počet vykázání narůstal. Zatímco v roce 2008 policisté k tomu opatření přikročili v 679 případech, předloni jich bylo 1430 a loni 1405. Podle odborníků za tím není ani tak to, že by Češi a Češky byli agresivnější a víc své okolí týrali, i když krize, nezaměstnanost a nepříznivá situace mohou k většímu napětí v domácnostech přispívat. Důvodem může být ale také to, že policisté už mají s vykázáním zkušenosti, dokážou nebezpečí přesněji vyhodnotit a volí tento krok častěji, uvádějí experti z Bílého kruhu bezpečí. Policie může násilnické lidi vykázat na deset dní z domova i bez souhlasu těch, které ohrožují. Dodržování opatření musí také na místě několikrát zkontrolovat. Soud může desetidenní dobu agresorům prodloužit a zakázat jim přibližovat se k obětem.

Při srážce tří aut na Tachovsku zemřel řidič, dva lidé zraněni

Řidič osobního auta nepřežil nehodu tří vozidel u Tisové na Tachovsku, při které byli další dva lidé vážně zraněni. Třiašedesátiletý řidič, který předjížděl, zemřel na místě. Žena i muž z protijedoucího vozu skončili v plzeňské fakultní nemocnici. Nehoda se stala krátce před 10:30. Jeden vůz zůstal na silnici a další dva skončily v poli.

Ve stanici Muzeum skočil muž na koleje

Provoz metra C mezi stanicemi Florenc a Pražského povstání byl zhruba na hodinu přerušen, ve stanici Muzeum skočil muž do kolejiště. Řekla to mluvčí Dopravního podniku hlavního města Aneta Řehková. Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová uvedla, že muž byl s vážnými zraněními převezen na oddělení ARO motolské nemocnice. Pražská policejní mluvčí Hana Jeřábková dodala, že muž skočil (rok narození 1983) pod projíždějící soupravu metra, rozbil čelní sklo vlaku. Ošetřili ho záchranáři. Případem se zabývají kriminalisté.

Výroba aut letos poklesne o tři až čtyři procenta na 1,12 milionu

Výroba osobních aut v ČR letos klesne o tři až čtyři procenta na zhruba 1,12 milionu. Loni to bylo 1,17 milionu vozů. Vyplývá to z odhadů Sdružení automobilového průmyslu. Za poklesem výroby v letošním roce stojí podle ředitele sdružení Antonína Šípka zejména slabší poptávka na evropských trzích, která se začala zlepšovat až v posledních měsících. Zatím rekordní byl rok 2011, kdy tuzemské automobilky vyrobily téměř 1,2 milionu vozů. Výroba aut v Česku zažila výrazný propad zejména v prvním pololetí, kdy byla meziročně nižší o 14 procent. Za 11 měsíců roku se pokles pohyboval již jen kolem pěti procent, což představuje 1,05 milionu vyrobených aut. Produkci tuzemských automobilek příští rok podpoří nové modely.

Slevy zvedly tržby obchodníků

Povánoční slevy zvýšily o posledním víkendu v roce obchodníkům tržby až o polovinu. Lidé zároveň využili sobotu a neděli k nákupům na oslavy Silvestra. Vedle zlevněného zboží se výrazně zvýšil zájem o nákup alkoholu a pochutin a také pyrotechniky. "V letošním roce jsme bezprostředně po Vánocích nabídli sortiment oblíbených dárků, výrazné slevy se tak týkaly počítačů, konzolových her, domácích spotřebičů a značkového textilu. Na povánoční výprodeje si zákazníci zvykli a řada z nich tak v těchto dnech využila peníze, které našli pod stromečkem," řekla Pavla Hobíková z tiskového oddělení Globusu. Internetový obchod Mall.cz přišel se slevami již 25. prosince, tedy o den dříve než v předchozím roce. "Zájem je zatím opravdu velký, zhruba o 50 procent vyšší než loni. Zákazníci kupují zboží napříč celým sortimentem," řekla mluvčí Michala Gregorová. Zatímco o víkendu těsně před Vánoci byly nákupy zaměřené na dárky, vánoční dekorace, potraviny, nápoje a vše, co je potřeba k přípravě štědrovečerní večeře, poslední víkend v roce byl podle mediálního zástupce Spar Aleše Langra byl zájem o produkty spojené s koncem roku a jeho oslavou.

Únorová přehlídka La Película uvede španělské filmové novinky

Atraktivní výběr španělských novinek filmového plátna, zajímavosti z archivu i ukázky tvorby kinematografií španělsky mluvících zemí v únoru nabídne festival La Película. Jednou z hlavních sekcí devátého ročníku bude cyklus snímků spojených s držiteli čestného ocenění Goya, udělovaného více než 35 let Španělskou filmovou akademií. V programu se objeví i dva oscaroví kandidáti. "Festival La Película se uskuteční od 18. do 23. února tradičně v pražském kině Světozor. Od 20. února do 23. března se přesune do brněnského kina Scala a mezi 24. a 26. únorem se usídlí v kině Central v Hradci Králové a také v ostravském Minikině," sdělila mluvčí přehlídky Lucie Čunderliková. Stejně jako v předchozích letech nabídnou organizátoři v čele s dramaturgem Davidem Čeňkem ucelený pohled na španělsky mluvenou kinematografii. Dramaturgie tak vedle tematických cyklů představí výběr toho nejzajímavějšího ze současné filmové tvorby Španělska. I letos budou mít čeští filmoví fanoušci možnost vidět většinu titulů poprvé. "K největším diváckým magnetům se řadí španělské drama Patnáct let a jeden den nebo argentinské drama Německý doktor Wakolda přibližující osud nacistického zločince Josefa Mengeleho v Jižní Americe. Oba tituly byly letos vyslány do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film," uvedl Čeněk.

V Brně v roce 2014 zahrají Bryan Adams, Smokie a Johnny Winter

Kanaďan Bryan Adams je asi nejzářivější hvězdou populární hudby, která příští rok zahraje v Brně. Čtyřiapadesátiletý zpěvák, kytarista, skladatel a příležitostný fotograf se do Česka vrací pravidelně. Tentokrát vystoupí 18. června pod širým nebem na Velodromu. Přijedou také britští Smokie nebo legendární bluesrockový kytarista Johnny Winter. Adams patřil zejména v 80. a 90. letech k nejznámějším tvářím rockové a popové scény, fanoušky má také v Česku. K jeho hitům patří skladby Heaven, Summer of '69 a Run To You. Zatím poslední řadovou desku nazvanou 11 vydal před pěti lety, stále však intenzivně koncertuje. Před dvěma lety přilákal v Praze 12.000 lidí, loni bavil publikum na festivalu Benátská noc.

V pražské zoo uhynul orangutan Padang, měl problémy s trávením

V pražské zoo uhynul orangutan Padang, měl problémy s trávením. Orangutanímu samci nepomohla sobotní operace týmu lékařů. Na svém facebookovém profilu o tom informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. Podle něj byla operace orangutana nezbytná. Při ní byla nalezena a odstraněna příčina Padangových obtíží - srůst v břiše, který zaškrtil část tlustého střeva. "Bohužel, po půlnoci Padang zkolaboval. Chovatelé a veterinář, kteří u něj drželi službu, jej masáží srdce ještě udrželi při životě a zajistili jeho převoz na veterinární JIP," uvedl Bobek. Dodal, že navzdory mnohahodinovému úsilí se nepodařilo Padanga udržet při životě. Orangutan sumaterský je jedním z nejohroženějších lidoopů planety. V přírodě se orangutani dožívají 30 až 45 let, v zajetí až 60 let. Zoo Praha chová orangutany sumaterské od roku 1961.

Do Polska se vrací barák z Osvětimi obývaný lidmi z Terezína

Po 20 letech v Muzeu holokaustu ve Washingtonu se do Polska vrací dřevěný barák pro vězně z bývalého nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Podle agentury DPA byla tato stavba tehdy součástí takzvaného rodinného tábora, který obývali čeští Židé deportovaní z ghetta v Terezíně. O návratu zápůjčky jednala polská a americká strana řadu měsíců, neboť Američané si chtěli cenný exponát ve svých sbírkách dál ponechat. Polský zákon o péči o historické památky, který byl schválen po zapůjčení baráku v roce 1993, to ale nedovoluje. Nyní už je stavba na moři a míří do polského přístavu Gdyně, oznámil mluvčí památníku v Osvětimi-Březince. Po návratu se má vrátit na své původní místo. Z terezínského ghetta bylo do Osvětimi deportováno přes 10.000 Židů a v září 1943 tam byla zřízena zvláštní sekce BIIb pro převážně české vězně z Terezína, takzvaný "Terezínský rodinný tábor". Při jeho likvidaci nacisté v březnu 1944 vyvraždili téměř 4000 lidí v plynových komorách.

Ze sportu:

Čeští hokejisté se postarali o první překvapení na juniorském mistrovství světa v Malmö, když porazili favorizovanou Kanadou 5:4 po samostatných nájezdech. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta v normální hrací době čtyřikrát vedli, soupeř ale na každý gól dokázal odpovědět. Nakonec o české výhře rozhodl v nájezdech Dominik Simon a národní tým získal první dva body do tabulky základní skupiny.

Hokejisté Hradce Králové vyhráli v 33. kole Tipsport extraligy ve východočeském derby v Pardubicích 5:3 a na druhém místě snížili ztrátu na vedoucí Spartu na osm bodů. Lídr podlehl na ledě předposledního Kladna 4:5 v prodloužení. Pražané sice smazali ve třetí třetině čtyřbrankové manko, ale v nastavení rozhodl obránce Tomáš Kaberle.

Biatlonisté Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec obsadili šesté místo v exhibičním závodu smíšených dvojic na stadionu fotbalistů Schalke v Gelsenkirchenu. Zvítězil domácí pár Laura Dahlmeierová, Florian Graf.

Fotbalistů Ostravy se po devíti letech opět ujme trenér František Komňacký, který s Baníkem získal poslední titul v sezoně 2003/04. Bývalý reprezentační asistent Michala Bílka se s vedením patnáctého celku podzimní části ligy dohodl na spolupráci měsíc pod svém odchodu z Jihlavy. Klub by měl jeho příchod oznámit na dnešní odpolední tiskové konferenci.

Hokejový útočník Jakub Voráček přispěl v sobotním utkání NHL dvěma asistencemi k výhře Philadelphie v Edmontonu 4:3 po samostatných nájezdech a prodloužil tak svou bodovou sérii na devět zápasů. Povedený večer prožil také brankář Marek Mazanec, který se po měsíčním trápení konečně dočkal výhry, když 26 zákroky dovedl Nashville k vítězství 3:2 nad Los Angeles.

Tenisté Radek Štěpánek s Petrou Kvitovou vstoupili vítězně do Hopmanova poháru smíšených dvojic. Český pár v Perthu zdolal podle očekávání oslabené španělské obhájce titulu 3:0 na zápasy.

Lyžařka Šárka Strachová obsadila 12. místo ve slalomu Světového poháru v Lienzu a dosáhla nejlepšího výsledku v sezoně. Stejně jako v předchozím slalomu v Courchevelu zvítězila Rakušanka Marlies Schildová, která si připsala 35. prvenství v této disciplíně a v čele historických tabulek předstihla Švýcarku Vreni Schneiderovou.

Běžec na lyžích Aleš Razým obsadil třetí místo v kvalifikaci sprintu volnou technikou v Oberhofu, druhé etapy Tour de Ski. Do vyřazovacích bojů postoupila také Eva Vrabcová-Nývltová.

Počasí v pondělí:

Bude polojasno až skoro jasno, na východě zpočátku až oblačno. Ráno a dopoledne v Čechách místy, jinde ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty 1 až 5, na horách kolem -1 °C. Foukat bude slabý proměnlivý vítr.