Zprávy

Pacienti letos měli garance čekací doby, ale i dražší léky

Pacienti letos poprvé měli od státu garantované čekací doby na operace a dojezdové doby k lékaři. Naopak se pro ně zhoršila dostupnost lázní, když nový indikační seznam zkrátil pobyt a omezil počty nemocí léčených na pojišťovnu. Nemocní si také připlatili za některé léky. letos bylo také vyhláškou povoleno užití léčebného konopí, to ale zatím v Česku není dostupné. Novela transplantačního zákona pak umožnila, aby Češi dostali orgán i od cizince pobývajícího v ČR. Padla i povinnost souhlasu obou rodičů s léčbou dítěte. Naopak se odsunulo na rok 2014 adresného zvaní na screening rakoviny prsu, čípku, tlustého střeva a konečníku. ČR na projekt dostala peníze z EU a hrozilo, že propadnou. Zdravotní pojišťovny už oznámily, že v lednu začnou rozesílat pozvánky lidem, kteří spadají do rizikových skupin a na prevenci nechodí. V první vlně osloví 1,85 milionu lidí, celkem počítají v následujícím roce a půl s 3,5 milionu dopisů.

MPSV má za sebou konec sKaret i zákaz používání systému dávek

Konec projektu sKaret, zákaz používání systému pro vyplácení dávek, zvýšení minimální mzdy i nástup pár stovek úředníků má za sebou letos resort práce a sociálních věcí. Zažil také personální výměny ve svých nejvyšších patrech. V první polovině roku vedla resort ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Po svém předchůdci a stranickém kolegovi Jaromíru Drábkovi (TOP 09) uklidňovala rozbouřenou situaci. Začala se vypořádávat hlavně s projektem sKaret a s problémy kolem systému na vyplácení dávek. Po pádu Nečasovy vlády Müllerovou vystřídal František Koníček, převzal i řešení sporných záležitostí. Projekt sKaret sklízel od počátku kritiku rady postižených, odborů, tehdy opoziční ČSSD i politiků někdejších vládních stran. Výhrady měl Úřad pro ochranu osobních údajů a ombudsman. Po sílícím tlaku Nečasova vláda souhlasila se zrušením sociálních karet. Větší starosti než sKarty dělal vedení resortu ale spíš systém pro vyplácení dávek. Ten ministerstvo pod Drábkovým vedením pořídilo bez tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách, zakázal příslušné aplikace používat.

Úspěch neslavila ani důchodová reforma Nečasovy vlády s takzvaným druhým pilířem. Od ledna do listopadu smlouvu se do ní zapojilo 83.800 lidí. V listopadu to udělalo jen 292 osob. Expremiér Petr Nečas už dřív řekl, že za tím je masivní negativní kampaň. Sociální demokraté totiž tvrdili, že po svém vítězství ve volbách reformu zruší. Vznikající koalice už se dohodla na tom, že druhý pilíř sloučí s penzijním spořením, tedy se třetím pilířem.

Odměny zastupitelům se od ledna zvýší o zhruba pět procent

Odměny zastupitelům se podle nařízení vlády od ledna zvýší o zhruba pět procent na úroveň roku 2010. Nárok na vyšší odměnu budou mít i starostové malých obcí, kteří se této funkci věnují vedle svého zaměstnání. Měli by brát měsíčně až 60 procent odměny pro starosty na plný úvazek. Nyní mají nárok jen na dvě pětiny této odměny, uvedlo ministerstvo vnitra v metodickém doporučení na svém webu. Odměna se odvozuje od zákonem stanovené částky pro uvolněné starosty ve výši 27.425 korun měsíčně a je zvýšena podle počtu obyvatel obce. Například neuvolněný starosta vesnice se 180 obyvateli by tak měl mít podle doporučení nárok na 18.020 korun. Starosta obce s 1800 obyvateli by pak mohl mít 25.214 korun. Ministerstvo si od změny slibuje omezení současné praxe, kdy i v malých obcích působí starostové na plný úvazek, aby mohli být adekvátně zaplaceni, i když je tím příliš zatížen obecní rozpočet. Vládním nařízením se mění rovněž odměny krajským zastupitelům včetně hejtmanů a radních. Hejtmani budou dostávat podle počtu obyvatel regionu od 81.110 do 93.480 korun měsíčně, uvolnění členové rady od 59.190 do 78.660 korun měsíčně.

V Plzni zemřela po pronásledování policií spolujezdkyně v autě

Jeden lidský život a několik zraněných si vyžádala nehoda tří vozů, která se stala v Plzni při pronásledování ujíždějícího auta policií. Zemřela spolujezdkyně z ujíždějícího vozu, jeho řidič je zraněný. Při nehodě bylo poškozeno ještě další osobní auto, v němž se zranili dva lidé, i policejní vůz. I jeden z policistů byl zraněn, řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Záchranná služba z místa odvezla čtyři zraněné. "Jeden z nich byl převezen na urgentní oddělení, ostatní na běžné oddělení nemocnice. Zraněný policista utrpěl méně závažné zranění," řekla mluvčí plzeňské záchranné služby Lenka Ptáčková.

V Brně zemřeli při požáru zahradní chatky dva lidé

Při požáru zahradní chatky za brněnským pivovarem poblíž Mendlova náměstí zemřeli dva lidé, podle svědků pravděpodobně drogově závislí bezdomovci. Hasiči už našli pouze ohořelá torza těl poté, co požár dohašovali. Příčinu požáru policisté dosud vyšetřují, řekla mluvčí brněnské policie Andrea Straková. Svědek na místě požáru České televizi řekl, že šlo zřejmě o dvě ženy, které v chatce přebývaly. Hasiči požár zlikvidovali během pěti minut, po příjezdu byl v plamenech celý objekt. Škoda je nulová, chatka byla určena k demolici.

Na dálnici D5 u Rudné havaroval kamion, řidič nehodu nepřežil

Na plzeňské dálnici D5 poblíž Rudné nedaleko Prahy se střetl kamion s osobním autem, dvaašedesátiletý řidič kamionu nehodu nepřežil. Druhý z řidičů podle policie pil před jízdou alkohol. Dálnice byla na 0,5 kilometru ve směru na Prahu zhruba pět hodin neprůjezdná, řekla mluvčí středočeské police Štěpánka Zatloukalová. Policisté podle ní zjistili, že dvaačtyřicetiletý muž z osobního vozu Ford řídil pod vlivem alkoholu. Příčina nehody se ale stále vyšetřuje.

Příčina požáru haly v Alojzově se škodou 80 mil. zatím není jasná

Vyšetřovatel hasičů, zástupci pražského Technického ústavu požární ochrany a policisté hledají příčinu mohutného pátečního požáru výrobní haly v Alojzově na Prostějovsku. Zatím však příčina není známá. Oheň způsobil škodu za 80 milionů korun, jde o požár s největší škodou v letošním roce v Olomouckém kraji. Halu na výrobu plastových trubek a zahradních stolů firmy Elmo-plast zachvátil oheň v pátek ráno. Hasiči jej po více než dvou hodinách zlikvidovali, nikdo nebyl zraněn. Na kraji obce stoupal hustý dým, díky příznivým povětrnostním podmínkám nemuseli být obyvatelé Alojzova evakuováni. V objektu o rozměrech 40 krát 60 metrů shořela výrobní technologie a dva nákladní automobily.

Brněnská Reduta uvedla po 280 letech operu Didone abbandonata

V brněnském divadle Reduta diváci viděli autentické provedení barokní opery Didone abbandonata, slavný milostný příběh Dido a Aenease od slavného neapolského skladatele Domenica Sarriho. Inscenace se vrátila na totéž místo, kde ji diváci viděli i před 280 lety, v tomtéž provedení. K dobovému ztvárnění přispěl i orchestr z Katovic, který hraje na dobové nástroje. Unikátní projekt je součástí oslav 95. výročí Masarykovy univerzity. Univerzita na něm spolupracovala s občanskými sdruženími Hudební lahůdky a Opera na cestách, polskou asociací Art in Motion a Národním divadlem Brno. Opera vypráví příběh tragické lásky hrdé královny starověkého Kartága Dido k trojskému hrdinovi a bájnému zakladateli Říma Aeneovi. Libreto na toto téma napsal v 18. století vedle dalších Ital Pietro Metastasia.

Na start Šediváčkova longu se postaví stovka musherů

V lednu se v Orlických horách uskuteční extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long. Na start 18. ročníku nejdelšího závodu v České republice se postaví stovka musherů se svými psími spřeženími, limit závodníků je již naplněný. Řekl to ředitel závodu Pavel Kučera. Kromě musherů z České republiky na Šediváčkův long opakovaně jezdí desítky závodníků ze 12 států. Závodníky čeká ve čtyřech etapách na hřebenech Orlických hor 240 kilometrů s jedním povinným přenocováním na sněhu. Spřežení během závodu nastoupají přes 7000 výškových metrů. Pořadatelé doufají, že se do konání závodu ještě zlepší sněhové podmínky v Orlických horách. Na hřebenech leží zhruba 20 centimetrů mokrého sněhu. Navíc je na horách stále poměrně teplo.

Ze sportu:

Aktuálně nejlepší český skokan na lyžích Jakub Janda se překvapivě nekvalifikoval do úvodního závodu Turné čtyř můstků v Oberstdorfu. V nedělním 1. kole se z šesti českých reprezentantů představí čtyři - Antonín Hájek, Jan Matura, Čestmír Kožíšek a Lukáš Hlava. Jandovi postup unikl o dvě místa. Pětatřicetiletý vítěz Turné i Světového poháru z roku 2006 v kvalifikaci skočil jen 121,5 metru a se známkou 118,8 bodu obsadil 52. pozici, přičemž poslední postupovou udržel Hlava.

Ivo Kaderka byl popáté za sebou zvolen prezidentem Českého tenisového svazu (ČTS). V dnešních volbách byl na valné hromadě ČTS jediným kandidátem a od 114 přítomných dostal 112 hlasů. Podle nového občanského zákoníku bude Kaderka šéfem tenisového svazu dalších pět let, předchozí funkční období trvala vesměs čtyři roky. Prezidentem tenistů je Kaderka od roku 1998, kdy ve volbách porazil svého předchůdce Jana Kodeše.

Hokejisté Zlína zvítězili ve 33. kole extraligy na ledě Slavie 2:1. V přímém souboji o pátou příčku sice Pražané zásluhou Lukáše Žejdla vedli, ale Berani dvěma góly v poslední desetiminutovce duel otočili. Nejprve vyrovnal Jaroslav Balaštík, tři body pak svému celku vystřelil Bedřich Köhler.

Hokejový útočník Peter Jánský z Litvínova dostal od disciplinární komise extraligy trest zákazu startu ve třech utkáních za zákrok na brankáře Pavla Kantora z Hradce Králové. Jánský ve čtvrtečním utkání v Hradci srazil Kantora v obranném pásmu domácích u mantinelu, kam gólman Mountfieldu vyjel rozehrát puk.

Běžci na lyžích lyžích Martin Jakš a Eva Vrabcová-Nývltová vstoupili do Tour de Ski dvanáctým místem v prologu v Oberhofu. Aleš Razým byl patnáctý, dvojnásobný vítěz etapového závodu Lukáš Bauer šedesátý. Jakš na trati 4,5 km volnou technikou ztratil 17,9 sekundy na vítěze Alexe Harveyho z Kanady. Patnáctý Razým v nevlídném počasí v mlze zaostal za reprezentačním kolegou o necelé dvě sekundy.

Hokejový brankář Jakub Kovář nedostal ve třetím zápase za sebou gól. Po výhře 2:0 v dresu české reprezentace proti Finsku pomohl v KHL ke čtvrtečnímu vítězství Jekatěrinburgu nad Novosibirskem 1:0 po nájezdech a dnes vychytal i střelce Novokuzněcku. Avtomobilist doma vyhrál 2:0.

Hokejový útočník Jiří Tlustý bude chybět nejméně dva týdny Carolině Hurricanes v NHL po operaci slepého střeva. Podle serveru TSN se akutnímu zákroku podrobil v úterý a dobu jeho absence klub odhadl na 14 dnů až tři týdny.

Hokejista Tomáš Hertl má podle lékaře české reprezentace Radomíra Holibky ve zraněném koleni natažený zkřížený vaz a roztržený postranní vaz. Holibka proto prakticky vyloučil start dvacetiletého útočníka San Jose na únorovém olympijském turnaji v Soči. Hertl se zranil minulý čtvrtek při zápase v Los Angeles, kde jej fauloval domácí kapitán Dustin Brown. V příštím týdnu by se měl podrobit operaci.

Hokejisté Vítkovic prohráli ve svém druhém zápase na Spenglerově poháru s domácím Davosem 1:5 a bez ohledu na sobotní výsledky obsadí ve skupině Cattini poslední třetí místo. V nedělním čtvrtfinále se tak utkají s druhým týmem ze skupiny Torriani, kterým bude buď Servette Ženeva, nebo CSKA Moskva.

Deseti zápasy pokračovala v pátek po vánoční přestávce zámořská NHL. Z českých hokejistů se střelecky prosadili pouze David Krejčí a Radim Vrbata. První jmenovaný svým osmým gólem v sezoně přispěl k výhře Bostonu nad Ottawou 5:0, druhý svou jedenáctou trefou pomohl Phoenixu získat bod při prohře se San Jose 3:4 po nájezdech.

Český útočník Michal Vondrka vstřelil v utkání Kontinentální hokejové ligy dva góly, jimiž pomohl Slovanu Bratislava k domácí výhře 4:2 nad Nižněkamskem. Slovenský celek přitom po první třetině prohrával 0:2, ale Vondrka v polovině zápasu vyrovnal a v 45. minutě zařídil konečné skóre.

Kateřina Pauláthová nedokončila první kolo obřího slalomu Světového poháru v rakouském Lienzu. Česká lyžařka se na zmrzlé trati zhruba v polovině jízdy nevešla do branky a útok na první body v sezoně jí opět nevyšel.

Basketbalisté Děčína porazili v předehrávce 21. kola NBL pražský USK 91:63 a s přehledem vrátili soupeři listopadovou těsnou porážku. Pražané od nečekané výhry na severu Čech 79:78 prohráli devět z jedenácti zápasů a nyní prohráli pošesté za sebou. Děčín je před nedělním programem po třináctém vítězství v sezoně čtvrtý, USK je čtvrtý od konce.

Počasí v neděli:

Zataženo až oblačno, ráno a dopoledne v Čechách, odpoledne a večer Moravě a ve Slezsku místy občasný déšť, nad 800 m srážky sněhové. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia, na horách kolem nuly.

Na konci ledna mohou podle meteorologů teploty spadnout až na minus 14 stupňů Celsia. Celkově ale budou příští čtyři týdny teplotně i srážkově normální, vyplývá z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 30. prosince do 26. ledna je minus 1,6 stupně Celsia.