Zprávy

Zeman uctí Havlovu památku položením kytice k hrobu

Prezident Miloš Zeman ve středu uctí památku zemřelého polistopadového prezidenta Václava Havla. Na Vinohradském hřbitově položí květiny k jeho hrobu. ČTK to oznámil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Česko si ve středu připomene druhé výročí Havlova skonu. Po celé republice se uskuteční řada vzpomínkových akcí. Havlovu památku před rokem stejným způsobem uctil Zemanův předchůdce Václav Klaus. K připomenutí osobnosti prvního polistopadového prezidenta se v pražském divadle Archa uskuteční vzpomínkový večer nazvaný Od Velvet Underground k Velvet Revolution, který připomene dvě osobnosti undergroundu a také dva přátele Václava Havla a Lou Reeda. Na sociálních sítích "ožila" tak jako loni výzva aktivistů, kteří vyzývají k ohrnutí kalhot na Havlovu počest. "Kalhotový den" má připomenout, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně krátké kalhoty.

New York Times připomněl v komentáři výročí smrti Havla

Obdivným článkem nazvaným Pohádka Václava Havla připomněl americký list The New York Times druhé výročí úmrtí českého exprezidenta a disidenta. Komentář, který napsal polský sociolog Slawomir Sierakowski, zdůrazňuje, že pád komunismu přežil nejen Havlův životní příběh, ale i jeho myšlenky. Na pozadí malicherné politiky osudy velkých politických vůdců jako Móhandáse Gándhího nebo Nelsona Mandely připomínají pohádky. Pojďme vylíčit příběh dalšího z těchto gigantů, českého disidenta a politika Václava Havla, při příležitosti druhého výročí jeho smrti, uvedl autor článku. Životopisy disidentů poskytují neocenitelnou útěchu nynějším i budoucím nonkonformistům, kteří bez velkých nadějí na úspěch jdou cestou svého přesvědčení. Jinak je to s jejich manifesty. Jakmile boj skončí, rychle zestárnou a jsou pohřbeny v historických archívech. Havel zůstává jednou z mála výjimek, napsal Sierakowski.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 24 nových soudců

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě na návrh vlády jmenoval 24 nových soudců obecných soudů České republiky. Popřál jim, aby odolali politickým tlakům a rozhodovali rychle. Noví soudci nahradí ty, kteří z justice do konce února příštího roku odejdou kvůli vysokému věku nebo z jiných důvodů. Návrh na jmenování nových soudců projednala vláda v demisi minulý týden. Je mezi nimi 15 žen a devět mužů, až na jednu výjimku jde o třicátníky. Polovina z nich byla asistenty soudců, šest přichází z advokacie a tři doposud působili jako justiční čekatelé. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová na soudce navrhla také jednoho firemního právníka, jednoho vyššího soudního úředníka a jednoho žalobce z Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Nejvíce nových soudců má posílit soudy v Ústeckém kraji.

Musil zřejmě zůstane ústavním soudcem, novým bude Zemánek

Profesor trestního práva Jan Musil pravděpodobně zůstane ústavním soudcem. Jeho novým kolegou se pak stane profesor Jiří Zemánek, expert na evropské ústavní právo. Jejich nominaci podpořil senátní výbor pro lidská práva podobně, jako to již dříve učinil ústavně-právní výbor. Musil i Zemánek získali v tajné volbě hlasy sedmi z osmi přítomných členů výboru pro lidská práva. Senát bude jejich kandidaturu schvalovat tuto středu za účasti prezidenta Miloše Zemana, který je nominoval. Navržení Zemánka zdůvodnil Zeman v nominačním dopise tím, že tento kandidát může Ústavní soud "obohatit rozsáhlými vědomostmi z oblasti evropského ústavního práva". Musil podle hlavy státu již dostatečně prokázal, že patří mezi právní elitu. Zemánek je mimo jiné odborným asistentem na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do EU.

Ústavní soudce Nykodým se vrátí k advokacii

Ústavní soudce Jiří Nykodým, jemuž končí mandát, se vrátí k advokátní praxi. Nabídku pokračovat u soudu zatím nedostal. Počet členů soudu po vypršení Nykodýmova mandátu klesne na 13. Už ve středu však Senát projedná nominaci experta na evropské právo Jiřího Zemánka a emeritního ústavního soudce Jana Musila. Oba získali podporu ve výborech, je tedy pravděpodobné, že soud bude brzy znovu kompletní. Nykodým ČTK řekl, že z desetiletého působení u soudu rozhodně nemá špatný pocit, podařilo se prý prosadit řadu důležitých věci. Novou generaci ústavních soudců ale podle něj čeká obtížné období. "Teď soud nepochybně čeká řada nepopulárních rozhodnutí," řekl Nykodým. Půjde podle něj o kolize práv a zájmu, které nebudou mít jednoduchá a líbivá řešení.

Novoroční Klausova amnestie prominula trest 111.000 lidí

Amnestie, kterou před necelým rokem vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, dopadla na více než 111.000 lidí. Z tohoto počtu se téměř 20.000 lidí dočkalo prominutí nepodmíněného trestu odnětí svobody. Zbylí amnestovaní zahrnují odsouzené k podmíněným trestům, obecně prospěšným pracím a domácímu vězení a také 265 obviněných, jejichž trestní stíhání bylo zastaveno kvůli tomu, že trvalo přes osm let. Vyplývá to ze statistik ministerstva spravedlnosti. Policejní prezident Martin Červíček nedávno zveřejnil, že za prvních deset letošních měsíců vzrostla v České republice kriminalita ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o sedm procent, a to i kvůli amnestii. Více než třetinu propuštěných z věznic policisté znovu stíhají.

Česko podporuje zahájení přístupových rozhovorů mezi EU a Srbskem

Česká republika podporuje zahájení vstupních rozhovorů Evropské unie se Srbskem. Na okraj jednání zástupců diplomacií unijních členských zemí to ČTK a Českému rozhlasu řekl první náměstek českého ministra zahraničí Jiří Schneider. Obavy některých členských zemí z otevření rozhovorů by podle Schneidera mohl mírnit například fakt, že klíčové kapitoly o potřebě vlády práva v zemi aspirující na členství by měly být otevřeny mezi prvními. Bude tedy možné průběžně sledovat srbský pokrok v této věci. Vstup do Evropské unie nyní podle průzkumů podporuje nadpoloviční většina Srbů, ale populární mezi nimi tato organizace příliš není.

Lídři budoucí koalice se na ministerských postech nedohodli

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se na pondělním jednání na rozdělení resortů ve vládě podle očekávání zatím nedohodli. Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka při odchodu z večerní schůzky v budově Senátu řekl, že ve hře jsou dvě varianty, jejich podobu neupřesnil. Nový kabinet by podle něj měl mít dva místopředsedy, místa by obsadily ANO a KDU-ČSL. Jednání by měla podle šéfa sociálních demokratů pokračovat ve středu, šéfové lidovců a ANO Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš schůzku nekomentovali.

Úřad vlády zveřejnil letošní platy

Vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin (SPOZ) si za své dosavadní působení ve funkci přišel i s odměnami na 728 tisíc korun, šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl na 617 tisíc korun. Vyplývá to z výše platů a odměn, kterou Úřad vlády zveřejnil na internetu. Data také ukazují, že se s příchodem Rusnoka do funkce snížil počet poradců ministerského předsedy ze 23 na sedm. Plat předchůdkyně současného šéfa premiérova kabinetu Jany Nečasové (Nagyové) za první letošní půlrok i s odměnami činil přes milion korun. Právě vysoké odměny Nagyové, která je dnes Nečasovou manželkou, byly v minulosti terčem kritiky.

ČSSD a ANO budou v lednu jednat o svých požadavcích na restituce

Zástupci ČSSD a ANO budou v lednu jednat o svých konkrétních požadavcích ohledně církevních restitucí. Vyplývá to z výsledků jednání ČSSD, ANO a zástupců církví. ČSSD a ANO usilují například o možné snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k náhradám. Ve hře je nově možnost vytvoření vládní pracovní skupiny, která by monitorovala proces vydávání majetku církvím. Zástupci ČSSD, ANO a církví se dohodli i na tom, že jednání k církevním restitucím by mělo být transparentní. Na dalším jednání na církevní půdě by zástupci církví měli předložit podklady, které vedly k přijetí restitučního zákona, uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Zástupci politických stran by pak měli doložit oprávněnost svých požadavků i to, proč zákon vnímají jako ne zcela spravedlivý vůči dalším restituentům.

Objem bankovních úvěrů stoupl v říjnu o pět pct na 2,46 bil. Kč

Objem bankovních úvěrů stoupl na konci října meziročně o téměř pět procent na 2,46 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o 1,6 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,1 procenta, z toho spotřebitelské úvěry o 0,6 procenta a hypoteční úvěry o 6,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace. V případě úvěrů nefinančním podnikům rostly úvěry do zpracovatelského průmyslu a obchodu, mírně klesly do stavebnictví, dopravy a skladování. Objem úvěrů obyvatelstvu vzrostl ve všech oblastech.

Singer: Intervence přispějí k růstu ekonomiky o miliardy

Česká národní banka bude držet v rámci devizových intervencí kurz koruny poblíž hranice 27 Kč/EUR přinejmenším do počátku roku 2015. Potvrzují to nově dostupné informace z ekonomiky, uvedl na tiskové konferenci po jednání bankovní rady guvernér ČNB Miroslav Singer. Podle guvernéra by intervence měly pomoci k rychlejšímu růstu ekonomiky příští rok a zvýšit HDP zhruba o 60 až 70 miliard korun. Rovněž by měly napomoci k vytvoření zhruba 35.000 pracovních míst.

Bankovní rada ČNB rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v devizových intervencích proti koruně. Pro ponechání sazeb beze změny hlasovala rada jednomyslně. Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již déle než rok. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta. Analytici nečekají žádnou změnu měnové politiky v zásadě po celý rok 2014. Centrální bankéři podle nich nebudou hýbat se sazbami, ale ani nijak zasahovat do začátkem listopadu zahájených devizových intervencí. Podle ekonomů tak stačí centrálním bankéřům jen hlídat kurz koruny, aby se držel poblíž 27 Kč/EUR. Někteří ekonomové ovšem nevylučují, že by centrální banka mohla v průběhu příštího roku přistoupit v rámci intervencí k úpravě kurzu koruny.

Reuters: Rusko sníží vývoz ropy do evropských zemí včetně ČR

Rusko v prvním čtvrtletí příštího roku sníží vývoz ropy do evropských zemí včetně České republiky, posílí naopak export suroviny do Číny. Vyplývá to z exportních plánů Ruska, na které se odvolává agentura Reuters. Dodávky ruské ropy do České republiky by měly klesnout o 14 procent na 0,88 milionu tun z 1,025 milionu v letošním čtvrtém čtvrtletí. Ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak přitom ještě začátkem tohoto měsíce říkal, že navzdory plánům na zvyšování vývozu ropy do Číny země dodávky evropským odběratelům nesníží.

Rusnokova vláda zadala bez soutěže zakázky za 2,85 mld. Kč

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka zadala bez soutěže od září letošního roku zakázky za 2,85 miliardy korun. To je šestkrát více, než za poslední čtyři měsíce loňského roku schválil kabinet premiéra Petra Nečase. Vyplývá to z monitoringu, jehož výsledky poskytlo občanské sdružení Oživení. U Rusnokovy vlády šlo o 78 nadlimitních zakázek, zatímco loni Nečasova vláda schválila 18 zakázek bez soutěže v hodnotě 450 milionů Kč. Ministři jsou od roku 2010 povinni informovat vládu o všech nadlimitních zakázkách, které plánují zadat bez soutěže. Zadávání zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění je zvláštní procedurou, která se má používat pouze ve výjimečných situacích, kdy nelze zadat zakázku na základě soutěže dodavatelů.

Daniel Beneš bude i další čtyři roky předsedou představenstva ČEZ

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš (43) bude i další čtyři roky předsedou představenstva této energetické firmy. Rozhodlo o tom představenstvo společnosti. ČEZ o tom informoval na svém webu. Beneš ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ v září 2011 vystřídal Martina Romana. ČEZ je největší tuzemská energetická firma. Loni hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, letos očekává jeho pokles na 37,5 miliardy korun.

Tančící dům získala Pražská správa nemovitostí za 360 mil. Kč

Pražský Tančící dům se prodal za 360 milionů korun. Od dosavadního majitele CBRE Global Investors ji získala Pražská správa nemovitostí realitního podnikatele Václava Skaly. Na prodej budovy minulý týden upozornil deník E15. O stavbu mělo zájem zhruba deset investorů včetně developerské skupiny Central Group, která za ni nabídla deset milionů eur. Stavba Tančícího domu na pražském Rašínově nábřeží byla dokončena v roce 1996. Od té doby se na trhu objevil vůbec poprvé.

Zemřel významný hudební publicista Lubomír Dorůžka

V pondělí náhle zemřel významný hudební publicista a překladatel Lubomír Dorůžka. Bylo mu 89 let. Poslední rozloučení rodina plánuje na pátek odpoledne. Pražský rodák Dorůžka byl přední český muzikolog, novinář, překladatel americké literatury, hudební organizátor, publicista a pedagog. Studoval hudební vědu a estetiku, po roce 1948 přestoupil na obor anglická a americká literatura. V 50. letech pracoval v sekretariátu Pražského jara, Syndikátu československých spisovatelů a ve Státním hudebním vydavatelství. Byl také dlouholetým spolupracovníkem Českého rozhlasu. Je autorem řady knih, mezi nejvýznamnější patří Od folklóru k Semaforu (1964), Panoráma populární hudby 1918-1978 (1981), Panoráma jazzu (1990), Český jazz mezi tanky a klíči, 1968-1989 (2002). Napsal monografie kapelníků Karla Vacka a Karla Vlacha a knihu memoárů Panoráma paměti (1997).V roce 1999 získal Cenu F. X. Šaldy za celoživotní dílo.

Saudkův komiks se bude dražit za šest milionů korun

Za šest milionů korun se bude v aukci nabízet originál slavného komiksu Káji Saudka a Miloše Macourka Muriel a andělé. Originály získala od soukromého sběratele aukční síň 1. Art Consulting, která bude kompletní soubor 131 stran dražit 16. února. Pokud se nenajde zájemce, soubor bude rozprodáván po jednotlivých listech. Obálka se v tom případě bude vyvolávat za 80.000 až 100.000 korun, ostatní strany budou začínat na částkách od 12.000 do 50.000 korun. Originály veřejnost uvidí po více než 40 letech od vzniku komiksu na předaukční výstavě, která se uskuteční od 7. do 16. února v Topičově salonu. Celý nabízený komiks se v druhé polovině ledna objeví i na webu aukční síně.

Zemanovo vánoční poselství odvysílá Český rozhlas

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana budou přenášet Česká televize, Nova a Český rozhlas. Řekl to mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Zeman svůj projev přednese netradičně 26. prosince. Předchozí prezidenti mluvili z televizních obrazovek a rozhlasových přijímačů k občanům na Nový rok. Zeman chce své vánoční poselství koncipovat jako osobní bilanci. Konec roku se podle něj k podobným činnostem hodí. Naopak novoroční projev k občanům je podle něj přežitkem z komunistické éry. Podle dřívějších informací Hradu poselství potrvá zhruba dvacet minut. Mělo by mít "vánoční atmosféru" a hlava státu bude mluvit nejspíš "spatra".

Ze sportu:

Novým trenérem fotbalistů Plzně se stal podle očekávání Dušan Uhrin mladší. Syn kouče vicemistrů Evropy z roku 1996 nahradí Pavla Vrbu, který odešel k reprezentaci. Vedení klubu uvedlo Uhrina do funkci na tiskové konferenci, s trenérem podepsalo smlouvu na dva a půl roku.

Lyžařka Šárka Strachová skončila po zlepšení ve druhé jízdě osmnáctá ve slalomu Světového poháru v Courchevelu a poprvé v sezoně bodovala. Rakušanka Marlies Schildová si připsala již 34. slalomové vítězství a v čele historických tabulek se vyrovnala Švýcarce Vreni Schneiderové.

Český útočník Michael Frolík přispěl v pondělním utkání NHL jednou asistencí k výhře Winnipegu 3:2 na ledě Columbusu. V dresu vítězů se v brance neobjevil Ondřej Pavelec, který byl v minulém utkání po pěti gólech střídán. Jeho náhradník Al Montoya kryl 22 střel.

Hokejisté Mladé Boleslavi si v souboji vedoucího celku první ligy s posledním poradili na vlastním ledě 7:2 s Mostem. V dresu Třebíče prožil v 33. kole vydařenou premiéru útočník Libor Pivko, který dvěma góly rozhodl o výhře 3:2 nad Litoměřicemi.

Pro české házenkářky skončilo mistrovství světa v Srbsku vysokou osmifinálovou porážkou 21:31 s Norskem. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného držely s obhájkyněmi titulu a olympijskými vítězkami krok pouze v úvodní čtvrthodině, poté je favoritky semlely drtivou ofenzivní sílou. České hráčky na turnaji zakončily své účinkování s bilancí dvou výher a čtyř proher.

Počasí ve středu:

Čekáme nízkou oblačnost na většině území. Ojediněle i s mrholením, Teploty -2 až +2 stupně Celsia.