Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda přijala sedm opatření proti sociálním nepokojům

Nepokojům, jaké se objevily v minulosti na Šluknovsku, v Duchcově či v Českých Budějovicích, má v Česku pomoci zabránit sedm opatření. Patří mezi ně třeba změny v dávkách na bydlení, terénní práce v ghettech či obnovení veřejné služby, tentokrát ale za odměnu. Schválila to vláda. Z původně navrhovaného seznamu kroků vypadla příprava legislativní úpravy sociálního bydlení. Informovala o tom vládní agentura pro sociální začleňování. V Česku přibývá ghett. Podle expertů by jich mohlo být přes 400. Většinou v nich žijí Romové. Problémy těchto lokalit prorůstají podle nedávné vládní zprávy do okolí. Autoři návrhu opatření uvedli, že impulsem pro vyostření situace mohou být "banální problémy v soužití". Nepokoje se objevily v několika městech. Extremisté pořádali protiromské pochody, do nichž se začali zapojovat i místní obyvatelé.

Vláda projednala novelu o dobrovolnictví

Vláda v demisi projednala novelu zákona o dobrovolnické službě, kterou připravilo ministerstvo vnitra. Novinářům to řekl premiér Jiří Rusnok. Cílem zákona je podle vnitra přizpůsobení zákona o dobrovolnické službě změnám, které přinesl nový občanský zákoník. Týká se to například právní úpravy ohledně neziskových společností. Novela by také měla přinést možnost získat certifikáty o pracovních zkušeností získaných v průběhu dobrovolnických činností. V Česku se do dobrovolnictví zapojuje odhadem expertů kolem 35 procent obyvatel. Je to prý o deset procent méně než činí průměr v západních zemí. Dobrovolnictví má různé formy - od registrovaných zájemců, dobrovolnictví firem až po sousedskou pomoc.

Vláda schválila největší změnu zákona o potravinách za 15 let

Vláda schválila velkou novelu zákona o potravinách. Materiál ministerstva zemědělství (MZe) byl již loni označen za největší změnu potravinového práva za 15 let. Novela mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází většina jejich zboží. Podle ministra zemědělství v demisi Miroslava Tomana je novela ve prospěch spotřebitele. Obchodní řetězce s tržbami přesahujícími pět miliard korun ročně mají nově mít povinnost informovat u vstupu do prodejen údaj o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce. Návrh zákona zvyšuje i některé sankce. Například maximální pokuta za nedodržení požadavků na označování potravin nebo kvalitativní parametry má vzrůst ze současných tří na deset milionů korun. Novela počítá také se zavedením nahlašovací povinnosti pro dovozy vybraných potravin rostlinného původu.

Vláda souhlasí se zakázkou na propagaci průmyslu během olympiády

Vláda v demisi schválila návrh na prezentaci českého průmyslu na olympijských hrách v Soči 2014 za 19 milionů korun. Novinářům to řekl premiér Jiří Rusnok. Vládě ministerstvo průmyslu navrhlo, že si pronajme plochy v Českém domě v Soči a plochu na pražské Letné. Nadlimitní zakázka byla na programu kabinetu už několikrát, byla ale odložena. Podle návrhu má být veřejná zakázka zadána Českému olympijskému výboru (ČOV), který vlastní exkluzivní práva na reprezentaci pod oficiálním logem olympijských her, a České olympijské akciové společnosti, která je oficiální marketingovou agenturou ČOV. Pronájem prostor přímo v Soči činí 15,75 milionu korun bez DPH. Pronájem plochy na Letné, kde má stát Olympijský park, přijde na 3,2 milionu korun. "Rusko patří mezi 12 prioritních zemí definovaných Exportní strategií ČR pro léta 2012 - 2020, což potvrzuje i zájem českých exportérů o toto teritorium," uvedl v zaslaném prohlášení ministr průmyslu Jiří Cienciala.

Strany se dohodly na návrhu koaliční smlouvy, sejdou se ve čtvrtek

Nad aktualizovaným textem koaliční smlouvy se sejdou vyjednávači ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL opět ve čtvrtek odpoledne. Změny dojednané v úterý lidovci a ANO zaslali předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, jeho tým pak připraví finální verzi textu a ve čtvrtek ji předloží k definitivnímu posouzení. Strany vznikající koalice se v úterý dohodly na úpravách daní i zdravotnických poplatků. Podle informací ČTK v textu koaliční smlouvy stále nejsou dokončené body, které se týkají daní. Když čtvrteční jednání skončí shodou, měly by o víkendu smlouvu odsouhlasit orgány stran.

Lidovci nejsou spokojeni s návrhem rozdělení ministerstev, jaký předložila ČSSD. Sociální demokraté nabídli KDU-ČSL ministerstvo kultury a zdravotnictví, lidovci by ale údajně raději ministra zemědělství a práce. Jurečka další jednání o resortech odhaduje na deset až 14 dnů. Dokončeno by podle něj mohlo být po vánočních svátcích. Sobotka po nočním jednání řekl, že součástí koaliční smlouvy by mělo být opatření, které zamezí zneužívání daňového systému u živnostníků, kteří dlouhodobě neplatí daně a pohybují se ve ztrátě.

Rozpočet Hradu se přes kritiku růstu výdajů asi nezmění

Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky se přes kritiku trojnásobného růstu výdajů na pohoštění možná nezmění. Sněmovní rozpočtový výbor nepodpořil návrh svého místopředsedy Jana Volného (ANO), aby měl Hrad o zhruba milion korun méně. Peníze měly být převedeny ministerstvu spravedlnosti vzhledem k tomu, že se na něj prezident Miloš Zeman rozhodl převést agendu udělování milostí. Zemanův kancléř Vladimír Mynář zvýšené výdaje hájil tím, že rozpočet na letošní rok nepočítal s výměnou administrativy bývalého a současného prezidenta. Trojnásobné výdaje na pohoštění (z letos plánovaných 442.000 na 1,4 milionu korun) zdůvodnil zvýšenou aktivitou hlavy státu v přijímání návštěv. Letos se prý v této souvislosti vyčerpalo 1,57 milionu korun. Mynář připustil, že skutečná potřebná částka pro příští rok by mohla být o 200.000 korun nižší než požadovaná.

Grygárek čelí v kauze Nagyová obvinění kvůli zneužití pravomoci

Někdejší náměstek pražského vrchního žalobce Libor Grygárek čelí obvinění ze zneužití pravomoci, uvedl Respekt.cz. Podle Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se obvinění týká toho, že úřední osoba nedala pokyn k řádnému objasnění případu údajného praní špinavých peněz. Existuje prý důvodné podezření, že tak obviněný postupoval záměrně kvůli osobnímu a přátelskému vztahu k člověku, který v kauze figuroval a jehož finanční prostředky byly zajištěny v zahraničí. Podle olomouckých žalobců je aktuální trestní stíhání spojeno s kauzou Jany Nečasové, dříve Nagyové. Ze spisu ke kauze Nagyová vyplývá, že kriminalisté podezírají z praní špinavých peněz a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky podnikatele Romana Janouška, Iva Rittiga, komunálního politika Tomáše Hrdličku a někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana. Spis v té souvislosti zmiňuje i Grygárka a podezření z toho, že v pozici náměstka tehdejšího vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly zneužil svou pravomoc.

Ombudsman Pavel Varvařovský chce skončit ve funkci

Ombudsman Pavel Varvařovský chce k 20. prosinci skončit ve své funkci. Řekla to mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. Jaký je důvod rezignace, neuvedla a dodala, že ani Varvařovský to nebude chtít komentovat. Ombudsman je momentálně na dovolené. Do doby zvolení nového ombudsmnana bude jeho činnost v plném rozsahu vykonávat jeho zástupce Stanislav Křeček. Varvařovský je po Otakaru Motejlovi druhým českým ombudsmanem. V úřadu je od 13. září 2010. Od samotného počátku se netajil tím, že na této funkci nijak nelpí. Uváděl to, když zákonodárci nevěnovali dostatečnou pozornost jeho legislativním doporučením a zamýšlel se přitom nad smyslem své činnosti.

Náčelník štábu Pavel byl na základně v Afghánistánu, která se stala terčem útoku

Na letištní základně v afghánské metropoli Kábulu, kde sebevražedný útočník zaútočil na vojáky mezinárodních sil ISAF, se v době atentátu nacházel náčelník českého generálního štábu Petr Pavel. Jemu ani žádnému z dalších Čechů atentát nezpůsobil žádná zranění. Nikdo z koaličních vojáků, ať už z Česka, nebo jiných zemí, podle informací ČTK nebyl zraněn. Čeští vojáci počkali v českém logistickém centru, dokud neskončil poplach. Generál Pavel poté pokračoval v programu. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban v textové zprávě, kterou zaslal mluvčí skupiny Zabiulláh Mudžáhid.

Picek slíbil zástupci ombudsmana, že vojákům zpětně uhradí dosažitelnost

Ministr obrany Vlastimil Picek slíbil zástupci ombudsmana Stanislavu Křečkovi, že nechá zpětně vyplatit vojákům finanční odměny za takzvanou dosažitelnost. Uvedla to mluvčí kanceláře ombudsmana Iva Hrazdílková. Vojáci se o nárok na odměnu za dosažitelnost přeli s ministerstvem a nakonec se kvůli věci obrátili na veřejného ochránce práv. Křeček dospěl k závěru, že ministerstvo postupovalo nezákonně, když odmítalo odměny platit. Nyní by vojáci měli podle něj opětovně požádat o proplacení odměn za dosažitelnost. Křeček upozornil na to, že pokud vojákovi jeho nadřízený nařídil být v dosahu na telefonu nebo ve služební pohotovosti, tak to mělo pro civilní život vojáka dopad.

Soud rozhodl o známce Budweiser v prospěch Budvaru

Budějovický Budvar uspěl ve známkoprávním sporu s nadnárodní pivovarnickou skupinou Anheuser-Busch InBev (ABI). Podle svého mluvčího Petra Samce tak odvrátil další útok na svou značku Budweiser. ABI se v roce 2001 pokusila registrovat čtyři své značky s prvkem Budweiser v Portugalsku, přestože v té době Budějovický Budvar v této zemi vlastnil několik ochranných známek Budweiser. Český pivovar záměry svého konkurenta úspěšně napadl u portugalského známkového úřadu. Úřad v roce 2003 odmítl známky ABI registrovat, ale ABI se proti tomu odvolal k obchodnímu soudu. Ten nyní odvolání ABI zamítl.

Fitch: České ekonomice pomůže k oživení slabší koruna

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobých devizových závazků České republiky na stupni A+ a beze změny nechala rovněž ostatní úvěrová hodnocení státu včetně jejich výhledu. Agentura předpověděla, že česká ekonomika po dlouhé recesi příští rok oživí a mimo jiné jí k tomu dopomůže slabší kurz koruny. Rating České republiky nadále těží z dobrého makroekonomického rámce, nízké zadluženosti soukromého sektoru, odolného trhu práce a stabilního bankovního sektoru, uvedla Fitch. České ekonomice se ale navzdory absenci větších nerovnováh stále nepodařilo vymanit se z dlouhé recese, která odráží těsné napojení na eurozónu a slabou domácí poptávku. Letos ještě hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,9 procenta, odhadla agentura. Příští rok už ale očekává oživení a vzestup ekonomiky o 1,6 procenta, v dalším roce pak o 2,5 procenta.

Eurovia chce srovnat zvlněnou dálnici D47, bude ji dál opravovat

Zvlněná dálnice D47 se možná dočká v nejbližší době oprav. Návrh na odstranění nerovností povrchu a další sledování dálnice ministerstvu dopravy představila stavební firma Eurovia CS. Ta opraví úseky s největším zvlněním, na kterých byla v minulosti snížená maximální dovolená rychlost, a bude i nadále dálnici monitorovat a na své náklady udržovat. Uvedl to ministr dopravy Zdeněk Žák. Opravy se podle něj mají dělat tak dlouho, dokud dálnice nebude v normě. Zvlnění části dálnice D47 se objevilo krátce po jejím uvedení do provozu v roce 2008. Podle Ředitelství silnic a dálnic Eurovia nedodržela domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítla.

Sněmovní školský výbor chce na platy učitelů navíc 1,5 miliardy

Sněmovní školský výbor chce na platy v regionálním školství získat v rozpočtu na příští rok navíc půldruhé miliardy korun. Peníze doporučil získat z vládní rozpočtové rezervy a na úkor podpory exportu. O návrhu bude nyní před druhým kolem schvalování státního rozpočtu rozhodovat rozpočtový výbor dolní komory. Zvýšení navrhli předseda školského výboru Jiří Zlatuška (za ANO), který prosadil přilepšení o půl miliardy korun, a poslankyně KSČM Marta Semelová. Výbor naopak neschválil návrh své bývalé předsedkyně Anny Putnové (TOP 09), která chtěla o 950 milionů na více než šest miliard korun zvýšit výdaje na vysokoškolský výzkum podle dosažených výsledků. Peníze chtěla vzít z podpory agropotravinářského komplexu v rozpočtu ministerstva zemědělství, na kterou je vyčleněno téměř 41 miliard korun.

Zbrojovka Aero Vodochody vyvíjí nový letoun L-169

Ve zbrojovce Aero Vodochody Aerospace vzniká koncept nového letounu L-169. Uvedly to servery iDnes a Aktuálně. Od L-159 se bude lišit větším podílem českých přístrojů a prodloužením doletu díky nádrži v křídle. Návrh vychází i ze staršího L-39 Albatros, který dosud létá v řadě zemí. Prototyp má vzlétnout v roce 2015. Podle projektového manažera Martina Mamuly se jedná o zásadní modernizaci. Označení L-169 nezastřešuje jen vývoj nového letadla, ale řadu dílčích modernizací využitelných i jednotlivě. Původní L-159 Alku nyní používá jen české letectvo. Z původních 72 letadel, které ministerstvo obrany objednalo za 52 miliard Kč, jich používá jen 24.

Škoda Auto začne na jaře vyrábět v Rusku model Rapid

Automobilka Škoda Auto začne na jaře příštího roku vyrábět v ruském závodě Kaluga model Škoda Rapid. Automobilka o tom informovala v tiskové zprávě. Dosud se tam vyráběla Škoda Fabia, zhruba v polovině letošího roku tam byla ukončena výroba Octavie druhé generace. Od druhé poloviny roku byla zavedena výroba nejnovější generace Octavie ve druhém ruském závodě v Nižním Novgorodu, kde se vyrábí ještě Škoda Yeti a Volkswagen Jetta.

Rozhodnutí o možném Krejčířově propuštění vydá soud v JAR v pátek

Jihoafrický soud má v pátek ráno oznámit rozhodnutí o žádosti Čecha Radovana Krejčíře o propuštění na kauci. Informovala o tom na komunitní síti Twitter jihoafrická novinářka sledující Krejčířovy kauzy Mandy Wienerová ze zpravodajského serveru Eyewitness News. Soud Krejčířovu žádost ve středu opět projednával za přísných bezpečnostních opatření. Obhájci znovu tvrdili, že nehrozí, že by jejich klient mohl uprchnout ze země. Zdůvodňovali to tím, že je na něj vydán mezinárodní zatykač Interpolu. Prokuratura naopak od puštění Krejčíře na svobodu i kvůli obavám z ohrožení svědků zrazovala. Obě strany také pokračovaly v křížovém výslechu policisty, který českého podnikatele na konci listopadu zatýkal. Sedmatřicetiletý detektiv Freddy Ramuhala prý pod palbou otázek přiznal, že nemá důkazy o tom, že by obvinění v Krejčířově kauze zastrašovali svědky, uvedla na Twitteru Amanda Watsonová z listu The Citizen.

Krejčíř a trojice Jihoafričanů, mezi nimiž jsou dva příslušníci speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem, čelí obvinění z únosu a pokusu o vraždu. V červnu prý unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu za 24 milionů randů (48 milionů Kč). Kurýr i s drogami zmizel a Krejčíř ho prý chtěl vypátrat přes jeho bratra.

Na Svobodnou Evropu opět zaútočili hackeři

Internetové zpravodajství americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se stalo opět terčem hackerských útoků. Ty podle prohlášení organizace sídlící v Praze začaly v neděli. Útočníci zaplavili počítačové servery falešnými požadavky na připojení z mnoha počítačů infikovaných škodlivým softwarem. Společnost zaznamenala podobný útok letos v listopadu a v menší intenzitě v roce 2008. Ředitel rádia Kevin Klose uvedl, že se stanice rozhodla informovat o nejnovějším útoku svoje posluchače, aby věděli o důvodu přerušení zpravodajské činnosti na internetu. Svobodná Evropa se zaměřuje na šíření informací do 21 zemí světa, kde panuje cenzura či neexistuje zcela svobodný přístup k informacím. Pokrývá například Írán, Irák, Afghánistán, Pákistán či Rusko.

V Děčíně spouští na vodu největší loď vyrobenou v Česku

Největší loď, která kdy byla vyrobena v České republice, spouští na Labe společnost Nova České loděnice v děčínských Křešicích. Spouštění začalo ve středu a skončí ve čtvrtek odpoledne. Námořní plavidlo vyráběla společnost na zakázku nizozemského investora dva roky. Loď je dlouhá 90 metrů, široká 14,5 metru a po dokončení bude její výška přes deset metrů."Její výtlak bude 4500 tun a taková loď se u nás ještě nevyrobila. Zatím největší byla s výtlakem 3200 tun v Mělníku," řekl ředitel společnosti Ivan Troutnar. Plavidlo je určené pro veškerý suchý náklad.

Robert Plant je první ohlášenou hvězdou Colours of Ostrava

Zpěvák Robert Plant, nezaměnitelný hlas skupiny Led Zeppelin a nositel několika Grammy, je první ohlášenou hvězdou festivalu Colours of Ostrava. Ten se uskuteční od 17. do 20. července 2014 v industriálním prostředí ostravských Dolních Vítkovic. Plant, který se do Ostravy a zároveň do České republiky vrátí po osmi letech, přijede se svojí současnou kapelou Sensational Space Shifters. ČTK to za pořadatele sdělil Jiří Sedlák. Dalšími potvrzenými účinkujícími na Colours of Ostrava jsou americká zpěvačka a básnířka nigerijského původu Iyeoka a psychedelická formace Goat ze švédské vesnice Korpolombolo. Jako první již byl potvrzen americký písničkář John Grant.

K nedožitým stým narozeninám Zity Kabátové vychází edice DVD

Letošní 100. výročí narození hvězdy prvorepublikových filmů Zity Kabátové připomněl v Praze křest prvního DVD z edice, která fanouškům do jara 2014 nabídne čtyři její tituly. DVD s filmovým přepisem sentimentálního románu Světlo jeho očí z roku 1936 je prvním počinem z připravované edice. Současně byla v galerii A divadlo pokračuje... na Malé Straně v Praze otevřena výstava jejích dosud nepublikovaných fotografií, na jejíž přípravě se sama zčásti podílela. Zita Kabátová byla hvězdou filmů 30. a 40. let minulého století, před kamerou se však objevovala i po roce 2000. Známá byla svým elánem, laskavým úsměvem a pozitivním přístupem k životu. Narodila se 27. dubna 1913, zemřela loni 27. května, o jeden měsíc přežila devětadevadesátiny.

Tatiana Vilhelmová bude ve Viole Boženou Němcovou

Tatiana Vilhelmová ztvární spisovatelku Boženu Němcovou v novince pražského Divadla Viola. Představení označované za "martýrium jednoho srdce a dvou osudů pro tři herce" nazvané Neumím jinak než láskou bude mít premiéru 16. prosince. Jeho autorem je básník, spisovatel, pedagog a režisér Miloš Horanský. Horanského projekt představí spisovatelku jako mučednici lásky. Text i inscenace směřují podle něj k vícežánrové koláži jejího života s Josefem Němcem, plného dramat, vzpoury, souznění i poezie.

Ze sportu:

Jednoho nováčka zařadil do nominace na Channel One Cup v Soči trenér českých hokejistů Alois Hadamczik. Na třetím dílu Euro Hockey Tour bude debutovat pardubický útočník Tomáš Nosek. Po čtyřech letech se vrací do národního týmu sparťanský útočník Jaroslav Hlinka, poprvé v sezoně dostal pozvánku také dvaačtyřicetiletý centr Petr Nedvěd z Liberce.

Fotbalisté Plzně porazili v závěrečném 6. kole Ligy mistrů CSKA Moskva 2:1 a vybojovali 3. místo ve skupině zaručující jarní účast v Evropské lize. Stali se tak prvním českým týmem, který přezimuje v pohárech i třetí rok v řadě. Plzeň prohrávala po gólu Musy, ovšem po vyloučení hostujícího Dzagojeva skóre v poslední čtvrthodině otočila. Nejprve srovnal Kolář a vítězný gól dal v poslední minutě Wágner. Fotbalisté Plzně svým účinkováním v Lize mistrů a postupem do jarních bojů Evropské ligy vydělali už 11,9 milionů eur (asi 326,5 milionů korun).

Volejbalisté Ostravy neuspěli ani v pátém utkání Ligy mistrů a s domácí porážkou 0:3 proti belgickému Maaseiku přišli také o šanci na postup ze skupiny B do další fáze. Svěřenci trenéra Zdeňka Šmejkala zakončí své účinkování příští středu v ruském Bělgorodu na půdě suverénního lídra skupiny.

Volejbalisté Brna prohráli úvodní utkání 3. kola Vyzývacího poháru s belgickým týmem ASSE Lennik 2:3. Zápas se hrál v Novém Veselí na Žďársku, protože domovská hala Brna ve Vodově ulici hostí mistrovství světa florbalistek. Odveta v Belgii je na programu v úterý 17. prosince od 20:30.

Volejbalistky Agelu Prostějov čeká ve čtvrtek v předposledním 5. kole základní části Ligy mistryň ve francouzském Cannes důležitý duel o pokračování cesty v evropských pohárech. Po dvou vítězstvích nad německým Schwerinem si sice Hanačky pojistily třetí místo ve skupině D, ale až případné vítězství v Cannes by jim dalo definitivní jistotu alespoň v pokračování v Poháru CEV. Ve hře je stále i naděje na postup do play off Ligy mistryň.

Házenkáři Plzně vyhráli v Lovosicích podzimní šlágr a souboj o první příčku v extraligové tabulce. Na severu Čech svěřenci Martina Šetlíka uspěli 22:18 a na úterního soupeře mají po dohrávce 14. kola jednobodový náskok. Navíc si Plzeňští připsali už jedenácté utkání bez bodové ztráty, naposledy prohráli na konci září v Hranicích.

České házenkářky se na mistrovství světa v Srbsku dočkaly první výhry. Po prohrách s favorizovanými Maďarkami a Němkami ve skupině D porazily v klíčovém souboji o postup Tunisko 28:24 a přiblížily se účasti ve vyřazovacích bojích. Češky se ještě v rámci šestičlenné skupiny utkají ve čtvrtek s outsiderem Austrálií a v pátek s Rumunskem. Do osmifinále projdou první čtyři týmy.

Někdejší tenisová hvězda Martina Navrátilová spolu s bývalým profesionálním basketbalistou Jasonem Collinsem vyzvali fotbalovou organizaci FIFA a Mezinárodní olympijský výbor, aby v případě rozhodování o místech konání velkých sportovních akcí braly v úvahu práva homosexuálů. Svou žádost dvojice sportovců, která se otevřeně hlásí k homosexualitě, přednesla na akci OSN u příležitosti úterního Dne lidských práv.

Počasí ve čtvrtek:

Bude zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Ojediněle mrholení. Na horách jasno až skoro jasno. Teploty 2 až 6 stupňů, při malé oblačnosti až 8 st.C.