Zprávy

0:00
/
0:00

Sobotka: Koaliční smlouva by mohla být příští týden

Na koaliční smlouvě by se sociální demokracie, hnutí ANO a lidovci mohli podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky shodnout v polovině příštího týdne. Vláda by pak podle něj po schválení smlouvy v jednotlivých stranách mohla být jmenována na přelomu roku, nejpozději v polovině ledna. Za klíčovou označuje předseda sociálních demokratů sobotní schůzku vyjednávacích týmů trojice stran. Od soboty šéf ČSSD očekává také konečnou dohodu na procedurální části koaliční smlouvy, k jejímuž návrhu mají již sociální demokraté připomínky od ANO. Své komentáře dodají také lidovci, kteří chtějí do smlouvy zařadit například pojistku proti přehlasování. Dohoda na programové části koaliční smlouvy, která bude strukturovaná v zásadě jako výstupy z osmi expertních týmů, by podle předsedy nejsilnější parlamentní strany mohla přijít nedlouho po víkendu. ČSSD partnerům po sobotě pošle její finální návrh. Poté musí koaliční smlouvu ještě potvrdit širší reprezentace jednotlivých stran. V případě sociální demokracie, uvnitř které chce Sobotka prosadit vnitrostranické referendum, odhaduje za nejzazší termín víkend 11. a 12. ledna.

Sobotka: Zeman může odmítnout ministra jen ze závažných důvodů

Prezident Miloš Zeman může odmítnout jmenovat člena vlády, jen pokud k tomu bude mít závažné důvody. Nemohou to ale být důvody v rovině politické argumentace. V rozhovoru s ČTK to řekl šéf sociální demokracie a pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka. Uvedl, že neví o žádných důvodech, proč by hlava státu neměla jmenovat Lubomíra Zaorálka nebo Jiřího Dienstbiera do vlády, jak o tom spekulovala některá média. Složení kabinetu je podle Sobotky primárně na ministerském předsedovi. Sobotka, který po takzvaném lánském puči odmítl pozvání prezidenta na Hrad k oslavě 28. října, se v posledních týdnech s hlavou státu sešel již třikrát, aby ji informoval o průběhu vládních vyjednávání. Pravidelná komunikace podle něj vždy prospívá zlepšení vztahů.

ČSSD by měla vést rozpočtový výbor, ANO hospodářský výbor

V čele rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny by měl stanout reprezentant ČSSD, stejně jako například v čele bezpečnostního výboru a dalších tří výborů. Partner ČSSD ve vznikající vládní koalici, hnutí ANO, by mělo získat například vedení hospodářského výboru. Evropský výbor by měl vést člen KDU-ČSL. Vyplývá to z dohody předsedů tří poslaneckých klubů uvedených stran. Sociální demokraté by měli vést kromě uvedených výborů také výbor pro sociální politiku, životní prostředí a ústavně právní výbor. Hnutí ANO by mělo připadnout vedení hospodářského, zdravotnického, školského, zemědělského a volebního výboru. V čele branného výboru by měl být zástupce hnutí Úsvit.

O funkci místopředsedy Sněmovny se utkají Gazdík a Okamura

O funkci místopředsedy Sněmovny se utkají bývalý šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Jiné nominace sněmovní strany nepodaly. Před zasedáním volební komise to řekl její předseda Martin Kolovratník (ANO). Volba se uskuteční na schůzi dolní komory ve středu. Čtvrté křeslo místopředsedy Sněmovny zůstalo po první volbě zatím neobsazeno. Před týdnem neuspěli Okamura ani jeho protikandidát Miroslav Kalousek (TOP 09). Kalousek je nyní místo Gazdíka šéfem frakce TOP 09 a Starostů.

Předsedou lidoveckých poslanců je Jurečka, nahradil Bělobrádka

Předsedou lidoveckých poslanců byl zvolen místopředseda strany Marian Jurečka. Nahradil Pavla Bělobrádka, který se minulý týden stal místopředsedou Sněmovny. ČTK to řekla mluvčí KDU-ČSL Miriam Farská. Předseda klubu i členové vedení Sněmovny mají právo přednostního vystoupení na jednání dolní komory. Lidovci tak ve svém čtrnáctičlenném klubu budou mít dva zástupce s přednostním právem. Lidovci vyjednávají o možné vládě s ČSSD a ANO. Bělobrádek už dříve řekl, že pokud by byl členem vlády, postu místopředsedy Sněmovny by se vzdal.

Strany budoucí koalice jednaly bez výrazného výsledku

Jednání špiček ČSSD, KDU-ČSL a ANO v pondělí skončilo bez výraznějšího posunu směrem ke společné vládě. Zástupci stran nicméně tvrdí, že vznik koaličního kabinetu je nyní mírně pravděpodobnější, do soboty totiž ČSSD připraví finální verzi principů koaliční spolupráce a v úterý, středu a čtvrtek se sejdou expertní týmy stran, aby projednaly všechny oblasti případné budoucí spolupráce. Shodu strany našly na plánu schválit státní rozpočet do konce letošního roku, aby se země vyhnula rozpočtovému provizoriu. Lidovci také vyšlou svého zástupce do expertní skupiny, která připravuje novelu zákona o státní službě. Jednání o vzniku nové vlády dnes budou pokračovat schůzkou předsedů stran chystané trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, kteří budou debatovat o rozdělení sněmovních výborů a jednotlivých vládních resortů.

Petr Lessy se vrací k policii, ta má nyní dva šéfy

Bývalý policejní prezident Petr Lessy, jehož trestní stíhání pravomocně zastavil soud, se po roce a čtvrt vrátil do služebního poměru. Rozhodl o tom ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který zrušil verdikt svého předchůdce Jana Kubiceho o Lessyho propuštění. Česko tak má aktuálně dva policejní prezidenty - Lessyho a jeho nástupce Martina Červíčka. Policii bude zatím dál řídit Červíček. Pecina očekával, že odstoupí. Červíček se však dobrovolně své funkce vzdát nechce. Ministr tak bude muset dvojvládí řešit ve správním řízení. Červíček Pecinu vyzval, aby vzniklou situaci v čele policie řešil zákonnými prostředky, tedy ve správním řízení. Naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Červíček mu však nevyhověl. Pecina Českému rozhlasu řekl, že nikdy nenavrhoval Červíčkovi výměnu olomouckého šéfa policie, u ostatních prý jisté výhrady měl.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by současná vláda v demisi neměla rozhodovat o policejním prezidentovi. Připustil, že jde o složitý problém a pozůstatek minulé vlády. Ministr by ale podle sociálnědemokratického předsedy neměl v posledních týdnech svého působení měnit šéfa policie. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek míní, že současná situace je důsledkem minulého vedení ministerstva. Exministr vnitra Jan Kubice se prý neměl do odvolání Lessyho vůbec pouštět. Hnutí ANO pak s postupem Peciny a návratem Lessyho souhlasí.

Füle jednal o Bosně a Hercegovině

Český eurokomisař pro rozšíření a sousedskou politiku Štefan Füle jednal v pondělí v Praze s představiteli hlavních politických stran Bosny a Hercegoviny. Snažili se najít kompromis v souvislosti s potřebnými změnami bosenské ústavy tak, aby zajišťovala rovnoprávnost menšin. Právě kontroverzní články ústavy jsou nyní hlavní překážkou, která zemi brání v podání přihlášky ke vstupu do Evropské unie. Shodu se ale nedařilo najít a zástupce bosenských Srbů dokonce schůzku opustil s tím, že počká, až se dohodne muslimsko-chorvatská Federace Bosny a Hercegoviny, a pak se znovu zapojí.

Vláda bude jednat o vydání dluhopisů za 210 miliard korun

Vláda se bude ve středu zabývat návrhem ministerstva financí vydat příští rok dluhopisy až za 209,6 miliardy korun. Peníze chce úřad využít na odkup dluhopisů splatných v příštím roce a odkup dalších dluhopisů z trhu. Nově vydané dluhopisy by tak podle ministerstva neměly zvýšit státní dluh. Podle aktuální Strategie financování a řízení státního dluhu si chce MF příští rok půjčit 249 miliard korun a o rok později přes 250 miliard korun. Pro letošní rok úřad výpůjční potřebu v červenci revidoval a chce si půjčit 90,7 až 120,7 miliardy korun. Původně dokument MF počítal letos s téměř 231 miliardami korun.

Rusnokova vláda bude jednat o limitech těžby, žádá to tripartita

Vláda v demisi Jiřího Rusnoka se bude zabývat možností případného prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Bude dál pokračovat v práci na změnách energetické koncepce země. Žádali o to zástupci zaměstnavatelů a odbory. Tripartita jednala i o situaci ve zdravotnictví a o školské novele. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by Rusnokův kabinet v demisi ale žádná strategická rozhodnutí, jako je prolomení limitů, dělat neměl. Sobotka o to požádal minulý týden prezidenta, který vládu jmenoval. Podle premiéra v demisi limity po novele horního zákona "faktický význam" nemají. Obyvatele před těžbou a jejími dopady prý chrání právě tato norma. Rusnok míní, že pokud by se těžba utlumovala, hrozí sociální problémy a vznik "celého vyloučeného regionu". Energetika je významný zaměstnavatel. Třetina domácností má dálkové topení a ohřev vody, surovinou je většinou hnědé uhlí. O prolomení limitů těžby stojí firmy i odbory.

Ministerstvo průmyslu chce zjednodušit Strategii konkurenceschopnosti ČR

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR (SMK) na roky 2012 až 2020 by se měla zjednodušit a víc zaměřit na projekty, které reálně pomůžou české konkurenceschopnosti. Vyplývá to z průběžné zprávy o plnění jednotlivých projektů strategie z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Ve středu ji má projednat vláda. Ambicí této strategie v roce 2011 bylo dostat ČR do roku 2020 mezi 20 zemí podle Globálního indexu konkurenceschopnosti. Letos je ale Česko na 46. místě, v roce 2012 bylo na 39. pozici. Strategie má nyní devět pilířů a dohromady 421 projektů. Z nich je 78 splněných, 123 rozpracovaných, 45 projektů před realizací, 32 nerealizovaných a ke 143 nemá MPO jasná stanoviska od jednotlivých resortů.

Transparency: Vnímání korupce v Česku se oproti loňsku zhoršilo

Česká republika si mírně pohoršila ve světovém žebříčku vnímání korupce ve veřejném sektoru, ve kterém je na 57. místě, zatímco loni byla na 54. příčce. Vyplývá to z každoročního hodnocení, které zveřejnila mezinárodní organizace Transparency International (TI). Stejné hodnocení jako ČR má Bahrajn, Chorvatsko a Namibie. Nejméně zkorumpované jsou jako loni Dánsko a Nový Zéland. Podle zástupců české pobočky TI je hodnocení České republiky "odrazem neschopnosti dotahovat klíčová protikorupční opatření a zavést systémové změny, které by zemi konečně zařadily mezi vyspělé evropské státy". Ve skupině 31 západoevropských států, kterou tvoří země EU a Norsko, Švýcarsko a Island, je ČR na 25. příčce společně s Chorvatskem. Ze zemí Evropské unie je na tom hůř než Česká republika jen o příčku níž Slovensko (47 bodů), Itálie a Rumunsko (po 43 bodech), Bulharsko (41) a Řecko (40).

MF: Ekonomika letos klesne o 1,2 pct, příští rok poroste

Česká ekonomika letos klesne v průměru o 1,2 procenta, vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí. V roce 2014 by měl hrubý domácí produkt (HDP) stoupnout o 1,6 procenta a následně by měl růst zrychlit na 2,5 procenta v roce 2015 a 2,6 procenta v roce 2016. Samotné ministerstvo financí letos čeká pokles HDP o jedno procento a příští rok růst o 1,3 procenta. Česká národní banka pro letošek předpokládá pokles HDP o 0,9 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta, přičemž její odhady počítají již s devizovými intervencemi. Mezinárodní měnový fond odhaduje letos pokles na 0,4 procenta a příští rok růst o 1,5 procenta. Evropská komise v listopadové prognóze odhadla, že česká ekonomika letos klesne o procento a příští rok poroste o 1,8 procenta.

Českým domácnostem od ledna zlevní elektřina i plyn

Tuzemské domácnosti od ledna ušetří za elektřinu a plyn, v předchozích letech jejich výdaje na energie naopak rostly. Energetický regulační úřad (ERÚ) minulý týden oznámil, že elektřina pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Například rodiny, které elektřinu využívají ve vytápění, tak mohou ročně ušetřit několik tisíc korun. Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti ERÚ očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl elektřinu domácnostem zlevnit o 8,8 procenta. Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má podle ERÚ výrazný pozitivní vliv jednak snížení tržní ceny silové elektřiny, což příznivě ovlivňuje ocenění ztrát v přenosové a distribuční soustavě, a dále meziroční pokles ekonomických indexů.

CRIF: Počet návrhů na osobní bankrot byl v listopadu rekordní

V listopadu bylo podáno 2497 návrhů na osobní bankrot. To je proti říjnu o 13 návrhů více a zároveň nejvyšší počet podaných návrhů za jeden měsíc od ledna roku 2008, tedy od zavedení osobního bankrotu. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. VV posledních 12 měsících dosáhl počet osobních bankrotů 18.807, v meziročním srovnání je to nárůst o 2072. Počet návrhů za posledních 12 měsících dosáhl 25.743, což je o 2081 návrhů více než v předchozím období.

Synthesia investuje miliardu korun na čistější provoz teplárny

Chemička Synthesia investuje miliardu korun do ekologizace teplárny. Jde o nejdražší projekt v desetiletí firmy. Firma musí od roku 2016 splnit přísnější ekologické limity. Vypouštěné emise do ovzduší se sníží o desítky procent. Novinářům to řekli zástupci firmy. Synthesia patří k největším znečišťovatelům v kraji. Podle zástupců firmy je třetí v kraji, ale emisní hodnoty vypouštěné do ovzduší jsou už nyní nižší, než stanoví normy. Loni do ovzduší například chemička vypustila o čtyři procenta oxidu uhličitého méně než rok předtím. Nejvíc škodlivých látek produkují elektrárny v Opatovicích nad Labem a Chvaleticích. Teplárna je zdrojem tepla a elektřiny nejen pro Synthesii, ale i pro asi 120 podniků a firem v průmyslové zóně. Největším odběratelem je firma Explosia, která vyrábí trhaviny a střeliviny.

Odposlechům není rozumět, zpochybňoval Rath hlavní důkaz v kauze

Krajský soud v Praze začal přehrávat policejní odposlechy v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce. Rath a advokáti si na kvalitu záznamů, které obžaloba označuje jako hlavní důkaz, několikrát stěžovali kvůli tomu, že jim je špatně rozumět. Soudce Robert Pacovský uvedl, že nelze odhadnout, jak dlouho se budou přehrávat. Ke každému záznamu se mohou obžalovaní vyjádřit. Žalobce Petr Jirát již dříve uvedl, že nahrávky jsou rozsáhlé a mohou zabrat i několik týdnů. Hlavní líčení, které začalo počátkem srpna, pokračuje po měsíční pauze. Bývalý hejtman Středočeského kraje Rath dorazil poprvé bez pout, protože jej před třemi týdny pustil soud z vazby, ve které strávil 18 měsíců. Krátce po něm mohl jít na svobodu i další z obžalovaných - Petr Kott. Jeho přítelkyně Kateřina Pancová, která je třetí z hlavních aktérů případu, směla opustit vazební celu už v září.

Rath: Benešová mi řekla o chystané akci namířené proti ČSSD

Současná ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová (ČSSD) prý loni v souvislosti s krajskými volbami varovala exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) před údajně chystanou diskreditační akcí proti ČSSD. Na akci se údajně měla podílet policie i žalobci včetně pozdější šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové. Rath tak reagoval na odposlech z kanceláře spoluobžalované, exředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, která se na záznamu baví s dalším obžalovaným, svým druhem Petrem Kottem. Partneři probírali mimo jiné to, že se na sociální demokraty zaměřuje policie. Žalobce Petr Jirát v kauze viní 11 lidí z upravování stavebních a zdravotnických zakázek ve Středočeském kraji ve prospěch určité firmy. Organizátory byla údajně Pancová a Kott, který byl náměstek některých krajských nemocnic a dříve také poslanec a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Rath údajně o manipulacích věděl z pozice hejtmana kraje a prý se dělil o úplatky.

Na Olomoucku havarovala malá helikoptéra, pilot nepřežil

Malá helikoptéra havarovala na poli u Štěpánova na Olomoucku. V ultralehkém vrtulníku letěl pouze pilot, který pád nepřežil, řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Příčinu pádu vrtulníku na místě vyšetřují policisté a experti na letecké nehody. Někteří očití svědci vypověděli, že vrtulník měl zřejmě technické problémy, protože hořel už ve vzduchu. Majitel společnosti Mamba Air Ivo Brumar ČTK řekl, že podle jeho informací stroj začal hořet až po dopadu na zem. Příčinou nehody podle něj mohlo být to, že pilot před odletem špatně zajistil dveře, které se ve vzduchu otevřely a narazily do vrtule.

Do kladenského babyboxu byla odložena novorozená holčička

Do babyboxu nemocnice v Kladně v úterý ráno někdo odložil novorozenou holčičku. Je to páté dítě odložené do tohoto babyboxu a celkově 96. dítě, které bylo nalezeno ve vyhřívaných schránkách po celém Česku. Holčička je zdravá, sdělil autor projektu babyboxů Ludvík Hess. Podle něj se mohla narodit zhruba hodinu před nalezením. Kladenský babybox se tak stal po Praze, Brnu a Ostravě čtvrtým nejčastěji použitým v zemi.

Čeští žáci se v mezinárodním srovnání PISA zlepšili

Čeští školáci se oproti roku 2009 zlepšili v matematických, čtenářských i přírodovědných dovednostech. Ukázalo to mezinárodní srovnání PISA 2012 (Programme for International Student Assessment). Přesto jsou jejich výsledky ve srovnání s ostatními 64 státy zapojenými do testování spíš průměrné. Nadprůměrného výsledku dosáhli čeští patnáctiletí žáci jen v přírodovědné gramotnosti. V minulém srovnání v roce 2009 se čeští žáci propadli nejvíc ze všech sledovaných zemí.

V Izraeli našli minci, která prý odkazuje na Přemysla Otakara II.

Údajně nejstarší mince odkazující na českého krále byla nalezena v severoizraelském přístavním městě Akku. Podle expertů, kteří minci studovali, je na ní vyobrazen král Přemysl Otakar II. Informoval o tom zpravodajský server Times of Israel. Archeologové minci našli mezi hromadou mramorových desek. Cennosti byly uloženy do skrýše krátce před tím, než poslední křižácké město ve Svaté zemi Akko padlo v roce 1291 do rukou muslimských vojsk. Experti původně minci nepřipisovali zvláštní význam. Na přední straně denáru je vyobrazen král se špičatou korunou a žezlem, které je na horním konci ozdobeno lilií. Na okraji minci lemuje částečně nečitelný nápis ZL REX BOEMO.

Kniha o české avantgardě je mezi knihami roku ve Financial Times

Knihu o české meziválečné umělecké avantgardě od britského autora Dereka Sayera zařadil britský list Financial Times (FT) mezi nejlepší knihy letošního roku. Podle prestižního deníku patří Prague, Capital of the Twentieth Century: A Surrealist History (Praha, Hlavní město 20. století: Surrealistické dějiny) ke špičkovým historickým publikacím, které loni vyšly. Sayer je profesor historie kultury na univerzitě v Lancasteru v severní Anglii. Podle dřívější recenze FT v nové knize líčí české výtvarné umění, design, architekturu, literaturu a hudbu zhruba od vzniku Československa v roce 1918 do konce druhé světové války.

V pražském Divadle Archa vystoupí John Mayall

V divadelním prostředí pražské Archy vystoupí 16. února bluesman John Mayall. Pro britského hudebníka a zpěváka hrajícího na klávesy a foukací harmoniku to bude první koncert z evropského turné konaného při příležitosti jeho osmdesátin. V Praze se uskuteční pod názvem Trutnoff in Archa. Za pořádající Trutnov Open Air Festival, kde Mayall vystoupil, o tom informoval jeho zakladatel Martin Věchet. Na festivalu v Trutnově vystoupil Mayall letos 16. srpna. Legendární hudebník a učitel Erica Claptona v Česku vystoupil již několikrát, pod širým nebem ale poprvé.

Ze sportu:

Vedení extraligové Plzně neuspělo u disciplinární komise s odvoláním proti pokutě v souhrnné výši 60.000 korun, kterou dostal útočník a zároveň generální manažer Martin Straka a klub za chování Jaroslava Špačka v zápase 23. kola proti Slavii. Západočeši doplatili na to, že nezaplatili poplatek stanovený řády. Disciplinárka proto jejich takzvaný odpor vůbec neřešila.

Nižší finanční odměny a také absence českých hvězd Radka Štěpánka, Petry Kvitové a Lucie Šafářové poznamená letošní ročník tenisové extraligy. Trojlístek špičkových českých tenistů dal před začátkem sezony u protinožců v Austrálii přednost přípravě v teple. Titul obhajuje Agrofert Prostějov v čele Tomášem Berdychem a světovou pětkou Agnieszkou Radwaňskou z Polska.

České volejbalistky odehrají v příštím roce jeden z turnajů světové Grand Prix v domácím prostředí. Od 1. do 3. srpna bude Česká republika pořadatelem turnaje, na kterém se domácí reprezentace utká s týmy Kazachstánu, Alžírska a Mexika. Rozpis soutěže zveřejnila mezinárodní federace FIVB.

Výkonný výbor Fotbalové asociace na svém zasedání jednomyslně schválil Pavla Vrbu do funkce trenéra reprezentace. Vrba už dříve oznámil, že po podzimu skončí ve Viktorii Plzeň. Schválen byl i jeho asistent Karel Krejčí. Národního týmu se ujmou 1. ledna, první zápas sehrají 5. března s Norskem v Praze-Edenu.

Sázkařská mafie se v nedávné minulosti pokusila ovlivnit 13 fotbalových utkání v pěti různých českých soutěžích. Jedním z podezřelých zápasů měl být i březnový duel první ligy mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi. Uvedl to server Aktuálně.cz s odvoláním na nejmenované zdroje. Policie odmítla informace komentovat.

Český brankář Ondřej Pavelec podpořil v pondělním utkání NHL pětatřiceti úspěšnými zákroky výhru Winnipegu 5:2 na ledě New Yorku Rangers a stal se třetí hvězdou zápasu. Hlavním strůjcem úspěchu Jets byl ale Olli Jokinen, který v závěrečné třetině dvěma góly zlomil nerozhodný stav 2:2. U druhé trefy finského útočníka asistoval Michael Frolík.

Bývalý fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši ukončil kariéru. Zadák pražské Sparty tak učinil kvůli přetrvávajícím problémům s kolenem, které si vážně poranil loni v srpnu ještě při angažmá v Galatasarayi Istanbul a při angažmá na Letné naskočil jen do dvou zápasů domácího poháru. Ujfaluši své rozhodnutí oznámil na mimořádné tiskové konferenci. Zatím netuší, jaké profesi se bude věnovat.

Čeští hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler budou v únoru řídit zápasy hokejového turnaje na olympijských hrách v Soči. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) je zařadila mezi čtrnáct hlavních arbitrů, mezi kterými je sedm zástupců z Evropy a sedm ze zámořské NHL.

Fotbalisté pražské Slavie nestráví zimní přestávku na posledním místě ligové tabulky. Po výhře 2:1 v 16. kole nad Libercem "sešívaní" poskočili až na 11. pozici, mají ale jen minimální odstup od sestupového pásma. Výhra v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže zpříjemnila domácímu kapitánovi Karolu Kiselovi loučení s kariérou.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize s Petrohradem 3:4 po samostatných nájezdech. Před nejvyšší domácí návštěvou sezony 10.242 diváků se Pražanům podařilo protáhnout sérii zápasů, v nichž bodovali, na deset, ale nakonec rozhodla hostující hvězda Ilja Kovalčuk. Dalším soupeřem Lva bude ve středu od 19:00 Čerepovec.

Na mistrovství Evropy v krátkém bazénu odjede 22 českých plavců. V nominaci na šampionát, který se uskuteční od 12. do 15. prosince v dánském Herningu, jsou i největší současné hvězdy českého plavání Simona Baumrtová, Petra Chocová a Jan Micka.

Hokejisté Berouna se v první lize po jedenácti zápasech dočkali vítězství. Medvědi, kteří nevyhráli celý listopad, porazili v 28. kole poslední Most 3:1 a bodově se dotáhli na osmý Šumperk.

Zlínští volejbalisté v tomto ročníku extraligy poprvé prohráli. V osmém kole zastavilo úspěšnou sérii vedoucího týmu soutěže Brno, které v domácím prostředí zvítězilo jednoznačně 3:0. Brněnský tým už nevedl Miroslav Malán, po jeho odvolání na trenérskou lavičku usedl ředitel klubu Martin Gerža.

Český biker Kristián Hynek skončil v italském týmu Elettroveneta-Corratec a nově bude oblékat dres přední stáje Topeak Ergon. S německým týmem, který se bude více specializovat na maratony, podepsal třiatřicetiletý držitel bronzu z letošního mistrovství Evropy dvouletou smlouvu.

Počasí ve středu:

Bude většinou slunečno, místy se udrží nízká oblačnost. K večeru se začne od severozápadu zatahovat. Později čekáme na severu déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů Celsia.