Zprávy

Prezident Miloš Zeman převedl milosti na ministerstvo spravedlnosti

Prezident Miloš Zeman převedl v pátek pravomoc v udílení milostí na ministerstvo spravedlnosti. Výjimkou budou případy, ve kterých lidé žádají o osvobození z humanitárních důvodů, například když trpí nevyléčitelnou chorobou. Hrad rozhodnutí zveřejnil na svých webových stránkách. Zeman se již po svém lednovém zvolení prezidentem vyjádřil, že se chce práva na udílení milostí vzdát, protože ho považuje za "zbytečně monarchistický prvek" v Ústavě. Zemanova mluvčí Hana Burianová řekla, že rozhodnutí platí poté, kdy v pátek vyšlo ve sbírce zákonů. Prezidenti v minulosti udíleli milost například také odsouzeným, kteří se potřebovali starat doma o děti. Podmíněné tresty u podvodů se někdy promíjely, když člověk uhradil škodu a nebyl dříve trestán. Důvodem mohl být také fakt, že u dotyčného šlo o "mimořádné vybočení z jinak řádného a bezúhonného života" a zaručil se za něj například starosta a lidé z místa bydliště. Převedení pravomoci umožňuje prezidentovi trestní řád. Hlava státu podle něj může určit případy, ve kterých bude mít řízení o milosti na starost ministerstvo spravedlnosti.

Zemanovi předchůdci v úřadu prezidenta ČR udělovali individuální milosti poměrně běžně. Václav Havel je v letech 1993 až 2002 udělil 860 lidem. Dalších více než 1000 milostí Havel udělil ještě jako federální prezident. Havlův nástupce v úřadu Václav Klaus byl méně štědrý. Během deseti let je udělil individuální milost 412 lidem. Počátkem loňského října vstoupil v platnost ústavní dodatek, který pravomoc hlavy státu rozhodnout o zastavení trestního stíhání podmínil kontrasignací ze strany premiéra nebo jím pověřeného člena vlády. Návrh ČSSD, aby kontrasignace byla nutná i v případech odpuštění, zmírnění či zahlazení trestu, nestačila Sněmovna před svým rozpuštěním schválit.

Předsedou jihomoravské ČSSD se stal Zdeněk Dufek

Předsedou jihomoravské sociální demokracie se stal Zdeněk Dufek, dosavadní šéf okresní organizace ČSSD Brno - venkov. Na krajské konferenci ho zvolili členové ČSSD z jihu Moravy. Dufek v minulosti působil jako předseda finančního výboru zastupitelstva Jihomoravského kraje, byl i předsedou dozorčí rady společnosti pro centralizované zadávání CEJIZA na jižní Moravě. Podle dostupných informací měl Dufek podporu právě hejtmana Michala Haška a také Jeronýma Tejce. Pětatřicetiletý Dufek vystudoval právo, doktorský titul má ze stavební fakulty Vysokého učení technického.

V Dukovanech začíná poslední letošní odstávka jaderného bloku

V Jaderné elektrárně Dukovany začíná poslední letošní odstávka. Blok číslo čtyři bude podle plánu stát do 1. ledna, tedy 32 dní. Energetici mimo jiné zkontrolují tlakovou nádobu jeho reaktoru a vymění část jaderného paliva za nové. V době odstávky budou rovněž pokračovat práce na zvýšení odolnosti budov proti zemětřesení. Řekl to mluvčí elektrárny Petr Spilka. Energetici začali snižovat výkon reaktoru čtvrtého bloku kolem poledne. Do večera postupně odpojí od sítě obě turbíny. Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky, každý se jednou ročně zastaví kvůli revizím a výměně pětiny paliva. V první polovině roku se uskutečnily dvě odstávky. První, která byla letos zároveň nejdelší, trvala 43,5 dne. Další necelých 33 dnů. V září stál další z bloků 26 dní. Letos začali stavbaři pracovat na zvýšení odolnosti budov důležitých pro provoz elektrárny proti zemětřesení. Například takzvané blokové dozorny kotvami připevňují k budově s reaktory, která má pevnost dostatečnou.

Botswana chce užší spolupráci s ČR, posílá do Prahy ministra

Botswana stojí o užší spolupráci s českými podniky a vysokými školami a chce toto úsilí podpořit i první návštěvou na ministerské úrovni, na kterou do Prahy v neděli dorazí botswanský ministr zahraničí Phandu Skelemani. ČTK to řekla česká velvyslankyně v Jihoafrické republice Blanka Fajkusová. Možná obchodní spolupráce by měla být i jedním z témat rozhovorů mezi Skelemanim a jeho českým protějškem Janem Kohoutem. V současnosti je vzájemný obchod minimální, jeho saldo podle údajů ministerstva zahraničí jen mírně přesahuje milion dolarů. Česko ale dlouhodobě spolupracuje s Botswanou v oblasti vysokého školství. "Protože v Botswaně donedávna nebyla žádná lékařská fakulta, Botswana vysílá všechny své mediky na studium do zahraničí," řekla Fajkusová. "Česká republika je jednou z těch zemí, kam tito studenti za vládní stipendia Botswany jezdí studovat, a v současné době je jich tam asi 120. Vzhledem k tomu, že v celé Botswaně je asi 400 lékařů, tak za několik let bude mít většina botswanských lékařů české vzdělání," dodala.

Pád nákladní lanovky v Přední Labské způsobilo přetržené lano

Přetržené lano způsobilo v pátek večer tragický pád nákladní lanovky v Přední Labské u Špindlerova mlýna na Trutnovsku. V kabině bylo pět lidí, osmatřicetiletý muž zemřel, čtyři lidé se zranili. Policie místo nehody ohledává, řekl policejní mluvčí Udo Ertner. Lanovka sloužila pouze pro přepravu zavazadel a lyží k chatě Bumbálka. Rodina se dvěma dětmi, která tam přijela na víkend, nastoupila ve spodní části lanovky do kabiny a krátce po rozjezdu se s nimi utrhla. V první fázi je velmi prudký kopec v lesním porostu. Pád z výšky přibližně dvaceti metrů nepřežil otec rodiny. Matka, další příbuzná i děti ve věku pět a 11 let skončily s různě vážnými zraněními v nemocnicích v Jilemnici a Hradci Králové. Hasiči se museli brodit do půl těla ve vodě, aby se k lidem ve značně deformované kabině dostali. Policisté nyní budou zjišťovat míru zavinění. Vyšetřování jim potrvá dva až tři měsíce, odhadl Ernter. Provozovatel chaty Miloslav Jirman byl na místě tragédie, ale médiím se vyhýbal.

V noci začnou v Praze platit opatření na pomoc bezdomovcům v zimě

V noci na neděli začnou v Praze platit speciální opatření na pomoc bezdomovcům v zimě. Otevře se nová ubytovna ve Vysočanech, ve které může mrazivé noci přečkat 100 lidí bez přístřeší. Spuštěn také bude dispečink, který bude koordinovat pomoc bezdomovcům. ČTK to řekl ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Tomáš Ján. Lidé bez přístřeší za nocleh nebudou muset ve vysočanské ubytovně platit, sociální pracovníci u nich budou tolerovat i menší míru alkoholu v krvi. Od noci bude také v ostrém provozu fungovat dispečink, který má za úkol koordinovat pomoc bezdomovcům jednotlivých neziskových organizací a CSSP. Pokud například strážníci objeví v noci bezdomovce v MHD, vyzvednou si ho pracovníci Naděje, v centru u Bulhara mu umožní se umýt a převléknout a odvezou ho do noclehárny. Již od poloviny listopadu funguje další žižkovská noclehárna na Vackově pro asi 80 lidí. Podle Jána bývá téměř naplněná. Současné teploty jsou ale prý lidé bez přístřeší schopni zvládnout. Pokud by byla kapacita zařízení v době extrémních mrazů vyčerpána, Praha slibuje postavit stany.

Zemřela Natajla Gorbaněvská, která v roce 1968 protestovala proti okupaci ČSSR

Natalja Gorbaněvská, jedna z "osmi statečných" sovětských disidentů, kteří na moskevském Rudém náměstí v srpnu 1968 demonstrovali proti okupaci Československa sovětskou armádou a jednotkami dalších států takzvané Varšavské smlouvy, zemřela v Paříži. Oznámila to ruská média. Za účast na protestní akci pykala v tehdejším Sovětském svazu mimo jiné nuceným pobytem v psychiatrické léčebně. Na sovětské poměry bezprecedentní demonstrace se uskutečnila v těsné blízkosti Kremlu 25. srpna 1968, tedy čtyři dny po vpádu cizích vojsk do Československa. Gorbaněvská později uvedla, že byla roztrpčena tím, jak byly zmařeny naděje spojované s reformním procesem v Československu, takzvaným pražským jarem. V roce 1975 emigrovala do Francie, kde působila v organizacích ruské emigrace.

Gorbaněvská se narodila 26. května 1936 v Moskvě a v roce 1964 vystudovala filologii a překladatelství na Leningradské univerzitě (dnes Petrohradská státní univerzita). Poté pracovala jako knihovnice a překladatelka; postupně se začala angažovat v disentu a vydávala samizdatový časopis "Kronika současných událostí". Gorbaněvská, která byla rovněž autorkou desítek svazků poezie a překladatelkou mimo jiné z češtiny a polštiny, minulý měsíc navštívila Česko. Za své celoživotní zásluhy v boji za demokracii, svobodu a lidská práva zde převzala ocenění Univerzity Karlovy.

Ministr Kohout: Disidentka Gorbaněvská byla pro Čechy hrdinkou

Disidentka Natalja Gorbaněvská byla pro Čechy hrdinkou a Česká republika by na ni neměla nikdy zapomenout. V reakci na úmrtí ruské Gorbaněvské to v prohlášení uvedl ministr zahraničí Jan Kohout. Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka je škoda, že se za života Gorbaněvské nepodařilo prosadit, aby obdržela české státní vyznamenání. "Odešel v ní statečný člověk, který ctil principy a neváhal se za ně veřejně postavit i v případě, že se týkaly jiných. Na naší nedávné schůzce mne překvapila svou energičností a elánem," uvedl Kohout. "Byla člověkem, který rozdával energii svému okolí. Naše země by na lidi jako ona neměla nikdy zapomenout," uvedl Kohout. "Natalja Gorbaněvská si za svůj principiální postoj zasluhuje náš vděk a uznání. Osobností jejího formátu je vždy málo a nesmíme na jejich odkaz zapomenout. Doufám, že naše republika ocení její činy alespoň in memoriam," napsal v zaslaném prohlášení Hamáček.

Středisko holokaustu v JAR připomene zločiny nacismu na území ČR

V Johannesburgu vzniká nové středisko genocidy a holokaustu, které by se mělo obsáhle věnovat nacistickým zločinům na českém území. Na přípravě střediska se podílí i česká ambasáda v Jihoafrické republice, řekla velvyslankyně Blanka Fajkusová. Česká zkušenost s holokaustem je podle ní v zemi velmi připomínána a téma holokaustu je v Jižní Africe velmi citlivé i kvůli minulosti země, která si prošla desítkami let pod režimem apartheidu. Středisko by se mělo otevřít v příštím roce. "Bude tam velká část stálé expozice věnována terezínskému ghettu. Nám se podařilo zakoupit autorská práva pro některé obrázky dětí z terezínského ghetta, které tam budou vystavené," řekla Fajkusová. Kromě terezínského ghetta by centrum mělo připomínat i další nacistické zločiny na českém obyvatelstvu. "Bude tam expozice věnovaná atentátu na (zastupujícího protektora Reinharda) Heydricha a vypálení Lidic," řekla velvyslankyně.

Tradiční výstavu betlémů v Třešti letos oživí figurky sněhuláků

Desítky figurek sněhuláků letos oživí tradiční vánoční výstavu betlémů v Schumpeterově domě v Třešti na Jihlavsku. Poslední úpravy na betlémech dokončili místní betlémáři v sobotu. Pro návštěvníky se výstava po pondělním slavnostním zahájení otevře v úterý 3. prosince a potrvá do 2. února. Řekla to Marie Roháčková z třešťského Spolku přátel betlémů. Betlémáři pracují na obnově betlémů se zvýšeným úsilím vždy už od října. Všechny figurky, stavby i krajinné prvky sundají, zůstane pouze pódium. Domečky, hrady i postavičky lidí a zvířat je třeba vyčistit a zbavit prachu, teprve pak se zase začnou sestavovat a doplňovat čerstvými přírodninami a vánoční výzdobou. Největší třešťské betlémy z 20. let minulého století zabírají více než 30 metrů čtverečních. Stále se rozrůstající součástí expozice je betlém, do něhož vyrábějí figurky účastníci tradičního letního třešťského festivalu Dřevořezání. Vedle stromů a domů obsahuje už více než sedm stovek dřevěných postaviček vysokých mezi 12 a 14 centimetry. Třešťskou specialitou je takzvaná Betlémská cesta. Po Štědrém dnu místní betlémáři zpřístupňují až do začátku února velké betlémy ve svých domácnostech.

Pražská zoo chystá adventní program, bude stromeček a živý betlém

Pražská zoo chystá na celý advent program s vánoční tematikou, kromě rozsvěcení vánočního stromu láká na živý betlém, ukázky staročeských tradic a štědrovečerní krmení zvířat. Rodiny s dětmi mohou přijít i na mikulášskou nadílku. Informoval o tom mluvčí zoo Michal Šťastný. První adventní neděli se v zoologické zahradě rozsvítí vánoční strom a výzdoba, odpoledne zakončí lampionový průvod. Ve čtvrtek 5. prosince bude po zoo chodit svatý Mikuláš se svou družinou a hodným dětem rozdávat drobné dárky. Na 14. prosince je naplánována ornitologická vycházka k břehům Vltavy. Tři dny před Štědrým dnem dorazí do zoo Betlémské světlo, od něhož si budou lidé moci zapálit svíčku. Na Štědrý den zoo tradičně připraví zvířatům hostinu, návštěvníci se mohou přijít podívat na komentované krmení. Po svátcích budou k vidění ukázky staročeských tradic, předení na kolovrátku nebo pečení kaštanů a brambor.

Na rekonstrukci bitvy u Slavkova se přijelo podívat 9000 lidí

Zhruba 9000 návštěvníků se přijelo podívat do Tvarožné na Brněnsku na rekonstrukci boje ve slavné bitvě u Slavkova. Při nácviku rekonstrukce se zranil jeden voják, který spadl z koně a zlomil si klíček, řekl jeden pořadatelů Miroslav Jandora. V bitvě u Slavkova francouzský císař Napoleon roku 1805 porazil početnější rakouské a ruské šiky. Rekonstrukce bitvy se na polích u Tvarožné koná každoročně. Pořadatelé pokaždé zvolí jinou část tažení a to zrekonstruují. Letos předvedli účastníci část připomínající boje na Starých Vinohradech. Divize francouzského generála Dominiqua Vandamma se tam srazila s pěchotou protivníků, generálů Michaila Miloradoviče a Heinricha Rottermunda. Vandamm sice střet vyhrál, vzápětí ho ale napadlo carské jezdectvo. Pozice si Francouzi udrželi jen díky narychlo vyslaným posilám.Kromě samotné bitvy se mohli návštěvníci Slavkova ponořit do dobové atmosféry už od pátečního večera. Město sloužilo jako zázemí bitvy, bylo možné v něm vidět vojáky i markytánky a na zámku byly kostýmované prohlídky s Napoleonem.

Ze sportu:

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer ukázal, že má v olympijské sezoně výbornou formu, a na trati 10 kilometrů klasickou technikou vyhrál úvodní distanční závod Světového poháru. V Kuusamu si Bauer připsal vítězství skoro po čtyřech letech, naposledy triumfoval 16. ledna 2010 v Otepää na patnáctikilometrové trati rovněž klasicky.

V Praze se v květnu poprvé uskuteční turnaj Světového okruhu žen v plážovém volejbalu. Rozhodla o tom rada mezinárodní federace FIVB na zasedání v Lausanne. V české metropoli dosud čtyřikrát hráli nejlepší světoví beachvolejbalisté, naposledy se na Štvanici sešli loni.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na Světovém poháru v Astaně osmé místo na patnáctistovce. Jednadvacetiletá česká reprezentantka poprvé v sezoně startovala na této trati v divizi A a časem 1:58,73 v ní předčila deset soupeřek. Zvítězila Američanka Brittany Boweová, která byla o 1,45 sekundy rychlejší.

Český rallyeový šampion Václav Pech potvrdil, že se mu na Pražském rallyesprintu daří. S vozem Mini John Cooper Works WRC ovládl exhibiční soutěž, která se letos konala jen na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli, již podeváté v kariéře a počtvrté za sebou. Před rokem byla populární soutěž po tragických nehodách v rallyeovém sportu zrušena.

Sdruženář Miroslav Dvořák zahájil sezonu Světového poháru v severské kombinaci dvanáctým místem. V Kuusamu byl třetím nejlepším běžcem, ale po pokaženém skoku z pátečního provizorního kola nemohl pomýšlet na čelní umístění. Prvním vítězem v olympijské sezoně se stal obhájce celkového prvenství Němec Eric Frenzel.

Jaromír Jágr se v pátečním utkání NHL zasloužil brankou a dvěma přihrávkami o výhru hokejistů New Jersey na ledě Caroliny 5:2 a svým 692. gólem dohnal v historické tabulce střelců na osmém místě Steva Yzermana.

Jan Veselý se poprvé v sezoně objevil v základní sestavě basketbalistů Washingtonu, ale na palubovce nejlepšího týmu NBA Indiany se neprosadil stejně jako celý jeho tým. Český reprezentant, jenž zaskočil za zraněného Neneho, za dvacet minut strávených na palubovce ani jednou nevystřelil, připsal si dva útočné doskoky, dva bloky a jeden získaný míč. Wizards nenavázali na třízápasovou vítěznou sérii a prohráli 73:93.

Golfistka Klára Spilková skončila jedenáctá na turnaji série Ladies European Tour v Dillí a zaznamenal svůj čtvrtý nejlepší výsledek sezony. Akci Hero Women's Indian Open ovládla Thajka Thidapa Suwannapuraová.

Kateřina Vlašínová z Golf Clubu Austerlitz a Vítek Novák z Golf Clubu Karlovy Vary získali ocenění pro nejlepší amatérské hráče České republiky v anketě Golfista a Golfistka roku 2013. Ceny převzali na Večeru českého golfu v Praze. Nejlepší profesionálkou byla vyhlášena Klára Spilková.

Plavkyně Simona Baumrtová a Lucie Svěcená se postaraly o další dva české rekordy na domácím šampionátu v krátkém bazénu v Plzni. Baumrtová se ocitla v čele domácích tabulek i v polohovém závodu na 200 metrů, Svěcená zlepšila vlastní maximum na motýlkářské stovce.

Trenér Petr Rada prožil vítěznou premiéru na lavičce fotbalistů Jihlavy, na které v týdnu vystřídal Františka Komňackého. Vysočina v předehrávce 16. kola první ligy doma porazila Slovácko 2:1 a dostala se z posledního místa tabulky. Na něj minimálně do pondělí spadla pražská Slavia. Výhru Jihlavě vystřelili v první půli Marek s Tlustým, Slovácko ve druhé půli už jen snížilo zásluhou Valenty.

Fotbalisté Teplic v této sezoně poprvé prohráli na svém hřišti. V 16. kole překvapivě podlehli 1:3 nováčkovi ze Znojma a z posledních čtyř zápasů získaly jen dva body. Přesto by Teplice měly přezimovat na třetím místě. Znojmo se naopak povedeným závěrem podzimu, když v posledních 7 zápasech získalo 14 bodů, vyšvihlo nad sestupové příčky.

Hokejisté pražské Sparty prohráli v 25. kole extraligy na ledě Zlína 5:6, přestože po první třetině vedli 4:1, a poprvé po 14 zápasech nebodovali. I tak má Sparta v čele bezpečný náskok, druhý Hradec Králové po obratu proti Liberci a výhře 5:2 ztrácí sedm bodů. Mountfield se vzdálil o tři body třetí Plzni, která ve čtvrtek vyhrála v Chomutově 2:1.

České házenkářky prohrály ve svém úvodním utkání turnaje v Dánsku s favorizovaným Španělskem 29:31. Svěřenkyně Jana Bašného odehrály s bronzovými medailistkami z loňských olympijských her slušnou partii, ale nedařilo se jim v koncovkách poločasů. Češky se v Dánsku chystají na start prosincového světového šampionátu v Srbsku. V sobotu změří síly s domácím A-týmem a o den později s dánským "béčkem".

Brankář Jakub Štěpánek vychytal Čerepovci v Kontinentální hokejové lize vítězství 3:2 po samostatných nájezdech nad obhájcem titulu Dynamem Moskva. Český gólman v rozstřelu neinkasoval, jediným úspěšným exekutorem byl Nikolaj Žerděv. Čerepovec si připsal druhé vítězství z posledních osmi zápasů a odpoutal se ze dna Tarasovovy divize.

Počasí v neděli:

Zataženo až oblačno, místy, zejména na jihu, až polojasno. Na horách na severu místy, jinde jen ojediněle přeháňky, i sněhové. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů Celsia. Foukat bude mírný západní vítr.