Zprávy

0:00
/
0:00

Kandidát ANO na Vysočině Josef Kott přijme post poslance

Kandidát hnutí ANO na Vysočině Josef Kott je připraven přijmout mandát poslance. Řekl, že neví o ničem, co by mu v tom mohlo bránit. Místa ve Sněmovně se vzdal předseda hnutí ANO na Vysočině Jan Sobotka. Vyzval ho k tomu sněmovní klub hnutí kvůli jeho splátkovému kalendáři dluhu vůči zdravotní pojišťovně. Sobotka jej neuvedl v čestném prohlášení o bezdlužnosti, které hnutí ANO po kandidátech vyžadovalo. Sobotka měl v dolní komoře nahradit Miloslava Bačiaka, jenž se vzdal mandátu kvůli sporné minulosti. Kott byl na kandidátce na čtvrtém místě, na Vysočině přitom hnutí ANO získalo dva poslanecké mandáty. Dvaačtyřicetiletý Kott žije v Olešné na Pelhřimovsku. Uvedl, že od ukončení studia na českobudějovické vysoké škole zemědělské v roce 1995 pracoval na různých pozicích ve společnosti ZZN Pelhřimov. Podnik teď patří Agrofertu Andreje Babiše. Kott tam nyní pracuje na postu produktového manažera, který se stará o obchod s komoditami.

Hnutí Úsvit navrhne na místopředsedu Sněmovny opět Okamuru

Hnutí Úsvit opět navrhne do funkce místopředsedy Sněmovny svého předsedu Tomia Okamuru. Sdělil to předseda poslanců hnutí Radim Fiala. Okamura ve středu ve druhém kole první volby neuspěl stejně jako jeho protikandidát Miroslav Kalousek (TOP 09). Čtvrté křeslo místopředsedy dolní komory tak zůstalo zatím neobsazeno. Kalousek už kandidovat nebude. Vyměnil si role s dosavadním předsedou poslanců TOP 09 a Starostů Petrem Gazdíkem. Okamurovo hnutí má v dolní komoře 14 poslanců.

Sobotka neuvažuje o Kmoníčkovi jako o ministru zahraničí

Předseda sociální demokracie a pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka neuvažuje o tom, že by šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček usedl v příští vládě. Ve své straně prý vidí "silnější figury". O Kmoníčkovi některá média spekulují jako o možném ministru zahraničí. Kariérní diplomat a člen ČSSD Kmoníček k možnosti, že by vedl nejen hradní, ale celou českou diplomacii, napsal, že je primárně na sociální demokracii, zda, kdy a jak jeho profesi využije v rámci nynějších jednání. O ministerstvo zahraničí podle informací ze sociální demokracie a ANO usilují obě strany. Za ČSSD se přitom jako o příštím ministru nejčastěji hovoří o místopředsedovi strany Lubomíru Zaorálkovi a za ANO o Martinu Stropnickém.

Remek končí jako europoslanec, začne pracoval jako velvyslanec v Moskvě

Vladimír Remek (KSČM) podepsal dokumenty potřebné k ukončení mandátu europoslance k polovině prosince. Sdělil to jeho tajemník. Remek se nyní bude věnovat přípravě na funkci českého velvyslance v Ruské federaci. Nástup do Moskvy předpokládá v lednu příštího roku. Rusko udělilo Remkovi souhlas s prací velvyslance na konci října, jeho pověřovací listinu podepsal prezident Miloš Zeman 13. listopadu. Končícího europoslance v parlamentu na několik měsíců do evropských voleb v květnu příštího roku podle Hospodářských novin nahradí bývalá europoslankyně a neúspěšná kandidátka z evropských voleb v roce 2009 Věra Flasarová (KSČM).

Sněmovna schválila daňové změny související s občanským zákoníkem

Poslanci schválili zákonné opatření Senátu, které mění daňové zákony v souvislosti s účinností nového občanského zákoníku od příštího roku. Kvůli změnám v daních tak mohou například zdražit nové byty až o desítky tisíc korun. Opatření obsahuje změnu zákona o dani z přidané hodnoty, podle níž se bude platit 21procentní DPH také u pozemků pod novými stavbami. Cena pozemku přitom tvoří až 30 procent ceny nového bytu, třeba u nejmenších garsonek si tak zájemci budou muset připlatit i 80 tisíc korun. Developeři už potvrdili, že kvůli tomu nabízené byty a domy zdraží.

Jedním ze sledovaných bodů tohoto opatření bylo také zdaňování investičních fondů. Senátoři při schvalování rozhodli, že na rozdíl od záměru vlády dál zachovají dosavadní právní úpravu. Fondy tedy budou dál podléhat pětiprocentní dani. Opatření také ruší zákon o dani dědické a darovací a tyto daně zařazuje do zákona o daních z příjmů. Opatření ruší i zaměstnanecký paušál 250 korun měsíčně, který měl původně nahradit zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Protože poslanci před několika lety při schvalování daňové reformy stravenky zachovali a vložili do zákona zároveň i paušál, navrhlo ministerstvo financí paušál zrušit.

Sněmovna potvrdila opatření o růstu plateb za státní pojištěnce

Sněmovna potvrdila senátní zákonné opatření, které navyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Norma je účinná od listopadu, rozhodnutím poslanců bude platit i nadále. Podpořilo ji 139 ze 183 přítomných členů dolní komory, 28 bylo proti. Opatření zvýšilo platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané o 64 korun na 787 korun. Vláda je předložila kvůli neutěšené finanční situaci ve zdravotnictví. S opatřením už počítá úhradová vyhláška, v případě jeho neschválení by podle něho nastal chaos. Premiér Jiří Rusnok uvedl, že už za poslední dva měsíce letošního roku přinese změna pojišťovnám o 784 milionů korun navíc.

Sněmovna chce po vládě, aby případně upravila občanský zákoník

Sněmovna vyzvala budoucí vládu, aby podle zkušeností s novým občanským zákoníkem provedla rozbor a navrhla do konce příštího roku novelizaci jeho sporných pasáží. Poslanci to uvedli v doprovodném usnesení k zákonnému opatření o daňových změnách, které souvisejí s rekodifikací soukromého práva. Občanský zákoník bude účinný od ledna. Jde o rozsáhlý kodex, který čítá přes tři tisíce paragrafů. Nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy.

Limit pro malou zakázku na stavby se zvýší na šest milionů korun

Sněmovna hladce schválila senátní zákonné opatření, které od příštího roku zvyšuje hranici pro malou veřejnou zakázku u stavebních prací ze tří na šest milionů korun. Z jednoho na dva miliony korun vzroste taky limit pro zakázky na služby. Pro předlohu hlasovalo 166 ze 179 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Kabinet návrh zdůvodňoval růstem administrativy. Bez přijetí zákonného opatření by se prý zvýšil počet zadávacích řízení zhruba o 11.500 ročně a zpomalilo by se čerpání peněz z evropských fondů.

NSS odmítl poslední volební stížnost, výsledky definitivně platí

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny definitivně platí. Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl poslední z volebních stížností, jichž dostal 42. Žádné nevyhověl. Ve středu soudci zamítli jedinou stranickou stížnost, kterou podala Česká pirátská strana. Všechny ostatní sepsali voliči. Na základě voličských stížností letos soud zjistil dvě chyby při započítávání preferenčních hlasů, které však nemohly ovlivnit výsledky. Komise v Praze 2 poškodila některé kandidáty KDU-ČSL. Jediný zvolený lidovec v Praze, lídr kandidátky Daniel Herman, měl však takový náskok, že jej další kandidáti nemohli ani po dopočítání několika preferenčních hlasů přeskočit. V Horní Bělé na Plzeňsku zase členové komise opomněli zohlednit přednostní hlasy na devíti z 19 hlasovacích lístků pro Úsvit. Důvodem k soudnímu zásahu se to však nestalo. "V Plzeňském kraji hnutí Úsvit nedostalo ani jeden mandát, čili za této situace se k přednostním hlasům vůbec nepřihlíželo," řekl ve středu předseda volebního senátu Vojtěch Šimíček.

Komunisté předložili návrh na zrušení lustračních zákonů

Komunisté předložili ve středu návrh na zrušení dvojice lustračních zákonů, které podle nich ztratily svůj efekt. Návrh KSČM by se mohl začít projednávat na konci ledna, řekla komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, která potvrdila informaci Haló novin. Podle komunistů byly takzvaný velký a malý lustrační zákon přijímány jako dočasná opatření, která ale již ztratila svůj efekt. "Já to vždycky srovnávám například s trestním právem a s odsouzeným, kdy i trestný čin vraždy už by byl dávno promlčen, případně zahlazeno odsouzení, kdežto lidé, kteří se v mnoha případech ničeho nedopustili, nemuseli nic spáchat, pouze byli uvedeni v některých seznamech, jsou stále vystrkováni na okraj společnosti," uvedla Bebarová-Rujbrová.

O lustračních zákonech a lustračním osvědčení se v poslední době rozproudila diskuse především kvůli šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který byl veden jako agent StB. Bez čistého lustračního osvědčení by jej přitom prezident Miloš Zeman nejmenoval ministrem. Právě otázka zrušení lustračních zákonů v tomto týdnu vyvolala spor mezi možnými koaličními partnery.

Fico v ČR: Nárůstu extremismu lze čelit lepším řešením romské otázky

Nárůstu extremismu může vláda čelit i tím, že zvládne řešit takzvanou romskou otázku, uvedl v Praze premiér Robert Fico. "Myslím si, že Slovensko dlouhodobě čelí problému, jemuž říkáme romský problém. Je na vládách, jak se k tomuto problému postaví," uvedl Fico. Dodal, že slovenský parlament schválil návrh zákona, podle něhož každá osoba, která je odkázaná na sociální dávky, musí vykázat veřejně prospěšnou práci, jinak je vymazána z evidence. Takový systém by uvítal i premiér v demisi Jiří Rusnok v Česku, podobný systém v minulosti v Česku zrušil Ústavní soud. Podle Rusnoka je třeba se k systému, kdy dávky jsou podmíněny pracovní či vzdělávací aktivitou, vrátit, ale tak, aby to vyhovovalo i Ústavnímu soudu. Podle Rusnoka nárůstu extremistických sil zamezí i zajištění rovných příležitostí.

Rusnok a Fico podepsali smlouvu o vzájemném uznávání vzdělávacích dokladů mezi Českou a Slovenskou republikou, což pomůže absolventům vysokých škol. V Česku studuje kolem 24.000 Slováků. Smlouva ale nepočítá s uznáváním dokladů kvůli přístupu k regulovaným povoláním, ani s uznáváním titulů docent a profesor.

Žadatelé o dotaci z EU dosud dostali 61,4 pct z částky pro Česko

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 získali k začátku listopadu 481,4 miliardy korun. Jde o 61,4 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Ve své aktuální monitorovací zprávě za říjen to uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Od začátku letošního roku tak na účtech úspěšných žadatelů o dotaci přibylo 68,9 miliardy korun. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 316 miliard korun, tedy 40,3 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přes 800 miliard korun.

Prezidentem Asociace penzijních společností je Vladimír Bezděk

Prezidium Asociace penzijních společností ČR (APSČR) zvolilo svým novým prezidentem generálního ředitele Penzijní společnosti České pojišťovny Vladimíra Bezděka (39). Ve funkci vystřídá generálního ředitele ČSOB Penzijní společnosti Karla Svobodu, který odchází ze společnosti i z asociace. Svoboda stál v čele asociace od listopadu 2012, kdy na tento post rezignoval nynější premiér v demisi Jiří Rusnok, tehdejší šéf penzijního fondu ING. Bezděk se stává prezidentem asociace na sklonku roku, který byl ve znamení změn na poli důchodového zajištění. V lednu začalo v rámci třetího pilíře nově fungovat doplňkové penzijní spoření, které nabízí v účastnických fondech různé investiční strategie, měnila se výše státních příspěvků dosavadního penzijního připojištění a lidé mohli začít uzavírat důchodové spoření, tedy vstupovat do druhého pilíře.

Ekumenická rada odmítá změny restitucí, vybrala člověka do komise

Církve sdružené v Ekumenické radě církví (ERC) odmítají změny zákonů a smluv k restitucím, o které stojí ČSSD a hnutí ANO. Vyplývá to z valného shromáždění ERC. Ekumenická rada rovněž nominovala tajemníka rady Církve bratrské Petra Grulicha jako svého zástupce do církevní komise, kterou kvůli možné změně finančních restitučních náhrad iniciovala sociální demokracie. Řekl to nový šéf ekumenické rady Daniel Fajfr. Fajfra dnes jako jediného kandidáta zvolilo předsedou valné shromáždění ERC. Dosud působil jako první místopředseda ERC, nyní nahradil dosavadního předsedu Joela Rumla z Českobratrské církve evangelické. S Fajfrem si vyměnil pozici a je nyní prvním místopředsedou.

Na Temelíně chrání životní prostředí podle mezinárodních norem

Jaderné elektrárny Temelín i Dukovany splňují požadavky mezinárodní normy na ochranu životního prostředí (ISO 14001:2004). Takový je výsledek ekologického auditu, který v tomto týdnu provedla v českých jaderných elektrárnách mezinárodní auditorská společnost Det Norske Veritas. Řekl to mluvčí Temelína Marek Sviták. Certifikát se vydává na tři roky a každý rok jezdí auditoři k jeho držiteli na dílčí kontroly. V Temelíně se tentokrát zaměřovali například na systém kanalizací a ochranu před únikem závadných látek do životního prostředí. Během kontroly nahlíželi do dokumentace, ptali se zaměstnanců a navštívili různé části elektrárny. Například na blokových transformátorech hodnotili úroveň jejich zajištění proti úniku ropných látek do životního prostředí. Det Norske Veritas je jednou z vedoucích certifikačních společností ve světě, která byla založena v roce 1864. V ČR působí od roku 1991.

Odvolací soud snížil Krejčířovi trest za daňový únik na 10,5 roku

Za více než půlmiliardový daňový únik má uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř strávit 10,5 roku ve vězení. Pravomocně o tom rozhodl odvolací Vrchní soud v Praze, který původní verdikt o půl roku zmírnil. Krejčířovi však zároveň uložil pokutu tři miliony korun. Pokud ji nezaplatí, prodlouží se mu trest odnětí svobody o rok a půl. Do výměry trestu, jehož součástí je také pětiletý zákaz působení ve vedení obchodních společností, jsou započtena Krejčířova předchozí odsouzení. Podnikatel, který nyní pobývá v Jihoafrické republice, tam čelí podezření z únosu a pokusu o vraždu.

Soud v JAR zbavil Harrisona obvinění z přípravy vraždy Krejčíře

Jihoafrický soud zbavil Jihoafričana Brendana Harrisona obvinění z přípravy vraždy uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře. Soudkyně verdikt zdůvodnila tím, že od Harrisonova červencového zatčení nedokázala obžaloba předložit žádné konkrétní důkazy a pouze opakovaně žádala o odložení případu kvůli další přípravě. Někdejší Krejčířův zaměstnanec Harrison, který byl od svého zatčení ve vazbě, novinářům při odchodu od soudu řekl, že chce kvůli svému případu vést proti Krejčířovi občanskoprávní spor.

Podnikatel Tomáš Pitr neuspěl s ústavní stížností kvůli amnestii

Podnikatel Tomáš Pitr neuspěl s ústavní stížností. Marně se domáhá toho, aby justice na kauzu daňových úniků z roku 1994 uplatnila amnestii, kterou na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus. Ústavní soud (ÚS) jeho stížnost označil za předčasnou. Řízení totiž ještě neskončilo, a tak může Pitr uplatňovat své námitky u odvolacího či Nejvyššího soudu. Obžaloba tvrdí, že Pitr s komplicem Miroslavem Provodem jako zástupci společnosti Centrum krátili daně pomocí fiktivních faktur. Údajně tak připravili stát o 23,4 milionu korun. Před soudem kvůli tomu poprvé stanuli už v roce 2004, kauza však dodnes není uzavřena. Kontroverzní podnikatel byl již dříve pravomocně odsouzen ke tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik.

V Praze přistálo za vyhlášení pohotovosti letadlo z Moskvy

Na ruzyňském letišti v Praze přistálo za vyhlášení pohotovosti letadlo Českých aerolinií (ČSA) mířící z Moskvy do Karlových Varů. Šlo ale jen o preventivní přistání kvůli nestandardním údajům z přístrojů letounu. ČTK to řekl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Letoun podle něj dosedl na pražském letišti bez problémů. "Přístroje ukazovaly nestandardní údaje, takže se posádka letadla rozhodla přistát v Praze, protože tam máme veškerý servis," uvedl mluvčí ČSA.

V hradní Jízdárně začne v pátek retrospektiva Olbrama Zoubka

Retrospektivní výstava sochaře Olbrama Zoubka bude od pátku přístupná v Jízdárně Pražského hradu. Expozice, jejímž autorem je sám Zoubek, ukazuje přes dvě stě soch vytvořených od poloviny 50. let až po současnost. Některá díla jsou vystavena úplně poprvé, jako třeba Zaslíbená, socha z letošního roku. Celou výstavu uvozuje a postavy potom ustupují směrem k zadní části jízdárny proti proudu času, tak, jak vznikaly. Přehlídka potrvá až do 2. března. Uprostřed sálu pak stojí socha Ifigenie, kterou Zoubek věnoval bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi. "Chtěl nějakou holku se zlatejma vlasama," vzpomínal sochař. Plastika zpodobňující dceru mykénského krále Agamemnóna a jeho manželky Klytaiméstry pak stála v Havlově kanceláři na Hradě.

Sedmaosmdesátiletý sochař Olbram Zoubek je žádaným výtvarníkem, jehož díla zdobí veřejná prostranství, interiéry úřadů či soukromé sbírky. Do širšího povědomí vešel poté, co v roce 1969 odlil posmrtnou masku Jana Palacha a vytvořil i jeho náhrobek. Od začátku 70. let mu komunistický režim zakázal vystavovat. Zoubek poté pracoval jako restaurátor. Dnes je známý především figurálními plastikami, které jsou typické štíhlou vertikálou a výraznými gesty.

Laureátka Chalupeckého ceny Koťátková bude vystavovat v Oxfordu

Svou první samostatnou výstavu v Británii bude mít od soboty vítězka Chalupeckého ceny Eva Koťátková. Autorka, která tuzemskou prestižní cenu pro mladé umělce získala v roce 2007 již jako pětadvacetiletá, ve své tvorbě často za účasti veřejnosti zkoumá role člověka v sociálním systému. Činí tak i na výstavě v Galerii Modern Art v Oxfordu, na jejíž přípravě se podílelo i České centrum v Londýně, sdělila Petra Jungwirthová z Českých center. Výstava potrvá do 2. února 2014. Eva Koťátková již získala mezinárodní renomé. Na letošním benátském bienále byla například její práce součástí kurátorského konceptu hlavního pavilonu. Instalace vystavené v Oxfordu zkoumají postupy i selhání vyprávění skrze mluvené slovo, ale i pomocí neverbálního, pohybového provedení.

Před 125 lety byla v Praze prvně představena "kostra velryby"

Jednou z nejpozoruhodnějších položek ve sbírkách Národního muzea v Praze je kostra plejtváka myšoka, jež byla poprvé veřejnosti představena 28. listopadu 1888, původně ale v tehdejším Náprstkově průmyslovém muzeu na Betlémském náměstí. Do nově vybudovaného Národního muzea byla tato "kostra velryby" přemístěna v letech 1892-1893 a aby se do tamního sálu vešla, muselo jít být odebráno několik ocasních obratlů. Za tuto raritu vděčí Národní muzeum Antonínu Fričovi, který samici plejtváka myšoka, vyvrženou v listopadu 1885 na pobřeží norského ostrova Lyngöy, zakoupil od jedné z velrybářských firem. Cena ale byla poměrně vysoká (2500 zlatých), a tak na ni spolu s bratrem Václavem Fričem uspořádali sbírku mezi pražskými měšťany.

Ze sportu:

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhrála vytrvalostní závod Světového poháru v Östersundu na 15 kilometrů. Česká reprezentantka porazila Slovenku Anastasii Kuzminovou o 1,2 vteřiny, třetí Francouzka Marie-Laure Brunetová ztratila na českou vítězku přes čtvrt minuty.

Čeští volejbaloví reprezentanti by se po jedenácti letech mohli vrátit do Světové ligy. Od soboty do pondělí se o obsazení příštího ročníku této prestižní soutěže bude jednat v Lausanne a podle zástupců svazu není český tým bez šancí.

Golfistce Kláře Spilkové nevyšel ideálně start do turnaje Hero Women's Indian Open v Dillí. Česká jednička hraje turnaj okruhu Ladies European Tour (LET) po dvouměsíční pauze, v prvním kole dnes zahrála šest ran nad par a je na děleném 73. místě. Po 1. kole jsou ve vedení Thidapa Suwannapuraová z Thajska a Francouzka Valentine Derreyová se skóre -8.

Čeští fotbalisté klesli i přes vítězství 2:0 v přípravném zápase nad Kanadou ve světovém žebříčku FIFA o jedno místo a v aktuálním pořadí jim patří 28. příčka. O největší posun v popředí žebříčku se postarali Portugalci, kteří po úspěšně zvládnuté baráži kvalifikace mistrovství světa 2014 poskočili o devět příček na páté místo. V čele zůstalo Španělsko před Německem, Argentinou a Kolumbií.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se ve třetím dílu Světového poháru v Astaně představí pouze v pátečním závodě na 5000 metrů. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru si na předešlé akci v Salt Lake City poranila třísla, a přestože již nyní bez větších problémů trénuje, rozhodla se po dohodě s trenérem Petrem Novákem neriskovat možné další komplikace.

Český basketbalista Jan Veselý čtyřmi body a pěti doskoky pomohl Washingtonu v NBA k třetí výhře v řadě. Wizards zvítězili 100:92 a po špatném vstupu do sezony se nyní ve Východní konferenci drží na pozicích znamenajících účast v play off.

Fotbalisté Plzně v 5. kole základní skupiny Ligy mistrů prohráli na hřišti Manchesteru City 2:4. Viktoria dokázala dvakrát dohnat náskok soupeře zásluhou Tomáše Hořavy a Stanislava Tecla, ale na vítěznou trefu Álvara Negreda ze 79. minuty už odpověď neměla. V závěru zpečetil výhru favorita bývalý hráč české ligy Edin Džeko.

Basketbalisté Nymburka zvítězili v Evropském poháru v Záhřebu nad Cibonou 84:77 a v odvetné fázi základní části vyhráli i druhý zápas. Český mistr vybojoval už třetí výhru za sebou a čtvrtou celkově, poprvé ale uspěl na soupeřově palubovce. V tabulce skupiny A si Středočeši upevnili pozici mezi postupovou trojicí.

Basketbalistky USK Praha v Evropské lize získaly cenné vítězství 67:63 nad Galatasaray Istanbul a uspěly v duelu dvou dosud neporažených týmů ve skupině C. Vysokoškolačky si v soutěži připsaly třetí výhru a zatím mají stoprocentní bilanci, naopak Galatasarayi na Folimance skončila třízápasová vítězná série. USK sehraje další zápas příští středu v polských Polkowicích.

Basketbalistky IMOSu Brno porazily ve 4. kole Evropské ligy francouzský celek Lattes Montpellier po výborném výkonu v závěrečné čtvrtině 67:64. České vicemistryně zaznamenaly druhé vítězství, soupeř naopak první prohru. Brňanky ještě 12 minut před koncem prohrávaly rozdílem 14 bodů, závěr ale patřil jim.

České týmy na mistrovství Evropy v curlingu ve Stavanegeru splnily cíl a muži i ženy vybojovali účast na mistrovství světa. Pro české výběry je evropský šampionát hlavně generálkou na dodatečnou olympijskou kvalifikaci, která se uskuteční od 10. prosince ve Füssenu.

Vedoucí tým první hokejové ligy Mladá Boleslav podruhé v sezoně ztratil body na svém ledě. Favorizovaní Středočeši v repríze jarního semifinále play off podlehli Třebíči 4:5 po samostatných nájezdech.

Hvězdný útočník Jaromír Jágr se v historické tabulce střelců NHL osamostatnil na deváté pozici od Maria Lemieuxe. Svým 691. gólem v kariéře uzavřel skóre zápasu, v němž s New Jersey doma podlehl Carolině 3:4. U dvou branek Devils asistoval Patrik Eliáš a na straně vítězů si po přihrávce připsali Jiří Tlustý a Radek Dvořák.

Počasí:

Bude zataženo až oblačno, jen na východě zpočátku výjimečně až polojasno. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.