Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Zeman přijal na Hradě nobelistku a barmskou disidentku Su Ťij

Barmská nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij zavítala na Pražský hrad. Ke zhruba půlhodinovému jednání ji přijal prezident Miloš Zeman. Disidentka a bojovnice za lidská práva je v Praze vůbec poprvé, pozvali ji organizátoři konference Forum 2000. Při nedělním slavnostním zahájení konference Forum 2000 zavzpomínala Su Ťij na někdejšího disidenta a bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, který podle ní svým bojem za demokracii udržoval v Barmáncích plamen naděje i v těch nejtěžších dobách. Nechala se také slyšet, že v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír díky tomu, že se Havel vzdal nominace a místo toho navrhl ji.

Kromě Zemana se Su Ťij setkala také s ministrem zahraničí Janem Kohoutem. Podle ministerstva zahraničí je Kohoutovo setkání se Su Ťij potvrzením podpory, kterou Praha vyjadřuje demokratizaci asijského státu. Su Ťij se stala symbolem barmské opozice, když v roce 1988 spoluzaložila Národní ligu pro demokracii (NLD), s níž poté dlouhá léta usilovala o demokratizaci země a odchod vojenské junty. Kvůli svému angažmá byla po více než 15 z následujících 22 let zbavena svobody. Propuštěna z domácího vězení byla v roce 2010 po zahájení barmské demokratizace a ze země mohla poprvé po 24 letech vycestovat loni v květnu.

Dalajlama v Praze: 21. století by mělo být století míru

Dvacáté století bylo stoletím krveprolití a násilí. Nová generace by se měla zasadit o to, aby vytvořila lepší svět a 21. století se stalo stoletím míru. Na úvod konference Forum 2000 to řekl tibetský duchovní vůdce dalajlama. "Nyní musí mladí lidé, generace 21. století, najít širokou a dlouhodobou vizi, v níž budou zdůrazněny společné zájmy jako ty nejdůležitější," uvedl. Zároveň varoval před zveličováním národnostních, náboženských nebo rasových rozdílů. Lidé jsou podle něj v zásadě stejní a jakékoliv rozdíly jsou podružné. Zavzpomínal také na svého osobního přítele - bývalého českého prezidenta Václava Havla. Naposledy se s ním setkal před necelými dvěma lety, těsně před skonem někdejšího prezidenta. Letos na vlastní žádost navštívil Havlovu kancelář, kde se památce svého přítele poklonil a připomněl si jeho osobnost. S typickým úsměvem také poznamenal, že úřadovnu bývalého prezidenta našel neuklizenou.

Kandidátka ČSSD v Olomouckém kraji platí, rozhodl znovu soud

Obvodní soud pro Prahu 1 znovu zamítl návrh na vydání předběžného opatření, kterým chtěli členové ČSSD z Mohelnicka zabránit podání stranické kandidátky v Olomouckém kraji na krajském úřadu. ČTK to řekla mluvčí soudu Alena Novotná. Olomoucká kandidátka sociálních demokratů tak platí. Strana ji přitom již minulý týden jako první předložila u krajského úřadu. Krajské vedení bylo přesvědčeno, že při sestavování kandidátky nijak nepochybilo. Návrh na předběžné opatření k soudu podal právník Pavel Němec zastupující nespokojené sociální demokraty z Mohelnicka. Podle Němce, který byl v lednu ze strany vyloučen, sestavení kandidátky neodpovídalo demokratickým principům, sestavena prý byla úzkým okruhem straníků. Krajské vedení to však odmítá, podle něj se při jejím sestavování respektovalo pořadí jmen dodaných z jednotlivých okresů.

Fischer: Náměstek Toman vzdělání nedoložil, jeho odvolání platí

Odvolaný náměstek ministra financí Lubomír Toman nedoložil studia na Ekonomické univerzitě v Bratislavě, a v úřadu tak definitivně skončil. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo financí. Do pondělí měl Toman čas pro vyvrácení pochybností ohledně svého vysokoškolského vzdělání. Spolu s funkcí náměstka přijde i o místa v dozorčí radě Českého Aeroholdingu a provozovatele ropovodů Mero. Náhradu za Tomana představí Fischer v úterý. Mělo by jít o člověka z ministerstva financí, dodal. Toman informace o tom, že by se prokazoval falešným titulem, odmítal a tvrdil, že vzdělání získal řádným způsobem. Ekonomická universita v Bratislavě ale podle televize Nova potvrdila, že Tomanův diplom nevydala.

Prezidentův kancléř Mynář rezignuje na post krajského zastupitele

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář, který v říjnových sněmovních volbách povede kandidátku Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) ve Zlínském kraji, rezignuje k 1. říjnu na mandát krajského zastupitele. Volební kampaně se hodlá účastnit od příštího týdne, vezme si na ni neplacené volno. V plnění kancléřských povinností ho po tuto dobu nahradí zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Petr Mužák. Mynář chce po dobu kampaně na Hrad "jeden až dva dny v týdnu" dojíždět a dohlédnout na to, aby měl prezident "co možná nejlepší servis, aby co možná nejméně pocítil jeho nepřítomnost". Mynář už dříve uvedl, že v případě zvolení poslancem bude zvažovat, zda bude pokračovat v práci kancléře, nebo usedne v Poslanecké sněmovně.

Zelení vsadí na boj s korupcí, rozvoj vědy a sociální témata

Strana zelených chce v kampani vsadit na boj s korupcí, na rozvoj vědy i na sociální témata. Důraz chce klást i na odstranění finančního znevýhodnění žen a principy zelené ekonomiky. Na tiskové konferenci v Praze to řekl předseda strany Ondřej Liška. Zelení na předvolební propagaci vynaloží více než 12 milionů korun, opřít se chtějí hlavně o dobrovolníky v ulicích. Předseda strany bude volebním lídrem v Praze. Ve středočeském kraji se do čela kandidátky postaví advokát Václav Láska, který se chce zaměřit na boj proti korupci. Zelené přišla v pondělí podpořit senátorka Eliška Wagnerová.

Balvín chce navýšit rozpočet o 100 milionů na povodňové škody

Ministr kultury Jiří Balvín chce, aby vláda uvolnila 100 milionů korun na odstranění povodňových škod v jeho resortu. Ze stejných důvodů bude na středečním jednání kabinetu požadovat navýšení rozpočtu ministerstva kultury na příští rok o 400 milionů korun. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Anna Ješátková. Ke konci srpna ministerstvo evidovalo 126 poškozených památkových objektů s odhadovanými škodami za více než 550 milionů korun, doplnila. Přestože škody způsobené na kulturních památkách letošní červnovou povodní jsou nižší než v roce 2002, ministerstvo kultury podle mluvčí nemůže zajistit v rámci svého schváleného rozpočtu z vlastních finančních prostředků odstranění těchto škod. Poškozeny byly nejrůznější druhy památek. Kromě několika sakrálních staveb (Putim, Týn nad Vltavou, Dobronice u Bechyně, Křešice, Hřensko) a zámeckých staveb (Koloděje nad Lužnicí, Trojský zámek, Podmokly) představují většinu poškozených památek měšťanské domy.

NKÚ zjistil v účetní závěrce MPSV chyby ve výši 11 mld. Kč

Účetní závěrka ministerstva práce a sociálních věcí nepodává podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) "věrný a poctivý obraz" účetnictví a finanční situace ministerstva. Kontroloři v ní zjistili nesprávnosti ve výši 11 miliard korun. Informovala o tom mluvčí NKÚ Olga Málková. Výši celkové chyby ovlivnilo zejména chybné účtování transferů, spolufinancovaných z Evropské unie. MPSV je účtovalo na účty, které nejsou pro účtování těchto transferů určeny. Při kontrole, která se uskutečnila od října 2012 do května 2013, NKÚ také zjistil, že MPSV neevidovalo například pohledávky za Národním fondem, celkem šlo o 1,4 miliardy korun. Podle kontrolorů ministerstvo také porušilo zákon, když nevyužilo všechny právní prostředky při hájení práv státu jako vlastníka majetku. Neřešilo totiž na základě inventur z let 2010 a 2011 nedohledaný majetek za 19,3 milionu korun.

STEM: Ve Sněmovně by po zářijových volbách bylo sedm stran

Ve Sněmovně by po případných zářijových volbách usedli zástupci sedmi stran. Vítězem by byla sociální demokracie, která by získala 76 mandátů. S velkým odstupem za ní následují KSČM, TOP 09 a ODS. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory by překročilo i hnutí ANO, Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) a KDU-ČSL. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Ve stranických preferencích většina stran s výjimkou zemanovců ztratila. Podle průzkumu je ochotno přijít k volbám 59 procent Čechů, 18 procent svou účast jasně odmítá a 23 procent lidí ještě neví.

Nejméně třetině nemocnic hrozí kolaps, štáb žádá řešení

Nejméně třetině nemocnic hrozí finanční kolaps, varoval krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů. Žádá více peněz do nemocnic ještě letos, jinak se koncem roku péče omezí. Nemocnice jsou podle štábu v krizi bez rozdílu velikosti a bez rozdílu zřizovatele. Krize se zatím navenek nijak významně neprojevuje, ale nemocnice zvyšují vnitřní dluh a mnohé jsou už v platební neschopnosti. "Odsouvají se plánované operace a narůstá vnitřní zadlužení," řekla šéfka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová. Po splatnosti jsou podle ní platy dodavatelům až za dvě miliardy korun.

Odbory žádají příští vládu o zrušení řady reforem

Odbory žádají po příští vládě zrušení řady reforem bývalého kabinetu, růst minimální mzdy, výstavbu 50.000 bytů, zavedení sociálního bydlení či kroky proti korupci a daňovým únikům. Seznam požadavků na tiskové konferenci představili předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Odboráři chtějí zrušit chystané zavedení jednotného inkasního místa či důchodovou reformu, tedy takzvaný druhý pilíř. Růst ekonomiky by kromě výstavby sociálních bytů podpořila dále dostavba Temelína, podpora českých zemědělců i výzkumu či založení státní exportní společnosti, která by zajišťovala vývoz. V boji proti korupci odbory žádají zavedení pokladen s fiskální pamětí, majetkových přiznání či minimální daně pro živnostníky. Přísnější by měly být tresty za porušování daňových zákonů a za lichvu. Svůj plán předali odboráři zatím šesti stranám - ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, zemanovcům a lidovcům.

Rafaj: Těžba na Ostravsku záleží na vývoji cen černého uhlí

Budoucnost těžby černého uhlí na Ostravsku záleží na tom, jestli je současný propad cen jen cyklickou záležitostí. Pokud by to byl dlouhodobý trend, subvence vlastníka i státu by jen oddálily uzavření dolů. Na konferenci Forum 2000 to řekl člen představenstva hutní firmy ArcelorMittal Ostrava Jan Rafaj. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že těžba uhlí v Moravskoslezském kraji může pokračovat i několik desítek let. Rafaj podotkl, že v současnosti nikdo nedokáže odhadnout, jakým směrem se bude vyvíjet energetika. Vyjádřil přesvědčení, že těžbu se na Ostravsku podaří udržt ještě řadu let, nemusí se to ale podle něj týkat všech dolů. Zmínil v této souvislosti důl Paskov, o jehož uzavření se spekuluje kvůli vysoce nákladné těžbě v hloubce přes jeden kilometr.

Ceny zahraničního obchodu zpomalily pokles

Ceny zahraničního obchodu v červenci zpomalily meziroční pokles. Vývozní ceny se snížily o 0,3 procenta a dovozní ceny klesly o procento. Největší vliv na vývozní ceny měl pokles cen polotovarů a u dovozu snížení cen minerálních paliv, ceny potravin vzrostly téměř o osm procent. Proti červnu vývozní ceny vzrostly o 0,4 procenta a dovozní o 0,5 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Ceny průmyslových výrobců zpomalily růst na 0,5 procenta

Ceny průmyslových výrobců v srpnu zpomalily meziroční růst na půl procenta po červencovém zvýšení o 1,1 procenta. Meziměsíčně klesly o desetinu procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Naopak meziročně nižší byly ceny zemědělských výrobců, které klesly po 13 měsících růstu. Snížily se také ceny stavebních prací a tržních služeb. V srpnu meziročně rostly ceny elektřiny, plynu a páry o 3,6 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 3,7 procenta, z toho mléčných výrobků o 11,5 procenta, masa a masných výrobků o 4,4 procenta a průmyslových krmiv o 9,5 procenta. Ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 0,2 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly meziročně nižší o 2,1 procenta. Ceny za telekomunikační služby se snížily o 21 procent, za skladování o 19,8 procenta.

Soud v Novém Jičíně po dvou letech řeší kauzu Studénka

Okresní soud v Novém Jičíně začal po dvou letech opět projednávat případ tragického železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku. Před pěti lety při něm osm lidí zemřelo a desítky dalších se zranily. Na lavici obžalovaných znovu usedlo deset lidí. Nehoda se stala v srpnu 2008. Letos v srpnu tak uplynula promlčecí doba. Okolnosti tragické nehody, které zatím nejsou součástí projednávané obžaloby, jsou tak již promlčeny. Pokud by se při procesu ukázala vina někoho dalšího, nemůže už být potrestán. Na železniční trať ve Studénce se před pěti lety zřítil rekonstruovaný silniční most. Do jeho trosek krátce nato narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli čtyři ženy a dva muži. Další muž zemřel později v novojičínské nemocnici. Osmou obětí se stala polská cestující, zemřela v krakovské nemocnici 26. září 2008. Dalších 95 pasažérů bylo zraněno, škoda přesáhla 177 milionů korun.

Policie viní devět lidí z krácení daní ve výši až 4 mld korun

Protikorupční policie obvinila devět lidí včetně jednoho advokáta z krácení daní a legalizace výnosů z trestné činnosti. Státu údajně mohli způsobit škodu až čtyři miliardy korun, v případě prokázání viny jim hrozí až deset let vězení. Uvedl to mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. V souvislosti s případem policisté v pátek zasahovali v pražském sídle vydavatelství Mladá fronta, zásah se však netýkal vydavatelství ani žurnalistické činnosti. Obvinění podle Ibeheje předkládali Finančnímu úřadu pro Prahu 5 daňová přiznání, která obsahovala nepravdivé údaje. "Obvinění měli po vzájemné domluvě soustavně, opakovaně a nezákonně vylákávat nadměrný odpočet u daně z přidané hodnoty u několika z jimi ovládaných společností," popsal mluvčí. Kriminalisté obvinili osm mužů a jednu ženu, kteří se trestnou činností údajně obohatili minimálně o 780 milionů korun. Tři obvinění skončili ve vazbě, zbylých šest stíhají policisté na svobodě.

Policie vyšetřuje výbuch v Havířově jako ohrožení z nedbalosti

Výbuch v Havířově, který v neděli zničil dva prázdné byty ve čtyřpatrovém domě, vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti. Sdělila to policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Někdo podle ní mohl způsobit únik zemního plynu tím, že manipuloval s jeho rozvodem nebo s odběrným zařízením. Unikající plyn pak naplnil prázdný byt a explodoval. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn, ale materiální škody jsou značné. Část domu se zřítila. Tři desítky lidí byly evakuovány, část z nich se musí odstěhovat.

Čeští vědci objevili další gen, co způsobuje metastáze u nádorů

Čeští vědci objevili další gen, který způsobuje metastázování nádorů. Doposud byly v souvislosti se vznikem metastáz popsány ty geny, které ovlivňují pohyblivost buněk, jejich schopnost prorůstat zdravými tkáněmi a přežívat v krevním oběhu. Badatelé pod vedením genetika Jiřího Hejnara z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR rozšířili krátký seznam takových genů o takzvaný gen HOPX. Metastázy jsou při nádorových onemocněních hlavní příčinou úmrtí pacientů. Tato vedlejší ložiska nádoru, která jsou rozptýlena ve vzdálených orgánech a tkáních, často odolávají chirurgii, ozařování a jsou málo citlivá i na chemoterapii. Objev Hejnarova vědeckého týmu publikoval už v srpnu mezinárodní odborný časopis Molecular Cancer Research.

Potomci Čechů z Iowy pomohou s následky záplav v ČR

Obyvatelé amerického města Cedar Rapids, kde je velká komunita potomků českých přistěhovalců, chtějí pomoci České republice s odstraňováním následků červnových povodní. Tamní občanská iniciativa CR2CR tak chce mimo jiné oplatit pomoc, která v roce 2008 přišla z Česka. Tehdy povodně poničily i českou čtvrť Czech Village v Cedar Rapids, které je druhým největším městem ve statě Iowa. Krajané v USA teď chtějí svou pomoc věnovat na obnovu městské knihovny v Děčíně. Cedar Rapids mělo podle tamního serveru kcrg.com s Českou republikou vždy silné vztahy. Kdysi byli téměř všichni obyvatelé čtvrti Czech Village českými přistěhovalci nebo jejich potomky. Čtvrť je také sídlem Národního česko-slovenského muzea a knihovny, což je jedna z největších turistických atrakcí v Cedar Rapids. Hlavní budova instituce byla v roce 2008 silně poničena povodněmi, stejně jako zdejší kostel sv. Václava. Česká republika poskytla týden po záplavách 50.000 dolarů (zhruba 970.000 korun). Celkově česká vláda organizacím v Cedar Rapids poskytla 600.000 dolarů (asi 11,6 milionu Kč), z nichž velká část šla na obnovu česko-slovenského muzea.

Menzelovi Donšajni se pokusí získat Zlatý glóbus

Filmová komedie Donšajni Jiřího Menzela se pokusí získat Zlatý glóbus. Po ohlasu snímku při světové premiéře na festivalu v Montrealu to řekl Lukáš Vedral z distribuční společnosti Bontonfilm. Do českých kin tento snímek vstoupí 26. září. "Donšajni vzbudili ohlas nejen u běžného publika, ale i u odborné veřejnosti. Producenti filmu již zahájili jednání o prodeji práv například do Kanady, Itálie a Řecka. Jiřího Menzela oslovil člen asociace HPFA André Guimond, která uděluje prestižní Zlaté glóby, a vyzval ho, aby do této soutěže určitě svůj snímek přihlásil," uvedl Vedral. Guimond prý vidí s ohledem na dosavadní Menzelovu tvorbu šance reálně. Napomoci by tomu i mohlo i právě probíhající režisérovo americké turné, které vyvrcholí projekcí Ostře sledovaných vlaků pro členy Akademie ve slavném Samuel Goldwyn Theater v Hollywoodu.

Historický důl Jeroným je téměř připraven na první návštěvníky

Autentické stopy horníků ze 16. století si budou už možná v říjnu moci poprvé prohlédnout návštěvníci dolu Jeroným u Krásna na Sokolovsku. Muzeum Sokolov, které o něj pečuje, zpřístupní prvních asi 200 metrů unikátního dolu, který se zachoval v původní podobě, řekl novinářům při prohlídce dolu ředitel muzea Michael Rund. To, čím je důl unikátní, jsou stopy po sázení ohněm, kdy se skála zahřívala, ochladila a dala se pak lépe opracovávat želízkem a mlátkem. Stopy po těchto nástrojích jsou v dole všude po stěnách. Chodby dolu Jeroným jsou několik kilometrů dlouhé. Muzeum má s dolem Jeroným velké plány. Už několik let shání ale peníze na realizaci. Na propojení první štoly s další části dolu, vybudování zázemí pro návštěvníky s parkoviště i další zajišťovací práce by bylo potřeba asi 35 milionů korun.

Sport:

Tenistka Lucie Šafářová se po pěti letech raduje z titulu ve dvouhře na okruhu WTA. Česká fedcupová reprezentantka získala svůj pátý vavřín v kariéře po nedělní výhře ve finále v Québecu nad Marinou Erakovicovou z Nového Zélandu po setech 6:4 a 6:3. Ve finále čtyřhry v Québecu naopak neuspěly Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. Čerstvé vítězky US Open v boji o titul prohrály 4:6 a 3:6 s rusko-australským párem Alla Kudrjavcevová, Anastasia Rodionovová.

Lucie Šafářová si po triumfu na turnaji v Québecu polepšila ve světovém žebříčku o dvanáct míst na 36. pozici. Velký posun zaznamenal také Radek Štěpánek, jenž po semifinále Davis Cupu proti Argentině poskočil o deset příček na 51. místo.

Fotbalisty Slavie dočasně povedou asistenti Juraj Šimurka a Ivo Knoflíček. Hlavní trenér Michal Petrouš rezignoval po prohře s Mladou Boleslaví.

Fotbalisté Plzně v úterý večer načnou své druhé účinkování v základní skupině Ligy mistrů a poprvé se v hlavní fázi prestižní soutěže představí doma ve Štruncových sadech. Na úvod skupiny D přivítají Západočeši jeden z nejbohatších klubů světa, loňského anglického šampiona Manchester City, a přestože jsou jasnými outsidery, chtějí se pokusit giganta zaskočit a obrat ho o body.

Fotbalisté Teplic v duelu 8. kola první ligy oslavili výhru nad Jabloncem 3:1 a přeskočili Mladou Boleslav na čtvrtém místě soutěže. Tým kouče Zdeňka Ščasného na domácím hřišti vyhrál i čtvrtý zápas v sezoně hlavně díky záložníkovi Francisovi Litsingimu, který první dva góly připravil pro Aidina Mahmutoviče a Nivalda, a třetí v samém závěru vstřelil sám.

Hokejisté mistrovské Plzně vyhráli v druhé kole extraligy na ledě Liberce 3:1 a bez ztráty bodu vedou tabulku o skóre před pražskou Slavií. Liberec naopak po výhře v Třinci neuspěl a další body nepřidal. Hlavní postavou utkání byl plzeňský kapitán Martin Straka, který se na vítězství svého celku podílel dvěma asistencemi. Úvodní branku vítězů vstřelil Radek Duda, který v loňské sezoně pomáhal pro Liberec zachránit extraligu v baráži.

Hokejisté Slavie Praha vyhráli ve druhém kole extraligy v Brně nad Kometou 1:0. Vedle výborného výkonu brankáře Dominika Furcha o výsledku rozhodla už ve druhé minutě přesilovková trefa Jaroslava Bednáře. Brňané měli sice po většinu zápasu vytrvalou převahu, v koncovce se neprosadili. Po vítězství v Kladně si připsala Slavia už druhé tříbodové vítězství na ledě soupeře.

Hokejisté Hradce Králové zdolali ve 2. kole extraligy při domácí premiéře Třinec 3:2 a připsali si první body v sezoně. Fanoušci přivítali po převedení licence z Českých Budějovic v Hradci Králové nejvyšší soutěž po téměř 20 letech a mohli slavit. Východočeši totiž v závěrečné třetině otočili nepříznivý stav 1:2 díky trefám Michala Tvrdíka v přesilovce a Jakuba Langhammera.

Hokejisté Chomutova porazili ve druhém kole extraligy pražskou Spartu 3:1 a po páteční porážce v Karlových Varech (2:3 po samostatných nájezdech) se dočkali první výhry v sezoně. Pražané si naopak připsali první ztrátu v ročníku. Piráti Spartě oplatili i dvě porážky z letní European Trophy.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký dojel třetí v Polské rallye a po devátém závodu mistrovství Evropy v automobilových soutěžích se opět přiblížil k zisku titulu. V okolí Mazurských jezer vyhrál domácí jezdec Kajetan Kajetanowicz, na nějž Kopecký ztratil minutu a půl.

Tenistka Karolína Plíšková pokračovala ve svém úspěšném vystoupení v Číně postupem do druhého kola turnaje WTA v Kuang-čou. Jednadvacetiletá Češka porazila na úvod 6:4, 6:3 Švédku Johannu Larssonovou.

Útočník Jakub Petružálek zařídil dvěma góly hokejistům Chabarovsku první vítězství v sezoně KHL. Amur vyhrál 4:3 v prodloužení na ledě Ufy, když rozhodující branku vstřelil osm sekund před koncem nastavené pětiminutovky právě český útočník. Vítězný gól zaznamenal také další český útočník Milan Gulaš. Při svém prvním startu v sezoně se podepsal pod výhru Magnitogorsku nad Novokuzněckem 3:1.

Počasí v úterý:

Zataženo, občas déšť, na východě vydatný. Během dne v Čechách a postupně i na Moravě a ve Slezsku od západu proměnlivá oblačnost. Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia.