Zprávy

ČSSD v programu slibuje hospodářský růst a pracovní místa

Sociální demokraté v předvolebním programu slibují voličům hospodářský růst a podporu veřejných investic. Peníze by měly plynout do infrastruktury, protipovodňových opatření a zateplování. Při zahájení kampaně v Ostravě to řekl předseda Bohuslav Sobotka. Strana se podle něj zasadí o vznik pracovních míst, lidé by si také mohli nezaměstnané najímat na domácí práce. Všem firmám chce ČSSD zvýšit daň z příjmu, pro velké společnosti ve vybraných oborech pak zavést druhou ještě vyšší sazbu. Progresivní má být i daň z příjmu fyzických osob. Z pravicových reforem chce zrušit například druhý důchodový pilíř. Sociální demokracie kampaň zahájila lidově. Na náměstí připravila program pro celé rodiny, včetně hudebních vystoupení.

Lídrem zelených ve středních Čechách je bývalý policista Láska

Zelené povede ve středních Čechách do předčasných sněmovních voleb advokát a bývalý policista Václav Láska. Rozhodli o tom delegáti dnešní krajské konference v Kolíně. Někdejší vyšetřovatel hospodářské kriminality Láska ČTK řekl, že chce jako poslanec prosadit některé protikorupční zákony. Vedl mimo jiné policejní týmy objasňující krach IPB a vytunelování Harvardských fondů. Po odchodu od policie krátce pracoval v bezpečnostní agentuře ABL, nyní působí v advokacii a spolupracuje s organizací Transparency International ČR.

Nova: Odvolaní členové středočeské SPOZ se obrátili na soud

Odvolaní představitelé středočeské organizace Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) podali k soudu pro Prahu 1 žádost o předběžné opatření, a to kvůli svému údajně nelegálnímu vyřazení z pozic v čele krajského sdružení. Informovala o tom televize Nova. Vedení středočeské organizace bylo obměněno v srpnu na mimořádné krajské konferenci, kterou odvolané vedení považuje za neplatnou. Podle bývalých lídrů se do čela středočeské organizace dostali lidé účelově usilující o poslanecký mandát v předčasných volbách. Soud by měl rozhodnout příští týden. Pokud by žádosti vyhověl, způsobil by SPOZ velké problémy při sestavování kandidátek. Nebylo by totiž jasné, jaké je právoplatné vedení ve středních Čechách.

Picek předloží materiál o dalším pronájmu gripenů příští týden

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek příští týden předloží vládě materiál o dalším pronájmu švédských letounů Jas-39 Gripen. Uvedl to na přehlídce Czech International Air Fest - CIAF na hradeckém letišti. Smlouva má být podle něj pro Česko ekonomicky velmi výhodná a délka pronájmu gripenů bude delší než deset let. O ceně ministr nechtěl spekulovat, potvrdil ale, že nynějších 14 pronajatých letounů zůstane na letecké základně v Čáslavi. Vojenští piloti jsou se skandinávskými stroji spokojení. Takzvaná tygří letka s nimi před několika lety vyhrála soutěž podobně zaměřených jednotek v rámci Severoatlantické aliance.

Zeman ani Fischer nemusí platit daň kvůli kampani

Prezident Miloš Zeman ani neúspěšný prezidentský kandidát a nyní ministr financí v demisi Jan Fischer nemusí zaplatit darovací daň z peněz, které byly určeny na jejich volební kampaň, na účty jim ale přišly až po skončení prezidentské volby. Podle informací serveru Lidovky.cz se na tom dohodly Finanční správa a ministerstvo vnitra. Podle nich je podstatná transparentnost příjmů i výdajů na financování volební kampaně. Fischerovi se po neúspěšné kandidatuře dlouho nedařilo splatit všechny náklady na kampaň. Dluhy vyrovnal na začátku července, kdy mu přišlo na účet několik darů v řádu milionů korun. Pokud by z nich platit darovací daň, činila by přes půl milionu korun. Také Zeman splácel část výdajů na kampaň až měsíce po vyhlášení výsledků. V jeho případě by se výše darovací daně vyšplhala až k jednomu milionu, uvedly Lidovky.cz.

Právo: Zatajené Kocourkovy miliony nepocházely z trestné činnosti

Šestnáct milionů korun, které exministr Martin Kocourek (ODS) zatajil kvůli rozvodu, nepochází z trestné činnosti. Protikorupční útvar případ uzavřel. Pokračuje tedy už jen prověřování, zda Kocourek a jeho matka nepoškodili "odklonem" peněz věřitele, tedy někdejší Kocourkovu manželku, napsalo Právo.

Sedm českých policistů se vrátilo z mise v Kosovu

Sedm českých policistů se vrátilo z mírové mise Evropské unie v Kosovu, kde rok pomáhali například při vězeňských eskortách či osobní ochraně srbského pravoslavného biskupa. Skupina policistů působila na severu Kosova v Mitrovici, kam ve čtvrtek odcestovalo dalších sedm policistů, kteří je na misi nahradí. Celkem ve válkou zasažené zemi slouží 18 českých policistů a policistek, jde o největší zahraniční misi českého sboru. Češi v Kosovu slouží například s německými, polskými, francouzskými či tureckými policisty. Kromě Kosova působí několik českých policistů také v Afghánistánu a Gruzii.

Nové centrum chirurgické péče v Brně ulehčí velkým nemocnicím

Připravované centrum chirurgické péče, které má vzniknout v Úrazové nemocnici v Brně zřejmě od jara 2015, ulehčí velkým nemocnicím. Centrum za zhruba 62 milionů korun je určeno pro zraněné mimo ohrožení života. Stavba by měla začít příští rok. Chod nemocnice příliš neomezí, řekl její ředitel Karel Doležal. V minulosti vždy jedna z brněnských nemocnic držela pohotovost a tamní lékaři ošetřovali akutní případy zraněných lidí. Nové centrum má tuto službu do určité míry nahradit. Budou zde působit mladí lékaři ze všech brněnských nemocnic, kteří podle evropských směrnic musí mít povinně za sebou službu na pohotovosti.

CIAF: Oblohu v Hradci Králové brázdí stíhací letouny i vrtulníky

V Hradci Králové začal jubilejní 20. ročník letecké show CIAF. Na letošní přehlídce se o víkendu představí vojenská letectva, vrtulníky a akrobatické skupiny z 11 států. K vidění je sedm desítek strojů. Milovníky letectví letos zaujmou vrtulníky Cobra, Mi-24 a Mi-35, stíhací letouny Jas-39 Gripen nebo ukrajinský letoun Su-27. Kromě letadel česká armáda na show předvádí i pozemní techniku, například protiletadlové odpalovací zařízení, jehož střela doletí i do výšky 14 kilometrů a má dolet i 23 kilometrů. Akci letos přeje počasí. A pořadatelé doufají v to, že jim podaří překonat loňskou návštěvnost, která byla vyšší než 50.000 diváků.

Letci z Plzeňska oslavili 95. narozeniny stíhače RAF Štandery

Předčasnou oslavu pětadevadesátých narozenin připravili piloti z Plzeňska i armádní letci bývalému stíhacímu pilotovi Miroslavu Štanderovi. Brigádní generál Štandera, který za druhé světové války létal u francouzského a později u britského královského vojenského letectva RAF, se narodil 5. října 1918. Oslavu s přelety armádních proudových letounů L-159 Alca a přehlídkou dalších letadel mu piloti připravili s měsíčním předstihem hlavně kvůli příhodnějšímu zářijovému počasí. Štandera je jeden ze dvou posledních žijících českých pilotů, kteří prošli celou druhou světovou válkou včetně kampaně ve Francii, a jeden z hrdinů, na které jsou čeští vojenští piloti dodnes hrdí.

Ve věku 90 let zemřel skladatel a spisovatel Ilja Hurník

Ve věku devadesáti let zemřel skladatel, klavírní virtuóz a spisovatel Ilja Hurník. Byl autorem rozsáhlého operního, symfonického, komorního a vokálního díla. Byl také uznávaným pedagogem, velký ohlas měl jeho cyklus Umění poslouchat hudbu. Vedle toho napsal řadu rozhlasových her, libret, filmových scénářů i krátkých próz. V roce 2007 obdržel medaili Za zásluhy. Hurník se narodil 25. listopadu 1922 ve slezské Porubě, nyní části Ostravy. Již v jedenácti letech mu vyšly první klavírní skladby. Byl sólistou Janáčkovy filharmonie v Ostravě (1958 až 1978) a profesorem skladby. Vrcholem jeho tvorby jsou opery na vlastní libreto (Dáma a lupiči, Mudrci a bloudi nebo Oldřich a Boženka), Symfonie in C, oratorium Noé a kantáty Ezop a Maryka. Významná je i jeho tvorba pro děti (například píseň Zasadím jablůňku). Ke konci života se Hurník zaměřil na povídkovou tvorbu a věnoval se jí až do své smrti.

V Olomouci byly zahájeny Dny evropského dědictví

Na olomouckém Horním náměstí byly v sobotu slavnostně zahájeny Dny evropského dědictví. Prestižní národní zahájení tohoto svátku památek a historie se v Olomouci uskutečnilo podruhé, poprvé to bylo v roce 2001. Při slavnostním zahájení byl také předán titul Nositel tradice lidových řemesel, který uděluje ministr kultury. Letos ho dostala Jarmila Vítoslavská z Troubek u Přerova, která se celý život věnuje výrobě tradičních hanáckých krojů. Město v pátek večer slavnostně otevřelo Dolní náměstí po rekonstrukci za 130 milionů korun. Moravské divadlo Olomouc předvedlo pod širým nebem operu Nabucco. Poté se nad městem rozzářil ohňostroj, slavnostně nasvícené byly i památky. V centru bylo podle odhadů Štědré asi 4000 lidí. V České republice se Dny evropského dědictví konají pravidelně od roku 1991 vždy v první polovině září. Letos se do akce s podtitulem Památky v novém světle, která skončí 15. září, zapojilo 300 města a obcí. Zdarma bude zpřístupněno 1000 památek, z nichž některé se veřejnosti otevírají jen výjimečně.

Do Prahy přijedou hvězdy Metropolitní opery

Pražské publikum se může na podzim těšit na několik operních hvězd, které účinkují i v newyorské Metropolitní opeře (Met). Vystoupí tu například Angela Gheorghiuová, Joyce DiDonatová i tenorista Roberto Alagna. Potřetí se vrátí fenomenální koloraturní mezzosopranistka Cecilia Bartoliová. Už v září proběhne koncert mladého českého basbarytonisty Adama Plachetky, sólisty Vídeňské státní opery, na festivalu Dvořákova Praha. Pořadatelé Strun podzimu pozvali 23. září do Státní opery kanadskou pěvkyni Barbaru Hanniganovou. 8. října poprvé zazpívá v Rudolfinu francouzská sopranistka Patricie Petibonová.

Ostravská filharmonie zahájí sezónu Janáčkovou Sinfoniettou

Ostravská Janáčkova filharmonie zahájí svou jubilejní 60. sezonu Janáčkovou Sinfoniettou. Na úvodním koncertě 12. září zahraje pod vedením Petra Altrichtera i skladby Jana Nováka a Bohuslava Martinů. V programech dalších koncertů se objeví i autoři Klega, Báchorek či Kubín. Tato díla v Ostravě celá léta nezazněla. S ostravským orchestrem v jeho 60. sezoně vystoupí ale také mnohé ze současných zahraničních hvězd. Do Ostravy přijede například klavírista Kirill Gerstein nebo klarinetistka Shirley Brillová. Za dirigentským pultem se vystřídá Ilyich Rivas, Heiko Mathias Förster, Aleksandar Marković, Leo McFall a další.

Výstava v Blovicích připomíná historii bigbítu

Jako výlet do pravěku bigbítu je koncipovaná nová výstava Bigbít na jižním Plzeňsku v muzeu v Blovicích na Plzeňsku. Výstava si podle autorky Olgy Vránkové neklade za cíl historicky zmapovat hudební vývoj všech kapel a uskupení, které v této oblasti působily, ale nabízí ohlédnutí za minulostí bigbítu. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout fotografie lokálních kapel, plakáty, dobové hudební nosiče, staré kytary a další nástroje i součásti hudebních aparatur. Výstava připomíná skupiny Horizont, Profily, Slza i muzikantské začátky kapel Barbus a Eges, které hrají dodnes. Ukazuje i represe tehdejšího režimu vůči beatovým kapelám a muzikantům.

Uherské Hradiště patří folkloru, vína a památkám

Tisíce lidí v krojích a milovníci folkloru, vína i památek zaplnili Uherské Hradiště. Začaly tam dvoudenní Slovácké slavnosti vína a památek. Akci zahájil několikakilometrový průvod, ve kterém šlo 4000 lidí v krojích z 80 měst a obcí. Slavnosti patří k největším svého druhu, každoročně je navštíví až 60.000 lidí. Pořadatelé připravili pro slavnosti desítky pořadů. Návštěvníci Uherského Hradiště mohou také bezplatně navštívit 31 městských památek, mezi nimiž letos poprvé nechybí bývalá věznice nechvalně známá z dob komunismu.

Na Pálavském vinobraní letos očekávají rekordní návštěvnost

Pořadatelé 66. ročníku Pálavského vinobraní v Mikulově očekávají rekordní návštěvnost. Loni přijelo na slavnosti vína přes 40.000 lidí. Na rekordní návštěvu je osmitisícový Mikulov připravený, jako hranici pořadatelé uvádějí zhruba 50.000 lidí. Na programu jsou zajímavé novinky, například ukázka tradičního ručního zpracování vína. Vinaři si připravili i dostatek burčáku po loňské zkušenosti, kdy se jej vypilo 75 hektolitrů. Lidé mohli na zámku také ochutnávat přes 400 vzorků na výstavě Národní soutěže vín mikulovské vinařské podoblasti. Vinobraní pokračuje v neděli, už příští víkend se uskuteční nedaleko Znojemské historické vinobraní.

Lesy ČR dokončily rekonstrukci Černého rybníka u Kladské

Lesy ČR (LČR) dokončily rekonstrukci vodní nádrže Černý rybník ve Slavkovském lese. Dva roky trvající renovace vodní nádrže stála 4,1 milionu korun. Na břehu byl navíc vystavěn nový dřevěný altán určený pro odpočinek návštěvníků a turistů. Vodní nádrž se nachází severně od Mariánských Lázní, nad osadou Kladská, v území národní přírodní rezervace Kladské rašeliny. Specifikem Černého rybníka je voda barvy černého čaje. Je to díky okolním rozsáhlým rašeliništím. Ve vodě se daří larvám vzácných druhů vážek a obojživelníkům.

Jez v centru Plzně zdolala dvacítka neobvyklých plavidel

Půlené hřiště s plzeňskými hokejovými a fotbalovými šampiony a jejich poháry, husitští bojovníci, tříhlavý drak, růžová chobotnice, kominík s komínem či dvacetičlenná posádka lodi družstevníků ze známých letních komedií Zdeňka Trošky sjely v centru Plzně obávaný jez U Mráčku na řece Radbuze. Na třináctý ročník plavby netradičních plavidel se vydalo na dvě desítky neobvyklých lodí a plavidel. Musely zdolat asi šestikilometrový úsek řeky. Během 12 předchozích ročníků se podle pořadatelů vydalo na plavbu a přes jez na pět stovek plavidel s více než 1500 vodáky.

Sport

Čeští fotbalisté v kvalifikaci o mistrovství světa prohráli 1:2 s Arménií a po čtvrté domácí ztrátě za sebou jsou už téměř bez šancí na postup. Naději jim dá jen úterní výhra v Itálii. Češi sice byli lepším týmem, ale stejně jako v předešlých zápasech se trápili v koncovce. Zakavkazský tým poslal v pražském Edenu do vedení po půlhodině hry Mkrtčjan, v 70. minutě vyrovnal kapitán Rosický, v nastavení ale vrátil Arménii vedení Kazarjan.

Tenistka Andrea Hlaváčková poprvé v kariéře slaví grandslamový titul ve smíšené čtyřhře. Spolu s Maxem Mirným vyhráli US Open. Česko-běloruský pár ve finále v New Yorku porazil Američanku Abigail Spearsovou s Mexičanem Santiagem Gonzálezem 7:6 a 6:3. Navíc je Hlaváčková ve finále ženské čtyřhry. S Lucií Hradeckou porazily sestry Williamsovy 6:4 a 6:2. Ve finále ženské dvouhry se stejně jako před rokem utkají Serena Williamsová z USA a Běloruska Viktoria Azarenková.

Po loňském nezdaru se čeští sportovci vrátili v populárním extrémním závodu čtyřčlenných štafet Dolomitenmann na stupně vítězů. Kvarteto Jiří Magál, Tomáš Ledník, Kamil Mrůzek a Jiří Hudeček dnes vybojovalo v rakouském Lienzu v barvách týmu Global Assistance - Vienna Insurance Group třetí místo. Čtvrtý skončil další český tým Škoda Transportation ve složení Isaac Kosgei, Michal Krysta, Lukáš Kubričan a Kristián Hynek.

České volejbalistky prohrály na mistrovství Evropy ve svém druhém utkání v základní skupině D s obhájkyněmi titulu Srbkami za 78 minut 0:3 po setech 21:25, 24:26 a 23:25. Svěřenkyně italského trenéra Carla Parisiho nenavázaly na páteční výhru nad Polskem, ve vyrovnaném duelu ve Schwerinu nezvládly proti favoritovi koncovky jednotlivých setů. V závěrečném utkání ve skupině se české hráčky střetnou v neděli s Bulharskem.

Počasí:

Jasno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty 22 až 24 stupňů Celsia a na horách kolem 20 stupňů.

Po teplém a slunečném víkendu se ochladí a zaprší, v polovině září přijou opět teplejší dny. Meteorologové očekávají, že nadcházející čtyři týdny budou teplotně v mezích normálu, přičemž nejtepleji bude právě v týdnu od 16. září.