Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman potvrdil termín voleb, sněmovna se pak sejde 26. listopadu

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že současnou Sněmovnu rozpustí 28. srpna a předčasné volby se budou konat 25. a 26. října. Sněmovna v novém složení by se pak podle prezidenta měla poprvé sejít 26. listopadu. Zeman se kvůli tomu sešel také se šéfy pěti sněmovních stran, všechny protiargumenty odmítl. Vyhlášení voleb na konec října už podepsal i premiér Jiří Rusnok. Prezident předpokládá, že sestavení vlády po předčasných volbách bude otázkou několika týdnů, nikoliv měsíců nebo let. Vyjádřil také přesvědčení, že vedení vítězné strany bude při nominaci premiéra klást důraz na preferenční hlasy pro své kandidáty.

Sama hlava státu dá ve volbách svůj hlas Straně práv občanů - zemanovců (SPOZ), v jejich volební kampani se ale nebude angažovat, což by si přál jeho kancléř Vratislav Mynář. Zeman souhlasí s tím, aby Mynář za SPOZ kandidoval a přitom zůstal ve funkci na Pražském hradě. Opustit by ji musel až tehdy, pokud by ve volbách uspěl. Hradní kancléř ale řekl, že ještě není definitivně rozhodnut, zda do voleb půjde. Souběh vysoké státní funkce a politické kandidatury kritizovala ČSSD a TOP 09.

Volby do Sněmovny by podle aktuálního průzkumu agentury Median opět vyhrála ČSSD, přes letní prázdniny si udržela třetinu voličů. Také podpora ODS, která by byla v zisku hlasů dál čtvrtá za KSČM a TOP 09, zůstala na 13 procentech. Mírně posilovaly malé neparlamentní strany, do Sněmovny by se dostala SPOZ.

Zeman se vyslovil proti případné koalici ČSSD a TOP 09

Prezident Miloš Zeman je proti případné povolební koalici ČSSD a TOP 09. V rozhovoru pro server parlamentnilisty.cz řekl, že pokud by tyto dvě strany koalici uzavřely, nejmenoval by premiérem ani šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku, ani místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Sobotka před novináři takovou koalici vyloučil. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zase mluvil o odklonu od parlamentní demokracie. Koalici s ČSSD už dříve vyloučil šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík; TOP 09 podle něho nebude 'kolaborovat' s levicovými stranami. Zeman pro server řekl, že strany se liší programy a zájmy. Programy ČSSD a TOP 09 jsou podle něho neslučitelné.

Poslanec Boris Šťastný vystupuje z ODS

Poslanec a dlouholetý člen ODS Boris Šťastný vystupuje ze strany. Chtěl by se přičinit o to, aby vznikla politická strana pod vedením Václava Klause. Vyzval "slušné lidi nelevicového smýšlení", aby ho následovali. Šťastný to sdělil v prohlášení, které zaslal ČTK. "Nemohu už kandidovat za stranu, která opustila své ideje. Zradila své voliče tím, že nedodržela, co jim před volbami slíbila, a nikdo z vedení se za to neomluvil a ve straně nedošlo k žádné změně," napsal Šťastný v prohlášení. Dodal, že nemůže zůstat ve straně, "kde vlastní názor není přirozenou součástí svobodné vnitrostranické diskuse, nýbrž důvodem pro vylučování jednotlivců či likvidaci celých stranických organizací". Naráží tak na události posledních týdnů a měsíců, kdy byli ze strany vyloučeni například Tomáš Hrdlička nebo zrušeny oblastní sdružení v Praze 4 či Praze 12. Úřadující předseda ODS Martin Kuba rozhodnutí Šťastného lituje.

Bývalý šéf Zelených Bursík odchází po osmi letech ze strany

Bývalý šéf a nynější místopředseda Strany zelených (SZ) Martin Bursík odchází po osmi letech z partaje. Odchod zdůvodnil tím, že v poslední době několikrát neúspěšně protestoval proti posunu strany doleva. Sdělil to v tiskové zprávě. Bursík byl dvakrát ministrem životního prostředí a krátce vedl také ministerstvo školství. Ve vládě Mirka Topolánka zastával i funkci vicepremiéra. Zelení se podle Bursíka ženou do široké levicové fronty, jejímž architektem je prezident Miloš Zeman. Rovněž mu vadí, že Strana zelených opakovaně odmítli jeho návrhy usnesení, kterým by strana odsoudila krajské koalice ČSSD s KSČM a odmítla se podílet na vládě opřené o komunisty.

Exprezident Klaus jednal se šéfkou Suverenity Bobošíkovou

Exprezident Václav Klaus se setkal se šéfkou Suverenity Janou Bobošíkovou. Podle Bobošíkové spolu mluvili o současné politické situaci, více ale setkání nekomentovala. Bývalá europoslankyně by s Klausem ráda spolupracovala a snaží se spojit Klausovy příznivce. Podle Klausova dlouholetého spolupracovníka Ladislava Jakla exprezident návrat do politiky nechystá, mohl by ale podpořit nějakou "nadějnou sílu", která by odpovídala jeho idejím. Zda by exprezident na takový návrh přistoupil, není jasné. Jeho spolupracovník Jakl na dotaz ČTK sdělil, že nemůže mluvit za Klause, ale podle něj exprezident návrat do politiky nechystá, protože tam nevidí sílu, která by mu za to stála.

Sociální demokracii povede na jižní Moravě do voleb Sobotka

Českou stranu sociálně demokratickou (ČSSD) povede na jižní Moravě do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny předseda strany Bohuslav Sobotka. Rozhodlo o tom jednání představitelů krajské organizace ČSSD. Podle předpokladů jsou na dalších dvou místech místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek a třetím je dosavadní poslanec Jeroným Tejc. Jižní Morava představila silnou kandidátku, která se i díky preferenčním hlasům voličů patrně stane soubojem předsedy strany Sobotky s hejtmanem Haškem. Pokud sociální demokracie volby vyhraje, jeden z nich bude téměř jistě premiérem. Sobotka měl nabídku vést pražskou kandidátku, ale dal přednost své domovské organizaci. V Praze se do čela kandidátky ČSSD postaví předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil.

ČSSD chce změny v církevních restitucích, zváží referendum

Pokud sociální demokracie uspěje ve volbách, zahájí okamžitě jednání s církvemi o snížení kompenzací za nevydaný majetek. Zároveň zpřísní kontrolu již vydávaného majetku a zváží uskutečnění referenda o restitucích. Na tiskové konferenci to řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Po referendu volají komunisté, budou jej mít i ve volebním programu. Cílem jednání s církvemi bude podle Sobotky snížení dopadů na veřejné rozpočty, cílem přísnější kontroly vydávaného majetku pak zajištění toho, aby se nevydávaly nemovitosti, o něž církve přišly před 25. únorem 1948.

Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba jde o předvolební boj a snahu získat voliče líbivými hesly. Holub řekl, že katolická církev je připravena jednat se státem o smysluplné roli církve ve společnosti. Připomněl, že církevní restituce potvrdil i Ústavní soud. Zákon o majetkovém vyrovnání počítá s tím, že církve dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

Úřadující šéf ODS Kuba popřel účast na jednáních o "trafikách"

Úřadující šéf ODS Martin Kuba vypovídal na policii v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Kriminalisté se ho ptali na údajné "trafiky" pro exposlance ODS. Politik novinářům při svém odchodu řekl, že se nezúčastnil žádných jednání, která by souvisela s výměnou poslaneckého mandátu za místa ve firmách se státní účastí. Jeho výslech bude pokračovat příští týden, přerušen byl kvůli schůzce předsedů politických stran s prezidentem.

Senát zamítne daňové návrhy o investičních fondech a dividendách

Senát zamítne daňový balíček, jehož součástí jsou návrhy o zdanění investičních fondů a nulové dani z dividend, které nedávno prošly Poslaneckou sněmovnou. Na tiskové konferenci to řekli předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, podle nichž jde o tunel. Neschválení norem může přinést potíže s aplikací dlouho připravovaného občanského zákoníku, který nabude účinnosti začátkem příštího roku.

MfD: RegioJet bude žalovat ČD kvůli nízkým cenám o 270 mil. Kč

Dopravní společnost RegioJet bude žalovat České dráhy (ČD) kvůli údajně podnákladovým cenám na trati Praha - Ostrava. Soukromý dopravce chce po drahách 270 milionů korun, o které prý loni přišel na tržbách kvůli dumpingovým cenám ČD. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "České dráhy zneužily svého dominantního postavení na trase Praha - Ostrava. Soutěžní právo jasně říká, že dominantní hráč nemůže jít pod náklady," řekl MfD šéf RegioJetu Radim Jančura. ČD tvrdí, že zákon neporušily. "Otázku případného zneužití našeho postavení řeší antimonopolní úřad, se kterým plně spolupracujeme," řekl deníku mluvčí drah Petr Šťáhlavský. RegioJet upozorňuje na to, že před příchodem konkurence se jezdilo na trase nejméně za 328 až 438 korun. S nástupem RegioJetu klesly ceny na polovinu, po příchodu dalšího dopravce Leo Expressu spadly dočasně až téměř ke sto korunám.

ČD výsledky na trase nezveřejnily, RegioJet si ale nechal od společnosti Tacoma RSM udělat znalecký posudek, který ztrátovost odhaduje. Podle něj dosáhla ztráta z provozování expresů 220 milionů korun, u pendolin to pak má být více než půl miliardy korun. Jančura tvrdí, že skutečná ztráta může být až 950 milionů korun. RegioJet loni prohloubil ztrátu o zhruba 16 milionů na 76 milionů korun, tržby činily 267 milionů korun.

Toman na Slovensku pohrozil omezením dovozů potravin z Polska

Ministr zemědělství Miroslav Toman bude v případě opakování problémů s kvalitou a bezpečností polských potravin požadovat od EU částečný zákaz dovozů potravinářských výrobků z Polska do Česka. Toman to uvedl u příležitosti zahájení 40. ročníku zemědělského a potravinářského veletrhu Agrokomplex ve slovenské Nitře. Toman zde jednal se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou. Mluvčí ministerstva Dana Večeřová upřesnila, že by Česko případně žádalo o zákaz dovozů od konkrétních výrobců, kteří se provinili proti kvalitě či bezpečnosti potravin, nikoliv plošný zákaz. Dlouholetý růst dovozu polských potravin do ČR se letos prakticky zastavil, v květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta, vyplývá z červencové analýzy Českého statistického úřadu pro ČTK. Od ledna do května byly dovezeny z Polska potravinářské výrobky za 8,55 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku o 0,6 procenta víc. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa.

Policie skončila přípravy na sobotní protesty v pěti městech

Policie skončila přípravy na protiromské pochody a další demonstrace, které jsou nahlášené na sobotu do pěti českých měst - Ostravy, Duchcova, Plzně, Českých Budějovic a Jičína. Mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková řekla, že sbor nyní ověřuje operativní poznatky, tedy například to, zda se nezmění předpokládané počty účastníků protestů. Radikálové se ale po internetu svolávají i na další místa v ČR. V Ostravě a Plzni ohlásili protesty proti rasismu a neonacismu Romové. "Zatím máme nahlášeno pět měst. Pokud někde svolává někdo další pochody, tak to zatím nejsou oficiálně legálně podaná oznámení na shromáždění," uvedla mluvčí. Do Plzně je svoláno kromě pochodu také šest shromáždění občanských aktivistů. Počet účastníků protestu by se měl pohybovat podle odhadů až ke 400. V Moravskoslezském kraji policisté kvůli protestům plánují kontroly aut i lidí, a to nejen v Ostravě, ale i na vytipovaných příjezdových silnicích. Demonstraci proti rasismu a neonacismu nazvanou Mír mezi lidmi chystají na sobotu od 14:00 ostravští Romové, kteří akci naplánovali na stejný čas jako radikálové.

Do Českých Budějovic, které se v létě staly jedním z center protiromských protestů, se chystá podle posledních informací asi stovka lidí. Do Duchcova na Teplicku svolala protest místní organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V devítitisícovém městě se situace vyhrotila poté, co tu v květnu skupina Romů napadla manželský pár. Od té doby se ve městě konala již tři protiromská shromáždění.

Nova: Pražská cestovní kancelář Solymar vyhlásí bankrot

Pražská cestovní kancelář Solymar chystá vyhlášení úpadku. Uvedla to televize Nova. Kancelář měla již v červenci problémy s odvozem klientů z Itálie, ale jakékoli pochybení a finanční potíže tehdy popírala. Podle televize majitel cestovní kanceláře Jan Pfeifer už k 21. srpnu na internetových stránkách Solymar oznámil, že připravuje návrh na zahájení insolvenčního řízení. Nyní CK na webu měla již pouze oznámení, že zastavuje prodej veškerých zájezdů.

Zemřel slovenský divadelní režisér Bednárik

Slovenský divadelní a muzikálový režisér Jozef Bednárik zemřel ve věku 65 let. Podle serveru sme.sk o tom informovalo vedení Univerzitní nemocnice v Bratislavě, kde byl hospitalizován po nedávném kolapsu. Příčinou úmrtí umělce proslulého v Česku režií několika muzikálů a oper bylo podle mluvčí nemocnice selhání srdce a metabolismu. Režisér a herec Bednárik byl na Slovensku známý především díky režii řady operních představení ve Slovenském národním divadle. V Česku jej lidé znají zásluhou úspěšných režií muzikálů jako je Dracula s hudbou Karla Svobody, Johanka z Arku s hudbou Ondřeje Soukupa či Angelika, k níž složil hudbu Michal David.

Natáčení hollywoodského filmu omezí provoz metra

Natáčení hollywoodského snímku Dítě číslo 44, který produkuje slavný americký režisér Ridley Scott, o víkendu omezí provoz pražského metra. Z pátku na sobotu a ze soboty na neděli od 22:00 do 08:00 bude zastaven provoz na lince trasy B v úseku Smíchovské nádraží - Florenc, v sobotu 24. srpna a v neděli 25. srpna od 08:00 do 10:00 bude metro pouze projíždět stanicí Anděl. Provoz metra během dne nahradí tramvajová linka XB, která se dopravnímu podniku osvědčila během červnových povodní. Drama podle románu Toma Roba Smithe bude režírovat Daniel Espinosa, natáčí se i v Milovicích a dalších lokalitách v okolí Prahy. Děj kriminálního dramatu je zasazený do Sovětského svazu 50. let.

Filmaře přilákalo do České republiky nejenom vhodné prostředí k natáčení a zkušenost tuzemských řemeslníků, ale také navýšené filmové pobídky. Stát vrátí filmovému štábu 20 procent toho, co na českém území při natáčení prokazatelně utratí. Z údajů fondu kinematografie vyplývá, že Scott by v Česku jako producent chtěl vydat za filmování 940 milionů korun, z toho 550 milionů za české služby a produkty. Po skončení natáčení dostane zpět takzvané vratky ve výši přes 45 milionů korun.

Vinařem roku je již potřetí Josef Valihrach z Krumvíře

Vítězem soutěže Makro Vinař roku se letos stal Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku. Druhé místo v této národní soutěži vín obsadilo Vinařství Mikrosvín Mikulov, třetí pozice patří Vinařství Proqin Velké Němčice, informovali organizátoři soutěže. Pro rodinné vinařství z Krumvíře je to již třetí vítězství v jedenáctileté historii soutěže. Jejím organizátorem je Český archív vín. Vinaři letos do soutěže přihlásili 609 vín, meziročně zhruba o dvě desítky méně. Počet soutěžících vinařství naopak vzrostl oproti loňsku o dvě ze 74 na 76, uvedl ředitel soutěže Petr Marek.

Liptál zaplnili folkloristé, na festivalu zahraje i Felix Slováček

Milovníci folkloru zaplnili Liptál na Vsetínsku. Koná se tam mezinárodní folklorní festival, pořadatelé připravili již 44. ročník. Na Liptálských slavnostech vystoupí stovky tanečníků, zpěváků a lidových hudebníků z České republiky i mnoha dalších zemí. Zpestřením bude vystoupení Felixe Slováčka, informovala Vlasta Cibulová z Folklorního sdružení České republiky. Klarinetista, saxofonista a hudební skladatel Slováček je rodákem z nedalekého Zlína. Letos v květnu oslavil 70. narozeniny. V Liptále vystoupí soubory z Bosny a Hercegoviny, Gruzie, Mexika, Rakouska, Ruska, Slovenska a Turecka a dvě desítky uskupení z České republiky.

Nový film Jiřího Menzela bude mít světovou premiéru v Kanadě

Nový film Jiřího Menzela Donšajni bude mít světovou premiéru 27. srpna na filmovém festivalu v Montrealu. Do českých kin komedie vstoupí 26. září. ČTK to za společnost Bontonfilm sdělil Lukáš Vedral. Menzel bude na montrealském festivalu zároveň prezidentem poroty. Na uvedení filmu v Montrealu naváže Menzelovo turné po USA. Jeho nejnovější film je komedií o vášni k hudbě i k ženám. V hlavních rolích se představí Libuše Šafránková, Jan Hartl a Martin Huba. Donšajn je počeštěnou verzí jména španělského Dona Juana a italského Děj nové Menzelovy komedie se odehrává v malém městě, kde se operní soubor rozhodl inscenovat Dona Giovanniho. World Film Festival Montreal je spolu s Torontem jedním ze dvou nejdůležitějších festivalů na severoamerickém kontinentu. Cesta Donšajnů za diváky odstartuje uvedením v jeho prestižní sekci World Greats.

Na ČRo Vltava bude v sobotu wagnerovský operní maraton

Wagnerovský operní maraton chystá tuto sobotu pro své posluchače Český rozhlas Vltava. Od 6:40 ráno až do 1:00 hodin v noci následujícího dne bude vysílat patnáctihodinové hudební drama Richarda Wagnera Prsten Nibelungův. Stanice zve posluchače také přímo do studia. Wagnerovské vysílání připomene letošní 200. výročí skladatelova narození. ČTK o tom informovala Lenka Pitronová z ČRo. Český rozhlas k podobně výjimečnému projektu přistupuje podle Pitronové poprvé a pravděpodobně nadlouho naposledy. Uvede čtyři hudební dramata - Zlato Rýna, Valkýru, Siegfrieda a Soumrak bohů. Jde o nahrávky z festivalu v Bayreuthu z let 1991 a 1992, které vedl dirigent Daniel Barenboim. Program nabídne také komentáře jednotlivých částí a živou besedu s hosty.

Sport:

Jakub Kornfeil obsadil v úvodních trénincích na domácí Grand Prix České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů, dvanácté místo. Největší česká naděje na startu obsadila shodné umístění v pátečním dopoledním i odpoledním tréninku. V nejslabší třídě Moto3 byl na Masarykově okruhu nejrychlejší Španěl Maverick Viňales, za kterým Kornfeil zaostal o 1,917 sekundy.

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová vyhrála i dvanáctý závod v sezoně. Na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu triumfovala v času 53,70 sekundy. Druhá za Hejnovou skončila Kaliese Spencerová z Jamajky, třetí byla vicemistryně světa z Moskvy Dalilah Muhammadová z USA za 55,74 sekundy. Hejnová už dříve měla jisté prvenství v Diamantové lize a k tomu, aby dostala prémii 40.000 dolarů (asi 770.000 korun), musí nastoupit do posledního závodu příští týden v Curychu.

Výborný běh předvedl i čtyřstovkař Pavel Maslák, pátý muž ze světového šampionátu, který byl v cíli svého závodu třetí za 45,33 sekundy. Maslák rozběhl závod nebojácně. Do cílové rovinky vbíhal společně s Luguelínem Santosem z Dominikánské republiky, bronzovým medailistou z MS v Moskvě, a připsal si první pódiové umístění v prestižním seriálu. Závod vyhrál mistr světa LaShawn Merritt z USA za 44,69 sekundy.

Fotbalisté Liberce v prvním utkání 4. předkola Evropské ligy vyhráli na hřišti Udine nečekaně vysoko 3:1 a mají blízko k postupu do základní skupiny soutěže. O branky Liberce, který tak dosáhl na jednu ze svých nejcennějších pohárových výher, se v Terstu postarali Sergej Rybalka, Dzon Delarge a Ondřej Kušnír, za domácí kontroval Gabriel. Liberec v EL vyhrál čtvrtý zápas za sebou.

Počasí v sobotu:

Ojediněle přeháňky a oblačno až polojasno. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia, na horách kolem 16.