Zprávy

0:00
/
0:00

Politici i veřejnost si připomněli 45. výročí srpna 1968

Politici i veřejnost si na vzpomínkových akcích připomněli srpnový vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa před 45 lety. Podle prezidenta Miloše Zemana se z hrdinů roku 1968 stali zbabělci. Lidem nelze podle něj vyčítat, že se podrobili, když je zradily elity, včetně Alexandera Dubčeka, řekl prezident při návštěvě výstavy Jazzové sekce k 45. výročí okupace. Poučením pro dnešek podle prezidenta je volit politiky, kteří nezradí. Premiér Jiří Rusnok ocenil na shromáždění u budovy Českého rozhlasu hrdinství lidí, kteří neváhali postavit se nepoměrné přesile. Svět čelí mnoha hrozbám, a je proto nutné připomínat si vlastní minulost a lidi, kteří riskovali to nejcennější, řekl. Podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) události 21. srpnem neskončily. Přirovnala na setkání u rozhlasu tehdejší hlasování parlamentu o dočasném pobytu vojsk k současnému rozpuštění dolní komory. Věří ale prý, že Česko čeká jiný osud. Vzpomínkové akce u rozhlasu se zúčastnili také další politici, pamětníci i bývalí rozhlasáci. Čestnou stráž drželi sokolové a skauti. Československý rozhlas se v roce 1968 stal významným centrem odporu proti vojenské invazi, která na pokyn Moskvy násilně ukončila takzvané pražské jaro. O život u budovy rozhlasu a v jejím okolí přišlo 15 lidí. Srpnové události připomíná pamětní deska u vchodu se sloganem tehdejšího vyslání "Jsme s vámi, buďte s námi". Netradičním způsobem si připomněla 45. výročí invaze bulharská Sofia. Tamní památník sovětské armádě se zbarvil na růžovo a přibyl na něm i nápis v českém jazyce: Bulharsko se omlouvá.

Zeman chce s předsedy parlamentních stran jednat v pátek

Prezident Miloš Zeman se chce v pátek sejít s předsedy parlamentních stran a jednat s nimi o dalším postupu poté, co poslanci v úterý schválili rozpuštění Sněmovny. Serveru iDnes.cz to potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář. Mluvčí Hradu Hana Burianová předpokládá, že setkání s šéfy stran bude prezident domlouvat během středy. Do rozpuštění Sněmovny by ale ještě podle poslanců ČSSD a TOP 09 mohla zasáhnout stížnost k Ústavnímu soudu, kterou podal poslanec VV Petr Skokan kvůli jednání Sněmovny z minulého týdne o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Skokan ve své stížnosti mimo jiné žádá o to, aby soud předběžným opatřením uložil prezidentu republiky, aby do doby svého rozhodnutí nereagoval na žádné podněty vzešlé ze Sněmovny.

Senát podle Štěcha nezneužije rozpuštění Sněmovny

Za holý nesmysl označil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) úvahy o tom, že horní komora chce zneužít rozpuštění Sněmovny. Senát bude striktně postupovat podle ústavy, podle níž může zákonná opatření schvalovat jen na návrh vlády, řekl Štěch novinářům. Obavy z postupu Senátu dávali v posledních dnech najevo především politici ODS. V úterý vyzvali vládu a Senát, aby se po rozpuštění Sněmovny zdržely "prosazování dlouhodobých levicových záměrů pomocí zneužívání zákonných opatření Senátu". Jsou například proti změnám v sociálních a daňových zákonech. Štěch řekl, že nějakou legislativní smršť nepředpokládá a že vláda navrhne zákonné opatření, jen když to bude nezbytně nutné. Senátoři podle něj nechystají odmítnutí doprovodných norem k novému občanskému zákoníku. Žádná zákonná opatření se podle Štěcha zatím nechystají, a to ani kvůli spornému nulovému zdanění z akciových výnosů. Toto opatření má totiž začít platit až od roku 2015 a jeho případnou změnu by tak mohla navrhnout až vláda sestavená na základě výsledků předčasných voleb do Sněmovny.

Vláda asi navrhne změnu zdanění investičních fondů

Vláda možná formou zákonného opatření navrhne úpravu zdanění investičních fondů. Novinářům to řekl premiér Jiří Rusnok. Podle premiéra je v předloze chyba, která by znamenala, že podílníci fondů nebudou platit ze svých zisků žádnou daň. Rusnok návrh označil za daňový tunel, který by podle něj měl dopady na státní rozpočet v řádech miliard korun. Stejnou formou by mohl kabinet upravit poplatky za pobyt v nemocnici. Naopak úpravy ve zdanění dividend či zákon o vojácích z povolání vláda formou zákonných opatření prosazovat nebude. Podle premiéra byl návrh zákona, který se zabývá zdaněním investičních fondů, změněn při projednávání ve vládě a ve Sněmovně už se normu nepodařilo opravit. Pokud by vstoupila v platnost, budou podle Rusnoka fondy ze svých zisků platit pětiprocentní daň, podílníci nic. "Stali bychom se daňovým rájem. To je chyba, která tam nepatří, v původním vládním návrhu nebyla. To si umím představit jako zákonné opatření," řekl Rusnok.

Sváček nebyl ani napodruhé Senátem zvolen mezi ústavní soudce

Senát ani napodruhé nezvolil předsedu pražského městského soudu Jana Sváčka ústavním soudcem, byť ho předtím osobně podpořil prezident Miloš Zeman. Loni Sváčka neúspěšně Senátu navrhoval tehdejší prezident Václav Klaus. Sváčkovi dalo v tajné volbě hlas pouze 30 senátorů ze 75, oznámil předseda senátní volební komise Tomáš Kladívko (ODS). Soudce tak nyní dostal méně hlasů než loni v únoru, kdy ho horní komoře doporučoval Klaus. Zeman se rozhodl Sváčka nominovat znovu jako uznávaného odborníka na trestní právo. Opakovanou nominaci zdůvodnil loňskou obměnou třetiny Senátu i obměnou Ústavního soudu. Ve středu k tomu také uvedl, že "Ústavní soud potřebuje alespoň jednoho praktického manažera". Sváčkovi kritici poukazovali na jeho kontakty například s pražským podnikatelem Tomášem Hrdličkou, právníkem a exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem či na členství v Lions clubu, který založil odsouzený lékař Jaroslav Barták. Sváček k tomu mimo jiné uváděl, že Hrdličku přes deset let neviděl a Lions club po krátkém členství opustil. Zeman k tomu senátorům řekl, že si všechna obvinění nechal prověřit a že se ukázala být pomluvami.

Prezident Zeman prohlásil, že ztratil důvěru v Nejvyšší soud

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že ztratil důvěru v Nejvyšší soud a jeho představitele. Důvodem je verdikt soudu, kvůli kterému nejvyšší státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání tří exposlanců ODS. Zeman to uvedl v projevu v Senátu. Někdejší členové dolní komory Parlamentu byli obviněni z politické korupce. Nejvyšší soud v červenci ale rozhodl, že v případě kauzy exposlanců Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy došlo k nepřijatelnému vměšování výkonné moci do moci zákonodárné. Bývalí poslanci byli obviněni z korupce spočívající v dohodě o přijetí "trafik" po rezignaci na poslanecký mandát. Nejvyšší soud je vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman následně stíhání exposlanců zrušil. Trestní řízení ale ještě neskončilo, kauzou se stále zabývají žalobci. Předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou Zemanův výrok překvapil, podle ní nerespektuje nezávislost soudního rozhodování. "Překvapuje mě vyjádření pana prezidenta v poměru k představitelům Nejvyššího soudu, protože nerespektuje nezávislost soudního rozhodování," řekla ČTK Brožová. Kauza tří exposlanců podle Brožové navíc dosud neskončila, ještě podle ní nepadlo poslední slovo. Za Brožovou se postavil i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. "Mrzí mě, pokud pan prezident z jednoho rozhodnutí jednoho senátu v jedné věci dělá závěry o důvěryhodnosti celého Nejvyššího soudu. Představitelé Nejvyššího soudu nemohou nijak ovlivnit rozhodování jednotlivých senátů. Pokud by tomu tak bylo, bylo by to velmi špatné," řekl ČTK.

V Egyptě se prý používají zbraně z ČR, zbrojovka už vývoz stopla

Podle organizace Amnesty International (AI) egyptské ozbrojené složky zřejmě použily proti demonstrantům zbraně, které mohly pocházet z Česka. Aktivisté vyzvali všechny země, aby vývoz zbraní do této severoafrické země pozastavily. Zástupce České zbrojovky z Uherského Brodu ČTK řekl, že to firma už udělala. Při střetech mezi vládními silami a příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího zemřely v Egyptě za poslední týden stovky lidí. "Zbraně z Česka mohly zabíjet v Egyptě. Česko tam vyvezlo v minulosti zbraně podobné těm, které byly použity ze strany ozbrojených složek při zásahu 14. srpna," uvedla mluvčí české pobočky AI Martina Pařízková. Podle organizace je ČR jedním z 11 hlavních vývozců takových zbraní do tohoto severoafrického státu. Šéf České zbrojovky Lubomír Kovařík v květnu ČTK řekl, že firma vyhrála v Egyptě mezinárodní tendr na 50.000 pistolí pro tamní ministerstvo vnitra. Část dodávky zbraní CZ P-07 už tehdy odvezla. Podle aktivistů to v květnu bylo skoro 15.100 pistolí, loni v únoru a červenci se tam prý exportovalo 3500 pistolí. "Zveřejněná čísla potvrdit nemohu. Mohu ale potvrdit, že poslední dodávku jsme uskutečnili v květnu a na základě vývoje situace jsme další dodávky do Egypta pozastavili," řekl ČTK Karel Šimána z České zbrojovky.

Změny v ČD pokračují obměnou dozorčí rady Carga

Nové vedení Českých drah pokračuje v personálních změnách v ČD i v dceřiném nákladním dopravci ČD Cargo. Dozorčí radu Carga opustili Zdeněk Prosek a Milan Špaček, nastoupí do ní šéf drah Dalibor Zelený, předseda dozorčí rady drah Zdeněk Žemlička a Dušan Svoboda. Z místa ředitele pro personalistiku Českých drah byl odvolán Pavel Švagr a vedení drah doplnilo počet členů představenstva Carga na pět. ČTK to řekl informovaný zdroj. Změny už kritizovali odboráři, podle kterých personální politika nového vedení působí zmateně. České dráhy informace o rozsáhlých personálních změnách v organizaci zatím oficiálně nepotvrdily. Podle mluvčího Petra Šťáhlavského jde o interní změny společnosti, které státní firma nebude veřejně nikterak komentovat.

Karlovarský kraj má platit na pokyn EK další pokutu až 250 mil.Kč

Karlovarský kraj by měl zaplatit další pokutu ve výši od 160 do 250 milionů korun za chyby v projektech hrazených z peněz Evropské unie. Týká se to konkrétně stavby dvou středních škol v Sokolově a Ostrově a rekonstrukce Becherovy vily v Karlových Varech. Vyplývá to z dosud neoficiálního vyjádření Evropské komise, které obdržela regionální rada programu, řekl ČTK předseda výboru regionální rady a náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD). Jde o peníze nad rámec už přijaté plošné korekce, která pro Karlovarský kraj bude znamenat zaplacení 300 milionů a pro Ústecký kraj 600 milionů korun. Původně měly přitom kraje zaplatit 1,6 miliardy. Podle Navrátila ale není zatím zcela jasné, jestli vyměřená pokuta počítá i s plošnou korekcí, kterou musel program zaplatit za chyby v projektech, nebo ne. Chyby v projektech byly důvodem, proč Evropská komise programu vystavila plošnou korekci a do jejího uznání program pozastavila. Teprve s příchodem ministra Jana Fishera na ministerstvo financí se otevřela cesta k dohodě o způsobu zaplacení. Bývalý ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) požadoval od krajů zaplacení celé částky 1,6 miliardy Kč, nyní část z ní zaplatí stát. Peníze ale v programu zůstanou.

Podmínky vazby by se měly zmírnit, Senát souhlasil

Senát schválil předlohu, která upravuje povinnosti a práva vězňů a obviněných ve vazbě. Novela, která například zmírňuje podmínky vazby, míří k podpisu prezidenta. Zákon také obsahuje pravidla výkonu trestu velmi nebezpečných odsouzených, která doposud upravovala pouze vyhláška. Horní komora podpořila novelu navzdory tomu, že její ústavně-právní výbor v ní navrhl provést několik upřesnění. Pokud by se o nich hlasovalo a byly by schváleny, o konečné podobě předlohy by měli rozhodnout poslanci. V souvislosti s už schváleným návrhem na rozpuštění Sněmovny by s největší pravděpodobností takzvaně spadla pod stůl. "Byla by to škoda," přimlouvala se za schválení ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Obviněný člověk by podle novely mohl být v cele pro nekuřáky nebo v samostatné cele, pokud by o to požádal. V některých případech by mohl ředitel věznice umožnit návštěvu "bez sluchové, popřípadě i zrakové kontroly". Obvinění také budou moci pracovat, přibude možností návštěv i telefonování. "Vazba bude důstojná, nebude ponižující," uvedla Benešová.

Senát schválil také předlohu, která reorganizuje Vojenskou policii. Nově bude mít dvě části. První bude podřízena ministrovi obrany a bude sloužit k odhalování protiprávního jednání vojáků. Druhá složka bude zajišťovat pořádkové a dopravní služby a bude pod náčelníkem generálního štábu. Norma míří k podpisu prezidentovi.

Zhruba půl milionu lidí nemá nový řidičák,upozorňuje ministerstvo

Zhruba půl milionu řidičů si zatím nevyměnilo starý řidičský průkaz za nový, který bude platit i po novém roce. Upozorňuje na to ministerstvo dopravy. Podle něho chybělo ke konci července řidičům vyměnit 521.000 dokladů vydaných do 30. dubna 2004. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Martin Novák. Podle něho lidé v poslední době mění přibližně 40.000 průkazů měsíčně. "Pokud bychom pokračovali tímto tempem, tak hrozí, že na začátku roku 2014 bude přibližně 300 000 řidičů, kteří nemohou usednout za volant," prohlásil mluvčí. Varoval, že lidem bez platného řidičáku hrozí bloková pokuta do dvou tisíc korun, ve správním řízení pak od 1500 do 2500. "Kdo vlastní evropský typ průkazu v rozměrech běžné platební karty, může být v klidu. Nové průkazy vydrží 10 let, pak je třeba zažádat o výměnu," poznamenal Novák.

Vědecké centrum Biocev postaví firmy ze Zlína

Špičkové vědecké centrum Biocev ve Vestci u Prahy postaví za zhruba tři čtvrtě miliardy korun sdružení dvou zlínských firem - Zlínstav a POZIMOS. Stalo se vítězem tendru, který trval skoro 16 měsíců. O stavbě areálu podepsali smlouvu představitelé Univerzity Karlovy, Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR a zástupci generálního dodavatele stavby. ČTK o tom informovala mluvčí centra Petra Roubíčková. Vědci se v novém výzkumném centru excelence budou zabývat vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, vývojem tkání pro poškozené orgány nebo vývojem přírodních antibiotik. Spojí se zde přední vědecké kapacity šesti ústavů AV ČR a dvou fakult Univerzity Karlovy, pracovat zde budou i cizinci například z Německa, Austrálie a Portugalska. Celkem by mělo jít o 600 lidí.

Projekt biotechnologického a biomedicínského centra BIOCEV se z velké části financuje z evropských peněz, konkrétně z Evropského fondu regionálního rozvoje. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na dodavatele stavby byla zhruba 1,3 miliardy korun. Celkový rozpočet na projekt dosahuje 2,35 miliardy korun, které jdou převážně z fondů EU. Stavba centra začne do měsíce od podepsání smlouvy s dodavatelem a dokončena by měla být na jaře 2015, kdy se do Vestce postupně začnou stěhovat vědci.

ČR by mohla získat 0,5 mld. Kč z norských fondů na psychiatrii

Téměř půl miliardy korun by mohlo příští rok získat z tzv. norských fondů české zdravotnictví na zkvalitnění psychiatrické péče a podporu preventivních programů pro zlepšení zdraví dětí. Novinářům to řekli zástupci ministerstev zdravotnictví a financí. České zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 290 miliard korun. Ředitel odboru evropských fondů na ministerstvu zdravotnictví Jan Bodnár dodal, že se ČR podařilo vyjednat nejvyšší dotaci ze všech evropských zemí i v rámci norských fondů. ČR vyjednává s EU o zhruba šesti až osmi miliardách na reformu psychiatrie. Půl miliardy z norských fondů umožní obor připravit pro tuto reformu.

Na jižní Moravě vinaři začali sklízet některé rané odrůdy

Vinaři na jižní Moravě začali sklízet některé rané odrůdy, například Irsay Oliver. Horký červenec a srpen jim pomohl dohnat ztrátu, která původně vegetaci vinné révy zpozdila o dva až tři týdny. Zahájení sklizně prvních moštových odrůd Svaz vinařů očekává kolem 10. září. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Podle něj lze očekávat dobrou sklizeň s výnosem pěti až šesti tun z hektaru. Odpovídá to desetiletému průměru.

Srpnovou okupaci v Liberci připomněl i Havlův projev

Devět mrtvých a 45 zraněných nechali za sebou okupanti před 45 lety v Liberci. Výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy si na náměstí připomenulo přes 200 lidí. Zazněla i část nedávno objeveného záznamu projevu Václava Havla, který dění ze srpna 1968 komentoval spolu s hercem Jan Třískou z libereckého rozhlasového studia. "Havla i Třísku jsem tehdy slyšela v rádiu. Byl i přímý přenos z pohřbu lidí, které tady zabili. Havel i Tříska na něm mluvili," řekla ČTK 83letá pamětnice srpnové invaze v Liberci Růžena Blažíčková. Společně s dalšími byla tehdy na náměstí, když sovětský tank pobořil podloubí hotelu Radnice.

Soud v Plzni řeší žalobu šestice Romů, chtějí statisíce za útok

Soud v Plzni začal řešit žalobu na ochranu osobnosti, kterou podala šestice Romů z Klatovska. Tři muži a tři ženy se u civilního soudu domáhají odškodnění za trauma prožité při útoku dvou mladíků v červenci 2011. Jako satisfakci žádají různé částky, od 25.000 do 60.000 korun, dohromady jde o zhruba 200.000 korun. Událost se stala předloni v Nýrsku. Tehdy pětadvacetiletý Jiří Miškovič a o čtyři roky mladší Václav Boublík slovně zaútočili v parku na třicetiletého Roma, vyhrožovali mu zabitím a pronásledovali ho až k bydlišti. Tam se strhla rvačka, do níž se zapojila i rodina napadeného. Miškoviče a Boublíka už soud potrestal, uložil jim tříletou podmínku.

Na přelomu srpna a září budou tradiční netopýří noci

Život netopýrů v lesním prostředí bude tématem letošního 17. ročníku Mezinárodní noci pro netopýry. Tradiční akce se uskuteční na 41 místech po celé České republice od poloviny srpna do poloviny září. ČTK o tom informovala Eva Cepáková z České společnosti pro ochranu netopýrů, která akci pořádá. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti ze života těchto nočních savců, budou je sledovat pomocí speciální techniky a také si budou moci zblízka prohlédnout živé netopýry. Loni netopýří noc v ČR navštívilo přes 4000 lidí. Některé akce se konají na hradech a zámcích nebo u vchodů do jeskyní a štol. Mezinárodní noc pro netopýry se každoročně koná v několika desítkách zemí Evropy, v loňském roce se rozšířila i na další kontinenty a stala se tak akcí celosvětovou.

Karlovský gastrofestival nabídne poprvé i frgálovou manufakturu

Karlovský gastrofestival, který se uskuteční na začátku října ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, nabídne letos novinku v podobě frgálové manufaktury. Tradiční koláče patří společně s kyselicí, haluškami či slivovicí mezi regionální speciality, které chce festival propagovat. Akce se letos koná sedmým rokem, počet návštěvníků roste, loni přijelo 10.000 lidí. Sdělila to zástupkyně pořadatelského Resortu Valachy Martina Žáčková. Letos přibude také míst, kde budou moci lidé ochutnávat valašské speciality a krajové produkty, místo původních deseti jich bude 12. Nebudou chybět ani vína od předních tuzemských vinařů a farmářské produkty z Valašska i zahraničí.

Korupční kauza Sigmy nekončí, žalobce se rozhodl podat dovolání

Údajná korupční kauza mezi fotbalovými celky Sigmou Olomouc a Bohemians Praha nekončí. Žalobce z olomouckého krajského státního zastupitelství se dva měsíce po zprošťujícím rozsudku rozhodl podat podnět k dovolání. Rozhodovat o něm bude Nejvyšší státní zastupitelství. Žalobce Libor Skácel ČTK řekl, že se zproštěním nesouhlasí. Především prý s tím, že i podle verdiktu soudu ke korupci došlo, přesto byli všichni aktéři zproštěni. V případu se před soudy zodpovídal z podplácení olomoucký brankář Petr Drobisz, někdejší hráči střížkovského týmu Miroslav Obermajer a David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr, kteří podle obžaloby úplatek přijali. Aféru rozpoutal Kapr. Prohlásil, že v květnu 2009 před prvoligovým zápasem Bohemians Praha s Olomoucí nabídl Drobisz jeho hráčům úplatek 300.000 korun. Kapr prý fotbalistům poradil, aby úplatek převzali s tím, že pak pokus o uplácení oznámí policii. To však udělal až po několika měsících. Olomouc si díky výhře 3:0 zajistila účast v Evropské lize.

Ze sportu:

Fotbalisty pražské Slavie dál povede trenér Michal Petrouš. Vedení klubu ho po pondělním ligovém debaklu 0:7 s Teplicemi neodvolalo, žádné personální změny zatím neudělalo ani v hráčském kádru. Další kroky oznámí klub ve čtvrtek. "K žádným personálním změnám v tuto chvíli klub přistupovat nebude. Složení realizačního týmu se pro následující zápasy nemění," uvedl v klubovém prohlášení generální ředitel Slavie Jaromír Šeterle.

Čeští basketbalisté se v přípravě na mistrovství Evropy dočkali prvního vítězství. Během turnaje v litevském Vilniusu porazili třetí tým z loňských olympijských her Rusko 74:72. Nejlepším českým střelcem byl s 15 body Tomáš Satoranský, Luboš Bartoň přidal 12 bodů a Jan Veselý 10.

Čeští pozemní hokejisté zakončili účinkování v základní skupině mistrovství Evropy třetí porážkou. Ve svém závěrečném duelu skupiny A podlehli olympijským vítězům a obhájcům titulu Němcům 0:3 a s velkým favoritem tak paradoxně zaznamenali nejpřijatelnější dosavadní prohru v belgickém Boomu.

Motocyklovému jezdci Lukáši Peškovi reálně hrozí, že se o víkendu nepředstaví v domácí Grand Prix v Brně. Momentálně se mu totiž nepodařilo zajistit finance, které měl podle smlouvy zaplatit italskému týmu Ioda Racing za start v letošním seriálu královské kategorie MotoGP.

Počasí

Ve čtvrtek má být slunečno nebo polojasno, teploty 21 až 25 stupňů, na horách kolem 16 stupňů.