Zprávy

Poslanci rozpustili Sněmovnu, většina stran to uvítala

Poslanci podle očekávání poprvé v historii schválili rozpuštění Sněmovny. Pro návrh hlasovalo 140 ze 147 přítomných poslanců, ODS před hlasováním opustila sál. Zákonodárci svým hlasováním tak otevřeli cestu k předčasným volbám, jež jsou podle většiny stran nejlepším řešením současné politické krize. Sněmovnu musí rozpustit prezident Miloš Zeman, který už dříve avizoval, že by chtěl předčasné volby vyhlásit na 25. a 26. října. Ke schválení návrhu bylo třeba nejméně 120 hlasů. Pro návrh se po tříhodinové debatě vyslovilo všech 54 poslanců ČSSD, 42 poslanců TOP 09 a Starostů, 26 poslanců KSČM a deset přítomných poslanců VV. Připojilo se k nim dalších osm zákonodárců. Poslanci ODS před hlasováním opustili sál.

Většina politiků rozpuštění Sněmovny uvítala. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po hlasování řekl, že výsledek je jednoznačný a že by ho všichni měli respektovat. Vyzval také prezidenta, aby se co nejdříve setkal s předsedy parlamentních stran a projednal s nimi datum voleb. Mluvčí Hradu Hana Burianová předpokládá, že setkání s šéfy stran bude prezident domlouvat během středy. Také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek očekává, že prezident Sněmovnu rozpustí bez zbytečných průtahů. Předčasné volby jsou podle něj jedinou cestou k ukončení krize poté, co se ukázalo, že ve Sněmovně není politická většina pro fungování jakékoli vlády. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) naopak vyjádřila přesvědčení, že poslanci udělali chybu. Současnou krizi podle ní předčasné volby nevyřeší a Sněmovna si měla vybrat náročnější cestu než své rozpuštění. Němcová nicméně řekla, že se předčasných voleb nebojí. Rozpuštění Sněmovny uvítali komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip řekl, že nebylo jiné cesty z krize, která se prý trvale prohlubovala. Kladně se ke konci Sněmovny postavily i Věci veřejné. Jejich předseda Vít Bárta uvedl, že se strana již připravuje na volební kampaň.

Rusnok: Vláda v demisi utlumí zákonodárnou aktivitu

Vláda v demisi utlumí po rozpuštění Sněmovny zákonodárnou aktivitu. České televizi (ČT) to po schválení rozpuštění dolní komory řekl premiér Jiří Rusnok. Zákonodárnou iniciativu nyní převezme Senát, který by mohl schvalovat takzvaná zákonná opatření. Podle Rusnoka by se mohl úřednický kabinet zabývat jedním či dvěma zákonnými opatřeními, například snížením poplatku za pobyt v nemocnici. "Budeme dál fungovat, aby fungoval stát a resorty normálně pracovaly. Naším úkolem je to zabezpečit, takže pro nás je to očekávaná změna," uvedl Rusnok. "Samozřejmě naše legislativní aktivita bude minimální," doplnil. Podle ČT si Rusnok ale dovede představit návrh jednoho či dvou zákonných opatření, z nichž jedno se bude týkat šedesátikorunového poplatku v nemocnicích. Premiér také prohlásil, že bude dohlížet na projednávání zákonů, které již dorazily nebo dorazí ze Sněmovny do Senátu.

Suverenita chce spolupráci s Klausem, o vstupu do strany nejedná

Suverenita bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové usiluje o spolupráci s exprezidentem Václavem Klausem. Je s ním dlouhodobě v kontaktu, o přímém vstupu do strany s ním ale nejedná. ČTK to řekla Bobošíková. Neví, zda se exprezident k návratu do politiky rozhodl, ale přivítala by to. O návratu Klause do politiky se dlouhodobě spekuluje. Exprezident nedávno odmítl, že by mohl podpořit ODS, kterou v 90. letech zakládal. Bobošíková neví, jestli se exprezident k návratu do politiky rozhodl, ale přivítala by to. Suverenita podle své šéfky jedná i s dalšími názorově spřízněnými lidmi, mimo jiné s bývalými členy ODS, konkrétně s poslancem Michalem Doktorem a exposlancem Vlastimilem Tlustým. Strana chce kandidovat v případných předčasných volbách, na kampaň chce dát několik milionů korun. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v České televizi označil Suverenitu za "výlučně antievropskou a téměř náckovskou" stranu. Suverenita se proti tomu ohradila.

Skokanovu stížnost o hlasování o důvěře vládě bude řešit Ústavní soud

O ústavní stížnosti poslance Věcí veřejných Petra Skokana bude rozhodovat plénum, tedy sbor všech soudců. Skokan si stěžuje na způsob svolání a průběh schůze Sněmovny, na které poslanci 7. srpna jednali o žádosti úřednické vlády Jiřího Rusnoka o vyslovení důvěry. Skokan stížnost podal v pondělí. Tvrdí, že hlasování o důvěře vládě se neuskutečnilo v souladu s ústavním pořádkem a jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Ústavní soud by měl podle Skokana Sněmovně uložit, aby o vyslovení důvěry hlasovala znovu.

Zemana těší, že nebude "Kalouskův tunel" - rušení daně z dividend

Prezidenta Miloše Zemana těší, že se podaří zabránit zrušení daně z dividendy, které se podle hlavy státu někdy označuje jako "poslední Kalouskův tunel". Zeman prohlášení zveřejnil na svém facebookovém profilu. Ministr financí v demisi Jan Fischer chce návrh na plánované zrušení této daně předložit do Senátu jako zákonné opatření, které lze využít v době rozpuštěné sněmovny. Žádá o to ČSSD. Nulová daň z akciových výnosů, kterou navrhl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), měla začít platit od ledna 2014. Podle sociálních demokratů by tím ale státní rozpočet přišel o miliardy. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce chtějí sociální demokraté k prosazení daně z dividendy využít své většiny v Senátu.

Exministr Barták svědčil u soudu v kauze korupce kolem Tatry

Exministr obrany Martin Barták zprvu nepovažoval nabídku tehdejšího šéfa Tatry Ronalda Adamse za korupci. Proto věc tehdy neoznámil a nijak neřešil, ačkoliv se mu nabídka zdála zvláštní a nestandardní. Názor změnil až později, na základě dalších okolností. Barták to řekl jako svědek u soudu s Adamsem. Bývalému šéfovi kopřivnické automobilky hrozí za korupci až pět let vězení. Podle obžaloby nabídl Bartákovi úplatek až 20 milionů korun v souvislosti s navýšením armádní zakázky pro Tatru. Adams vinu popírá.

Oba muži se potkali v květnu 2009 na zbrojařském veletrhu Idet v Brně. Barták byl tehdy prvním náměstkem na obraně, o pár dní později se měl stát ministrem. Kolem stánku Tatry pouze procházel, Adams jej však údajně zastavil, nabídl mu prohlídku expozice a požádal o rozhovor. Když spolu stáli sami u kabiny vystavené Tatry 815, Adams podle Bartáka vyslovil "zvláštní nabídku". Adams se líčení neúčastní, požádal o projednání v nepřítomnosti. Prostřednictvím svého obhájce Radka Ondruše vinu popírá.

Cermat spustil web s maturitními výsledky jednotlivých škol

Maturitní centrum Cermat spustilo web, kde lze dohledat výsledky škol u letošních státních maturit. Úředníci tak chtějí bojovat proti amatérským žebříčkům. ČTK to sdělil mluvčí organizace Petr Habáň. Cermat i ministerstvo školství v minulosti opakovaně tvrdily, že žádné žebříčky vytvářet nebudou. Nový přehled klasické celorepublikové žebříčky sestavit sice neumožňuje, lze ale srovnat například úspěšnost všech pražských gymnázií v testu z češtiny. V sekci agregovaná data si mohou uživatelé nastavit srovnání podle předmětu, typu zkoušky, typu školy a kraje, ale také si najít přímo konkrétní školu. Poté uvidí například kolik lidí se k dané zkoušce přihlásilo, kolik jich uspělo a jaké bylo průměrné umístění v percentilech. Grafické srovnání zase umožňuje porovnat v daném předmětu dvě konkrétní školy nebo kraje. Srovnání není úplné, chybí zde třeba výsledky žáků s uzpůsobenými podmínkami, tedy například handicapovaných. Odborníci už od spuštění jednotných maturit před třemi lety varují před plošným srovnáním, mohlo by prý pro zřizovatele fungovat jako jakýsi bič na školy.

Čech, který kvůli úmrtí rodiny nesmí z Egypta, zůstává v Hurgadě

Český turista, jehož žena a dcera minulý měsíc za nevyjasněných okolností zemřely v Hurgadě, kvůli vyšetřování nesmí opustit Egypt ani za nynější vyhrocené bezpečnostní situace v této arabské zemi. Informovala o tom televize Nova. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová řekla, že tato informace je prozatím neoficiální, zřejmě se ale potvrdí. O povolení vycestovat z bezpečnostních důvodů kvůli vnitropolitické krizi Čech požádal prostřednictvím diplomatické nóty. Tu jeho jménem podalo české ministerstvo zahraničí. "Egyptské úřady ale pravděpodobně žádosti nevyhoví," řekla mluvčí ČTK. Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely na konci července v hotelovém pokoji v Hurgadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě, který v českých médiích řekl, že obě mrtvé měly žaludky rozleptané silným jedem.

Indický soud uvalil vazbu na Čecha podezřelého z vraždy v Indii

Indický soud uvalil vazbu na českého občana podezřelého z vraždy své české přítelkyně v indickém státě Góa. Muž byl převezen do vazební věznice, sdělila ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Tělo české turistky policisté nalezli v noci na středu 7. srpna v penzionu na pláži ve městě Kalangut v západoindickém státě Góa. Před smrtí byla podle indických médií vystavena surovému násilí a měla větší počet bodných a řezných ran. Z čeho konkrétně byl český turista obviněn, ale stále není jasné. Jak české ministerstvo již dříve sdělilo, případ je veden jako vražda, nicméně zadržený Čech byl "obviněn z trestného činu", aniž by bylo specifikováno z jakého. Česká republika nemá s Indií uzavřenou dohodu o vydávání občanů, která by umožnila vydání zadrženého do ČR. V případě prokázání viny může Čechovi v Indii hrozit až trest doživotního vězení.

ČOI dala obchodníkům při kontrolách výprodejů pokuty za 5 mil. Kč

Česká obchodní inspekce (ČOI) dala obchodníkům při kontrolách jarních výprodejů ve druhém čtvrtletí 250 pokut v hodnotě 4,7 milionu korun. Téměř polovina obchodů porušila předpisy. ČOI to uvedla v tiskové zprávě. "V průběhu více než 700 kontrol byly nedostatky prokázány ve 350 případech. Nejčastěji, a to ve 202 případech, nebylo zboží řádně označeno cenou. Spotřebitel tudíž nevěděl, kolik přesně zaplatí, a koupě mnohdy nebyla tak výhodná, jak se domníval," uvedl ředitel inspekce Vladimír Velčovský. Podle něj je z výsledků kontrol zřejmé, že při prodeji zboží ve výprodejích se porušuje zákon o ochraně spotřebitele. Inspektoři zjistili porušení předpisů ve 48 procentech kontrol. "Ve srovnání s prvním čtvrtletím došlo ke zhoršení poměru zjištění o čtyři procenta," dodal Velčovský. Během kontrol vydali inspektoři zákaz prodeje celkem na téměř 20.000 výrobků, které nesplňovaly požadavky právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží byla 464.841 korun.

Česká zbrojovka založila v Brazílii nový výrobní a montážní závod

Uherskobrodská Česká zbrojovka založila v Brazílii nový výrobní a montážní závod. Bude zásobovat brazilské ozbrojené složky, informovala pracovnice zbrojovky Hana Smilková. Vyrábět se bude v brazilském státě Santa Catarina. Závod ponese název CZ-Brasil. Podle serveru jde o společný projekt s tamní společností RT Trading. Hlavním modelem bude pistole CZ P-07, jejíž výroba se má v budoucnu zcela přesunout z Uherského Brodu do Brazílie. Závod má začít fungovat od září.

Česká zbrojovka měla loni znovu rekordní tržby. Zvýšila je zhruba o sto milionů na 2,2 miliardy korun. Tržby firmy se mají zvyšovat i letos, plánuje dosáhnout hranice 2,5 miliardy Kč. Provozní zisk společnosti dosáhl čtvrt miliardy Kč, v roce 2011 činil zisk po zdanění přes 225 milionů korun.

Předseda ÚOHS Rafaj potvrdil pokutu 900.000 Kč pro SŽDC

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 900.000 korun pro Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) za chyby v zakázce za 237 milionů korun na modernizaci tratě mezi Lysou nad Labem a Prahou-Vysočany. Rozhodnutí je pravomocné. Správa chybovala podle ÚOHS tím, že z tendru neoprávněně vyloučila společnost Skanska, jejíž nabídka byla o více než čtvrtinu nižší než nakonec realizovaná cena. Podle SŽDC byla u některých objektů stavby nabídka firmy Skanska mimořádně nízká. Po firmě chtěla zdůvodnění cen. Společnost Skanska požadované vysvětlení předložila, zadavatel ji však přesto vyloučil se zdůvodněním, že jednotlivé ceny nebyly podloženy patřičnými podklady. Podle ÚOHS byl tento postup nezákonný.

Žně se blíží ke konci,výnosy jsou skoro o čtvrtinu vyšší než loni

Žně v Česku se blíží ke konci. Zemědělci sklidili 83 procent ploch obilí a 98 procent řepky. Hektarové výnosy jsou téměř o čtvrtinu vyšší než před rokem, vyplývá z informací, které poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Již nyní je z čísel jasné, že produkce řepky bude rekordní. Prakticky skončená je sklizeň ozimého ječmene. Nejrozšířenější domácí obilovinu, ozimou pšenici, mají pěstitelé pod střechou z 84 procent, jarní ječmen z více než 86 procent. Od minulého týdne žně výrazně pokročily také u ovsa, jehož je sklizeno 42 procent, zatímco před týdnem to bylo pouze osm procent ploch. Oproti loňskému roku sklizeň stále časově zaostává.

IKEM provedl tisící transplantaci jater, program má od roku 1995

Tisící transplantaci jater provedli v těchto dnech v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Od roku 1998 transplantuje IKEM játra také dětem mladším tří let. V ČR byla poprvé úspěšně transplantována játra před 30 lety v Brně. Podle statistik Koordinačního střediska transplantací dostalo v ČR nová játra od roku 1991 do letošního července 1215 lidí. Játra se transplantují lidem například s cirhózou jater, s chronickou žloutenkou B nebo C, s některými druhy jaterních nádorů a lidem, jimž játra akutně selhala, například při otravě. Na rozdíl od selhání ledviny, kdy člověk může dlouhodobě žít na dialýze, při selhání jater jiná možnost záchrany než transplantace není. Játra jsou druhým nejčastěji transplantovaným orgánem.

Události spojené s invazí vojsk představí výstava v Muzeu Policie

Události spojené s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 připomene výstava fotografií a autentických předmětů, kterou mohou návštěvníci od středy vidět v Muzeu Policie ČR v Praze na Karlově. Expozice představí i dosud nezveřejněný soubor fotografií nizozemské fotografky žijící v Rakousku Okky Offerhaus, uvedl kurátor výstavy Daniel Povolný z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Snímky působí velice autenticky, některé jsou například focené přes přední sklo jedoucího auta. Výstava zachycuje období od podzimu 1967, kdy vypukla politická krize režimu prezidenta Antonína Novotného, do noci z 20. na 21. srpna 1968. Samostatný panel je věnován obětem okupace z řad československých občanů od invaze až do konce roku 1968. Kromě fotografií budou kvidění například autentické samopaly Thompson americké výroby a pistole Walther, které sovětská KGB umístila na Sokolovsku a které měly sloužit jako důkazy o připravované kontrarevoluci v Československu.

Výstava připravená Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha potrvá v muzeu policie do 26 září. Poté bude přenesena do Národního Archivu a následně ji návštěvníci uvidí v Brně v Muzeu zločinů komunismu.

Aktivisté si stěžují na šéfa památníku Lidice za výroky o Romech

Některá sdružení na ochranu lidských práv a romské organizace si stěžují na ministerstvu kultury na šéfa lidického památníku, který vede i památník obětem romského holokaustu v Letech u Písku. Podle nich Milouš Červencl projevy rasismu zlehčuje a podněcuje k nenávisti k Romům. Z funkce by měl odejít. Osm organizací a představitelé kladenského svazu bojovníků za svobodu to uvedli v dopise náměstkyni ministra kultury. Červencl řekl, že si za svými slovy stojí.

Červencl v anketě Práva odpověděl na dotaz, zda jsou Češi rasisté, že ne. Mimo jiné uvedl: "S čím se však asi nemíní ztotožnit a co netolerují, jsou nepřizpůsobiví spoluobčané. Zvláště když nerespektují naše zákony a zvyklosti, obecný pořádek a zneužívají širokého sociálního systému nastaveného tímto státem, o kriminalitě nemluvě. To se týká našeho mnohdy problematického soužití s Romy. Vykládat to však jako projev rasismu je zavádějící."

České taneční divadlo získalo v Edinburghu další cenu

České taneční divadlo slaví již druhý úspěch na největším světovém festivalu divadla a tance, Fringe Festivalu ve skotském Edinburghu. Stejně jako před týdnem tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová získalo nyní cenu Herald Angel multimediální taneční představení S/He Is Nancy Joe, v němž Miřenka Čechová a Tantehorse originálním způsobem zpracovali transgenderovou tematiku. ČTK o tom informovala Petra Jungwirthová z Českých center, která českou účast na festivalu spoluorganizují. Tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová získaly cenu za své výkony v představení One Step Before the Fall společnosti Spitfire Company a Damúza. Kritici na představení věnovaném boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu a všem bojovníkům s Parkinsonovou chorobou ocenili zejména ohromující fyzický výkon Markéty Vacovské. Kromě ocenění Heraldu je představení nominováno na Total Theatre Award, nejvýznamnější cenu udílenou na Fringe, která bude vyhlášena v závěru festivalu.

Ze sportu:

Skifař Ondřej Synek v letošní sezoně vyhrál všechny závody, ve kterých se představil. Nejdůležitější ho ale čeká příští týden na mistrovstvím světa v korejském Čchungdžu. Třicetiletý veslař pražské Dukly věří, že i v Asii potvrdí svou dominanci a podruhé v kariéře se stane světovým šampionem. Stříbrný medailista z olympiády v Londýně ovládl mistrovství světa před třemi lety na jezeře Karapiro na Novém Zélandu.

Sedmičlenná výprava českých judistů se chystá na světový šampionát v Riu de Janeiro, který startuje příští pondělí. Největší naděje se tradičně vkládají do Lukáše Krpálka, úřadujícího mistra Evropy ve váze do 100 kilogramů, který bude v Brazílii obhajovat bronz z předloňského MS v Paříži. Zatím není jisté, zda na mistrovství vyrazí i Jaromír Ježek (do 81 kg).

Český tenista Tomáš Berdych se kvůli problémům s ramenem odhlásil z turnaje ve Winston-Salemu, kde měl být nasazenou jedničkou. Na US Open, jež začíná za týden v pondělí, by měl být v pořádku.

Středeční počasí:

Polojasno až skoro jasno, na severovýchodě oblačnost a ojediněle i přeháňky. Teploty 19 až 23 stupňů.