Zprávy

Poslanci přerušili schůzi k rozpuštění, pokračuje v úterý

Poslanci přerušili schůzi k rozpuštění dolní komory do úterý 20. srpna. Stalo se tak hned po několika minutách po jejím zahájení kvůli tomu, že pro návrh by se nyní nemusela najít v souvislosti s absencemi dostatečná podpora. ODS neúspěšně navrhovala přerušení jednání až do úterý 3. září. Občanští demokraté to zdůvodnili tím, že Sněmovna by měla s rozpuštěním počkat na projednání některých předloh, které již schválila, v Senátu. Delší přerušení by podle nich neohrozilo termín voleb, které chce prezident Miloš Zeman vyhlásit na 25. a 26. října. Poslanci se dostali pouze k procedurálním náležitostem schůze, schválili ověřovatele a program. Odročení do příštího úterý navrhl šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Zeman: Pokud se Sněmovna v úterý rozpustí, volby budou 25. a 26. října

V případě, že Poslanecká sněmovna příští týden v úterý schválí návrh na své rozpuštění, vyhlásí prezident Miloš Zeman předčasné volby na pátek 25. října a sobotu 26. října. Zeman to řekl Haló novinám. "Nevidím důvod, proč nechat Sněmovnu měsíc bez práce," řekl deníku prezident. Ve Sněmovně podle dosavadních informací existuje ústavní většina 120 hlasů pro rozpuštění dolní komory. Utvořila se poté, co úřednická vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, ale zároveň bývalá vládní koalice ztratila většinu 101 hlasu. Pod žádost o svolání schůze, na níž by Sněmovna měla schválit návrh pro prezidenta, aby ji rozpustil, se podepsali zástupci ČSSD, TOP 09, KSČM a Věcí veřejných.

ČSSD a TOP 09 termín voleb vítají kvůli rozpočtu

Zástupci ČSSD a TOP 09 vítají, že by se předčasné volby do Sněmovny mohly konat už na konci října. Podle obou stran by to mohlo pomoci ke včasnému schválení státního rozpočtu, nebo alespoň ke zkrácení rozpočtového provizoria na minimum. Obě strany ale mají obavy z nižší volební účasti kvůli tomu, že volební víkend by byl díky státnímu svátku a podzimním prázdninám prodloužený. "Nicméně věříme, že se nám podaří vysvětlit pravicovým voličům, že by měli odvolit a pak teprve odjet na prodloužený víkend, protože v případě, že se tak nestane a neodvolí, budou se vracet do úplně jiné země," řekl šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Zemanovo rozhodnutí o termínu voleb nepřekvapilo ani bývalou předsedkyni strany LIDEM Karolínu Peake. "Není to překvapení, termín v druhé polovině října se očekával," řekla. Na 28. října připadá státní svátek Den vzniku samostatného československého státu. V úterý 29. října a ve středu 30. října jsou navíc podzimní prázdniny.

Pokud ČSSD získá třetinu hlasů, chtěla by jednobarevnou vládu

Pokud získá ČSSD ve sněmovních volbách víc než třetinu hlasů, bude zvažovat sestavení jednobarevné vlády. Novinářům to řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Takový kabinet by se podle něj opíral o podporu jedné či více politických stran zastoupených v dolní komoře. Jednobarevnou vládu by mohla sociální demokracie podle předsedy sestavit jen v případě, pokud by získala dostatečně silný mandát od voličů. Za takový mandát Sobotka považuje získání minimálně třetiny hlasů. Sobotka doufá, že takového volebního výsledku se ČSSD podaří dosáhnout. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc možnost koaliční spolupráce s KSČM vyloučil, menšinovou podporu ale nikoli.

Zeman nevyloučil budoucí účast KSČM ve vládě

Prezident Miloš Zeman nevylučuje účast komunistů ve vládě. Nejdříve by ale KSČM měla po jedno volební období podporovat menšinovou vládu ČSSD, řekl prezident v rozhovoru pro Haló noviny, které jsou stranickým listem KSČM. V kampani před prezidentskou volbou přitom Zeman říkal, že je pro něj představitelné, že by v prezidentské funkci jmenoval vládu, která by se vzhledem k výsledku voleb přímo či nepřímo opírala o KSČM. Pro ČSSD stále zůstává v platnosti tzv. bohumínské usnesení, které sociálním demokratům zakazuje spolupráci s komunisty na vládní úrovni. O jeho zrušení se hlasovalo naposledy na březnovém sjezdu v Ostravě, pro bylo jen devět delegátů. Předseda KSČM Vojtěch Filip na Zemanovo vyjádření řekl, že KSČM je suverénní politickou stranou, o jejíchž krocích rozhodují volené orgány. "My se rozhodujeme svobodně a samostatně a nepotřebujeme od nikoho takhle radit," řekl Filip.

Věznění zákonodárci budou bez platu a náhrad

Věznění zákonodárci ztratí nárok na plat, náhrady a další benefity, jako je například kancelář v jejich regionech. Změnu přinese novela zákona o platech ústavních činitelů, která vstupuje v platnost od soboty. Aktuálně dopadne na poslance Romana Pekárka (dříve ODS), kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. Podle něj také norma dostala neformální název "Lex Pekárek". Novela se vztahuje i na případy, kdy by členové Parlamentu byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Sněmovna schválila omezení podpory obnovitelných zdrojů energie

Sněmovna schválila vládní návrh na omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách uvedených do provozu od příštího roku. Poslanci do novely při schvalování vložili požadavek, aby příjemci podpory museli od příštího roku prokazovat svoji vlastnickou strukturu. To má pomoci odkrýt vlastníky elektráren. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Objem žádostí v Nové zelené úsporám dosáhl 400 milionů korun

Během prvního týdne, kdy je možné žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám, poslalo žádost 1861 zájemců, kteří chtějí 397,5 milionu korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Matyáš Vitík. Čísla jsou aktuální k pátečnímu dopoledni. Podmínky pro získání dotace ministerstvo vyhlásilo 13. června, příjem žádostí začal toto pondělí. Jen během prvního dne dorazilo 1213 žádostí za 275 milionů korun. MŽP na podporu vyčlenilo miliardu korun, dalších 800 milionů plánuje přidat z emisních povolenek a od úřednické vlády v demisi má slíbenu jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR. První výplaty peněz plánuje MŽP na podzim. Příjem žádostí ukončí v okamžiku vyčerpání stanovené alokace, nejpozději však 29. listopadu. První výzva se zaměřuje hlavně na zateplení, výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a na efektivní využití zdrojů energie, výměnu zdrojů tepla na tuhá nebo ekologicky šetrné zdroje.

CK zrušily nejbližší lety do Egypta, nabízejí jiná místa

České cestovní kanceláře zrušily až do 26. srpna charterové lety do Egypta. Jen o tomto víkendu neodletí 2000 turistů. CK tak reagovaly na doporučení ministerstva zahraničí. České občany vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do turistických resortů u Rudého moře. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Důvodem je zhoršující se bezpečnostní situace na celém egyptském území. Turisté, kteří již v Egyptě jsou, by měli do odletu domů zůstat v hotelových areálech a nevycházet z nich. "Cestovní kanceláře lety od soboty do příštího týdne zrušily a dále se rozhodnou podle aktuální situace," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Podle ní je nyní v Egyptě kolem 5000 českých turistů. Více než 2000 jich mělo odcestovat tento víkend do letovisek Marsá Alam a Hurgada, ale již neodletí. Podle Petříčkové budou cestovní kanceláře nyní nabízet klientům jiné destinace, pokud to odmítnou, tak jim vrátí peníze. Doporučení českého ministerstva zahraničí není výzvou k evakuaci, upozornila jeho mluvčí. Podobné doporučení vydalo například také Německo. Podle oficiálních statistik navštívilo Egypt kvůli dovolené v loňském roce 238.000 Čechů, což představovalo nárůst 15 procent oproti roku 2011. Egypt tak patří mezi šest nejoblíbenějších dovolenkových destinací českých turistů, podotkla Petříčková.

Ministr dopravy nařídil mimořádnou kontrolu ŘLP

Ministr dopravy Zdeněk Žák nařídil mimořádnou kontrolu v jedné z nejziskovějších státních firem, Řízení letového provozu (ŘLP). Zaměstnanci podniku se obávají, že jde o snahu najít důvod k odvolání generálního ředitele Jana Klase. Spekulace o možném odvolání Klase se objevily již na začátku měsíce. Tehdy se za šéfa podniku postavily dispečerské odbory, které pohrozily razantní reakcí. Ministr se ale podle svého mluvčího Tomáše Neřolda rozhodl po svém nástupu zkontrolovat fungování všech podřízených organizací a Řízení letového provozu není výjimkou. Poslední ministerská kontrola se podle něj v podniku konala v roce 2009 a bylo potřeba ověřit, zda fungují nápravná opatření. Ve firmě přitom již provádí hloubkovou kontrolu Nejvyšší kontrolní úřad, který podle Klasova vyjádření zjistil, že všechny podstatné věci v podniku jsou v pořádku a v souladu s právními předpisy.

Církve žádají o 13.939 pozemků, počet žádostí o něco vzrostl

Církve požádaly dosud o 13.939 pozemků, počet žádostí proti minulému týdnu opět narostl, vyplývá z informací Státního pozemkového úřadu. Ke čtvrtku úřad uzavřel pět dohod s církevními organizacemi; týkají se vydání osmi pozemků o celkové výměře přes 63.000 metrů čtverečních. Krajské pozemkové úřady připravují desítky dalších dohod o vydání majetku; církve a náboženské organizace žádají také u Lesů ČR. Výzvy podávají farnosti, řády a další náboženské jednotky. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vydal v červnu církvím první tři pozemky. Podle zákona by církve od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let. Součástí plánu je i odstřihnutí placení duchovních ze státního rozpočtu. Největším účastníkem restitucí je římskokatolická církve; o majetek žádají například i evangelíci či židovské obce.

Praha Metrostavu zaplatí za Blanku 1,2 miliardy

Praha do konce roku zaplatí firmě Metrostav dlužnou částku ve výši 1,2 miliardy korun za výstavbu tunelového komplexu Blanka. Řekl to primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Kromě toho město řeší ještě neuhrazené faktury za 800 milionů až miliardu korun, ke kterým chybí podklady. Podle Hudečka zatím není jasné, jak splátku těchto peněz vyřeší. Problematická Blanka už stála 27 miliard. Konečný účet má být 36 miliard korun. Otevření se plánuje na jaro příštího roku. Tunelový komplex Blanka je součástí vnitřního obchvatu města. Jeho výstavba začala v roce 2007. Minulé vedení města za exprimátora Pavla Béma (ODS) tvrdilo, že stavba bude stát asi 28 miliard korun a že sníží dopravní zátěž Prahy. Podle odborníků ale se spuštěním Blanky aut v ulicích neubude. Praha bude navíc za provoz tunelu ročně platit asi 200 milionů.

Extremisté ohlásili na 24.8. protiromské pochody

Extremisté ohlásili na sobotu 24. srpna protiromské pochody v pěti krajích ČR. Konat by se měly v některých městech v Moravskoslezském, Královéhradeckém, Ústeckém, Jihočeském a Plzeňském kraji. Řekla to mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková. Konkrétní města však neuvedla. Mohou být nahlášeny ještě další pochody; lhůta pro jejich oznámení na radnicích vyprší ve čtvrtek. Ohlášení pochodu potvrdily České Budějovice, kde se do něj zapojí podle ohlašovatelů sto lidí. Účastníci chtějí protestovat proti systému sociálních dávek. Pochod je nahlášený na příští sobotu také v Jičíně, v Plzni a v Duchcově v Ústeckém kraji, kde jsou demonstrace časté. Uskuteční se tuto a také příští sobotu. Nahlásili je již před několika týdny tamní občané. Úřad centrálního ostravského obvodu shromáždění radikálů plánované na 24. srpna zakázal. Na stejnou dobu už totiž nahlásili shromáždění Romové.

Soud má za sebou první část hlavního líčení s Rathem v kauze údajné korupce

Krajský soud v Praze má za sebou první část hlavního líčení s bývalým středočeským hejtmanem a poslancem Davidem Rathem (dříve ČSSD), který je obviněný spolu s dalšími deseti lidmi z korupce při ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Podle obžaloby se týkaly stavebních a zdravotnických tendrů. Rath uvedl, že zakázky nebyly uměle navýšené, jak tvrdí policie a státní zastupitelství. Peníze, o kterých hovoří v policejních odposleších, byly prý určené na senátorskou kampaň Jiřího Dientsbiera (ČSSD). Ten to ale médiím popřel. Rath zmínil, že 15 měsíců vazby považuje za "přijatelnou cenu" za to, že modernizoval nemocnice, stejně jako pomáhal ČSSD při shánění sponzorů a peněz na volby. Rathova promluva skončila již dopoledne, soudce Robert Pacovský pak chtěl klást otázky, Rath ale odmítl vypovídat, dokud bude ve vazbě. Nemá prý totiž přístup ke všem informacím a musí si některé skutečnosti oživit v paměti. Soud pak začal s přehráváním několikahodinových videozáznamů z jeho dřívějších výpovědí před policií. Příští týden se hlavní líčení nekoná, pokračovat se bude 27. srpna. Rathovi hrozí ze všech 11 obviněných nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.

Překupníci s jedovatým alkoholem půjdou do vězení na osm let

Překupníci s otráveným alkoholem z Karvinska Petr Hlava a Marek Ženíšek, kteří zavinili smrt jednoho člověka a čtyřem dalším způsobili závažné zdravotní problémy, mají strávit osm let ve vězení. Rozhodl o tom ostravský krajský soud. Podle rozsudku dali do oběhu osm desítek litrů alkoholu, který obsahoval 50 procent jedovatého metanolu. Toto množství mohlo zabít až 300 lidí. Metanolová kauza vypukla loni v září v Moravskoslezském kraji. Postupně zemřelo 47 lidí. Dalších téměř 80 mělo zdravotní problémy. Řada z nich má doživotní následky. Potrestáno už bylo několik lidí. Dosud ale soudy rozhodovaly v méně závažných případech. Hlavní větev metanolové mafie před soudem stane později.

Kriminalisté obvinili traťového komisaře z rallye v Lopeníku

Za smrt čtyř dívek při loňské rallye v Lopeníku na Uherskohradišťku obvinili kriminalisté dvaadvacetiletého traťového komisaře, informovala krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Dívky zahynuly při havárii jednoho závodního vozu, který ve vysoké rychlosti vyjel z trati a narazil do nich. K trati je pustil mladý traťový komisař, kterému hrozí za usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví až šestileté vězení. Řidiče policie neobvinila, jeho jízda se podle policistů nijak zásadně neodlišovala od ostatních soutěžících. V minulém roce při rallye v ČR zemřelo celkem pět diváků a dva navigátoři. Letos v červnu zemřela při amatérské rallyeové soutěži u Adolfova na Teplicku čtyřiačtyřicetiletá řidička. Její spolujezdkyně skončila se zraněním v nemocnici.

Registrované partnerství uzavřelo za sedm let 1585 párů

Za sedm let, kdy je v Česku možné uzavírat registrované partnerství, do tohoto svazku vstoupilo 1585 dvojic gayů a lesbických žen. O "svatbu" víc stojí muži než ženy. Podle dostupných údajů se dosud rozpadla zhruba desetina soužití. Letos v prvním pololetí si své "ano" řeklo devět desítek párů. Vyplývá to ze statistik, které od počátku z údajů matrik zaznamenává aktivista Milda Šlehofer. Oficiální statistika se nevede. Za sedm let matriky zaregistrovaly 506 párů lesbických žen a 1079 párů gayů. Největší zájem o partnerství byl hned po jeho uzákonění v roce 2006. Pak zájem každoročně klesal. O možnost uzavírat oficiální svazek usilovaly organizace homosexuálů od 90. let minulého století. Povedlo se to až na několikátý pokus, a to přes veto tehdejšího prezidenta Václava Klause. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Ukládá jim vyživovací povinnost, adopce zakazuje.

Většina herců ND stáhla výpovědi, sezona začne podle plánu

Šéf činohry Národního divadla (ND) Michal Dočekal se dohodl s naprostou většinou herců, kteří podali výpověď na protest proti odvolání ředitele české první scény Jana Buriana ministrem kultury Jiřím Balvínem. Jednalo se o téměř polovinu souboru. Sezona tak začne podle plánu, řekl mluvčí divadla Tomáš Staněk. Definitivní odchod podle něj potvrdil Richard Krajčo, který ještě v září a říjnu odehraje plánované reprízy Richarda III. a inscenace Bláznivý den aneb Figarova svatba. Také Miroslav Donutil svou výpověď nevzal zpět. V úspěšných inscenacích Sluha dvou pánů, Věc Makropulos a Revizor však bude vystupovat jako externista. Česká první scéna tak přijde jen o zmíněné dvě Krajčovy inscenace.

Veřejnost se rozloučila s filmařem Jiřím Krejčíkem

Ve farním kostele svatého Vojtěcha v Praze se v pátek dopoledne rodina a přátelé naposledy rozloučili s filmovým režisérem a scenáristou Jiřím Krejčíkem, který zemřel 8. srpna ve věku 95 let. Zádušní mši sloužil převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek. V zaplněném kostele, kde byl zesnulý před 95 lety pokřtěn, usedli například kameraman Miroslav Ondříček, režiséři František Filip, Juraj Jakubisko a Petr Kracik, kritik A. J. Liehm, scenárista a spisovatel Vladimír Körner a herečky Eva Holubová, Eliška Balzerová, Marie Málková, Tereza Kostková a Iva Hüttnerová.U rakve byly například věnce a kytice rodiny, premiéra Jiřího Rusnoka, ministerstva kultury, České televize, barrandovského studia, Filmexportu, Národního filmového archivu, Českého filmového a televizního svazu FITES a fakult Akademie múzických umění.

Na Šumpersko se sjedou flašinetáři ze sedmi zemí

Na Šumpersko se o víkendu sjedou více než dvě desítky flašinetářů ze sedmi zemí. "Přijedou i stálí hosté z Francie, Polska, Švýcarska, Slovinska a Německa, nově přijede i flašinetář ze Slovenska. Zbytek tvoří flašinetáři z Čech," řekl Martin Černohous z občanského sdružení Obnova kulturního dědictví údolí Desné. V dobovém oblečení se flašinetáři představí v sobotu na Pekařovské pouti. Právě Pekařov má k flašinetům mimořádný vztah. V osadě se vyráběly již před druhou světovou válkou. V neděli zahrají v ruční papírně ve Velkých Losinách, kde je doprovodí pouťové jarmareční divadlo. Setkávání flašinetářů má v Pekařově dlouhou tradici. V osadě se před druhou světovou válkou vyráběly v dílně Franz Kolb&Söhne varhany a flašinety. O množství a kvalitě vyrobených nástrojů svědčí i velký počet dochovaných flašinetů v muzejních i soukromých sbírkách nejenom doma, ale i v zahraničí.

Ze sportu:

Sedmnáct hráčů z Kontinentální ligy včetně čtyř ze Lva Praha zařadil reprezentační trenér Alois Hadamczik do nominace na České hokejové hry. Nechybí mezi nimi útočník Roman Červenka, který po odchodu z NHL z týmu Calgary posílil Petrohrad. V kádru na první turnaj série Euro Hockey Tour, který se bude hrát od 29. srpna do 1. září v Pardubicích, není žádný nováček.

Přinejmenším šedesát hokejistů zapíše podle svých současných odhadů reprezentační kouč Alois Hadamczik do širší nominace pro olympijské hry, kterou musí podle regulí nahlásit do poloviny září. Dodatečně totiž nebude možné na seznam žádného dalšího hráče doplnit a využít pro olympijský turnaj v Soči.

Jediný a poslední český atlet bude o víkendu ve hře na mistrovství světa v Moskvě. Ale oštěpař Vítězslav Veselý bude velkou nadějí na medaili, možná i na zlatou. Pokud by byl v absolutní fyzické pohodě, byl by velkým favoritem, ale pořád má potíže s kolenem, byť nijak dramatické. Jeho závod je na programu v sobotu od 16:35 SELČ.

Fotbalová liga nabídne v 5. kole nejočekávanější zápas podzimu. Mistrovská Plzeň a Sparta Praha jako jediné týmy v soutěži ještě neztratily ani bod a nyní se o vedoucí příčku utkají v ostře sledované přímé bitvě na západě Čech. Duel začne ve vyprodaných Štruncových sadech v sobotu ve 20:15. Oba týmy berou očekávanou bitvu prestižně, i když Plzeňští se momentálně upínají hlavně k tomu, aby postoupili do skupiny Ligy mistrů přes Maribor. Přesto touží proti rivalovi uspět.

České volejbalistky podlehly v Grand Prix světovým jedničkám a stříbrným medailistkám z olympijských her v Londýně Američankám po statečném výkonu 0:3. Tým USA si upevnil postupovou pozici do Final Six šestou výhrou ze sedmi zápasů, Češky mají na kontě dvě vítězství a v neděli v japonském Sendai se s premiérovou účastí v elitní soutěži rozloučí.

Česká osmistovkařka Lenka Masná v neděli poběží finále mistrovství světa. V prvním semifinálovém běhu sice byla až pátá, ale k postupu časem jí pomohl osobní rekord 1:59,56 minuty. Svůj nejlepší výkon ze šampionátu v Barceloně z roku 2010 vylepšila o 15 setin. Pro Českou republiku je to první finále na této trati na MS od triumfu Ludmily Formanové v Seville 1999.

Počasí v sobotu

Jasno až polojasno. Teploty 26 až 30 stupňů, na horách kolem 22.