Zprávy

Zeman jednal se šéfy poslaneckých klubů o podpoře Rusnokově vládě

Prezident Miloš Zeman pokračuje v jednáních se šéfy poslaneckých klubů o možné podpoře pro kabinet Jiřího Rusnoka. Zatímco ČSSD bude o podpoře ještě diskutovat, ODS podle očekávání trvá na tom, že pro úřednickou vládu hlasovat nebude. Novinářům to po jednání s prezidentem řekli šéfové klubů Jeroným Tejc (ČSSD) a Marek Benda (ODS). Tejc po více než dvouhodinovém jednání na zámku v Lánech řekl, vyjednávání o možné podpoře komplikuje kauza kolem splacení milionových dluhů prezidentského kandidáta a nynějšího ministra financí Jan Fischera. Tejc ale Fischera označil za důvěryhodnějšího ministra ve srovnání s jeho předchůdcem Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Benda se naopak snažil prezidenta přesvědčit, že případný druhý pokus by měl připadnout bývalé koalici ODS, TOP 09 a LIDEM se svojí kandidátkou na premiérku Miroslavou Němcovou (ODS). Strany už před jmenováním Rusnokovy vlády avizovaly, že mají na svou podporu 101 poslanců. Na dotaz, zda by byl prezident ochoten Němcovou sestavením vlády pověřit, Benda řekl: "Ptejte se pana prezidenta." ODS má jasno v tom, že pro úřednický kabinet hlasovat nebude. To sociální demokracie bude o podpoře ještě diskutovat. Rozhodnout chce nejpozději 6. srpna.

Nejvyšší soud: Složení poslaneckého mandátu chrání imunita

Složení mandátu je součástí výkonu poslaneckého oprávnění. Proto státní zástupci podle Nejvyššího soudu (NS) nemohli v kauze tří exposlanců ODS zakomponovat jejich rezignaci jako jeden ze znaků skutkové podstaty trestného činu. Vyplývá to z usnesení NS v případu Petra Tluchoře. Soud v Tluchořově případě znovu připomněl, že na projevy poslanců se vztahuje hmotně právní imunita, takzvaná indemnita, spojená s vyloučením trestní odpovědnosti. Projevem pak nejsou jen slovní výroky, ale také gesta, písemná podání, návrhy a jiné projevy vůle v souvislosti s výkonem mandátu. Projevem je i nesouhlas s určitým zákonem - v kauze tří exposlanců to byl daňový balíček. Soud ale zdůrazňuje, že nepředjímá další postup policie a žalobců a že se nemůže vyjadřovat k dalším okolnostem případu. Vynětí z pravomoci se týká jen období, kdy ještě exposlanci zasedali ve Sněmovně. Nejvyšší soud čelil za rozhodnutí kritice části odborné veřejnosti. Podle některých ústavních právníků zvolil příliš široký výklad imunity.

Údajnou korupci Bartáka a Smrže bude místo Ostravy řešit Praha

Případ údajné korupce bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže bude místo Krajského soudu v Ostravě řešit Městský soud v Praze. Nejvyšší soud (NS) rozhodl o přesunu kauzy. Důvody spočívají v rychlosti a hospodárnosti řízení, řekl mluvčí NS Petr Knötig. Většina svědků totiž bydlí v Praze. Barták se Smržem podle vyšetřování požadovali od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce automobilů pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun, později slevil na 20 milionů. Barták naopak z korupce obvinil Adamse, který v Bartákově kauze vystupuje jako svědek. Proces s Adamsem začal u brněnského městského soudu 6. června.

Amnestie zatím zastavila trestní stíhání 904 obviněných

Aboliční článek amnestie zastavil za první pololetí letošního roku celkem 499 trestních stíhání, která se týkala 904 obviněných. Uvedla to mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová. Kontroverzní článek se vztahuje na stíhání starší osmi let, u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici. Případů může být ale ještě víc, protože další kauzy mohou být ještě zastaveny. Nejvíce zastavených trestních stíhání (46 procent) se týká trestných činů proti majetku, mezi které patří například podvody, zpronevěry, krádeže, legalizace výnosů z trestné činnosti nebo porušování povinností pří správě cizího majetku. Aboliční článek, k jehož autorství v amnestii se dodnes nikdo nezná, zahrnul některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami - například Progres Investu a H-Systemu. Tyto a další případy nyní na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přezkoumá ještě Nejvyšší soud.

Český dluh je hluboko pod průměrem EU

Česká republika patří v Evropské unii k zemím s nízkým zadlužením, její státní dluh ale roste rychleji, než je evropský průměr. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat. Ze 27 členských zemí měla ČR na konci prvního letošního čtvrtletí devátý nejnižší dluh v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) - 47,8 procenta. Průměr celé EU je 85,9 procenta HDP. České zadlužení ale rostlo rychleji než ve většině členských zemí. Oproti stejnému kvartálu roku 2012 se zvýšilo o 4,1 procenta, zatímco v celé EU to bylo 2,6 procenta. ČR tak byla z hlediska růstu zadlužení na jedenácté příčce.

MZe zažádá vládu o navýšení rozpočtu o 2 mld na povodňové škody

Ministr zemědělství Miroslav Toman zažádá na středečním jednání vlády o navýšení letošního rozpočtu svého resortu o 2,1 miliardy korun. Peníze jsou určeny na odstranění škod po letošních povodních. Vyplývá to z předkládací zprávy materiálu, který je na programu nadcházející schůze kabinetu. Celkové škody, které vodní živel napáchal na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku ministerstvo vyčíslilo na 3,28 miliardy korun. Bez posílení rozpočtu MZe o 2,113 miliary korun nebude prý odstranění povodňových škod v resortu možné, protože ani ministerstvo ani poškozené subjekty nedisponují dostatečnými finančními prostředky.

Euro: ČEZ rozhodne o Temelínu o rok později

Energetická společnost ČEZ rozhodne o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín o rok později. Původně to chtěla učinit letos na podzim. Firma chce vynést konečné rozhodnutí teprve poté, co bude schválena Státní energetická koncepce a vyřešena případná fixace cen z nových jaderných bloků. V rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro to řekl ředitel divize strategie ČEZ Pavel Cyrani. Podle dříve zveřejněných odhadů by náklady na stavbu dvou nových jaderných bloků v jihočeské elektrárně měly činit 200 až 300 miliard korun. Podle Cyraniho se ale za současné tržní ceny elektřiny kolem 40 eur za megawatthodinu stavba nových bloků nevyplatí. Fixace cen by podle něj měla být zajištěna minimálně na 30 let provozu elektrárny, přičemž životnost bloků by měla být 60 let. ČEZ v tendru na dostavbu Temelína vede jednání s americko-japonskou společností Westinghouse a s česko-ruským Konsorciem MIR.1200. Nové bloky měly být uvedeny do provozu v roce 2025.

ČTÚ odložil rozhodnutí o případné regulaci mobilního trhu

Český telekomunikační úřad odložil rozhodnutí o případné regulaci mobilního trhu nejdříve na září. V dopracování analýzy trhu chce zohlednit vliv nově zaváděných neomezených tarifů i vznik virtuálních operátorů. O rozhodnutí rady úřadu informoval regulátor. První analýzu tzv. trhu původu mobilního volání úřad dokončil na konci minulého roku. Tehdy konstatoval, že mobilní trh není plně konkurenční a navrhl jeho regulaci prostřednictvím zavedení povinné velkoobchodní nabídky, která by umožnila vstup nových konkurentů v podobě virtuálních operátorů. V prvním pololetí však již vznikla zhruba desítka operátorů i bez regulace. Klasičtí mobilní operátoři navíc výrazně snížili ceny u tarifů pro neomezené volání a SMS.

V ČR vzniklo 12.000 nových firem

V letošním prvním pololetí vzniklo v Česku 12.024 nových firem, což je meziročně o 5,3 procenta více. Vyplývá to ze statistiky poradenské společnosti Bisnode. Ke konci června bylo registrováno celkem 384.195 kapitálových společností, téměř o 11.000 více než na konci roku 2012. "Z posledních statistik je po delší době cítit optimismus a chuť do nových podnikatelských aktivit," komentovala čísla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Pokud by nové firmy vznikaly i ve druhém pololetí stejným tempem, celkový počet nově registrovaných firem za rok 2013 by byl nejvyšší za posledních šest let. Největší počet firem vznikalo podle ní v roce 2007 na vlně ekonomického boomu. Za posledních sedm let nejméně firem v Česku vznikalo v letech 2011 až 2012.

Soud v Praze se vrátí ke sporu o peníze za Fischerova letadla

Vrchní soud v Praze musí znovu řešit osud peněz získaných dražbou dvojice letounů Boeing z flotily bývalé letecké společnosti podnikatele v cestovním ruchu Václava Fischera. Nařídil to Nejvyšší soud (NS). Nedávno vyhověl dovolání společnosti Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), v níž míval Fischer podle dostupných informací většinový podíl. Další důležité dovolání související s letadly ještě na rozhodnutí NS čeká. Stroje se před lety dostaly do konkurzní podstaty společnosti Charter Air (bývalý Fischer Air). Nárok si však na ně dělala také společnost AMF, a proto se domáhala jejich vyloučení z konkurzní podstaty. Poté, co správce Antonín Janák i přesto letadla prodal, žádal Fischer vyloučení výtěžku dražby ze soupisu majetku v konkurzní podstatě. Prodejní cena letadel přesáhla dva miliony dolarů (téměř 40 milionů korun), což je zlomek původní hodnoty. Vrchní soud v Praze nakonec v roce 2010 ponechal výtěžek v konkurzní podstatě Charter Air. Nyní musí případ řešit znovu.

Soud prodloužil vazbu hlavním aktérům metanolové kauzy

Zlínský okresní soud prodloužil vazbu dvěma z trojice hlavních aktérů metanolové kauzy. Za mřížemi tak zůstávají údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska i jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela. ČTK to řekl zlínský státní zástupce Roman Kafka, který dozoruje vyšetřování hlavní větve kauzy. Všichni tři jsou obviněni z obecného ohrožení, za což jim v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí. Kromě nich jsou z obecného ohrožení obviněni další čtyři lidé, kteří toxický alkohol dále distribuovali. Stíháni jsou na svobodě.

V hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy je stíháno 32 osob, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami, zejména také v úmyslné formě. Podle Kafky skončí vyšetřování hlavní větve případu v létě. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

MŽP miliardou podpoří projekty využívající zemní plyn

Ministerstvo životního prostředí podpoří miliardou korun projekty využívající stlačený zemní plyn - CNG. Peníze půjdou na nákup autobusů i výstavbu plnících stanic. Novinářům v Ostravě to řekl ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský. Peníze jsou určeny pro tři lokality nejvíce postižené znečištěným ovzduším. Jsou to města Moravskoslezského a Ústeckého kraje a Brno. Žadatelé by pro své projekty mohli získat až osmdesátiprocentní podporu. Podle prvního náměstka ministra Martina Frélicha by řádově měly být obměněny stovky autobusů. Ministr do Ostravy přijel na další zasedání pracovní skupiny pro řešení kvality ovzduší, která se v minulosti zabývala i problematikou holosečí v příměstských lesích, na něž si stěžovala některá moravskoslezská města. "S generálním ředitelem Lesů ČR jsem jednal minulý týden a bylo nám přislíbeno, že v Třinci, ani ostatních dotčených městech Moravskoslezského kraje nebudou prováděny holoseče," uvedl Podivínský.

Filipínská vláda vyšetřuje údajné vydírání české firmy

Filipínské ministerstvo dopravy a komunikací oznámilo, že vyšetřuje podezření, podle nějž vysocí činitelé ministerstva vydírali českou firmu v souvislosti se zakázkou na budování metra v metropoli Manile. Informoval o tom filipínský server Business Inquirer. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že o záležitosti ví a pozorně ji sleduje. Dodalo, že je prostřednictvím velvyslanectví v Manile ve spojení s filipínskými úřady, včetně kanceláře prezidenta republiky a ministerstva dopravy.

Filipínský rozhlas DZRH koncem června uvedl, že sestra filipínského prezidenta Benigna Aquina a jeho švagr údajně požádali českou společnost Inekon o úplatek za to, že jí pomohou při vyjednání kontraktu na budování manilského metra. Podle DZRH chtěli lidé kolem Ballsy Aquinové-Cruzové po firmě Inekon dva miliony až 20 milionů dolarů (zhruba 40 milionů až 400 milionů korun). Dva z účastníků, mezi nimi bývalý ministr dopravy a komunikací Pete Prado, si údajně řekli o úplatek, avšak zástupci Inekonu to odmítli. Ministerstvo pak prý Inekonu zabránilo účastnit se tendru.

Stát pošle na problematický úsek D1 v úterý kontrolu

Stát pošle v úterý na problémový úsek dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší kontrolu. Dohodli se na tom zástupci státního fondu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem. Kontroly se má účastnit vedení resortu, fondu dopravy i ŘSD. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Modernizace úseku se nedávno zastavila, když zhotovitelská firma OHL ŽS požadovala proplacení víceprací kvůli údajně horšímu stavu komunikace, než předpokládal projekt. Žák poté firmě pohrozil vypovězením smlouvy, pokud práce neobnoví. OHL oznámila, že začne znovu stavět v úterý v 8:00.

Vědec získal evropský grant na výzkum nebezpečných virů

Mladý vědec Pavel Plevka díky prestižnímu grantu pokročí s výzkumem lidských pikornavirů, které způsobují řadu onemocnění od běžného nachlazení po život ohrožující záněty mozku. Evropská výzkumná rada mu na příštích pět let poskytla přibližně dva miliony eur (52 milionů korun). Oznámil to mluvčí Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity (CEITEC MU) Jakub Ondroušek. Proti infekcím způsobeným pikornaviry nyní neexistují žádná léčiva. Plevka vystudoval v Praze molekulární biologii a virologii, vzdělával se také ve Švédsku a Spojených státech. Od letošního července působí jako vedoucí výzkumné skupiny strukturní virologie v CEITEC. Podporu Evropské výzkumné rady získal Plevka v kategorii Starting Grants, a to jako šestý český vědec od roku 2007.

Mexická policie osvobodila českého podnikatele Skalického

Mexická policie v květnu osvobodila českého podnikatele Jiřího Skalického, kterého dříve podezírala z vydírání. Skalický čin popíral, do problémů se prý dostal kvůli obchodnímu sporu. Mexické úřady jej po zatčení propustily na kauci, přičemž údajně nesměl opustit hlavní město. Vyšetřovatel ale později uvedl, že se trestný čin neprokázal. Řekl to zástupce mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous. Podle policejního dokumentu, který má k dispozici český zastupitelský úřad v Mexiku, se neprokázalo, že by osmačtyřicetiletý obchodník spáchal trestný čin vydírání. Mexické úřady proto podle Frouse rozhodly, že proti podnikateli nezahájí trestní stíhání. Skalického právník prý uvedl, že jeho klient může volně cestovat po Mexiku i do zahraničí.

Colous of Ostrava měly rekordní návštěvnost, 33.000 diváků

Rekordní účast hlásí pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, který v neděli skončil vystoupením britského jazzmana Jamieho Culluma. Industriální areál Dolních Vítkovic během čtyř dnů navštívilo víc než 33.000 lidí. Dvanáctý ročník hudebního maratonu se obešel bez větších komplikací a jen s jednou změnou v programu, řekl mluvčí akce Jiří Sedlák. Kvůli hlasové indispozici zpěváka se omluvila francouzská kapela Skip The Use. Místo ní zahrála formace Movits! ze Švédska. Festival začal ve čtvrtek, v programu se objevilo 106 kapel, 60 zahraničních a 46 českých. Zahraničních bylo o 15 více než loni a přijeli z 29 zemí. Kromě hudby festival nabízel i divadlo, filmy, diskuse, workshopy, DJs party a bohatý doprovodný program. Mezi velké hvězdy patřila britská formace The xx, švédští The Knife nebo Damien Rice z Irska či Asaf Avidan z Izraele.

Cohen se při třetí návštěvě Prahy dočkal bouřlivého přijetí

Kanadský básník a písničkář Leonard Cohen se dočkal při nedělním koncertu v zaplněné pražské O2 areně bouřlivého přijetí. Více než 10.000 lidí přivítalo umělce aplausem vestoje. V Praze Cohen vystoupil potřetí, tentokrát v rámci svého turné Old Ideas World Tour. Vystoupení zahájil písní Dance Me to the End of Love z alba Various Positions. Přestože je na turné k poslednímu albu s názvem Old Ideas, které vydal loni po více než osmi letech, během koncertu zazněly skladby z většiny jeho alb. Zájem o koncert a vstřícné přijetí dokázal obrovskou popularitu uznávaného zpěváka a kytaristy v České republice. Jeho poslední album vévodilo prodejním žebříčkům a dva pražské koncerty v roce 2008 a o rok později přilákaly tisíce návštěvníků.

Na slavnosti do Holašovic míří rekordní počet vystavovatelů

Rekordní počet vystavovatelů se představí od pátku na třídenních Selských slavnostech v Holašovicích na Českobudějovicku. Podle starosty obce Jana Jílka jich bude více než 250 a půjde zřejmě o největší koncentraci ukázek řemesel v Česku. Holašovice pořádají 16. ročník Selských slavností a letos ho spojí také s 15. výročím zapsáním obce na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Akci s rozpočtem téměř milion korun obec připravuje šest měsíců. Hoalšovice v rozmezí tří dnů navštíví několik tisícovek lidí. Kromě ukázek tradičních řemesel si mohou příchozí výrobky i zakoupit.

Sport

Šestnáctiletý fotbalista Roman Macek bude působit v Juventusu Turín. Talentovaný záložník Zlína podepsal s italským mistrem, v jehož vedení působí bývalý reprezentační kapitán Pavel Nedvěd, roční smlouvu s opcí na přestup.

Český tenista Lukáš Rosol prohrál v Gstaadu s Marcelem Granollersem 2:6, 4:6 a na čtvrtém turnaji za sebou skončil už v prvním kole.

Se 27 hráči do pole a třemi brankáři zahájili přípravu na ledě hokejisté Karlových Varů. Výrazně obměněný kádr Energie bude ladit formu na nový ročník extraligy i ve dvanácti přípravných zápasech a na konci srpna se představí i na atraktivním turnaji v ruské Ufě. Celkem sehraje proti klubům z KHL pět utkání.

Česká tenistka Karolína Plíšková vypadla na turnaji v Baku v prvním kole. Proti Tadeje Majeričové ze Slovinska nepotvrdila roli páté nasazené hráčky a se soupeřkou z druhé stovky žebříčku prohrála za hodinu a 44 minut 5:7 a 4:6.

Česká reprezentantka Jitka Landová získala na víkendovém mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích v italském Forni Avoltri zlato a stříbro. Ve sprintu na 7,5 kilometru dojela druhá o necelých dvanáct vteřin za Italkou Dorotheou Wiererovou. Ve stíhacím závodu dojela šestá další česká biatlonistka Barbora Tomešová. Tři medaile přidali čeští junioři. Tomáš Vojík se stal na kolečkových lyžích mistrem světa ve sprintu i stíhačce a spolu s Jessikou Jislovou, Pavlou Šaldovou a Adamem Václavíkem doběhl v roli finišmana pro stříbro ve smíšené štafetě.

Poslední etapu 100. ročníku Tour de France vyhrál ve spurtu pod světly na Champs-Elysées v Paříži německý cyklista Marcel Kittel. Celkově zvítězil Brit Chris Froome. Roman Kreuziger se pátým místem v konečném pořadí Tour de France postaral o nejlepší výsledek českého cyklisty v historii, navíc jeho stáj Saxo-Tinkoff zvítězila v soutěži týmů. Po dojezdu do cíle 100. ročníku slavného závodu v Paříži se v něm ale mísila spokojenost se zklamáním z toho, že nepomohl spolujezdci Albertu Contadorovi k lepší než čtvrté pozici.

Fotbalisté pražské Sparty zahájili ligovou sezonu přesvědčivou výhrou 4:1 na hřišti Jihlavy. Dvěma góly hosty nastartoval za vítězstvím jejich kapitán David Lafata, další branky přidali Hušbauer a Kadlec. Jihlavě nepomohlo snížení útočníka Šimonka. Letenští budou v zopakování vysoké produktivity doufat i ve čtvrteční odvetě 2. předkola Evropské ligy na půdě švédského Häckenu.

Fotbalisté Čáslavi, kteří na jaře po sedmi letech sestoupili z druhé nejvyšší soutěže do ČFL, nezahájili dobře ani nový soutěžní ročník. V utkání 1. kola Poháru České pošty remizovali na hřišti divizních Svitav 1:1 a v následném penaltovém rozstřelu vyhráli domácí 5:4. V druhém kole, které se hraje 21. srpna, narazí Svitavy na třetiligový Převýšov.

Fotbalisté Jablonce na úvod nové ligové sezony překvapivě jen remizovali s Brnem 0:0. Zbrojovka bodovala s Baumitem poprvé po šesti zápasech a potvrdila dobrou formu z přípravy, v níž ani jednou neprohrála. Domácí nepoznali pod vedením kouče Romana Skuhravého hořkost porážky ani v osmém soutěžním utkání, poprvé ale neskórovali. Hosté dohrávali bez vyloučeného Tomáše Janotky.

Fotbalisté Teplic vstoupili do ligové sezony domácí výhrou 3:2 nad Slováckem a soupeři oplatili vysokou jarní prohru 0:4. Dvěma góly se blýskl Konžan Litsingi, třetí branku přidal Jindráček. Za Slovácko v závěru snížili Košút a Heča. Teplice potvrdily, že první kola zvládají, z posledních osmi sezon prohrály jediné.

Počasí v úterý:

Bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 28 až 31 °C.