Zprávy

0:00
/
0:00

Česku vládne úřednický kabinet Jiřího Rusnoka

Česko má novou vládu. Koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) vystřídali úředničtí ministři pod vedením ekonoma Jiřího Rusnoka. Prezident Miloš Zeman je jmenoval ve středu dopoledne. Členy vlády označil za odborníky, kteří mohou hned začít pracovat. Zdůraznil, že jedním z úkolů nové vlády bude zabránit politickým tlakům při nynějším vyšetřování kauz, které vedly k pádu Nečasovy vlády. Vznik úřednického kabinetu prosadila hlava státu proti vůli většiny ve Sněmovně. Postoj dosavadní pravicové koalice naznačila předsedkyně dolní komory a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, když opustila sál, kde se jmenování odehrávalo. Vláda musí požádat dolní komoru o důvěru do měsíce od jmenování. Rusnok podotkl, že vedení Sněmovny uvažuje podle jeho informací o termínu schůze k důvěře kolem 8. srpna. Vládu půjde před poslance podpořit i Zeman. Ministerský předseda doufá, že podporu poslanců získá, netroufl si ale odhadnout, jak dlouho bude vládnout.

V úřednické vládě jsou někteří lidé, kteří mají blízko k prezidentu Zemanovi. Ministryní spravedlnosti a jedinou ženou v sestavě je někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, vicepremiérem a ministrem vnitra Martin Pecina. Benešová a další dva členové vlády, nový šéf diplomacie Jan Kohout a nový ministr práce a sociálních věcí František Koníček, byli dosud členové ČSSD, která nový kabinet nepodporuje. Benešová členství ve straně přerušila tuto středu, Kohout a Koníček už dříve.

Fischer chce nastartovat ekonomický růst

Nový ministr financí Jan Fischer, který byl ve středu uveden na ministerstvo jako první z členů úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka, považuje za svoji prioritu nastartování růstu české ekonomiky. Je prý připraven posilovat prostředky, které půjdou do dopravní infrastruktury, vědy, výzkumu a univerzitního světa. Jako další prioritu zmínil čerpání evropských fondů, posílení koordinující role auditního orgánu MF. Nejbližší prioritou bude sestavování rozpočtu na příští rok. Stát přitom musí podle něj ušetřit především sám na sobě. Fischer dodal, že nechystá na úřadě personální zemětřesení. Rusnok připomněl, že již odcházející vláda učinila některá opatření investičního charakteru.

Kalousek Fischera upozornil na rostoucí tlak Lukoilu

Končící ministr financí Miroslav Kalousek svého nástupce Jana Fischera při předávání úřadu upozornil na údajný nátlak dceřiné společnosti Lukoilu, která chce mít zisk z operací Čepra i dalších firem, v nichž má MF stoprocentní podíl. "Nemám důvod pochybovat o tom, že nový ministr bude těmto tlakům čelit stejně nekompromisně, jako jsem čelil já," řekl Kalousek. Po tiskové konferenci řekl, že zájmy ruské naftařské společnosti jsou shodné se zájmy místopředsedy Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) Martina Nejedlého, který je jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech. Je také považovaný za jednoho z nejvlivnějších lidí ve straně, byl klíčovým mužem zodpovědným za financování Zemanovy prezidentské kampaně. Kalousek uvedl, že Fischerovi předává resort stabilizovaný věcně i personálně. Svému nástupci bude k dispozici i nadále, aby spolu mohli konzultovat detaily fungování ministerstva.

Šéfkou legislativní rady bude Benešová

Šéfkou Legislativní rady vlády bude ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Na svém prvním zasedání o tom rozhodla vláda premiéra Jiřího Rusnoka. Zástupcem Benešové bude dosavadní předseda rady a ministr bez portfeje v minulém kabinetu Petr Mlsna. Ministři úřednické vlády se na svém prvním jednání také dohodli na zahájení práce na programovém prohlášení kabinetu. To chce mít předseda vlády hotové do 30 dnů, nejpozději tehdy s ním totiž musí předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o důvěru. Členové Rusnokovy vlády se také seznámili s tím, v jakém stadiu jsou návrhy zákonů připravených předchozím kabinetem. Asi do týdne či dvou by podle premiéra měli navrhnout, zda je bude také nynější vláda podporovat.

Poslanci budou jednat o rozpuštění Sněmovny 17. července

Poslanci budou jednat o rozpuštění Sněmovny ve středu 17. července. Na tento den svolala předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová na žádost poslaneckého klubu opoziční ČSSD mimořádnou schůzi. Na rozpuštění Sněmovny je zapotřebí nejméně 120 hlasů. Pokud by poslanci tento návrh schválili, prezident by Sněmovnu rozpustil a do dvou měsíců by se musely konat nové volby. Není ale jisté, zda tento návrh uspěje. ODS i TOP 09 se již dříve nechaly slyšet, že pro rozpuštění Sněmovny hlasovat nebudou. Rozpuštění Sněmovny naopak podporují opoziční VV i komunisté.

TOP 09 důvěru Rusnokově vládě nevyjádří

TOP 09 je připravena jednat s premiérem Jiřím Rusnokem, důvěru jeho úřednickému kabinetu ale nevyjádří. Uvedl to předseda strany Karel Schwarzenberg. "Mluvím s každým, ale jsem pro to, aby přeci jen Ústava a ústavní zvyklosti, které k tomu patří, byly dodržovány," řekl ČTK Schwarzenberg. "Prezident si pořídil vládu, kterou chtěl, tak ji má," dodal Schwarzenberg. Rusnok plánuje jednat se všemi sněmovními stranami o podpoře pro dočasnou vládu. Strany dnes již bývalé vládní koalice ale deklarovaly, že při hlasování o důvěře pro Rusnokovu vládu ruce nezvednou.

Část odvodů ze sázek dostane olympijský výbor

Část odvodů z kurzových sázek a číselných loterií od provozovatelů her dostane přímo Český olympijský výbor (ČOV) na podporu sportu. Měl by tak disponovat zhruba 400 miliony korun ročně navíc. Počítá s tím poslanecká novela loterijního zákona, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. U kurzových sázek a číselných loterií se odvody podle novely sníží o stanovenou slevu, která nesmí překročit čtvrtinu odvodů. Odvody tak klesnou z 20 na 15 procent a zbylých pět procent provozovatelé her poskytnou podle již dříve uzavřené dohody jako dar ČOV na sport. Předseda ČOV Jiří Kejval označil přijetí novely za dobrou zprávu zejména pro mládežnický sport.

Zbytek peněz na restituce půjde do státního rozpočtu

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o restitucích, která umožní převést z účtu určeného na nápravu některých majetkových křivd do státního rozpočtu zhruba 180 milionů korun. Informoval o tom Hrad. Předloha je podle ministerstva financí čistě technická a uvádí, jak naložit se zbytkovým účtem. Vznikl tím, že oprávněné osoby, které dostaly výrazně zhodnocené stavby, doplácely rozdíl. Zákon o zmírnění následků některých majetkových křivd je jedním z prvních restitučních předpisů, které přijala Česká republika po roce 1990. Důvodem bylo zmírnění majetkových křivd učiněných totalitním režimem.

Policie zve k výpovědi v kauze Nagyové expremiéra Nečase

Kriminalisté chtějí v pátek vyslechnout expremiéra Petra Nečase (ODS) v kauze jeho bývalé blízké spolupracovnice z Úřadu vlády Jany Nagyové. Uvedl to advokát Jiří Matzner, který zastupuje jednoho z obviněných v této kauze, dosavadního ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu. Státní zástupce v pondělí požádal Sněmovnu o vydání Nečase ke stíhání. Případ Nagyové se týká možného uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Nečas je podezřelý jen v korupční části kauzy. O Nečasově výpovědi se spekuluje již od začátku celé kauzy. Expremiér podle policie nabídl třem někdejším poslancům ODS úplatek za to, že složí své mandáty, a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Nečas již dříve prohlásil, že žádná dohoda o rezignaci rebelujících poslanců ODS na jejich poslanecké mandáty výměnou za jiné funkce uzavřena nebyla. Všechny dosud známé informace podle něj stále více ukazují, že v kauze jde o kriminalizaci politických rozhodnutí a politických kroků.

Fischer a Klausovi čelí trestním oznámením kvůli údajné korupci

Nový ministr financí Jan Fischer a bývalý prezidentský pár Václav a Livia Klausovi čelí trestním oznámením kvůli údajné korupci. Podali je spolek Šalamoun a redaktor časopisu Reflex Jiří X. Doležal. Podle spolku mohly být úplatkem dary ve výši 5,3 milionu korun, které v posledních dnech přišly na účet Fischerovy prezidentské kampaně. Doležal zase tvrdí, že post ministra pro Fischera a místo velvyslankyně pro Klausovou mohou být úplatkem za jejich podporu Miloše Zemana ve volbách. Jiří X. Doležal uvedl, že se jedná o podobné jednání jako v případě exposlanců za ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří jsou nyní ve vazbě kvůli údajné korupci. Podle policie trojice složila mandáty za slib dalších výhod, hlavně funkcí ve státních firmách. Úplatek trojici poslanců ODS podle obvinění slíbil končící premiér Petr Nečas (ODS). Kauza vyvolala pád Nečasova kabinetu.

V Č. Budějovicích se chystá další protiromská demonstrace

V Českých Budějovicích se opět schyluje k násilí. Primátorovi Juraji Thomovi (OPB) se nepodařilo přesvědčit pořadatele, aby zrušili další protiromsky zaměřené demonstrace na sídlišti Máj, které jsou ohlášené na sobotu 13. července. Akce zaměřená proti násilí jim bude předcházet v pátek, řekl Thoma po jednání s ohlašovateli shromáždění. Páteční shromáždění proběhne na Piaristickém náměstí. Podle jedné z organizátorek Radky Doležalové je jeho cílem ukázat, že násilí do města nepatří, a to jak násilnosti extremistů, tak násilí ze strany Romů. Sobotní shromáždění na Máji, nazvané Proti diskriminaci slušných občanů Českých Budějovic, organizují Lukáš Kohout, Jan Plánka a Jaromír Pytel. Další shromáždění, nazvané Proti policejní brutalitě, by se mělo konat u multikina, uvedl primátor. Třetí sobotní shromáždění je na sídlišti Máj ohlášené trvale až do 29. září. Jde o kulturně-společenský happening, který pořádá novinář Marcus Pape. Policie při protiromských demonstracích v Budějovicích zadržela desítky lidí. Padla už i první obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě. Jeden z mužů házel po policistech kamení, druhý je fyzicky napadl.

MfD: Soud v Londýně poslal členy českého gangu kuplířů do vězení

Soud v Londýně poslal za mříže členy českého rodinného gangu, kteří nutili v Británii desítky českých dívek k prostituci a nelegálním sňatkům. Žena, která byla hlavou jedné větve skupiny, stráví ve vězení devět let. Hlava druhé větve, Češka, dostala nepodmíněný trest 11 let. Její syn půjde do vězení na šest let a další obviněný na osm let. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Odsouzení si vybírali většinou 20leté dívky bez práce, vzdělání a znalosti cizích jazyků. "Od 'rekrutů' měly sice přislíbenou legální práci, po příjezdu ale byly nuceny k prostituci a nelegálním sňatkům. Jimi měly pomoci legalizovat pobyt lidí ze zemí mimo EU, hlavně z Indie a Pákistánu.

Za zpronevěru 80 milionů korun dostal exekutor 7,5 roku vězení

Pražský městský soud poslal na 7,5 roku do vězení exekutora Jozefa Višvádera za zneužití pravomoci a zpronevěru více než 80 milionů korun. Součástí trestu je také pět let zákazu činnosti a příkaz uhradit škodu ve výši údajně zpronevěřené částky. Rozhodnutí zatím není pravomocné, lze se proti němu odvolat. Višváderovi hrozilo až 12 let vězení. Exekutor podle obžaloby zpronevěřil jistinu, kterou u něj složil dlužník z exekučního řízení - stavební firma Geosan Group. Státní zastupitelství tvrdí, že Višváder se chtěl obohatit, a ačkoliv si byl vědom, že jde o cizí peněžní prostředky, převedl tuto finanční hotovost z depozitního účtu Exekutorského úřadu Praha-západ na svůj soukromý účet i na účty dalších lidí a společností. Peníze tak použil pro osobní potřebu a k úhradě vlastních obchodních aktivit. Tohoto jednání se navíc údajně dopustil jako úřední osoba.

Z ostravského Přednádraží odešla poslední rodina

Poslední rodina opustila ostravské ghetto Přednádraží. Manželé Kratochvílovi závěrečné dny kvůli zlodějům, kteří rozebírají dům, prožili ve strachu. I když se jim domov, kde strávili desítky let, neopouštěl lehko, na nové bydlení už se těšili. Podobně jako některé další rodiny z lokality míří do Hrušova. Stejně jako ostatní toto řešení považují za dočasné a chtěli by si najít nové bydlení. Václav Kratochvíl se na Přednádraží přistěhoval jako šestnáctiletý mladík v roce 1968. Manželé Kratochvílovi v místě vychovali osm dětí. "Byla to nejhezčí čtvrt v Ostravě. Bylo to fakt pěkné, děcka si měla kde hrát, byl tu obchod, hospoda, všechno tu bylo. Podle mě to začalo po povodních, České dráhy od toho daly ruce pryč," vysvětlil Kratochvíl. Manželé Kratochvílovi ze zkázy lokality viní i jejího nynějšího majitele Oldřicha Roztočila, který podle nich do bytů nastěhoval problémové nájemníky. Z domů včetně posledního jsou nyní ruiny.

Paterčatům se daří dobře

Prvním českým paterčatům se pět a půl týdne po narození daří dobře, všechna už jsou na pokoji s maminkou. Na svět přišla 2. června v pražské podolské porodnici, jejich váhy se pohybovaly od 1050 do 1340 gramů. Teď už tři děti překročily dva kilogramy a dvě 1,9 kilogramu, řekla předsedkyně Českomoravské asociace Klubů dvojčat a vícerčat a mluvčí maminky Klára Vítková Rulíková. Maminka Alexandra Kiňová je podle ní v pořádku a vše v pohodě zvládá. Za početnou rodinkou chodí pravidelně otec Antonín Kroščen. Rodina se podle mluvčí těší na společné bydlení, stěhování ale zatím není možné. Byt v Milovicích, který rodina dostala od města, se teprve upravuje. Předběžně se počítá s nastěhováním koncem července.

Státní dluh klesl ve 2. čtvrtletí o 38 miliard

Státní dluh České republiky se ve druhém čtvrtletí snížil o 37,5 miliardy korun na 1,678 bilionu Kč. Za celý půlrok se ale zvýšil o 10,5 miliardy korun. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 160.000 korun. Mezi hlavními příčinami poklesu hrubého státního dluhu ve druhém čtvrtletí byla splátka 40. emise státních dluhopisů v celkové jmenovité hodnotě 62,9 miliardy Kč. Pokles byl podle ministerstva financí jeho první přirozenou reakcí na zvýšení finanční hotovosti, kterou má stát k dispozici. MF v pondělí informovalo o rozhodnutí snížit plánovanou hrubou výpůjční potřebu vlády bez vlivů operací s instrumenty v roce 2013 o 110 až 140 miliard Kč na 90,7 miliardy Kč až 120,7 miliardy Kč z původně plánovaných 230,7 miliardy Kč.

Lamela Electric postaví v Sušici závod na kabely za 1,5 mld Kč

Český výrobce kabelů Lamela Electric a.s. vybuduje v Sušici na Klatovsku nové výrobní haly za 1,5 miliardy korun. Objekty přijdou na 240 milionů Kč a zbytek půjde do technologie a nákupu pozemku. Ihned po dostavbě, zhruba za rok, firma s ročními tržbami kolem jedné miliardy korun zaměstná až 120 lidí. Nový závod bude vyrábět kabely, optická vlákna a zpracovávat katodovou měď na kabely, řekl ČTK majitel sušické firmy Zdeněk Houdek. Nová výrobní kapacita, zaměřená hlavně na export do Ruska, vznikne v obřím areálu bývalého Sola. Starosta jedenáctitisícové Sušice Petr Mottl novou továrnu ve městě vítá. Město podle něj stále atraktivnější pro lidi ze širokého okolí včetně Prahy.

Sklizní ozimého ječmene začaly na jižní Moravě a v ČR žně

Sklizní ozimého ječmene začaly na jižní Moravě, a tím zřejmě i v celé republice, žně. Mezi prvními vyjeli jako obvykle zemědělci na Břeclavsku, které patří k nejteplejším oblastem v zemi. Očekávají, že letošní sklizeň, která je oproti loňsku opožděná o deset až 14 dní, bude průměrná.

Na český trh se dostalo vepřové s nepovoleným obsahem léků

Na český trh se dostala zásilka vepřového masa z Belgie s nadlimitním obsahem léku Levamisolu. Informovala o tom Státní veterinární správa (SVS). Zhruba 1,5 tuny chlazené krkovice s kostí bylo již distribuováno odběratelům. Veterináři se snaží zásilku dohledat. Lidské zdraví podle mluvčího SVS Josefa Dubna maso přímo neohrožuje. Nadlimitní množství léku v něm ale být obsaženo nesmí. Veterinární inspektoři na základě informace z evropského systému rychlého varování o nadlimitním obsahu antiparazitika provedli šetření ve skladu společnosti Animalco. "Maso je již po datu spotřeby, ale jelikož mohlo být u dotyčných odběratelů zamraženo, případně použito k výrobě uzenin, prověří tento případ Městská veterinární správa v Praze a krajské veterinární správy pro Středočeský, Jihočeský a Liberecký kraj," uvedl Duben.

Nepoužité léky skladuje doma 38 procent Češek a Čechů

Nepoužívané léky skladuje doma 38 procent Češek a Čechů. Přes polovinu prý proto, že jim léky zbyly po změně léčby, třetina má léky doma do zásoby. Ukázal to průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), v němž letos v březnu odpovídalo 1500 občanů a po tisícovce lékařů a lékárníků. Mimo jiné ukázal, že vliv návštěv zástupců farmaceutických firem na to, co předepíšou, připustilo 73 procent lékařů. Jen 27 procent prý nebere jejich doporučení vůbec v úvahu. SÚKL v průzkumu zjistil, že veřejnost nejčastěji získává informace o lécích přímo od daného odborníka - 37 procent od lékaře a každý desátý u lékárníka. Informace o lécích si hledá na internetu čtvrtina jeho uživatelů, hlavně o použití léku, jeho účincích a účinné látce. Příbalový leták čte třetina pacientů. Až 98 procent v něm hledá informace, pokud dostanou nový, pro ně dosud neznámý lék.

Místo Hotelu Praha bude veřejnosti nepřístupný park školy

Na místě Hotelu Praha na pražské Hanspaulce, proti jehož plánovanému zbourání protestují některá občanská sdružení, bude veřejnosti nepřístupný park školy Open Gate. Na setkání s novináři o tom informoval Vladimír Mlynář, ředitel pro vztahy s veřejným sektorem PPF, která hotel nově vlastní. "Budova školy Open Gate vyroste dole v sousedícím areálu bývalé rezidence kanadského velvyslance i v místě, kde jsou nyní chátrající garáže," doplnil Mlynář. Budovu hotelu by nový majitel chtěl začít bourat v zimě, všechna povolení ale zatím nemá. Občanská sdružení chtějí hotel prohlásit kulturní památkou, protestní shromáždění proti bourání budovy uspořádali přímo u sídla finanční skupiny PPF. Sešly se tam zhruba čtyři desítky lidí. Historik architektury Ladislav Zikmund-Lender, který je iniciátorem současných protestů, kritizuje, že ministerstvo kultury nezahájilo řízení na prohlášení hotelu zakulturní památku.

Na festivalu Prague Proms vystoupí Wynton Marsalis

Americký jazzový trumpetista Wynton Marsalis ve středu vystoupí ve Smetanově síni pražského Obecního domu. Dvaapadesátiletý rodák z New Orleans se v rámci festivalu Prague Proms představí s bigbandem Jazz at Lincoln Center Orchestra, jehož je zakladatelem a šéfem. Ve své tvorbě se Marsalis často vrací ke kořenům jazzu, které hledá v různých prostředích. Například jedna z jeho posledních skladeb se jmenuje Congo Square podle ulice v New Orleans. "Bylo to jediné místo z celých Spojených států, kde otroci měli dovoleno hrát na ulici na bubny," vysvětlil Marsalis, který je je autorem stovek skladeb jazzových, píše pro newyorské špičkové baletní soubory, vážnou hudbu pro soubory komorní a patří tak mezi nejúspěšnější a nejuznávanější hudebníky současného světa. Festival Prague Proms se koná do 20. července.

Sopranistka Ludmila Dvořáková slaví devadesátiny

Sopranistka Ludmila Dvořáková, která 11. července oslaví devadesátiny, doma uplatnila zejména svůj lahodně zabarvený a technicky dobře ovládaný hlas, v zahraničí pak úspěšně rozvinula dramatický zpěv. Působila na předních světových operních scénách v Mnichově, v newyorské Metropolitní opeře či londýnské Covent Garden. Pěvkyně, jejíž specialitou jsou Wagnerovy a Straussovy opery, dostala Thálii za celoživotní dílo (2002) i Cenu Antonína Dvořáka za celoživotní mistrovství a přínos v popularizaci české hudby (2012).

Muchovy plakáty budou v Obecním domě vystaveny až do 10. září

Výstavu sbírky plakátů Alfonse Muchy, kterou v průběhu třiceti let sestavil tenista Ivan Lendl, prodloužili její organizátoři do 10. září. Mluvčí výstavy Eva sdělila, že tak reagují na zájem veřejnosti. Původně měla výstava skončit 31. července. Zájem o výstavu je od jejího zahájení 10. dubna obrovský, uvedla Hromádková. "Už po sedmdesáti dnech přivítala stotisícího návštěvníka a k dnešku se jejich počet zvýšil na více než 120.000," dodala. Podle ní se tak sbírka plakátů věhlasného secesního umělce řadí k nejnavštěvovanějším výstavám výtvarného umění v historii České republiky. Výstava v Obecním domě představuje unikátní kolekci plakátů Alfonse Muchy, které vytvořil na přelomu 19. a 20. století a které mu přinesly světovou slávu.

Galerii v Hluboké zaplnily obrazy Andyho Warhola

Galerii v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou zaplnila díla vůdčí osobnosti amerického pop-artu Andyho Warhola. Organizátoři si slibují, že výstavu nazvanou Zlatá šedesátá navštíví rekordní počet lidí. Budou tu vystaveny třeba obaly na gramofonové desky, které pohromadě podle ředitele nebyly ještě k vidění, Warholův autoportrét na plátně či soubor 25 grafik Láska je růžová sušenka. Organizátorům se podařilo od Warholova muzea v Medzilaborcích a dalších soukromých sběratelů sehnat na 200 exponátů. Výstava Andy Warhol - Zlatá šedesátá začne v Alšově jihočeské galerii 13. července a potrvá do konce září. Na projekt za více než milion korun přispěli především sponzoři.

Národní divadlo Brno zavítá do Salcburku

Národní divadlo Brno v srpnu na prestižním festivalu v Salcburku pětkrát uvede představení Nenápadný půvab buržoazie. Inscenace režiséra Jana Mikuláška si tak připíše jeden z velkých uměleckých úspěchů českého divadla posledních let. Nenápadný půvab buržoazie je volnou adaptací stejnojmenného, surrealisticky laděného filmu Luise Buňuela. Podle šéfa Reduty Petra Štědroně je pozvání na Salzburger Festspiele milníkem a metou pro celé české divadelnictví. Pro Štědroně je to ale paradoxně zároveň loučení s dosavadním působištěm. Od září totiž povede pražské Divadlo na Zábradlí, kam s ním odchází také dramaturgyně Dora Viceníková a režisér Mikulášek. Program Reduty na příští sezonu tak už připravuje někdo jiný - šéf Mahenovy činohry Petr Halberstadt. Do ciziny se letos chystají také další soubory Národního divadla Brno, opera nyní například míří do Řezna v Německu.

Týden českého filmu v Mnichově zahájila detektivka Ve stínu

Výběr českých filmů z posledního období úspěšných na festivalech doma i v zahraničí, které se do německých kin nedostaly, nabízí Týden českého filmu v Mnichově. Koná se potřinácté a zahájila ho projekce temné detektivky Davida Ondříčka Ve stínu. ČTK to oznámila Daniela Hurábová z Českého filmového centra. Hostem přehlídky, která potrvá do 14. července, je dokumentarista David Vondráček a kameraman Jan Kadeřábek. Vondráček převzal v polovině května na sjezdu sudetských Němců v Augsburgu sudetoněmeckou cenu za lidská práva. Byl oceněn za své snímky zachycující pohnuté poválečné události v Československu spojené s vysídlením německé menšiny.

V rožnovském skanzenu předvedou své umění mistři řezbáři

Mistři řezbáři předvedou o víkendu své umění ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Akce nazvaná Hejův nožík se koná již 17. rokem. Nese jméno lidového řezbáře Josefa Heji. Každý ročník je věnován určitému tématu. Letos připomene dva muže Karla Langra a Josefa Michalčáka, kteří jsou úzce spjatí s Valašskem, dřevem a řezbářským řemeslem, sdělila ČTK mluvčí muzea Petra Zbranková. Oba se věnovali mimo jiné dřevěným hračkám.

Sport

Judista Lukáš Krpálek získal na Světové letní univerziádě v Kazani druhé zlato. Po nedělním vítězství v kategorii do 100 kilogramů triumfoval i v soutěži bez rozdílu vah a stal se nejúspěšnějším judistou univerziády. Bronz přidal další judista Pavel Petřikov, třetí v kategorii do 60 kg. Judisté se tak na univerziádě v Rusku dosud postarali o čtyři z pěti českých medailí. Třetí byl i Alexandr Jurečka, stříbro vybojovala veslařka Jitka Antošová.

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR zařadila na listinu pro nadcházející ročník profesionálních soutěží osm nových sudích. Listinu potvrdil výkonný výbor. Figuruje na ní jedna žena, Jana Adámková, a jako asistent rozhodčího také Zdeněk Vaňkát, který řídil jarní kontroverzní utkání divize A mezi Rokycany a Roudným.

Mistrovství světa ve vodním slalomu se uskuteční podle plánu v Praze-Troji. Prohlásil to šéf organizačního výboru Jiří Rohan po pondělním zprovoznění kanálu po ničivých povodních. K normálnímu průtoku potřebují vodáci ještě zhruba 20 cm a příští týden by měla začít rekonstrukce poničené loděnice za zhruba 20 milionů korun. Na kanálu vznikla škoda za čtyři miliony, což je o něco méně, než se předpokládalo.

Tenistka Lucie Hradecká si na antukovém turnaji v Budapešti zahrála ve dvouhře jen jeden zápas. Poté, co měla v prvním kole volný los, nestačila na čtvrtou nasazenou Němku Anniku Beckovou a prohrála dvakrát 3:6.

Česká tenistka Andrea Hlaváčková získala na turnaji v Budapešti skalp 32. hráčky světa Alizé Cornetové. Nasazenou dvojku z Francie na maďarské antuce porazila hladce 6:4, 6:2 a teprve potřetí v sezoně přešla na turnaji WTA přes první kolo.

Český tenista Jan Hájek na turnaji v Bastadu nezopakuje loňské semifinále. Na švédské antuce tentokrát vypadl už v prvním kole, když ho porazil 7:6 a 6:1 Španěl Guillermo García-López.

Jaroslav Valtr se ve třetí etapě Rallye Hedvábné stezky posunul do pozice české jedničky v kategorii kamionů. Na trase bezmála pětisetkilometrové rychlostní zkoušky z Volgogradu do Astrachaně pilot liazu zajel pátý čas a předstihl Aleše Lopraise, který za volantem tatry nabral kvůli technickým problémům více než dvouhodinovou ztrátu na nejlepší.

Dráhový cyklista Robin Wagner se stal mistrem Evropy v závodě na kilometr s pevným startem. V portugalské Anadii triumfoval v novém českém rekordu 1:01,917 minuty o 98 tisícin před favorizovaným Němcem Erikem Englerem. Cyklista Dukly Brno jako první Čech pokořil hranici 62 sekund, předchozí maximum patřilo necelé dva roky Filipu Ditzelovi (1:02,009).

Paralympijský vítěz Jiří Ježek si splnil sen, protože se zúčastnil slavné Tour de France. Jako oficiální předjezdec a vůbec první hendikepovaný cyklista v historii odstartoval do časovky ve městě Avranches. Po 33 kilometrech se mu časomíra zastavila na hodnotě 43 minut a 11 sekund.

Počasí

V noci bude oblačno až polojasno, výjimečně slabý déšť nebo přeháňky. Teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, na jihovýchodě bude kolem 16ti. Zítra čekejte polojasno až oblačno. Nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů.