Zprávy

0:00
/
0:00

Státní zástupce požádal Sněmovnu o vydání Petra Nečase

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal Sněmovnu o vydání premiéra v demisi Petra Nečase (ODS) ke stíhání. Souvisí to zřejmě s kauzou Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové a údajné politické korupce. O této žádosti rozhodne Sněmovna na své první následující schůzi, sdělila předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Grémium ODS ve stanovisku uvedlo, že by nepodpořilo Nečasovo vydání, pokud je návrh stíhání postaven na tom, že v případě míst pro bývalé poslance ODS šlo o podplácení. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je proti Nečasovu vydání, pokud žádost souvisí s kauzou údajné politické korupce. Předseda klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík, předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc a předsedkyně LIDEM Karolína Peake chtějí ohledně žádosti o vydání Nečase vyčkat na doporučení mandátového výboru. Jde o první případ, kdy policie žádá o vydání předsedy vlády ke stíhání. V tomto volebním období už řešila dolní komora žádosti o vydání u šesti dalších členů, u pěti z nich policii vyhověla.

Nečas podle policie slíbil trojici tehdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Podle Nečase ale žádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce uzavřena nebyla. Premiér v demisi to uvedl ve svém vyjádření. Trvá také na tom, že politické dohody nelze považovat za trestnou činnost. Podle svých slov je připraven se obhájit před orgány činnými v trestním řízení i před Sněmovnou.

Finance povede Fischer, vláda je úplná, jmenována bude ve středu

Ministrem financí a místopředsedou úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka se stane bývalý premiér vlády odborníků Jan Fischer. Po pondělním dopoledním jednání v Kramářově vile to oznámil Rusnok. Novinářům řekl, že společně s Fischerem vytvoří tandem, který se bude starat o to, aby hospodaření s veřejnými financemi bylo prioritou jeho vlády. Dočasný kabinet chce podporovat obnovu ekonomického růstu a rozpočtovou odpovědnost, oznámili oba politici. Úřednická vláda chce také hledat úspory v chodu státní správy, investovat do dopravy, vědy a výzkumu a obnovit hospodářský růst na dlouhou dobu. Rusnokův kabinet je kompletní. Prezident Miloš Zeman vládu, která ale nemá zajištěnou podporu v Poslanecké sněmovně, jmenuje ve středu. Ve stejný den se také uskuteční první zasedání nového kabinetu. Příští ministr financí Jan Fischer do úterý splatí dluhy z prezidentské kampaně, které dosud činily pět milionů korun. Řekl to poté, co Jiří Rusnok oznámil, že Fischer bude v jeho úřednické vládě ministrem financí a vicepremiérem.

Analytici: Pro nového šéfa financí Fischera bude klíčový rozpočet

Pro nového ministra financí Jana Fischera bude klíčovým úkolem příprava státního rozpočtu na příští rok, shodli se analytici oslovení ČTK. Fischer jako statistik má podle nich k tomuto úkolu předpoklady, otázkou však zůstává, zda jím navržený rozpočet projde sněmovnou. Fischer se stane ministrem financí a místopředsedou úřednického kabinetu Jiřího Rusnoka. "Otázkou je, zda rozpočet připravený úřednickou vládou projde parlamentem. Pokud nikoli, bude se muset ministr financí Jan Fischer řídit rozpočtovým provizoriem, tedy letošním rozpočtem, který je poměrně úsporný," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Ten by vzhledem k ekonomické situaci předpokládal uvolnění rozpočtové politiky a zahrnutí určitých opatření na podporu ekonomiky zejména u investičních výdajů.

Rusnokova vláda nepočítá s úpravami penzijní reformy

Vláda premiéra Jiřího Rusnoka nepočítá s tím, že by upravovala nyní platnou podobu penzijní reformy. Uvedli to designovaný předseda vlády a ministr financí Jan Fischer. Podle Rusnoka "věc nehoří" a je potřeba počkat, až se ukáže, jak reforma skutečně funguje. Případné změny by podle něj měly navrhnout až příští politicky sestavené vlády, Rusnok však zároveň odmítl nejnovější návrhy úprav, se kterými nedávno přišel ministr financí končícího kabinetu Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten navrhuje změny v zákonu o důchodovém spoření, jež mají umožnit lidem z druhého pilíře po pěti letech vystoupit. Věk, kdy se do něj lze ještě přihlásit, se má podle návrhu zvýšit z 35 na 40 let a starší 40 let by měli možnost vstoupit celý příští rok.

Schwarzenberg: O gripenech by mohla rozhodnout Rusnokova vláda

Prodloužení pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen od Švédska pro české vojenské letectvo by mohla schválit i úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka, připustil na dotaz ČTK ministr zahraničí v demisi a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle jeho informací je totiž po poslední návštěvě českých vyjednávačů z ministerstva obrany ve Stockholmu dohoda o podmínkách dalšího pronájmu prakticky hotová. Strany vládní koalice odmítají Rusnokově vládě, podle nich sestavené z rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, vyslovit důvěru. Takový kabinet by podle Schwarzenberga neměl rozhodovat o strategických otázkách, jako je například dostavba jaderné elektrárny Temelín, stíhačky jsou prý ale jiný případ.

Kalousek: Stát si letos půjčí o 110 až 140 miliard Kč méně

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek rozhodl o tom, že stát si letos půjčí o 110 až 140 miliard Kč méně. Sníží se tak úrokové náklady. Státní dluh proto klesne meziročně poprvé za 15 let. Kalousek to řekl na tiskové konferenci. Podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 si ministerstvo financí chtělo letos půjčit 230,7 miliardy Kč. Snížení výpůjční potřeby podle něj umožnilo efektivnější řízení likvidity po zprovoznění informačního systému státní pokladny a úprava rozpočtových pravidel. Úsporu úrokových nákladů odhadl na jednotky miliard Kč ročně.

CVVM: Nejvíc jedniček by dostal ombudsman, pětek Věci veřejné

Kdyby mohli lidé známkovat instituce a představitele veřejného a politického života, dostali by stejně jako loni nejvíc jedniček ombudsman a prezident. Jejich hodnocení je sice nejlepší, i tak se ale průměrná známka pohybuje mezi dvojkou a trojkou. Vyplývá to z červnového průzkumu, který stejně jako každý rok na začátku prázdnin zveřejňuje Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejhorší hodnocení si tradičně vysloužily Věci veřejné, ODS a Sněmovna. Ombudsmana Pavla Varvařovského veřejnost ohodnotila průměrnou známkou 2,47, prezident Miloš Zeman dostal na pomyslném vysvědčení 2,87. Žádná další hodnocená kategorie se nad trojku nedostala. Mezi stranami získala nejlepší hodnocení ČSSD, která se známkou 3,17 obsadila třetí příčku žebříčku. Její pozice je podle CVVM v průběhu let prakticky stále stejná.

Na korekce EK by mohla jít miliarda z Národního fondu

Na úhradu části 2,5miliardové korekce, kterou uložila Evropská komise Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad, by se mohl použít miliardový přebytek na účtech Národního fondu. Uvedl to končící ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jednotlivé regionální operační programy podle něj uplatňují vyšší podíl národního financování, než je povinných 15 procent. Evropská komise však proplácí rovných 85 procent i v případech, kdy by její podíl mohl být nižší. "Díky tomu se na účtech Národního fondu (přes který proudí do ČR peníze z evropských fondů) nacházejí prostředky, které je možno použít k částečnému uhrazení korekce. Podle předběžných výpočtů by tyto prostředky mohly činit asi jednu miliardu korun," prohlásil Kalousek. Odcházející ministr přesto trvá na tom, aby korekci hradily ty kraje, které jsou za nesrovnalosti v programech zodpovědné.

Policie má hotov spis pro vydání Dahlgrena z USA

Jihomoravská policie kompletně zpracovala všechny podklady, které jsou nutné pro vydání dvacetiletého Kevina Dahlgrena z USA do České republiky. Je zde podezírán z čtyřnásobné vraždy. Policisté dokumenty předali Krajskému státnímu zastupitelství v Brně. Podklady ministerstvo spravedlnosti připojí ke své žádosti o vydání cizince, řekla mluvčí policie Petra Vedrová. Američan je podezřelý z vraždy čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích; své sestřenice, jejího manžela a jejich dvou synů. Motiv činu není znám. Podle kriminalistů jej může plně objasnit pouze Dahlgren. Je ve vazbě v USA, kam z Brna uprchl. FBI jej zadržela 23. května na letišti ve Washingtonu, a to na žádost jihomoravských kriminalistů. ČR běží od té chvíle šedesátidenní lhůta, v níž musí požádat o vydání cizince. V České republice mu hrozí výjimečný trest, tedy doživotí.

Brněnské biskupství požádalo o vydání žďárské Zelené hory

Brněnské biskupství požádalo koncem minulého měsíce o vydání kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Památku zapsanou na seznamu UNESCO zatím spravuje Národní památkový ústav, vztahují se na ni církevní restituce. Žďárský kněz Vladimír Záleský ČTK řekl, že církev plánuje ponechat tento poutní areál otevřený pro turisty. Do kostela se vrátí pravidelné bohoslužby, které ale nebudou omezovat průvodcovskou službu. Podle Záleského by se převod měl uskutečnit do půl roku, pokud nenastanou komplikace. V nejbližší době už by se farnost po dohodě s památkáři chtěla postarat o některé nutné opravy kostela.

Průmyslová výroba v ČR se vrátila k meziročnímu poklesu

Průmyslová výroba v květnu meziročně reálně klesla o 2,2 procenta po dubnovém růstu o půl procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů byla vyšší o 0,7 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 6,1 procenta, informoval Český statistický úřad. V dubnu se přitom průmyslová produkce poprvé po pěti měsících meziročního poklesu přehoupla do růstu.

České stavebnictví prohloubilo propad na 15,5 procenta

České stavebnictví v květnu prohloubilo propad. Stavební výroba v pátém měsíci letošního roku meziročně klesla o 15,5 procenta po dubnovém poklesu o 11,4 procenta. Vydaných stavebních povolení ubylo meziročně téměř o pětinu, snížil se také počet zahájených a dokončených bytů. Informoval o tom Český statistický úřad.

Podle analytiků české stavebnictví, které je už šestým rokem v recesi, stále nenarazilo na své dno. Odhadují, že se odvětví bude propadat po celý letošní rok. Podle Vladimíra Pikory ze společnosti NextFinance chybí peníze všem, proto stavby odkládají veřejní i soukromí investoři.

Zahraniční obchod skončil v přebytku 29 miliard

Zahraniční obchod skončil v květnu v přebytku 28,8 miliardy korun, což je meziročně o 6,7 miliardy korun více. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů meziročně klesly, vývoz o 0,8 procenta a dovoz o 3,7 procenta, informoval Český statistický úřad.

Kolektivní vyjednávání v OKD: strany navrhují zprostředkovatele

Odbory a vedení těžební firmy OKD se stále nedohodly na nové kolektivní smlouvě. Obě strany už navrhly své zprostředkovatele, kteří by situaci měli vyřešit. ČTK to řekli zástupci odborů a OKD. O kolektivní smlouvě, která by měla platit pět let od roku 2013 do roku 2017, začali odboráři s vedením firmy jednat už loni v srpnu, vyjednávání se tedy táhnou téměř rok."V souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání jsme požádali o zprostředkovatele a také jsme ho navrhli," řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Mluvčí OKD Marek Síbrt řekl, že jednání jsou s ohledem na delší období, po které by smlouva měla platit, a komplikovanou ekonomickou situaci náročná a do jejich ukončení je firma nebude detailněji komentovat.

Nečase udivila a zklamala zpráva EP o porušování práv v Maďarsku

Postup Evropského parlamentu (EP) vůči Maďarsku zklamal a hluboce udivil českého premiéra v demisi Petra Nečase (ODS). Zpráva EP z minulého týdne pranýřuje prohřešky maďarské vlády proti základním demokratickým principům a žádá nápravu. Nečas podle svého prohlášení pro média nepochybuje o tom, že Maďarsko je demokratický stát, má naopak pochybnosti o legitimitě usnesení samotného parlamentu. "Není přijatelné, aby jakékoli parlamentní těleso prostou většinou politicky rozhodovalo o tom, zda jsou či nejsou v některém členském státě dodržována základní práva, a to právě proto, že samo toto rozhodování nesmí být v žádném případě politické," podotkl ministerský předseda.

Studie: Úřady nevyplácejí dávky na bydlení jednotně, někde dávají víc

Úřady práce nevyplácejí podle studie vládní Agentury pro sociální začleňování doplatky na bydlení v celé zemi jednotně. Někdy se tak lidé v tísni stěhují za vyššími dávkami, těmi pak platí za předražené ubytování. Příspěvky od státu putují většinou přímo na účty majitelů ubytoven. Stanovení stropu na doplatky na bydlení nemělo na ceny podstatný vliv a "obchod s chudobou" neomezilo. Uvádí to zpráva z výzkumu, kterou agentura poskytla ČTK. I když se výzkum zaměřil jen na jihočeské Větřní, podle autorů podobná situace panuje i jinde v republice. Zjištění proto mohou být obecnější. "Nejednotná praxe výplaty dávek může v důsledku vést ke směřování migrace znevýhodněných rodin a jednotlivců do určitých lokalit, kde je úřad práce při výplatě dávky ´štědřejší´," uvedli autoři zprávy.

Protonové centrum jednalo s VZP o možnostech léčby jejích klientů

Pražské Protonové centrum nabídlo Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), že do konce roku bude léčit 450 jejích klientů. Netrvá letos na počtech daných na rok dokumentem, který VZP odmítá uznat. ČTK to řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že VZP nabídku analyzuje pro právní i odborné stránce, pak se vyjádří. Soukromé Protonové centrum na Bulovce nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou, usiluje o naplnění kapacity klienty ze zahraničí. Zatím se mu prý podařilo nasmlouvat léčení pacientů ze Slovenska a Německa. Centrum bylo vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun. Spor s českými pojišťovnami začal, když VZP odmítla uznat platnost smlouvy o smlouvě budoucí. VZP dala na centrum trestní oznámení, centrum podalo žalobu na zaplacení smluvní pokuty k rozhodčímu soudu.

Na Prázdniny v Telči přijede australský kytarista Tommy Emmanuel

Největším tahákem letošního 31. ročníku festivalu Prázdniny v Telči je vynikající australský kytarista Tommy Emmanuel. Festival začne 26. července a během 17 dnů vystoupí více než stovka kapel. Hlavní scénu na nádvoří telčského zámku otevře Radůza s písničkářem Justinem Lavashem. Během festivalu vystoupí Hradišťan, Vladimír Mišík, Mňága a Žďorp, Ivan Mládek, Spirituál Kvintet, Michal Prokop a Druhá tráva. Po loňském úspěchu se vrátí slovenská zpěvačka Szidi Tobias. Návštěvníci se mohou těšit i na zahraniční hosty. S irským triem Sliotar zahraje londýnský písničkář s irskými kořeny J. Eoin. S českou Asonancí vystoupí dánská kapela Tradish, přijede nizozemský orchestr Kladderadatsch. V závěru festivalu vystoupí americký hráč na foukací harmoniku Charlie McCoy.

Vsetín si připomene svou templářskou historii

Vsetín si připomene svou templářskou historii již třetím ročníkem Templářských slavností. Uskuteční se v neděli 18. srpna na Horním náměstí. S pověstmi opředeným řádem jsou spojeny úplné počátky trvalého osídlování krajiny okolo řeky Bečvy. Slavnosti nabídnou středověkou hudbu, jarmark, rytířské souboje, jízdu na koni, řemeslnické dílny i večerní ohňovou show. Ve Staré radnici bude k vidění unikátní svazek dokumentů z vatikánského archivu Processus contra Templarios nebo-li Proces proti templářům. První zprávy se vztahují k samému začátku osídlování tohoto území. Vsetín (Setteinz), který byl majetkem templářských rytířů 11 let, přechází roku 1308 do nájmu Voka z Kravař. Je to krátce poté, co řád upadl do nemilosti. Na nátlak krále Filipa IV. a se souhlasem papeže začalo ve Francii v roce 1307 rozsáhlé zatýkání templářů, v roce 1310 jich přes 50 skončilo na hranici. Řád byl oficiálně zrušen v roce 1312.

International Humanity staví česko-slovenskou kliniku v Malawi

Za účasti více než tisíce místních obyvatel položil předseda česko-slovenské humanitární organizace International Humanity Rastislav Maďar základy nové nemocnice pro obyvatele chudých venkovských oblastí v africké Malawi. Ve východní části země, nedaleko hranice se Zambií, vyroste nemocnice se spádovou oblastí přes 400.000 obyvatel. Přinese to dostupnost zdravotní péče téměř devíti stovkám vesnic, které byly dosud bez jakékoli lékařské pomoci. Výstavba proběhne ve třech etapách. Na provozu nemocnice se bude podílet místní personál i dobrovolníci z Evropy, zejména z České republiky a Slovenska. Organizace International Humanity podporuje vedle zdravotnických projektů i vzdělávací projekty a udržitelný rozvoj komunit.

Mikulov zve turisty na noční prohlídky zámku, hrobky i jeskyně

Mikulov zve turisty o prázdninách na noční prohlídky. Nejprve je před třemi lety začali pořádat ochotníci v Ditrichštejnské hrobce, loni se k akci přidal zámek a letos si lze nově za svitu svíček prohlédnout i jeskyni Na Turoldu. ČTK to řekla Lenka Křivánková ze společnosti Mikulovská rozvojová. "Noční prohlídky jsme zavedli, protože jsme vycházeli z toho, že přes den chtějí být turisté u vody, procházejí si Pavlovské vrchy nebo jsou na výletě na lodi či na kole," uvedla. Loni o prázdninách si za tmy prohlédlo zámek i nedalekou hrobku 1500 turistů. Zájem o tyto akce vzrůstá. Prohlídky se konají vždy od 20:00 do 22:00. Při nočních prohlídkách se příchozí v hrobce setkají s Bílou paní. Divadelníci pro ně připravili scénky, v nichž prezentují historii i dějiny rodu Ditrichštejnů, kterých je v tomto objektu pohřbeno kolem padesáti.

Sport

Česká tenistka Sandra Záhlavová prohrála v prvním kole antukového turnaje v Budapešti 1:6, 6:4 a 6:7 s domácí Agnes Buktaovou. Devatenáctiletá Maďarka se přitom pohybuje až v páté stovce světového žebříčku a do hlavní soutěže se dostala jen díky divoké kartě od pořadatelů.

Nejméně 77 sportovců bude mít česká výprava na olympijských hrách v Soči. Takový je aktuální stav nominace, přičemž zástupci Českého olympijského výboru počítají s účastí kolem stovky reprezentantů a stejného počtu doprovodu. Na tiskové konferenci v Praze to řekl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. Nejpočetněji budou ve výpravě zastoupeni lyžaři, kteří zatím mají v součtu všech disciplín 39 míst. Hokejistů do Soči pojede 25, deset míst mají biatlonisté, dvě krasobruslaři a jedno rychlobruslaři.

Českým volejbalistům přisoudil los v semifinále Evropské ligy favorizované Belgičany, kteří v základní části vyhráli všech 12 zápasů. V sobotu na Final Four v tureckém Marmarisu odehrají první zápas od 14:00 SELČ, pak nastoupí domácí Turci proti Chorvatům. "Jestli chceme Evropskou ligu vyhrát, a my se o to chceme pokusit, tak musíme porazit kohokoli," řekl ČTK asistent trenéra Zdeněk Šmejkal, který si myslel, že Češi budou hrát v semifinále s domácím Tureckem. "Netrefil jsem se," pousmál se.

Počasí v úterý

Slunečno, teploty 24 až 28 stupňů Celsia