Zprávy

0:00
/
0:00

ČR by mohla v roce 2015 střežit vzdušný prostor Pobaltí

Česká republika by mohla v roce 2015 opět střežit vzdušný prostor pobaltských zemí. Po setkání se svým lotyšským protějškem Valdisem Dombrovskisem to novinářům řekl premiér Petr Nečas. České stíhačky už loni po čtyři měsíce pobaltské členy aliance chránily."V roce 2015 jsme připraveni tuto misi zopakovat," řekl Nečas. Nečas se s Dombrovskisem shodli, že vztahy obou zemí jsou dobré a obě země chtějí zvýšit i ekonomickou spolupráci. Podle Nečase čeští podnikatelé, kteří premiérovu delegaci doprovázejí, jednají rovněž o spolupráci v zemích Společenství nezávislých států, které po rozpadu Sovětského svazu vytvořily bývalé sovětské republiky s výjimkou tří pobaltských. ČR podle Nečase také podporuje vstup Lotyšska do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Sněmovna schválila odebrání platu vězněným zákonodárcům

Věznění zákonodárci zřejmě ztratí nárok na plat a náhrady za náklady spojené s jejich funkcí člena Parlamentu. Přijít mají také o další benefity, jako je například kancelář v jejich regionech. Změnu přináší novela zákona o platech ústavních činitelů, kterou Sněmovna schválila. Normu nyní dostane k projednání Senát. Předloha by se mohla aktuálně týkat Romana Pekárka (dříve ODS), kterého soud poslal do vězení na pět let za korupci. Podle něj také dostala neformální název "Lex Pekárek". Předkladatelé novely z řad občanských demokratů změnu zákona zdůvodnili tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat svůj mandát.

Poslanci podpořili úpravu splátek při převodu státní půdy

Možnost splácet zemědělskou půdu nakoupenou od státu by měla zemědělcům zůstat i v případě, že tuto půdu převedou na své přímé příbuzné nebo na firmy a družstva, v nichž působí. Návrh skupiny poslanců v čele s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS) v prvním kole podpořila Sněmovna. Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu, která míří do zemědělského výboru, obsahuje také požadavek na zrušení minimálního nájemného za státní zemědělskou půdu.

Zápisy do katastru mají být spolehlivější, schválila Sněmovna

Větší spolehlivost zápisů do katastru nemovitostí má přinést návrh nového zákona o katastru, který schválila Sněmovna. Poslanci nepřijali kontroverzní ustanovení, podle kterého by převodní smlouvy museli sepisovat až na některé výjimky advokáti. Předloha by ale měla majitele více ochránit před možnými podvodnými vklady. Norma, jež nyní míří k posouzení do Senátu, také zpoplatňuje některé úkony. Nový zákon nemění základní správní poplatek 1000 korun za zápis do katastru. Zavádí ale poplatek například za výmaz zástavního práva, který je nyní zdarma. V normě se neobjeví ani povinné advokátní smlouvy při převodu nemovitostí, které by byly v registru Advokátní komory.

Sněmovna podpořila novelu zavádějící transparentní účty stran

Sněmovna podpořila v prvním kole vládní novelu, podle níž by strany své hospodaření měly vést na transparentních účtech a výroční zprávy o něm zveřejňovat na internetu. Obsah předlohy se poslanci pravděpodobně pokusí ještě rozšířit o ustavení nezávislého dohledového orgánu, který by vymáhal plnění nových povinností politických stran. Opoziční ČSSD chce navíc alespoň omezit sponzorování stran. O vznik dohledového orgánu, jehož ustavení vláda odmítla, usiluje vicepremiérka a předsedkyně nejmenší vládní strany LIDEM Karolína Peake. Přístup k takzvanému transparentnímu účtu by měl být zdarma na webu. Návrh ministerstva vnitra vedle výročních zpráv počítá také s možností žaloby ve správním soudnictví, pokud budou mít lidé podezření, že strana nebo hnutí porušily pravidla hospodaření, například když přijmou bezúplatně dar.

Zeman odmítl jmenovat Putnu profesorem, rektor chce vysvětlení

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat akademika Martina C. Putnu profesorem. Důvody veřejně nesdělil s tím, že nechce Putnu ponižovat. Pokud by se prý ale literární vědec obrátil na soud, důvody zveřejní. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl už požádal Hrad o vysvětlení. Putna řekl, že celou věc nyní nechá v řešení univerzitě. Jmenování profesorů je sice pravomocí prezidenta, v minulosti ale hlava státu návrhy akademické obce v naprosté většině respektovala. Putna však patří mezi Zemanovy kritiky. Podle premiéra Petra Nečase je případné nejmenování pouze Zemanova věc. Ústavní právník Jan Kysela se domnívá, že proces výběru univerzitních profesorů je ryze odborný, a to, že Zeman odmítá respektovat názor vědeckých rad, je zcela neudržitelný, zpolitizovaný a svévolný krok. Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Ocenění došla řada jeho knih, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Zeman kritizuje důchodovou reformu, chce změnu valorizace penzí

Prezident Miloš Zeman kritizoval vládní důchodovou reformu. Pokud by se podle něj plně realizovala, odsála by do druhého pilíře peníze ze státního systému a zhoršila pozici důchodců. Zeman také navrhl změnu valorizace penzí. Důchodci by podle něj neměli dostávat přidáno podle procent, ale pevnou částku. Hlava státu to uvedla v krátkém projevu na zasedání Rady seniorů ČR. Zeman by rovněž by byl rád, kdyby církve část prostředků, které dostanou v církevních restitucích, daly na vybavení sítě hospiců, míst pro důstojnější umírání. Zeman řekl, že to navrhne kardinálovi Dominiku Dukovi.

EK schválila Agrofertu nákup německých pekáren Lieken

Evropská komise schválila odkoupení německého pekárenského řetězce Lieken AG skupinou Agrofert Holding od italské potravinářské společnosti Barilla. Komise to uvedla v tiskovém prohlášení. Evropská komise, která v EU plní mimo jiné funkci antimonopolního úřadu, konstatovala, že navrhovaná akvizice neohrozí konkurenční prostředí v České republice a na Slovensku, tedy v hlavních zemích působnosti Agrofertu. Agrofert Holding slovensko-českého podnikatele Andreje Babiše je jedničkou českého zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu.

Lidé objednali spořicí dluhopisy za 18,5 mld. Kč

Lidé si k pátku objednali spořicí státní dluhopisy za 18,5 miliardy korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ministerstvem financí. To dobu na objednávky kvůli velkému zájmu zkrátilo do pátku, původní termín byl do konce května. V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň.

Objem bankovních úvěrů stoupl na pět pct na 2,41 bilionu Kč

Objem bankovních úvěrů stoupl na konci března meziročně o 4,6 procenta. Za první tři měsíce roku se tak zvýšil o 49,4 miliardy Kč na 2,41 bilionu korun. Sazby úvěrů klesají, zvyšuje se ale lehce podíl nesplácených úvěrů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká bankovní asociace. Meziroční dynamika nárůstu úvěrů nefinančním podnikům se v březnu zrychlila na 2,6 procenta z 2,1 procenta v únoru. Stojí za tím hlavně střednědobé úvěry, které rostly o sedm procent. U úvěrů krátkodobých, tedy především těch provozního charakteru, jsou znát důsledky zpomalení ekonomické aktivity. Objem úvěrů poskytnutých obyvatelstvu se zvýšil o 3,4 procenta. Hlavní zásluhu na tom mají hypoteční úvěry, jejichž portfolio je ještě relativně mladé a nové objemy výrazně přispívají k celkovému růstu zůstatků.

Profesia.cz: Počet absolventů škol roste, míst pro ně ubývá

Zatímco počet absolventů škol roste, míst pro ně ubývá. Za posledních 12 měsíců zaměstnavatelé zveřejnili na pracovním portálu Profesia.cz 11 procent nabídek vhodných pro absolventy středních škol s maturitou, o rok dříve byl tento podíl 13 procent. Pro absolventy magisterského studia na vysoké škole je jen devět procent nabídek, před rokem jich bylo 11 procent. Tento trend potvrdily i personální agentury.Data serveru Jobs.cz ukazují na to, že počet míst pro absolventy se z výraznějších propadů v druhé polovině loňského roku posouvá do fáze stagnace. Proti loňskému dubnu byl letos počet míst vhodných pro absolventy o pět procent nižší, přesto se však drží nad úrovní z let 2009 a 2010, kdy kulminovala první vlna krize. Za posledních pět let se kvůli slabším ročníkům snížil počet absolventů středoškolského vzdělání řádově o deset procent, počet studentů vysokých škol se od roku 2001 zdvojnásobil na 400.000.

Úřad zakázal kamery snímající řidiče v autobusech Student Agency

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zakázal umístění kamer v autobusech Student Agency, které by měly monitorovat prostor pro řidiče a stevarda. Umístění kamer v přední části vozidla by byl nedůvodný a nepřiměřený zásah do soukromí zaměstnanců, informoval úřad. Podle Student Agency měl systém zvýšit bezpečnost zaměstnanců. Firma s verdiktem nesouhlasí a je připravená se obrátit na soud, který je po zamítnutí rozkladu podaném Student Agency poslední instancí. Kromě požadovaných kamer snímajících zaměstnance Student Agency využívá kamery snímající vozovku před autobusem a zavazadlový prostor. S tímto využitím kamer ale ÚOOÚ problém nemá a registraci těchto kamer v minulém roce povolil.

Proces se šéfem Tatry Adamsem kvůli údajné korupci začne v červnu

Dlouho očekávaný proces s šéfem automobilky Tatra Ronaldem Adamsem, který je podezřelý z korupce, začne u brněnského městského soudu 6. června. Řekla to mluvčí soudu Gabriela Stočková. Adamsovi hrozí až pět let vězení za to, že podle spisu nabídl úplatek 20 milionů korun za získání zakázky pro českou armádu. Adams údajně nabídl úplatek při jednání o dodávce terénních vozidel armádě. Z korupce jej obvinil někdejší ministr obrany Martin Barták, který je rovněž v případu obžalován. O úplatku údajně hovořili na brněnském veletrhu IDET v roce 2009. Obžaloba je podle dostupných informací postavena právě na svědectví Bartáka. Manažer svoji účast na korupci odmítá.

Z Aše do Německa povede železnice nejdříve v roce 2014

Obnova železniční tratě z Aše do německého Selbu se protáhne. Uvedení do provozu, které se původně zamýšlelo už letos, bylo posunuto na prosinec 2014. Vyplynulo to z jednání Česko-bavorské pracovní skupiny, která na přípravě obnovení trati pracuje. Důvody odložení zahájení provozu jsou na obou stranách hranice, sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. V Německu se musí oproti prvotním předpokladům konat samostatné stavební řízení pro výstavbu železničního mostu přes silniční obchvat obce Erkersreuth. Kromě toho se kvůli požadavkům na ochranu životního prostředí začalo s odstraňováním náletových dřevin na drážním tělese až loni v listopadu. Plánovaná příprava stavebního místa a zaměřování tak mohla začít až ltos v březnu.

Počty moderních přístrojů ve zdravotnictví za pět let stouply

České zdravotnictví si pořídilo v letech 2006 až 2011 řadu moderních přístrojů pro diagnostiku i léčbu, jejich počty stouply z 21.100 na 25.400 a počty provedených vyšetření a ošetření na tisíc obyvatel z 2358 na 2642, uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky. Od ledna 2014 by v Česku měl fungovat jednotný registr bezpečných a účinných zdravotnických prostředků, kam patří i tyto nákladné přístroje. Nejširší skupinu představují přístroje využívající záření, v roce 2011 jich bylo 8414, to je o 1200 víc než v roce 2006. Na milion obyvatel v roce 2011 bylo 801 rentgenů, o 14 procent víc než v roce 2006. Provedeno na nich bylo 14,5 milionu výkonů,

Kontroly cisteren u hranic zadržely pohonné hmoty za 3,5 mil. Kč

Pracovníci finanční a celní správy při kontrolách cisteren u hraničních přechodů zadrželi pohonné hmoty za 3,5 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Jejich prodejem by vznikl daňový únik 1,2 milionu korun, sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová. Akce byla zaměřená právě proti daňovým únikům při dovozu pohonných hmot ze zahraničí a finanční správa plánuje další podobné kontroly. U sedmi cisteren pracovníci finanční správy zjistili, že příjemcem je podle dokladů společnost, která má neuhrazenou DPH v řádu milionů korun. Daňové úniky z paliv podle odhadů finanční správy dosahují ročně pět až osm miliard korun.

Pavel: Za úspěchy v Afghánistánu stojí i respekt k tamní kultuře

Za úspěchy českých vojáků v Afghánistánu stojí i respekt ke kulturním a náboženským zvláštnostem tamních obyvatel. Na slavnostním ceremoniálu v památníku na Vítkově to řekl náčelník generálního štábu Petr Pavel. Armáda na slavnosti ocenila vojáky pátého poradního týmu, který v nebezpečné provincii Vardak cvičil jednotku afghánské národní armády. Náčelník štábu prý považoval za čest, když afghánský prezident Hamíd Karzáí ocenil citlivost a takt českých vojáků vůči kulturním a náboženským zvláštnostem v zemi. Podle Pavla se výcvik vojáků před nasazením v zahraničí zaměřuje i na tuto oblast. Vojáci poradního týmu obdrželi medaile za službu v zahraničí, odznaky za bojový kontakt, čestné odznaky za zásluhy a záslužné kříže ministra obrany.

V Děčíně hořela prodejna nábytku, hasiči evakuovali 200 lidí

V Děčíně hořel od čtvrtečního večera sklad a prodejna nábytku, hasiči evakuovali z okolního sídliště Staré Město zhruba 200 lidí. Kolem půlnoci se mohli vrátit domů. Na místo se sjelo 15 hasičských jednotek, požár je pod kontrolou, řekl mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Příčiny požáru ani vzniklé škody zatím nejsou známy.

Zemřel strážný, který se ve věznici Bělušice střelil do hlavy

Strážný, který se ve čtvrtek ve službě střelil do hlavy ve věznici v Bělušicích na Mostecku, svému zranění podlehl. Zemřel v ústecké nemocnici, řekl Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní, která nemocnici v Ústí nad Labem spravuje. "Muž podlehl smrtelnému zranění," uvedl mluvčí. Bližší informace nemocnice poskytovat nebude. Muž se podle vězeňské služby střelil při službě ve strážní věži služební zbraní. Podle náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka, který ve čtvrtek do věznice přijel, lze zavinění druhé osoby podle předběžných zjištění vyloučit.

V příštím týdnu projedou Moravou účastníci závodu Gumball 3000

Příští týden, a to patrně ve čtvrtek, by měli projet Moravou účastníci nejznámějšího nelegálního závodu luxusních aut Gumball 3000. Jeho trasa vede letos z Kodaně do Vídně. Sto špičkových vozů, mezi nimiž bude i auto filmového hrdiny Batmana, by mělo projekt z Ostravy přes Brno do Mikulova. Ředitel jihomoravské policie a někdejší šéf republikové dopravní policie Leoš Tržil nepředpokládá, že by s účastníky Gumballu měly být větší problémy. Novinářům řekl, že D1 je místy v natolik špatném stavu, že by si závoděním na této dálnici mohli sami způsobit škodu na luxusních vozidlech. Podle policie budou potřebovat účastníci Gumballu na projetí Moravy zhruba čtyři hodiny. Předpokládají, že z Ostravy pojedou po R 46 do Olomouce a Vyškova, kde se napojí na D1. U Brna by pak s největší pravděpodobností mohli pokračovat po R52 směrem na Mikulov. Mohou ale zvolit i druhou trasu po D2 přes Břeclav.

Berlínské Židovské muzeum vystavuje dílo kreslíře z Terezína

Berlínské Židovské muzeum vystavuje kresby, které tajně vytvořil český židovský kreslíř Bedřich Fritta během internace v terezínském ghettu. Umělec byl po jejich odhalení poslán do Osvětimi, kde v roce 1944 zemřel. Bedřich Fritta (vlastním jménem Fritz Taussig) od počátku třicátých let coby karikaturista pravidelně přispíval do českého satirického časopisu Simplicus. Do Terezína byl deportován v prosinci 1941 a byl pověřen vedením kanceláře, která zpracovávala stavební a technické plány, grafy, statistiky a zprávy. Kromě toho se však Frittovi podařilo vytvořit rozsáhlý soubor kreseb, v nichž tuší zachytil skličující a zároveň absurdní realitu života v ghettu. Berlínská výstava s názvem Bedřich Fritta: kresby z terezínského ghetta zahrnuje 36 velkoformátových děl a 25 skic. Potrvá do 25. srpna.

Český rozhlas na sobotní 90. výročí připravil den otevřených dveří

Český rozhlas na sobotu 18. května připravil den otevřených dveří. Návštěvníky budovy na Vinohradské třídě a v Římské ulici v Praze přivítá průvodce, který jim podá odborný výklad o historii a současnosti rozhlasového vysílání. Den otevřených dveří se koná i ve většině regionálních stanic. Akce se uskuteční u příležitosti 90 let pravidelného rozhlasového vysílání. V pražských rozhlasových budovách bude připravena prohlídka vysílacích studií, setkání s lidmi, kteří vysílání připravují a řada koncertů a doprovodných programů. Návštěvníci se budou moci seznámit také s prací přenosových vozů. Ukázku živého vysílání chystá například stanice Dvojka, Vltava, D-dur a Jazz. V rámci celodenní akce se uskuteční i prezentace nové stanice mluveného slova Český rozhlas Plus, která předvede technickou novinkou - zvukový laser.

Československo stalo po Británii druhou evropskou zemí, v níž pravidelně rozhlas vysílal. V pátek 18. května 1923 bylo zahájeno první pravidelné vysílání přesně ve 20 hodin a 15 minut. Jeho počátky byly velice svízelné. První provizorní studio bylo zřízeno ve skautském stanu poblíž vysílací stanice ve Kbelích u Prahy, chyběly zkušenosti i finanční prostředky. Program prvního vysílacího dne zajišťovali členové orchestru bia Sanssouci.

SOČR zahraje na Pražském jaru v den 90. výročí Českého rozhlasu

V sobotu vystoupí na festivalu Pražské jaro Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR). V pražském Rudolfinu pod vedením dirigenta Ondreje Lenárda zazní díla Bedřicha Smetany, Jana Klusáka a Hectora Berlioze. Ve Fantazii pro klavír Jaroslava Ježka vystoupí Igor Ardašev. Informovala o tom za SOČR Jitka Novotná. "Rozhlasoví symfonici připomenou narozeniny své domovské instituce, a vedle toho i 150 let od vzniku Umělecké besedy. Pochopitelně zazní skladby autorů, kteří byli či jsou, ať už přímo nebo skrze svůj umělecký odkaz, s oběma institucemi v úzké vazbě," uvedla Novotná. Koncert vysílá přímým přenosem Český rozhlas Vltava a jeho živý videopřenos se objeví na YouTube a webu rozhlas.cz/klasika. "Český rozhlas si uvědomuje sílu obrazového záznamu. V současnosti nabízíme na internetu desítky vysoce kvalitních videopřenosů ročně," sdělil vedoucí oddělení nových médií Českého rozhlasu Alexandr Pícha.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych otočil na antukovém turnaji v Římě zápas se světovou jedničkou Novakem Djokovičem a po výhře 2:6, 7:5 a 6:4 postoupil do semifinále. Sedmadvacetiletý Čech prohrával 2:6 a 2:5, přesto srbského favorita podruhé v kariéře a po sérii jedenácti proher porazil.

Hokejoví útočníci Radek Dlouhý a Marek Hovorka budou v extraligové kariéře pokračovat v Karlových Varech. Oba hráči přicházejí na západ Čech na roční hostování s opcí. Klub o tom informuje na svých oficiálních internetových stránkách.

Po sedmi zápasech skončila vítězná série tenistky Barbory Záhlavové-Strýcové. Česká hráčka podlehla ve čtvrtfinále turnaje kategorie ITF Sparta Prague Open Slovence Janě Čepelové 7:6, 1:6 a 5:7. Poslední českou zástupkyní ve dvouhře ve Stromovce zůstává obhájkyně titulu Lucie Šafářová, která bude hrát čtvrtfinále s Monikou Puigovou z Portorika.

Návrat fotbalisty Tomáše Řepky na trávník v soutěžním utkání je stále reálnější. Sportovní ředitel druholigového Baníku Most už nastoupil v přípravném utkání proti divizní Souši. Odehrál první poločas při výhře 3:2. Góly do mostecké sítě padaly až po změně stran.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil zajel v úvodních trénincích na nedělní Velkou cenu Francie ve třídě Moto3 třináctý čas. V MotoGP byl navrátilec Karel Abraham osmnáctý, Lukáš Pešek poslední čtyřiadvacátý.

Prezident hokejového svazu Tomáš Král po vyřazení české reprezentace ve čtvrtfinále mistrovství světa se Švýcarskem uvedl, že nevidí důvod pro odvolání kouče Aloise Hadamczika. Je tak velmi pravděpodobné, že současný hlavní trenér povede tým i v příštím roce na olympijských hrách v Soči.

Cyklista Roman Kreuziger přiznal, že v minulosti spolupracoval s italským lékařem Michelem Ferrarim, který byl v Itálii potrestán zákazem působit v cyklistice kvůli dopingovým praktikám. Český jezdec tvrdí, že sám nikdy nedopoval. Teoreticky by mohl dostat zpětně trest za spolupráci s Ferrarim, jako se to stalo italským závodníkům Filippu Pozzatovi a Michele Scarponimu. Český svaz ale o ničem takovém v současnosti neuvažuje.

Počasí v sobotu:

Zpočátku bude oblačno až zataženo a přeháňky, ojediněle bouřky. Během dne mají srážky od ustávat. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.