Zprávy

Zeman chce euro do pěti let a důraznější boj s terorismem

Prezident Miloš Zeman si dokáže představit, že Česká republika v dohledné budoucnosti přijme euro. V rozhovoru pro sobotní vydání německých regionálních novin Passauer Neue Presse prohlásil, že Česko by se mohlo členem eurozóny stát během pěti let. Německý list připomíná, že Zemanův předchůdce Václav Klaus se k přijetí společné evropské měny stavěl odmítavě. Zeman se v rozhovoru vyslovil i k budoucí podobě Evropské unie a zdůraznil, že nesouhlasí s přijetím Turecka. Přidružení Ruska si naopak představit dovede, i když v horizontu 20 let. Zahraničně politickou prioritou EU by se pak podle Zemana měl stát boj s terorismem "včetně islámského terorismu". Nový český prezident by si přál, aby se Česko na tomto boji více podílelo.

Pokud jde o vztah České republiky k Německu, Zeman popřel, že chtěl v prezidentském volebním souboji s Karlem Schwarzenbergem sbírat body s pomocí protiněmeckých stereotypů. Svůj dřívější výrok o tom, že sudetští Němci byli pátou kolonou Adolfa Hitlera, ale Zeman obhajuje. Tento fakt podle něj po druhé světové válce "historici všeobecně přijali". Zeman nevidí důvod, proč by hodnocení minulosti mělo ovlivňovat nynější a budoucí vztahy Česka s Bavorskem.

Nečas v květnu navštíví Rusko, sejde se i s premiérem Medveděvem

Předseda vlády Petr Nečas koncem května navštíví Rusko, sejde se i s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem. Doprovodí ho početná skupina zástupců českých firem. Informoval o tom mluvčí kabinetu Jan Hrubeš. Kromě Moskvy navštíví Nečas i vybrané ruské regiony. Medveděv, tehdy ještě jako ruský prezident, se s Nečasem v Praze sešel v prosinci 2011. Už tehdy spolu hovořili o plánované dostavbě Temelína. Jedním z uchazečů o obří zakázku je rusko-české konsorcium vedené státní společností Rosatom. Jihočeskou jadernou elektrárnu chtějí dostavět i americko-japonský Westinghouse a francouzská Areva. Posledně jmenovanou společnost ale ČEZ z tendru vyřadil, Areva se snaží do soutěže vrátit. Zahraniční obchod mezi ČR a Ruskem v posledních letech roste. Loni podle odhadů ze září 2012 poprvé v historii překročil hranici šesti miliard amerických dolarů (zhruba 119 miliard korun). Předloni české firmy zvýšily vývoz do Ruska o bezmála 50 procent na 5,2 miliardy dolarů. Dovoz z Ruska se zvýšil o téměř pětinu na 8,1 miliardy dolarů. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba loni Rusko označil za jednu z priorit českého zahraničního obchodu.

Kubice: Spolupráci Bradáčové s Martincem si už neumím představit

Ministr vnitra Jan Kubice si neumí představit další spolupráci pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové a šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Důvodem je tvrzení Bradáčové o tom, že na ni policie připravuje kauzu, což šéf útvaru popírá. Kubice to řekl v České televizi. Sporem se zabývá policejní prezident Martin Červíček a jeho vnitřní kontrola, do případu se již dříve vložil také ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který se Bradáčové zastal. S šéfem vnitra souhlasil opoziční poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), podle něj konflikt vypadá "trošku jako souboj andělů", protože Martinec i Bradáčová mají důvěru veřejnosti a těžko si představit, že se vzájemně obviňují bez důkazů. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uvedl, že vztah žalobce a finanční policie vyžaduje těsnou spolupráci a na obou stranách musí fungovat důvěra. Bradáčová koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté podle informací médií prověřují i manžela vrchní státní zástupkyně Tomáše Hájka, se kterým ale Bradáčová tři roky nežije. Po vysílání žalobkyně řekla, že na ni kauzu vyrobil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Odvolaný šéf ÚSTR Herman chce omluvu

Daniel Herman chce od několika členů rady, která ho odvolala z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), omluvu za poškození dobrého jména. V televizním pořadu také řekl, že výpověď dostal neplatně, protože nebyla projednaná s odbory a ani mu nikdo nenabídl jiné místo. Herman tak odpověděl na otázku, zda hodlá podniknout nějaké právní kroky, jak před několika dny naznačoval. Hermana tento měsíc odvolala hlavní rada ústavu s odůvodněním, že není spokojena s jeho prací. Odvolaný ředitel, ale i ODS to označují za politicky účelový krok, hlavní rada je podle nich ovládána levicí. Odvolání interpretují jako výraz spolupráce ČSSD a KSČM. Sociální demokraté se proti tomu ohradili, totéž učinili někteří členové hlavní rady, která má právo šéfa ústavu odvolat.

Průzkum MF: Česká ekonomika letos klesne o 0,1 procenta

Česká ekonomika letos klesne v průměru o 0,1 procenta, vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí. V roce 2014 by měla ekonomika stoupnout o 1,5 procenta. Následně by měl ekonomický růst zrychlit na 2,2 procenta v roce 2015 a 2,5 procenta v roce 2016. Samotné ministerstvo financí přitom letos očekává stagnaci hrubého domácího produktu, Česká národní banka pro letošek předpokládá pokles HDP o 0,3 procenta. Příští rok by ekonomika měla podle ministerstva růst o 1,2 procenta a podle ČNB o 2,1 procenta. Mezinárodní měnový fond počítá letos s růstem o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta. Evropská komise v únorové prognóze odhadla, že tuzemská ekonomika bude letos stagnovat. Mzdy a platy by měly v letošním roce nominálně stoupnout o 1,4 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Po odečtení inflace tak letos platy zřejmě reálně klesnou. Nominální růst mezd by měl pokračovat i v dalších letech až na 3,5 procenta v roce 2016.

ČT: Baptisté definitivně odmítli finanční náhradu od státu

Bratrská jednota baptistů jako jediná z tuzemských církví definitivně odmítla církevní restituce. Už v únoru její zástupci oznámili, že se státem nepodepíšou smlouvu o finančním odškodnění. Rozhodnutí nepřijmout více než 200 milionů potvrdil sjezd, na který se do Chebu sjelo 64 delegátů, uvedla Česká televize. Peníze zůstanou státu. Baptisté, ke kterým se podle ČT hlásí téměř 3000 lidí, mají podle státu nárok na 227 milionů korun. Delegáti ale tvrdí, že částka je příliš vysoká. Všech 16 dalších církví už smlouvu se státem o finančních kompenzacích podepsalo. Církve podle schváleného zákona od státu dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim bude také vyplaceno celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Opozice zákon kritizuje a podala na něj stížnosti k Ústavnímu soudu.

Policie nabere přes 500 lidí

Policie přijme letos více než 500 nových policistů, ministerstvo vnitro jí na to dá zhruba 200 milionů korun, které ušetřilo. V pořadu České televize to řekl ministr vnitra Jan Kubice. láda loni schválila to, že letos bude ve sboru 39.000 policistů (přesně 38.996). Kubice ale řekl, že fakticky jich stále několik set chybí, náborem dalších nových lidí by se tak podle něj měla policie dostat na uvedené číslo. Sínový ministr vnitra Jeroným Tejc z ČSSD v televizní debatě s ministrem vyjádřil pochybnosti o kvalitě analýz, z nichž se při stanovování počtu policistů vychází. Uvedl, že v minulosti už jiné analýzy počítaly s 47.000 či 43.000 policisty jako s počtem nutným pro zajištění bezpečnosti. Kubice mimo jiné řekl, že 47.000 policistů nikdy ve skutečnosti nebylo, šlo prý jen o tabulkové počty, které "vytvářely vatu" třeba právě pro případné nábory. Možnost přijmout další stovky policistů považuje za úspěch.

Stovky lidí prošly Prahou, aby vyjádřily odpor k antisemitismu

Několik stovek lidí prošlo Prahou z náměstí Franze Kafky na Klárov, aby vyjádřili svůj odpor k antisemitismu. Průvod prošel Maiselovou ulicí k Josefovu, odkud pokračoval na náměstí Jana Palacha a poté přes Mánesův most. Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) spočívá důležitost akce v důrazu na toleranci mezi náboženstvími a vírami. odle židovského kantora Michala Foršta je pochod důležitou připomínkou holokaustu a druhé světové války. "Děláme to kvůli nesčetným řadám nových mladých lidí, kteří vůbec netuší a jednou ani nebudou moci zažít vyprávění těch, kteří přežili strašlivou tragédii nejen na židovském národě, ale i na celém lidstvu," řekl Foršt. růvod prošel Prahou za zpěvu hebrejských písní, které Foršt předzpívával v čele zástupu lidí. Účastníci nesli izraelské vlajky i transparenty, například s nápisem "Všichni jsme lidi". a Klárově čekala účastníky pochodu řada kulturních akcí. Mezi nimi dramatizace deníku Helgy Weissové-Hoškové, která přežila holokaust. Svou zdravici přednesl izraelský velvyslanec Jaakov Levy.

Kvůli stávce Lufthansy bude zrušeno 26 letů mezi Prahou a SRN

V souvislosti s pondělní stávkou pozemního personálu německé letecké společnosti Lufthansa bude zrušeno 26 letů mezi Prahou a německými městy Mnichov, Frankfurt nad Mohanem a Düsseldorf. Kvůli protestu odborového svazu Verdi, který zastupuje pozemní personál Lufthansy, se neuskuteční žádný z plánovaných 13 příletů do Prahy. Zrušen bude i stejný počet odletů z české metropole, uvedla Krejčí. Německý přepravce v sobotu informoval, že ze 1720 plánovaných odletů z Německa jich uskuteční Lufthansa pouze 32. Ze 1650 letů po Německu a Evropě zůstane 20 a na dálkových linkách odletí z běžných 70 jen 12 letadel.

Do Zlaté Koruny se po 750 letech vrátil trn z Kristovy koruny

V klášteře Zlatá Koruna byla vystavena vzácná církevní relikvie - trn z Kristovy koruny. Jako překvapení ji na slavnost k 750. výročí založení kláštera přivezl ukázat podpřevor rakouského kláštera Heiligenkreuz, odkud roku 1263 přišli první mniši do nově založeného kláštera, který později dostal jméno Zlatá Koruna. U jeho vzniku byla stejná relikvie, která se však ztratila v době husitských bouří. Řekl to Zdeněk Troup z českobudějovického Národního památkového ústavu. Cisterciácký klášter ve Zlaté Koruně byl původně zvaný Sancta Corona Spinea, tedy Svatá Trnová Koruna. Jméno dostal právě podle trnu z Kristovy koruny. Novému klášteru ho údajně věnoval jeho zakladatel, český král Přemysl Otakar II. Název kláštera se později vlivem vzrůstajícího bohatství změnil na Zlatá Koruna. V rakouském klášteře je podle Troupa trn z Kristovy koruny uchováván jako ta nejvzácnější relikvie. Podpřevor rakouského kláštera Bernhard Vosicky prý musel pro převoz schránky s relikvií získat zvláštní povolení od opata.

Ze sportu:

Petra Kvitová v úvodní nedělní dvouhře v semifinále Fed cupu v Itálii v souboji týmových jedniček porazila Saru Erraniovou 2:6, 6:2 a 6:0, obhájkyně titulu z ČR tak prohrávají v Palermu s domácím výběrem 1:2. O srovnání stavu se pokusí dvojka Lucie Šafářová proti Robertě Vinciové. Podle oficiálních informací se utkání bude hrát až v pondělí. Program totiž o pět hodin zdržel déšť. V sicilské metropoli spustil od sobotního večera. Duel mezi Kvitovou a Erraniovou tak oproti původnímu plánu začal o pět hodin později.

Čeští hokejisté prohráli v sobotu podruhé za sebou v přípravě na blížící se mistrovství světa se Slovenskem, tentokrát v Bratislavě 0:3. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika tak neobhájili loňský triumf v seriálu Euro Hockey Challenge, jehož byl duel součástí.

Hokejový obránce Martin Ševc neposílí reprezentaci v přípravě na mistrovství světa ve Stockholmu. Kouč Alois Hadamczik musí start beka, který se v dresu týmu Skelleftea stal švédským mistrem, oželet s ohledem na tamní daňové zákony. Ševc by v případě, že by po skončení klubové sezony ještě hrál ve Švédsku, musel zaplatit čtyři miliony švédských korun.

Fotbalisté Sparty vyhráli ve 24. kole nejvyšší soutěže v Ostravě 1:0 a udrželi bodový kontakt s vedoucí Plzní. Pražané měli celé utkání výraznou převahu v poli, ale na gól čekali až do 76. minuty, kdy ji střelecky korunoval střídající Leonard Kweuke. Ten dal Slezanům už svůj pátý gól v posledních pěti zápasech. Baník počtvrté v řadě prohrál a už 396 minut neskóroval.

Tomáš Vokoun a Patrik Eliáš zazářili v sobotních odpoledních zápasech NHL. Vokoun vychytal Pittsburghu výhru 3:2 v Bostonu, kde na něj domácí hokejisté vyslali celkem 40 střel, Eliáš zase pomohl New Jersey dvěma góly pokořit Floridu při výsledku 6:2. Jakub Voráček přispěl jednou trefou k výhře Philadelphie na ledě Caroliny 5:3 a poprvé v zámořské kariéře překonal hranici 20 gólů.

Hokejový útočník Jakub Voráček přispěl v sobotním utkání NHL jednou trefou k výhře Philadelphie na ledě Caroliny 5:3 a poprvé v zámořské kariéře překonal hranici 20 gólů. Dosavadním maximem odchovance kladenského hokeje bylo 18 branek v minulém ročníku.

Karel Abraham po pádu nedokončil kvalifikaci na motocyklovou Velkou cenu Ameriky a kvůli zlomené klíční kosti se nedělní závod pojede bez něj. Podle serveru iDnes byl český jezdec už převezen do nemocnice na operaci a čeká jej zhruba měsíční závodní pauza.

V souvislosti s fotbalovým utkáním mezi Baníkem a Spartou Praha, které se v sobotu večer hrálo v Ostravě, zajistila policie 12 lidí. Jsou podezřelí z přestupků i trestných činů, mimo jiné z narušování pořádku, poškozování majetku i ublížení na zdraví. Mezi zajištěnými jsou příznivci obou fotbalových klubů. Zraněno bylo několik lidí, zasahovat musela i záchranná zdravotnická služba.

Barbora Záhlavová-Strýcová se po půlročním trestu za doping vrátila na tenisovou scénu, ale první zápas jí nevyšel. V kvalifikaci na antukový turnaj WTA ve Stuttgartu prohrála s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou 6:1, 3:6 a 5:7.

Český florbalový útočník Martin Ostřanský získal titul ve švýcarské lize s týmem Aligator Malans. Šestý zápas vyhrál Malans na hřišti Könizu 9:4 a celou sérii 4:2. Třicetiletý Ostřanský tak dokázal vyhrát jednu ze tří nejkvalitnější zahraničních soutěží teprve jako druhý Čech.

Fotbalisté Viktorie Žižkov se poprvé v jarní části sezony dočkali plného bodového zisku. Ve 24. kole porazili na domácím hřišti Karvinou 3:1, museli ale výsledek otáčet. Na ukončení šestizápasové série bez vítězství se podílel i Petr Zapalač, který nastoupil poprvé po vypršení osmnáctiměsíčního trestu za dopingový nález.

Z Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) se do týdne nejspíše stane Česká unie sportu (ČUS). Tento návrh budou v Nymburce v sobotu 27. dubna schvalovat delegáti valné hromady, na které dojde i ke změně stanov.

Házenkáři Jičína prohráli ve 3. kole extraligové nadstavby v Hranicích 24:25 a vedou tabulku před svými přemožiteli už jen o tři body. Jičín vyhrál první poločas o tři branky, ale koncovku vyrovnaného duelu nezvládl a už podruhé v této sezoně na palubovce Hranic prohrál o jediný gól. Deset branek inkasovali hosté od reprezentační spojky Martina Stržínka.

Počasí v pondělí:

Čekáme jasno až polojasno. Během dne místy až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Na východě budou srážky méně četné. Nejvyšší teploty 18 až 22 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C. K tomu slabý proměnlivý vítr.