Zprávy

Exprezident Klaus má smrt bývalé britské premiérky Thatcherové za velkou ztrátu

V pondělí zemřela bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Političce, která díky své nekompromisnosti získala přezdívku "Železná lady," bylo 87 let. Úmrtí Margaret Thatcherové má bývalý český prezident Václav Klaus za obrovskou ztrátu pro stoupence svobody, demokracie, trhu a kapitalismu. V prohlášení k jejímu úmrtí uvedl, že v dnešní době v Evropě Thatcherová nesmírně chybí a její hlas postrádá také v nynější diskusi o evropské integraci. "Byla jednou z nejvýraznějších politických osobností poslední čtvrtiny 20. století a věřím, že plynutím času její jméno nebude ztrácet na významu," uvedl Klaus, který se k Thatcherové a jejím názorům dlouhodobě hlásí. Poznamenal, že si velmi vážil možnosti se s ní v posledních 23 letech setkávat. "Vnímal jsem, jak jí ubývá sil, ale vždy z jejích slov zazněla ona stará dobrá 'Lady Thatcher'," podotkl exprezident.

Premiér Nečas připomněl, že Thatcherová přispěla k pádu železné opony

Za vynikající osobnost, která svými pevnými a zásadovými postoji přispěla k pádu železné opony má bývalou britskou předsedkyni vlády Margaret Thatcherovou český premiér Petr Nečas (ODS). V prohlášení pro média jako její hlavní politický a společenský odkaz vyzdvihl přesvědčení, že v ekonomicky a politicky obtížných dobách je více než kdy jindy zapotřebí činit kroky z okamžitého hlediska málo populární, ale z hlediska dlouhodobé perspektivy naprosto nezbytné. Thatcherová podle Nečase bezpochyby patřila k nejvýraznějším osobnostem, jaké Evropa po druhé světové válce měla a jejím odchodem ztrácí kontinent "silný zdroj nesmírně pozitivní inspirace". Nečas také připomněl, že Thatcherová byla v roce 1990 první britská ministerská předsedkyně, která ČR navštívila.

Nehoda autobusu s francouzskými studenty na D5 má jednu oběť

U sjezdu z dálnice D5 u Rokycan havaroval v pondělí ráno autobus s francouzskými studenty. Jedna šestnáctiletá dívka zemřela, řekla mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková. Hospitalizováno je 22 cestujících. V autobuse cestovalo 41 lidí, z toho pět dospělých, uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Podle serveru L'Union-L'Ardennais jeli v autobusu žáci víceletého gymnázia Notre-Dame v Remeši. Autobus mířil do Prahy. V plzeňské fakultní nemocnici je 22 pacientů. Tři dospělí jsou těžce zranění, mladí lidé od 12 od 17 let mají středně těžká a lehčí poranění, řekla náměstkyně ředitele Andrea Mašínová. Těžce zranění pacienti jsou ve stabilizovaném stavu, dva jsou na oddělení ARO a jeden na jednotce intenzivní péče chirurgické kliniky a jeho stav si ještě vyžádá operaci. Po ošetření lékaři propustili 18 pacientů, hasiči je odvezli do jedné základní školy v Plzni, kde jim magistrát zřídil zázemí.

Francouzský autobus havaroval krátce po 6:30 u rokycanského sjezdu dálnice D5 na 65. kilometru na silnici směrem na Litohlavy. Podle policejní mluvčí Martiny Korandové příčiny nehody policie zjišťuje. Studenty navštívil i francouzský velvyslanec v ČR Pierre Lévy.

MZV: České velvyslanectví v KLDR evakuováno nebude

České velvyslanectví v KLDR evakuováno nebude, rozhodl krizový štáb českého ministerstva zahraničí. Čeští diplomaté tak, podobně jako jejich kolegové z dalších zemí, zůstanou navzdory sílícímu napětí v severokorejském Pchjongjangu. Severní Korea v pátek varovala zahraniční diplomatické mise před hrozbou války a doporučila jim evakuaci. V posledních týdnech KLDR vytváří napětí v regionu a hrozí svému jižnímu sousedovi i USA. Vypověděla dohody s Jižní Koreou o neútočení a pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy. Krizový štáb v Černínském paláci probíral tři možné varianty reakce na doporučení diplomatům k odchodu. Kromě evakuace byly variantami přesun personálu na blíže neurčené bezpečnější místo či setrvání na místě.

Rakouští a čeští protijaderní aktivisté opět napsali Nečasovi

České a rakouské protijaderné spolky otevřeným dopisem vyzvaly premiéra Petra Nečase, aby opět přehodnotil dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Iniciativy, mezi kterými jsou například rakouský atomstopp_atomkraftfrei leben! nebo Jihočeské matky, tvrdí, že v české vládě se objevují pochybnosti o jaderném komplexu. "V naší kritice se tímto cítíme přirozeně povzbuzeni, proto se na vás opět obracíme, abyste v souvislosti s výstavbou Temelína nechal zvítězit rozum," uvádí aktivisté. Ekologické organizace se kvůli Temelínu na Nečase obracejí velmi často. Argumentují především tím, že nikde ve světě není vyřešeno skladování vyhořelého jaderného paliva a že proti výstavbě dalších reaktorů jsou jednoznačným varováním jaderné katastrofy v Černobylu a Fukušimě.

Polsko: za kritikou polských potravin je snaha dostat je z trhu v ČR

Za kritikou polských potravin v ČR je snaha vytlačit je z trhu a zvýšit na něm podíl českých výrobků, míní polské velvyslanectví v Praze. Ve vyjádření pro média zdůraznilo, že polské kontroly kvality jsou spolehlivé a provádějí se podle evropských standardů. Bourání důvěry k polským výrobkům může podle diplomatů poškodit i Českou republiku, v mezinárodním prostředí jsou prý obě země často vnímány jako jeden region a jeden trh. Masivní kritika kvality polských potravin prý poškozuje dobré sousedské vztahy zemí. Ambasáda připomněla, že zemědělská výroba v ČR dramaticky klesá, roste dovoz a spolu s ním také záporná obchodní bilance. Více než polovina všech potravin se nyní do Česka dováží z Německa a Polska, uvedli diplomaté s tím, že od roku 2000 se německý podíl na dovozu zvětšil asi o 50 procent, polský pak o procent 200 procent.

K základním registrům je připojeno na 1800 úřadů a institucí

K základním registrům, které v České republice fungují od 1. července loňského roku, se dosud připojilo na 1800 úřadů a institucí. Za osm měsíců práce provedly registry 116 milionů transakcí, řekl ředitel Správy základních registrů Michal Pešek. K registrům jsou připojena například všechna ministerstva, krajské úřady i krajská města, postupně se připojují i menší města a úřady. Další instituce by se ale měly teprve připojit. Podle Peška je v České republice zhruba 7500 takzvaných orgánů veřejné moci, po odečtení malých obcí je to zhruba 2500 institucí a úřadů. Správa také pracuje na připojení všech zdravotních pojišťoven. Základní registry jsou v Česku celkem čtyři - registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Například registr obyvatel sjednocuje údaje z dosavadních evidencí obyvatel, občanských průkazů, cestovních dokladů a z informačního systému cizinců. Celý projekt stál přes dvě a půl miliardy korun, větší část byla placena z evropských prostředků.

Pokles průmyslové výroby v únoru zrychlil

Průmyslová výroba v únoru meziročně zrychlila pokles na 5,7 procenta po lednovém revidovaném poklesu o 4,4 procenta. Meziměsíčně po očištění od sezónních vlivů byla vyšší o 1,6 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 10,2 procenta, informoval Český statistický úřad. K meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a přívěsů a návěsů, která propadla o 10,4 procenta. Rozvod elektřiny, plynu a tepla klesl o 9,7 procenta. O více než pětinu naopak meziročně stoupla produkce ostatních dopravních prostředků a zařízení. Významněji také stoupl zpracovatelský průmysl.

Metrostav v Helsinkách dokončil ražbu metra

Česká stavební společnost Metrostav dokončila ražbu tunelů nově budované linky metra mezi Helsinkami a přilehlým městem Espoo. Češi měli na starosti dvojici jednokolejných tunelů o délce 1,3 kilometru, jejichž asi 400metrový úsek vede pod mořským dnem. Budování tunelů bylo podle stavební firmy snadnější než v Praze, neboť díky stabilnímu žulovému podloží nebylo nutné tunely jistit silnou vrstvou betonu. Metrostav v souvislosti s ražbou metra získal zakázky za více než 26 milionů eur (přes 670 milionů korun).

Přebytek zahraničního obchod ČR vzrostl na 28,7 mld.

Zahraniční obchod Česka v únoru skončil v přebytku 28,7 miliardy korun, což je meziročně o miliardu korun více. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů ale meziročně klesly, vývoz o 3,6 procenta a dovoz o 4,4 procenta, informoval Český statistický úřad. Proti lednu se vývoz podle předběžných údajů po sezonním očištění snížil o 0,6 procenta, zatímco dovoz stoupl o 0,6 procenta. Bilance zahraničního obchodu se zlepšila zejména u průmyslového spotřebního zboží, nápojů a tabáku a u surovin. Naopak zhoršení zaznamenali statistici u strojů, dopravních prostředků, polotovarů a materiálů.

ČTÚ upravil podmínky aukce, cenu chce zvýšit na 8,75 miliardy Kč

Český telekomunikační úřad chce v nové aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE zvýšit vyvolávací cenu ze 7,4 na 8,75 miliardy Kč. Zároveň nově vyhradí část nejlukrativnějšího draženého pásma 800 MHz pro nového operátora. Vyplývá to z návrhu podmínek pro veřejnou konzultaci, které regulátor zveřejnil na internetu. Předchozí aukci frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz v březnu ČTÚ zrušil, protože se kvůli nevhodně nastaveným podmínkám protahovala a cena se vyšplhala podle úřadu na nereálných 20 miliard korun.

Stavebnictví poprvé za víc než rok vzrostlo

Stavební výroba v Česku v únoru poprvé za více než rok meziročně vzrostla, a to o 2,3 procenta. Zčásti je to dáno srovnáním s nízkými čísly z loňska, uvedl Český statistický úřad. Naposledy české stavebnictví vzrostlo v prosinci 2011, bylo to o 14,5 procenta. Letos v lednu stavební výroba klesla o 9,3 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se únorová stavební výroba zvýšila o tři procenta, proti lednu vzrostla o 3,2 procenta. V pozemním stavitelství se výroba meziročně zvýšila o 2,2 procenta, v inženýrském stavitelství o 2,7 procenta. Ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně v průměru ubylo 6,9 procenta pracovníků. Průměrná měsíční nominální mzda v těchto firmách meziročně klesla o 2,1 procenta na 25.582 Kč.

PSJ postavil v Rusku závod za 3,8 mld. Kč

Stavební společnost PSJ dokončuje v Rusku závod na dřevotřískové desky za 3,8 miliardy korun. Vznikl nedaleko města Petrozavodsk. Investor už přebírá objekty. Výroba by mohla začít v příštím měsíci, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Fuks. Podle něj to byla objemově největší zakázka v historii PSJ. Na jejím financování se podílí Česká exportní banka spolu s Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP). Areál společnosti Kalevala zabírá 380.755 metrů čtverečních. Je to jeden z nejmodernějších závodů svého druhu nejen v Rusku, ale i v Evropě. Zároveň to je jediný ruský provoz na výrobu takzvaných OSB desek. Na více než 30 měsíců trvající výstavbě se podílela řada českých firem, které našly uplatnění zejména při dodávkách technologií. Provoz bude v první etapě produkovat ročně kolem 300.000 metrů krychlových desek.

Fitch: Růst zemí střední a východní Evropy letos zrychlí

Tempo růstu pěti ekonomik střední a východní Evropy, které neplatí eurem, v letošním roce zrychlí na jedno procento z loňských 0,6 procenta. Uvedla to ve své zprávě ratingová agentura Fitch. Nejlepší předpoklady k oživení má podle agentury Polsko. Za Polskem má k růstu nejlépe vykročeno Rumunsko, Bulharsko a Česká republika. Všech pět zemí podle Fitche potřebuje pro posílení ekonomického růstu strukturální reformy. Reformy mají rovněž těmto zemím pomoci přiblížit se průměru Evropské unie v příjmech na hlavu. Právě nízký hrubý domácí produkt na hlavu, který zaostává za průměrem EU, snižuje šanci těchto zemí na zvýšení ratingu. Fitch varoval, že domácí poptávka zřejmě nebude letos tahounem ekonomického oživení v těchto zemích. Veřejné investice by mohly zvýšit peníze z fondů EU, avšak faktory, které doposud brzdily čerpání peněz z fondů, nevymizí a zůstanou brzdou i nadále.

Sazka se stane partnerem Českého olympijského výboru

Sazka sázková kancelář se stane partnerem Českého olympijského výboru (ČOV), sportovci od loterijní společnosti získají desítky milionů korun. Zástupci obou stran ale zatím nechtějí věc komentovat, bližší podrobnosti sdělí na středeční tiskové konferenci. Sazka, která se v roce 2011 dostala do insolvence, se snaží napravit pošramocenou pověst značky. Přestože její loterijní byznys za 3,8 miliardy korun koupily skupiny PPF a KKCG a založily novou společnost Sazka sázková kancelář, stále si veřejnost Sazku spojuje se zkrachovalou společností. I proto společnost hodně investuje do marketingu a reklamy. Miliony vkládá také do sponzoringu sportovců.

Registr aut měl v pondělí opět problémy

Registr vozidel v pondělí odpoledne přestal odbavovat žadatele. Důvodem bylo přerušené spojení s databází hledaných vozidel. Výpadek hlásili úředníci z Prahy, ale například i z Kladna a ze Zlína. Na odstranění problému v současnosti pracuje policejní prezidium, které databáze s odcizenými vozidly spravuje. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda nevznikl problém v samotném centrálním registru ale právě v policejních databázích, které spravuje Česká pošta. Ta podle ministerstva dopravy na odstranění problému pracuje. Bez ověřování údajů v těchto systémech úředníci nesmějí velkou část úkonů provádět, zopakoval Neřold. Výpadek spojením registru vozidel s policejními databázemi potvrdil i mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Podle něj jde o problém v infrastruktuře, samotné databáze fungují bez problémů.

Cenu Arnošta Lustiga dostane moderátorka Kamila Moučková

Laureátkou Ceny Arnošta Lustiga za rok 2012 se stane moderátorka Kamila Moučková. Cena bude předána v pátek. Moučková bude druhou nositelkou ceny pojmenované po známém českém spisovateli, loni ji dostal biskup Václav Malý. Kamila Moučková byla obětí normalizace, dvě desítky let se nemohla vrátit do rozhlasu a televize, v níž předtím působila od jejích začátků. Jako jedna z prvních podepsala Chartu 77. Přesto ale lidé na její hlas nezapomněli, měli ho v paměti z Pražského jara, stejně jako její odvahu, s jakou ohlásila v televizi 21. srpna 1968 počátek okupace Československa spojeneckými armádami. Podílela se i na ilegálním protiokupačním vysílání televize a rozhlasu. Po listopadu 1989 se vrátila ke zpravodajství a řadu let hlásila zprávy v pražské Svobodné Evropě. Cenu má každý rok dostat některý z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako Arnošt Lustig zasloužil o udržení a rozvoj hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.

Proti sloučení Muzea romské kultury se zemským bojují lidé peticí

Proti sloučení Muzea romské kultury s Moravským zemským muzeem v Brně se postavily stovky lidí v internetové petici. Do pondělního večera připojilo svůj podpis 540 lidí. O sloučení kvůli úsporám uvažuje ministerstvo kultury. Podle ředitelky romského muzea Jany Polákové je ale instituce v ČR jedinečná a zaslouží si pokračovat stejně jako dosud. Sloučením by podle ní některé funkce mohly zaniknout. "Muzeum neplní jen funkci paměťové instituce, ale také funkci sociální. Nachází se uprostřed romské lokality a naši pracovníci například pracují s místními dětmi," řekla Poláková. Kromě toho muzeum shromáždilo rozsáhlé sbírky romských umělců, má stálou expozici a příležitostně pořádá i tematické a putovní výstavy. Muzeum vzniklo v roce 1991. Podle informací, které nedávno přinesla Mladá fronta Dnes, by se sloučením ušetřilo na platech čtyř zaměstnanců. Proti slučování je například i Rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

Nohavica chystá dva koncerty v pražské O2 areně

Dva rozdílné koncerty připravuje v pražské O2 areně na 23. a 24. října ostravský písničkář Jaromír Nohavica. Na prvním se představí s Janáčkovou filharmonií Ostrava a následující den ve své tradiční podobě s kytarou a heligonkou, kdy ho doprovodí polský akordeonista a klavírista Robert Kuśmierski. Za pořadatele o tom informoval Jaroslav Svoboda. "Nohavica je první tuzemský interpret, který v pražské O2 areně vystoupí na dvou koncertech," uvedl Svoboda. V minulosti zde dva dny po sobě vystoupili například Madonna nebo Roger Waters. Pořadatelé ale očekávají o Nohavicův koncert velký zájem. Když loni vystoupil na 20. ročníku festivalu Benátská noc v libereckém areálu Vesec, do areálu dorazilo 19.000 lidí. Nejprodávanějším albem roku 2012 se stala jeho nahrávka Tak mě tu máš, které prodal 37.934 kusů.

V Národním divadle bude hostovat ruská primabalerína

Primabalerína Velkého divadla v Moskvě Světlana Zacharovová vystoupí v květnu v Praze v titulní roli romantického baletu Giselle. Informovala o tom mluvčí Baletu Národního divadla Helena Bartlová. Společně s jednou z největších baletních hvězd současnosti vystoupí také sólista Velkého divadla Semjon Čudin v roli Vévody Alberta. Orchestr bude řídit Alexej Bogorad, dirigent Velkého divadla v Moskvě, v dalších rolích se představí sólisté a sbor Baletu ND. Jediná dvě představení s hostujícími tanečníky se uskuteční 15. a 17. května ve Státní opeře.

Ze sportu:

Hokejová reprezentace se v Praze sešla před dalšími přípravnými zápasy na mistrovství světa, které odehraje v pátek a v sobotu v Německu. K týmu se připojili zatím poslední hráči, které kouč národního týmu Alois Hadamczik pozval - obránce Vladimír Roth s útočníkem Jakubem Orsavou z Třince a také útočník Tomáš Hertl a gólman Dominik Furch z pražské Slavie. Furch ovšem s tím, že pouze vypomůže po dobu, než příští týden dorazí ze švédského Färjestadu Alexander Salák.

Šéf českobudějovického klubu Karel Poborský popřel, že by nařkl z pokusu o ovlivnění fotbalistů Dynama před pátečním vzájemným utkáním někoho z příbramského klubu. Pro Nedělní Sport prohlásil, že mu někteří hráči řekli, že je někdo oslovil s tím, aby utkání vypustili. V pondělí ale v prohlášení uvedl, že ze snahy ovlivnit budějovické hráče nenařkl žádnou konkrétní osobu ani klub.

České moderní gymnastky mají před sebou tradiční společný šampionát se slovenskými soupeřkami, na němž se vedle titulů bude v sobotu a v neděli v Brně bojovat i o nominaci na mistrovství Evropy. To se uskuteční koncem května ve Vídni.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer má před olympijskou sezonou v Soči rozjednanou spolupráci s dvojicí elitních ruských soupeřů. V létě by rád absolvoval soustředění s Alexandrem Legkovem, letošním vítězem Tour de Ski a druhým mužem Světového poháru, a Iljou Černousovem pod vedením švýcarského trenéra.

Benefičním zápasem svého výběru proti bronzovým medailistům z mistrovství Evropy v roce 2004 slavnostně ukončí svou aktivní kariéru fotbalista Marek Jankulovski. Jedním z protagonistů utkání na ostravských Bazalech 8. června by měl být i jeho bývalý spoluhráč z AC Milan Gennaro Gattuso.

Tenista Lukáš Rosol se díky úspěšnému vystoupení ve čtvrtfinále Davisova poháru s Kazachstánem posunul ve světovém žebříčku o 17 míst na 46. pozici a je nejvýše v kariéře. V pořadí ATP figuruje hned za českou dvojkou Radkem Štěpánkem, na kterého ztrácí jen pět bodů.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer má před olympijskou sezonou v Soči rozjednanou spolupráci s dvojicí elitních ruských soupeřů. V létě by rád absolvoval soustředění s Alexandrem Legkovem, letošním vítězem Tour de Ski a druhým mužem Světového poháru, a Iljou Černousovem pod vedením švýcarského trenéra.

Zranění fotbalisty Milana Baroše s velkou pravděpodobností nebude vážné. Jednatřicetiletý útočník Ostravy, který si v sobotním utkání s Libercem namohl pravé lýtko, se už cítí lépe a plánované vyšetření magnetickou rezonancí dokonce odložil na úterý.

České fotbalové reprezentantky Irena a Lucie Martínkovy opouštějí pražskou Spartu a vyzkoušejí si švédskou ligu v týmu Örebro. Podle webu Sparty budou dvojčata v Örebro, jehož barvy v minulosti hájila také třeba Pavlína Ščasná, deset měsíců hostovat.

Český olympijský výbor považuje za hlavní nástroje pro získávání peněz do sportu jednotu a stabilitu sportovního prostředí. Zaznělo to na semináři k problematice financování českého sportu, který zorganizovala ekonomická komise ČOV. Právě ČOV chce být garantem i při jednáních se státem.

Čeští tenisté se v semifinále Davisova poháru utkají v září doma s Argentinou. Jihoamerický celek porazil v Buenos Aires Francii 3:2, v závěrečné dvouhře rozhodl o postupu domácích reprezentantů Carlos Berlocq výhrou ve čtyřech setech nad Gillesem Simonem.

Čeští tenisté jsou poprvé v čele daviscupového žebříčku. Po postupu do semifinále soutěže přes Kazachstán obhájci trofeje předstihli Španěly, kteří vedli pořadí téměř čtyři roky. V letošním ročníku však loňští finalisté z Prahy vypadli v oslabené sestavě v prvním kole s Kanadou.

Česká tenistka Eva Birnerová ani ve druhém letošním finále neuspěla. S Thajkou Tamarine Tanasugarnovou podlehly v Monterrey maďarsko-japonskému páru Tímea Babosová, Kimiko Dateová-Krummová 1:6, 4:6.

Fotbalový sudí Josef Košec spáchal sebevraždu. Sedmačtyřicetiletý asistent, který rozhodoval zápasy první ligy, v neděli ukončil život skokem pod vlak. O úmrtí rozhodčího informoval novináře na tiskové konferenci po duelu mezi Hradcem Králové a Mladou Boleslaví sportovní manažer "Votroků" Ladislav Škorpil.

Plavec Jan Micka opět překonal český rekord na nejdelší kraulařské trati 1500 metrů. Na juniorském mezistátním utkání v Kyjevě osmnáctiletý talent dohmátl v čase 15:18,29 minuty. Vlastní maximum z nedávných závodů v Českých Budějovicích překonal o 2,16 sekundy.

Lukáš Pešek obsadil v motocyklové Grand Prix Kataru 18. místo ve třídě MotoGP, Karel Abraham v prvním kole spadl a úvodní závod mistrovství světa nedokončil. Zvítězil španělský obhájce titulu Jorge Lorenzo. Jakub Kornfeil dojel v Dauhá ve třídě Moto3 po startu ze slibné sedmé pozice dvaadvacátý, když doplatil na technické potíže.

Počasí v úterý:

Bude oblačno až zataženo, denní maxima 8 až 12, na horách kolem tří stupňů Celsia.