Zprávy

0:00
/
0:00

Prezidenti ČR a SR chtějí užší spolupráci

Prezidenti Česka a Slovenska by uvítali zlepšení dopravního spojení mezi oběma zeměmi a užší spolupráci podniků, například nákladních železničních dopravců. Uvedli to při první zahraniční návštěvě českého prezidenta Miloš Zemana, která tradičně vedla na Slovensko. Tam Zemana uvítal jeho slovenský protějšek Ivan Gašparovič. O možnosti spojení českého nákladního železničního dopravce ČD Cargo a slovenské firmy Železničná spoločnosť Cargo Slovakia hovořili už dříve premiéři obou zemí. Zeman se během návštěvy Bratislavy vyslovil také pro vytvoření společné česko-slovenské hokejové ligy. "Hokejová liga by mohla být nosným projektem, o němž bychom v dohledné budoucnosti snad mohli uvažovat," řekl Zeman. Český prezident zároveň poznamenal, že pro společnou fotbalovou ligu zřejmě ještě nejsou vytvořeny dostatečné podmínky. Fotbalová asociace ČR a Slovenský fotbalový svaz se přitom v březnu dohodly na projektu společné soutěže.

Zeman: Komentovat obsazení ambasády v SR je amatérismus

Spor o budoucího velvyslance České republiky na Slovensku je věcí české vlády a českého prezidenta. Na tiskové konferenci v Bratislavě to po jednání s prezidentem Milošem Zemanem prohlásil slovenský prezident Ivan Gašparovič. Komentář odmítl i Zeman, podle něhož by veřejné vyjádření zavánělo amatérismem. Český prezident se v posledních dnech dostal do sporu se šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem, když dal najevo, že by se velvyslankyní na Slovensku měla stát choť exprezidenta Livia Klausová. Na tiskové konferenci Zeman připomněl nedávné prohlášení českého premiéra Petra Nečase, že dokud jednání neskončí, k otázce obsazení diplomatických misí se veřejně vyjadřuje pouze amatér. K jednání se svým slovenským hostitelem Zeman poznamenal, že žádné konflikty mezi oběma zeměmi nejsou.

Agentura Rady Evropy kritizuje ČR kvůli financování stran

Protikorupční agentura při Radě Evropy ze Štrasburku důrazně kritizovala Českou republiku za to, že neustavila nezávislý orgán pro monitorování financí politických stran a jejich kampaní. Ve své zprávě Skupina států proti korupci (GRECO) také tvrdí, že Česká republika reagovala "neuspokojivě" na doporučení, s nimiž skupina přišla v hodnotící zprávě před dvěma lety. GRECO tehdy doporučila vytvoření nezávislého monitorovacího mechanizmu pro financování stran a jejich kampaní. Bylo to jedno ze 13 doporučení. Zpráva připomíná, že nezávislý orgán je klíčový pro efektivní a objektivní uplatňování pravidel pro financování politických stran.

SPOZ loni skončila se ztrátou pět milionů korun

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) loni skončila zhruba v pětimilionové ztrátě. Nejštědřejšími dárci byli firma Ray Service s třímilionovým darem a místopředseda strany, šéf české pobočky ruského ropného gigantu Lukoil Martin Nejedlý s 600.000 korunami. Na volby SPOZ vynaložila loni asi 19 milionů korun. Strana, jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, vykázala příjmy 26,6 milionu a výdaje 31,6 milionu korun, uvádí výroční finanční zpráva, která byla zpřístupněna ve Sněmovně. Na darech SPOZ získala 15,7 milionu, od státu 9,2 milionu a na členských příspěvcích 1,6 milionu korun. Bývalý šéf SPOZ, nynější Zemanův kancléř Vratislav Mynář straně loni věnoval 405.000 korun, současný předseda Zdeněk Štengl 50.000 korun.

Církve už zažádaly o 6 tisíc pozemků

Církve a náboženské společnosti požádaly do konce března o vrácení 6099 pozemků a 14 staveb. Za první tři měsíce roku podaly celkem 114 výzev o vydání dříve zabaveného majetku, informovalo ministerstvo zemědělství (MZe). Žádosti mohou být podávány do konce letošního roku. Nejvíce výzev směřovalo na Státní pozemkový úřad, který má církvím vydávat zemědělské nemovitosti. Stát by mohl církvím vrátit až 30.000 hektarů zemědělské půdy. O vydání lesů a s tím souvisejícího movitého majetku žádaly náboženské organizace státní podnik Lesy České republiky ve 45 případech. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142.000 hektarů lesních pozemků, což je asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Církvím by se mohlo vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Za tři měsíce vstoupilo do 2. pilíře 22.375 lidí, zájem neroste

Za první tři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 22.375 lidí. V březnu tak přibylo 8871 klientů. To je skoro stejný přírůstek jako v únoru. Informovala o tom Asociace penzijních fondů s tím, že čísla vyplývají z informací všech penzijních společností, které druhý pilíř nabízí. Penzijní společnosti očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. V 53 procentech případů uzavírají smlouvy muži a necelých 60 procent klientů je mladších 39 let, doplnil zkušenosti Penzijní společnosti České pojišťovny její generální ředitel Tomáš Matoušek. Největší zájem je podle něj zatím o dynamické spoření, kam vstoupilo 59 procent klientů. Ve třetím pilíři si v penzijním připojištění se státním příspěvkem, které funguje od roku 1994, spoří na penzi přes pět milionů Čechů.

České a německé záchranné služby mohou lépe spolupracovat

České a německé zdravotnické záchranné služby (ZZS) budou moci lépe spolupracovat při výjezdech k pacientům v sousedním státě. Český ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho německý kolega Daniel Bahr v Plzni podepsali rámcovou smlouvu o spolupráci záchranářů na obou stranách hranice. Platit bude po dojednání a schválení konkrétních podmínek, mělo by to být do konce letošního roku nebo začátkem příštího. Dohoda například umožní, aby v akutním případě mohli k pacientovi na české straně vyjet němečtí záchranáři, kteří k němu mají ze své základny blíže než česká sanitka, a naopak. Pacienti v ohrožení života v příhraničních oblastech s horší dojezdovou rychlostí domácích záchranářů tak mají šanci na rychlejší pomoc. Smlouva o spolupráci ZZS je první mezinárodní smlouvou v oblasti zdravotnictví uzavřená s Německem. ČR zahájila jednání o nastavení obdobné spolupráce také s Polskem a Slovenskem.

Po odstávce byl spuštěn registr aut, zatím funguje bez problémů

Po dvoudenní odstávce byl ve čtvrtek ráno znovu spuštěn registr vozidel, který v úterý a ve středu prodělal zkoušky spojené s přechodem k jinému dodavateli služeb. Zatím funguje bez problémů, pouze na některých místech si úředníci stěžují na pomalejší tisk. Plnou zátěž ale registr čeká až v pondělí, kdy se k němu připojí všechna místa v ČR. Bez problémů funguje i informační linka, která jednotlivým úředníkům zodpovídá v případě nejasností dotazy. Nově se na fungování registru podílí společnost ICZ a Telefónica 02, která zajišťuje přenos dat. Nahradily bývalého dodavatele, kterým byla společnost ATS - Telcom. Ta problémový systém pro ministerstvo dopravy spravovala od loňského léta. Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra loni 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy.

ČEZ vypíná obnovitelné zdroje v Bulharsku, klesá prý spotřeba

Česká distribuční společnost ČEZ Bulgaria a rakouská EVN mají odpojit obnovitelné zdroje energie umístěné na západě a jihozápadě Bulharska, aby přispěly k zajištění rovnováhy energetického systému země. Podle bulharského serveru Novinite to oběma firmám uložil provozovatel bulharské elektrické sítě ESO EAD. Opatření podle expertů vyvolala hrozící nerovnováha mezi objemem vyráběné elektřiny a její spotřebou. Agentura Focus odhaduje, že odbyt elektrické energie se v poslední době v Bulharsku snížil o nejméně sedm procent. ČEZ má vyřadit ze sítě větrné a fotovoltaické elektrárny na západě země včetně okolí hlavního města Sofie. Stejné opatření uložila ESO EAD na jihozápadě země i společnosti EVN. Obě firmy oznámily, že jsou připraveny požadované kroky provést.

Tržby v maloobchodě v únoru meziročně klesly o 4,7 procenta

Maloobchodní tržby v únoru bez sezonního očistění meziročně klesly o 4,7 procenta po lednovém revidovaném poklesu o 0,6 procenta. Pokles tržeb se projevil v motoristickém segmentu i v maloobchodě. Uvedl to Český statistický úřad. Meziměsíčně se tržby po očištění o sezonní vlivy snížily reálně o 1,3 procenta. Únorová data podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera dokládají, že spotřebitelská poptávka zůstává nadále velmi slabá a lednový lepší výsledek byl jen jednorázový výkyv.

Prodej nových aut se v březnu propadl o 15 až 20 procent

Prodej nových osobních aut na českém trhu pokračoval i v březnu v poklesu. Proti loňským 17.000 prodaným vozům se ve třetím měsíci prodalo o 15 až 20 procent automobilů méně. Na brněnském Autosalonu to uvedl předseda rady ředitelů Svazu dovozců automobilů Petr Pečenka. Pokles v březnu byl nižší než v únoru, kdy se trh propadl o 22 procent. Na poklesu odbytu se projevilo studené počasí na začátku roku i ekonomická recese. Recese se odrazila i v účasti automobilových značek na Autosalonu. Na nejvýznamnější tuzemské oborové výstavě nakonec vystavují pouze tři importéři a zhruba deset prodejců.

Výrobu aut v Česku letos čeká pokles o procento na 1,17 milionu

Výroba motorových vozidel v Česku v letošním roce klesne zhruba o jedno procento na 1,17 milionu vozů. Odhaduje to Sdružení automobilového průmyslu. ČTK to řekl ředitel sdružení Antonín Šípek. Největší tuzemská automobilka Škoda Auto očekává pokles prodeje v první polovině roku, který souvisí zejména s náběhem nové Octavie. Za celý rok by chtěla odbyt zvýšit. Loni tuzemské automobilky vyrobily 1,181 vozidel, což proti rekordnímu roku 2011 představuje pokles o 1,6 procenta. Produkce osobních aut poklesla o 1,7 procenta na 1,174 milionu vozů.

Telefónica uvažuje o prodeji podílu v české divizi

Španělská telekomunikační společnost Telefónica uvažuje o prodeji určitého podílu v české divizi Telefónica Czech Republic a dalších majetků v celém světě. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na informované zdroje. Nejzadluženější evropská telefonní společnost potřebuje prodávat aktiva, aby dodržela plán snížit letos dluh o čtyři miliardy eur (103 miliard Kč).

Muži vinění z vraždy podnikatele možná vyhlíželi další oběti

Policisté podezírají pět mužů obviněných z vraždy podnikatele Petra Vlacha z toho, že si v Česku vyhlíželi další oběti z řad bohatých podnikatelů. Vlacha podle kriminalistů vylákali do Francie na obchodní jednání a převezli ho do Itálie, kde ho zavraždili. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta na tiskové konferenci vyzval lidi, které pětice kontaktovala pod podobnou záminkou, aby se ozvali policii. Dvaasedmdesátiletý Vlach přiletěl 6. března do Nice na schůzku, která se měla týkat prodeje luxusních vil v České republice. Podle Šlachty se na letišti setkal s Čechem, který mu tvrdil, že se jmenuje Robert Kelner a podniká v Dubaji. Vlach poté s mužem odjel do pronajaté vily na pobřeží, kde čekali další tři muži v kuklách. Vlachovi údajně pohrozili, že pokud jim neposkytne přístup ke svým účtům, zlikvidují jeho rodinu. Vzali mu podle vyšetřovatelů také platební karty a den poté ho zavraždili. Detektivové ÚOOZ v Česku zadrželi koncem března šest osob včetně údajného Roberta Kelnera. Pět z nich následně obvinili z vraždy, vydírání a zbavení osobní svobody.

Obžaloba viní 15 žen z podpory a propagace neonacistického hnutí

Státní zastupitelství v Děčíně podalo obžalobu na 15 žen kvůli podpoře a propagaci neonacistického hnutí Resistance Women Unity (RWU). Řekl to děčínský státní zástupce Petr Minich. Ženám hrozí až osm let vězení. Obvinění souvisejí s organizací a propagací aktivit hnutí RWU. Akce se konaly především ve středních Čechách, například v Praze, Kutné Hoře, Kladně, ale i v Děčíně, a to v letech 2007 až 2009. Obviněné jsou ve věku 22 až 33 let. Podle policie hnutí podporovaly zejména na akcích uspořádaných pro příznivce krajní pravice, pozvánky a další materiály zveřejňovaly také na internetu.

V lese u Břeclavi je nevybuchlá munice

V Bořím lese na Břeclavsku leží plno nevybuchlé munice z druhé světové války. Volně tu leží protiletadlové pumy či granáty. Podle starosty Břeclavi Oldřicha Ryšavého munice rezaví a čím je starší, tím může být nebezpečnější. Ryšavý požádal o pomoc při odstranění ministerstvo zemědělství i Lesy ČR, podle něj zatím ale neúspěšně. Zhruba třetinu munice pyrotechnici odstranili v 90. letech. Policisté a hasiči ale každoročně řeší nebezpečné nálezy. Loni se jeden muž při manipulaci s municí vážně zranil, řekl Ryšavý. V Bořím lese byla za druhé světové války továrna na munici, na konci války byla rozmetána. Za dob komunismu bylo v lese hraniční pásmo a lidé tam neměli přístup. Nyní je v lese několik cyklostezek, kusy munice se našly i v blízkosti Lednicko-valtického areálu a cesty do Rakouska.

V ČR se sejdou po 50 letech světoví archeologové

Po téměř 50 letech bude v Česku setkání archeologů světového významu. Do Plzně přijede v září asi 1600 vědců na konferenci, kterou pořádá katedra archeologie Západočeské univerzity (ZČU) s Evropskou archeologickou asociací. Podobný rozsah měl v ČR naposledy v roce 1966 archeologický kongres v Praze, řekl děkan Fakulty filozofické ZČU Pavel Vařeka. Konference se připravuje od podzimu 2011, kdy se plzeňská univerzita dozvěděla o nominaci. Evropskou asociaci přesvědčily výsledky výzkumů plzeňských archeologů. Do pořadatelství se díky stipendijnímu fondu zapojují studenti archeologie z celé Evropy. Osobní záštitu nad konferencí, která se bude konat od 4. do 8. září v univerzitním kampusu v Plzni na Borech, převzali ministr školství, plzeňský primátor i Plzeňský kraj.

Darjanin už nebude ve vedení festivalu Dvořákova Praha

Intendantem mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha už nebude Vladimír Darjanin, který ho před pěti lety zakládal. Jeho funkce vzhledem k novému personálnímu propojení s festivalem Struny podzimu zanikla, řekla mluvčí obou festivalů Silvie Marková. Vedení festivalu oznámilo, že Dvořákova Praha vstoupí v září do šestého ročníku s novým uměleckým vedením. Na přípravě letošní dramaturgie se už začal částečně podílet nový umělecký ředitel Marek Vrabec, současný umělecký šéf Strun podzimu. Program letošní Dvořákovy Prahy bude zveřejněn 25. dubna, kdy začne i předprodej vstupenek. Darjanin bude podle informací ČTK nadále ve správní radě obecně prospěné společnosti Akademie klasické hudby, která Dvořákovu Prahu pořádá. Darjanin působí v hudební branži více než 25 let, například v letech 2009 až 2010 vedl Českou filharmonii. Po necelém roce byl však z funkce generálního ředitele odvolán kvůli údajným nedostatkům v hospodaření.

Francouzský velvyslanec udělil vyznamenání Haně Hegerové

Velvyslanec Francie v České republice Pierre Lévy ocenil přední českou šansoniérku Hanu Hegerovou a udělil jí insignie komandéra Řádu za zásluhy. Medaili s diplomem předal jejímu vnukovi Matouši Hegerovi, který jí vyznamenání odevzdá v soukromí. Toto uznání je podle Lévyho oceněním celoživotního díla zpěvačky, která interpretací francouzských šansonů významně přispěla k poznání francouzské hudby v Československu a později v České republice. Mezi českými držiteli tohoto řádu jsou například bývalí velvyslanci ve Francii Jaroslav Šedivý, Pavel Fischer a Petr Janyška, dále novinář Petr Uhl, překladatel Karel Kraus a politolog Jacques Rupnik. Loni v listopadu jím byla vyznamenána mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková.

V Praze začíná jazzový festival Mladí Ladí Jazz

Pět jazzových večerů v Praze nabídne festival Mladí Ladí Jazz, který potrvá do 3. května. Vystoupí třeba Dan Bárta po boku výjimečných hudebníků z Robert Balzar Trio, francouzská kapela Paris Combo, slovenský baskytarista Juraj Griglák za doprovodu světoznámého bubeníka Poogieho Bella a dalších muzikantů či rakouský Radio String Quartet Vienna kombinující vážnou hudbu a jazz. Součástí festivalu bude opět Jazz Fruit, soutěž pro mladé hudebníky, která má za cíl podpořit rozvoj talentů finančním darem v celkové výši 35.000 korun. Dar jim ve spolupráci s nahrávacím studiem 3bees a Svazem autorů a interpretů umožní nahrát debutové album, a tím přispět k rozvoji další kariéry. Rovněž loni představil třetí ročník festivalu Mladí Ladí Jazz tuzemské i zahraniční projekty, včetně britských Portico Quartet či nového alba Idy Kelarové.

Do Hranic zamíří hudebníci na tradiční Evropské jazzové dny

Saxofonista Felix Slováček, herečka Chantal Poullain ale i slovenský jazzman Peter Lipa budou hosty letošního ročníku Evropských jazzových dnů v Hranicích na Přerovsku. Desetidenní festival začne 15. dubna. Odehraje se především v centru města v Zámeckém klubu a v divadle Stará střelnice. Prostor jazzovým hudebníkům poskytne také hranická synagoga. Mezi zahraničními hosty budou australský zpěvák a kytarista Gwyn Ashton a již tradičně hudebníci z partnerských měst z Polska a Nizozemska. Tečku za festivalem udělá 24. května v zámeckém klubu slovenský jazzman Peter Lipa. Jedenáctý ročník této akce již tradičně doprovodí výstava fotografií z předchozích ročníků.

Popmuseum zahájí výstavu o tvrdém rocku v Československu

Vernisáž v pražském Popmuseu představí hard rock, heavy metal a další odnože rockového stylu, který patří v tuzemsku k nejpopulárnějším hudebním žánrům. Výstava s názvem Tvrdá hudba v těžké době mapuje vznik a velký rozmach stylu, který vykazuje mimořádně stabilní a oddanou fanouškovskou základnu a v komunistickém Československu se nesetkával vždy s pochopením. Součástí vernisáže bude speciální program.

V New Yorku jdou do dražby fotografie Drtikola, Funkeho či Sudka

Aukční síň Christie's dnes v New Yorku nabídne mimo jiné snímky Františka Drtikola, Jaromíra Funkeho, Josefa Sudka a Jaroslava Rösslera. Fotografie českých umělců jsou součástí soukromé sbírky. Rösslerova fotografie s názvem Světelná abstrakce by se mohla vydražit za 50.000 dolarů (milion korun), Sudkův Rozbitý talíř za 60.000 dolarů (1,2 milionu korun) a Drtikolův akt až za 80.000 dolarů (1,6 milionu korun). Z českých děl však Christie's nejvíce ocenila Funkeho fotografii Zátiší s lahvemi. Za tu by podle odhadní ceny mohl kupec zaplatit 150.000 až 250.000 dolarů (až pět milionů korun). Rekordmanem v zahraničních aukcích je ale Drtikol, jehož snímek Sněžná vlna se před šesti lety v New Yorku vydražil za 312.000 dolarů (6,3 milionu korun).

Dny evropského filmu začnou už podvacáté v Praze

Pozoruhodné filmy posledních let přiveze příští týden do Prahy a pak do Brna a dalších měst jubilejní 20. ročník Dnů evropského filmu. Letos jich včetně dokumentů představí více než čtyři desítky z 27 zemí. Jednotlivé ročníky nabídly od roku 1994 ročně přes 40 filmů z více než 25 evropských zemí - a bude tomu tak i letos. Zahajovacím snímkem festivalu bude švédský film Call Girl Mikaela Marcimaina. Líčí události kolem takzvané Geijerovy aféry, jež otřásla Švédskem v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země. Sekce Národní liga představí kandidáty evropských zemí na oscarové nominace za nejlepší cizojazyčný film. Novinkou bude sekce zaměřená na výjimečné dokumenty.

Medvíďata v brněnské zoo jsou sameček a samička

Čtyřměsíční medvíďata z brněnské zoologické zahrady jsou sameček a samička, zjistili veterináři při jejich první prohlídce. Slavnostně pokřtěna budou 27. dubna. O jménech rozhodnou výsledky internetové ankety, která pokračuje na webech zoo a hokejové Komety. V hlasování zatím vedou jména Nanuk, Rondo, Kometa a Bella. Zatím se do ankety na obou webech zapojilo přes 30.000 lidí. Zájemci také pravidelně sledují záběry z webkamery z výběhu, kde medvíďata se svou matkou přebývají. Ředitel zoo Martin Hovorka řekl, že medvíďata jsou ve velmi dobré kondici.

Sport:

První trénink v Bostonu má za sebou český hokejový fenomén Jaromír Jágr. Po úterní výměně z Dallasu a přesunu z Texasu absolvoval s Bruins trénink a fanoušci se mohou těšit v noci na pátek od 1:00 SELČ na představení nejproduktivnějšího aktivního hráče slavné soutěže na jeho šesté štaci v NHL.

Čeští házenkáři porazili v utkání kvalifikace o účast na evropském šampionátu Německo 24:22 a výrazně posílili své postupové šance. Svěřenci Vladimíra Habra ze sebe ve čtvrtečním duelu v Brně setřásli počáteční nervozitu, do půle dotáhli nevelkou ztrátu a po změně stran rozhodli proti pátému týmu z letošního světového šampionátu o výhře.

Čeští hokejisté vyhráli první přípravný zápas před mistrovstvím světa. V Jindřichově Hradci porazili Lotyšsko 4:3, utkání rozhodl gólem v 58. minutě Karel Kubát při své premiéře v národním týmu.

Čtvrtfinálový zápas českých tenistů v Davisově poháru s Kazachstánem v Astaně zahájí v pátek Jan Hájek proti Michailu Kukuškinovi. Po nich nastoupí na antukový kurt Lukáš Rosol proti Andreji Golubjovovi. Radek Štěpánek, jenž se vrací po operaci krční páteře, je nahlášen do sobotní čtyřhry s Ivem Minářem, s kterým ji ale nejspíš hrát nebude.

Plzeň si po 21 letech zahraje o hokejový titul. Prvním finalistou play off extraligy se stala po výhře v šestém semifinálovém duelu nad pražskou Slavií 4:2. Utkání rozhodl gólem ve 47. minutě obránce Nicolas St. Pierre. Západočeši vyhráli sérii 4:2 a budou čekat na lepšího z dvojice Třinec - Zlín.

Fotbalisté Sparty Praha v úvodním čtvrtfinále Poháru České pošty vyhráli v Olomouci vysoko 4:2, oplatili soupeři porážku z loňského finále a mají blízko k postupu do semifinále. K účasti mezi nejlepší čtyřkou nakročil také Liberec, který doma porazil Teplice 2:0. Ligový lídr Plzeň naopak neudržel vedení v Jablonci a po porážce 1:2 bude muset dotahovat v odvetě na vlastním stadionu.

Házenkářky Mostu získaly poprvé titul v česko-slovenské interlize. V předehrávce posledního 26. kola vyhrály v Šaľe 29:20 a jejich čtyřbodový náskok už druhé Michalovce nemohou smazat. Michalovce čeká zápas s Jindřichovým Hradcem v sobotu.

Tenistka Lucie Šafářová se dočkala po téměř dvou měsících vítězství ve dvouhře na okruhu WTA. Na zelené antuce v Charlestonu porazila Chorvatku Mirjanu Lučičovou-Baroniovou 7:5, 6:1 a postoupila do osmifinále. Roli favoritky šestá nasazená hráčka splnila po hodině a 19 minutách a zároveň vykročila za obhajobou loňského finále.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha suverénně vyhrály i druhé čtvrtfinále ligového play off se Slovankou, kterou doma porazily 118:59. V pátek v Mladé Boleslavi mohou obhájkyně titulu rozhodnout o svém očekávaném postupu. Jedna výhra dělí od postupu také IMOS Brno a Trutnov.

Čeští curleři si na mistrovství světa v Kanadě připsali další dvě vítězství nad týmy USA a Finska a dělí se o průběžnou čtvrtou pozici, která znamená účast v play off. Pokud by ji po závěrečných dvou kolech proti Japonsku a Švýcarsku udrželi, mohli by se přímo kvalifikovat na olympijské hry v Soči.

Policie odložila vyšetřování případu úmrtí bývalého fotbalového reprezentanta Václava Drobného při bobování ve Špindlerově Mlýně loni v prosinci. Potvrdil to mluvčí trutnovské policie. Drobný při noční jízdě na bobu vyjel ze sjezdovky a narazil do stromu. Při nárazu utrpěl vážné poranění hlavy a upadl do bezvědomí. V kritickém stavu byl převezen do hradecké nemocnice, kde zemřel.

Počasí:

V pátek bude převážně zataženo. Ojediněle přeháňky, nad 500 m sněhové. Nejvyšší teploty 3 až 7st.,na horách kolem 0.

Příští týden se oteplí až na 15 stupňů Celsia, uvádí aktuální předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Konec března a začátek dubna byl v ČR mimořádně chladný, na mnoha měřicích stanicích padaly teplotní rekordy.