Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna žádá pozastavení vydávání sKaret

Kontroverzní sKarty by podle Sněmovny neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora také žádá o to, aby ministerstvo práce a sociálních věcí pozastavilo vydávání karet do doby, než se projekt legislativně upraví. Doporučující usnesení prosadila opozice navzdory nesouhlasu ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09). Poslanci naopak neodsouhlasili výzvu, aby vláda odstoupila od rozvoje projektu a sKarty zrušila. Neprošlo ani usnesení, v němž by Sněmovna uvedla, že projekt pokládá za nesmyslný. Ministerstvo práce v novém návrhu ohledně sKaret předpokládá, že by to byl povinný identifikační průkaz. Platební funkce karet by byla dobrovolná.

Senát s vládou odmítly snahu EK zakázat cigarety s příchutěmi

Senát se ve shodě s vládou postavil proti snaze Evropské komise zakázat cigarety s příchutěmi a zvětšit na krabičkách varování před dopady kouření. EK si návrhem vymezuje příliš rozsáhlé přenesené pravomoci, shodla se horní komora. Jeho přijetí by podle ní mohlo zvýšit nelegální obchod s cigaretami, což by mělo negativní dopady na daňové příjmy. Horní komora také nesouhlasila s větším varováním na krabičkách cigaret, neboť by to mohlo vést k poškozování práv vlastníků loga, ochranných známek a průmyslových vzorů. Postoj Senátu nakonec podpořilo 40 ze 43 přítomných senátorů přičemž nikdo nebyl proti. Zdrženlivý postoj zaujala například místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková ve shodě s výhradami ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) s poukazem na zdravotní rizika kouření. Ministr uvedl, že stanovisko vlády i Senátu respektuje, jsou však ovlivněna především ekonomickými zájmy České republiky.

ČR odmítla povinné 40procentní zastoupení žen ve vedení firem

Česká vláda i Parlament odmítly návrh Evropské komise, aby vedení velkých evropských firem tvořily do roku 2020 nejméně ze dvou pětin ženy. Svůj nesouhlas v pátek přidal Senát, podle něhož je návrh mimo jiné zásahem do akcionářských práv a nebere v potaz odlišné podmínky, ve kterých fungují podniky v jednotlivých členských státech. "Návrh se týká pouze členů dozorčích rad a nevýkonných členů správních rad společností kotovaných na burzách, čímž je jeho reálný dopad na rovné příležitosti žen a mužů podstatně omezen. Vyvolává to pochyby o efektivnosti a smysluplnosti tohoto návrhu s ohledem na jeho zamýšlené cíle," shodli se senátoři.Směrnice by se týkala asi 5000 firem v EU. Jde o velké podniky, které se obchodují na burze, nikoliv o malé a střední firmy s méně než 250 pracovníky.

Sněmovna podpořila novelu ČSSD o omezení prezidentských milostí

Sněmovna podpořila ústavní novelu ČSSD, podle níž by měl premiér spolupodepisovat všechny druhy prezidentských milostí. Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který podala ODS, a míří k posouzení do ústavně-právního výboru. Novela by měla zavést povinnost premiérovy kontrasignace u rozhodnutí prezidenta, kterým odpouští nebo zmírňuje uložený trest, nebo zahlazuje odsouzení. U zastavení trestního stíhání už povinnost platí. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek soudí, že současná úprava bez spolupodpisu nefunguje a porušuje principy parlamentní republiky. Prezident činí sám o sobě rozhodnutí, za které neodpovídá, uvedl. Naopak exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) tvrdil, že kontrasignace problém milostí jako mimořádné záležitosti nevyřeší. Dál to bude podle něho mimořádný a soudně nepřezkoumatelný prostředek, který vychází z monarchie. Pospíšil by podpořil návrh, který by milosti zrušil úplně.

Prezidentem NKÚ je Kala, do funkce jej jmenoval Zeman

Prezident Miloš Zeman prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jmenoval Miloslava Kalu, který úřad dosud vedl jako viceprezident. Jako kandidáta na tuto funkci Kalu v úterý vybrala Poslanecká sněmovna, od poslanců dostal v tajné volbě 108 hlasů. Kala nyní chystá novou strategii NKÚ. Podle něj se nyní bude zaměřovat na nejvážnější a nejpalčivější problémy, které tíží české veřejné finance. Zeman při jmenování uvedl, že v Kalovi vidí vynikajícího odborníka, který dosud jako viceprezident velmi dobře zastával svoji funkci. Proti nástupu Kaly vystupovala vládní TOP 09, která navrhovala jiné kandidáty. Kala v reakci uvedl, že ve svém jmenování vidí "vykročení úřadu do nové doby", kdy NKÚ více přispěje k ozdravení veřejných financí, které nyní nejsou v nejlepším stavu. "Úřad je stabilizovaný. Změní se strategie, projednáme ji a předložím veřejnosti," vysvětlil.

Do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu zatím navrhli občanští demokraté svoji poslankyni Zdeňku Horníkovou a klub TOP 09 a Starostů odborníka z Transparency International Radima Bureše. Případné zvolení poslankyně a místopředsedkyně sněmovního kontrolního výboru Horníkové je obsahem údajné dohody mezi ČSSD a ODS.

Amnestie se dotkla přes 50.000 lidí, jejich počet ještě vzroste

Novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause se už dotkla více než 50.000 odsouzených či obviněných, přičemž počet amnestovaných dále poroste. Více než čtvrtinu amnestovaných tvoří lidé potrestaní nepodmíněným odnětím svobody. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu předloží ministerstvo spravedlnosti vládě. Zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání podle nejkontroverznějšího, aboličního článku amnestie zatím ministerstvo eviduje v 331 případech.

Podle zprávy bylo k poslednímu únorovému dni amnestováno celkem 50.184 osob, z toho 13.154 lidí odsouzených k nepodmíněným trestům a 28.310 k podmíněným trestům odnětí svobody. Amnestie prominula také alternativní tresty domácího vězení a obecně prospěšných prací. Nejvíce amnestovaných vězňů si za mřížemi odpykávalo trest za krádež (37 procent), maření výkonu úředního rozhodnutí (22 procent) a zanedbání povinné výživy (21 procent). Následuje podvod (čtyři procenta) a ohrožení pod vlivem návykové látky (tři procenta).

Müllerová chce navrhnout zvýšení minimální mzdy na asi 8500 korun

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová je připravena předložit návrh na zvýšení minimální mzdy o 500 korun na 8500 korun. Řekla to ve Sněmovně při odpovědích na ústní interpelace poslanců. Zástupci odborů jsou podle ní této otázce velmi nakloněni, ale zaměstnavatelé se k ní podle jejích slov příliš kladně nestaví. Proti růstu minimální mzdy je naopak koaliční ODS. V současné době představuje minimální mzda 8000 hrubého měsíčně. Müllerová připomněla, že od letošního 1. ledna se zvýšila u mladistvých a zdravotně postižených také na 8000 korun.

Allianz chce koupit od RWE Net4Gas za 1,8 miliardy eur

Německá pojišťovna Allianz spolu s kanadskou investiční firmou Borealis nabízejí za provozovatele českých plynovodů Net4Gas 1,8 miliardy eur (45,5 miliardy korun). Napsal to slovenský list Hospodárske noviny. Druhou nejvyšší nabídku podle deníku podal Energetický a průmyslový holidng (EPH), chce koupit Net4Gas za 1,75 miliardy eur. Německá energetická skupina RWE prodává Net4Gas v rámci svého programu, kterým chce snížit svou zadluženost. Agentura Reuters počátkem března uvedla, že RWE chce o prodeji českých plynovodů jednat přednostně s konsorciem Allianz a Borealis. EPH se o české plynovody uchází ve spolupráci s australskou finanční skupinou Macquarie. Dalšími zájemci jsou skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a belgický operátor plynovodů Fluxys ve spolupráci s investiční společností Global Infrastructure Partners.

Celkem 13 firem chce postavit špičkové vědecké centrum Biocev

Celkem 13 firem má zájem postavit areál špičkového vědeckého centra Biocev ve Vestci u Prahy. Výběrové řízení na zhotovitele bylo dvoukolové, hlavním kritériem tendru je cena. Předpokládaná částka na stavbu činí zhruba jednu miliardu korun, vítěznou firmu budeme znát za několik týdnů, řekla mluvčí Biocev Petra Roubíčková. Stavět by se mělo začít letos počátkem června. Celkový rozpočet na projekt Biocev dosahuje 2,35 miliardy korun, které jdou z fondů Evropské unie. Do konce roku 2014 by měl být areál postaven a otevřít by se měl o rok později. Vědci se v Biocevu budou zabývat vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, vývojem tkání pro poškozené orgány nebo vývojem přírodních antibiotik.

Oprava části D1 může začít, neúspěšné firmy se neodvolaly

Dlouho očekávaná oprava brněnské dálnice D1 může začít úseky mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Stavební firmy Eurovia CS a Habau se neodvolaly proti výsledkům výběrových řízení, ve kterých neuspěly. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může v následujících týdnech podepsat smlouvy s vítěznými společnostmi. Zatím nejistá je situace na zbylých třech úsecích dálnice D1, jejichž rekonstrukci ředitelství silnic nabídlo do veřejných soutěží.

Během Velikonoc do ČR přijede skoro 300.000 zahraničních turistů

Během velikonočních svátků navštíví Českou republiku až 285.000 zahraničních turistů, z toho přibližně 198.000 zavítá do Prahy. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Velikonoce jsou tradičně jedním ze dvou vrcholů domácí turistické sezony. Někteří turisté, zejména Italové a Španělé, přijíždějí do Česka týden před Velikonocemi a na svátky se již vracejí domů. Naopak například Němci a Rakušané přijíždějí do Čech od čtvrtka či pátku a jsou tu až do Velikonočního pondělí, uvedla AČCKA. Největší nárůst příjezdů zahraničních turistů se očekává u Rusů, naopak méně přijede během Velikonoc turistů z Řecka.

Agrofert: Salám ze Studené pro Tesco koňské maso neobsahoval

Salám Herkules vyrobený v Masně Studená pro společnost Tesco neobsahoval koňské maso. Vyplývá to z testů Státního veterinárního ústavu v Jihlavě, kam společnost poslala archivní vzorky salámů. ČTK to sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. K opačnému závěru dospěla před několika dny společnost Tesco. Při jejích testech v laboratořích v Irsku a Německu bylo údajně v salámu nalezeno stopové množství koňského masa do pěti procent obsahu výrobku. Masna Studená dodává na trh výrobky značky Krahulík a je součástí skupina Agrofert Holding. Reakci společnosti Tesco zjišťujeme. Veterináři provedli rozbory vzorků salámů Herkules, který byl vyroben loni 3. prosince, a také vzorků Poličanu a Paprikáše, vyplývá ze zkušebního protokolu. Ze stejné várky masa jako Herkules pro Tesco, v němž se údajně objevilo asi pět procent nepřiznané koniny, byl v Masně Studená vyroben i salám Poličan pro řetězec Ahold.

Po těžké nemoci zemřel herec a moderátor Vladimír Čech

Ve věku 61 let zemřel ráno v Praze známý herec a moderátor Vladimír Čech. ČTK to sdělila jeho rodina. Lidé si Vladimíra Čecha kromě jeho divadelních rolí pamatují především z úspěšné televizní soutěže Chcete být milionářem? Vladimír Čech se narodil 6. července 1951 v Praze. Vystudoval pražskou DAMU a v roce 1978 začal pracovat v ostravském studiu Československé televize, ale z politických důvodů musel odejít a mohl pracovat pouze v rozhlase a oblastních divadlech. Zahrál si desítky různorodých rolí, patřily k nim třeba Vavřena ve Filozofské historii, Edmund v Králi Learovi, Merkucio v Romeovi a Julii, titulní role v Hamletovi a Cyranovi z Bergeraku, Antonio ve hře Antonius a Kleopatra, Jiří ve hře Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Jago v Othellovi.

Na Festival spisovatelů Praha přijede Orhan Pamuk

Na pražský Festival spisovatelů přijede v dubnu turecký spisovatel a nositel Nobelovy ceny Orhan Pamuk. Po pěti letech jednání letos organizátorům jeden z nejslavnějších autorů současnosti potvrdil svoji účast. Pamuka kvůli jeho politickým názorům, které veřejně prezentuje, na každém kroku doprovází ochranka. Obecně jeho tvorbu charakterizuje prolínání východního a západního světa, ale i různých historických rovin či snu s realitou. Na Pamukovu návštěvu v Praze upozornily Hospodářské noviny.

Knihy jediného Turka, který dostal Nobelovu cenu, odrážejí tureckou společnost v celé její rozpolcenosti - její touhu po modernitě narážející na islámskou tradici. Čeští čtenáři mají k dispozici celkem sedm jeho knih, jejichž překlady vyšly v posledních deseti letech. Problémů současného Turecka se Pamuk dotýká nejen ve svých románech. Až před soud ho dovedlo interview pro švýcarský týdeník v roce 2005, v němž prohlásil, že v Turecku byl (v letech 1915 až 1917) zavražděn milion Arménů a v následujících desetiletích 30.000 Kurdů.

Se signatářem Charty 77 Rudolfem Battěkem se rozloučili politici i umělci

Minulí i současní politici a zástupci uměleckého a veřejného života se spolu s rodinou naposledy rozloučili se sociologem a bývalým politikem Rudolfem Battěkem, který zemřel 17. března ve věku 88 let. Patřil k zakladatelům Klubu angažovaných nestraníků a v listopadu 1989 také k čelným představitelům Občanského fóra. Battěk byl v listopadu 1989 čelným představitelem Občanského fóra a byl i členem ČSSD. Strana ho v červnu 1990 vyloučila, ale její ústřední výkonný výbor o tři roky později toto rozhodnutí zrušil. V roce 1996 Battěk neúspěšně kandidoval jako nezávislý do Senátu.

Kroměřížský arcibiskupský zámek vystavuje bulharské ikony

V Arcibiskupském zámku v Kroměříži byla otevřena výstava bulharských ikon malíře Justiniana Tilova. Zahrnuje 36 děl spojených se starozákonními a evangelickými náměty, ale také vyobrazení světců, jako jsou svatý Ivan Rilský nebo svatí Cyril a Metoděj. Expozice, která potrvá do 25. května, je součástí programu letošních oslav 1150. výročí příchodu soluňských věrozvěstů na Velkou Moravu. Ikony představují část nejoblíbenějších výjevů, námětů, svatých míst a postav z bulharského církevního kalendáře. Ilustrují také to, jak se měnil ikonopisecký kánon v bulharských zemích. Podle programového manažera Bulharského kulturního institutu v Praze Dobromira Grigorova zobrazuje 34 ikon svaté, které uctívají Bulhaři, dvě jsou srbské a makedonské. Bulharský kulturní institut v Praze k letošním cyrilometodějským oslavám kromě kroměřížské výstavy připravuje na květen výstavu ikon Dobromira Dimitrova v Galerii BKI-Praha a festival 'ducha a písma' Bulharsko na Moravě ve Vsetíně.

Grand Prix Febiofestu obdrží britský snímek Rozbitý svět

Příběh o dospívání nazvaný Rozbitý svět (Broken) zvítězil v soutěžní sekci Nová Evropa Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest a odveze si Grand Prix. ČTK to řekl mluvčí přehlídky Pavel Sladký. V soutěži bylo uvedeno celkem čtrnáct prvních a druhých snímků evropských režisérů. Byly mezi nimi i film Martina Chlupáčka Bez doteku a slovensko-český projekt Miry Fornayové Můj pes Killer. O vítězi rozhodovala 33členná laická porota v čele s čestnou předsedkyní Věrou Čáslavskou. Vítězný snímek natočil britský režisér Rufus Norris. Jeho režijní debut získal ocenění BIFA za nejlepší britský nezávislý film roku. Snímek dostal i další ocenění na festivalech v zahraničí.

Zástupci Havlovy knihovny a Nadace Charty 77 založí Havlovu cenu

Zástupci Knihovny Václava Havla a Nadace Charty 77 se s Parlamentním shromážděním Rady Evropy dohodli na udílení mezinárodní ceny za přínos v oblasti lidských práv, jež by měla nést jméno českého exprezidenta a spisovatele Václava Havla. V pondělí v Praze podepíší dohodu o vzniku ceny, která by měla být udělována každoročně v říjnu. Po Havlově smrti v prosinci roku 2011 ohlásila vznik ceny jak nadace, tak knihovna. Loni se obě instituce dohodly, že ji budou udílet společně. Knihovna i nadace budou podle dřívějších informací hlavními organizátory ocenění. S poradními hlasy budou zapojeny také Nadace Vize 97, společnosti Forum 2000 a Člověk v tísni.Ve světě se udílí řada cen za boj za lidská práva - například Sacharovova cena, Cena OSN, Cena Eleanor Rooseveltové nebo novinářky Anny Lindhové.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na mistrovství světa v Soči šesté místo v závodu na 1500 metrů a připsala si nejlepší výsledek na této trati v kariéře. Druhou zlatou medaili v dějišti olympijských her v příštím roce získala Ireen Wüstová z Nizozemska, která ve čtvrtek vyhrála trojku. Martina Sáblíková po stříbru na tříkilometrové trati nestartovala.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik povolal do přípravy na mistrovství světa ve Stockholmu a Helsinkách další čtyři hráče. Na pondělním srazu v Kravařích tým doplní obránci Karel Kubát, Tomáš Voráček a útočníci Lukáš Pech s Ondřejem Romanem. ČTK o tom informoval manažer národního týmu Jan Černý.

Světový mistr stále populárnějšího izraelského systému sebeobrany krav maga Tomasz Adamczyk bude v sobotu v Ostravě učit sebeobraně ženy na mateřské dovolené a seniory. V minulosti už školil například agenty využívané k ochraně britské královské rodiny, indonéskou královskou gardu či pracovníky Úřadu na ochranu vlády v domovském Polsku. V Česku bude působit poprvé.

Jaromír Jágr nasměroval Dallas v NHL úvodní trefou zápasu k výhře 2:0 na ledě Los Angeles. Jedenačtyřicetiletý útočník zlomil bezbrankový stav ve 47. minutě. Další český útočník Martin Erat se gólem a dvěma asistencemi podílel na vítězství Nashvillu 5:3 nad Calgary.

Olympionik Milan Bruncvík se příští týden jako první český veslař zúčastní slavného závodu univerzitních osmiveslic na Temži v Londýně. Osmadvacetiletý reprezentant, který se představil na hrách v Pekingu a Londýně, usedne do posádky univerzity Cambridge, na které studuje.

Sjezdařka Kateřina Pauláthová vyhrála na mistrovství republiky suverénně obří slalom. Ve Špindlerově Mlýně nedala soupeřkám šanci a získala v této disciplíně čtvrtý titul za sebou.

Na posledním osmém místě skončila snowboardistka Šárka Pančochová ve slopestylu na evropských X-Games. Ve francouzském Tignes české jedničce nevyšla ani jedna ze tří jízd.

Tenistka Petra Kvitová zvládla úvodní zápas na turnaji v Miami a přes Číňanku Šuaj Pcheng prošla do třetího kola. Zápas ale musela otáček po úvodním prohraném setu, nicméně zvítězila 5:7 a dvakrát 6:2. Po velkých bitvách se s turnajem rozloučily Lucie Šafářová i Karolína Plíšková. Šafářová podlehla Švýcarce Romině Oprandiové 6:7, 6:4 a 6:7, Plíšková prohrála s bývalou světovou jedničkou Dánkou Caroline Wozniackou 7:5, 3:6 a 3:6.

Dalším etapovým vítězstvím zvýšili biker Jaroslav Kulhavý a Švýcar Christoph Sauser své vedení v závodu Cape Epic v Jihoafrické republice. V páté etapě na 75 kilometrů v okolí Wellingtonu si dojeli pro druhé prvenství za sebou s náskokem více než dvou minut před švýcarskou dvojicí Nino Schurter, Florian Vogel. Svůj náskok v celkovém pořadí před Němcem Karlem Plattem a Švýcarem Ursem Huberem navýšili na 3:43 minuty.

Počasí v sobotu:

Bude polojasno až oblačno. Teploty -3 až +1 stupeň Celsia.