Zprávy

0:00
/
0:00

Inspekce navrhla obžalovat bývalého šéfa policie Lessyho

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. ČTK to řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Někdejší šéf policie prý loni 6. září předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je dala jednomu z novinářů. Za to jej inspekce stíhá od konce srpna ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Mluvčí však nechtěla v současné chvíli komentovat, zda se právní kvalifikace nezměnila. Pokud ne, Lessymu hrozí až tříleté vězení. Spis nyní studuje státní zástupce, který později rozhodne o dalším postupu. Zenklová také uvedla, že inspekce v minulých dnech naopak odložila prověřování týkající se Lessyho výroků v deníku Právo o tom, že jej ministr vnitra Jan Kubice vydírá.

Bývalý šéf policie se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal ministr vnitra Jan Kubice, který jej téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru. V čele policie Lessyho nahradil jeho bývalý náměstek Martin Červíček.

Postoj rebelů ODS k daňovému balíčku zatím není jasný

Před zahájením schůze Poslanecké sněmovny není jasné, jak se skupina poslanců vládní ODS postaví ke klíčovému vládnímu materiálu. Jejich odmítnutí tohoto návrhu, kromě jiného zvyšujícího obě sazby daně z přidané hodnoty, může znamenat pád vlády. Neformální lídr rebelů ODS Petr Tluchoř v pondělí zopakoval, že pokud se vládní balíček nezmění tak, aby zvýšení daní neobsahoval, vnitrostraničtí nespokojenci pro něj ruku nezvednou. Kompromis má ještě v úterý dopoledne hledat nejprve stranická pracovní skupina a poté i poslanecký klub ODS. Kromě zvýšení DPH o jeden procentní bod rebelům vadí vyšší zdanění lidí s vysokými příjmy, zrušení daňových úlev pro pracující důchodce a omezení paušálů pro živnostníky. Ohledně možného kompromisu Tluchoř řekl, že je vyloučeno zvýšení DPH; nedovede si také představit, že by ODS zaváděla "milionářskou dávku". Na daňový balíček je navázán návrh státního rozpočtu pro příští rok. Podle ministra financí Kalouska je možné projednat návrh státního rozpočtu pro příští rok v úvodním schvalování až po hlasování o sporném daňovém balíčku. Kdy se bude na sněmovní schůzi o balíčku jednat, zatím není jasné. Šest rebelujících poslanců ODS potopilo daňový balíček poté, co ho do Sněmovny vrátilo senátní veto. Vláda předlohu obratem podala znovu a spojila s ní důvěru. Pokud by balíček nebyl v nějaké podobě schválen, kabinet by padl.

Nejvyšší správní soud má první stížnost na senátní volby

Nejvyšší správní soud (NSS) obdržel první stížnost proti úvodnímu kolu senátních voleb. Týká se hlasování na Šumpersku, řekla mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. Podle dostupných informací stížnost podal jeden z voličů ze Šumperska. Kandidát František Mencner (za KSČM), kterého volil, totiž podle výsledků v jeho okrsku nedostal ani hlas. V Šumperku v prvním kole senátních voleb bojovalo o hlasy devět kandidátů. Uspěli Zdeněk Brož (za KDU-ČSL) a Miloslav Vlček (ČSSD). Brož dostal 7578 hlasů (25,5 procenta), Vlček 6746 (22,7 procenta). Letošní senátní volby vyhrála ve 13 z 27 obvodů ČSSD. ODS obhajovala 13 mandátů a zvítězila ve čtyřech obvodech. ČSSD bude tak mít po letošních volbách 46 senátorů, od posledních senátních voleb pět nových křesel získala a stala se tak nejúspěšnější stranou v historii horní komory. ODS naopak deset mandátů ztratila. TOP 09 s hnutím Starostové a nezávislí se podařilo obhájit dva mandáty. KSČM bude mít v horní komoře pouze dva zástupce. Dvoučlenné zastoupení v Senátu zůstalo také hnutí Severočeši.cz.

Jednání o krajských koalicích pokročila, KSČM má silnou pozici

Povolební jednání o krajských koalicích v pondělí někde pokročila, v mnoha regionech má při vyjednávání silnou pozici KSČM. Například v Olomouckém kraji krajský výbor vítězné ČSSD jednohlasně schválil jednání o spolupráci s komunisty, strany už domlouvají složení krajské rady. V některých krajích zvažují společnou vládu s ČSSD občanští demokraté. Zcela jasno o podobě budoucí krajské vlády však stále v žádném z regionů ještě není. Letošní krajské volby vyhrála v devíti krajích ČSSD. V Ústeckém a Karlovarském kraji dostala nejvíc mandátů KSČM, v Plzeňském kraji zvítězila ODS. V ostatních regionech skončili občanští demokraté nejlépe na třetím místě. Čtvrtá skončila KDU-ČSL, která kandidovala samostatně i v různých krajských koalicích, páté byly koalice TOP 09/STAN.

CVVM: Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD, ODS výrazně ztratila

Volby do Sněmovny by nyní vyhrála ČSSD se ziskem třetiny hlasů. Druhá by skončila s 22,5 procenta hlasů KSČM a třetí s 16,5 procenta ODS. Vyplývá to z výsledků říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM), které má ČTK k dispozici. Do Sněmovny by se podle volebního modelu CVVM dostaly ještě TOP 09 s 8,5 procenta hlasů a KDU-ČSL s pěti procenty. Ve srovnání se zářijovými výsledky ČSSD i KSČM posílily a ODS výrazně ztratila. ČSSD staví na první příčku také průzkumy dalších agentur. Kdyby se konaly volby do Poslanecké sněmovny příští týden, přišlo by podle průzkumu CVVM k urnám 58 procent českých voličů. To je asi o pět procentních bodů méně, než uváděl poslední průzkum centra a než činila volební účast při posledních sněmovních volbách v roce 2010.

Fischerův tým zahájil registraci expremiéra k volbě prezidenta

Kardiochirurg Jan Pirk oznámil formální zahájení registrace někdejšího premiéra úřednické vlády Jana Fischera do prezidentské volby. Fischer poděkoval asi třem stovkám dobrovolníků, kteří zajistili, že potřebné petiční archy podporující kandidaturu podepsalo do pondělí 101.761 občanů. Sběr podpisů nyní končí. Někdejší úřednický premiér Fischer a viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj financuje kampaň ze sponzorských darů, které zveřejňuje na transparentním účtu. Jeho největším dárcem zatím je ocelářský a zdravotnický magnát Tomáš Chrenek. Detaily své volební kampaně Fischer prozrazovat nechtěl. U prezidentských voleb by si přál vyšší volební účast, například dvoutřetinovou, tedy podobnou jako při hlasování v parlamentních volbách.

Dienstbier překročil 50.000 podpisů pro kandidaturu na prezidenta

Senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier oznámil, že překročil hranici 50.000 podpisů občanů potřebných ke kandidatuře na prezidenta. Představil také svůj volební program, v němž slibuje, že bude bojovat proti korupci, za důstojný život, vzdělání, zdravotnictví a sociální služby pro všechny. Úřadu prezidenta chce "vrátit důstojnost spojenou s tradicemi české a československé demokracie" a hodlá pečovat o důstojné místo České republiky v Evropě a ve světě. Zákon stanoví, že kandidát pro prezidentské volby, při kterých budou v lednu občané poprvé volit hlavu státu sami, musí mít nominaci od deseti senátorů nebo dvaceti poslanců, nebo musí získat 50.000 podpisů oprávněných voličů. Dienstbier se rozhodl pro sbírání podpisů i přes to, že sociální demokracie, za niž kandiduje, má dostatek poslanců a senátorů, kteří mu mohou kandidaturu podepsat.

O hlasy voličů se budou ucházet také další kandidáti parlamentních stran Karel Schwarzenberg (TOP 09), Přemysl Sobotka (ODS), kandidáti menších stran jako Jana Bobošíková (Suverenita) nebo Zuzana Roithová (KDU-ČSL) či někteří nezávislí kandidáti, například hudební skladatel a výtvatník Vladimír Franz.

Prezidentský kandidát Jakl v "novoročním projevu" oznámil vystoupení ČR z EU

Kandidát na prezidenta Ladislav Jakl zveřejnil na internetu "novoroční projev", ve kterém oznamuje vystoupení České republiky z Evropské unie. Členství v EU podle něj přináší zemi "více škody než užitku". Jakl je kandidátem Strany svobodných občanů, která je známá rezervovaným postojem k EU. Česko je podle něj připraveno ke spolupráci s kýmkoli, ale pouze za vzájemně výhodných podmínek. Uchazeč o křeslo hlavy státu v úvodu videa parafrázuje první polistopadový novoroční projev prezidenta Václava Havla. "Ne, Evropská unie nevzkvétá. Evropská unie není prostorem spolupráce a harmonie, ale prostorem rostoucího společenského napětí mezi sociálními vrstvami i národy," uvádí Jakl v úvodu svého projevu. Jakl je tajemníkem současného prezidenta Václava Klause, který také podepsal petici za Jaklovu kandidaturu. Uchazeč o křeslo prezidenta ještě neoznámil dosažení 50.000 podpisů potřebných k reálné účasti v prezidentské přímé volbě.

Správní rada VZP o personáliích nejednala, spor byl o peníze

Návrh na personální změny ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v pondělí na správní radě nezazněl. Nedočkala se ani právní analýzy, kterou si na smlouvu se společností IZIP na provoz portálu nechal udělat ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Spor o rozpočet na příští rok dokonce vedl k přerušení jednání. Bez rozpočtu ale nemůže VZP být, proto správní rada jednání obnovila. ČTK to zjistila od jejích členů. Jednání vyústilo v několik zásadních rozhodnutí. Ministr Heger chce prostřednictvím zástupců státu dosáhnout svolání mimořádného zasedání správní rady, včetně projednání možných personálních změn. Člen správní rady poslanec Boris Šťastný (ODS) zase hodlá svolat co nejdřív mimořádné jednání sněmovního zdravotního výboru a bude o situaci informovat premiéra Petra Nečase (ODS) na úterním jednání poslaneckého klubu. Podle právních analýz je smlouva s IZIP pro VZP krajně nevýhodná. Právníci zpochybnili autorská práva a postupy při zajištění portálu.

Žalobce poslal před soud pět úředníků kvůli kauze opencard

Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo pět úředníků z pražského magistrátu v kauze opencard. Obžaloba se týká mimo jiné porušování pravidel při správě cizího majetku. Pětice lidí podle žalobce zvýhodnila jednu firmu ve třech zakázkách, jedna z nich byla údajně předražená o nejméně 67 milionů korun. ČTK o tom informovala žalobkyně Jana Hercegová. Podle ní se obžaloba týká pracovníků magistrátu z pozic ředitele odboru, vedoucího oddělení a z hodnotící komise.

Ústavní soud odmítl třetí z pěti Rathových stížností

Ústavní soud (ÚS) odmítl třetí stížnost poslance Davida Ratha, podezřelého z korupce. Poslanecká sněmovna při rozhodování o vydání Ratha k trestnímu stíhání nechybovala. ČTK to sdělila mluvčí soudu Jana Pelcová. Na rozhodnutí Ústavního soudu čekají ještě dvě Rathovy stížnosti. Odmítnutá stížnost napadala postup Poslanecké sněmovny na červnové schůzi, kdy poslanci poprvé rozhodli o přípustnosti Rathova stíhání. Rathovi vadilo to, že se schůze nemohli účastnit jeho právníci. ÚS ale potvrdil, že při jednání Sněmovny musel Rath vystupovat sám za sebe, právníci jej v tom zastoupit nemohli. Protože šlo o postup Poslanecké sněmovny, muselo o stížnosti rozhodnout plénum Ústavního soudu, tedy sbor všech 13 současných soudců. Policie nejprve obvinila Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Policisté ho v polovině května zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Počátkem září Sněmovna vydala Ratha ke stíhání také kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý středočeský hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

ČR měla loni sedmý nejnižší dluh z 27 států EU

Česko mělo loni s podílem 40,8 procenta sedmý nejnižší vládní dluh v poměru k hrubému domácímu produktu z 27 států Evropské unie. Suverénně nejnižší byl v Estonsku, kde na konci roku dosahoval 6,1 procenta. Na opačném pólu naopak figuruje krizí těžce stíhané Řecko (170,6), za nímž následují Itálie (120,7) a Portugalsko (108,1). Vyplývá to z dat, která zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat). Průměrný vládní dluh v zemích eurozóny činil 87,3 procenta HDP, zatímco v celé "sedmadvacítce" 82,5 procenta.

Ministerstvo financí vydává nové státní dluhopisy

Spořící státní dluhopisy si budou moci zájemci v rámci podzimní emise objednat od 5. do 30. listopadu. Ministerstvo financí přitom může termín na objednávky zkrátit. Ministr financí Miroslav Kalousek věří, že objem prodaných dluhopisů opět přesáhne deset miliard korun, řekl na tiskové konferenci. MF nabídne navíc v rámci chystané emise nový typ dluhopisu, tzv. prémiový dluhopis s tříletou splatností. Úřad rovněž rozšířil počet distribučních míst o téměř 1000 poboček České pošty. První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo před rokem, investoři si jich tehdy objednali za více než 20 miliard korun. Letošní jarní emise státu vynesla zhruba 15 miliard Kč. Dluhopisy byly dosud k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohla také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti. Letos na jaře si je nově mohly koupit kraje, města nebo veřejné vysoké školy. V předchozích dvou emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Vedle tříletého prémiového dluhopisu ministerstvo vydá 12. prosince pětiletý kuponový, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis. Dále si zájemci mohou koupit 1,5letý diskontovaný dluhopis a sedmiletý protiinflační dluhopis.

V Prostějově přijali muže s otravou metanolem, jeho stav je vážný

V prostějovské nemocnici v pondělí odpoledne přijali osmačtyřicetiletého muže, který se otrávil metylalkoholem. Potvrdila to laboratorní vyšetření. Jeho stav je vážný. Jde o první případ v této nemocnici, řekla ČTK mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. V celém Olomouckém kraji je to šestý případ otrav metanolem, čtyři lidé následkům podlehli. V Česku zemřelo kvůli jedovatému alkoholu už 30 lidí. V celé zemi policie stíhá kvůli kauze jedovatého alkoholu pět desítek lidí. Někteří jsou ve vazbě.

NKÚ zjistil nedostatky při poskytování dotací veřejným VŠ

Ministerstvo školství podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nastavilo tak volné podmínky dotací veřejným vysokým školám, že u některých projektů i dvojnásobně překročily rozpočet. Úřad prověřil správu programů v letech 2006 až 2011, ale také 14 konkrétních projektů, na něž příjemci podpory získali celkem 4,4 miliardy korun. Nedostatky odhalil u pěti z nich. ČTK o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Podle NKÚ ministerstvo například po žadatelích o dotace nepožadovalo, aby ve svých investičních záměrech vyhodnotili efektivnost investice. Resort se tak prý prakticky připravil o možnost zpětně vyhodnotit, jestli poskytnuté prostředky byly vynaloženy účelně.

Nejvíce zadlužených lidí je v Moravskoslezském a Ústeckém kraji

Nejvíce zadlužených lidí v Česku je v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, nejméně na Vysočině. Průměrný věk zadlužené osoby v Česku je 38 let a průměrný dluh na osobu se pohybuje kolem 80.000 Kč. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK International, která na tuzemském trhu působí od roku 2011 a spravuje zde desítky tisíc pohledávek za celkem více než tři miliardy Kč. Nejvíce je zadlužený Ústecký kraj (13,60 procenta celkového dluhu), druhým nejzadluženějším krajem je Středočeský (12,8 procenta). Nejméně zadluženým krajem je Vysočina (2,24 procenta). Z celkového počtu dlužníků nejvíce zadlužených osob bydlí v Moravskoslezském kraji (12,84 procenta), druhý je Ústecký kraj. Nejmenší počet zadlužených osob žije opět na Vysočině (2,05 procenta).

Plzeňská práva požádají o novou akreditaci magisterského studia

Plzeňská právnická fakulta Západočeské univerzity podá na ministerstvu školství v polovině listopadu žádost o novou akreditaci stěžejního magisterského programu. Akreditační spis, na němž pracují katedry a proděkani od začátku prázdnin, bude minimálně stejně obsáhlý jako minulá žádost, kterou fakulta podávala loni 31. října, ale nakonec má akreditaci jen do konce října 2013. Zasedání akreditační komise bude koncem ledna a 1. února, řekl ČTK děkan Jan Pauly. Podle něj prochází fakulta radikálními kvalitativními změnami, i když pořád cítí protitlaky z různých stran. Fakulta předloží nezpochybnitelné garanty jednotlivých oborů a předmětů, což byl hlavní protiargument akreditační komise, která počátkem letošního roku minulou žádost a reakreditaci odmítla.

V Květné zahradě v Kroměříži bude zprovozněno Foucaltovo kyvadlo

V Květné zahradě v Kroměříži bude od pátečního odpoledne opět zprovozněno Foucaltovo kyvadlo. Návštěvníci si tak budou moci po opravě znovu prohlédnout pokus, který potvrdí, že Země se skutečně otáčí kolem své osy. ČTK to řekla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová. Kyvadlo je těžké 30 kilogramů a visí na struně dlouhé 25 metrů. "Letos v květnu muselo být odinstalováno a svěřeno odborníkům na restaurování," uvedla Šnajdarová. Foucaltovo kyvadlo je pojmenované po francouzském fyzikovi Jeanovi Bernardovi Léonovi Foucaltovi (1819 - 1868) a představuje důležitý experiment, který potvrzuje, že planeta Země se otáčí kolem své osy. První pokus s kyvadlem provedl Foucalt v roce 1851 v pařížském Pantheonu.

Ze sportu

Český tenista Tomáš Berdych se potřetí za sebou kvalifikoval na Turnaj mistrů a v Londýně bude od 5. do 12. listopadu obhajovat loňské semifinále. Účast Berdycha potvrdilo na svém webu vedení ATP Tour. Český tenis tak bude mít na Turnaji mistrů dva zástupce. Ve čtyřhře bude v Londýně hrát Radek Štěpánek společně s Indem Leanderem Paesem. Pro oba české tenisty bude Londýn i přípravou na finále Davisova poháru, v kterém Češi o týden později přivítají v pražské O2 areně obhájce titulu ze Španělska.

Tenistka Petra Kvitová vstoupí do Turnaje mistryň v úterý zahajovacím zápasem s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Obhájkyně titulu bude hrát v Bílé skupině v hale Sinan Erdem Dome v Istanbulu od 16:00 SELČ. Dvaadvacetiletá Kvitová hrála s Radwaňskou třikrát a všechny zápasy vyhrála. Naposledy se střetly před rokem ve skupině na Turnaji mistryň a svěřenkyně kouče Davida Kotyzy letošní wimbledonskou finalistku zdolala ve dvou setech.

Čtyři čeští reprezentanti zasáhnou o víkendu do úvodních závodů Světového poháru ve sjezdovém lyžování v Söldenu, kde každoročně s předstihem začíná sezona. Po roční pauze zaviněné vážnou nemocí se do seriálu vrací Ondřej Bank, spolu s ním do Rakouska odjedou Kryštof Krýzl, Martin Vráblík a Kateřina Pauláthová. Světový pohár začíná obřími slalomy, ženy pojedou v sobotu, muži v neděli.

Úterní počasí v ČR:

Většinou zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Na horách jasno. Denní teploty na horách kolem 15 stupňů, jinak se rtuť teploměru bude pohybovat mezi 9 a 13 stupni Celsia. Inverzní počasí vydrží v Česku až do čtvrtka.