Zprávy

Sněmovna potvrdila stíhání Ratha, ten stíhání označil za politickou mstu

Trestní stíhání poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) pro podezření z korupce související s opravou buštěhradského zámku může pokračovat, Poslanecká sněmovna s ním naprostou většinou vyslovila souhlas. Před hlasováním o tom, zda Ratha vydají, poslanci vyslechli jeho třičtvrtěhodinový projev. V něm někdejší středočeský hejtman označil svou kauzu za připravenou politickou likvidaci nepohodlného opozičního kritika a z jejího zorganizování obvinil ministra vnitra Jana Kubiceho a jím údajně vytvořenou "chobotnici". "Je to politická pomsta, odstranění opozičního politika, odstranění tvrdého kritika," prohlásil poslanec. Uvedl, že se nehodlá vzdát mandátu, a varoval, že v případě vydání se kauza stane politickým procesem. "Uděláte ze mne politického vězně," řekl. Opoziční politici jsou podle Ratha vinni ustrašeností a zbabělostí, když se nebrání podobným metodám. Poslanci o jeho vydání rozhodli v poměru 183 ku dvěma, pět se zdrželo hlasování. Proti Rathovu stíhání byli Pavel Ploc (ČSSD) a nezařazený Jaroslav Škárka, jenž byl sám nepravomocně odsouzen pro podezření z podvodu v korupční aféře Věcí veřejných. Rath nehlasoval. Po rozhodnutí ho policisté odvedli.

Podezření, že přijal úplatek, Rath jednoznačně odmítl. Při opravě buštěhradského zámku nemohla uniknout ani koruna, prohlásil. Okolnosti svého zadržení, kdy jej policie v polovině května zatkla se sedmi miliony korun v krabici, neosvětlil. Nejasně jen uvedl, že v "nekompletním torzu spisu" k případu lze nalézt slova a věty o "penězích na volby, financování voleb".

Rath se opřel také do státní zástupkyně Lenky Bradáčové, do policie i předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). Bradáčová podle Ratha zneužila vazbu k lámání a týrání lidí a "nechala se zkorumpovat příslibem funkce na vrchním státním zastupitelství", policie se prý propůjčila k politickému boji a Němcová podle něho vydala soudu "svého poslance během minuty". Několikrát si poslanec také postěžoval na podmínky vyšetřovací vazby.

Napjatě očekávané vystoupení někdejšího středočeského hejtmana a hlasitého sněmovního kritika nynější vlády začalo po 14:00. Z vazební věznice v Litoměřicích, kde už tři týdny pobývá, policisté přivezli Ratha do sněmovny asi o dvě hodiny dříve. Poslance do sálu doprovodili tři policisté, kteří byli v civilu, ale ozbrojení. Vystoupení z galerie pro hosty sledovali i obhájci Ratha Adam Černý a Roman Jelínek.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Podle policie to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Rath ale tvrdí, že se domníval, že je v krabici víno. Jeho advokáti zpochybňují postup policistů, žalobců i vazební stíhání.

Kubice odmítl Rathovu kritiku, může se hájit i nepravdami, míní

Slova stíhaného poslance a někdejšího hejtmana Davida Ratha o tom, že za jeho zatčením stojí "Kubiceho chobotnice", jsou podle ministra vnitra Jana Kubiceho nesmyslná. Bylo podle něj v pořádku, že Rath při rozhodování o svém vydání k trestnímu stíhání před poslanci vystoupil. Hájil se ale nepravdami, řekl novinářům Kubice. "Pan poslanec Rath je v postavení obviněného a může na svou obhajobu říkat co chce, i nepravdy," řekl Kubice. Rathovo tvrzení o organizované policejní chobotnici je podle něj "pikantní". Premiéra Petra Nečase vystoupení Ratha nepřekvapilo. "Neočekával jsem, že projeví alespoň minimální sebereflexi. Vinu vidí všude kolem, jen ne u sebe. Nicméně je jeho výsostným právem, jak postaví svoji obhajobu v soudním řízení," uvedl ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí vlády Michal Schuster.

Rath se znovu ukázal jako řečník, někdejší jistota mu ale chyběla

Stíhaný poslanec David Rath při ostře sledovaném sněmovním proslovu podle některých poslanců znovu ukázal své řečnické kvality. Jeho vystoupení ale přinejmenším v úvodu postrádalo dřívější razanci a sebejistotu. Rath často odkazoval na údajně špatné podmínky vazby a místy působil unaveně. Poslanci jeho projev vyslechli v tichosti, bez hlasitých reakcí, které Rathovy projevy provázely dříve. Po vystoupení dávali opoziční i koaliční poslanci najevo, že nechtějí na základě jeho řeči posuzovat Rathovu vinu, to je prý věcí soudu. Někdejší ministr, hejtman a výrazný sněmovní řečník, který vynikal provokativními výpady proti politické konkurenci, se ke sněmovnímu řečništi vrátil v doprovodu tří členů policejní eskorty. Zvláště v začátku projevu nepůsobil tak sebejistě jako při svých někdejších slovních přestřelkách s politickými soupeři. Svůj třičvrtěhodinový projev ale gradoval a místy se na poslance obracel se svým obvyklým zápalem. Rathovi obhájci projev sledovali z galerie pro hosty. Desítky zájemců z řad veřejnosti se do těchto prostor kvůli omezené kapacitě nedostaly.

"Pan Rath je velmi dobrý řečník, ten projev měl velmi dobře připravený. Stavěl se do role oběti, podle mě je realita jiná, ale o tom musí rozhodovat jedině soud," řekla novinářům vicepremiérka Karolína Peake. "Měl ten projev docela dobře postavený, logicky to na sebe navazovalo, takže mohl i zapůsobit. Myslím, že touto cestou půjde i obhajoba a bude na soudu, aby posoudil, kde je pravda," řekl poslanec ČSSD a někdejší ministr vnitra František Bublan.

Poslanci schválili vznik nového záchranného fondu eurozóny

Sněmovna po řadě odkladů schválila budoucí vytvoření nového záchranného fondu eurozóny - Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Fond by měl za daných podmínek pomoci zemi platící eurem překlenout problémy s financováním, které by mohly ohrozit stabilitu eurozóny. Opozicí ovládaný Senát už vládní návrh, který doplňuje lisabonskou smlouvu, podpořil před půldruhým měsícem. K přijetí byla třeba ústavní většina zákonodárců. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) zdůraznil, že fond "přispěje k uklidnění situace na finančních trzích, což bude mít pozitivní dopad i na Českou republiku". Připomněl, že Česku před zavedení eura nevzniknou kvůli souhlasu s fondem žádné finanční závazky. Uvedl, že případné začlenění ČR do fondu by bylo předmětem samostatné smlouvy.

Sněmovna potvrdila zákaz pobytu za vybrané přestupky

Sněmovna potvrdila zákaz pobytu za vybrané přestupky, když přehlasovala senátní veto. Poslanecká novela přestupkového zákona, za níž stojí bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), míří k podpisu prezidentovi. Podle kritiků je předloha protiústavní. Úřady by mohly podle novely uložit za vybrané opakované přestupky až tříměsíční zákaz pobytu například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, kde to zakazují obecní vyhlášky. Sankce by se nesměla vztahovat na místo nebo obvod, v němž má pachatel trvalý pobyt. Lidé, kteří by postih porušili, by se dopustili maření výkonu úředního rozhodnutí. Úřady by mohly pachateli polovinu trestu zákazu pobytu odpustit.

Sněmovna stvrdila konec monopolu České pošty na dopisy a pohledy

Poslanci přehlasovali senátní veto a prosadili novelu poštovního zákona, která má od příštího roku připravit Českou poštu o její poslední monopol na doručování pohlednic a obyčejných zásilek. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Senát ji zamítl, protože někteří levicoví senátoři se obávali, že přinese rušení poboček na venkově. Zrušení monopolu vyplývá z převzetí příslušné evropské poštovní směrnice, poštovního balíčku EU. "Není důvod k obavám ze zhoršení dostupnosti poštovních služeb," řekl zpravodaj k zákonu Jan Husák (TOP 09). Varoval, že pokud ČR nesplní lhůtu pro převzetí evropské směrnice do českého zákona, hrozí jí za to pokuta.

Středočeská ČSSD musí zvolit nové vedení a volební kandidátku

Středočeská organizace ČSSD musí svolat krajskou konferenci, která zvolí nové vedení a určí kandidáty do krajských voleb. Shodlo se na tom politické grémium ČSSD. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání novinářům řekl, že pokud se tak nestane, navrhne stranickému ústřednímu výkonnému výboru, aby konferenci svolal sám. Vedení sociální demokracie tak řeší situaci ve středočeské organizaci ČSSD po zatčení poslance, středočeského hejtmana a volebního lídra středočeských sociálních demokratů Davida Ratha. Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš stranickému vedení podle Sobotky slíbil, že svolání krajské konference krajskému výkonnému výboru navrhne na zasedání ve čtvrtek 14. června. Ústřední výkonný výbor se sejde o následujícím víkendu.

ČSSD Emmerové zakázala kandidovat za Zemanovu stranu

Politické grémium ČSSD se jednomyslně postavilo proti tomu, aby poslankyně strany Milada Emmerová kandidovala v krajských volbách za Stranu práv občanů - zemanovci (SPOZ). Novinářům to po jednání grémia řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. S Emmerovou se chce kvůli jejímu pokračování v ČSSD ještě sejít. Dnešní schůzky vedení strany se nezúčastnila. Emmerová chtěla na dobu krajských voleb přerušit členství v ČSSD a vést kandidátku SPOZ. O angažmá v barvách své strany jí požádal bývalý šéf ČSSD a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Vedení ČSSD v Plzeňském kraji ale již dříve záměr Emmerové odmítlo. Také lídři strany dávali najevo, že podobný krok je nepřijatelný. Podle nich Zeman svými politickými kroky ČSSD škodí.

Soud znovu osvobodil Březinu v kauze nepravdivého prohlášení

Pražský městský soud potvrdil osvobozující verdikt pro bývalého náměstka pražského primátora Karla Březinu (ČSSD) týkající se jeho působení v dozorčích radách firem. Obžaloby ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění Březinu už dříve zprostil Obvodní soud pro Prahu 2, státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal. Nynější zamítnutí odvolání je pravomocné, lze se proti němu pouze dovolat k Nejvyššímu soudu. Březina obvinění od začátku odmítal. Březina podle soudu sice podepsal nepravdivé prohlášení, soud ale přihlédl k minimální společenské škodlivosti činu a časové prodlevě, protože čin byl spáchán v roce 2009. Odvolací soud se tak neztotožnil s výkladem první instance, podle které skutek popsaný v obžalobě není trestným činem.

MF podalo v Česku kvůli Mostecké uhelné trestní oznámení

Ministerstvo financí podalo jménem České republiky v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti (MUS) trestní oznámení na šest bývalých manažerů. V oznámení podaném na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci rovněž uplatnilo "svůj civilní nárok" a domáhá se po nich náhrady způsobené škody. Někdejší privatizaci MUS již roky prověřují švýcarské orgány kvůli podezření, že ji provázely finanční machinace. Tamní prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů Mostecké uhelné a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana. Švýcarský soud ale v polovině dubna spis v kauze manažerů MUS vrátil prokuratuře k doplnění. Česku se kvůli průtahům tuzemských úřadů nepodařilo ke švýcarskému trestnímu řízení připojit. ČR však zůstává v pozici poškozeného, zúčastní se dalšího řízení a má připravenu civilní žalobu. I česká policie v minulosti vyšetřovala podezření, že MUS byla ovládnuta pomocí peněz, které měla odkládat na rekultivace. Část těchto miliard prý šla do zahraničí. V létě 2008 česká policie případ odložila

Nejvyšší soud potvrdil tresty za korupci

Nejvyšší soud definitivně potvrdil nepodmíněné tresty v korupční kauze bývalého starosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a někdejšího tajemníka Brna-středu Radovana Novotného. Soud odmítl jejich dovolání. Stejným způsobem soud naložil i s dovoláním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který naopak žádal pro oba odsouzené přísnější tresty. Oba muži dostali za úplatkářství čtyři roky vězení a vysoké pokuty. Od loňska si odpykávají trest. Kvapil s Novotným (oba dříve ODS) žádali podle pravomocného rozsudku nejprve čtyři miliony korun, pak dva a nakonec milion korun za to, že Kvapil pomůže získat podnikateli Jiřímu Štoplovi povolení pro stavbu obchodně-administrativní budovy Sonocentrum v Žabovřeskách. Kvapil i Novotný vinu v plném rozsahu popírají.

ČSÚ: Maloobchodní tržby v dubnu zrychlily pokles

Maloobchodní tržby v dubnu bez sezonního očistění zrychlily meziroční pokles na 4,1 procenta po březnovém revidovaném snížení o 0,4 procenta. Klesly tržby v maloobchodě, zejména u potravin a za pohonné hmoty, i tržby za prodej a opravy automobilů, uvedl Český statistický úřad. Meziměsíčně po očištění o sezonní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v dubnu reálně snížily o 2,1 procenta. "Spotřebitelé v dubnu výrazně přivřeli své peněženky. Jako oblasti úspor ve výdajích vyhodnotili převážně dopravu a stravování," komentoval data analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Propad maloobchodu je dalším signálem v řadě, že se ztráta dynamiky české ekonomiky na začátku druhého kvartálu prohloubila.

Skupině PPF loni klesl čistý zisk asi o třetinu

Skupině PPF loni klesl podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk zhruba o třetinu na 216 milionů eur (5,56 miliardy Kč). Aktiva skupiny stoupla loni o 16 procent na rekordních 14,36 miliardy eur (366 miliard Kč). PPF v roce 2011 dokončila významné projekty jako završení akvizice 100 procent v ruském retailovém řetězci Eldorado, restrukturalizace podílu v Energetickém průmyslovém holdingu, získání polovičního podílu v Sazce, nové developerské projekty v Rusku či vstup do zemědělského byznysu rovněž v Rusku. Skupina PPF je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Zabývá se aktivitami od bankovnictví a pojišťovnictví přes nemovitosti, energetiku, těžbu nerostů po ruský obchodní řetězec se spotřební elektronikou. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Hlavním akcionářem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.

Za chyby při sanaci lagun má Geosan Group zaplatit 5,5 mil.

Za pochybení při sanaci lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě má Geosan Group zaplatit pokutu 5,5 milionu korun. Rozhodlo o tom ministerstvo životního prostředí (MŽP). Společnost porušila integrované povolení, když při loňském úniku nadměrného množství oxidu siřičitého do ovzduší nezastavila práce na zvápňování laguny. Proti rozhodnutí se nelze dále odvolat, řekl mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Laguny po bývalé chemičce Ostramo, která byla v provozu celé minulé století, jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo sdružení firem Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je Geosan Group.

Prodej aut v Česku za pět měsíců vzrostl o 6 pct na 76.093 vozů

Prodej nových osobních aut na českém trhu se od ledna do konce května meziročně zvýšil o šest procent na 76 tisíc vozů. Vede Škoda Auto s podílem 31 procent. ČTK to sdělil Svaz dovozců automobilů. Škoda prodala 23 651 aut, následuje Hyundai s prodejem 6 661 aut a Volkswagen se 6 463 prodanými vozy. Na dalších místech skončily značky Ford, Renault a Kia. Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia s 10 521 nově registrovanými vozy. Následují Fabia a Superb rovněž od Škody Auto. Auta s benzinovým motorem tvořila přes 56 procent trhu, diesely více než 41 procent. Prodej nových lehkých užitkových automobilů klesl do konce května oproti loňsku o tři procenta na 4 659 aut. První je Volkswagen s 874 vozy, druhý skončil Ford s prodejem 769 aut a třetí Renault prodal 538 vozidel.

Úpadek vyhlásila další cestovní kancelář, CK Redgreentours

Pražská cestovní kancelář Redgreentours vyhlásila úpadek. V Turecku a na severním Kypru má asi 100 klientů. Návrat do vlasti jim zajistí pojišťovna Union. Důvodem krachu je platební neschopnost, kvůli níž se nepodařilo zajistit přepravu turistů do ciziny. Celkem má zájezd od cestovní kanceláře zakoupeno zhruba 300 lidí. Informoval o tom viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Většina klientů, které má Redgreentours v zahraničí, již končí svou dovolenou, tudíž se jim zájezd výrazně nezkrátí, uvedl Okamura. Pojišťovna UNION prý vyvíjí maximální snahu postarat se o ně a přepravit je zpět do Česka. Letos jde o krach druhé cestovní kanceláře v Česku. V ČR nyní působí 1054 cestovních kanceláří, které v loňském roce prodaly 2,088 milionu zájezdů.

Kritika maturit sílí,kantoři prý museli písemky hodnotit přísněji

Pravidla pro hodnocení maturitních písemek se měnila za pochodu, kantoři byli nuceni hodnotit přísněji. Tvrdí to ředitelka Gymnázia Čakovice Daniela Hochmanová. Připojila se tak ke kritice spolku EDUin, který upozornil, že studenti nedostali opravené práce, a nemohou se tak odvolat. Centrum pro přípravu maturit Cermat to ale odmítá, systém hodnocení je prý běžný. "Hodnotitelé dostávali výhružné maily, že musí znovu otevřít práce, které ohodnotili 12 body, a byli nuceni k tomu, aby svá hodnocení přitvrdili. Pokud by to neudělali, bylo jim vyhrožováno, že za svou práci nedostanou zaplaceno," uvedla ředitelka v otevřeném kritickém dopise zveřejněném na serveru Česká škola. Jedná se o další problém letošních státních maturit, kvůli příliš těžkému testu z matematiky musel Cermat mírnit hodnocení. Spolek EDUin navíc kritizoval, že studenti dostali jen protokol s hodnocením slohové práce. Z něj prý nemohou poznat, v čem chybovali, což jim znemožňuje odvolání.

Na Šumavě je méně kůrovcem napadených stromů

Správa Národního parku Šumava eviduje o více než dvě třetiny kůrovcem napadených stromů méně, než tomu bylo loni. V roce 2011 jich lesníci k 1. červnu vyznačili 50.000, letos 15.000. Vedení parku věří, že příští rok se situace okolo kůrovcové kalamity na Šumavě uklidní a péče o lesní ekosystémy se vrátí do normálních kolejí. ČTK to řekl náměstek ředitele parku Jiří Mánek. Nejhorší je momentálně situace v západní části Šumavy, kde je hodně smrků. Kůrovec se tam po polomech v roce 2007 nekontrolovatelně rozmnožil. Jde o lesy na Modravě, v okolí Srní a na Prášilsku. Stejně jako loni použije správa parku v lesích i odkorňování napadených stromů na stojato. V Národním parku Šumava se loni meziročně vytěžilo o více než 100.000 metrů krychlových kůrovcového dříví méně. Firmy zpracovaly přes 230.000 krychlových metrů napadeného dříví. Těžbu provázela blokáda ekologů.

Spuštění projektu Rozeznění - Lidice 2012 bylo odloženo

Spuštění unikátního projektu Rozeznění - Lidice 2012, který má evokovat atmosféru obce těsně před jejím vyhlazením 10. června 1942, bylo odsunuto na podzim. Autoři zvukového dramatu tak vyšli vstříc pozůstalým, kterým se nelíbí kombinace autentických vzpomínek s vymyšleným vyprávěním, píše dnešní Mladá fronta Dnes. "Chceme místním vyjít vstříc, takže to budeme upravovat do září," uvedl Jan Havlíček ze sdružení Sonosféra, které projekt za zhruba tři miliony korun připravilo. Návštěvníci lidického památníku by si měli interaktivní zvukovou expozici vyslechnout prostřednictvím upraveného mobilního telefonu při procházce pietním územím. Fiktivní dialogy evokují atmosféru těsně po atentátu na Reinharda Heydricha, kdy však obyvatelé Lidic ještě nevědí, že zemřel. V dramatu tak nezaznívají tragické scény. Text pro projekt Rozeznění - Lidice 2012 napsala česká spisovatelka a překladatelka žijící v Německu Tereza Semotamová.

Festival Janáček Brno přivítá evropské operní soubory

Třetí ročník mezinárodního hudebního festivalu Janáček Brno, který se uskuteční od 16. do 25. listopadu, nabídne vystoupení prestižních operních souborů. Vedle domácího Národního divadla Brno se představí Opera Zuid z nizozemského Maastrichtu, Staatstheater z Norimberku či Slovenské národní divadlo. Připraveny jsou koncerty, divadelní představení, vernisáže, dopolední matiné či výstavy. Podle ředitele pořádajícího Národního divadla Brno Daniela Dvořáka lze za jeden z vrcholů festivalu považovat inscenaci Věci Makropulos v podání norimberského Staatstheater v režii Roberta Carsena a pod taktovkou Marcuse Bosche. Slavnostní zahájení festivalu 16. listopadu v Janáčkově divadle obstará incenace Janáčkovy opery Osud v provedení Národního divadla Brno s dirigentem Jakubem Kleckerem v režii Ansgara Haaga. Na programu festivalu je celkem sedm oper, například Káťa Kabanová v režii Harryho Kupfera, kterou v Brně uvede Opera Zuid z nizozemského Maastrichtu s dirigentem brněnského původu Stefanem Veselkou. Více informací o programu je na www.janacek-brno.cz.

Festival ve Strážnici letos přivítá 2250 účinkujících

Mezinárodní festival ve Strážnici na Hodonínsku, největší folklorní akce v zemi, letos přivítá téměř 2250 účinkujících, z nichž 250 přijede z ciziny, například z Itálie, Maďarska, Ruska, Slovenska a Indie. Z domácích regionů se přehlídka zaměří například na Podluží. Během festivalu budou slavnostně předány dokumenty o zápisu Jízdy králů do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. V čele sobotního průvodu pak budou mít čtyři obce, kde se jízda králů jezdí, krátkou ukázku. Festival začne ve čtvrtek 21. června v amfiteátru Bludník při zahraničním pořadu pro školy. Slavnostní zahájení je na programu v pátek, přehlídka skončí v neděli. Programovou skladbu tvoří 34 pořadů. Z Česka se festivalu zúčastní 90 souborů a skupin a 23 lidových řemeslníků. Každoročně do Strážnice přijíždí na festival asi 20.000 lidí.

Boskovický festival slaví 20. výročí

Hudební program s řadou známých jmen, výstavy, filmové projekce a divadelní představení nabídne 20. ročník festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích na Blanensku. Zahrají například Tata Bojs, Michal Prokop, Sto zvířat, Načeva a Jan Spálený. V hudební části programu jsou také zahraniční hosté, například americká skupina Paramount Styles a původem novozélandské, v Brně usazené rockové duo Gerda Blank. Zajímavostí je vystoupení voice-bandu Magorův sbor. Sbor prezentuje básně Ivana Martina Jirouse, převážně ze sbírky Magorovy labutí písně. Dějištěm festivalu je celé historické město. Koncerty proběhnou v amfiteátru letního kina, v zámeckém skleníku, na hradě, ve farské zahradě i v synagoze. Součástí doprovodného programu festivalu jsou komentované prohlídky čtvrti. Přehlídka letos začne ve čtvrtek 5. července odpolední vernisáží Štěpánky Šimlové a Jaroslava Bárty v Muzeu Boskovicka. V neděli 8. července završí festival například kapely Ještě jsme se nedohodli a Zuby nehty. Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách festivalu.

Ze sportu:

Tenista Radek Štěpánek poprvé v kariéře na turnajích ATP nadělil soupeři dva "kanáry". Český hráč nepovolil ani game na challengeru Czech Open v Prostějově Danaii Udomchokemu a vyhrál dvakrát 6:0. Třiatřicetiletý karvinský rodák Štěpánek, dvojnásobný vítěz prostějovského challengeru z let 2003 a 2004, podle statistik ATP od roku 1995 dvakrát 6:0 dosud nevyhrál. Jen v roce 2009 cestou za titulem v San José získal nad Američanem Todem Widomem dvanáct her v řadě, v prvním setu ale prohrál 5:7.

V příští lyžařské sezoně bude Česká republika hostit celkem pět vrcholných akcí včetně mistrovství světa juniorů v klasickém lyžování v Liberci. Rozhodlo se o tom v minulých dnech na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Koreji.

Středeční počasí

Oblačno až zataženo, v Čechách místy déšť, jinde jen ojediněle. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 16 až 20 stupňů Celsia.