Zprávy

0:00
/
0:00

Protesty začnou 22.května, odbory oznámí i termín celostátní akce

Série protivládních akcí začne v úterý 22. května, kdy odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) rozhodnou o celostátním protestu a oznámí jeho termín. Konat by se měl do prázdnin. Ještě před ním se chystají odbory a aktivisté z platformy Stop vládě okupovat některá ministerstva. Po mimořádném jednání předáků ČMKOS a schůzce zástupců platformy to novinářům řekl předseda odborové centrály Jaroslav Zavadil. Protestům bude předcházet informační kampaň, která začne 14. května. Odboráři se 22. května sjedou do Prahy na sněm ČMKOS. Ten tvoří vedení centrály, její rada a zástupci tří desítek svazů. Podle webu ČMKOS má sněm "právo mimo jiné vyhlásit generální stávku". Spojení generální stávka se ale odboráři vyhýbají, akci nazývají celostátním protestem. Mluvčí odborů Jana Kašparová uvedla, že by měl mít "neobvyklou formu" a bude kombinací různých forem protestu. Jednu z klíčových rolí by v něm měla hrát koalice dopravních odborů. V úterý 22. května pak odboráři vyrazí k sídlu vlády, kde chtějí proti kabinetu protestovat. Odboráři vládu Petra Nečase (ODS) za reformní kroky kritizují. Spolu s iniciativami a sdruženími vytvořili platformu Stop vládě, která požaduje zastavení reforem, odchod vlády a předčasné volby.

Poslanci debatují o důchodech

Poslanci debatují o vládním návrhu na nižší valorizaci důchodů. U řečnického pultu se střídají zástupci opozice, kteří nešetří kritikou předlohy. Opoziční ČSSD si vzala už druhou hodinovou přestávku na jednání klubu. Opozice se snaží projednání předlohy, byť je teprve v prvním kole, vládnímu táboru ztížit. Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc při žádosti o druhou přestávku podotkl, že pokud ODS prosadila na pátek možnost jednání až do noci, byla by škoda toho nevyužít. Sociální demokraté už délku pauz, které si kluby mohou podle zvyklostí za jeden den vzít, vyčerpali. Na hodinu ještě mají nárok komunisté. Opozice se několikrát snažila přerušit jednání o důchodech do příští středy, případně na měsíc; neuspěla. Podala také návrh na zamítnutí předlohu už v nynějším prvním čtení. Podpoří jej podle deklarací i dříve vládní Věci veřejné. Podle dosavadních hlasování se ale zdá pravděpodobné, že novela o důchodovém pojištění postoupí do dalšího projednávání ve výboru.

Senátoři chtějí zákonem ocenit účastníky povstání z roku 1945

Senátoři navrhli zákonem uznat zásluhy účastníků protifašistického povstání z roku 1945, které chtějí oficiálně přejmenovat na České národní povstání. Návrh symbolicky předložili v době oslav jeho 67. výročí. Účastníci povstání by podle předlohy měli dostat pamětní odznak od ministerstva obrany. Se zvláštní finanční kompenzací pro ně ale návrh zákona nepočítá. Zákon má podle jeho osmi předkladatelů v čele s Miroslavem Nenutilem (ČSSD) především "vyjádřit úctu a vděčnost ženám a mužům, kteří v období nacistické okupace s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie".

Odstoupení od spotřebitelské smlouvy bude snadnější

Odstoupení od spotřebitelské smlouvy, k jejímuž podpisu se lidé zavázali třeba na předváděcích akcích, bude snadnější. Prezident Václav Klaus podepsal novelu, která v občanském zákoníku ruší ustanovení, podle něhož lidé nemohli rychle a bez sankcí odstoupit od spotřebitelské smlouvy, pokud ji podepsali u sebe doma. Novelu připravili poslanci ČSSD v reakci na případy, kdy podnikatelé nechávají lidi na předváděcích akcích podepisovat prohlášení o tom, že si výslovně sjednali návštěvu dodavatele za účelem objednávky. Není prý výjimečné ani to, že se lidé nechají svézt z akce i se zbožím domů, kde podnikateli potvrzení podepíšou. Sociální demokraté tvrdí, že tím podnikatelé obcházejí zákon umožňující snadné odstoupení od smlouvy podepsané na předváděcích akcích.

Sněmovna omezila zákaz billboardů jen na dálnice a hlavní tahy

Reklamní billboardy by měly do pěti let zmizet jen od silnic I. třídy a dálnic. Rozhodli tak poslanci, když přistoupili na pozměňovací návrh Senátu. Poslanci původně schválili omezení reklamy u všech silnic a dálnic. Pro senátní mírnější verzi hlasovali hlavně poslanci ODS, TOP 09 a nezařazení poslanci. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky. Schválená novela také zavádí slevy na mýtném pro kamiony. Kamiony, které na mýtném zaplatí větší částku, než jakou stanoví vláda ve svém nařízení, budou moci získat slevu na mýtném až 13 procent.

Lidé asi budou moci volit krajské zastupitele mimo bydliště

Lidé asi budou moci už letos na podzim vybírat krajské zastupitele také mimo svou domovskou obec, pokud si k tomu vyřídí voličský průkaz. Novinku přináší novela volebních zákonů, kterou sněmovna schválila spolu s úpravou hranic některých senátních obvodů kvůli změnám počtu obyvatel. Předlohu, která má také zavést zveřejňování oficiálních výsledků všech druhů voleb ve Sbírce zákonů, nyní posoudí Senát. Hranice senátních obvodů se musejí měnit kvůli tomu, aby každý člen horní komory zastupoval zhruba stejný počet obyvatel, což je aktuálně v průměru 130.034 lidí. Novela také souvisí se zahájením provozu takzvaných základních registrů, které mají od července nahradit systém nejednotných a často zdvojených databází různých úřadů.

Vedení VV chce, aby Peake složila mandát

Předsednictvo Věcí veřejných vyzvalo vicepremiérku Karolinu Peake a poslance, kteří se hlásí k její vznikající straně LIDEM, aby rezignovali na své poslanecké mandáty. V prohlášení pro média to uvedla mluvčí VV Šárka Janouchová. Věci veřejné připomněly poslancům, kteří se do sněmovny dostali na jejich kandidátkách, některé články svého etického kodexu, jehož spoluautorkou byla právě Peake. Ustanovení uvádí, že poslanec nesmí za svého funkčního období měnit stranu, za níž byl zvolen. Peake se naopak ptá, zda předsednictvo VV podobným způsobem vyzvalo k rezignaci na poslanecký mandát někdejšího šéfa poslaneckého klubu strany Víta Bártu. Bárta si pozastavil členství ve straně poté, co byl nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za uplacení svých poslaneckých kolegů. Poslancem ale zůstává. Platforma Karoliny Peake se po rozdělení Věcí veřejných stala součástí vládní koalice, zatímco zbytek strany odešel do opozice.

Hejtmani odmítli těžbu plynu z břidlice, má ji zakázat zákon

Hejtmani krajů v ČR odmítají těžbu břidlicového plynu i její průzkum metodou takzvaného hydraulického štěpení. Předseda Asociace krajů ČR (AKČR), poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) podá v létě do sněmovny návrh zákona, který by těžbu zakázal. Bude pro něj hledat podporu poslanců napříč politickým spektrem, řekl Hašek novinářům v Plzni, kde jedná rada AKČR. Věří, že zákon by se k projednávání mohl dostat po prázdninách. Návrh zákona by mohly podat i kraje, podle Haška je ale šance na rychlejší postup v případě, že jej podá jako poslanec. Zákaz těžby plynu frakčním štěpením není podle něj politická záležitost a měli by ji podpořit poslanci bez ohledu na stranickou příslušnost.

Ministr Heger upraví vyhlášku o dostupnosti péče

Ministerstvo zdravotnictví vytvoří kompromisní návrh vyhlášky o dojezdech k lékaři. Zohlední v ní požadavky rady postižených, odborů a pacientů. Po dnešním jednání s ministrem to řekl předseda rady postižených Václav Krása. Náměstek ministra Petr Nosek potvrdil, že ministerstvo zapracuje některé návrhy do nové vyhlášky. Podle ministerského návrhu by to lidé k praktickému lékaři měli mít 45 minut. Podle návrhu rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů, by to ale mělo být jen 20 minut. Zatímco pacienti tvrdí, že kvůli dlouhým dobám se zhorší dostupnost péče, ministerstvo říká, že doby stanovilo tak, aby byly splnitelné i v místech z horší dostupností. Odboráři a zástupci organizací jednali také o větším zapojení do přípravy zákonů. Ministr jim slíbil, že se stanou řádným připomínkovým místem už ve vnitřním připomínkovém řízení. Svaz pacientů zkritizoval poplatky v nemocnicích, konkrétně to, že není omezena doba jejich placení. Žádá, aby se za pobyt v nemocnici platilo maximálně 30 dní v roce. Nosek k tomu uvedl, že ministerstvo vyčká na rozhodnutí Ústavního soudu o poplatcích a pak případně tento podnět bude řešit.

Kardinál Vlk: církve by mohly nabídnout odklad splátek

Kardinál a bývalý pražský arcibiskup Miloslav Vlk míní, že církve by možná mohly udělat gesto a nabídnout vládě dočasný odklad splátek připravených v rámci majetkového vyrovnání s církvemi. V současné nelehké hospodářské situaci státu by tak podle něj usnadnily řešení. Vlk to uvedl na své webové stránce v článku, na který upozornilo Právo. Vlkův nástupce na místě pražského arcibiskupa a primase českého kardinál Duka se v dubnu vyslovil proti návrhům na odložení církevního narovnání. Je přesvědčen o tom, že krize není otázkou jednoho volebního období, ale současné problémy mohou v Evropě přetrvávat dlouhá léta. Podle vládní dohody s církvemi a následného návrhu zákona by církve měly dostat asi polovinu někdejšího majetku zhruba za 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další pak náhradu 59 miliard korun během 30 let, k této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Žalobci vrátili kauzu internetového sázení k došetření

Žalobci zrušili rozhodnutí policie, která odložila případ ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska prověřovaného kvůli korupci. Kauzu internetového sázení vrátili k došetření, řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Policisté prověřují podezření, že Kalousek v roce 2008 ještě jako ministr financí za KDU-ČSL povolil internetové kurzové sázky, za což měl dostat několikamilionový úplatek od šéfa investiční skupiny Penta Marka Dospivy. Podle dřívějších informací deníku Právo se policisté začali případem zabývat na základě trestního oznámení bývalého místopředsedy strany Věci veřejné Tomáše Jarolíma. Detektivové prověřují kauzu kvůli podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a uplácení. Podle deníku figuruje ve spisu přímo Kalousek jako podezřelý z přijetí úplatku a zneužití pravomocí a Dospiva jako ten, kdo měl ministra financí uplatit. Oba však takové obvinění popřeli.

Privatizaci sklárny Crystalexu v Harrachově má prověřit policie

Téměř 20 let starou privatizaci sklárny Crystalexu v Harrachově na Semilsku má prověřit policie. Bývalý tajemník radnice Ivan Neubert podal ve středu v této souvislosti na Městském státním zastupitelství v Praze trestní oznámení na neznámého pachatele. Právě z doby privatizace sklárny pochází téměř stomilionový dluh, který má harrachovská radnice zaplatit společnosti J. F. World Brokers. Informoval o tom bývalý starosta Tomáš Ploc (ODS). Pro město je to podle něj zřejmě jediná možnost, jak se od kauzy oprostit. Majitel sklárny František Novosad, který privatizační projekt v roce 1992 podal, to považuje za nesmysl. Trestní oznámení současnou situaci Harrachova, jemuž hrozí, že bude muset prodat veškerý majetek, neřeší. Pro Harrachov je ale rozhodnutí soudu zaplatit dluh likvidační. Město ročně hospodaří s rozpočtem kolem 30 milionů korun a peníze na úhradu dluhu nemá. Muselo by prodat většinu svého majetku.

Dálnice D8 z Lovosic k Bílince se řidičům otevře 14. května

Nový úsek dálnice D8 z Lovosic k Bílince se otevře pro řidiče 14. května. Řekla to mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. Je to už druhý oficiální termín pro otevření 3,7 kilometru dlouhého úseku - z toho prvního vloni v prosinci na poslední chvíli sešlo kvůli chybám ve stavební dokumentaci. Úsek stoupající od Lovosic do Českého středohoří je fyzicky hotový už přes čtyři měsíce, jenže na samém konci stavby se ukázalo, že ŘSD mělo v případě mostu u obce Vchynice povolení na úplně jinou konstrukci, než jaká nakonec vznikla. Povolená byla jedna konstrukce pro všechny pruhy, místo toho vznikla samostatná a oddělená konstrukce pro každý pár pruhů. Stavba je celkově jinak zkonstruovaná, na délku je složená z více dílů a neodpovídají ani rozměry - most je o 30 centimetrů delší a o 60 centimetrů užší.

Slavný stíhač Fajtl má pamětní desku na pražské škole

Nejslavnější český stíhač druhé světové války František Fajtl má ode dneška pamětní desku na základní škole v pražských Letňanech, která nese jeho jméno. Na desce je ztvárněna podobizna generála Fajtla a trojice letounů Spitfire, na nichž létal. Dílo akademického sochaře Josefa Duška a architekta Františka Ficala je na budově umístěno ke stému výročí narození hrdiny letecké bitvy o Británii a sedmdesátého výročí jeho sestřelení nad nacisty okupovanou Francií. Generálporučík Fajtl se jako stíhací pilot zúčastnil bitev o Francii a o Británii. V červnu 1939 utekl přes Polsko do Francie, kde sloužil ve francouzském letectvu. Po porážce Francie odešel do Anglie. V roce 1942 velel 122. britské stíhací peruti, v roce 1943 pak 313. československé stíhací peruti. Později byl velitelem skupiny dobrovolníků, kteří odešli bojovat na východní frontu. Na území tehdejšího Sovětského svazu na konci války velel 1. československému stíhacímu leteckému pluku. Účastnil se i bojů během Slovenského národního povstání. Po roce 1948 byl z armády propuštěn a uvězněn. Plně rehabilitován byl až po roce 1989. Je nositelem nejvyššího státního vyznamenání České republiky, Řádu bílého lva a dalších českých a zahraničních ocenění. Fajtl zemřel v roce 2006.

Stát eviduje rekordního Kupku jako kulturní památku

Obraz Františka Kupky Tvar modré, který se v dubnu vydražil za rekordních 55,75 milionu korun, asi jeho zahraniční kupec nebude moci odvézt ze země. Přestože galerista, který jej dražil, má doklad od Národního památkového ústavu (NPÚ) o tom, že dílo památkou není, stejná instituce ČTK sdělila, že obraz za památku prohlášen je. Podle zákona takové dílo není možné trvale odvézt do zahraničí. Galerie se před dražbou spolehla na lednové vyjádření NPÚ a počítala, že v případě prodeje obrazu zahraničnímu zájemci požádá o vývozní povolení, což ze zákona musí téměř u všech uměleckých děl. Evidence movitých kulturních památek je nepřehledná. Poukazují na to i další galeristé. Pro ně i pro obchodníky s uměním je přitom tento aspekt uměleckého díla podstatný. Stát prohlašováním děl za památky omezuje trh s uměním, podle galeristů se prohlašování děje často jen účelově - úředníci se dílem začnou zabývat až ve chvíli, kdy se dozvědí, že se bude prodávat. Návrh na prohlášení díla kulturní památkou může podat kdokoli, ministerští úředníci mohou řízení zahájit i z vlastního podnětu.

Evropské dny v ČR připomenou kulturou či debatami založení EU

Praha a další města budou od příští středy hostit kulturní, informační a debatní akce Dnů Evropy. Konat se budou u příležitosti Dne Evropy, kterým se 9. května každoročně připomíná položení základního kamene Evropské unie v roce 1950. Zastoupení Evropské komise, úřad vlády, regiony, kulturní instituce a další organizace připravily program do 17. května. Den Evropy se slaví každoročně, letos v Česku budou oslavy širší. Vrcholem bude hudební festival pod otevřeným nebem na pražské Kampě, na němž 12. května vystoupí Lenka Dusilová, Jan Burian, Please The Trees a Elpida, Nicolae Voiculet, Mezinárodní hudební škola Praha a DJ Aleš Matoušek. Spolu s tím budou mít příchozí možnost se seznámit s informacemi o členských státech EU, evropských institucích a službách pro občany. Vedle hlavního města se Den Evropy připomenou také v Brně, Českých Budějovicích, Dvoře Králové, Jirkově, Mostě, Novém Jičíně, Olomouci, Pardubicích a Plzni. Například zámek Červený hrádek v Jirkově bude 11. května otevřen speciálně pro starší občany. Letošní rok byl totiž vyhlášen evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. V Jirkově budou moci lidé získat informace různého typu o internetu, výživě, financích či zdravotnictví. Připravena bude též debata s herečkami Lubou Skořepovou a Květou Fialovou a hudební produkce.

Trutnov oživí druhý ročník festivalu nového cirkusu Cirk-UFF 2012

Soubory z Itálie, Švédska, Francie, Belgie a České republiky se představí divákům na druhém ročníku Mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF 2012 v Trutnově. Čtyřdenní festival začne 31. května, program skončí v neděli 3. června. Oproti loňskému prvnímu ročníku bude letošní festival o den delší, novinkou bude také vybudování šapitó na parkovišti u společenského centra, v němž se odehrají některá představení. Další mohou diváci sledovat v ulicích města a v trutnovském Společenském centru. Hlavními hvězdami bude pražská La Putyka, dále čtveřice belgických žonglérů EA EO a akrobatická dvojice z Francie IETO. Součástí festivalu budou také dílny, při nichž se zájemci budou mít možnost seznámit s některými cirkusovými disciplínami, například žonglováním. Festival také doprovodí koncerty v centru Uffo či v podzemních garážích.

Retrospektivní výstavu malíře Františka Januly mohou zhlédnout návštěvníci galerie Prácheňského muzea v Písku

Retrospektivní výstavu malíře Františka Januly mohou od soboty zhlédnout návštěvníci galerie Prácheňského muzea v Písku. Od roku 1968 žije osmdesátiletý výtvarník a básník v Paříži. Obdivovatelé ho považují za pokračovatele Josefa Šímy a Františka Kupky. Prácheňské muzeum v Písku od roku 1996 pořádá nepravidelný cyklus výstav a besed českých umělců žijících ve Francii. V návaznosti na ně připravila brněnská televize dokumentární cyklus portrétů českých umělců v Paříži, který vznikl ve spolupráci režiséra Karla Fuksy a herce, dramatika a spisovatele Arnošta Goldflama. Dokument o Janulovi je jedním z nich.

Karlovarské muzeum chystá unikátní výstavu o osudu lázní Kyselka

Muzeum Karlovy Vary připravuje ve spolupráci s Národním památkovým ústavem výstavu pojmenovanou Hvězdné nebe nad Kyselkou, která má být nejen poctou zdevastovaným lázním, ale i jakousi výzvou k jejich záchraně. Expozice je dosud největší, jaká kdy byla někdejším lázním věnována. Ústředním tématem výstavy je podrobná dokumentace dějin Kyselky a stavebních památek i zatím neznámého působení slavných architektů. Návštěvníci výstavy, která začíná 9. května, uvidí třeba stovky unikátních historických fotografií, projektů i mnoho trojrozměrných exponátů. Například kameninové a skleněné exportní láhve, rodokmen rodu Mattoni, etikety, reklamní cedule, prospekty, knihu návštěvníků z poloviny 19. století i různé detaily stavebních prvků kysibelské architektury.

Hrad Velhartice otevřel po letech obnovy objekt bývalého pivovaru

V areálu hradu Velhartice na Klatovsku se po mnohaletém úsilí podařilo zachránit objekt středověkého pivovaru. Památkáři mluví o tom, že si tím splnili svůj sen. Z původních rozpadlých obvodových zdí historické stavby z 15. století je nyní zrekonstruované multifunkční centrum s restaurací i výstavním, divadelním a koncertním prostorem. Lidem se otevřelo v pátek. Návštěvníkům objekt aktuálně nabízí interaktivní expozici pro děti i dospělé nazvanou Cesta tajuplnými světy a výstavu Pocta prostoru sochaře Václava Fialy. Záchrana probíhá i na dalších památkách v kraji, zajistit se podařilo třeba hrad Gutštejn u Bezdružic.

Ze sportu:

Čeští hokejisté zdolali při vstupu do mistrovství světa ve Stockholmu Dánsko 2:0, když se o branky postarali Aleš Hemský a Petr Tenkrát. Velký podíl na tříbodovém zisku ve svém premiérovém vystoupení na světovém šampionátu měl gólman Jakub Kovář, který si připsal čisté konto. Další duel čeká tým kouče Aloise Hadamczika v sobotu od 20:15 proti domácímu Švédsku.

České veslování má již jisté dvojnásobné zastoupení ve finálových jízdách úvodního závodu Světového poháru, který začal v Bělehradu. Menšího počtu soupeřů využil k přímému postupu do finále dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových i dvojka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč. Výhrou vstoupili do sezony i skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, kteří díky tomu postoupili do semifinále. Mezi dvanáct nejlepších se z rozjížděk kvalifikoval i skifař lehkých vah Martin Slavík, čtyřka bez kormidelníka a párová čtyřka. Přes opravy do semifinále postoupily dvojky bez kormidelníka, dvojskif a dvojskif lehkých vah.

Program tenisového challengeru Prosperita Open 2012 v Ostravě poznamenal déšť. Pořadatelé museli všechny naplánované dvouhry odložit na sobotu. Z původního rozpisu stihli tenisté odehrát pouze jednu čtyřhru, ve které český pár Jiří Veselý, Adam Pavlásek vyřadil Chorvata Franka Skugora s Polákem Mateuszem Kowalczykem 6:3, 6:4.

Cyklista Zdeněk Štybar vstoupil do sezony na silnici desátým místem v úvodní etapě závodu Čtyři dny v Dunkerque. Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu obhajuje na tomto tradičním podniku ve Francii třetí příčku z minulého roku. Šestadvacetiletý Štybar dojel po 169 km do cíle v Coquelles ve skupině tři sekundy za vítězem, jímž byl Němec Degenkolb.

A jaké bude v Česku počasí:

V sobotu bude jasno až polojasno s občasným deštěm nebo přeháňkami, místy bouřky, teploty 19 až 23 stupňů C., v 1000 m na horách kolem 15 stupňů C.