Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda schválila bod, kterým žádá sněmovnu o důvěru

Vláda Petra Nečase schválila bod, kterým žádá poslance o vyslovení důvěry. Poslanecká sněmovna se má k hlasování o důvěře sejít v pátek na mimořádné schůzi. Krok je důsledkem vládní krize, která vznikla poté, co se na dvě části rozštěpila tehdejší nejmenší vládní strana Věci veřejné. Kabinet se po vypovězení koaliční smlouvy tří stran nyní opírá o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a části zákonodárců zvolených za VV, kteří ze strany odešli společně s vicepremiérkou Karolínou Peake. Celkem provládní tábor zřejmě nyní čítá 102 či 103 poslance. Úterní hlasování o přerušení řádné schůze sněmovny už ale ukázalo, že vláda zřejmě získá dostatek hlasů. Nečas žádostí o důvěru předešel opozici, která vládu nyní označuje za nelegitimní a zřejmě sama plánovala v co nejbližším termínu vyvolat hlasování o nedůvěře.

Věci veřejné mají "velký problém" s návrhem na nižší valorizaci důchodů

Věci veřejné mají podle předsedkyně jejich poslaneckého klubu Kateřiny Klasnové "velký problém" s předlohou, která sníží valorizaci důchodů. Ve sněmovně se do ní budou snažit prosadit takzvanou mezigenerační solidaritu, řekla novinářům Klasnová. Novelu o důchodovém pojištění mají poslanci začít projednávat na nynější řádné schůzi sněmovny. Penze by se měly valorizovat podle předlohy o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Vládní novela je součástí vládních úsporných opatření k udržení schodků rozpočtu. Klasnová poukázala na to, že koaliční smlouvu mezi ODS, TOP 09 a VV tvořily soubory legislativních návrhů. Koalice se zavázala podle ní zavést v důchodech možnost, aby děti mohly posílat procento z platu svým rodičům důchodcům. Tím by se mohlo podle Klasnové vyrovnat nyní navrhované snížení penzí. V loni uzavřeném dodatku ke koaliční smlouvy se tehdejší vládní strany rozhodly "pro posílení mezigenerační solidarity" umožnit dětem zvýšit příjmy svých rodičů ve starobním důchodu převedením částky ve výši procenta vyměřovacího základu pro povinné pojistné na účet rodičů. Loni v listopadu však pro tento návrh, původně označovaný jako koaličně dohodnutý, ve sněmovně hlasovali jen poslanci VV a opoziční KSČM. Stanovisko ještě nemá bývalá vládní strana k předloze o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Poslanci by o ní sice měli na nynější schůzi rozhodnout, bude ale patrně vyřazena z programu.

Vláda schválila plán s poklesem deficitu na tři procenta HDP

Vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního plánu, který počítá letos s poklesem deficitu veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu. Od příštího roku by měl být deficit každoročně pod třemi procenty, uvedl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas. Z aktuálních údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že deficit veřejných financí loni klesl na 3,09 procenta HDP z předloňských 4,83 procenta. Podle maastrichtských kriterií pro přijetí eura by výše deficitu neměla překročit tři procenta HDP. Původní plány ministerstva financí pro letošek počítaly s deficitem 3,5 procenta HDP. Vláda dnes rovněž schválila informace o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí. Ke konci března hospodařil stát se schodkem 22,7 miliardy korun. Loni v březnu činil schodek rozpočtu 25,2 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun. Kvůli horšímu vývoji ekonomiky vláda letos zavázala výdaje v rozpočtu za zhruba 24 miliard korun.

Exposlanec ČSSD Koudelka ústavním soudcem nebude, Senát ho odmítl

Bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka se ústavním soudcem nestane. Senátoři jeho nominaci v tajných volbách odmítli. Koudelka podle informací ČTK dostal jen 29 hlasů. Kritici mu vytýkali jeho angažmá u bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejímž byl náměstkem, nebo obhajobu sporných zákonů, proti nimž se Ústavní soud postavil.

Pospíšil žádá vládu o 940 milionů na vězeňství

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil požádá vládu o uvolnění 940 milionů korun pro vězeňskou službu. Kvůli zvyšujícímu se počtu vězňů podle něj nebude letos vězeňství stačit schválený rozpočet 7,5 miliardy korun. Vězeňská služba očekává, že ke konci roku bude hlídat přes 24.000 vězňů, což bude o tisíc víc než loni. Zatím připravuje otevření přibližně 1250 míst v celách, asi polovina bude v nových areálech převzatých od Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Kabinet Petra Nečase, který v pátek požádá kvůli vládní krizi sněmovnu o důvěru, projedná také návrh na jmenování 21 nových soudců a poslanecký návrh týkající se bezpečnosti na sjezdovkách. Ministři proberou také strategii pro oblast kybernetické bezpečnosti ČR na příští tři roky a akční plán opatření k této strategii.

Premiér a předseda ODS Nečas čeká, že Dlouhý dokáže vysvětlit miliony na účtu své ženy

Premiér a předseda ODS Petr Nečas čeká, že vlivný jihočeský občanský demokrat Pavel Dlouhý bude schopen vysvětlit desítky milionů na účtech své manželky, kterými se podle médií zabývá jihočeský finanční úřad. Nečas to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády s tím, že pokud Dlouhý své kroky a konání nebude umět vysvětlit, je otázkou, zda může ve své stranické pozici zůstávat. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) s odkazem na úředníka blízkého vyšetřování uvedl, že jihočeský finanční úřad prověřuje účty manželky Dlouhého manželky. Podle listu vyšetřování Jany Dlouhé začalo z podnětu Finančního a analytického úřadu (FAÚ) ministerstva financí. Někdejší jihočeský občanský demokrat Michal Doktor uvedl, že v době, kdy byl v ODS, zcela využil svou energii v souboji s Dlouhým, respektive jeho politickými vlivy a politickými nástroji "typu Martin Kuba (nynější ministr průmyslu)". Politikova choť podle MfD dostala na účet desítky milionů korun ze společnosti Rybářství Třeboň, která inkasovala státní dotace. Jako žena v domácnosti neplatí téměř žádné daně. Na její soukromé účty přitom od roku 2007 přicházely desítky milionů korun. Mezi léty 2007 až 2011 to bylo podle zjištění deníku 45 milionů korun. Její manžel je nejen členem výkonné rady ODS, kterého před třemi lety Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických kmotrů, ale také figuruje v představenstvu právě třeboňského rybářství, které získalo v minulosti řadu státních dotací. Úřady vyšetřují možnou spojitost mezi transakcemi. Řeší otázku, z jakého titulu společnosti posílala peníze na soukromé konto manželky místního politika. Ředitel rybářství Jan Hůda to odmítl vysvětlit.

Novým šéfem ochranné služby bude Husák

Novým šéfem ochranné služby bude současný náměstek policejního prezidenta a bývalý policejní prezident Vladislav Husák. Rozhodl o tom jeho nadřízený Petr Lessy, informovala policie na svých webových stránkách. Média přitom spekulovala o tom, že útvar chránící ústavní činitele povede po Františku Snopkovi jeho současný náměstek a bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous. O tom, že si Husák řekl o post šéfa ochranné služby informoval již dříve server Českápozice.cz. Minulý týden Husák požádal Lessyho o uvolnění ze své funkce. Husák svůj odchod z vedení policie nabídl loni poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že se v Obecním domě setkal s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem. Vedle nich tam měl být i exprimátor Pavel Bém. Náměstek tvrdil, že šel kolem a jen se zastavil pozdravit své známé. Janoušek tam podle něho vůbec tehdy nebyl.

Senát snížil administrativu podnikatelů

Živnostenský zákon zřejmě již brzy uleví podnikatelům od nadbytečné administrativy. Senát schválil novelu, která ruší mimo jiné povinnost podnikatelů opatřovat každou svoji provozovnu speciálním identifikačním číslem. Podnikatelé také budou mít méně práce při stěhování. Pokud mají místo podnikání na stejné adrese jako bydliště a hodlají to tak zachovat i po přestěhování, stačí jim tento fakt dopředu ohlásit živnostenskému úřadu. Ten si adresu sám přepíše. Další novinkou je rozšíření služeb centrálních registračních míst. Novela podnikatelům umožní, aby mohli prostřednictvím těchto míst oznámit správě sociálního zabezpečení, finančnímu úřadu, úřadu práce nebo zdravotní pojišťovně i změnu údajů, kterou již neoznamují přímo živnostenskému úřadu. Služby centrálního registračního místa mají živnostníkům ušetřit podle vlády až 171 milionů korun. Celkem mohou změny zákona podle vlády ušetřit podnikatelům čtvrt miliardy korun. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky. V účinnost má vstoupit od letošního 1. července.

Senát odmítl dát obcím právo uložit zákaz pobytu

Senát odmítl dát obcím právo uložit zákaz pobytu za vybrané opakované přestupky. Podle kritiků by to byl protiústavní zásah do svobody pohybu a problém přestupkové recidivy by jen odsunul do jiných obcí. Senátní veto může ještě přehlasovat sněmovna, které se poslanecká novela přestupkového zákona vrátí k novému posouzení. "Je naprosto nepřípustné, aby o narušení ústavní svobody rozhodovaly správní úřady," prohlásil předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl z ČSSD. Poslankyně ODS a bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková ale namítla, že již nyní mohou správní úřady omezit svobodu pohybu. Připomněla, že výtržníkům mohou zakázat až na rok návštěvu sportovních nebo kulturních akcí. Dosud mohou ukládat pouze pokuty, které jsou ale nevymahatelné v případě pachatelů bez příjmů kromě sociálních dávek. Úřady by mohly podle novely ukládat až tříměsíční zákaz pobytu například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Zákaz by mohly uložit jen lidem, kteří v obci nemají trvalý pobyt.

Senát schválil novelu zákona o investičních pobídkách zavádějící přímé státní dotace na projekty strategických investorů

Senát beze změny schválil novelu zákona o investičních pobídkách, která mimo jiné zavádí přímé státní dotace na projekty strategických investorů. Senátoři neschválili návrh hospodářského výboru, který chtěl pomocí této novely zrušit poplatek za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu například kvůli stavbě silnic nebo plynovodů. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky. Schválení novely zákona o investičních pobídkách je podle Jana Linharta z poradenské společnosti KPMG krok správným směrem. Novelu podpořilo 50 přítomných senátorů napříč stranami. Proti přijetí sněmovní verze nehlasoval nikdo. Cílem novely je přilákat do ČR podniky zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem. Změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR. Cílem úpravy je podle ministerstva průmyslu a obchodu pobídky zefektivnit a nasměrovat do oblastí, které zajistí konkurenceschopnost české ekonomiky. Novela také prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let.

Odbory chystají akce proti vládě, ve hře jsou stávky v dopravě

Odboráři chystají další akce proti vládě. Ve hře jsou stávky v dopravě i demonstrace. ČTK to po jednání odborů řekl předák Koalice dopravních odborových svazů (KDOS) Luboš Pomajbík. Podle jeho mínění by protest měl být do půlky května. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) oznámila, že nebude dál chodit na tripartitu. K jednacímu stolu se vrátí, až vláda zastaví své reformy, či až u něj bude sedět jiný kabinet. ČTK to řekl šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil. Podle premiéra Petra Nečase předáci vyhrocují napětí, vláda chce s odbory dál jednat. Předáci ČMKOS a KDOS uvedli, že by připravované protesty měly být bolestivější než ty dosavadní. Podle Pomajbíka není důvod je příliš odkládat a "čekat měsíc". Premiér a šéf ODS Nečas uvedl, že odbory jsou úzce propojeny s levicovou politickou scénou a z jejich rozhodnutí čiší politická militantnost. Podle vicepremiéra a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga nemají odbory právo mluvit do podoby kabinetu. Podle odborářů byla sobotní stotisícová demonstrace největším protestem od listopadu 1989 a dala odborům a aktivistům další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě.

Ministr Heger odmítl jednat s postiženými, prý až na tripartitě

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odmítl přijmout zástupce zdravotně postižených, odborů a svazu pacientů, kteří za ním přišli do jeho úřadu. Dorazily za ním zhruba čtyři desítky lidí, z nich asi deset na vozíčku. Žádali přijetí u ministra, mají výhrady k jeho návrhům zákonů a vyhláškám a stěžují si, že s nimi nekomunikuje. Vzkaz ministra tlumočil lidem mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. "Ministerstvo se nehodlá zapojovat do kampaně sloužící ke zviditelnění předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy a odborových organizací. Odmítá proto reflektovat na požadavek na setkání v rámci společného nátlakového happeningu v budově ministerstva," uvádí se v prohlášení, které Sršeň poslal ČTK. Ministerstvo nesouhlasí s tím, že by se jeho zástupci nesetkávali nebo nechtěli setkávat s představiteli odborů, Národní rada, odbory a svaz pacientů nazvaly svůj happening Pane ministře, mluvte s námi. Chtěli hovořit s Hegerem o dostupnosti péče či o personálním zajištění zdravotnických pracovišť.

LOK trvá na růstu platů, chce víc peněz pro nemocnice

Lékařské odbory trvají na slibovaném růstu platů. Žádají úpravu úhradové vyhlášky tak, aby nemocnice od pololetí dostávaly víc peněz. Jinak by se odboráři mohli znovu vrátit ke své protestní akci Děkujeme, odcházíme. Po úterním sněmu Lékařského odborového klubu to řekl jeho předseda Martin Engel. Na zvýšení platů se loni dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s lékařskými odbory pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Podepsal s odboráři memorandum. "Trváme na tom, aby memorandum bylo splněno. Dáváme poslední varování," řekl Martin Engel. Pokud by se podle něj výdělky nezvýšily, je "ve hře" i akce Děkujeme, odcházíme. Původně měly letos platy zdravotníků růst o 10 procent. Ministr Heger ale koncem roku uvedl, že se kvůli nepříznivé ekonomické situaci od ledna zvednou o 6,25 procenta a od pololetí o 3,75 procenta. Odboráři tvrdí, že nemocnice na přidávání nemají peníze. Žádají proto o změnu úhradové vyhlášky tak, aby do nemocnic ze zdravotních pojišťoven teklo od pololetí víc peněz. Jednat o tom chtějí s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Komise doporučila za šéfa lékového ústavu Pavla Březovského

Výběrová komise doporučila ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) za nového ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nynějšího šéfa Koordinačního střediska transplantací Pavla Březovského (60). Na druhém místě skončil viceprezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Celkem bylo devět uchazečů. Doporučení komise nyní dostane Heger a záleží na něm, zda se jím bude řídit, nebo si vybere jiného uchazeče. Předchozí doporučení Heger většinou vyslyšel. Březovský nechtěl výsledky komentovat. Mezi uchazeči byli podle zjištění ČTK například také ředitel odboru zdravotní péče krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny v Královéhradeckém kraji Štěpán Hodač a bývalý ředitel odboru farmacie ministerstva Pavel Šroub.

Státy dlužily ČR ke konci 2011 přes 22 mld. Kč, nejvíce Kuba

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky za 22,35 miliardy korun, o rok dříve to bylo 21,95 miliardy korun. Nejvyšší dluh má Kuba. Během roku 2011 země splatily Česku zhruba 123 milionů korun, naopak stoupl objem dluhu u speciálních úvěrů podléhajících utajení. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou pro informaci dostala vláda. Dluhy vzniklé z civilních úvěrů činily ke konci roku 2011 přes 16,2 miliardy korun. Například Barma loni doplatila splátkou za zhruba 17 milionů korun svůj dluh. Albánie splatila loni 19,5 milionu korun, Irák přes 85 milionů korun a Rusko jako úroky ze splátek po datu splatnosti zaplatilo 1,5 milionu korun. Pohledávky ze speciálních úvěrů, které podléhají režimu utajení, tvořily ke konci loňského roku více než 6,1 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo 5,7 miliardy. Speciální úvěry eviduje ČR u Libye a Kuby a týkají se například dodávek vojenského materiálu v minulosti.

Pražský magistrát čeká rozsáhlá reorganizace

Pražský magistrát čeká od 1. května rozsáhlá reorganizace. Její součástí je mimo jiné zřízení postů zástupců ředitele magistrátu či kanceláře památek UNESCO, do které by měl přejít kritizovaný ředitel památkové péče Jan Kněžínek. Dokument v úterý večer schválila rada hlavního města, zveřejněn byl na webových stránkách pražského magistrátu. Hlavním důvodem reorganizace je podle důvodové zprávy oddělení státní správy a samosprávy. Počet zaměstnanců magistrátu bude zvýšen o 17 lidí, kteří se přesunou z příspěvkové organizace Útvar rozvoje hlavního města Prahy do odboru územního plánu. Jejich úkolem bude příprava takzvaného metropolitního územního plánu, který má nahradit současný územní plán. Na pražském magistrátu tak bude od 1. května pracovat celkem 1907 lidí.

Festival Finále nabídne prezentaci připravovaných filmů

Lehká komedie Martin a Venuše producenta Adama Dvořáka a česko-dánsko-švédsko-slovenská koprodukce dobrodružného filmu Lips Tullian v režii Víta Karase budou součástí prezentace připravovaných filmových projektů v rámci plzeňského festivalu Finále. České filmové centrum v ní 27. dubna nabídne prostor i Ondřeji Trojanovi, který představí své projekty z oblasti animace. Jde o Lichožrouty, které režíruje debutující Galina Miklíková, a Trilogii Kaktusák, v níž režisér Jan Bubeníček spojí hranou akci Jana Budaře s 3D animací. Katalog letos obsahuje 68 projektů, což je mírný pokles proti loňsku, kdy jich bylo 84. Z toho je devět snímků animovaných. Katalog je dobrým informačním nástrojem pro práci Českého filmového centra v zahraničí. Na jeho základě bylo vybráno s organizátory koprodukčního fóra v německé Chotěbuzi (Connecting Cottbus) několik projektů, které měly možnost představit se odborné veřejnosti. Projekt Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově byl oceněn za nejlepší prezentaci. regionálním aspektem.

Divadlo ABC připravuje hru Kate Atkinsonové Ostatní světy

Převážně ženský tým se objeví v novince Městských divadel pražských, kterou právě začal v Divadle ABC zkoušet režisér Radovan Lipus. Jde o příběh o ženách a nejen pro ženy, hru s názvem Ostatní světy britské autorky Kate Atkinsonové. Premiéru bude mít 9. června. Hra s detektivní zápletkou, okořeněná humorem, konfrontuje svět minulosti s tím současným prostřednictvím ženských osudů. Příběh viktoriánských žen, jejichž životy ničila podřízenost, závislost a ortodoxní lpění na rodině, se střetává s těmi, které to s rovnoprávností a svobodou přehnaly tak, že ztratily schopnost žít v páru. Na jevišti se objeví například Evellyn Pacoláková, Dana Batulková, Dana Syslová, Stanislava Jachnická, Veronika Gajerová, Radka Fidlerová, Daniela Choděrová a Henrieta Hornáčková. Britská autorka Kate Atkinsonová je v Česku známá romány V zákulisí muzea a Neuzavřené příběhy. Stejně jako v nich se i v její jediné hře prolíná svět minulosti a současnosti, zamotané osudy žen toužících po lásce, štěstí a osobní svobodě. Její hra byla vůbec poprvé uvedena v roce 2000 a pak se rozletěla po světě. Do češtiny ji přeložila Dana Vlčková a zatím byla uvedena jen v roce 2008 v Divadle Jiřího Myrona v Ostravě. Pro režiséra Lipuse je lákavá nejen svou formou prolínání dvou časových rovin a chytrým anglickým humorem, ale i jiskřením různorodých ženských charakterů.

Národní divadlo Brno uvede Annu Kareninovou

Jako "vztahový kabaret" o milostném vzplanutí a následném ochladnutí uvede Národní divadlo Brno dramatizaci slavného románu Anna Kareninová. Hlavní roli ztvární na prknech Reduty hostující ostravská herečka Tereza Vilišová. Režisérem je Daniel Špinar, uznávaný mladý tvůrce, který novým způsobem pohlíží na klasické látky. V této sezoně již uvedl v Redutě svou verzi Valmonta. Při nastudování románu spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého si divadelníci vybrali dramatizaci současného německého autora Armina Petrase. Annina manžela hraje v Brně Martin Sláma, Vronského ztvární Jiří Vyorálek. V dalších rolích se představí například Petr Bláha a Gabriela Mikulková. O hudební doprovod se přímo na jevišti postará Ondřej Merta. Premiéra bude v pátek 27. dubna.

Ze sportu:

Kádr českých hokejistů v přípravě na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku opustili před startem turnaje Euro Hockey Tour v Brně obránci Tomáš Kudělka z Vítkovic a Petr Zámorský ze Zlína. K týmu se naopak už připojil obránce Jakub Kindl z Detroitu, kouč Alois Hadamczik tak má ve výběru aktuálně osmadvacet hokejistů. Do Kajotbet Hockey Games může nasadit o jednoho méně, na soupisce nebude jeden z dvojice brankářů Jakub Kovář, Tomáš Pöpperle.

Boj o historicky první účast na olympijských hrách začnou ve čtvrtek v Kakamigahaře proti domácímu Japonsku čeští pozemní hokejisté. Ze šesti účastníků, kterými jsou ještě Jihoafrická republika, Čína, Rakousko a Brazílie, postoupí do Londýna jen vítěz finále, které si zahrají dva nejlepší týmu po duelech ve skupině každého s každým.

Brankář Jiří Trvaj, obránci Milan Hruška s Jozefem Kováčikem a útočník Róbert Petrovický budou dál hájit barvy Komety Brno. Všichni podepsali s vedením poraženého finalisty play off hokejové extraligy nové smlouvy, nebo na ně klub uplatnil opci. Kometa o tom informovala na svém oficiálním webu.

Petr Korbel, Dmitrij Prokopcov, Renata Štrbíková a Dana Hadačová dostali šanci zabojovat v závěrečné kvalifikaci o účast na olympijském turnaji ve stolním tenisu. Český svaz nominoval tuto čtveřici na celosvětový turnaj v Dauhá, kde se od 10. do 13. května rozhodne o majitelích posledních dvou volných míst v každé kategorii.

A jaké bude v Česku počasí:

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů, v 1000 m na horách kolem 16 stupňů.