Zprávy

0:00
/
0:00

ČR nedostane minimálně do poloviny roku žádné peníze z evropských fondů

Česko nebude do června žádat Evropskou komisi (EK) o zpětné proplacení peněz, které stát vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů. Příjemci dotací ale budou dostávat peníze bez změny dál. Důvodem opatření jsou výtky EK vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému. ČTK to řekla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková. "Je to jen technické opatření. Podobně to má asi 80 operačních programů v celé Evropské unii," uvedla Jabůrková. Náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun už v pátek ČTK řekl, že celkové pozastavení přílivu peněz ze strukturálních fondů EU do Česka nehrozí. Opatření se týká čerpání z Evropského fondu pro regionální rozvoj, největšího strukturálního fondu EU, z něhož do České republiky proudí většina unijních peněz. Nespokojenost bruselských úředníků má napravit přesun auditu z řídících orgánů jednotlivých operačních programů na ministerstvo financí (MF). Úřad Miroslava Kalouska tak převezme auditní pravomoc nejen z regionů, ale i z ostatních ministerstev.

V Česku se v poslední době objevují problémy s čerpáním peněz z fondů. Hodně potíží má ministerstvo školství kvůli programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. U něj reálně hrozí, že by ČR mohla o peníze přijít. EK už kvůli problémům před časem pozastavila vyplacení 1,2 miliardy korun. Z programu by ČR mohla získat až 53 miliard korun a nyní se Praha snaží zabránit tomu, aby se celý program kvůli pochybením v ČR zastavil.

Klaus podepsal evropskou úmluvu o kolektivních stížnostech

Prezident Václav Klaus podepsal dodatek k Evropské sociální chartě o kolektivních stížnostech, k čemuž ho před dvěma týdny na podnět sociální demokracie vyzval Senát. Oznámil to předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Dokument, který obě komory parlamentu schválily v roce 2003, má umožnit podávání kolektivních stížností Radě Evropy na porušování sociálních práv. Sociální demokraté hodlali věc předat Ústavnímu soudu, pokud by Klaus výzvě nevyhověl. Senát už ve výzvě poukázal na verdikt ústavních soudců z roku 2009, podle něhož "prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu", pokud obě komory parlamentu s dokumentem vysloví souhlas. Klaus byl kvůli otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty terčem levicové kritiky už v době, kdy odkládal podepsání lisabonské smlouvy o fungování EU.

Prezident vetoval zákon o podporovaných zdrojích energie

Prezident Václav Klaus vetoval zákon o podporovaných zdrojích energie. Podle prezidenta zákon přináší nové náklady pro veřejné rozpočty v době, kdy je třeba šetřit, a také neodhadnutelné zvýšení cen energií. Zahrnutí biometanu mezi podporované zdroje pak může podle Klause v Česku vážně zhoršit životní prostředí. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Vetovaný zákon v jednom předpisu soustředil podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Norma se nyní vrací do Poslanecké sněmovny. K tomu, aby byl zákon přijat, je třeba nejméně 101 hlasů jejích členů. "Zákon dále rozšiřuje okruh podporovaných zdrojů energie, a to v situaci, kdy již podpora takových vybraných zdrojů dosahuje neúnosně vysokého stupně a je navíc zcela kontraproduktivní," uvedl Klaus. Poukázal také na podle něj neuváženou podporu výroby elektřiny ze slunečního světla, která zdražila energii, zatížila daňové poplatníky, způsobila zabrání ohromných ploch zemědělské půdy a nastolila neřešitelný problém, co udělat s vysloužilými slunečními kolektory.

Vláda schválila věcný záměr nového volebního kodexu

Vláda schválila věcný záměr nového volebního zákoníku pro všechny typy voleb. Uložila také ministru vnitra, aby jej v definitivní podobě předložil do konce letošního roku, uvedly zdroje ČTK obeznámené s jednáním vlády. Debatu o věcném záměru nového zákoníku kabinet vedl už v loňském roce, diskusi tehdy přerušil kvůli snaze získat širší politickou podporu. K přijetí volebního zákona je totiž třeba ústavní většina, to znamená i souhlas alespoň části opozice. Vláda navíc uložila ministru vnitra Janu Kubicemu, aby do konce července předložil návrh možností elektronického hlasování. Schválený návrh je výsledkem jednání koaličně-opoziční pracovní skupiny, kde se sešli zástupci všech poslaneckých a senátorských klubů. Změny tak doznají některé volební lhůty. Na 14 dní by se z týdne měla prodloužit dnů doba mezi prvním a druhým kolem senátních voleb, stejné termíny jsou také v nyní sněmovnou projednávaném prováděcím zákonu o přímé volbě prezidenta. Návrh přináší také sjednocení hranice pro preferenční hlasy, čímž by se měla posílit pozice voliče při výběru kandidáta. Nově by se měl limit pro posun na kandidátní listině snížit z deseti na pět procent u voleb do obecních, krajských zastupitelstev i do Poslanecké sněmovny.

Poslanci podpořili prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta

Sněmovna podpořila prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta. O jeho podobě budou ještě debaty mezi koalicí a opoziční ČSSD. Sociální demokraté i zástupci vládních stran hovoří o tom, že chtějí do předlohy vložit finanční limity pro kampaně, zatím se ale nedohodli na tom, jak by pravidla pro financování kampaní měla vypadat. Sněmovna a Senát, v němž má opozice většinu, musí zákon schválit ve stejném znění. Norma nyní míří do sněmovního ústavně-právního výboru. Volba hlavy státu bude podle předlohy většinová a dvoukolová, tedy velmi podobná nynějším volbám do Senátu. Volebním okrskem však bude celá Česká republika. Případné druhé kolo, kam postoupí dva nejlepší kandidáti z kola prvního, pokud v něm žádný nedosáhne nadpoloviční většiny, by se mělo uskutečnit dva týdny po kole prvním. Kandidátní listinu bude moci podat nejméně 20 poslanců, nejméně deset senátorů, nebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50.000 lidmi. Vzorek podpisů bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Z prezidentských kandidátů má největší podporu Fischer a Švejnar

Do druhého kola přímé volby prezidenta by v současné době postoupili nestraníci Jan Fischer se ziskem 21,8 procenta hlasů a Jan Švejnar s 15,1 procenta. Ze straníku by nejlépe skončil bývalý premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů - zemanovců Miloš Zeman, kterého by podpořilo 10,2 procenta voličů. Vyplývá to z modelu agentury Factum Invenio. V prvním kole by podle ní žádný kandidát nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Za Zemanem by se umístil předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s 8,2 procenta hlasů. Šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou by podpořilo 7,5 procenta voličů a místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera 7,4 procenta lidí. Předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) by jako novou prezidentku rádo vidělo 6,9 procenta Čechů. Šest procent dotázaných by volilo podnikatele Tomia Okamuru a čtyři procenta bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu. Do souboje o Hrad se v přímé volbě chystají zasáhnout i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová, které by podle Factum Invenio v druhém kole volilo kolem tří procent občanů. Prezident Václav Klaus končí ve funkci v březnu příštího roku, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem 2013

Poslanci zamítli návrh ČSSD na obecné referendum

Sněmovna podle očekávání zamítla hlasy koalice už v prvním čtení předlohu ČSSD o obecném referendu. Vláda chystá vlastní návrh; podmínky pro vyhlášení všelidového hlasování by podle něj byly tvrdší. Předloha ČSSD předpokládala, že referendum by mohlo být vypsáno k zásadním věcem vnitřní nebo zahraniční politiky. Lidé by se v něm mohli vyjadřovat k návrhům zákonů a také vyslovovat souhlas s ratifikací mezinárodních smluv. Vláda by referendum musela vypsat na základě petiční akce 200.000 občanů nebo potom, co by jej podpořilo 80 poslanců nebo 33 senátorů. Norma chystaná vládou počítá s vypsáním plebiscitu po podpisu 250.000 lidí nebo na žádost vlády. Pro vyhlášení všeobecného hlasování na přesné téma by byl potřebný souhlas ústavní většiny zákonodárců v obou parlamentních komorách.

Senát chce omezit billboardy jen podél dálnic a hlavních tahů

Senát doporučil do pěti let razantně omezit reklamní billboardy jen podél dálnic a silnic první třídy. Horní komora tak upravila sněmovní verzi novely zákona o pozemních komunikacích, podle níž se mělo omezení vztahovat na reklamní poutače u všech silnic. Poslanci tak o podobě omezení billboardů budou muset rozhodnout znovu. Senátní verze zachovává současná pravidla pro billboardy u místních komunikací a silnic II. a III. třídy. Jejich redukce by podle místopředsedkyně senátního hospodářského výboru Veroniky Vrecionové (ODS) vedla k výpadkům pro státní rozpočet na příjmech z daní. Obecní rozpočty by pak tratily na příjmech z pronájmu pozemků.

Heger: Do pár dnů se ukáže, zda bude Vít odvolán,či odstoupí

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) padne do pár dnů rozhodnutí, zda policií stíhaný hlavní hygienik Michael Vít bude odvolán, nebo sám odstoupí. Heger to řekl novinářům. O osudu Víta, kterého policie obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku, jednal s premiérem. Jasné stanovisko zazní na příštím zasedání kabinetu. "V tomto případě nelze upřednostnit tezi o presumpci neviny v případě významných funkcionářů," řekl Heger na tiskové konferenci. Policie stíhá Víta kvůli údajnému zmanipulování zakázek na poradenství. Prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, v pondělí jej obvinila. Zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Vít vinu odmítá. K odvolání Víta vládu vyzvala opoziční ČSSD. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky není v souladu s politickou kulturou, aby takto vysoký státní úředník vykonával svou funkci ve chvíli, kdy je policií obviněn. Vít je hlavním hygienikem a náměstkem ministra zdravotnictví od března 2000. Heger je desátým šéfem resortu, za jehož působení funkci vykonává.

Ústavní soud odmítl stížnost Diag Human

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost společnosti Diag Human, která se týkala procesních okolností výběru rozhodce pro přezkumnou arbitráž. Ústavní soudci nezjistili žádné konkrétní pochybení, ale zároveň potvrdili, že řízení o jmenování rozhodců je chaotické. Zásluhu na tom však prý mají všechny zainteresované osoby a orgány - tedy jak stát, tak Diag Human. Firma vede proti Česku letitý miliardový spor kvůli překaženému obchodu s krevní plazmou. Česko a Diag Human se spolu zatím také neshodly na tom, zda by se rozhodčí nález z roku 2008 měl vůbec přezkoumávat. Firma tvrdí, že je toto rozhodnutí již pravomocné, protože se za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli pravomoc. Chce proto vyplatit přiznanou částku, která podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti již činí více než deset miliard korun. Česko nesouhlasí, spor prý zatím uzavřen není. Firma chtěla svůj nárok zhojit také na českých uměleckých dílech v cizině. Zatím neuspěla.

Ombudsman kritizoval soudy za pomalost, byť soudců je dost

Situace v českém soudnictví podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského ohrožuje právo na spravedlivý proces. Soudy podle něj rozhodují pomalu, a to hlavně v civilních, opatrovnických, exekučních a insolvenčních řízeních. Problémem ani tak není nedostatek soudců, ale jejich nerovnoměrné rozložení. Negativní dopad má i dlouhodobě nízký počet zapisovatelek, vyšších soudních úředníků a asistentů. Škrty v posledních dvou letech dopadly podle ombudsmana nejvíc právě na administrativní sílu. "Stát sice možná ušetřil na platech, ale tyto peníze následně musí vyplácet na odškodněních za průtahy," uvedl ochránce v tiskové zprávě. To znova zatěžuje soudy, protože lidé se odškodnění v případě odmítnutí na ministerstvu spravedlnosti domáhají opět u soudů. Za rok průtahů může odškodnění činit 10.000 až 20.000 korun podle případu.

Soud vyloučil přísedící v kauze údajné korupce ve VV

Obvodní soud pro Prahu 5 v neveřejném zasedání vyloučil přísedící Marii Jungwirthovou z projednání případu údajné korupce uvnitř vládních Věcí veřejných (VV). Důvodem je rozhovor, který žena poskytla Lidovým novinám (LN) a který je podle soudu "objektivně způsobilý založit důvodné pochybnosti o nepodjatosti přísedící", řekla mluvčí soudu Vanda Činková. Proti rozhodnutí je přípustná stížnost. Pokud bude pravomocné, nastoupí na její místo náhradní přísedící, která se od začátku procesu účastní. Jungwirthová průběh jednání označila za hnus a žumpu, prý se jí po pěti dnech soudního přelíčení chtělo stejně jako dalším dvěma přísedícím zvracet. "Mě překvapila sedmadvacetiletá slečna z dobré rodiny s evropským vzděláním. Já jsem starší generace a spoléhám na to, že společnost se zlepší mladými lidmi. (...) Z téhle slečny jsem ale měla hrozivý pocit," odpověděla deníku Jungwirthová na otázku, z čeho konkrétně se jí chtělo zvracet.

Lidovky.cz: Akreditační komise podala na Dobeše trestní oznámení

Akreditační komise podala na ministra školství Josefa Dobeše (VV) trestní oznámení kvůli plzeňským právům. S odvoláním na šéfku komise Vladimíru Dvořákovou to uvedl server Lidovky.cz. Komise tak učinila, protože Dobeš navzdory stanovisku komise prodloužil plzeňské právnické fakultě akreditaci. Do pátku chce komise podat ještě podnět k žalobě na Dobeše. Kvůli prodloužení akreditace přitom Dobeš čelí už třetímu trestnímu oznámení. Vedle komise jej podal i exministr školství a předseda Strany zelených Ondřej Liška a bývalý student školy Martin Marek, který upozornil na skandál s rychlostudenty a opsanými závěrečnými pracemi. Dobeš prodloužil magisterskému programu plzeňské právnické fakulty akreditaci do roku 2016. Zdůvodnil to zájmy 1800 plzeňských studentů, kteří by jinak museli dostudovat jinde. Podle komise je ale postup ministra nezákonný a v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem.

Kolegium rektorky ZČU doporučilo nepřijímat nové studenty práv

Kolegium rektorky Západočeské univerzity (ZČU) nedoporučilo právnické fakultě přijímat letos nové studenty do magisterského studia. Ministerstvo školství (MŠMT) by mělo v této věci rozhodnout ve správním řízení do konce tohoto týdne. Rozhodnutí kolegia je pro rektorku doporučující, ale vyhlášení přijímacího řízení je v kompetenci fakulty, řekla mluvčí ZČU Kamila Kvapilová. Děkan právnické fakulty Jan Pauly je podle informací ČTK pro přijímání nových studentů. Už v pátek, poté co ministr školství Josef Dobeš (VV) rozhodl o prodloužení akreditace právům o čtyři roky, Pauly ČTK řekl, že nevidí důvod, proč by fakulta s prodlouženou akreditací nemohla studenty přijímat. Děkani ostatních fakult ZČU ale přijímaní do prvních ročníků nedoporučují. Jejich argumentem je podle Kvapilové ochrana zájmů studentů, protože se očekávají soudní spory o rozhodnutí ministra Dobeše. Situace nových studentů by mohla být riziková, dodala. O tom, zda plzeňská fakulta může nové studenty přijímat, by mělo MŠMT rozhodnout do konce tohoto týdne

Ministr Heger chce ušetřit miliony slučováním organizací

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce slučováním organizací, které řídí, ušetřit přes sto milionů korun. Sloučit by se měl Ústav zdravotnických informací a statistiky s Koordinačním střediskem pro resortní informační systémy, v plánu je zrušení Státního zdravotního ústavu a fúze činností do Zdravotního ústavu Praha. Další stovky milionů přinese transformace fakultních nemocnic na univerzitní. Sloučit by se tak mělo brněnské Centrum transplantační a kardiovaskulární chirurgie s Fakultní nemocnicí u svaté Anny. Zrušeny budou Zdravotnické zásobování krizových stavů, laboratoř přírodních léčivých zdrojů a omezena administrativa zdravotních ústavů, kde se sloučí 14 dosavadních ředitelství do dvou. Činnosti Endokrinologického ústavu budou převedeny do Institutu klinické a experimentální medicíny. Heger to řekl novinářům. Další úspory očekává od sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Ročně hospodaří ministerstvo se zhruba šesti miliardami korun. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard korun, většinu ale spravují zdravotní pojišťovny.

Odborový svaz KOVO podpoří protestní akce odborářů

Odborový svaz KOVO, který je nejsilnější odborovou organizací v zemi, podpoří protestní akce odborů proti vládním úsporám a změnám v zákoně o stávce. O podobě protestních akcí bude 19. března jednat Rada Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Novinářům to v Hradci Králové řekl předseda OS KOVO Josef Středula. Podle něj by nemělo jít o malé lokální protestní akce, ale protesty by měly mít celostátní charakter. "Představu máme, ale předpokládám, že ta ještě dozná změny, až budeme diskutovat s dalšími svazy, a dojde k posunům, takže já bych zatím zůstal tajemný," řekl Středula k podobě protestních akcí. Protesty by se měly uskutečnit podle něj v řádech týdnů, o termínu se bude jednat také 19. března. Kabinet plánuje škrty a další úsporná opatření kvůli udržení plánovaných schodků rozpočtu. Ekonomičtí ministři se už shodli na záměru zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH) či omezit růst důchodů. Záměry vlády odmítá i opozice. ČSSD chce kvůli tomu ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Stavební spořitelny poskytly o čtvrtinu více úvěrů

Stavební spořitelny v lednu a únoru poskytly úvěry za 5,8 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o téměř čtvrtinu. Naopak počet nově uzavřených smluv spořitelnám meziročně klesl o 94.000 na 108.000. Vyplývá to z výsledků všech pěti stavebních spořitelen, které má ČTK k dispozici. Za celý loňský rok přitom zájem o stavební spoření u úvěrů i smluv klesal. Spořitelny loni poskytly úvěry za 48 miliard korun, což je meziroční pokles o 17,5 procenta. Pokles zájmu zaznamenalo všech pět tuzemských spořitelen. Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 685.000 smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 906.000.

Staroměstský orloj je kompletní, vrátily se na něj opravené sochy

Věž orloje na Staroměstském náměstí, jedna z nejvyhledávanějších pražských památek, je po dvou měsících opět kompletní. Ke čtyřem již opraveným plastikám přibyly na fasádu orloje i zbylé sochy Filozofa, Anděla, Hvězdáře a Kronikáře. Horní čtveřice se jmény Marnivec, Lakomec, Smrtka a Rozkoš-Turek opustila věž v polovině ledna. Po měsíci je v restaurátorské dílně vystřídaly čtyři plastiky obklopující kalendářní desku orloje. Sochy jsou umístěny na jižní fasádě, odolávají tak náročným povětrnostním podmínkám. Restaurátoři je proto pravidelně sundávají a kontrolují jejich stav. Restaurátoři Jiří Matějíček a Darina Smetánková na nich v uplynulých týdnech vyspravili a zahladili praskliny, obnovili zlacení, vyretušovali barvy v místech, kde jsou vystaveny slunečnímu záření, a zbavili je nečistot a ptačího trusu. U pohyblivých figurek zkontrolovali mechaniku. V roce 1999 byly sochy kvůli značnému poškození kompletně opraveny.

Čeští vědci působící v Antarktidě rozšiřují své výzkumné projekty

Čeští vědci rozšiřují výzkum na ostrově Jamese Rosse, kde už pět let provozuje brněnská Masarykova univerzita Mendelovu polární stanici, a také na přilehlém Antarktickém poloostrově. Mezi nová témata, jimž se věnují, patří parazitologie ryb, jejichž domovem jsou extrémně chladné vody, analýza těžkých kovů v lišejnících nebo ošetření stravy přivážené na Antarktidu ultrafialovým zářením. ČTK to řekl vědecký vedoucí expedice, která pobývala v uplynulých týdnech na základně, Miloš Barták z přírodovědecké fakulty univerzity. Vědci dlouhodobě sledují vývoj takzvaných antarktických oáz. Jsou to oblasti, na nichž po ústupu ledovců vzniká první život v podobě řas, lišejníků a mechů. Dále sledují klima a geologický výzkum na Antarktickém poloostrově. Na základně jsou vždy první dva měsíce v roce, kdy je v lokalitě díky krátkému antarktickému létu nejtepleji. Poznatky ze svých výzkumů budou zveřejňovat v časopise Czech Polar Reports, jenž začala vydávat v uplynulých dnech Masarykova univerzita. První číslo obsahuje práce, které podávají základní informace o ostrově Jamese Rosse. Vědci pracují na mnoha projektech. K jejich vyhodnocení je ale nutný podrobný a dlouhodobý sběr dat v Antarktidě.

Pec pod Sněžkou má úvěr na novou lanovku, stavbě již nic nebrání

Městu Pec pod Sněžkou se podařilo získat úvěr na stavbu nové lanovky na Sněžku, a stavbě tak už nic nebrání. ČTK to řekl starosta Alan Tomášek. Stavba začne na jaře. Horní úsek přes 60 let staré lanovky se zastaví 13. května, spodní úsek přestane jezdit 2. září. Nová lanovka, která bude mít místo sedaček kabiny, by se měla rozjet na jaře 2014. Půjčku městu poskytne Komerční banka. Pro průběžné financování stavby bude moci město čerpat až 170 milionů korun, po dokončení stavby se půjčka přemění na dlouhodobý úvěr ve výši až 90 milionů korun. Získání úvěru nebylo pro město jednoduché. První tendr na poskytovatele půjčky město loni zrušilo, protože se nikdo nepřihlásil. V opakované soutěži radnice zjednodušila podmínky a Komerční banka byla jediným uchazečem. Nová lanovka má podle vítězné nabídky stát 299 milionů korun bez DPH, z nichž zhruba 70 procent uhradí dotace z fondů EU. Dodavatelem stavby je firma BAK Trutnov ve sdružení s italskou lanovkářskou společností Leitner.

Vyšel soubor politických komentářů zpěváka Karla Kryla

Úplným souborem politických komentářů Karla Kryla z let 1990 až 1993 je kniha Země Lhostejnost. Autor jimi v regionálním tisku přispíval do diskuse o přítomnosti a budoucnosti české společnosti, politiky a kultury. Knihu vydává nakladatelství Torst. Znalec Krylova díla Vojtěch Klimt, který je rovněž autorem básníkova životopisu, píše, že Kryl neměl vzhledem k nepřízni rozhlasových a novinových redaktorů na počátku devadesátých let jinou možnost než své komentáře publikovat v regionálních médiích Moravskoslezský den a Znojemsko, v nichž většina těchto textů vyšla. O Kryla jako o politického komentátora nebyl podle Klimta zájem ani v rozhlasové stanici Svobodná Evropa, kde jako exulant působil. Politické texty vydané pohromadě v jedné publikaci podle Klimta dokreslují obraz zpěváka, skladatele a básníka Karla Kryla. Ukazují ho jako politického člověka se širokým rozhledem, bohatými zájmy a tvořivým vztahem k českému jazyku, který v publicistických textech náležitě rozvinul.

Petr Sís je ve finále prestižního ocenění za ilustraci

Výtvarník Petr Sís je mezi finalisty na Cenu Hanse Christiana Andersena, která se udílí na knižním veletrhu v italské Boloni. Porota ocenila jeho zatím poslední dětskou knížku Ptačí sněm. Vítěze vybere porota 19. března. Andersenova cena je nejvyšší mezinárodní ocenění pro tvůrce knih pro děti a mládež za celoživotní dílo. Uděluje se každé dva roky žijícímu autorovi a ilustrátorovi za významný přínos literatuře pro děti. Zatím porota vybrala z 57 kandidátů z celého světa pět autorů a pět ilustrátorů. Sís je mezi finalisty v oboru ilustrace. Se svými autorskými knihami na veletrhu v Boloni uspěl několikrát. V roce 2004 dostal hlavní cenu v kategorii populárně naučné literatury za publikaci Strom života o Charlesi Darwinovi. Před čtyřmi lety zvítězila ve stejné kategorii jeho kniha Zeď / The Wall.

Michelinskou hvězdičku vůbec poprvé získali dva čeští šéfkuchaři

Dva čeští šéfkuchaři vůbec poprvé v historii získali michelinskou hvězdičku. Prestižní ocenění dostal Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Boheme Bourgeoise. Pro oba kuchaře představuje hvězdička především ocenění od jejich návštěvníků, zároveň je i závazkem k udržení kvality do budoucna. Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu. Podle Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu je to průlomový den pro českou gastronomii, poprvé byli skutečně oceněni čeští kuchaři. Teď je mohou následovat další. "Výsledek pro mě není překvapením, oceněné restaurace se pravidelně umisťovaly na nejvyšších pozicích v žebříčku Maurerův Grand Restaurant," podotkl vydavatel průvodce Pavel Maurer. Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 zahrnuje 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí. Z českých restaurací se v něm dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající "dobré jídlo za přijatelné ceny".

Ze sportu:

Slovensko by chtělo v roce 2015 pořádat hokejové mistrovství světa společně s Českem, kterému byl turnaj přidělen. Prezident slovenského svazu Igor Nemeček už o této možnosti předběžně jednal se zástupci českého svazu. Jasněji bude ale až po skončení nadcházejícího šampionátu, který se uskuteční ve Finsku a Švédsku.

Nástupcem trenéra Františka Straky u fotbalistů Slavie bude Martin Poustka, který vedl tým už v nedělním ligovém duelu proti Jablonci. Rozhodlo o tom představenstvo klubu. Nabídku Pražanů odmítl Vítězslav Lavička, jemuž po sezoně skončí angažmá v Sydney.

Počasí v Česku:

Ve čtvrtek očekáváme zataženo až oblačno, na severovýchodě ještě ojediněle s mrholením, během dne pak místy jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 7 až 11 a při malé oblačnosti až 15 °C, na horách kolem 7 stupňů Celsia.