Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda bude schvalovat zmrazení výdajů v letošním rozpočtu

Vláda se bude na svém středečním večerním zasedání zabývat zmrazením výdajů letošního státního rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Důvodem opatření je letos očekávaný výpadek příjmů rozpočtu. Na zmrazení výdajů se již dříve shodla poradě ekonomických ministrů. Úspory budou podle MF nutné i v dalších letech. Schválený rozpočet pro letošek počítá s deficitem 105 miliard korun. Rozpočet byl ovšem navržen v době, kdy MF očekávalo příznivější vývoj ekonomiky. Podle nejnovější lednové predikce MF očekává letos růst ekonomiky o 0,2 procenta. MF na základě těchto odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun.

Ministr Heger projedná s premiérem zda odvolat náměstka Víta

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) projedná možná už ve středu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) odvolání svého náměstka Michaela Víta. Policie hlavního hygienika ČR obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinnosti při správě majetku. Heger ČTK řekl, že se kloní k tomu, aby byl Vít odvolán, nebo alespoň byl odeslán na neplacené volno, než se vše vyřeší. Musí se o tom ale nejprve dohodnout s premiérem. Policie stíhá Víta kvůli údajnému zmanipulování zakázek na poradenství. Údajně dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala Víta prověřovat loni v září, v pondělí jej obvinila. Vít vinu odmítá. Heger uvedl, že s Vítem o obvinění mluvil, zatím žádné rozhodnutí neudělal. Odvolání Víta musí projednat s premiérem proto, že Vít je náměstkem ministra zdravotnictví, který ho do této funkce také jmenuje, ale zároveň je vládou jmenovaným hlavním hygienikem ČR. Policie zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Podle Vladana Brože z organizace Transparency International ČR, která na Víta jako první podala trestní oznámení, se manipulovalo s dokumenty k výběrovému řízení. Chyběly na nich obvyklé úřední značky a někdo je navíc schoval za jednací číslo platového výměru jedné z úřednic.

Drábek chce dát letos na sociální dávky o tři miliardy méně

Ministerstvo práce se chystá letos seškrtat výdaje na sociální dávky a podpory. Chce na ně dát o tři miliardy korun méně, než počítalo. Novinářům to řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ve svém resortu by měl podle návrhů ušetřit v tomto roce celkem asi 3,8 miliardy korun. Tři miliardy je podle něj možné ušetřit díky "důslednému vyžadování podmínek", veřejné službě či kontrole v systému docházky nezaměstnaných. Chce snížit také náklady na informační technologie a provoz. Ministr uvedl, že převedením vyplácení všech dávek z radnic do úřadů práce jeho resort ušetřil až miliardu korun. Na šetření se shodli ekonomičtí ministři. Podle nich by vláda měla plánované schodky rozpočtu dodržet a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky tak budou potřeba větší škrty. Vláda o nich jedná.

Vláda bude jednat o možnostech zabavení neprokázaného majetku

Vláda se bude ve středu na svém večerním zasedání zabývat analýzou ohledně možností odčerpávat majetek pocházející z nelegitimních zdrojů bez nutnosti trestního řízení. Jedním z návrhů je možnost zdanit zvláštní daní neprokázaný majetek nebo majetek lidí, kteří žijí nad své majetkové poměry. "Mezi opatření vhodná k realizaci patří především zlepšení spolupráce mezi příslušnými státními orgány a zavedení legislativních nástrojů v daňové a občanskoprávní oblasti. Tato opatření by měla přispět ke zvýšení účinnosti odčerpávání výnosů z trestné činnosti, a tím i k jejímu potírání," uvedlo ve společném materiálu ministerstvo financí, spravedlnosti a vnitra.

Senát asi schválí novelu o trhu v silniční dopravě v rámci EU

Senát asi schválí novelu silničního zákona, která do českého práva zavádí takzvaný silniční balíček EU. Horní komoře to doporučil její výbor pro dopravu. Nová pravidla mají za cíl zlepšit trh v silniční dopravě, a to hlavně vyšší profesní způsobilostí podnikatelů. K dalším cílům patří podpora rovné soutěže mezi podnikateli nebo podpora poskytování služeb v osobní dopravě. Český dopravce se už nebude určovat podle toho, že sídlí v tuzemsku, nebo podle státní poznávací značky, ale podle toho, že v Česku dostal povolení podnikat v silniční dopravě. Týkat se to má hlavně dopravců s malými vozidly. Novela má po zásahu sněmovny také obnovit právo absolutní přednosti pro vozidla záchranářů. Vozy zdravotnické záchranné služby nebo hasičů o toto právo předloni přišly. Zatímco tramvaje mají právo přednosti jízdy i na přechodech pro chodce, auta záchranářů musejí navzdory zapnutým výstražným znamením před přechody zastavit.

Jednodušší pravidla pro veřejné sbírky by Senát mohl schválit

Novelu, která má zjednodušit pravidla pro povolování veřejných sbírek a zlepšit jejich kontrolu například průběžným vyúčtováváním získaných peněz, by měl Senát schválit. Doporučil mu to jeho ústavně-právní výbor, avšak jen poměrně těsnou většinou. Norma také upravuje výběr příspěvků za použití elektronických médií včetně formy dárcovských textových zpráv (DMS). Cílem vládní předlohy je umožnit efektivní kontrolu pořádání sbírek a využití jejich výtěžku. Pořadatelé sbírky formou dárkových předmětů například budou muset ze zákona vést jejich evidenci včetně způsobu a nákladů na jejich pořízení, výše příspěvku na jeden předmět, počtu prodaných předmětů a výtěžku. Podobná pravidla o evidenci mají platit i pro sbírky prodejem vstupenek na benefiční akce.

ČSSD předložila návrh na omezení prezidentských milostí

Poslanci ČSSD předložili ústavní novelu, podle níž by prezidentské milosti měl spolupodepisovat premiér či jiný člen vlády. Návrh nyní posoudí vláda. Po jednání poslaneckého klubu ČSSD to novinářům řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Kontrasignaci u milostí prosazovali sociální demokraté už při jednání o novele ústavy o přímé volbě prezidenta, ale neúspěšně. Návrh na omezení prezidentské pravomoci udělovat milosti je podle Zaorálka mimo jiné reakcí na podezření z korupce, která se v poslední době objevila u některých milostí prezidenta Václava Klause.

Odpůrci majetkového vyrovnání církví napsali papeži

Trojice aktivistů zaslala otevřený dopis papeži Benediktovi XVI. Sděluje mu důvody svého odmítavého postoje k chystanému zákonu o navracení majetku církvím a finančním vyrovnání. Spisovatelka Lenka Procházková, historik Mojmír Grygar a režisér Václav Dvořák před novináři zdůraznili, že podle jejich názoru nemá připravovaná norma etické, historické ani právní podklady a je v rozporu s ústavou. Aktivisté v dopise také informují o tom, že občané kvůli připravované vládní normě již podali několik desítek trestních oznámení. Sama Procházková podala trestní oznámení na všechny členy vlády kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti pří správě cizího majetku. Trestnímu oznámení čelí i kardinál Dominik Duka, podle Procházkové je podezřelý ze spáchání trestného činu krádeže ve stádiu pokusu. Aktivisté papeži též píšou, že česká veřejnost podle průzkumů s navracením majetku nesouhlasí a že celá věc neprospěje ani obrazu církve samotné.

Odpadlíci zneužili soud s Bártou k šíření pomluv o VV, řekl John

Odpadlíci z Věcí veřejných zneužili minulý týden soud s předsedou poslaneckého klubu Vítem Bártou k šíření lží a pomluv o straně, řekl předseda VV Radek John. Zdůraznil, že soud není soudem s Věcmi veřejnými, jak se jej snaží interpretovat například opoziční strany. Celý minulý týden řešil Obvodní soud pro Prahu 5 otázku, zda peníze, které Bárta loni v březnu předal tehdejším poslancům VV Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí byly úplatkem či půjčkou. Ve velmi sledovaném procesu bylo vyslechnuto přes třicet svědků včetně stranických špiček a na světlo se dostaly některé detaily vnitřního fungování strany. "Kategoricky se ohrazujeme proti všem lžím, které od odpadlíků z Věcí veřejných zazněly," prohlásil před novináři John. U soudu, kde svědci vypovídají pod přísahou, podle bylo někdejšího ministra vnitra možné říkat "úplně cokoliv", aniž by soud zkoumal pravdivost uvedeného. Jako příklad lží dvou bývalých spolustraníků uvedl Škárkovo tvrzení, že na volební kampaň strany získal Bárta půjčku 200 milionů od kontroverzních podnikatelů Tomáše Hrdličky a Romana Janouška s tím, že později bude muset vrátit dvojnásobek. Za lež označil i slova Kočí o manipulování s internetovými referendy v nichž mohou hlasovat straničtí příznivci.

STEM: Většina lidí věří nejvyšším soudním institucím

Většina lidí věří nejvyšším soudním institucím, největší důvěře se těší Nejvyšší soud. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM. Příznivý názor na Nejvyšší soud zastává 64 procent dotázaných, Ústavnímu soudu věří 62 procent a Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) 58 procent účastníků průzkumu. Nejvyšším soudním institucím častěji věří lidé se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním, dotázaní, kteří své materiální zabezpečení považují za dobré, a lidé, kteří se řadí do střední nebo vyšší společenské vrstvy. Za důvěryhodné je také častěji považují příznivci pravicových stran, ale i mezi voliči ČSSD a KSČM věří nejvyšším soudním institucím nadpoloviční většina.

V Česku ubývá narozených dětí, počet obyvatel klesl

Česku hrozí, že začne v příštích letech pomalu vymírat. Ubývá totiž narozených dětí. Loni přišlo na svět o 8500 chlapců a děvčat méně než v roce 2010, bylo jich celkem 108.700. Počet zemřelých se ale nezměnil, zůstal na 106.800. Vyplývá to z předběžných údajů za loňský rok, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj měla republika ke konci loňska celkem 10,504.203 obyvatel. O rok dřív žilo v zemi 10,532.770 lidí. Podle statistiků tak obyvatel ubylo. Do Česka ale přišlo podle statistiků 16.900 migrantů. Bylo jich tak o 1241 víc než v roce předchozím. Migrace loni tvořila 90 procent celkového přírůstku obyvatel Česka. Nejčastěji do země přicházeli občané Slovenska, Ruska a Ukrajiny.

Nejobdivovanější firmou se stala opět Škoda Auto

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto opět zvítězila ve 14. ročníku ankety 100 obdivovaných firem České republiky za rok 2012. Stejně jako loni obsadila druhé místo energetická společnost ČEZ, třetí místo obhájil autobusový dopravce Student Agency. Informoval o tom tajemník Sdružení Czech Top 100 Tomáš David. V první desítce se na dalších místech umístily společnosti Agrofert Holding, Kofola, Linet, Plzeňský Prazdroj, Česká spořitelna, Komerční banka a PPF. Žebříček je tvořen na základě hlasování manažerů významných společností, ekonomických a finančních analytiků, zástupců oborových sdružení, svazů a profesních asociací oslovených Sdružením Czech Top 100. Mezi kritéria patří například dlouhodobá hodnota firmy, kvalita výrobků, odpovědnost k životnímu prostředí, vztah ke společnosti či podpora obecně prospěšných projektů.

Škoda Transportation předala první elektrický vlak na Ukrajinu

První šestivozovou dvoupodlažní elektrickou jednotku pro meziregionální dopravu převzali zástupci ukrajinské vlády v čele s vicepremiérem Borisem Kolesnikovem ve zkušebním centru ve Velimi. Moderní elektrický vlak bude jezdit na klíčových tratích mezi největšími ukrajinskými městy a už v červnu bude vozit fanoušky při mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2012. Pro Škodu Transportation a její dceřinou firmu Škoda Vagonka představují dvě dokončené soupravy kontrakt téměř za miliardu korun. Řekl to předseda představenstva Škody Transportation Tomáš Krsek. Škoda se tak vrací po letech na tradiční trh, kde jezdí stále stovky elektrických lokomotiv z Plzně a podle vicepremiéra a ministra infrastruktury tam mají dodnes výbornou pověst. Uvedl, že Ukrajina chce nakoupit stovky nových vlaků. "Se Škodovkou nyní projednáváme možnosti společné výroby vlaků na Ukrajině," řekl Kolesnikov. Jednání o spolupráci by měla vyvrcholit za dva měsíce.

Nový závod v Ostrově zaměstná až 1800 lidí

Ještě letos chce společnost Behr, vyrábějící komponenty pro automobilový průmysl, začít stavět nový závod v Ostrově na Karlovarsku. Už v lednu příštího roku by v něm měly začít pracovat první desítky lidí. Celkově má investor do roku 2018 v plánu zaměstnat až 1800 lidí. Uvedl to starosta Ostrova Pavel Čekan (ČSSD). Společnost Behr v Ostrově plánuje vybudovat výrobní areál na 20.000 čtverečných metrech. Podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD), který městu pomáhal s přípravou investice, rozhodly pro Ostrov jak celková připravenost, tak i to, že v místě působí technická střední škola. Zájem investora vzbudila také blížící se dostavba úseků silnice R6 směrem na Německo, kam naprostá většina produktů obou firem poputuje. Průmyslová zóna u Ostrova vznikla v roce 2002 za téměř 60 milionů korun. Od té doby se ji snaží město zaplnit, to se ale podařilo zatím jen zčásti.

Nový šéf dopravního podniku Lich se stal předsedou představenstva

Představenstvo pražského dopravního podniku podle očekávání zvolilo svým předsedou nového šéfa podniku Vladimíra Licha. S Lichem firma zároveň uzavřela smlouvu, která mu zajišťuje post generálního ředitele největší městské firmy. Licha do funkce doporučilo vedení hlavního města a minulý týden také dozorčí rada podniku. Dopravní podnik je největší městskou firmou, ročně dostává z městského rozpočtu na provoz přes deset miliard korun.

Kontrola spalování kalů neprokázala žádné nedostatky

Krajský úřad Ústeckého kraje kontroloval dodržování povolení a provozního řádu v cementárně Lafarge Cement v Čížkovicích na Litoměřicku, která tento týden začala spalovat kaly z Ostravy. Kontrola neprokázala žádné nedostatky, informovala mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. V cementárně by se mělo spálit v příštích letech asi 110.000 tun hmoty z ostravské chemičky Ostramo, které se do Čížkovic vozí ze skládky společnosti Celio v Litvínově na Mostecku. Ostravské kaly se na zkoušku pálily v menším množství na podzim. Akreditovaná firma při měření zjistila, že spalování povolené limity neporušuje. Spalování ale odsuzují místní lidé, ekologické organizace i někteří politici.

Nádražní budova v Břeclavi bude po opravě vypadat jako dříve

Průčelí nádražní budovy v Břeclavi projde rekonstrukcí. Po ní bude vypadat stejně jako na konci 19. století. Historii železnice v Břeclavi má připomínat více projektů, například menší železniční muzeum. Na podobě nádražní budovy spolupracuje břeclavská radnice s Českými drahami (ČD), které rekonstrukci zajistí. Město přispěje studií a projektem průčelí od Karla Božka. S rekonstrukcí budovy by ČD měly začít letos na podzim a dokončená má být ve stejném termínu jako stavba přestupního terminálu integrované dopravy hned vedle nádraží. V Břeclavi v létě také začne druhá etapa přestavby železničního uzlu. Dělníci tu například zrekonstruují přes šest kilometrů železničního svršku, 67 výhybek s elektrickým ohřevem a vymění 22 kilometrů trakčního vedení. Předpokládaná cena před veřejnou soutěží je kolem miliardy korun.

Olomoucké Moravské divadlo uvede operetu Polská krev

Zřejmě nejslavnější českou operetu, Polskou krev Oskara Nedbala, nabídne svým divákům Moravské divadlo v Olomouci. Ačkoliv se na zdejší scéně v minulosti hrála již třináctkrát, podle zástupců divadla patří titul k velmi oblíbeným u publika i umělců. Premiéra operety v režii Gustava Skály se uskuteční v pátek. Režisér Skála titul naposledy nastudoval v roce 1994 v Hudebním divadle Karlín. Podle něj je Polská krev nejlepší z šesti operet, které Nedbal složil. V Moravském divadle byla naposledy Polská krev uvedena v roce 2001 v režii Martina Dubovice.

Herec Viktor Preiss oslavil pětašedesátiny pracovně - na zkoušce

V pražském Divadle na Vinohradech měla generálku inscenace tragikomického příběhu Jerzyho Kosinského Byl jsem při tom. Hlavní roli ztvárnil Viktor Preiss, který na této zkoušce oslavil pětašedesátiny. Absolvent pražské Divadelní fakulty působil v letech 1969-1983 v Městských divadlech pražských, pak se stal členem vinohradského souboru a ztvárnil tam desítky rolí. Pozoruhodná Kosinského novela z roku 1970 se na jevišti objeví v dramatizaci a režii Martina Stropnického, který ji zasadil do kontextu Evropy a České republiky. Účinkují v ní například i Otakar Brousek, Veronika Žilková, Jaromír Meduna, Pavel Rímský a Vendulka Křížová. Tragikomický příběh o pouti ze zastrčené zahrady do nejvyšších pater společnosti proslavila filmová verze amerického režiséra Hala Ashbyho z konce 70. let s Peterem Sellersem v hlavní roli.

Osud brněnských Židů sleduje nová výstava zemského muzea

Osud brněnských Židů ve 20. století sleduje nová výstava v brněnském Paláci šlechtičen. Expozici pod názvem V utrpení a boji připravilo Moravské zemské muzeum. Výstava přináší i dosud neznámé nebo opomíjené informace. "Je to svým způsobem výstava bolestná, odhaluje mnohé negativní momenty a souvislosti," řekl ředitel muzea Martin Reissner. Výstava představuje významné brněnské osobnosti židovského původu, ke kterým patřil například herec Hugo Haas. Ukazuje ale i český antisemitismus za první a druhé světové války a postupnou likvidaci Židů za okupace. Výstava sleduje ale i Židy, jimž se podařilo před nacistickou perzekucí uprchnout do zahraničí. Expozice potrvá do 25. srpna.

Osobností české fotografie 2011 je krajinář Jan Pohribný

Osobností české fotografie za rok 2011 se stal fotograf Jan Pohribný. Rozhodla o tom Asociace profesionálních fotografů České republiky, která zároveň udělila cenu Jiřímu Hankemu za dlouhodobý přínos české fotografii. Jan Pohribný získal cenu především za svou knihu Kreativní světlo ve fotografii. Devítičlenná porota vybírala letos laureáta fotografické ceny ze 17 nominovaných. Jednapadesátiletý Jan Pohribný je i pedagogem a věnuje se zejména krajinářské fotografii a land-artu. Ve své tvorbě využívá vícenásobnou expozici v kombinaci s pohybovou neostrostí. V publikaci Kreativní světlo ve fotografii autor nejen vysvětluje, ale na množství snímků také ukazuje možnosti využití přirozeného denního světla, umělého osvětlení i jejich kombinací. Jan Pohribný, známý svými netradičními postupy a světelnými konstrukcemi, pracuje v publikaci s obrazovými ukázkami ze své tvorby, ale i s odkazy na další tvůrce v oblasti komerční i volné tvorby.

Studenti v Brně nastudovali originální úpravu Donizettiho opery

Studenti Janáčkovy akademie múzických umění v Brně uvedou v české premiéře originální úpravu opery Gaetana Donizettiho. Dílo, které je v Česku známé pod názvem Poprask v opeře, nastudovali pod titulem Viva la Mamma. Autorkou úpravy je německá divadelnice Barbara Hassová. Představení se inspirovalo nedávným děním v Brně - tématem komické opery je hrozba uzavření malého divadla. V Brně se nedávno spekulovalo o dočasném ukončení činnosti operního souboru Národního divadla Brno. Veřejnost protestovala a opera byla plně zachována. S podobnou hrozbou se potýkají také primadony a hudebníci v Donizettiho opeře. Premiéru brněnské inscenace hostí 24. března divadlo Barka v Králově Poli. Studenti naplánovali ještě další čtyři uvedení.

Gobelínové repliky Dalimilovy kroniky vystaveny v Klementinu

Gobelínové repliky zlomku Dalimilovy kroniky, který zakoupil český stát přesně před sedmi lety v pařížské aukci, bude možné od čtvrtka vidět v Národní knihovně (NK) v Praze. Tkané tapisérie od výtvarnice Věry Mičkové znázorňují scény z iluminací, jimiž je latinský rukopis opatřen. Olomouckou textilní výtvarnici Mičkovou inspirovalo k vytvoření replik dvacet historických iluminací. Vzniklo tak 20 metrových gobelínů, na kterých autorka pracovala dva roky. Tapisérie zachycují epizody z raných českých dějin tak, jak je obsahuje takzvaný pařížský zlomek Dalimilovy kroniky ze 14. století, který v roce 2005 získala v aukci NK. Český stát za něj tehdy zaplatil více než deset milionů korun.

Plzeň ovládnou hudební ceny Žebřík, lidi čeká pětihodinová show

Nejvelkolepější ve své dvacetileté historii, k tomu v nových prostorech i s novými cenami a také soškami z dílny sochaře Václava Česáka, by mělo být páteční vyhlášení tradiční hudební ankety Žebřík 2011. Organizátoři navíc slibují, že se během pětihodinové show koncertně představí spíš mladší interpreti. Pořadatelé připravili i zcela novou cenu. Sošku svaté Panny Marie jako patronky charity získá Aneta Langerová pro Nadaci Světluška. Částkou 30.000 korun ocení Plzeňský kraj jako partner akce studentku plzeňské konzervatoře, nadanou flétnistku Barboru Haasovou. Finálový večer se uskuteční za účasti všech nominovaných, z nichž tři nejlepší v každé kategorii převezmou bronzové sošky. Hlasovalo se v devíti kategoriích.

Ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych postoupil do osmifinále turnaje v Indian Wells. Sedmý nasazený zdolal ve třetím kole bývalého prvního hráče světa Andyho Roddicka z USA po setech 6:3, 4:6 a 6:2. Berdych porazil Roddicka počtvrté z deseti vzájemných duelů a podruhé za sebou. Postupem do osmifinále vyrovnal svůj loňský výsledek. V boji o čtvrtfinále se utká s turnajovou dvanáctkou Nicolásem Almagrem ze Španělska.

Petra Kvitová je další obětí střevního viru na tenisovém turnaji v Indian Wells. Česká hráčka kvůli nákaze odstoupila ze čtyřhry, v které měla hrát 2. kolo v páru s Viktorií Azarenkovou z Běloruska. Dvaadvacetiletá Kvitová odstoupila z deblu kvůli žaludečním problémům. O den dříve světová trojka prohrála v 3. kole dvouhry s Christinou McHaleovou z USA.

Česká tenistka Lucie Šafářová si v Indian Wells zahraje v osmifinále. Postup ze třetího kola jí usnadnila desátá nasazená hráčka Francesca Schiavoneová, která zápas po prohře 2:6 v prvním setu vzdala. Italka se stala další obětí střevního viru, kvůli němuž už na americkém turnaji skončilo osm tenistů.

A jaké bude v Česku počasí:

Ve středu očekáváme zataženo až oblačno, teploty 7 až 11 stupňů, v Čechách při malé oblačnosti až 14 stupňů C.