Zprávy

0:00
/
0:00

ČNB souhlasila podmíněně s půjčkou měnovému fondu za 38 mld. Kč

Bankovní rada České národní banky schválila půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na pomoc eurozóně. Podmiňuje ji ovšem schválením záruk za možné ztráty. Vláda se ve středu shodla, že Česko poskytne MMF částku do 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun. Peníze půjdou z devizových rezerv ČNB. Rada uvedla, že poskytnutí další půjčky MMF vládě nedoporučuje, vzala ale při svém rozhodování v úvahu příslib státní záruky. Premiér Petr Nečas rozhodnutí ČNB přivítal. Podmínkou bankovní rady je souhlas parlamentu se státní zárukou za možné ztráty ČNB. Záruky se přitom mají týkat i předchozí půjčky MMF z roku 2009 ve výši 1,03 miliardy euro. Vzhledem k tomu, že půjčku podporuje i opoziční ČSSD, nemusela by mít vláda při jejím schvalování vážný problém. Premiér Nečas je přesvědčený, že parlament záruky schválí. Rozhodnutí ČNB přivítal i ministr financí Miroslav Kalousek. Argumenty, které vedly bankovní radu k tomu, že nedoporučovala vládě poskytnout tuto půjčku, Kalousek chápe a pokládá je za relevantní. Prezident Václav Klaus naopak s půjčkou nesouhlasí a její poskytnutí již v minulosti nepodpořil.

Hampl: ČNB si nemyslí, že státní garance za půjčku jsou zbytečné

Česká národní banka se nedomnívá, že garance vlády za půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu jsou zbytečné. Garance navíc není žádným českým unikátem, garance mají například centrální banky v Belgii, Nizozemí nebo Finsku. Na diskuzi družstva pro ekonomická, politická a sociální studia Fontes Rerum to uvedl viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. "Garanci nabídla vláda a ČNB tu garanci ráda přijala. ČNB si nemyslí, že ta garance je zbytečná. Navíc ta garance není žádné unikum," uvedl Hampl. Dále připomněl, že o jistý druh politické garance usiluje v souvislosti s půjčkou i německá centrální banka. S půjčkou kromě koalice souhlasí i opoziční ČSSD, a proto by garance měly být parlamentem schváleny. Hampl dále upozornil, že MMF nemá právně zakotven statut přednostního věřitele. MMF tak nemá v případě nesplácení půjček právní nárok být odškodněn jako první z věřitelů.

Brusel hrozí ČR soudem kvůli pravidlům volného pohybu osob

Evropská komise pohrozila České republice soudem kvůli pravidlům týkajícím se volného pohybu občanů a jejich rodin po Evropské unii. Bruselu mimo jiné vadí, že lidé ze zemí EU a jejich rodiny musí k žádosti o potvrzení pobytu českým úřadům dokládat i to, že mají v ČR zajištěné ubytování. To ale podle Bruselu není v souladu se směrnicí o volném pohybu, kterou státy měly do svého práva převést už do dubna 2006. Tato norma má mimo jiné zabránit přílišnému administrativnímu zatěžování lidí. Problém s převedením směrnice mělo kromě ČR dalších jedenáct států, na což je už komise dříve upozornila. S výjimkou Litvy však jiné země vnitrostátní pravidla upravily, jak komise požadovala. Česko má nyní dva měsíce na odpověď. Pokud pro Brusel nebude dostatečná, může celou věc předat Soudnímu dvoru EU. V konečném důsledku by Praze mohlo hrozit uvalení sankcí. K němu však v obdobných případech dochází jen zcela výjimečně.

Politici ze Šluknovska: Zrušte Agenturu pro sociální začleňování

Politici ze Šluknovského výběžku chtějí, aby vláda zrušila Agenturu pro sociální začleňování. Na jednání s poslanci zástupci tří největších měst z regionu řekli, že agentura od začátku etnických třenic situaci vůbec nepomohla, i když se tak prezentuje. Naopak prý svými proromskými návrhy jen dráždí místní. Rozpočet agentury činí zhruba 25 mil. Kč, které by raději využili jinak. Ředitel agentury Martin Šimáček argumenty starostů odmítl. ČTK řekl, že agentura těmto městům nabídla program, který se jinde osvědčil. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková pro ČTK uvedla, že na Šluknovsku mají problémy hlavně města, jež zanedbávala prevenci. Naopak města, která samostatně či ve spolupráci s agenturou připravila projekty na podporu zaměstnanosti, vzdělávání, sociálních služeb či bydlení, problémy prý dokázala vyřešit. Poslanec a předseda VV Radek John po jednání se starosty řekl, že bude chtít revizi fungování agentury.

Zdravotnické odbory chtějí jednat o platech s Nečasem a Hegerem

Zdravotnické odbory chtějí jednat o platech s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Měli by jim prý říct, co udělají, když v nemocnicích nestoupnou platy podle slibu, který dala v memorandu vláda. Menší nemocnice tvrdí, že na růst platů o 6,25 procenta nemají. Platy stoupnou asi jen ve fakultních nemocnicích, kde to ministr nařídil ředitelům pod hrozbou odvolání. S protesty odboráři vyčkají, až uvidí v půli února výplatní pásky. Odborový svaz svolal předsedy místních organizací na 21. února do Prahy, pozval i Hegera a zástupce zaměstnavatelů a krajů. Šéf lékařských odborů Martin Engel ČTK řekl, že svolal poradu předsedů do Prahy na 27. února. Trvá na tom, že dohoda o zvýšení platů byla centrální, takže se ani zvyšování platů nemá řešit v jednotlivých nemocnicích. Heger naopak soudí, že rezervy na platy musí najít každá nemocnice sama.

Žalobci předali soudu kauzu poslanců Bárty a Škárky

Státní zástupci předali soudu obžalobu na předsedu poslanců Věcí veřejných (VV) Víta Bártu, kterého viní z podplácení. Před soudem má stanout i nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve také VV), který čelí obvinění z přijetí úplatku. ČTK o obžalobě v kauze informovala městská státní zástupkyně Jana Hercegová. Vít Bárta se podle policie snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí. Jaroslav Škárka pak údajně část peněz použil. Bártovi hrozí až šestileté vězení, Škárkovi až tříletý trest nebo zákaz činnosti. Předseda poslanců VV dal podle výpovědí svých bývalých spolustraníků poslankyni Kočí půl milionu korun, ve Škárkově případě šlo o 170.000 korun. Jaroslav Škárka počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 měsíčně dostával 55.000 korun za loajalitu. Jaroslav Škárka a Kritýna Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

Odbory hasičů: Požární ochrana se může zhoršit na úroveň roku 1972

Požární ochrana se podle hasičských odborů může zhoršit na úroveň roku 1972, kdy byly hasičské stanice jen v okresních městech. Podle odborářů to hrozí v případě, že by rozpočet hasičů do roku 2014 klesl na asi 5,2 miliardy, jak s tím počítá střednědobý výhled rozpočtu ministerstva vnitra. Bylo by nutné propustit až 3000 hasičů, řekl na tiskové konferenci předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter. Sbor nyní čítá přes 9000 hasičů. Před významnými škrty v rozpočtu před několika dny varoval i šéf hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba. Hasiči podle něj hospodařili v roce 2010 se sumou zhruba 8,5 miliardy korun, v loňském roce se rozpočet snížil asi na 6,9 miliardy. Letos má sbor podle Ryby k dispozici přes 6,8 miliardy korun. Podle údajů odborů by měl rozpočet v příštím roce klesnout na asi 5,8 miliardy a v roce 2014 ještě o dalších zhruba 600 milionů korun. Pokud se střednědobý výhled naplní, nemají hasiči podle odborářů jiné řešení než propouštět.

Praha nezíská miliardovou dotaci z EU na přestavbu čistírny

Praha nezíská miliardovou evropskou dotaci na přestavbu čistírny odpadních vod. Na jednání radnice se zástupci Evropské komise a ministerstva životního prostředí se ukázalo, že hlavní město nemá na dotaci naději, proto už nebude v jednáních pokračovat. ČTK to řekl radní Radek Lohynský. Problémem je především to, že má Praha příliš dlouhou smlouvu s vodohospodářskou společností. Bez zkrácení smlouvy by žádost o dotaci nemohla vůbec odejít do Bruselu. "Ztratili jsme naději, že projekt čistírny odpadních vod získá dotace z evropských fondů. Problém provozní smlouvy byl po celou dobu projektu identifikovaným problémem," uvedl Lohynský. Praha by nyní mohla přestavět čistírnu z vlastních zdrojů, na to ale nemá dostatek peněz. Může rovněž přepracovat projekt tak, aby se náklady na stavbu snížily. Nebo může od přestavby ustoupit a platit pokuty za nedodržení kvality vypouštěných vod.

Lidé jsou optimističtější při pohledu na svůj život než vývoj ČR

Při pohledu do budoucnosti jsou Češi optimističtější v souvislosti s osobním životem. Naopak většími pesimisty jsou v případě očekávaného vývoje společnosti jako například její politické nebo ekonomické situace. Nemalá část lidí ale nečeká ani žádné změny. Vyplynulo to ze zveřejněného průzkumu společnosti Median. Polovina respondentů očekává větší či menší zlepšení situace ve své rodině a v lásce, 46 procent lidí je stejně optimistických ohledně svého zdraví a 35 procent u práce nebo studia. Zhruba třetina občanů ve zmíněných případech ale zároveň uvedla, že se vývoj nezlepší, ani nezhorší. Stejné množství respondentů totéž prohlásilo u otázky týkající se jejich příjmu a životní úrovně. Zlepšení u nich čeká 29, respektive 25 procent Čechů. Naproti tomu 64 procent lidí si myslí, že se zhorší ekonomická situace v ČR, podle 63 procent lze stejný vývoj čekat i ve společenské náladě a podle 60 procent v politické situaci v republice. Přibližně pětina občanů je přesvědčena, že v těchto oblastech nenastane žádný posun.

Ministr Chalupa bude diskutovat o využití prostředků z prodeje povolenek

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) bude půl roku diskutovat se zástupci průmyslu, stavebnictví, bytových družstev a ekologů o využití výnosu z prodeje emisních povolenek v aukcích na zateplování domů v novém programu energetických úspor. Nástupce projektu Zelená úsporám by chtěl spustit poté, co úřady zpracují všechny žádosti současného programu. Záměr vítají stavební firmy i zástupci Svazu měst a obcí. Spojence má ministerstvo i v nevládní organizaci Hnutí Duha. "Budeme přesvědčovat politiky, že investice peněz do chytrých domů je nejlepší způsob jak tyto finance využít a nejlevnější způsob jak snížit závislost na fosilních palivech, povrchových dolech a na dovozu zemního plynu z Ruska," řekl po prvním ministerském kulatém stolu Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha. Není totiž zatím zcela vyloučeno, že s návrhy na využití peněz ve prospěch životního prostředí přijdou i další ministerstva. Balík pro program podobný Zelené úsporám by tak byl menší.

Průzkum: Většina obchodníků letos očekává nižší útraty zákazníků

Většina obchodníků letos očekává nižší útraty zákazníků, a to kvůli jejich rostoucí nejistotě, nižší ochotě nakupovat a také zdražení výrobků po zvýšení spodní sazby DPH. Obchodní řetězce se proto budou snažit zvýšit loajalitu zákazníků například pomocí věrnostních programů. Vyplývá to z výsledků ankety, kterou provedli organizátoři soutěže GE Money Bank Obchodník roku 2011. Obchodní řetězce do svých věrnostních programů přilákaly už několik milionů Čechů a Slováků, kterým za pravidelné nákupy nabízejí různé slevy a výhody. Pomocí propracovaných věrnostních programů se obchodníci snaží zvýšit loajalitu zákazníků, která v době hospodářské krize výrazně ochabla. Lidé častěji než dříve střídají obchody, aby nakoupili za nejvýhodnější ceny.

Věřitelé šampionátu žalují Svaz lyžařů a Liberec o 37 miliónů Kč

Věřitelé lyžařského mistrovství světa v Liberci konaného v roce 2009 podali u Obvodního soudu pro Prahu 6 žalobu na Svaz lyžařů a město Liberec. Požadují po nich zaplacení 37 milionů korun. Informovaly o tom server iDnes.cz a Česká televize. Oprávnění věřitelé podali žalobu už loni v srpnu, potvrdil webu Vojtěch Hlaváček, šéf sdružení, které na sebe převedlo pohledávky věřitelů. Sdružení s názvem Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 tvoří zhruba dvacítka firem. Mistrovství světa v klasickém lyžování se konalo v Liberci od 18. února do 1. března 2009. Ze státního rozpočtu šlo na jeho uspořádání 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce 400 milionů a z rozpočtu Libereckého kraje 165 milionů Kč. Organizační tým vedený lyžařkou Kateřinou Neumannovou zanechal dluhy za 112 milionů korun. Zhruba stejnou částku má vrátit ze státních dotací kvůli porušení rozpočtové kázně finančnímu úřadu. Organizátor lyžařského šampionátu v Liberci - OC FIS NORDIC WSC 2009 - je od poloviny letošního ledna v konkurzu.

Česko a další země EU podepsaly protipirátskou smlouvu, hackeři protestují

Dvaadvacet členských zemí Evropské unie včetně České republiky v Tokiu podepsalo mezinárodní protipirátskou smlouvu ACTA, která zakotvuje zásady ochrany duševního vlastnictví. Na svých webových stránkách to oznámilo japonské ministerstvo zahraničí, které bylo pověřeno úschovou smluvních dokumentů. Smlouva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků, ať už jde o záznamy hudebních či filmových děl, falšované léky, napodobeniny značkových oděvů či jiné firmy pirátství. Snaha o zpřísnění kontroly webu vyvolává odvetné útoky hackerů, které ve čtvrtek pocítila i Česká republika. Vpodvečer byly mimo provoz internetové stránky Ochranného svazu autorského (OSA), který se v ČR stará o vybírání poplatků za veřejnou hudební produkci a rovněž za prázdná paměťová média. Potíže s přihlášením měli také zájemci o návštěvu webu české vlády. V obou případech se spekuluje, že problémy měli na svědomí hackeři.

Cenu Karla Čapka pro rok 2012 dostal básník Pavel Šrut

Laureátem Ceny Karla Čapka pro rok 2012 se stal prozaik, básník a textař Pavel Šrut. Český PEN klub ho ocenil za mnohostranné celoživotní dílo, které zasáhlo do řady literárních žánrů. Cena se tradičně předávala v Brožíkově síni Staroměstské radnice, laureát ji převzal od pražského zastupitele Jana Kalouska. Laureát dostává odměnu 100.000 korun a bronzovou plastiku rozevřené knihy s reliéfem portrétu Karla Čapka, kterou vytvořil Vladimír Preclík. "V čase, kdy se nezletilí dorozumívají prostřednictvím esemesek, má Pavel Šrut nebetyčnou zásluhou na tom, že dětem vrací vztah k mateřštině," řekl v laudatiu spisovatel Jiří Stránský. Jednasedmdesátiletý Pavel Šrut patří mezi nejvýraznější autory české dětské literatury. Několikrát figuroval v nominacích na cenu Magnesia Litera a v roce 2009 ji získal za knížku Lichožrouti. Cena Karla Čapka se uděluje od roku 1994 českým spisovatelům. Prvními laureáty se stali výjimečně zahraniční autoři, Günter Grass a Philip Roth. V roce 1996 obdržel ocenění Arnošt Lustig a po něm Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček, Jiří Stránský, Václav Havel a Ivan Klíma.

Lidice a Nickyho rodina budou uvedeny v Izraeli

Historický film Lidice Petra Nikolaeva a dokument s hranými pasážemi Nickyho rodina Mateje Mináče budou uvedeny v příštích dnech v Tel Avivu u příležitosti Mezinárodního dne vzpomínky na oběti holokaustu. Mináčův snímek se pak 29. ledna objeví i v Haifě, kam ho režisér rovněž osobně doprovodí. Matej Mináč věnoval i tento svůj nový projekt Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivnímu poselství, které se šíří světem. Přinesl v něm dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Loni v létě byl oceněn na mezinárodním festivalu v Jeruzalémě. Mluvčí Lidic Johana Turnerová připomněla, že do Izraele se tento hraný historický snímek vrací díky obrovské divácké odezvě v rámci turné a besed s tvůrci filmu v srpnu a září minulého roku. Film Lidice měl distribuční premiéru loni koncem května. V tuzemských kinech ho zhlédlo přes půl milionu lidí, další diváky zaujal v zahraničí.

Vila Tugendhat je opravená, nyní se uvnitř uklízí

Jedna z nejvýznamnějších brněnských památek vila Tugendhat je už opravená. Ve vile, která byla v roce 2001 zapsána na seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO, se uklízí a chystá se její otevření. Magistrát posunul slavnostní akt o několik dní na 29. února. Vilu díky tomu otevře prezident Václav Klaus, řekl primátor Roman Onderka (ČSSD). Původně měla být vila otevřena až začátkem března. Roman Onderka v této souvislosti připoměl, že ve vile byla v roce 1992 podepsána dohoda o rozdělení Československa, a to tehdejším českým premiérem Klausem a jeho slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem. "Chtěl jsem, aby při otevření vily byl jeden z aktérů této události," uvedl primátor Onderka. Podle vedoucí vily Tugendhat Ivety Černé je už naprostá většina prací hotová. "Děláme nyní úklid, vše se čistí. Nábytek zatím držíme v ochranných obalech, ale například onyxová stěna je už odkrytá," uvedla Iveta Černá.

Čeští archeologové objevili v Súdánu dávno ztracený chrám

Čeští archeologové objevili v Súdánu dávno ztracený chrám z doby Merojského království. Jeho zbytky evropští cestovatelé spatřili v první polovině 19. století, ale poté zcela zmizel v poušti. Při výzkumu archeologové nalezli pečetní prsten s vyobrazením núbijského boha Apedemaka, sošku původně egyptského boha Usira, fragment stély s merojským písmem a části pískovcových bloků s reliéfy. Na tiskové konferenci to řekl vedoucí expedice egyptolog a afrikanista Pavel Onderka z Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur. Rozsáhlý chrámový komplex poblíž dnešního městečka Vád Bon Naga, které se nachází asi 130 kilometrů severně od hlavního města Chartúmu, byl vystavěn za Merojského království, které trvalo od 3. století př. n. l. do 4. století n. l. Čeští archeologové pracovali v této lokalitě už třetí sezonu. Pokračovali také v konzervaci paláce královny Amanišacheto a takzvaného Východního chrámu. Národní muzeum, jehož je Náprstkovo muzeum součástí, navazuje súdánskou expedicí na dlouhou tradici českých archeologických a etnografických výzkumů v nilském údolí. Do akce UNESCO na záchranu památek Núbie v první polovině 60. let minulého století se zapojilo spolu s Československým egyptologickým ústavem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Pierre Richard vystoupí koncem února v Praze na jevišti

Známý francouzský herec a gurmán Pierre Richard, který loni v listopadu v Praze představil svá vína a pokřtil restauraci, se do Česka vrátí. Podle informací agentury Artpartner vystoupí se svým synem Christophem De Faysem 26. a 27. února v pražské Hybernii a pak v Janáčkově divadle v Brně, aby vyprávěl o svém životě. Už 25. února absolvuje dvě reprízy v Bratislavě. Autobiograficky laděný večer s názvem Pierru Richardovi. Do vyžádání (v originále Poste restante) má divákům poskytnout celou pravdu o tomto nejslavnějším "velkém blondýnovi" na světě, který loni oslavil sedmasedmdesátiny. Představení ve francouzštině budou doprovázet titulky v češtině a ruštině. Podle informací z předprodeje mají zájemci o vstupenky naději ještě na přidané představení 27. února, jinak zbývají už jen desítky lístků.

Ze sportu:

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová si o titul na grandslamovém Australian Open nezahraje. Česká tenistka prohrála v semifinále v Melbourne se čtvrtou nasazenou Marií Šarapovovou z Ruska po boji 2:6, 6:3 a 4:6 a přišla i o možnost stát se po turnaji světovou jedničkou. Vítězka Australian Open z roku 2008 Maaria Šarapovová se o titul a zároveň o post světové jedničky střetne v sobotním finále s Viktorií Azarenkovou z Běloruska. Turnajová trojka v úvodním semifinále zdolala obhájkyni titulu Belgičanku Kim Clijstersovou po setech 6:4, 1:6, 6:3 a zahraje si poprvé o titul na grandslamovém turnaji.

Český krasobruslař Tomáš Verner útočí na svou čtvrtou evropskou medaili. Na šampionátu v Sheffieldu je po krátkém programu třetí, nestačil jen na ruské duo Artur Gačinskij, Jevgenij Pljuščenko. Druhý z českých kandidátů na cenný kov Michal Březina půjde do volných jízd ze šesté pozice. V krátkém programu skončilo působení na evropském šampionátu pro třetího českého zástupce Pavla Kašku. Ten kvůli pokažené kombinaci skončil šestadvacátý, od postupové čtyřiadvacítky ho dělilo jen 27 setin bodu.

Fotbalista Václav Pilař odehraje jarní část sezony v Plzni, kde hostuje z Hradce Králové, a v létě zamíří do Wolfsburgu. Tam třiadvacetiletý reprezentant mohl odejít už v lednu, ale průtahy v jednání mezi českými kluby transfer znemožnily. Plzeň s Hradcem se nakonec dohodly, že si napůl rozdělí sumu, kterou Wolfsburg za Václava Pilaře zaplatí. V zákulisí se hovoří o tom, že odstupné bude činit asi 50 milionů korun.

Problémy s kotníkem limitují rychlobruslařku Karolínu Erbanovou před blížícím se mistrovství světa ve sprintu, které se o víkendu uskuteční v Calgary. První Češka, která se na startu tohoto šampionátu objeví, se přesto pokusí na tratích 500 a 1000 metrů vylepšit osobní i národní rekordy a v konečném hodnocení skončit do 20. místa. Tím by pro Českou republiku vybojovala dvě účastnická místa na příštím šampionátu.

Český reprezentant Filip Jícha má šanci obhájit titul nejlepšího házenkáře světa, který získal za rok 2010. Opora bundesligového Kielu se dostala mezi pět finálových kandidátů i za rok 2011, pro které mohou fanoušci a novináři hlasovat na webu Mezinárodní házenkářské federace do 27. února.

Páteční počasí v Česku:

Jasno nebo polojasno, během dne v Čechách od západu přibývání oblačnosti. Teploty maximálně -4 stupně až 0, na horách -5 stupňů Celsia.