Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Klaus podepsal novou úpravu finanční a celní správy

Struktura finanční a celní správy se od roku 2013 změní. Počítají s tím zákony o finanční a celní správě, které podepsal prezident Václav Klaus. Zákony počítají se změnou struktury finančních a celních úřadů a mimo jiné i se vznikem specializovaného finančního úřadu pro firmy s obratem nad dvě miliardy korun. Nové zákony mají pomoci zlepšit výběr daní a souvisejí se vznikem jednoho inkasního místa. Specializovaný finanční úřad, jak už dříve řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), má mít na starosti složitá daňová přiznání bank, pojišťoven a družstevních záložen. Současných osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů by se podle zákona mělo přeměnit na 14 finančních úřadů a 199 jejich územních pracovišť. Státnímu rozpočtu by tato změna mohla ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně. Změna struktury si podle kritiků vyžádá náklady až ve výši miliardy korun. Přeměnou finančních úřadů na podřízená pracoviště bude mít podle ministerstva financí daňová správa další možnosti samostatně určovat strukturu, funkční organizaci a rozdělení peněz. Územní pracoviště bude možné na rozdíl od současného stavu zrušit pouze kvůli internímu nařízení. Kalousek nevyloučil do budoucna jejich redukci. Prezident podepsal také zákon, který do českého právního řádu transformuje evropskou směrnici o vzájemné mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek.

Podnikatelé čeká od ledna nový obchodní zákoník a zákoník práce

Podnikatele čeká od Nového roku novela obchodního zákoníku, která umožní například souběh funkcí ve firmách. Jde o případy, kdy lidé působí jako statutární orgán firmy a stejnou činnost vykonávají i jako zaměstnanci. Mění se také zákoník práce, kterým se v ČR řídí asi čtyři miliony zaměstnanců a několik set tisíc zaměstnavatelů. Změna přinese menší odstupné při ukončení pracovního poměru, výpověď za porušení léčebného režimu či přísnější podmínky pro zaměstnance, kteří porušují pracovní povinnosti. Novela obchodního zákoníku ztíží život takzvaným schránkovým firmám, tedy společnostem, které sice mají na nějakém místě nahlášeno oficiální sídlo, ale ve skutečnosti je dohledat nelze. Od ledna tak bude muset podnikatel doložit, zda toto sídlo vlastní, nebo zda ho má pouze v pronájmu. Novela také upravuje informace povinně zveřejňované v obchodním rejstříku. Nově nebude ve veřejně dostupné části rejstříku zobrazováno rodné číslo fyzických osob.

Zákon zruší správní rady zdravotních pojišťoven, zůstanou dozorčí

Podle chystaného reformního zákona o zdravotních pojišťovnách mají být zrušeny správní rady pojišťoven. Instituce povede ředitel s dozorčí radou. Poslanci už ve vedení zasedat nebudou, řekl legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Reagoval na zprávu ČT, že poslanci dostávají za účast ve správní či dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) stotisícové roční odměny. Ve správní a dozorčí radě VZP působí nyní podle ČT 18 poslanců, každému z nich platí pojišťovna měsíčně zhruba 20.000 korun. Změnou ušetří šest milionů ročně. Nový zákon by měl platit od ledna 2013.

Správa železniční dopravní cesty při reorganizaci příští rok propustí 500 úředníků

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) propustí v souvislosti s chystanou reorganizací krajských a stavebních správ až 500 úředníků. Řekl to mluvčí společnosti Pavel Halla. Zpřesnil tak původní odhad 300 propuštěných zaměstnanců. Státní organizace ke konci roku zruší 13 krajských poboček a tři stavební správy, nahradí je sedm krajských správ a dvě správy stavební. Podnik zaměstnávající 18.000 lidí se tím snaží ušetřit provozní náklady. Většina propuštěných lidí odejde z administrativy. Podle deníku E15 restrukturalizací krajských poboček pokračuje státní organizace ve změnách, které započaly v dubnu na pražském ředitelství, kde z osmi úseků řízených náměstky zbyly čtyři a odešlo 30 lidí, včetně vedoucích zaměstnanců. Zrušeny prý budou krajské správy v Karlových Varech, Liberci, Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích a v Jihlavě, stavební správa skončí v Plzni.

Schodek důchodového účtu je nejvyšší za poslední roky

Na výplatu důchodů na konci listopadu chybělo téměř 40 miliard korun. To je o necelých pět miliard korun více než předchozí měsíc. Jde o nejvyšší deficit od roku 2009, předtím byl stav důchodového účtu v plusu. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Oproti listopadu loňského roku je deficit vyšší o takřka devět a půl miliardy korun. Převyšuje dokonce chybějící částku za celý uplynulý rok. Výše schodku v porovnání s předchozími lety narůstá i přesto, že se zvyšuje výběr pojistného. Současně se zvyšují výdaje na důchody. Důvodem jsou mimo jiné legislativní změny související s loňským rozhodnutím Ústavního soudu. Na jejich základě dostává podstatná část lidí, kteří si zažádali o penzi po 30. září letošního roku nižší důchod, než kdyby tak učinili před tímto datem. Proto v průběhu roku prudce vzrostl počet žádostí o předčasné důchody. O poznání lépe se vyvíjejí příjmy ČSSZ z nemocenského pojištění. Ještě v říjnu byly příjmy vyšší než výdaje na dávky, které se z něj platí, například nemocenskou či peněžitou pomoc v mateřství, o 2,2 miliardy korun, na konci listopadu to bylo již o dvě a půl miliardy. ČSSZ dostává prostředky na výplatu dávek sociálního pojištění ze státního rozpočtu, a to nezávisle na tom, jak velký objem peněz v předchozím období na pojistném na sociální zabezpečení vybrala.

V Příbrami budou lidé demonstrovat proti prodeji polikliniky

V Příbrami budou lidé demonstrovat proti kontroverznímu prodeji polikliniky, který před týdnem schválilo městské zastupitelstvo. Protestní průvod se světly se v pátek v podvečer vydá z Václavského náměstí směrem k radnici. Akci nazvané "Příbramáci, přijďte si posvítit na radnici!" vyjadřují podporu lidé na Facebooku. Příbramští zastupitelé před týdnem přes hlasitý odpor části veřejnosti schválili prodej 1. polikliniky. Proti záměru se bouří lékaři a někteří místní lidé, soutěž podle nich provázely pochybnosti. Uspořádali proto dvě petiční akce, které dohromady podpořilo kolem 6000 lidí. Okolnosti výběrového řízení prověřuje policie. Radnice kritiku odmítá. Do soutěže na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla plzeňská firma Triticum. Dvě z neúspěšných firem, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbí se jim, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje. Lékaři se obávají toho, že budou muset své ordinace vyklidit, až skončí tříletá podmínka zachování účelu budovy. Prodeji se podivuje i příbramská opozice. Nechápe, proč se město budovy zbavuje, když podle dostupných údajů hospodaří dobře. Nelíbí se jí také to, že s ní údajně záměr dopředu nikdo neprojednal. Starosta Josef Řihák (ČSSD) prodej polikliniky obhajuje. Vybírané nájemné podle něj nestačí ani na běžnou údržbu, objekty je navíc nutné zrekonstruovat. Organizátoři demonstrace si údajně chtějí "posvítit" i na další sporná rozhodnutí radnice. Pochybnosti prý mají o rekonstrukci náměstí T.G. Masaryka nebo personálním obsazení šéfa příbramské Knihovny Jana Drdy.

Opilý viník nehody zaplatí pojišťovně léčbu zraněných, svoji ne

Řidič, který v opilosti způsobí dopravní nehodu, zaplatí zdravotní pojišťovně léčení osob, které při nehodě zranil. Za své léčení ale pojišťovně nic platit nemusí. Informaci aktuální před oslavami Silvestra a Nového roku zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na svém webu. Ročně uplatňuje za tyto případy náhradu škody celkově zhruba 300 milionů korun. Informaci o zranění pod vlivem alkoholu dostane pojišťovna na základě oznamovací povinnosti od zdravotnického zařízení, které zraněné léčí, od orgánů činných v trestním řízení či od správního orgánu, například od pražského magistrátu. Náhrada škody je příjmem základního fondu, ze kterého platí pojišťovna zdravotní péči. V roce 2006 tak získala VZP téměř 333 milionů, v letech následujících 282 miliony, 347 milionů, 333 milionů a loni přes 286 milionů korun.

Uložení Havlových ostatků se asi v nejbližších dnech neuskuteční

Uložení ostatků zesnulého prezidenta Václava Havla do rodinné hrobky na pražském Vinohradském hřbitově se zřejmě v nejbližších dnech neuskuteční. Mohlo by se odehrát až po Novém roce. Havlova rodina ani kancelář termín uložení urny zatím neoznámily. Hrobka Havlovy rodiny se nachází v boční stěně kaple svatého Václava na pražských Vinohradských hřbitovech. Zaměstnanci hřbitova hrobku, k níž lidé v minulých dnech položili stovky svíček a květiny, uklidili a umyli. Na hrobce zatím není vytesáno jméno bývalého prezidenta. Havel počítal s tím, že bude na Vinohradech pohřben spolu se svou rodinou a bývalou ženou Olgou. Právě po její smrti v roce 1996 Havel požádal architekta Zdeňka Hölzela a sochaře Olbrama Zoubka, aby hrobku přestavěli. V knize Prosím stručně to Havel zdůvodnil tím, že bylo třeba uspořádat náhrobní desku tak, aby na ní bylo pro rodinu místo. Podle Hölzela si Havel nepřál na hrobce státní symboly. Přesto podle něj autoři přestavby hrobky počítali s tím, že v ní jednou bude pohřben první polistopadový prezident, uvedl v České televizi. Pro náhrobek prý proto vybral mrákotínskou žulu, tedy stejný kámen, ze kterého navrhl slovinský architekt Josip Plečnik obelisk na Pražském hradě. Linky v reliéfu náhrobní desky naznačují tvar české státní vlajky. Čtyři metry vysoký náhrobní kámen lemují bronzové reliéfy andělů a Panny Marie, které pro Havla vytvořil Zoubek.

STEM: Většina lidí nepovažuje církve za užitečné instituce

Většina lidí, 60 procent, nepovažuje církve za užitečné instituce, uvedl průzkum společnosti STEM. Z těch, kteří si myslí opak, je podle průzkumu většina věřících. Podíl lidí považujících církve za užitečné instituce se v posledních letech víceméně nemění, konstatoval průzkum. Letos je to 40 procent, loni to bylo o dvě procenta víc. Užitečné jsou církve i podle čtvrtiny lidí, kteří se k žádné církvi nehlásí, a naopak téměř třetina osob hlásících se k římskokatolické církvi je za užitečné instituce nepovažuje.

V Česku začaly zimní výprodeje, slevy jsou až 70 procent

První obchodníci zahájili velké povánoční výprodeje. Sezónní zboží zlevnili i o více než 70 procent. Lidé mohou se slevou nakupit nejen zimní oblečení, sportovní potřeby a elektroniku, ale i nábytek. Výprodeje budou pokračovat i na začátku příštího roku. Průzkumy ukazují, že se každoročně hned po skončení svátků chystá na nákupy vyrazit téměř dvě třetiny Čechů, přičemž zájem mají spíše o dražší věci, nejčastěji oblečení a elektroniku. Zimní výprodeje jsou jedním z hlavních důvodů, proč mezi časté vánoční dárky patří v Česku peníze. Předvánoční nákupy v Česku kulminovaly o čtvrtém adventním víkendu. Tržby obchodníků tehdy stouply ve srovnání s běžnými víkendy o třetinu až polovinu, v meziročním srovnání rostly pouze mírně. Výrazný nárůst prodeje hlásí některé internetové obchody. Například společnost Kasa.cz letos v předvánočním období zaznamenala o 50 procent více objednávek než loni.

ČSA posílí linky mezi ČR a Ruskem o 71 mimořádných letů

České aerolinie (ČSA) během svátků vypraví mezi Českem a Ruskou federací nad rámec letového řádu dalších 71 mimořádných zpátečních letů. První z nich se uskuteční ve středu 28. prosince, poslední ve čtvrtek 12. ledna. Směřovat budou do Moskvy, Rostova na Donu, Samary, Petrohradu a Jekatěrinburgu. Dopravce tím prý reaguje na zvýšený zájem o cestování v době tradičních novoročních svátků a pravoslavných Vánoc. Provoz se nezastaví ani u charterového dopravce Holidays Czech Airlines, který během novoročních svátků bude pro tuzemské cestovní kanceláře zajišťovat lety z Prahy do Egypta a Řecka. Na oslavy nového roku do Česka bude naopak přivážet turisty z Atén, Soluně, Madridu a Valencie.

V Česku ubývá dětí, je jich o 880.000 méně než před 30 lety

V Česku v posledních desetiletích postupně ubývá dětí. Tento trend nedokázal zvrátit ani takzvaný porodní boom minulých let. Zatímco před 30 roky v zemi žilo 2,41 milionu chlapců a děvčat do 15 let, letos jich bylo zhruba o 880.000 méně. Počet se tak snížil o víc než třetinu. Obyvatel republiky přitom přibylo. Vyplývá to z výsledků sčítání lidu, které zveřejnil Český statistický úřad. Za propadem porodnosti byly změny ve společnosti, které s sebou listopad 1989 přinesl. Lidé mohli začít cestovat, studovat a budovat kariéru. Založení rodiny se tak odsouvá do pozdějšího věku. Víc se snaží uplatňovat i ženy. Statistický úřad uvedl, že ve věkové skupině do 34 let je podíl vysokoškolsky vzdělaných žen vyšší než podíl mužů s vysokoškolským titulem. Podle sociologů a expertů na problematiku rovnosti jsou nutná opatření na podporu rodin, aby se stárnutí společnosti aspoň přibrzdilo. Někteří odborníci ale podotýkají, že vyšší porodné či jiné dávky většinou Čechy a Češky nepřimějí k tomu, aby měli potomky. Nutné jsou i kroky, které umožní skloubit práci s rodinou.

Digitalizaci v Národní digitální knihovně provázejí komplikace

Národní knihovna (NK) ČR zatím neschválí pokračování digitalizace v Národní digitální knihovně (NDK). Ředitel instituce Tomáš Böhm tak vyslyšel doporučení nové ministryně kultury Aleny Hanákové, která jej k tomu vyzvala. Projekt podle Hanákové provází řada pochybností. Sporný je například výběr firmy, která má zajistit zabezpečení digitalizovaných svazků. Böhm ČTK sdělil, že s ministerstvem souhlasí a schvalovací protokol k projektu zatím nepodepíše. Minimálně do doby, než budou vypořádány veškeré připomínky. Ještě před týdnem přitom průběh výběrového řízení hájil. Tým, který pracuje na projektu NDK v minulosti opustila řada klíčových členů, právě kvůli neshodám o způsobu zajištění digitalizace. Odešla například dlouholetá koordinátorka projektu Bohdana Stoklasová, odborník na IT Jiří Vrbický či vedoucí skupiny pro dlouhodobou ochranu dat Jan Hutař. Bývalým zaměstnancům vadí zejména výsledky výběrového řízení na systémového integrátora NDK. V něm zvítězila společnost Logica, jež projekt realizuje ve spolupráci s berounskou dcerou firmy Albertina icome Praha (AiP), které ale prý chybí potřebné reference.

Karlínské divadlo uvede 200. reprízu Noci na Karlštejně

Poté, co pražské Divadlo na Vinohradech uvedlo začátkem měsíce 300. reprízu oblíbené komedie francouzského dramatika Georgese Feydeaua Brouk v hlavě, kterou s Viktorem Preissem v hlavní dvojroli před 15 lety připravil režisér Jiří Menzel, chystá se další jubilejní představení. Na jevišti Hudebního divadla Karlín bude mít ve středu 28. prosince jubilejní dvoustou reprízu muzikálové provedení legendární Noci na Karlštejně. Inscenaci na hudbu Karla Svobody a podle libreta Zdeňka Podskalského s texty písní Jiřího Štaidla a Eduarda Krečmara nastudoval režisér Petr Novotný. Základem byl stejnojmenný film z roku 1973 na motivy stejnojmenné hry Jaroslava Vrchlického, který upravil Zdeněk Podskalský ml. Karla IV. na jevišti alternují Pavel Rímský a Petr Štěpánek, jeho manželku Elišku Pomořanskou Monika Absolonová a Kateřina Brožová a v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic se střídají Radoslav Brzobohatý a Petr Kostka. Dále v inscenaci vystupují například Lumír Olšovský, Václav Vydra, Bohuš Matuš, Libor Žídek, Roman Vojtek, Gala Macků a Vlasta Peterková.

Brněnská divadla v novinkách čerpají z dějin i nezvyklých osudů

Historickými událostmi, literární klasikou i nezvyklými osudy se inspirují brněnští divadelníci v představeních, jež budou mít premiéru v druhé polovině sezony 2011/2012. K očekávaným inscenacím patří Černá madona brněnská, v níž se Národní divadlo Brno vrátí do časů obléhání města švédskými vojsky. Městské divadlo v Brně rozšíří svůj muzikálový repertoár o inscenaci Papežka. Česká premiéra Papežky je na programu 4. února. Své příznivce potěší Městské divadlo ještě romantickým muzikálem Divá Bára, který podle předlohy Boženy Němcové připravují Milan Uhde s Milošem Štědroněm. Dále soubor chystá klasické drama Cid, komedii dell'arte Tři v tom a druhý díl muzikálové trilogie Osudová komedie nazvaný Očistec. První premiérou Husy na provázku v druhé polovině sezony bude představení Tichý Tarzan. Režisérka Anna Petrželková se inspirovala osudem a dílem fotografa Tichého. Premiéra je 13. ledna. Husa na provázku chystá ještě shakespearovskou variaci Jiřího Jelínka Romeo, Julie a já. Režisér Jan Mikulášek se souborem nastuduje představení Doktor Faustus na motivy románu Thomase Manna. Sesterské HaDivadlo se v této sezoně opakovaně vrací k apokalyptickým tématům. Režisér Jiří Havelka tak připravuje inscenaci na námět mayského kalendáře s pracovním názvem Svět v ohrožení. Jiří Honzírek chystá autorskou inscenaci Apokalypsa: Zjevení svatého Jana. Nezávislý Buranteatr se na závěr sezony popasuje s velkým dílem polského divadla. Připravuje vlastní verzi nedokončeného monumentálního dramatu Dziady (Tryzny) Adama Mickiewicze. Velkolepé básnické dílo, inspirované litevským obřadem vyvolávání mrtvých, se v Česku nehrálo víc než 100 let. Buranteatr chce dát inscenaci formu melodramatu.

Vánoční výstava vranovského zámku prezentuje stovky hraček

V kočárovně zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku začala výstava stovek hraček. Nejstarší z nich pocházejí z první poloviny 19. století a zapůjčila je moravská muzea, zámky a mnoho soukromých sběratelů. Výstava ukazuje, jaké hračky nacházely děti pod vánočními stromky. Potrvá až do 1. ledna. Na výstavě jsou loutky, které vyráběl za první republiky podnik Moravská ústředna v Únanově na Znojemsku. Z Jaroměřic nad Rokytnou zapůjčil soukromý sběratel kolekci panenek z 19. století. Z Modřic u Brna poskytl další sběratel na akci své přes sto let staré loutkové divadélko. Z nedaleké Šumné pochází kolekce plechových mechanických hraček starých přibližně půl století. Po dobu výstavy bude přístupná nejen kočárovna, ale i chlouba zámku - Sál předků. Interiéry zámku připomínají šlechtický rod Althanů, který jej po staletí vlastnil. Zámek leží v Národním parku Podyjí, ročně jej navštíví 80.000 turistů.

Nevidomí a slabozrací v Olomouci mají modely dalších památek

Modely dalších památek Olomouce umožňují lidem se závažným zrakovým postižením včetně nevidomých poznat blíže historické objekty ve městě. Jde o dřevěné modely chrámu svatého Gorazda a baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, které si mohou lidé se zrakovým handicapem přímo v objektech osahat. Oba modely jsou umístěny v příslušných kostelích, jsou doplněny popiskami a průvodci ve zvětšeném černotisku a v Braillově písmu. Model chrámu svatého Gorazda vyrobili žáci Střední školy řezbářské v Tovačově a model baziliky na Svatém Kopečku Lubor Děrda z Oskavy. Projekt finančně podpořilo město Olomouc. Oba modely vznikly jako součást druhé etapy projektu. Už dříve byly zpřístupněny a vyrobeny modely tří kulturních památek v centru Olomouce. Jsou jimi historická budova radnice na Horním náměstí a nedaleké kostely svatého Mořice a svatého Michala. Nevidomým a slabozrakým lidem v Olomouci od letošního podzimu slouží také takzvaná Zahrada smyslů v Botanické zahradě Výstaviště Flora. Ve vyvýšeném záhonu tam mohou zájemci pomocí čichu, hmatu a sluchu vnímat na 80 druhů rostlin, jejichž názvy si přečtou na cedulkách s Braillovým písmem.

Brněnské kino Art začne promítat i pro děti a seniory

Brněnské kino Art v Cihlářské ulici, které řadu let lákalo hlavně náročné diváky, se od 1. ledna zaměří také na děti a seniory. Důvodem je to, že Brno před Vánoci ukončilo nerentabilní provoz druhého z městských kin - Scaly - na Moravském náměstí. Dalším důvodem je dokončená digitalizace Artu, která umožňuje rozšířit programovou nabídku. Zlevněné projekce pro seniory jsou nově na programu každé úterý od 14:00. Dramaturgie vybírá vhodné snímky z aktuálních novinek, ale také ze zlatého fondu kinematografie. Rodiče s dětmi se mohou do Artu vypravit každou sobotu dopoledne. Vždy od 10:00 zhlédnou některou ze současných novinek, případně slavný dětský snímek české kinematografie, ať už hraný nebo animovaný. Děti do šesti let mají vstup zdarma.

Ze sportu

Hokejisté Znojma se budou muset v pěti zápasech mezinárodní rakouské ligy EBEL obejít bez hlavního trenéra Martina Stloukala. Toho vedení soutěže potrestalo za chování směrem k rozhodčím během pondělního utkání v Székesfehérváru. Stloukal podle oficiálního webu EBEL kritizoval sudí a s hlasitými projevy nespokojenosti nepřestal ani poté, co byl v 32. minutě vykázán na tribunu. Znojmo, které v Maďarsku prohrálo 1:4, musí navíc zaplatit pokutu 1800 eur. Stloukal se bude moci na lavičku aktuálně předposledního týmu tabulky vrátit 8. ledna v domácím utkání proti Olimpiji Lublaň.

Český žokej Filip Minařík má na dosah německý jezdecký titul. V předposledním dostihovém dnu roku se k němu přiblížil na pískové dráze v Neussu vítězným hattrickem, po němž má na kontě na německých tratích už 81 triumfů a náskok čtyř vítězství v čele rovinového šampionátu. Minařík v minulých třech letech vždy skončil v Německu celkově druhý za Panamcem Eduardem Pedrozou. V aktuálním hodnocení je za Minaříkem druhý Němec Alexander Pietsch (77), třetí je Pedroza (73).

Počasí

Ve středu bude zataženo, místy mrholení, ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů.