Zprávy

0:00
/
0:00

Premiér Nečas: Vláda vítěze ekotendru nevybere, tento projekt končí

Vláda vítěze ekotendru nevybere, tento projekt končí, řekl premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek předtím nedoporučil vládě přijmout nejlevnější nabídku v soutěži na odstranění starých ekologických škod. Nejlevnější nabídku v tendru podala firma Marius Pedersen Engineering, a to 56,8 miliardy korun. "O ekologické zakázce jsem měl vždy pochybnosti. Zveřejněné ceny tyto pochybnosti nejenom nerozptýlily, ale posílily. Ministr financí Kalousek ekonomicky realisticky vyhodnotil nabídnutou cenu zakázky, politicky realisticky vyhodnotil hlasovací poměry ve vládě a nabídku nedoporučí vládě ke schválení. Tímto krokem ministra financí nejsem překvapen a očekával jsem ho," uvedl Nečas. "Postoj ministerstva nás mrzí, protože jsme do toho vložili poměrně velký kapitál a úsilí, což by při této variantě přišlo vniveč. Je jasné, že rozhoduje spíše politický zájem než nějaká věcná diskuze," řekl ČTK obchodní ředitel Marius Pedersen Engineering Pavel Borůvka. Zároveň ale uvedl, že stát se nemusí ze strany společnosti obávat například arbitráže. Nečas již dříve uvedl, že nabízené ceny prohloubily jeho pochybnosti o tendru. Předseda Věcí veřejných Radek John pak řekl, že jeho strana tendr v nynější podobě nepodpoří. Stát by prý měl zakázku rozdělit na více částí, tak aby se soutěže mohly zúčastnit i menší firmy. Tendr kritizovali i další politici i opoziční ČSSD.

Chalupa:ČR nepřijde o peníze na čističky,voda však může podražit

Česko o peníze z Evropské unie na modernizaci čištění odpadních vod nepřijde. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Přesto však připustil možné problémy s financováním některých projektů, které by mohly vést v určitých lokalitách ke zdražení vody. Server iDnes.cz napsal, že EK definitivně odmítla proplatit asi deset miliard korun na lepší kvalitu odpadních vod, kvůli čemuž prý může někde voda podražit až o třetinu. Komisi se prý nelíbí, že má proplácet peníze projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. Ministr proto založil krizový tým, který jedná s Evropskou komisí. Podle Chalupy ale není pravda, že případné problémy s financováním modernizace vodohospodářské infrastruktury povedou k plošnému zdražení vodného a stočného, v některých lokalitách by ale vzrůst mohly.

Vláda pro vznik protikorupčního týmu žalobců, VV chtějí i soudy

Vláda vzala na vědomí návrh na vznik specializovaného týmu žalobců pro korupci a vyšetřování velkých hospodářských kauz. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) po zasedání řekla, že na návrhu bude dál pracovat koaliční skupina pro justici. Poznamenala současně, že stále uvažuje i o možnosti zavést zvláštní soudy. S tím ale návrh nepočítá, kauzy by specializovaný tým státních zástupců podle něj předával krajským soudům. Vytvoření patnáctičlenného speciálního útvaru státního zastupitelství pro závažnou hospodářskou kriminalitu a korupci by podle ministerstva spravedlnosti pomohlo odstranit místní vazby mezi podsvětím a žalobci. Státní zástupci by podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který návrh kabinetu předložil, zároveň měli možnost lépe spolupracovat s příslušnými policejními týmy. Zvláštní útvar by měl spadat pod Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Vznik speciálního státního zastupitelství pro závažnou hospodářskou kriminalitu dlouhodobě podporuje organizace Transparency International. Podle ní šesté odbory vrchních státních zastupitelství nestačí na to, aby byly partnery celorepublikových policejních útvarů při vyšetřování důležitých kauz.

Kabinet schválil návrh novely, která umožní přímé dotace investorům

Kabinet schválil návrh novely zákona o investičních pobídkách, podle níž by strategičtí investoři mohli od státu nově dostávat také přímé dotace na své investiční projekty. Investiční pobídky budou zároveň moci čerpat i společnosti zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Novelu nyní projednají zákonodárci. "Cílem novely je přilákat do ČR firmy zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem nebo kupříkladu významná softwarová centra," sdělil ČTK ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, podle kterého změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR. Základní parametry investičních pobídek zůstanou i po přijetí novely zachované. Firmy budou moci dál získat až 40 procent ze svých nákladů na expanzi do ČR zpět v podobě investičních pobídek.

Vláda schválila novelu, která má omezit reklamu u silnic

Vláda schválila novelu zákona o pozemních komunikacích, podle které by do pěti let měla od českých silnic zmizet většina reklamních poutačů. ČTK to sdělil mluvčí Věcí veřejných Jakub Žižka. Novela, kterou na vládě předložil ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), má také zrychlit výkup půdy pro dopravní stavby a zpřehlednit mýtný systém. "V našich předložených návrzích se promítla snaha zejména podpořit bezpečnost silniční dopravy. Rozhodli jsme se proto zásadně omezit výskyt nebezpečných reklamních poutačů u silnic, ale i urychlit a zpřehlednit výkup půdy pro dopravní stavby a tak podpořit modernizaci české dopravní sítě. Obojí pomůže předejít mnoha dopravním nehodám a rizikům v silničním provozu," uvedl Pavel Dobeš. Do budoucna by mohli povolení na výstavbu reklamních zařízení získat pouze provozovatelé restaurací, benzinových čerpacích stanic, motelů a dalších zařízení, která bezprostředně souvisí se silničním provozem. Jejich poutače by ale musely být umístěny maximálně do vzdálenosti 200 metrů od provozovny. Změna se ovšem nebude týkat poutačů v obecní a městské zástavbě, kde o jejich umístění rozhodují příslušné magistráty a radnice.

Vláda nepodpoří návrhy kraje reagující na dění na Šluknovsku

Vláda podle očekávání ve sněmovně nepodpoří předlohu Ústeckého kraje, podle které by bylo opakované páchání některých přestupků trestným činem s až dvouletou sazbou vězení. Stejné stanovisko zaujala podle zdroje ČTK k dalšímu návrhu Ústeckého kraje, a to k návrhu zákona o sociálním bydlení. Oba návrhy reagují na napjatou atmosféru mezi starousedlíky a Romy, kteří se přistěhovali do Šluknovského výběžku. Definitivně o návrzích bez ohledu na stanovisko vlády rozhodne parlament. Podle regionem připraveného zákona o sociálním bydlení by náklady na sociální bydlení měly být hrazeny přímo ze sociálních dávek, aby městům nevznikaly potíže s neplatiči. Vláda ale podle předpřipraveného stanoviska tvrdí, že lidé se tím nenaučí hospodařit se svými příjmy. Předloha také určuje omezení růstu nájemného. Stát se ale obává toho, že za takových podmínek vymezených zákonem nebudou mít majitelé zájem uzavírat smlouvy. Návrh týkající se přestupků je podle předběžného stanoviska kabinetu v rozporu se zásadami trestního zákoníku. Kvůli nejednoznačným pojmům by prý zřejmě nebylo možné novou úpravu použít.

Ministerstvo prohlásilo za památku pouze část gotických sklepů

Ministr kultury Jiří Besser prohlásil za kulturní památku pouze část gotických sklepů u pražské Národní třídy. Zachována bude jejich větší část poblíž obchodního domu. ČTK to řekl šéf pražských památkářů Jan Kněžínek. Prohlášení v takovém rozsahu požadoval investor, který chce v místě postavit multifunkční stavbu Copa centrum. Ministerstvo prohlásilo celé sklepy památkou již na přelomu roku, ministr Besser rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému řízení. Mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík informaci nepotvrdil, zatím nedostal podle svých slov k dispozici podklady. O rozhodnutí již ale byli informováni archeologové z Akademie věd. Nesouhlasí s ním a po prostudování zdůvodnění budou zvažovat podání rozkladu, řekl ČTK Jan Mařík z Archeologického ústavu Akademie věd. Lidé seznámení s okolnostmi případu podobné rozhodnutí očekávali. Někteří z nich poukazují na to, že investorem stavby je podnikatel Sebastian Pawlowski, který byl v minulosti často spojován s vedením Prahy. Sklepy archeologové z Národního památkového ústavu odkryli před více než dvěma roky. O jejich existenci věděli, překvapila je ale jejich zachovalost.

Diag Human si stěžuje, že česká vláda odmítá vyjednávat o exekucích

Společnost Diag Human, která nedávno předložila návrh záruk, jež by podle ní umožnily vyjmout památky, umělecká díla a hudební nástroje z exekučních řízení, která s ČR vede v zahraničí, obvinila kabinet z nečinnosti. Vládě poslala otevřený dopis, v němž ji vyzvala, aby sama definovala právní záruky, které by odstranily obavy ze zneužití tohoto návrhu. ČTK to sdělila Radka Šnokhousová z advokátní kanceláře Jana Kalvody, která společnost Diag Human zastupuje. V dopise, který má ČTK k dispozici, společnost Diag Human uvádí, že letos nejméně osmkrát vyzvala představitele vlády a České národní banky k setkání, kde chtěla přednést návrhy na odvrácení rizika hrozícího ČR z exekučních řízení v zahraničí. Vždy prý však byla odmítnuta. Podle tiskového odboru Strakovy akademie nebude premiér Petr Nečas kauzu komentovat. Záležitost spadá do kompetence ministra Leoše Hegera (TOP 09).

Klaus: Chybí akční plán vlády pro řešení problémů na Šluknovsku

Klaus po setkání se starosty Šluknovska řekl, že vidí absenci jasného akčního plánu, který musí vypracovat vláda. Po takovém plánu volají také starostové obcí, které se v poslední době potýkají se sociálním napětím, i Ústecký kraj. Všechny vlády za poslední desetiletí dělaly podle Klause pouze líbivá gesta. "Já vidím absenci jasného programu, ten nemůže vypracovat nikdo jiný než vláda této republiky," řekl prezident v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku, kde se zastavil v rámci své třídenní návštěvy Ústeckého kraje. Podle hlavy státu musí vypracovat vláda krátkodobý, střednědobý a dlouhodobý plán, jenž se bude týkat sociální problematiky. "Akční program seřadí věci, dá jim priority, rozhodne, na co dá peníze," řekl Klaus. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová uvedla, že se zcela ztotožňuje v tomto smyslu s názorem Klause. Totéž uvedli starostové. Ti zdůraznili, že pouze mají strach z toho, že z akčního plánu a pomoci od státu stejně nakonec sejde.

Václav Klaus na kongres ODS nepřijde, pošle zdravici

Prezident Václav Klaus se sobotního kongresu ODS nezúčastní. Předsedu ODS Petra Nečase požádal, aby občanským demokratům přečetl jeho zdravici. ČTK to sdělil mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Prezident nepojede ani na víkendový sněm TOP 09, také této vládní straně pošle jen svou zdravici. Občanští demokraté se v sobotu sejdou v pražských Letňanech na nevolebním kongresu, který chtějí věnovat především debatě o situaci ve straně a přípravě na krajské a senátní volby v příštím roce. Kongres by také měl rozhodnout o tom, zda Petru Nečasovi a jeho místopředsedům prodlouží mandát v čele strany do konce příštího roku. ODS by pak mohla nové vedení vybírat až po podzimních volbách. Zakladatel ODS Václav Klaus byl do roku 2008 i jako hlava státu čestným předsedou občanských demokratů. S ODS se ale před třemi lety rozešel a funkce čestného předsedy se vzdal. Vadila mu podle něj příliš proevropská politika strany a osoba tehdejšího předsedy Mirka Topolánka. Ten se sobotního kongresu strany zúčastní a chystá se vystoupit s projevem.

CVVM: Ve volbách by nyní vyhrála ČSSD, získala by třetinu hlasů

Sociální demokracie by nyní ve volbách do Poslanecké sněmovny vyhrála se ziskem necelé třetiny hlasů, druhá ODS by dostala necelou čtvrtinu. Ve sněmovně by zasedli i zástupci KSČM a TOP 09 se ziskem kolem 15 procent, naopak Věci veřejné by se do sněmovny nedostaly. Vyplývá to z volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici. Voleb by se zúčastnilo 60 procent dotázaných. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by vedle VV nyní nepřekonali ani lidovci a Strana zelených. Oproti minulému průzkumu klesl podíl ČSSD o tři procentní body, u ostatních stran se výsledky změnily jen nepatrně.

Práci rady pro rovné příležitosti zpomalil přesun pod MPSV

Až nyní, tedy poslední čtvrtině roku, vláda přijala úkoly, které mají jednotlivá ministerstva plnit při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v letošním a příštím roce. Za liknavost kabinet sklízí kritiku od organizací na ochranu lidských práv. Podle vedení sdružení tak vláda ukazuje, že rovnost pohlaví nebere vážně. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková zpoždění vysvětluje tím, že se radě chybí předseda a před prázdninami se koaliční politici dohodli na přesunutí rady pod ministerstvo práce a sociálních věcí. V tiskové zprávě Šimůnková konstatovala, že rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, která se v minulých letech podílela na přípravě souhrnné zprávy a úkolů, se už delší dobu nesešla z důvodu nejmenování jejího předsedy. Zpráva o situaci v oblasti rovnosti žen a mužů, kterou ve středu kabinet vyslechl, konstatuje, že ženy v Česku mají malé zastoupení nejen v politických funkcích, ale i ve vedoucích pozicích ve státní správě, ve státních firmách i u soudů. Zvýšení podílu žen v rozhodovacích pozicích patří přitom k jednomu z cílů vlády.

Školy čeká změna osnov, přibude citová a dopravní výchova

Základní školy čekají po letech změny v osnovách, přibude do nich třeba citová, dopravní nebo krizová výchova. Ministerstvo školství chce také zpřesnit požadavky na to, co by měli žáci znát. Náměstek ministra Ladislav Němec ČTK řekl, že revidované rámcové vzdělávací programy mají být hotové do září 2012, naváže na ně plošné testování žáků v 5. a 9. třídách. Tento týden spustilo ministerstvo diskuzi o změnách v rámcových osnovách. Ty současné z roku 2005 jsou prý totiž příliš obecné. Dvacítka učitelů má proto na ministerstvu za úkol začlenit do osnov standardy pro 5. a 9. třídu, kde je přesně stanovené, co má žák na konci těchto ročníků umět v matematice, češtině a cizích jazycích. Dalším krokem bude také definování nejrůznějších výchovných předmětů. Už nyní se výukou v rámci takzvaných průřezových témat prolíná multikulturní, ekologická, mediální nebo sexuální výchova. Přibýt by k nim měla také citová výchova, výchova k národní hrdosti, děti by měly být vedeny i k bezpečnosti v silničním provozu nebo se dozvědět, jak se chovat v krizových situacích. Kvůli těmto výchovám ale ministerstvo nechce navyšovat počet hodin, měly by se prolínat celou výukou.

Policie navrhla obžalobu v kauze českého velvyslance Sedláčka

Policie minulý týden navrhla postavit před soud velvyslance České republiky v Thajsku a bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničních věcí (MZV) Milana Sedláčka a další dva lidi. Sedláček s dalším úředníkem ministerstva zahraničí čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, třetím stíhaným je žena, která je podezřelá z podvodu. Státní zastupitelství by o návrhu mělo rozhodnout do konce listopadu, řekla ČTK obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná. Sedláček obvinění odmítá, považuje ho za vykonstruované. Dodal, že vítá uzavření spisu a předání státnímu zastupitelství. Podle deníku Právo případ souvisí se semináři v Asii, za které ministerstvo zahraničí v roce 2008 vyplatilo soukromé firmě zhruba 1,5 milionu korun. Existuje prý podezření, že se neuskutečnily. Policisté se kauzou zabývají na základě trestního oznámení, o němž v září 2009 informoval server iDnes.cz.

Akce Užovka přinesla přes 300 obviněných z pojistných podvodů

Policejní inspekce ukončila vyšetřování nejrozsáhlejšího případu pojistných podvodů, který kdy byl v Česku odhalen. Obviněno bylo 16 policistů, tři vojáci a 295 civilistů, sdělila ČTK mluvčí inspekce Radka Sandorová. Vyšetřovatelé při akci Užovka, která začala v roce 2007 a skončila letos v září, prokázali organizované skupině zinscenování více než 120 dopravních nehod, za něž obvinění od pojišťoven inkasovali 38,5 milionu korun. Případy nyní řeší tři soudy ve Středočeském kraji. První podezření na rozsáhlé fingování nehod ve třech okresech Středočeského kraje se objevilo v roce 2007. Zlom ve vyšetřování však přišel až o rok později, kdy kriminalisté odhalili deset fingovaných nehod. Tehdy odhalená skupina, v níž byli vedle civilistů dva bývalí a dva tehdy aktivní policisté a dva vojáci, měla několik aut, která opakovaně hlásila jako bouraná, a inkasovala pojistky. Před každou akcí je vždy "přestrojila" aby opticky vypadala jinak, případně je "dobourávala".

Asi tisíc zastánců brněnské opery vyšlo na protestní pochod

Až 1000 zaměstnanců a příznivců opery Národního divadla Brno protestovalo v ulicích Brna proti plánovaným škrtům v brněnské kultuře a úvahám o dočasném přerušení činnosti operního souboru. Pochod městem začal u Mahenova divadla. Protestující se pak zastavili také na náměstí Svobody a Moravském náměstí, postupně se k nim přidávali další lidé. Nakonec se jejich počet podle odhadu ČTK vyšplhal až na 1000. Od kolemjdoucích nasbírali organizátoři stovky podpisů pod petici na svou podporu. Účastníci protestu měli transparenty jako například Nerušte divadlo, zrušte ředitele a Chceme divadlo, ne propouštění. Nesli také velké fotografie primátora Romana Onderky (ČSSD) a ředitele divadla Daniela Dvořáka. Odboráři Dvořákovi vyčítají to, že dostatečně nehájí zájmy operního souboru s tradicí dlouhou téměř 130 let. Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že protesty jsou zatím nedůvodné a předčasné. O míře ani důsledcích úspor podle něj není dosud rozhodnuto. Připustil však, že příspěvkové organizace, a tedy i divadla, musí počítat se škrty.

Evropská organizace Europa Nostra ocenila práci českých památkářů

Česká republika je v péči o památky příkladem pro celou Evropu, prohlásil zástupce organizace na ochranu kulturního dědictví Europa Nostra Tom Henkemans. "Kulturní dědictví je pro vaši zemi důležité a jeho ochrana zde má své místo. To by mělo platit pro všechny evropské země," uvedl Henkemans. Reagoval tak na poslední ročník udílení Cen Evropské unie/Europa Nostra 2011, ve kterém letos bodoval i český vědec, památkář a znalec hradů Tomáš Durdík. Ocenění, kterému se v odborných kruzích přezdívá Oscar ochrany evropského kulturního dědictví, Durdík získal za mimořádné úsilí při ochraně a výzkumu archeologického dědictví hradů. Jeho poznatky byly doposud publikovány ve více než 400 titulech, jako autor je vědec podepsán také pod oblíbenou Ilustrovanou encyklopedií Českých hradů či pod první komplexní metodikou výzkumu hradů. Kastelologii (neboli vědě o středověkých opevněných sídlech) se památkář věnuje přes 40 let. Organizace Europa Nostra, která cenu předává společně s Evropskou unií, byla založena před téměř 50 lety. Česká republika při letošním udílení cen bodovala dvakrát. Kromě Durdíka si cenu odvezli také autoři publikace Dřevěné kostely a zvonice v Evropě - Karel Kuča a Jiří Langer zvítězili v kategorii "výzkum".

Jiří Suchý převzal na Univerzitě Palackého čestný doktorát

Univerzita Palackého v Olomouci udělila čestný doktorát herci, zpěvákovi a textaři Jiřímu Suchému. Ocenila tak jeho celoživotní činnost v oblasti literatury a divadla. Vůdčí osobnost Divadla Semafor titul doctor honoris causa převzala během oslav svých 80. narozenin, které se ve městě konají. "V novodobé historii naší země se objevila celá řada star, ale jen málo těch, kteří by se stali stálicí v našich srdcí. Pan Jiří Suchý jí je," řekl před udělením titulu rektor UP Miroslav Mašláň. Podle představitelů univerzity je Jiří Suchý osobností, která měla velký vliv na československou kulturu od konce 50. let 20. století. Setkávat se s ním mohli i Olomoučané; Suchý s Divadlem Semafor hrál v divadle v Hodolanech či Moravském divadle. Suchý přijal nejvyšší univerzitní ocenění s humorem sobě vlastním. "Když jsem tady slyšel tolik chvály na sebe, tonul jsem v rozpacích a říkal si, proč mi to neudělili raději in memoriam," uvedl před zcela zaplněným sálem.

Statek na Havlíčkobrodsku změnily tisíce dýní v Dýňový svět

Statek u Pipků v Nové Vsi u Leštiny zdobí tisíce dýní. Na rozlehlé zahradě, která se na celý říjen proměnila v Dýňový svět, je z těchto čerstvě sklizených plodů spousta netradičních dekorací, mezi nimi asi dvoumetrová oranžová pyramida, dýněmi lemovaná obří spirála, zdobený kombajn nebo veliké ptačí hnízdo, v němž jsou umístěny dýně místo vajíček. Farmáři pěstují desítky drůd dýní; na pětihektarové pole letos nasázeli kolem 15.000 sazenic. "Máme všechny možné druhy, od malých okrasných tykviček až po velké, které lidi vyhledávají pro tradiční kompoty," řekla ČTK Jaroslava Pipková. Některé plody váží i kolem 45 kilogramů. Na statku jsou k mání dýně vhodné k vyřezávání a dlabání na Halloween, další se hodí na dekorace a jiné zase k vaření. Kromě oranžových jsou plody žluté, čistě bílé, zelené, ale také různě pruhované a vzorované. Překvapivé jsou i jejich tvary. Například jedna z italských odrůd má štíhlé protáhlé plody zatočené jako trumpeta.

Ze sportu:

Fotbalisté Plzně podlehli ve 3. kole Ligy mistrů na hřišti favorizované Barcelony 0:2. Hosté prohrávali od 10. minuty po gólu Andrése Iniesty, očekávané vítězství obhájce titulu pojistil až v 82. minutě David Villa. Plzeň má ve skupině H v polovině základní části na kontě stále jeden bod.

Čeští fotbalisté klesli v říjnovém žebříčku FIFA o sedm míst na 47. příčku, o kterou se dělí s Kamerunem. Je to jejich nejhorší umístění od května roku 1994, kdy byli krátce po vzniku samostatné reprezentace devětapadesátí. Národní tým v uplynulém období prohrál doma v kvalifikaci 0:2 s mistry světa Španěly a pak zachránil účast v baráži o postup na mistrovství Evropy vítězstvím 4:1 v Litvě. Za propadem reprezentace stojí především fakt, že se jí odečetly body za kvalifikační vítězství 3:0 v Německu v říjnu 2007. Tento výsledek měl vzhledem k síle soupeře mnohem vyšší bodové ohodnocení než nynější výhra v Kaunasu.

Čtvrteční počasí v Česku:

Oblačno až polojasno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle přeháňky. Na východě území zpočátku zataženo s občasným deštěm. V polohách nad 800 m srážky sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 10 stupňů Celsia.