Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus jmenoval Bendla ministrem zemědělství v Nečasově vládě

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě jmenoval ministrem zemědělství někdejšího středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS). Bendl v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) nahradil v úterý náhle odvolaného dosavadního ministra Ivana Fuksu (ODS). Po jmenování prezident Bendlovi popřál úspěch a aby se mu v nové práci dařilo. Klaus zdůraznil, že resort, který Bendl přebírá, není jednoduchý, ale doufá, že nový ministr si s ním dokáže poradit. "Potřebujeme to všichni, potřebuje to i tato vláda," uvedla hlava státu. Bendl do vlády nepřichází poprvé, funkci ministra si vyzkoušel už v roce 2009, kdy stál v čele resortu dopravy. Nový ministr zemědělství je členem ODS od roku 1992, v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou strany. Předseda vlády Nečas odvolání Fuksy z vlády v úterý navrhl v podstatě bez předchozích náznaků. Svůj krok vysvětlil dlouhodobou nespokojeností s prací svého stranického kolegy. Vyčetl mu například chyby při správě lesů a vadilo mu také, že Fuksa málo hájil ve vládě stanoviska ODS. Podle Nečasova vnitrostranického oponenta Petra Tluchoře se ale premiér snaží jmenováním Bendla ministrem ovlivnit středočeskou organizaci ODS před volbou nového lídra. V čele středočeské ODS by totiž mohl Bendla nahradit právě Tluchoř, který má na své straně větší část vlivných regionálních politiků. Nečasovo rozhodnutí udělat novým ministrem zemědělství právě Bendla už kritizovala opoziční ČSSD. Podle místopředsedy strany a jejího stínového ministra zemědělství Michala Haška totiž Bendl není pro tuto funkci dobře profesně vybaven.

Bendl: Prioritami budou SZP a dokončení restitucí

Prioritami nového ministra zemědělství Petra Bendla bude jednání s EU o budoucnosti zemědělské politiky a jednání s nevládními organizacemi. Chce také dokončit restituce zemědělského majetku. Při svém působení hodlá využít také zkušenosti z působení v regionální politice. Nový ministr to novinářům řekl poté, co byl oficiálně uveden do funkce. "Chci se seznámit s aktuální situací, která na ministerstvu zemědělství je a využít svých zkušeností starosty a hejtmana a rovněž prvního místopředsedy Svazu města a obcí," uvedl Bendl, který prý chce navázat na práci svého předchůdce Ivana Fuksy.

Senát zamítl reformní zákon o zdravotních službách

Senát podle očekávání zamítl svou opoziční většinou reformní návrh zákona o zdravotních službách, který vymezuje podmínky poskytování zdravotní péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Vládní předloha míří zpět do sněmovny, v níž má většinu koalice a horní komoru zřejmě přehlasuje. Senátoři měli výhrady ke způsobu schvalování předlohy poslanci zejména kvůli velkému množství pozměňovacích návrhů. Zazněla i řada konkrétních výtek. Podle Vladimíra Drymla (ČSSD) se například ruší právo na svobodnou volbu lékaře, předloha prý také rozšiřuje prostor pro korupci. Ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nazval Dryml škůdcem českého zdravotnictví. "Nechápu, jak může s takovými zákony před nás jít," podotkl. Vymahatelnost nároku na kvalitní péči bude téměř nulová," komentovala návrh Alena Dernerová (Severočeši.cz). Kritika neminula ani Národní zdravotnický informačním systém, ve kterém se mají shromažďovat údaje o pacientech. Senátoři poukazovali na zásah do soukromí lidí a na možnost zneužití citlivých dat. Dryml hrozil trestním oznámením i ústavní stížností. Další výtky směřovaly vůči přeregistraci soukromých lékařů. Heger zákon obhajoval tím, že nahradí zastaralé právní úpravy a nechystají se žádné zlotřilosti.

ČSSD vyzvala přes Senát vládu k ústupu od výjimky z listiny EU

Sociální demokraté prostřednictvím Senátu vyzvali vládu, aby neprosazovala českou výjimku z Listiny základních práv EU. Výjimku si vyžádal prezident Václav Klaus před podpisem lisabonské smlouvy. Má údajně zaručit ochranu před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR. Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) byla výjimka přislíbena za ústavně sporných okolností a snížila by standard ochrany základních práv českých občanů. Senát v usnesení také označil za nepřijatelné, aby případně dojednaná výjimka byla schvalována v rámci smlouvy o přistoupení Chorvatska k EU. Sociální demokraté, kteří mají v Senátu většinu, to pokládají za vydírání. Výzva horní parlamentní komory není pro kabinet závazná. Za deklaratorní označila ustanovení i šéfka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD). Vláda se koncem srpna shodla na tom, že bude prosazovat zakotvení výjimky do evropských smluv. Podle původní dohody mezi ČR a jejími partnery v EU se měla schvalovat při přistoupení nové členské země do unie, o což stojí ODS. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) z neformálních konzultací s EU i právní analýzy jeho ministerstva vyplývá, že by se hlasování o výjimce a Chorvatsku mělo oddělit.

Svobodní protestovali proti přijetí změny smlouvy o EU

Členové a příznivci Strany svobodných občanů (SSO) na pražském Klárově demonstrovali proti přijetí změny ve Smlouvě o fungování Evropské unie. Změnou smlouvy se měl na této schůzi zabývat Senát, ale už potřetí ji odložil. Podle předsedy svobodných Petra Macha přijetí změny vytvoří podmínky pro to, aby bylo Česko v případě přístupu k eurozóně nuceno platit miliardy korun do fondu určeného pro záchranu zadlužených států EU. Na demonstraci bylo podle odhadu ČTK asi 50 lidí. Změna lisabonské smlouvy počítá s vytvořením Evropského stabilizačního mechanismu, který má nahradit současný záchranný fond eurozóny. Zemím platícím eurem, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur (12,4 bilionu Kč). O konkrétní podobě mechanismu se v unii vedou ještě debaty. Svobodným vadí, že ČR nemá vyjednanou výjimku z přijetí eura. Praha by se měla zachovat podobně jako Britové nebo Dánové, kteří podobnou výjimku mají, řekl ČTK Petr Mach. V opačném případě je podle něj možné, že unie rozhodne o vstupu Česka do eurozóny sama.

Bárta má zaplatit Bendovi z ČSSD 100.000 za slova o kmotrech

Exministr dopravy a předseda poslanců vládních Věcí veřejných Vít Bárta má zaplatit šéfovi teplické ČSSD Petru Bendovi 100.000 korun a omluvit se za slova, která pronesl v lednu v Otázkách Václava Moravce (OVM) České televize (ČT). Bárta tehdy Bendu označil za "slavného kmotra" ČSSD, který prý řídí vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Ústeckém kraji. Podle Bendy šlo o lež. Pražský městský soud jeho žalobě vyhověl. Pravdivost Bártových výroků se podle soudu neprokázala a šlo o "hluboký a vážný" zásah do Bendových osobnostních práv. Bývalý ministr má omluvu zaslat písemně Bendovi, dále ji má nechat otisknout v denících Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Právo a Hospodářské noviny. O zveřejnění má také požádat ČT a televizi Nova. Benda se finanční satisfakce a omluvy domáhal i na ministerstvu dopravy, v této části ale soud žalobu zamítl. Rozhodnutí není pravomocné, všichni právní zástupci si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Senát chce upravit podmínky pro ředitele bezpečnostní inspekce

Senát chce upravit podmínky pro kandidáty na ředitele nové Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vládní předlohu, která ji založí, horní komora vrátila s pozměňovacími návrhy sněmovně. Inspekce má začít pracovat příští rok. Jejím úkolem bude stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Ředitele inspekce má podle předlohy jmenovat premiér po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny. Senát chce, aby měl kandidát vysokoškolské magisterské vzdělání v oboru právo. V posledních pěti letech by nesměl být příslušníkem bezpečnostních sborů. Předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (ČSSD) právní vzdělání zdůvodnil tím, že inspekce povede trestní řízení a bude mít obsáhlé pravomoci. Druhá podmínka podle něho zabrání propojení kontrolujících a kontrolovaných osob. Jiří Čunek (KDU-ČSL) neuspěl s návrhem, aby magisterské vysokoškolské vzdělání nemuselo být pouze právnické; premiér by tím neměl tolik svázané ruce při výběru ředitele. Ministr vnitra Jan Kubice se schváleným pozměňovacím návrhem o podmínkách pro ředitele nesouhlasil. Je možné, že sněmovna horní komoru přehlasuje.

Dluhopisy pro občany lze objednat do pátku, příští rok budou další

Ministerstvo financí bude přijímat objednávky na spořicí státní dluhopisy do pátku. Původně to mělo být do 1. listopadu. Plánovaný objem deset miliard korun byl vyprodán, ministerstvo vydá dluhopisy v objemu, který si lidé do pátku objednají a následně zaplatí. Ke čtvrteční 10. hodině objednávky dosáhly 14,1 miliardy korun. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Příští rok MF vydá státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun. "Běžná výpůjční potřeba vlády bude příští rok zhruba 200 miliard korun, z toho chceme zhruba 20 procent nabídnout českým domácnostem," uvedl ministr Kalousek. Dodal, že distribuční síť, kde bude možné dluhopisy prodat, se rozšíří například o kontaktní místa CzechPoint. Dluhopisy jsou od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Dluhopisy ministerstvo financí vydá 11. listopadu.

Vítězem obřího tendru Lesů ČR je společnost Less & Forest

Jednoznačným vítězem obřího tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 je podle neoficiálních výsledků společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Firma podala nejlepší cenovou nabídku u asi 75 procent ze 117 soutěžených územních jednotek. ČTK to řekl důvěryhodný zdroj z lesnického oboru a údaj na dotaz ČTK potvrdil sám Mičánek. LČR údaje nekomentovaly. Výsledky vyplývají ze středečního otevírání obálek s cenovými nabídkami. Otevírání obálek bylo veřejné a byla při něm čtena i nabídnutá cena. Uchazeči si tak mohli prakticky ihned po přečtení poslední nabídky udělat představu o tom, jak dopadli ve srovnání s konkurencí. O zakázky usilovalo 56 lesnických firem. Za Less & Forest podle zdroje ČTK údajně skončily se ziskem šesti až dvou jednotek firmy Progles, Wotan Forest a Uniles. Odhadovaná hodnota lesních prací zakázky činí 7,6 miliardy Kč bez daně z přidané hodnoty. Částka, kterou LČR následně inkasují od svých odběratelů za prodej dřeva, by měla být rámcově o několik miliard korun vyšší.

Významná část Romů žije v sociálním vyloučení, říká vládní zpráva

Vládní Zpráva o stavu romské menšiny v České republice za loňský rok, kterou kabinet vyslechne příští středu, konstatuje, že významnou část romské populace postihuje sociální vyloučení. Jde podle ní o vážný systémový a společenský problém s komplexními politickými dopady. Za alarmující označuje materiál fakt, že se nepodařilo zastavit mezigenerační přenos sociálního vyloučení Romů, kdy romské děti ze znevýhodňujícího prostředí mají velmi malé šance na to, že se jim podaří v budoucnosti žít standardním způsobem. "Některé obce a města si vytvořily fungující systém vytěsňujících mechanismů v oblasti bytové a sociální politiky, který umožňuje vytlačit takzvané nepřizpůsobivé a nepohodlné osoby na okraj či za hranice obce," konstatuje dokument, který má ČTK k dispozici. V sociálně vyloučených romských lokalitách, které vznikly řízenou politikou obcí nebo samovolnou migrací, se koncentrují sociální problémy jako je nezaměstnanost, nejistota v oblasti bydlení, nízká úroveň vzdělání.

Města ve Šluknovském výběžku přitvrzují podmínky vyplácení dávek

Města ve Šluknovském výběžku přitvrzují při vyplácení sociálních dávek. Za vzor jim slouží Chomutov nebo Litvínov, kde prověřují například to, zda má příjemce dávek auto. V Rumburku úředníci kontrolovali bary a herny, odhalili 14 lidí, kteří prý dávky propíjeli a hráli na automatech. Podrobněji zkoumají podmínky lidí pobírajících různé příspěvky od státu už i ve Šluknově a ve Varnsdorfu. Radnice chce ukázat, že nepřizpůsobivým neprojde úplně všechno, řekl ČTK místostarosta Josef Poláček (ODS). Také ve Varnsdorfu kontrolují, zda příjemce dávek nevlastní nebo nepoužívá vůz. Na ubytovnách úředníci podle Mladé fronty Dnes (MfD) hledali i satelity a počítače a rovněž jejich majitelům chtějí dávky zkrátit, dokud nadbytečné věci neprodají. Varnsdorfský místostarosta Poláček připustil, že radnice se někdy může dostat na hranici zákona, protože počítač se minimálně u nezaměstnaných považuje za prostředek hledání práce. "Ale zároveň je potřeba ukázat slušným lidem, že těm, kteří žijí z dávek, nebude vše donekonečna procházet," řekl ČTK. Na majetek chudých nechtějí sahat ani v nedalekém Šluknově, kde žije kolem 5000 lidí.

Demonstrace se přesouvají do Ústí, hrozí střety s anarchisty

Plánovanou sobotní demonstraci v Ústí nad Labem budou provázet zřejmě velmi podobná opatření jako předchozí protiromské protesty ve Šluknovském výběžku. Policie očekává, že mezi demonstranty budou desítky extremistů, řekla ČTK policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Podle nacionalistů hrozí střety s místními anarchisty. Paralelní mítink by se měl uskutečnit i ve Varnsdorfu. Na příjezdových cestách do Ústí v sobotu budou stát posílené dopravní hlídky, které mají kontrolovat přijíždějící auta a zadržovat zbraně. Do terénu se chystá i pořádková jednotka a kynologové. "Řádově půjde o stovky lidí, ale přesný počet ještě nedokážeme určit, pořád vyhodnocujeme všechny signály," řekla ČTK mluvčí Hrubešová.

Před Velkou pardubickou někdo poničil trávník závodiště

Několik dnů před nedělním 121. ročníkem dostihu Velká pardubická někdo poničil na více místech trávník závodiště. Porost byl politý látkou, která jej poškodila. ČTK to řekla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. "Ve středu nám bylo oznámeno poškození trávníku dráhy. Máme zajištěné chemické stopy, které byly odeslány na expertizu," uvedla Maturová. Podle ní bylo poškozeno asi pět ploch. Tráva na nich má jinou barvu. Podle Petra Buchala, ředitele Dostihového spolku, který závodiště provozuje, by poničení trávníku pravděpodobně herbicidy mohlo být při dostihu rizikem, zvláště při skocích. "Jde o změnu výrazně barevného pole, které kůň vnímá při překonávání překážky, a mohlo by dojít k jeho zásadnímu vyrušení, tím pádem k ohrožení koně i jezdce," řekl Buchal. Před dostihy proto spolek nechá tyto plochy ošetřit neškodnou zelenou barvou. Na závodišti vypomůže i městská organizace Služby města Pardubice. Podle primátorky Štěpánky Fraňkové by mohlo být závodiště ohroženo dalšími sabotážemi. "Máme indicie, že v neděli by měl být zastaven přívod elektrické energie a přestat téct voda. Požádala jsem ředitele městské policie o výraznou součinnost s Policií ČR. Šokuje mne nenávist a nevraživost, která je dotažena do konce," uvedla Fraňková.

Tourfilm K.Vary má rekordní počet snímků, hvězdou akce je Piccard

V Karlových Varech začal ve čtvrtek úvodními projekcemi 44. ročník mezinárodního festivalu filmů s turistickou tematikou Tourfilm. Tvůrci ze 135 zemí ho obeslali rekordním počtem 500 filmů a 352 snímků na multimédiích. Součástí akce je i Tourregion Film představující turistické regiony, města i atraktivity z Česka se 150 soutěžními filmy a 66 multimédii. Ve čtvrtek vystoupil také hlavní host festivalu, švýcarský vzduchoplavec Bertrand Piccard, řekl ČTK ředitel festivalu Josef Schütz. Bertrand Piccard vytvořil světový rekord v nejdelším letu balonem v historii. Při cestě kolem světa překonal v balonu 45.633 kilometrů za 19 dní, 21 hodin a 47 minut. Nyní pracuje na projektu Solar Impulse. Chce obletět zeměkouli letadlem poháněným pouze solární energií. Největší část projekcí se uskuteční v pátek, který je i poprvé v historii Tourfilmu tematicky laděným dnem. Letošním tématem je Himálaj, uvedl Schütz.

Moskva prožívá "Koudelkovu invazi" se srpnem 1968

Moskva má první příležitost vidět fotografie ze srpna 1968, které českého fotografa Josefa Koudelku učinily světoznámým. "Nikdy jsem nedoufal, že se dožiju výstavy v Moskvě. Ale neuvěřitelné se stalo skutkem," prohlásil autor při vernisáži v galérii bratří Lumiérů v centru ruské metropole na nábřeží řeky Moskvy. Koudelkovi sice už i v Rusku vyšla fotografická kniha o sovětském vpádu do Československa, ale zvětšeniny vypadaly na stěnách galérie ještě působivěji než na stránkách knihy. "Na rozdíl od Prahy je to tu v daleko lepších prostorech a taky je to tu daleko útočnější. Žádný návštěvník nemůže odejít bez silného pocitu," řekl autor v rozhovoru pro ČTK a aktualne.cz. "Je to Koudelkova invaze do Moskvy. Ale sem se dalo přijít jedině s tímto tématem," uvedla šéfka galérie Natalja Grigorjevová. "Současná ruská společnost si je natolik sebejistá, že zde lze i takovou výstavu uspořádat," poznamenal český velvyslanec Petr Kolář a vyjádřil naději, že tím i začíná nová éra česko-ruských vztahů. Zahájení výstavy provázel velký zájem místních médií a Koudelka nestačil rozdávat interview. Upozorňoval i na to, že Rusko je snad jediná země na světě, kde jeho snímky dosud nebyly zveřejněny v žádném časopise jako ucelená série. Prý až se tak stane, bude zcela přesvědčen, že dnešní Rusko je svobodné.

Ze sportu:

Poslední dva kvalifikační zápasy mají před sebou čeští fotbalisté usilující o postup na mistrovství Evropy. Vysněnou účast v baráži jim může za předpokládaného vývoje přinést zisk pouhého bodu ze zbývajících duelů, nejlépe už z pátečního duelu proti mistrům světa ze Španělska. V utkání na pražské Letné se střetnou dva nejlepší celky skupiny I. Zatímco Španělé už mají postup na Euro v kapse, Češi na dálku bojují se Skotskem o druhé místo, které může za ideální konstelace přinést dokonce i přímý postup, ale reálně spíše účast ve dvojzápasové baráži. Český celek si udrží druhé místo za předpokladu, že získá z nejbližšího zápasu a duelu v Litvě alespoň bod a současně Skotové nedokážou bodovat v posledním duelu ve Španělsku.

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky znovu potrestala Sigmu Olomouc odečtem devíti bodů a pokutou čtyři miliony korun za korupční jednání v kauze s Bohemians Praha. Brankář Olomouce Petr Drobisz nesmí 18 měsíců chytat a bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček nesmí dva roky zastávat žádnou funkci ve fotbale. Stejné tresty disciplinárka udělila už v srpnu, ale její rozhodnutí později anulovala odvolací a revizní komise kvůli procesním nedostatkům.

Reprezentační brankář Petr Čech z Chelsea patří mezi nejbohatší fotbalisty v Británii. Na seznamu, který sestavil fotbalový magazín FourFourTwo, patří devětadvacetiletému gólmanovi jedenácté místo s majetkem v hodnotě 16 milionů liber (458 milionů korun). Petr Čech se dělí o pozici hned za první desítkou se spoluhráčem z Chelsea francouzským útočníkem Nicolasem Anelkou a bývalým anglickým reprezentantem Joem Colem, který hostuje z Liverpoolu v Lille. Jasnou jedničkou v žebříčku hráčů je David Beckham. Záložník Los Angeles Galaxy má údajně jmění ve výši 135 milionů liber (3,8 miliardy korun). Za ním následuje s velkým odstupem útočník Manchesteru United Michal Owen (40 milionů liber).

Tenistka Petra Kvitová by se měla v pondělí ve světovém žebříčku posunout už na čtvrté místo. K dalšímu vylepšení osobního maxima jí pomohlo brzké vyřazení Rusky Věry Zvonarevové na turnaji v Pekingu, kde aktuálně třetí hráčka pořadí WTA neobhájila body za loňskou účast ve finále. Wimbledonská vítězka Kvitová se sice v Pekingu rozloučila již ve druhém kole, ale z loňského roku obhajovala body jen za účast ve třetím kole, takže jich moc neztratila.

Páteční počasí v Česku:

Proměnlivá oblačnost, přeháňky už jen místy. Na východě zpočátku zataženo s deštěm. Odpolední teploty maximálně 9 až 13 stupňů, na horách kolem 6 stupňů Celsia.