Zprávy

Klaus jmenuje nového ministra zemědělství ve čtvrtek

Prezident Václav Klaus jmenuje nového ministra zemědělství ve čtvrtek odpoledne. Jméno nového člena vlády zatím premiér ani prezident neoznámili. Hrad pouze informoval o tom, že ministr bude jmenován ve čtvrtek v 15:00. Nejpravděpodobnějším kandidátem je podle dostupných informací někdejší středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), o kterém se v této souvislosti spekulovalo už v úterý, poté co premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas poměrně náhle zbavil funkce dosavadního šéfa resortu Ivana Fuksu (ODS). Sám Bendl své možné vládní angažmá komentovat nechtěl. Nečas se před novináři omezil na vyjádření, že jméno Fuksova nástupce má, je s ním domluven a nový ministr by mohl být znám v několika dnech. Jméno nového člena vlády zatím oficiálně neznají ani koaliční partneři z TOP 09 a Věcí veřejných. Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky by jmenování Bendla do čela ministerstva zemědělství bylo "velmi špatným vtipem".

Rošádou v křesle ministra zemědělství chce Nečas podle pozorovatelů posílit svou pozici před říjnovým kongresem ODS. Fuksa je totiž vnímán jako příznivec někdejšího šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Právě za ním přitom stojí velká část významné středočeské organizace strany.

Lídři regionálních organizací ODS podpořili Nečase po odvolání Fuksy

Předsedové regionálních sdružení ODS podpořili premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, který v úterý odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu. Respektují právo premiéra vybrat si do vládního týmu lidi podle svého uvážení. V prohlášení chybí Královéhradecký kraj. Zbylých 13 regionálních šéfovů odmítlo slova Petra Tluchoře ze středočeské ODS, který vidí ve Fuksově odvolání hrubý zásah do středočeské ODS a pokus ovlivnit blížící se volbu jejího vedení. Předseda středočeské ODS Petr Bendl míní, že názor Tluchoře je jeho osobním názorem. Bendl nezískal nominaci své mateřské organizace v Kladně na šéfa regionálního sdružení občanských demokratů. Důvodem byla jeho neúčast na úterním místním sněmu. Sněm podle něj nenavrhl na šéfa středočeské ODS nikoho. Nečas už má jméno nového ministra, ale neřekl kdo jím je. Oznámit to chce v řádu dnů.

Vláda schválila návrh na zrušení 11 stran

Vláda schválila návrh ministerstva vnitra na pozastavení činnosti 11 stran. Novinářům to po jednání kabinetu řekl předseda vlády Petr Nečas (ODS). Mezi stranami navrženými ke zrušení Nejvyšším správním soudem (NSS) je euroskeptická Strana svobodných občanů (SSO) Petra Macha a deset dalších uskupení. Vnitro jejich zrušení navrhlo, neboť devět stran a hnutí předložilo sněmovně neúplnou výroční finanční zprávu nebo ji nedodalo vůbec. To se týká právě Machovy SSO. Zbylá dvě hnutí, která vznikla teprve loni, zase podle ministerstva porušila zákon tím, že dosud neustavila své orgány. Sněmovna v květnu požádala vládu, aby podala NSS návrh na zrušení nebo pozastavení činnosti celkem 84 stran a hnutí. Pozastavení činnosti poslanci chtěli třeba i u krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Podle vnitra však v případě 73 stran a hnutí není podání návrhu "aktuální".

Vláda na Nečasův návrh odvolala radu pro výzkum a vývoj

Vláda na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) odvolala radu pro vědu, výzkum a inovace. Premiér hodlá do měsíce sestavit novou, chce se tak vyhnout sporům mezi akademiky a firmami. Novinářům řekl, že v radě docházelo k silnému pnutí mezi zástupci jednotlivých sfér tak, že nebyla schopna dojít ani k jednotnému postoji k návrhu rozpočtu a dodala ho ve dvou variantách. Připomenul, že radu zdědil po svém předchůdci Janu Fischerovi. Na odvolání a následném znovusestavení rady se Nečas dohodl s radou minulý týden. Nutné je obsadit tři místa po zástupcích Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavu Mílovi, Pavlu Kafkovi a Zbyňku Frolíkovi, kteří na působení v radě rezignovali před několika měsíci. Jmenování nové rady podle Nečase také souvisí s dalšími koncepčními kroky, jako je vytvoření pozice hlavního vědeckého poradce předsedy vlády, do které premiér minulý týden jmenoval bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu. Spadat pod něj bude vládní odbor pro vědu, výzkum a inovace.

Odbory KOVO podpoří demonstraci ProAlt proti reformám vlády

Nejsilnější český odborový svaz KOVO podpoří protestní akci občanského sdružení ProAlt proti vládním reformám. Rozhodla o tom v Hradci Králové rada svazu KOVO. Demonstrace má být 22. října v Praze a odbory KOVO na akci očekávají účast několika tisíc svých členů. ČTK to řekl předseda svazu KOVO Josef Středula. Nevyloučil, že odbory pro dopravu mimopražských protestujících objednají zvláštní vlak ze severní Moravy do Prahy. Demonstrace proti vládním reformám má být na pražském náměstí Republiky a již dříve ji podpořila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Chystanou demonstraci sdružení ProAlt Středula označil za legitimní vyjádření nesouhlasu s vládní politikou v oblasti připravované reformy důchodů, daní a sociálních dávek. "Vláda přistupuje k řešení problému českých občanů způsobem, že trestá poctivé tím, že mají platit více, například zvýšením daně z přidané hodnoty," řekl. ProAlt - iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ - vznikla loni jako reakce na program současné vlády.

Lidé si objednali státní dluhopisy za více než 13 miliard Kč

Ministerstvo financí evidovalo ke středeční 14:00 hodině objednávky na spořicí státní dluhopisy celkem za 12,4 miliardy korun, z toho uhrazeno bylo zhruba 5,6 miliardy. Původní limit emise činil deset miliard Kč. Ministerstvo o tom informovalo na facebookovém profilu spořicích státních dluhopisů s tím, že na čtvrteční tiskové konferenci sdělí podrobnosti k navýšení emise. Banky uvedly, že evidují ke středeční 16. hodině přes 17.700 objednávek v celkovém objemu 13,1 miliardy korun. Největší zájem je v Praze a Středočeském kraji. Dluhopisy jsou od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem.

CCB: Osobních bankrotů v září proti srpnu ubylo na 978 případů

V září bylo v tuzemsku vyhlášeno 978 osobních bankrotů, což je o 152 případů méně než v předchozím měsíci. Ve srovnání s loňským zářím to ale bylo o 401 osobních bankrotů více. Za devět měsíců do konce září bylo letos vyhlášeno 8265 osobních bankrotů, tedy o téměř 4000 více než ve stejném období loni. Vyplývá to z analýzy, kterou ČTK poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau. "Dynamika osobních bankrotů je ve srovnání s firemními i nadále vysoká, avšak postupně se snižuje," uvedla vedoucí analytického oddělení společnosti CCB Věra Kameníčková. V září bylo podáno 1508 návrhů na osobní bankrot. To je o 44 případů více než v předchozím měsíci a nárůst o 753 proti loňskému září. Za devět měsíců letošního roku bylo podáno 11.142 návrhů na osobní bankrot, tedy o 5299 případů více než ve stejném období loňského roku.

Spalování ropných kalů má v Čížkovicích začít do dvou měsíců

Palivo vyrobené z nebezpečných kalů z ostravských ropných lagun se začne v čížkovické cementárně Lafarge používat do dvou měsíců. ČTK to řekla mluvčí firmy Milena Hucanová. Využití paliva v srpnu odmítl Ústecký kraj, firma sanující laguny jeho připomínkám ale napodruhé vyhověla. Ročně se má spálit zhruba 20.000 tun paliva, přitom z Ostravy do skladu u Litvínova má být do konce letošního roku převezeno asi 110.000 tun. Ekologové z toho nejsou příliš nadšení, je to prý ale mnohem lepší řešení než spálení v elektrárně. Ropné kaly se v Ostravě shromažďovaly celé minulé století, jako odpad je produkovala tamní chemička Ostramo. Výsledné laguny jsou považovány za jednu z největších ekologických zátěží v Česku, celkem v nich bylo uloženo asi 200.000 tun kalů. V posledních letech se ale začaly sanovat a do konce letošního roku mají být odtěženy.

Insolvenční řízení na pořadatele lyžařského šampionátu pokračuje

Insolvenční řízení na OC FIS NORDIC, které organizovalo před dvěma lety lyžařský šampionát v Liberci, by mělo pokračovat. Pražský soud sice návrh likvidátora na zahájení insolvenčního řízení loni v prosinci odmítl, Vrchní soud v Praze však po devíti měsících rozhodnutí změnil. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku. Městský soud v Praze by tak měl řízení obnovit. Vrchní soud navíc doporučil uložit dlužníkovi, aby zaplatil 50.000 korun jako zálohu na náklady řízení. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal na OC FIS NORDIC 29. listopadu loňského roku likvidátor sdružení Ivan Brambaški. Domáhal se jím prohlášení úpadku a vyhlášením konkurzu na majetek organizace, protože nebyla schopna vypořádat se s věřiteli. Sdružení dluží podle něj stovce firem a organizací bezmála 112 milionů korun. Majetek sdružení přitom nedosahuje ani pěti milionů. Podle soudu měl ale návrh formální chyby, a proto ho odmítl. Brambaški dnes rozhodnutí Vrchního soudu uvítal, i když na něj čekal více než tři čtvrtě roku, odvolání totiž podával loni 28. prosince.

Havlovi napsali gratulaci Clintonovi, Merkelová, Lou Reed a další

Ke středečním pětasedmdesátinám přišly exprezidentovi Václavu Havlovi gratulace nejen od lidí z České republiky včetně jeho následovníka Václava Klause, ale i od významných osobností ze zahraničí. Přání poslali například bývalý americký prezident Bill Clinton s manželkou Hillary, současnou ministryní zahraničí USA. Bývalé hlavě státu napsali také německá kancléřka Angela Merkelová či japonský císař Akihito nebo americký zpěvák Lou Reed. Blahopřání obdržel Havel mimo jiné i od rumunského prezidenta Emila Constantinesca a celé rodiny amerického astronauta Andrewa Feustela, s nímž se nedávno setkal. Již v sobotu s Havlem na velkém soukromém večírku v Praze osobně slavila bývalá ministryně zahraničí USA českého původu Madeleine Albrightová. Dala mu starožitný kompas pocházející z doby první světové války. K zástupu gratulantů se přidali i lidé z polských novin Gazeta Wyborzca v čele s šéfredaktorem Adamem Michnikem, bývalým disidentem, jenž se rovněž ukázal na sobotním Havlově večírku.

Nadace Vize 97 dala Mojžišové cenu v den pětasedmdesátin Havla

V den pětasedmdesátých narozenin exprezidenta Václava Havla udělila jeho nadace cenu kunsthistoričce Ivě Mojžišové. Diplom a pamětní ozdobu v podobě berly sv. Vojtěcha převzala za osobní účasti bývalého prezidenta a jeho choti Dagmar v bývalém kostele sv. Anny v prostorách Pražské křižovatky. Slavnost byla určena Mojžišové, ovšem příchozí gratulovali i Havlovi k půlkulatému jubileu. Poctu mu složili potleskem ve stoje. Mojžišová je teprve druhou ženou, jež toto ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 získala. Je zároveň také první laureátkou slovenské národnosti. Iva Mojžišová (1939) je jednou z nejvýznamnějších slovenských historiček umění.

V Praze byla po letech odhalena socha Wilsona

Ve Vrchlického sadech v Praze byl slavnostně odhalen pomník někdejšího amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Bronzovou sochu před 70 lety strhla nacistická vojska. Slavnosti se zúčastnila řada osobností, mimo jiné prezident Václav Klaus i jeho předchůdce Václav Havel. Klaus označil pomník za symbol dlouholetého partnerství mezi ČR a USA. Promluvil také americký velvyslanec Norman Eisen či někdejší ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Odhalení pomníku je vrcholem Wilsonova týdne, během kterého se v Praze koná řada kulturních a společenských akcí. Původní Wilsonův pomník byl u hlavního, tehdy Wilsonova nádraží, vztyčen v roce 1928. Sochu od Albína Poláška zničila roku 1941 německá okupační správa. Obnovu 3,5 metru vysokého pomníku iniciovala nevládní nezisková organizace Američtí přátelé České republiky (AFoCR), které také zajistila finanční prostředky. Obnovy se ujal sochařský ateliér Michala Blažka.

Cenové nabídky do tendru Lesů ČR podalo 56 subjektů

Cenové nabídky do obřího tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 podalo 56 subjektů. Nabídky podaly všechny významné firmy českého lesnictví v čele se společnostmi Less & Forest a Wotan Forest. ČTK to zjistila při veřejném otevírání obálek s nabídkami. LČR patří polovina lesů v zemi. Odhadovaná hodnota lesních prací zakázky činí 7,6 miliardy Kč bez daně z přidané hodnoty. Částka, kterou LČR následně inkasují od svých odběratelů za prodej dřeva, by měla být rámcově o několik miliard korun vyšší. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. Vítězné firmy budou pětinu vytěženého dřeva muset dál nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Tendr kritizují například ekologické Hnutí Duha a některé dřevozpracovatelské organizace. Mají obavu ze vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších podniků a živnostníků. Ministerstvo zemědělství a LČR kritiku odmítly a tendr označily za jasný a spravedlivý pro všechny subjekty na trhu.

ÚOHS prošetří cenovou politiku Českých drah

Antimonopolní úřad prošetří cenovou politiku Českých drah na trati Praha-Ostrava. ČTK to řekl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Úřad tak reaguje na vyjádření firmy RegioJet podnikatele Radima Jančury, jenž uvedl, že jeho firma může kvůli cenové politice Českých drah zkrachovat. RegioJet začal na trati jezdit minulý týden. ČD následně oznámily snížení ceny jízdenek. Od pondělí 3. října nabídly zvýhodněné jízdné na tratích mezi Prahou a Brnem, Zlínem, Ostravou a Hradcem Králové. Jízda z Olomouce do Prahy například místo 310 korun vyjde na 220 korun. Kromě obyčejného a zákaznického jízdného České dráhy na vybraných tratích zlevnily i jízdenky SporoTicket. Projekt RegioJetu ale podle Jančury počítal s tím, že s cenami srovnatelnými s nabídkou drah přilákají lepším servisem více cestujících a obsazenost bude dosahovat ziskové hranice devadesáti procent.

Dvořák jmenoval do vedení ČT Fridricha, Cimirota a Šámala

Generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák jmenoval nové vedení televize. Novým ředitelem programových okruhů se stane dosavadní výkonný ředitel nových médií Milan Fridrich, finančním ředitelem bude bývalý výkonný ředitel TV Nova Milan Cimirot a výkonným ředitelem ČT24 se stane někdejší ředitel dnes již neexistující televize Z1 Zdeněk Šámal. Funkcí by se měli ujmout v pondělí. Pozici obchodního ředitele Dvořák zatím neobsadil. Dvořák to řekl ve středu před Radou ČT. Uvedl, že nové manažery vybíral na základě profesní znalosti, osobní zkušenosti i osobního souznění. Pro funkci obchodního ředitele zatím nemá vhodnou osobu. Najít vhodného kandidáta chce do konce roku, stejně jako v případě dalších manažerských pozic ve vedení ČT.

Obrana ve čtvrtek vypíše novou soutěž na dodávku uniforem

Ministerstvo obrany ve čtvrtek vypíše novou veřejnou zakázku na nákup vojenských uniforem za tendr, který v září zrušila, neboť se jí nezdál transparentní. Řekl to ředitel sekce vyzbrojování Pavel Bulant. Z původní soutěže vypadla většina přihlášených firem kvůli nedodržení zadávacích podmínek. Zadání zakázky je podle Bulanta nyní takové, aby se nedala dezinterpretovat. Obrana za nové stejnokroje zaplatí v příštím roce 50 milionů a o rok později dalších 40 milionů korun. "Pokud vše půjde dobře, mohli bychom koncem března podepsat příslušné smlouvy," řekl ČTK Bulant. První dodávka nových uniforem by pak podle něj mohla přijít ve druhém kvartálu příštího roku.

Policie obvinila další tři lidi v kauze Toflova gangu

Kriminalisté obvinili další tři lidi v kauze brněnského policejního Toflova gangu. Celkem tak stíhají devět osob. Nově je z účasti na vydírání podnikatelů podezřelá trojice mužů, která byla v úterý zadržena v Brně. Uvedl to ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Podle něj byli zadrženi a předvedeni k podání vysvětlení bývalí policisté a pracovníci policejní inspekce. Celkový počet zjištěných případů vydírání, které má údajně Toflův gang na svědomí, se nově rozrostl ze 17 na 30. Trojici hrozí, stejně jako ostatním stíhaným, až deset let vězení. Toflovým gangem je nazývána skupina brněnských expolicistů, která údajně vydírala podnikatele. Nejprve si vymyslela křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájila jeho stíhání. Následně podnikateli nabídla, že vše bude zahlazeno za úplatek. Ten se mohl pohybovat v rozmezí od 10.000 korun až do milionů. Podle policie členové gangu vydírali podnikatele v letech 1998 až 2010. Šéfem skupiny byl prý bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem.

Janatkovi chtějí kárné řízení proti soudci

Rodiče devítileté Anny Janatkové podali ministerstvu spravedlnosti podnět k zahájení kárného řízení proti soudci, který nevzal podezřelého ze zmizení devítileté dívky Otakara T. v říjnu loňského roku do vazby. Podnět však podali také proti státní zástupkyni, která podle nich nedostatečně odůvodněným návrhem na vzetí do vazby mohla rozhodnutí soudce ovlivnit. ČTK o tom informoval právní zástupce rodiny Antonín Janák. Ministerstvo spravedlnosti však na soudce kárnou žalobu nepodá. Podnět týkající se státní zástupkyně postoupí vrchnímu státnímu zastupitelství.

Praha připravila seznam obecních bytů, které nabídne k odkoupení

Praha má připravený seznam obecních domů a bytů, které nabídne nájemníkům k odkoupení. K prodeji je určeno celkem 3859 bytů. Z asi 95 procent to jsou panelové domy, většinou na Barrandově a na Černém Mostě. Město by tak mělo získat miliardy korun, které investuje do sociálního bydlení. Seznam odsouhlasil výbor pro bydlení, schválit jej ale ještě musí rada a zastupitelstvo hlavního města. Hlavní město v současné době vlastní asi 11.000 bytů. Všechny z nich ale podle předsedy bytového výboru Romana Petruse (ČSSD) prodat nemůže, protože některé byly postaveny s pomocí dotací. Výbor doporučil také neprodávat 11 domů s 615 byty. Důvodem jsou například soudní spory o pozemky, v dalších domech pak převažují sociální byty, které si chce Praha ponechat.

Ze sportu:

Fotbalistky Sparty postoupily do osmifinále Ligy mistryň. V odvetě 1. kola porazily Apollon Limassol 2:1 zásluhou dvou branek Lucie Martínkové, první zápas na soupeřově půdě skončil 2:2. Do osmifinále se sparťanky dostaly potřetí za sebou, v roce 2009 v něm nestačily na Arsenal a před rokem podlehly Linköpingu. Nyní je čeká obhájce prvenství Lyon.

Český tenista Radek Štěpánek postoupil do čtvrtfinále turnaje v Tokiu. Ve druhém kole stejně jako loni narazil na Švýcara Marka Chiudinelliho a téměř na den přesně po roce ho znovu porazil, tentokrát 7:5, 6:7 a 6:1. Sedmý nasazený Štěpánek v Tokiu obhajuje semifinále. V boji o postup mezi nejlepší čtyři ho čeká buď turnajová trojka David Ferrer ze Španělska, nebo australský kvalifikant Matthew Ebden.

Tenistka Petra Kvitová se bude připravovat na svůj premiérový Turnaj mistryň v příštím týdnu v rakouském Linci. Tamní podnik WTA dodatečně zařadila jednadvacetiletá Češka do svého programu po brzkém vyřazení v Pekingu. Masters v Istanbulu začne 25. října. Možnou soupeřkou Kvitové je šampionka z Roland Garros, Li Na, která si zahraje jako první čínská tenistka ve dvouhře na Turnaji mistryň.

Počasí v Česku:

Ve čtvrtek bude polojasno, postupně přeháňky nebo občasný déšť. Ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů Celsia.