Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda schválila daňovou reformu, zvýhodnění stravenek zrušeno

Vláda na svém zasedání i přes nepřítomnost ministrů za TOP 09, kteří byli zastoupeni náměstky, schválila daňovou reformu. Vláda ponechala podporu investičních pobídek a učinila další menší změny. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Petr Nečas. Reforma ruší koncept super hrubé mzdy a řadu daňových výjimek, včetně zvýhodnění stravenek. Ministerstvo financí již dříve spočítalo, že většina lidí by měla na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně. Proti některým změnám ale jsou odbory, zaměstnavatelé i opozice. Zaměstnanecký výdajový paušál, který má částečně nahradit podporu stravenek nebo režijek, bude podle Nečase nejen v podobě daňové slevy, ale i daňovém bonusu. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) se ještě ve sněmovně doladí jasná úprava podoby podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Vláda dále podle Nečase v rámci reformy zavedla sjednocení sazby odvodů u hazardu na jednotnou minimální hranici 20 procent a zrovnoprávnila soukromé vědecké instituce se státními z hlediska daňových úlev. Změny, které vláda schválila, jsou pro ministra financí Miroslava Kalouska "akceptovatelné". "Jsem velmi spokojen a vážím si toho, že to vláda schválila s několika málo změnami," řekl České televizi. "Je pro mě trochu překvapivé, že si VV prosadily a vyvzdorovaly nižší zdanění hazardu," uvedl. Předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák přivítal vytvoření jednoho inkasního místa, zrušení srážkové daně z dividend a především zachování investičních pobídek. Vláda rovněž dostala pro informaci od ministerstva financí novou makroekonomickou prognózu.

Nečas má absenci ministrů TOP 09 za neomluvenou a neomluvitelnou

Neúčast ministrů TOP 09 na jednání vlády označil premiér Petr Nečas za neomluvenou a neomluvitelnou. Jediným řádně omluveným z pětice ministrů TOP 09 je podle něj ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který čerpá zdravotní dovolenou. Absence ministra financí Miroslava Kalouska byla pak za hranicí elementární politické odpovědnosti, uvedl předseda vlády po zasedání kabinetu. Ministři TOP 09 odmítají na zasedání vlády chodit kvůli výhradám k personálnímu šéfu ministerstva školství Ladislavu Bátorovi, který urazil Schwarzerberga. Podle ministrů financí a práce a sociálních věcí Kalouska a Jaromíra Drábka se ministři TOP 09 omluvili. Oba poukazují na zvukový záznam z minulého jednání vlády. Omluva je jeho součástí, a to včetně zdůvodnění neúčasti, tedy plně v souladu s platným jednacím řádem vlády, uvedl v tiskovém prohlášení Drábek. Kalousek prý očekával, že Nečas obrátí svou nervozitu vůči těm, kteří se ohradí proti extremismu ve státní správě místo toho, aby čerpal svou energií vůči těm, kteří extremisty ve státní správě hájí. "Je to volba pana premiéra," řekl.

Poslanci VV nebudou hlasovat pro zrušení zvýhodnění stravenek

Poslanci Věci veřejných nezvednou ve sněmovně ruku pro zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Řekl to šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta s tím, že VV budou chtít ještě o zdanění stravenek jednat ve sněmovně. "Stravenky zůstanou," napsal k vládou schválenému dokumentu. Ministr financí Miroslav Kalousek ale tuto změnu nepřipouští. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová však uvedla, že ODS je připravena podpořit názor Věcí veřejných a bude blokovat rušení daňového zvýhodnění stravenek. Ministr Kalousek varoval před případným hlasováním koaličních stran s opozicí. "Tím, že je to vládní koaliční návrh, tak to zavazuje všechny koaliční strany ve sněmovně pro něj v této podobě hlasovat a případné pozměňující návrhy jsou možné jenom když jsou dohodnuty se všemi koaličními partnery," uvedl. Kdyby Věci veřejné ve sněmovně hlasovaly s opozicí pro zachování daňového zvýhodnění stravenek, bylo by to "fatální porušení koaliční smlouvy a v zásadě konec koalice," řekl Kalousek.

Opozice nepodpoří daňovou reformu, podle ČSSD a KSČM poškodí veřejné rozpočty

Opozice nepodpoří daňovou reformu, kterou schválila vláda. Změny podle ČSSD a KSČM poškodí veřejné rozpočty, ekonomice nepomůžou a zvýší zatížení zaměstnanců. Levice je rovněž proti zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Na stranických tiskových konferencích to řekli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a poslanec KSČM Jiří Dolejš. Veřejným rozpočtům by nejvíce pomohlo, kdyby reforma vůbec nepřišla do sněmovny a nebyla provedena, uvedl Sobotka. Pokud by se z důchodové reformy vyškrtl převod části pojistného z průběžného systému do důchodových fondů, stát by dohromady ušetřil 30 miliard korun, podotkl. Předseda ČSSD poukázal i na to, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ruší super hrubou mzdu, kterou sám zaváděl v předchozí vládě Mirka Topolánka (ODS). Zaměstnance Sobotka označil za daňové soumary; propočty, které říkají, že pro některé lidi bude reforma výhodná, podle něho nepočítají s plánovanými změnami sazeb daně z přidané hodnoty. Reforma navíc podle Sobotky rozevírá nůžky mezi způsobem, jakým jsou zdaněni samostatní podnikatelé a čtyři miliony zaměstnanců. Podle Dolejše ve skutečnosti ani o reformu nejde, ale kosmetickou, leč sociálně bolestivou úpravu. Zrušení daňových úlev pro zaměstnanecké benefity podle něho rozpočet nezachrání. Sobotka soudí, že zrušení úlev pro stravenky poškodí celou ekonomiku. Sociální demokraté by ve sněmovně podpořili podle Sobotky pozměňovací návrhy, které by pomohly zaměstnancům a veřejným rozpočtům. Pro reformu jako celek ale ruku nezvednou.

Poslanci projednají důchodovou a zdravotní reformu na mimořádné schůzi dolní komory

Poslanci projednají důchodovou a zdravotní reformu a další předlohy na mimořádné schůzi dolní komory, která začne příští týden v úterý. O jejím svolání rozhodla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Program schůze čítá celkem 42 bodů, mezi něž patří i změny v sociální oblasti, změny v sazbách daně z přidané hodnoty a omezení státní podpory stavebního spoření. Na úterý je svolána i řádná sněmovní schůzi, na jejímž programu je policejní žádost o vydání poslanců Víta Bárta a Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání a řada předloh vrácených prezidentem a Senátem. Jde celkem o 14 bodů. Postup bude podle pozvánek na schůze takový, že začne řádná schůze. Následně bude přerušena a bude zahájena schůze mimořádná. Různé reformní předlohy jsou v programu zařazeny ve druhém i třetím, tedy závěrečném čtení, při kterém jsou schváleny.

Poslanci KSČM nepůjdou na protest na výbor o zdravotnické reformě

Poslanci opoziční KSČM nepřijdou na protest proti způsobu projednání předloh zdravotnické reformy na čtvrteční zasedání zdravotního výboru, který o nich bude jednat. Diskuse nebyla dostatečná, řekla novinářům komunistická poslankyně Soňa Marková. Sociální demokraté už v úterý naznačili, že by se mohli uchýlit ke stejnému postupu. Na úterním jednání výboru se o předlohách vedla obecná debata. Pozměňovacích návrhů je celý balík a Marková si postěžovala na to, že poslanci mají na jejich prostudování jen den. Ve čtvrtek se o nich už bude hlasovat. Podle Markové jde o arogantní postup. Druhou část zdravotnické reformy tvoří tři kodexové předlohy; návrh zákona o zdravotních službách, předlohu o speciálních zdravotních službách a návrh zákona o záchranné službě. Komunisté by mohli s výhradami podpořit zákon o záchranářích. Stejně jako poslanci ostatních stran ale chtějí, aby se do předlohy dostal sociální program pro záchranáře. S ostatními reformními zákony KSČM nesouhlasí. Podle Markové spočívá reforma v neodůvodněném zvyšování spoluúčasti pacientů bez kompenzací chudým lidem. Komunisté kritizují také zavedení standardů bez jasné zákonné definice nároku pacienta. O způsobu léčby podle nich už nebude rozhodovat zdravotní stav a lékař, ale zdravotní pojišťovny.

Rasově motivované násilí musí být podle premiéra vždy důsledně potrestáno

Rasově motivované trestné činy musí být vždy důsledně potrestány, řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas. Vyjádřil se tak k situaci v severních Čechách, kde v poslední době narůstá napětí mezi Romy a ostatními obyvateli. Pokud to bude nezbytně nutné, je podle něj policie připravena svou přítomnost na Šluknovsku dále posílit. Premiér na tiskové konferenci řekl, že nechce dělit občany na "Romy a neromy". "Pravidla a zákony platí pro všechny. Každý je povinen je dodržovat. Pokud je nedodržuje, musí být potrestán," řekl novinářům Nečas. "Pokud navíc ten trestný čin je motivován z rasových pohnutek, ať jde kterýmkoliv směrem, od kohokoli, tak o to důslednější ten trest musí být," dodal Nečas. Emoce se v severních Čechách daly naplno do pohybu v srpnu. Skupina pěti Romů nejprve zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Podle záznamů zazněly výroky na adresu "bílých hlav". Dva týdny na to v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku Čechů, z nichž jeden skončil po úderech teleskopickými obušky v nemocnici s řadou zlomenin. Bezpečnostní rada vlády v reakci na nárůst násilí v severních Čechách rozhodla na svém úterním zasedání o vyslání policejních těžkooděnců na Šluknovsko. Oddíl se na místo vydal ihned. První noc pod dohledem policejních posil sklidila převážně pozitivní odezvu. Noc v ulicích byla subjektivně klidnější, řekli místní politici. Nečas uvedl, že v případě potřeby budou policejní složky v oblasti dále posíleny. Napětí mezi starousedlíky a Romy v oblasti Lužických hor se stupňuje poslední dva roky. Místní tvrdí, že realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými, které pak odstěhují na sever a opravené byty se ziskem prodají. Krom toho na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost i řada podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení.

Policie prý situaci na Šluknovsku uklidnila, aspoň prozatím

Převážně pozitivní odezvu sklidila přítomnost policejních těžkooděnců v ulicích severočeských měst. Noc v ulicích byla subjektivně klidnější, řekli místní politici. Zároveň ale pořád varují, že se jedná o bezprostřední řešení. Obavy z opětovného propuknutí násilí se váží především k pátku, na kdy byly ohlášeny do Varnsdorfu a Rumburku demonstrace proti nepřizpůsobivým. Varnsdorfská radnici ji už nepovolila, rumburská zatím váhá. V ulicích Varnsdorfu, Rumburku, Nového Boru a Šluknova střežili policejní těžkooděnci v noci na středu poprvé. Šest hlídkových týmů po osmi lidech zatím sklidilo spíše chválu. Podle policejního prezidia hlídky během prvního dne služby zkontrolovaly více než 200 osob. Vypátraly také dvě osoby, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Žádné vážnější konflikty, ani trestnou činnost policisté řešit nemuseli. Politici ale zároveň upozorňují na to, že jde jen o krátkodobé řešení. Rumburská radnice se obává především pátečního odpoledne; skupina anonymů svolává po facebooku demonstraci proti nepřizpůsobivým, jenže na ní se chystají různorodé skupiny lidí. Do diskuse přispívají jak lidé s názory blízkými nacionalistům, tak i ti, kteří se označují za slušné Romy. Pozvánka na shromáždění má značnou odezvu, na sociální síti se k účasti přihlásilo už přes 1100 lidí a dalších 700 prý svou účast zvažuje. Městský úřad v Rumburku ale demonstraci asi nepovolí.

Protikorupční policie obvinila další čtyři lidi z pražského magistrátu v kauze opencard

Protikorupční policie obvinila další čtyři lidi z pražského magistrátu v kauze opencard. Jde o členy hodnotící komise, která údajně v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrala na projekt servisního kartového centra společnost Haguess. Nabídka společnosti Haguess přitom podle policie nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Informaci zveřejnil server Novinky.cz. Policie podle serveru zahájila trestní stíhání vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Bývalý šéf odboru informatiky Ivan Seyček, který byl rovněž členem hodnotící komise a smlouvu s Haguess podepsal, byl obviněn již v úterý. Všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku, uvedl server Novinky.cz. Chytil deníku Právo potvrdil, že společně s Kendíkem již obdrželi usnesení o zahájení trestního stíhání. Tři z obviněných jsou podle serveru stále zaměstnanci odboru informatiky pražského magistrátu, Čadský působí na odboru dopravy. Seyček po loňském odchodu z magistrátu zamířil do České televize a od 1. června tam šéfuje informačním technologiím. Pražský magistrát o obvinění svých zaměstnanců ví. Podle mluvčí Terezy Krásenské jsou všichni připraveni podat proti obvinění stížnost.

Praha 1 je opět ochotna pronajmout Werichovu vilu nadaci Jana a Medy Mládkové

Praha 1 je opět ochotna uzavřít smlouvu na pronájem Werichovy vily s Nadací Jana a Medy Mládkových. ČTK to řekl starosta městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Radnice si ale klade několik podmínek. Případná smlouva nemá být na původně dohodnutých 40 let a patro nemá pro veřejnost uzavřít bydlení. Na konci května přitom Lomecký oznámil, že s nadací městská část vypoví smlouvu, která uzavření nájemní smlouvy předpokládala. Později se setkal se zástupci nadace, kteří podle jeho slov souhlasili s tím, že by nadace získala vilu do pronájmu pouze na 15 let s desetiletou opcí. Původně to mělo být 40 let, což Lomecký označil za skrytý prodej. V patře by také neměl vzniknout byt, který by měla nadace 40 let v nájmu. Praha 1 je ale podle Lomeckého ochotna uvažovat o tom, že by byt získala do konce života mecenáška Meda Mládková. Do vily by se také měl dostat archiv Jana Wericha. Dohodu ale podle Lomeckého napadla Meda Mládková, která radě a zastupitelům poslala dopis, ve kterém si stěžuje na postup starosty. Dohodu z července podle Lomeckého neuznává. Ředitel nadace Jiří Lammel potvrdil, že se nad tématy s Lomeckým shodli. Jde podle něj o předběžnou dohodu, "jak dále postupovat". O reakci Medy Mládkové nevěděl.

Ve věku pětapadesáti let zemřela v Tiraně bývalá disidentka a současná velvyslankyně v Albánii Markéta Fialková

Ve věku pětapadesáti let zemřela v úterý večer v Tiraně bývalá disidentka a současná velvyslankyně v Albánii Markéta Fialková. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Podle mluvčího zemřela náhle a nečekaně v budově svého rezidenčního síla. "Příčiny úmrtí nejsou známy," uvedl. Velvyslankyně si ale prý několik dnů před tím stěžovala na zdravotní potíže. Českou republiku v Albánii zastupovala od září 2007. Od dubna 1990 do března 1994 byla velvyslankyní v Polsku, dostala tehdy od prezidenta Lecha Walesy vysoké státní vyznamenání, Řád zásluh Polské republiky. V minulosti působila také jako osobní tajemnice prezidenta Václava Havla.

Ve věku 86 let zemřela divadelní a televizní herečka Blanka Vikusová

Ve věku 86 let zemřela v úterý večer divadelní a televizní herečka Blanka Vikusová. Účinkovala například ve slavném seriálu Chalupáři jako hostinská nebo ve filmu Jiřího Věrčáka Saturnin. Vikusová byla zakládající členkou divadla S. K. Neumanna. Na scéně Divadla S. K. Neumanna Vikusová působila až do odchodu do penze. Odehrála zde řadu významných rolí. Účinkovala například v shakespearovské hře Veselé paničky windsorské nebo v inscenaci Jak se vám líbí. Bohaté uplatnění našla také ve studiích Československého rozhlasu, kde účinkovala v řadě dramatizací. Před kamerou stála poprvé v roce 1958, kdy dostala roli ve snímku Aby nebyli sami. V šedesátých letech pak navázala spolupráci s televizí, kde hrála v několika inscenacích, pohádkách a později i v seriálech. Mezi ty nejznámější patřili například Chalupáři, Dnes v jednom domě či Saturnin, kde účinkovala ve filmové i seriálové verzi. Naposledy se objevila v bezejmenné roli obyvatelky domova důchodců v televizním filmu Čas jeřabin.

Národní divadlo chystá i letos akci Týdny divadlobraní

Národní divadlo (ND) chystá i letos akci Týdny divadlobraní, jež zájemcům nabídne zvýhodněné vstupenky na všechna zářijová divadelní, operní a baletní představení. A to včetně těch, která jsou jindy zcela vyprodaná. Diváci tak budou moci zhlédnout například i slavnou operu La Traviata, činoherní inscenaci Zkrocení zlé ženy či baletní vystoupení Svěcení jara. Vstupenky bude navíc možné zakoupit za téměř polovinu běžné ceny. Akce potrvá od čtvrtka 25. srpna do 8. září. Týdny divadlobraní ND pořádalo poprvé loni a podle ředitele ND Ondřeje Černého se setkaly s velkým zájmem veřejnosti. V září ND uvádí například činoherní inscenaci shakespearovské klasiky Zkrocení zlé ženy, hru Racek od Antona Pavloviče Čechova, kterou pro scénu Stavovského divadla zpracoval Michal Dočekal. V melancholické a tragikomické hře o lásce a samotě exceluje například herečka Taťjana Medvecká nebo František Němec. Během následujících dvou týdnů bude možné zakoupit také lístky na Kupce benátského, Konec masopustu, na hru Být či nebýt, slavné opery La Traviata, Nápoj lásky, Prodanou nevěstu, Verdiho Aidu nebo na baletní představení Baletománie či Svěcení jara, jež připravil umělecký šéf baletu ND Petr Zuska.

Letošní Karlovarský folklorní festival se prodlouží na šest dní

Letošní, už 16. ročník Karlovarského folklorního festivalu bude letos delší a bude se kromě Karlových Varů odehrávat i v okolních lázeňských městech. Festival potrvá od 30. srpna do 4. září a do západočeských lázní přivede na 300 účastníků z několika zemí. Kromě souborů z Česka přijedou folklorní soubory z Francie, Ruska, Slovenska nebo Kypru. První tři dny se budou vystoupení konat v okolních městech, v Mariánských Lázních, Lokti, Františkových Lázních nebo v Jáchymově. Ve druhé polovině festivalu se pak přesunou do Karlových Varů, kde se budou odehrávat od Thermalu až po Poštovní dvůr. Další novinkou letošního festivalu bude akce nazvaná Žijí s námi, která je věnovaná národnostním menšinám žijícím v České republice. V Karlových Varech se představí účinkující z vietnamské komunity a ruský soubor. Hlavními pořady festivalu budou Exotic Dance Show, koncert, který přinese vystoupení zahraničních souborů a Festivalový Galaprogram, na kterém se představí všichni účastníci festivalu. Velkou akcí bude také Mezinárodní folklorní odpoledne v přírodním amfiteátru pod hradem Loket, kterému předchází Folklorní stezka určená pro rodiny s dětmi. Již tradičně bude festival doprovázet i Jarmark lidových řemesel, který se bude rozkládat od Hlavní pošty až k LH Thermal.

Z výstavy fotografií Jana Saudka v Austrálii musela jedna pryč

Fotografii částečně obnažené dívky museli odstranit organizátoři výstavy děl známého českého fotografa Jana Saudka ve městě Ballarat v jihovýchodní Austrálii. Podle zdejšího tisku jistá žena vznesla stížnost u tří vládních úřadů, že prý fotografie nazvaná Černá ovce, bílá vrána ukazuje matku prostituující své dítě. Snímek byl zařazen do propagačního materiálu, kde ho stěžovatelka zaregistrovala. Nikdo organizátorům mezinárodního fotografického bienále nenařídil, aby fotografii odstranili; navíc jsou Saudkova díla pod souhrnným názvem Dolce Vita umístěna ve zvláštní místnosti s upozorněním, že jde o díla pro dospělé s doporučením diskrétního náhledu. Avšak vedení se obává, že by v budoucnu nedostalo na své projekty finanční dotace, pokud by nedbalo varování od úřadu pro cestovní ruch, radnice i komisaře pro bezpečnost dětí, kde všude nejmenovaná žena nelenila na fotografii upozornit.

Letošní vinobraní v Grébovce se bude nést ve stylu "antických bakchanálií"

Letošní vinobraní v pražských Havlíčkových sadech zvaných Grébovka se bude nést ve stylu "antických bakchanálií". Konat se budou 16. a 17. září, kromě parku bude jejich dějištěm i náměstí Míru. Součástí programu bude i slavnostní otevření umělé jeskyně Grotta po rekonstrukci. Vinobraní na Grébovce se koná každoročně, pokaždé s jiným motivem. Tentokrát mu bude vládnout Bakchus, bůh vinné révy a nespoutaného veselí. Oslavy vypuknou v pátek na náměstí Míru, kde se na stylovém tržišti představí tradiční česká řemesla. Návštěvníci budou moci ochutnat několik druhů burčáku včetně úrody přímo z Havlíčkových sadů. Vystoupí akrobaté na chůdách, žongléři a po setmění náměstí rozzáří ohňová show. Hlavním dnem oslav bude sobota a místem park Grébovka. Navštíví jej deset římských bohů v čele s Jupiterem. Do sadů přijde i pretoriánská garda, která byla osobní stráží římských císařů. Připraveny jsou zápasy gladiátorů nebo ukázky dobových lázní. Radnice plánuje při vinobraní také slavnostně otevřít a zpřístupnit zrekonstruovanou Grottu a její blízké okolí, romantické části sadů s jezírkem a vodopádem.

Ze sportu:

V utkání 2. kola fotbalového Ondrášovka Cupu podlehla Roudnice nad Labem Baumitu Jablonec 0:8 po poločase 0:4 a Uničov hrál s Baníkem Ostrava 0:3 po poločase 0:0.

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych bude na grandslamovém US Open turnajovou devítkou, jeho kolega z daviscupového týmu Radek Štěpánek je nasazen jako číslo 23. Oběma patří stejná pozice ve světovém žebříčku, jímž se organizátoři závěrečného grandslamu sezony při nasazování striktně řídí. Český tenis má dva nasazené zástupce také v ženské části turnaje, kde je pětkou wimbledonská vítězka Petra Kvitová a číslo 27 patří Lucii Šafářové. Losování US Open je na programu ve čtvrtek.

Počasí v Česku:

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Odpoledne a večer při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 30 až 34 stupňů C., v 1000 m na horách kolem 26 stupňů C.