Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna schválila rozšíření armádní mise v Afghánistánu

Česká armáda bude moci vyslat příští rok do Afghánistánu asi o dvě stovky vojáků víc než letos. V zemi jich bude moci působit až 720, o rok později o 80 méně. Součástí mise má být i dopravní letoun CASA. Vojáci se naopak postupně stáhnou z balkánského Kosova. Předpokládá to vládní plán armádních misí pro další dva roky, který schválila po dvouhodinové debatě sněmovna. Senát návrh podpořil už minulý týden. "Vycházíme ze zahraničněpolitických zájmů České republiky," uvedl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Plán je podle něho výrazem zodpovědnosti vůči bezpečnosti ČR a spojenců. Opozice kritizovala zvýšení afghánského kontingentu. "ČR se nemusí stydět za rozsah současného zapojení," uvedl Antonín Seďa (ČSSD). Jeho stranický kolega Jan Hamáček si postěžoval, že koalice návrh neprojednala s opozicí a rezignovala na politické řešení situace v Afghánistánu. Podle Alexandra Černého (KSČM) nelze proti terorismu bojovat vojenskými prostředky. Letos poprvé zákonodárci schvalovali mise na dva roky s výhledem na rok třetí. Podle Vondry tím armáda ušetří, protože bude moci s dostatečným předstihem sjednávat různé smlouvy.

Sněmovna podpořila vstup Srbska do EU

Sněmovna dnes schválila smlouvu, která přibližuje vstup Srbska do Evropské unie. O začlenění do unie Srbsko požádalo oficiálně koncem loňského roku. Asociační dohoda ho zavazuje kromě jiného k přizpůsobení národní legislativy zákonodárství EU. Výměnou za to Bělehrad získá nejen lepší přístup na evropské trhy, ale i přístup k některým unijním fondům. Některé země EU smlouvu ratifikovaly už dříve. Zatím jedinou zemí bývalé Jugoslávie, které se podařilo vstoupit do unie, je od května 2004 Slovinsko. Tato země je už i součástí eurozóny. Sousední Chorvatsko by mohlo vstoupit do unie v roce 2012.

Návrh na zdanění solární elektřiny je před konečným schvalováním

Sněmovna propustila do závěrečného schvalování vládní novelu, která má za cíl zabránit zdražení elektřiny v důsledku prudkého rozvoje slunečních elektráren. Vláda do předlohy prosadila další návrhy, které původní materiál neobsahoval. Jde například o tříleté zdanění elektřiny ze slunečních elektráren daní 26 procent nebo zavedení darovací daně z emisních povolenek sazbou 32 procent. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) poslancům řekl, že ke konci letošního roku by měl představovat celkový instalovaný výkon 1600 megawattů. To by znamenalo, že si podpora výroby elektřiny vyžádá celkem 28,1 miliardy korun. Proud by tak podražil pro domácnosti o 12 procent a pro firmy až o 18 procent. Naopak vládní návrh by nárůst cen mohl zmírnit shodně pro obě skupiny na 5,5 procenta.

Senát bude úsporné zákony vlády schvalovat v pátek 12. listopadu

Senát bude čtyři úsporné zákony schvalovat v pátek 12. listopadu, tedy ještě v dosavadním složení, v němž má vládní koalice většinu. Rozhodl o tom senátní organizační výbor. Zákony, které v úterý přes odpor levice prosadila ve sněmovně ve stavu legislativní nouze vládní koalice, má Senát na žádost vlády posuzovat také ve zkráceném jednání. ČSSD chce tuto proceduru napadnout u Ústavního soudu. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) řekl, že všichni současní senátoři budou o zákonech rozhodovat právoplatně, neboť jejich šestiletý mandát ještě neskončil. Jeho zpochybňování pokládá za napadání ústavnosti a parlamentní demokracie. Senátoři ČSSD podle jejich předsedy Petra Víchy jsou sice také proti zrychlenému projednávání čtveřice zákonů, jimiž chce vláda v rozpočtu ponechat až čtyři desítky miliard korun, zablokovat se jim to ale nepodaří. "Jsme si vědomi, že koalice tady má v této chvíli většinu," řekl Vícha. Schůze se má uskutečnit podle zákona o senátním jednacím řádu do deseti dnů poté, co Senát zákony dostane ze sněmovny. Tato lhůta tak uplyne v sobotu 13. listopadu.

ČSSD zřejmě napadne u ÚS i zkrácené jednání v Senátu

Pokud vládní koalice prosadí ještě ve "starém" Senátu zkrácené jednání o úsporných zákonech, které v úterý zrychleně schválila sněmovna, napadne ČSSD u Ústavního soudu (ÚS) i tento postup. Sociální demokraté podle Sobotky podají k ÚS jednu stížnost, kromě výtek k zákonu o snížení podpory stavebního spoření, v ní ale chtějí napadnout všechny procedurální kroky vládní koalice, které považují za neústavní. ČSSD se stížností podle Sobotky počká až skončí celá legislativní pouť zákonů. Zatím si chce stěžovat na dvě normy - novelu omezující podporu stavebního spoření a balíček sociálních škrtů. "Pokud vláda bude podobně postupovat na půdě Senátu a pokusí se ve starém složení Senátu proválcovat potvrzení legislativní nouze, pak nepochybně i o tomto se v naší ústavní stížnosti budeme zmiňovat," řekl Sobotka. ČSSD podle něj napadne postup vlády "všude tam, kde se podle našeho názoru, dostala do kolize s ústavou". Senát už obdržel žádost vlády o zkrácené projednání úsporných zákonů. Podle informací ČTK by o nich mohl jednat příští týden, tedy ještě v předvolebním složení.

ČSSD převezme od ODS vedení senátního ústavně-právního výboru

ČSSD pravděpodobně převezme od ODS vedení senátního ústavně-právního výboru. V jeho čele by měl teplického primátora Jaroslava Kuberu (ODS) vystřídat po sedmi letech bývalý státní zástupce a náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl (ČSSD), dosavadní místopředseda výboru. ČTK to po dnešním jednání vyjednavačů obou stran řekli předsedové jejich senátorských klubů Petr Vícha (ČSSD) a Richard Svoboda (ODS).

ODS předala ČSSD návrh koaliční smlouvy, odpovídá programu ODS

Pražská ODS předala sociální demokracii návrh koaliční smlouvy. Jak již předem oznámila, dokument odpovídá programovým prioritám, tedy volebnímu programu občanských demokratů. V případě dohody by zastoupení v radě bylo sedm ku čtyřem ve prospěch ODS, která by obsadila také místo primátora. ČTK to po jednání, které trvalo asi 15 minut, řekl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Podle člena vyjednávacího týmu Karla Březiny (ČSSD) sociální demokracie dokument vnímá jako návrh programových priorit ODS. "Dohodli jsme se, že naše podmínky a připomínky předložíme počátkem příštího týdne. V této době se také domluvíme na dalším pokračování, bude-li jaké," dodal Březina. Šéf pražské ODS Boris Šťastný řekl, že předáním návrhu občanští demokraté splnili své předchozí usnesení. Jako o stále pravděpodobnější se mluví o možné "velké koalici" mezi ODS a ČSSD. Strany by ale v zastupitelstvu měly většinu pouze o tři hlasy. Přitom například volební lídr sociální demokracie Jiří Dienstbier mladší takovou spolupráci odmítá. Proti by mohli být i další zastupitelé.

V Aši vznikne široká koalice vedená ODS, bude v ní i KSČM

V Aši na Chebsku vznikne s největší pravděpodobností široká koalice složená ze čtyř stran. Vítězná ODS do rady pozvala zástupce Strany Zdraví Sportu Prosperity, TOP 09, ale i KSČM, řekl lídr kandidátky ODS Dalibor Blažek, který se zřejmě znovu stane starostou. Účast KSČM v koalici s ODS se ale nelíbí vedení občanských demokratů, a to i na krajské úrovni, řekl předseda ODS v Karlovarském kraji Jan Bureš. ODS získala v Aši ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu osm mandátů. Dalo jí to silnou vyjednávací pozici v koaličních jednáních. "K jednání o koalici jsme ale přistupovali komunálně, bez ohledu na to, o jakou stranu jde. Spíš jsme kladli důraz na shodu v programu stran," vysvětlil vznik široké koalice Blažek. "Máme s tím problém. Stále platí usnesení kongresu, že spolupráce byť na místní úrovni s KSČM může být důvodem k odebrání licence. Někdy se argumentuje tím, že konkrétní člověk není komunista, ale jen kandidoval na kandidátce KSČM. I tak to je ale podle mě na hraně," uvedl Bureš.

Objem hypoték občanům podle údajů MMR meziročně stoupl o šest pct

Tuzemské hypoteční banky poskytly občanům za tři čtvrtletí letošního roku hypotéky za 59,7 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o téměř šestiprocentní nárůst. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj, které má ČTK k dispozici. Za celý loňský rok poskytly banky občanům hypoteční úvěry za 73,85 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2008 to bylo o 39 procent méně. "Dobrý výsledek třetího čtvrtletí je jistě dobrou zprávou. Zdá se, že náladu ve společnosti pomalu opouští strach a obavy a lidé začínají mít větší důvěru v budoucnost. V měsíční produkci posledních měsíců se blížíme hodnotám z roku 2008," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Hypoteční banka je se zhruba třetinovým podílem jedničkou na hypotečním trhu.

Babišův Agrofert prohrál arbitráž s PKN Orlen o bezmála 20 mld.Kč

Společnost Agrofert patřící podnikateli Andreji Babišovi prohrála poslední ze čtyř arbitráží s polskou ropnou firmou PKN Orlen, ve které požadovala náhradu škody v hodnotě bezmála 20 miliard korun. ČTK to sdělila advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol., podle které Agrofert zvažuje podání návrhu na zrušení tohoto rozhodčího nálezu. Sérii čtyř žalob Agrofert podal na PKN Orlen kvůli privatizaci společnosti Unipetrol, u rozhodců uspěl pouze s jednou z nich. "Společnost Agrofert v současné době tento překvapivý rozhodčí nález analyzuje a zvažuje v dané věci další kroky s tím, že nevylučuje ani podání návrhu na zrušení rozhodčího nálezu," komentoval dnes výsledek čtvrté arbitráže právní zástupce Agrofertu Radek Pokorný. Dodal, že v poslední arbitrážní žalobě se Agrofert domáhal zaplacení celkové škody, která mu měla vzniknout zejména nekalou soutěží a úmyslným porušením smluv ze strany PKN Orlen. Předmětem vleklého sporu jsou smlouvy, podle nichž měl Agrofert získat část petrochemického holdingu Unipetrol. Babišův holding se domáhá náhrady za škodu a za to, že slíbené firmy Unipetrolu nemohl užívat.

ÚOHS dal Student Agency za nízké ceny pokutu šest milionů Kč

Antimonopolní úřad uložil dopravci Student Agency pokutu 6,185 milionu korun za nízké ceny na autobusové lince Praha-Brno před dvěma lety. ČTK to sdělil mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Informaci potvrdil i předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj s tím, že Student Agency podle úředníků zneužila svého dominantního postavení na trhu. Firma s verdiktem nesouhlasí a odvolá se. Naopak společnost ASIANA, která podnět podala, je s verdiktem spokojena a připravuje další kroky. Podle antimonopolního úřadu společnost Student Agency uplatňovala predátorské ceny od začátku prosince 2007 do začátku března 2008, kdy na lince začala jezdit i Asiana. Ta zavedla nižší ceny, než za které jezdila Student Agency. Cenový boj mezi konkurencí byl z krátkodobého hlediska výhodný především pro cestující. Asiana zpočátku nastavila ceny na 50 korunách. Student Agency, která na trhu získala dominantní postavení, v reakci na to pro majitele kreditních jízdenek snížila jízdné ze 150 Kč na 50 Kč u spojů, které vyjížděly ve stejnou dobu jako autobusy Asiany. Podle konkurence byly ceny u SA podnákladové. Student Agency se právě brání tím, že antimonopolní úřad údajně špatně vymezil trh, když nevzal v potaz další autobusové dopravce na trati a ani železnici, respektive České dráhy, které na trase Praha-Brno také jezdí. Aktuálním verdiktem prý vlastně rozhodl, že si autobusy, vlaky a automobily vzájemně nekonkurují. "Myslíme si, že je dvojí metr na soukromé firmy a státem vlastněné subjekty," řekl Ondrůj s tím, že úřad údajně odmítl další důkazní šetření, které firma požadovala. Podle mluvčího prý navíc byla SA v zisku i tehdy, když jezdila u některých dokladů za 50 korun. "Je tedy nesmysl říkat, že jsme jezdili za podnákladové ceny," dodal Ondrůj.

Asociace dřevařů napadla u antimonpolního úřadu lesnické tendry

Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) napadla u antimonopolního úřadu tendry na lesnické práce, které pro příští rok vypsaly Lesy ČR v hodnotě asi 2,6 miliardy korun. Úřad vyzvala, aby tendr zrušil, vydal předběžné opatření a narovnal údajné diskriminační podmínky v oblasti prodeje státního dříví. AČMD to uvedla v tiskové zprávě. Antimonopolní úřad již proti zadávacím řízením Lesů ČR obdržel celkem tři podání. Podle AČMD jsou v tendrech Lesů ČR zvýhodněny velké těžebně-zpracovatelské firmy oproti pilám, které se nezabývají těžební a pěstební činností. "Vedení Lesů ČR a ministr (zemědělství Ivan) Fuksa se rozhodli šibalsky prodávat státní dříví jen těm, kteří ho kácí a zároveň patří mezi největší firmy v zemi," uvedl prezident AČMD Zdeněk Valný.

ÚS odmítl stížnost muže, jenž se stal invalidou po operaci nosu

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže z Prostřední Bečvy na Vsetínsku, jenž se s Nemocnicí ve Frýdku-Místku soudí o výši odškodnění za operaci nosní přepážky, po níž se stal natrvalo invalidou. Ústavní soudci nezjistili žádné porušení základních práv. Do spletitého sporu nedávno zasáhl také Nejvyšší soud, když nařídil částečné znovuprojednání případu. Základní části odškodnění se ale nové zkoumání nedotkne. ÚS rozhodl neveřejně koncem října.

Policista obviněný z loupežného přepadení v Brně přišel o práci

Jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel dnes propustil ze služby dvaačtyřicetiletého policistu obviněného z loupežného přepadení herny v Brně. Policista pracoval na brněnském policejním ředitelství. Podle policejní inspekce přepadl minulý čtvrtek se zbraní v ruce hernu a vynutil si vydání 200.000 korun. Hrozí mu tři až deset let vězení. Nyní již bývalý policista je od pondělí ve vazbě. Kriminalisté jej obvinili z loupeže. V tomto případě byl zvolen nejpřísnější možný kázeňský trest, zdůraznila Vedrová. Muž přišel minulý čtvrtek v ranních hodinách do herny a se zbraní v ruce požádal tamní obsluhu o vydání hotovosti. Odešel s 200.000 korunami. Dopaden byl o dva dny později.

Tři policisté z Litoměřic brali úplatky za udělování víz

Na korupčním jednání při udělování víz pro Ukrajince a Vietnamce se podíleli tři příslušníci litoměřické cizinecké policie, informovala mluvčí Inspekce policie Martina Lídlová. Vysokého policejního důstojníka z Litoměřic obvinilo ústecké okresní státní zastupitelství již v září, nyní začalo trestně stíhat jeho dva kolegy. Policisté podle Lídlové brali úplatky od jara, celkově ve 108 případech. Členové litoměřické cizinecké policie čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Jednoho z policistů podezírá inspekce také z toho, že poskytoval cizincům informace z cizineckého informačního systému. Dvanáct Ukrajinců a Vietnamců, které inspekce zadržela spolu s policisty, je podezřelých z podplácení.

Novou rektorkou ZČU bude děkanka zdravotní fakulty Mauritzová

Novou rektorkou Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) bude děkanka fakulty zdravotnických studií Ilona Mauritzová. Rozhodl o tom v tajné volbě akademický senát univerzity, která má téměř 20.000 studentů. Padesátiletá Mauritzová vystřídá Josefa Průšu, jemuž v únoru 2011 končí už druhé funkční období. Stane se tak vůbec první ženou, jež se postaví do čela univerzity.

Navrátil na křtu knihy o svém životě dojal přítomné čtenáře

Herec Bořivoj Navrátil představil knihu o svém životě a svým postojem k nepřízni osudu dojal přítomné čtenáře i kmotry, své herecké kolegy z divadelního spolku Kašpar Milenu Steinmasslovou a Petra Lněničku. Autorem publikace přinášející portrét oblíbeného českého divadelního, filmového a televizního herce, který upřímně hovoří o své těžké nemoci, je Jaromír Kazda. Navrátil při představování knihy v pražském Paláci knih Luxor sdělil, že je knize vděčný, protože nabídka na její napsání přišla ve stejné době, kdy mu lékaři oznámili nepříjemnou zprávu o jeho nemoci. On se mohl díky vzpomínání věnovat příjemnějším věcem a zjistil, že jeho život byl "dlouhý a krásný, byť tu a tam hořký". "Člověk má být vděčný za vše, co život přináší. Bohužel, čas tomu dává hranice, ale jestli je to do sedmasedmdesáti, není nač si stěžovat," uvedl Navrátil a dojal tím několik z desítek přítomných. Steinmasslová při tom neskrývala slzy v očích.

Švédské duo Roxette po deseti letech opět zavítá do Prahy

Švédská skupina Roxette, považovaná za nástupce legendární čtveřice ABBA, po deseti letech opět zavítá do České republiky. V rámci světového turné se českým fanouškům představí 5. června 2011 v pražské O2 areně. Popové duo, které tvoří zpěvačka Marie Fredrikssonová a zpěvák a kytarista Per Gessle, mohli lidé při světovém turné naposledy vidět v letech 1994 až 1995. Roxette tehdy vystoupili v rámci propagace alba Crash! Boom! Bang!. Oba slavní interpreti se podle pořádající agentury Live Nation vracejí na světovou scénu plni nadšení. Za sebou mají šest zcela vyprodaných koncertů, které úspěšně absolvovali letos v létě. Dlouho očekávané turné zahájí Roxette na začátku března v ruské Kazani a během roku navštíví nejméně čtyři kontinenty.

České volejbalistky na MS slaví postup

České volejbalistky zakončily základní část mistrovství světa v Japonsku očekávaným vítězstvím 3:0 nad Keňou. Do další fáze turnaje, která se odehraje ve dvou osmičlenných skupinách, si přenesly jednu výhru a dvě porážky. V Nagoji, kde už půjde o postup do semifinále, by se měly po dvou dnech volna od soboty utkat s týmy USA, Německa, Thajska a Kuby. Postup ze základní skupiny měly svěřenkyně trenéra Jiřího Šillera jistý už před začátkem utkání, definitivu jim dala výhra Nizozemska nad Portorikem v prvním dnešním duelu v Hamamacu. Mezi nejlepší světovou šestnáctkou byly české reprezentantky naposledy v roce 1994, kdy deváté místo na šampionátu v Brazílii vybojovala většina stříbrného týmu z brněnského mistrovství Evropy o rok dříve. Páté Portoriko a poslední Keňa na turnaji končí, africký celek odjede z šampionátu bez jediného vyhraného setu.

Tenista Štěpánek postoupil do 2. kola turnaje v Basileji

Český tenista Radek Štěpánek porazil 6:3 a 7:6 Nizozemce Thiema de Bakkera a postoupil do druhého kola turnaje v Basileji. V něm se utká poprvé v kariéře s Kolumbijcem Santiagem Giraldem. Štěpánek v úvodním setu dvakrát sebral soupeři servis, a i když o něj sám jednou přišel, stačilo mu to k zisku sady. Ve druhém dějství musel dotahovat náskok soupeře, ale ztrátu brejku smazal a dotáhl sadu do zkrácené hry. Tu díky třem míčkům za sebou v koncovce vyhrál 7:5.

Lendl se v polovině příštího roku rozhodne, zda zůstane u tenisu

Tenista Ivan Lendl, který bude hlavní ozdobou páteční ostravské exhibice společně se Švédy Björnem Borgem a Matsem Wilanderem, se v polovině příštího roku rozhodne, zda bude v exhibicích pokračovat. K tenisu se Lendl vrátil po šestnáctileté přestávce a baví ho, ale vadí mu cestování. "Zkusím hrát do poloviny příštího roku. A pak se rozhodnu, jestli mě tento způsob života baví. Rád trénuji i hraji zápasy. Nenávidím však cestování. Na letištích skřípu zuby," uvedl padesátiletý Lendl na tiskové konferenci v Prostějově. V Evropě přitom považuje letecké cestování za mnohem pohodlnější než v USA. Lendlovým hlavním protivníkem na ostravské exhibici bude Borg, s kterým změří síly ve dvou setech. Oba spolu v době své největší slávy příliš mnoho zápasů neodehráli. V rozmezí let 1979 až 1981 se střetli osmkrát s bilancí 6:2 pro Borga.

Vernera čeká start do sezony, ve které chce zpět mezi nejlepší

Nevydařená minulá sezona je zapomenuta, Tomáš Verner zahajuje cestu zpět mezi elitní světové krasobruslaře. Evropský šampion z roku 2008 po nepovedeném olympijském roce změnil vše, co šlo, a v pátek vstoupí do prvního "ostrého" závodu. Čtyřiadvacetiletý Verner se představí v Čínském poháru, který je třetím dílem seriálu Grand Prix. "Cíle pro první závod jsou jasné. Vyzkoušet programy a zajet výkon, který by se stal odrazovým můstkem pro moji sezonu," řekl Verner. Od konce září se připravuje v Torontu pod vedením nového trenéra Roberta Emersona a nové prostředí i jeho vedení si pochvaluje. "Trénuju jako o život," uvedl rodák z Písku. Do sezony vstoupí s kompletně změněnými jízdami, vše staré se totiž rozhodl hodit za hlavu. "Se základním nápadem jsem přišel sám. Chtěl jsem je postavit na motivy Zpívání v dešti a Michael Jackson," podotkl Verner.

Plzeň, M. Boleslav a Kladno přijdou o body za chybné registrace

Extraligové hokejové kluby Plzně, Mladé Boleslavi a Kladna přijdou o body ze zápasů, ve kterých v jejich dresu nastoupili hráči s neplatnou registrací. Plzeň tak přijde kvůli startu brankáře Petra Přikryla a obránce Tomáše Frola o 19 ze současných 28 bodů, Mladá Boleslav kvůli zařazení Jiřího Marušáka a Tomáše Divíška o 22 z 24 bodů a Kladno za neoprávněný start Jindřich Kotrly o šest z 13 bodů. "Hokejové řády v tomto případě jinou možnost než kontumaci neznají," řekl dnes ředitel extraligy Stanislav Šulc novinářů na neformálním setkání. Kluby však budou mít možnost obrátit se na Odvolací komisi Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH). Hloubková kontrola APK LH a Českého svazu ledního hokeje ve všech registracích extraligových klubů prokázala pochybení jen v těchto pěti případech. Původně byl zmiňován i další útočník Mladé Boleslavi Peter Fabuš, ale u něho k pochybení nedošlo. V pořádku byly i smlouvy hráčů dalších jedenácti extraligových klubů.

Počasí

V noci bude oblačno až zataženo, na severu Čech místy slabý déšť. Teploty klesnou na 10 až 6 stupňů. Zítra čekáme oblačno, na horách místy slabý déšť. Teploty 13 až 17, na horách bude kolem 9 stupňů. Čerstvý západní až jihozápadní vítr může mít v nárazech do 90, na horách na severozápadě a severu až 125 km/h.