Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda asi tento týden prosadí ve sněmovně úsporné zákony

Vláda zřejmě tento týden prosadí ve sněmovně čtveřici úsporných zákonů, jejichž cílem je zajistit snížení schodku státního rozpočtu pro rok 2011 na 135 miliard korun. Poslanci je budou schvalovat ve stavu legislativní nouze, který platí ode dneška, sněmovna jej ale musí potvrdit. Vzhledem k tomu, že má vládní koalice ve sněmovně většinu, by to pro ni neměl být problém. Novely v úterý dopoledne posoudí sněmovní výbory, odpoledne by už mohly být na programu schůze. Jejich schvalování ale premiér Petr Nečas očekává až v pátek. Marný bude pravděpodobně odpor levicové opozice, která minulý týden zablokovala schvalování zákonů ve zrychleném režimu tak, aby byly přijaty už k začátku roku spolu s rozpočtem. Vláda kvůli tomu normy ze sněmovny stáhla a požádala o jejich projednání ve stavu legislativní nouze, v níž už opozice nebude moci jejich zrychlenému schvalování účinně zabránit.

Novelou zákona o daních z příjmů chce vláda mimo jiné zdanit plat prezidenta a zrušit daňové osvobození také pro malé vodní elektrárny nebo fotovoltaické elektrárny. Politickým stranám a hnutím chce kabinet snížit o pět procent příspěvky na mandáty. V sociální oblasti chce vláda omezit vyplácení porodného jen na rodiny s příjmy do 2,4násobku životního minima. Počítá také se zachováním sazby pojistného na sociální zabezpečení, se změnami ve vyplácení rodičovského příspěvku, se zrušením sociálního příplatku či snížením příspěvku na péči v prvním stupni. Čtvrtou novelou chce vláda zdanit státní příspěvek ke stavebnímu spoření a od příštího roku jej snížit. Změny počítají s padesátiprocentní srážkovou daní na státní příspěvek za rok 2010, který se vyplácí v roce 2011, a to u všech smluv o stavebním spoření. Tato novela zřejmě skončí u Ústavního soudu, tento svůj záměr už oznámila ČSSD. Za protiústavní považuje zásah do již uzavřených smluv, podle vlády tomu tak není.

Schodek rozpočtu se ke konci října snížil na necelých 97 mld. Kč

Schodek státního rozpočtu ke konci října klesl na 96,7 miliardy korun ze zářijových 99,6 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Loni za stejné období vykázal státní rozpočet deficit 138,1 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun a podle nedávného vyjádření MF bude schodek letos dodržen. V samotném říjnu skončilo hospodaření státu s přebytkem 2,8 miliardy korun, zatímco loni v říjnu měl rozpočet schodek téměř 51 miliard korun. Výsledek rozpočtu ke konci října podle MF ovlivnily nižší výdaje, což souvisí mimo jiné i s převodem zálohy obcím a krajům na přímé náklady škol na čtvrté čtvrtletí. Letos se totiž tato platba uskutečnila již v září, zatímco loni až v říjnu. Celkové výdaje státu v meziročním srovnání klesly ke konci října o 16,7 miliardy korun na 931,2 miliardy korun. Příjmy rozpočtu ke konci října stouply meziročně o skoro 25 miliard korun na 834,5 miliardy korun. Daňové příjmy státu ke konci října stouply o 24,2 miliardy na 426,8 miliardy korun. "Meziroční růst byl ovlivněn především vyšším inkasem spotřebních daní, inkasem daně z přidané hodnoty (DPH)," uvedlo MF. Spotřební daně i sazby DPH stouply od letošního roku v rámci schváleného úsporného balíčku. Na obsluhu a úroky státního dluhu stát ke konci října zaplatil v meziročním srovnání o 2,9 miliardy korun méně, tedy 44,1 miliardy korun.

Pospíšil v kauze údajného sledování podává trestní oznámení

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podá trestní oznámení kvůli sledování, které podle Mladé fronty Dnes (MfD) objednal Ladislav Veselý, tehdejší koncipient v kanceláři spoluvlastněné exministrem Pavlem Němcem. Pospíšil to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas, oznámení bude podle něj zřejmě na neznámého pachatele. Server iDnes.cz a MfD koncem října uvedly, že Pospíšil byl sledován na Veselého objednávku. Veselý to ale popřel, ve vyjádření se od věci distancoval i bývalý ministr spravedlnosti Němec. Reportéři MfD zakázku na získání informací ze soukromí ministra a místopředsedy ODS zdokumentovali skrytou kamerou. Veselý podle deníku dříve pracoval v ochranné službě a chránil právě tehdejšího ministra Němce, u kterého pak začal pracovat jako koncipient. Informace o Pospíšilovi tak mohl podle listu získat od svých bývalých kolegů. Pospíšil v médiích uvedl, že informace o jeho pohybu nemohou pocházet od nikoho jiného než od jeho ochranky. Pospíšil po několika dnech od zveřejnění případu řekl, že není spokojen s dosavadním vyšetřováním. "V následujících dnech podávám trestní oznámení...Podle mého názoru je zřejmé, že v několika bodech byl v této kauze porušen zákon, podle mého názoru dokonce trestní zákoník," dodal.

MK podá trestní oznámení na bývalé vedení technického muzea

Na základě auditu v Národním technickém muzeu (NTM) podá ministerstvo kultury (MK) trestní oznámení na bývalého ředitele muzea Horymíra Kubíčka a jeho statutárního zástupce Oldřicha Rambouska. Novinářům to řekl ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). Trestní oznámení se týkají porušení povinností při správě majetku. Chyby odhalené auditem jsou podle ministra závažné. Odvolaný ředitel NTM Horymír Kubíček zatím odmítl výsledek auditu komentovat do doby, než ho bude mít v ruce. "Vím jen to, co jsem věděl 19. srpna, když jsem byl odvolán, výsledky auditu jsem nedostal k dispozici, i když jsem o ně dvakrát ústně i písemně požádal," řekl Kubíček. Ministr plánuje audity i v dalších příspěvkových organizacích. Vyzval auditorské společnosti k podání nabídky na prověrku Národního muzea i Národní galerie. V obou případech oslovil velkou auditorskou čtyřku, tedy Deloitte & Touche, Ernst & Young, KPMG a PricewaterhouseCoopers. Přihlásit se ale mohli i zájemci, kteří nebyli osloveni dopisem ministra.

Nečas: Zemědělci nemohou počítat s plným dorovnáním přímých plateb

Čeští zemědělci nemohou v příštím roce počítat s plným dorovnáním přímých plateb. Na tiskové konferenci to uvedli premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa. Přímé platby jsou nejvýznamnější zemědělskou dotací a Agrární komora hrozí protesty, pokud stát letos touto formou nevyplatí aspoň tři miliardy korun. Stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů, známým také pod jménem top-up. Podle smluv dojednaných před vstupem ČR do EU by stát farmářům v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok je však v této kolonce kvůli úsporám zatím nula. Prezident Agrární komory Jan Veleba nedávno pohrozil možnými protesty zemědělců v ulicích, pokud jim stát nevyplatí alespoň tři miliardy korun.

Stát by měl podle Nečase více propagovat moravské a české potraviny

Stát by měl více propagovat potraviny od tuzemských producentů tak, jak to dělají jiné vyspělé země. Na tiskové konferenci ministerstva zemědělství to řekl premiér Petr Nečas. Výrobci dlouhodobě upozorňují na rostoucí dovozy potravin, jejichž kvalita je často nízká a označení původu nejasné. "Není žádný důvod, proč by Česká republika neměla velmi vehementně a velmi zřetelně podporovat domácí výrobky," uvedl Nečas. Stát by se podle něj neměl bát podporovat produkty od místních výrobců, tak jak to činí ve všech vyspělých "potravinářských zemích". Spotřebitel má podle Nečase právo vědět, kdo a z jakých surovin potravinu vyrobil, a také na základě těchto informací se rozhodnout, který produkt si vybere. Tuzemští potravináři a zemědělci upozorňují, že označování potravin v tuzemsku bývá často netransparentní. Na produktech bývá například uvedeno "Vyrobeno v EU" a není možné zjistit, v jaké konkrétní zemi a jakou firmou. Legislativa navíc umožňuje označovat jako potravinu vyrobenou v České republice i výrobek, který byl dovezen a v Česku pouze zabalen. Podpořit prodej potravin od malých a středních domácích výrobců má například nová značka Regionální potravina, kterou letos při prvním ročníku oceňování získalo 71 výroků z celkem 943 přihlášených produktů. Stát dal na projekt v letošním roce 50 milionů korun, minimálně stejnou částkou jej hodlá podpořit i v příštím roce.

Krejčí rezignoval na funkci šéfa Národního parku Šumava

Ministr životního prostředí Pavel Drobil přijal rezignaci ředitele Správy Národního parku a CHKO Šumava Františka Krejčího. Na jeho místo bude vypsáno výběrové řízení tak, aby nový ředitel nastoupil k 1. lednu, informovalo ministerstvo. Změna souvisí s jednáním ministerstva o nové koncepci parku. Krejčího jmenoval do funkce v březnu 2007 ministr za zelené Martin Bursík, který prosazoval bezzásahovou koncepci hospodaření v nejvzácnějších partiích parku. Drobil nyní politiku parku reviduje. Vedením správy parku byla dočasně pověřena Zdeňka Šartnerová z ekonomické sekce správy parku.

Soud se začal zabývat kauzou prezidenta NKÚ Dohnala

Čtením obžaloby, výslechem obžalovaného a prvních svědků začalo u Obvodního soudu pro Prahu 7 hlavní líčení s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františkem Dohnalem. Státní zástupce mu klade za vinu, že od nástupu do funkce využíval nepřiměřeně luxusní byty, a tím způsobil státu škodu ve výši minimálně 1,1 milionu korun. Dohnalovi, který obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku odmítá, hrozí v případě prokázání viny šest měsíců až pět let vězení nebo peněžitý trest. Prezident NKÚ považuje kauzu za politickou. Šéf úřadu má podle zákona od státu nárok na přiměřené bydlení. Dohnal si podle žalobce Pavla Poláka vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76.000 korun měsíčně. Podle státního zástupce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze. Prezident úřadu zopakoval, že za jeho obviněním stojí snaha vytvořit na něj psychický nátlak, aby odstoupil z funkce. Protikorupční policie podezírá šéfa NKÚ také z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Prověřuje ho kvůli tomu, že podle ní odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady pro audit hospodaření úřadu. Dohnal čelí i trestnímu oznámení kvůli zpronevěře. Předseda kontrolního výboru sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) ho podal proto, že podle něj prezident úřadu hradil ze státních peněz služební cesty i pro svou manželku.

Soud opět osvobodil muže viněného ze zpochybňování holokaustu

Okresní soud pro Prahu - západ opět zprostil Čechokanaďana Vladimíra Stworu obžaloby z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Šestapadesátiletý muž čelí obvinění kvůli tomu, že na svůj web umístil český překlad článku údajně zpochybňujícího holokaust. Podle okresního soudu však jeho jednání nebylo trestným činem. Stejně rozhodl soud již loni v prosinci, odvolací senát však poté verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Stwora trvá na tom, že je nevinný. Zveřejněním článku prý chtěl vyvolat diskusi. Rozhodnutí, které jednací síň zaplněná příznivci obžalovaného odměnila potleskem, je nepravomocné. Stwora se práva na odvolání vzdal, státní zástupce Petr Bláha se však proti verdiktu na místě odvolal. Kauza tak opět poputuje ke Krajskému soudu v Praze. "Vzhledem k tomu, že jsem podal proti osvobozujícímu rozsudku, kterým byl obžalovaný zproštěn obžaloby, odvolání, ..., tak na názoru obžaloby stále trváme," řekl novinářům Bláha. Soudu předtím navrhl, aby muži uložil podmíněný trest. V případu jde o český překlad článku pod názvem "Holokaust a jeho čtyřmilionová varianta", u něhož byl jako autor uveden "D. Cassidy". Stwora text podle spisu umístil na své internetové stránky www.zvedavec.org v červenci 2007. Článek podle obžaloby zpochybňuje nacistickou genocidu Židů za druhé světové války z hlediska počtu obětí i v otázce existence táborů smrti a plynových komor. Soud musel proces zopakovat, protože původní soudce Pavel Vosmanský mezitím odešel k jinému soudu. Nová soudkyně Lenka Mrázková ovšem dospěla ke stejnému závěru jako loni Vosmanský. Z důkazů podle ní vyplývá, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu, z něhož žalobce Stworu viní. Muž podobně jako již dříve prohlásil, že jeho web přináší alternativní pohled na různé problematiky, nevyhýbá se kontroverzním tématům a neřídí se "diktátem politické korektnosti". "Odmítám nálepku popírače. Připouštím, že článek vznáší jisté pochybnosti. Pochybovat je přirozená lidská vlastnost," řekl soudu. Prvoinstanční soud Stworovi původně uložil trestním příkazem desetiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let, muž však proti tomuto rozhodnutí podal odpor, a ve věci se tak muselo konat hlavní líčení.

Byl vyhlášen 6. ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek

Server www.bankovnipoplatky.com vyhlásil šestý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Anketa se uskuteční v České republice a na Slovensku. ČTK o tom informoval šéf serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher, který anketu organizuje. V minulém pátém ročníku byl nejabsurdnějším bankovním poplatkem vyhlášen poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet. Nominovanými poplatky jsou třetí až desátý nejabsurdnější poplatek z minulého ročníku ankety, tedy poplatek za předčasně splacený úvěr, poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat, poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou, poplatek za vložení variabilního symbolu do příkazu k úhradě, poplatek za neuskutečnění platby, poplatek za účetní položku, poplatek za tisk na papír (výpis z účtu) a poplatek za vedení platební karty. "Pro šestý ročník ankety jsme nezařadili vítěze předchozích pěti ročníků, aby měly šanci vyhrát i jiné absurdní poplatky. Dále již nebude nominován poplatek za připsání úroku (loni na druhém místě), neboť ho žádná banka nevybírá," uvedl Nacher. Anketa by podle něj kromě zjištění postojů bankovních klientů měla vyvinout tlak na banky na změnu jejich poplatkové politiky. V prvním ročníku ankety lidé zvolili zcela suverénně za vítěze poplatek za příchozí platbu. Ve druhém ročníku zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, ve třetím ročníku poplatek za vedení běžného účtu a ve čtvrtém ročníku to byl poplatek za nadměrný vklad. V nynějším ročníku návštěvníci webu mohou do 30. listopadu ovlivnit strukturu navrhovaných bankovních poplatků tím, že nominují další poplatky, které považují za absurdní. Od 1. prosince se rozběhne první kolo hlasování. Nejabsurdnější bankovní poplatek za letošní rok bude vyhlášen 1. března 2011, informoval Nacher.

V Kunovicích se znovu otevře Slovácká búda a vinný sklípek

V Kunovicích na Uherskohradišťsku se po několika měsících otevře zrekonstruovaná Slovácká búda a vinný sklípek. V búdě bude expozice o historii někdejších podomních prodejců - kunovských handrláků a slovenských hauzírerů. Sklípek pak bude sloužit k setkávání a připomínání dlouhodobě dobrých vztahů lidí na moravsko-slovenském pomezí, sdělil ČTK mluvčí Kunovic Zdeněk Kučera. Historie sklípku sahá pravděpodobně až do šestého století. Objekt byl zřejmě součástí Panského dvora. "Dokonce prý měl být součástí podzemních chodeb, které snad v Kunovicích bývaly v podzemí někdejšího kunovického zámku," přiblížil Kučera.

Lendl doufá, že si první výhru po návratu schoval do Ostravy

Legendární tenista Ivan Lendl se po dvanácti letech vrátil do rodné Ostravy. Bývalá světová jednička zahájila týdenní pobyt na Moravě, který v pátek vyvrcholí očekávanou exhibicí se švédskou ikonou Björnem Borgem ve vítkovické Aréně. Ostrava je pro padesátiletého Lendla další zastávkou na turné po jeho návratu na dvorce. Na první vítězství zatím čeká, i v sobotu na exhibici veteránů v Budapešti znovu prohrál se Švédem Matsem Wilanderem. Tentokrát 4:6, 6:4, 5:10. "Pevně doufám, že si to první vítězství schovávám pro Ostravu," řekl novinářům dobře naladěný Lendl.

Boxer Konečný bude i funkcionářem, stal se prezidentem ČUBP

Nejlepší český profesionální boxer současnosti Lukáš Konečný se dal na funkcionářskou dráhu. Od dneška je oficiálně prezidentem České unie boxerů profesionálů (ČUBP), v jejímž čele nahradí Jiřího Procházku. Ten svou funkci opustil s ohledem na pracovní vytížení. "Dostal jsem nabídku od pana Procházky a rozhodl jsem se ji přijmout. Nepřidělá mi to moc práce, ale věřím, že dokážu boxu pomoct," řekl Konečný. Profesionální box v Česku živoří a někdejší dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa věří, že se jeho situace zlepší. "Chtěl bych například, aby se zase u nás pořádaly galavečery a aby naši boxeři měli české licence," dodal aktuální evropský šampion v lehké střední váze. Momentálně to navíc vypadá, že by Konečný obhajoval titul v pátek 3. prosince v Praze. Jméno soupeře však nezná. "Manažer v současnosti vše dojednává. Oslovil už asi deset soupeřů, ale nikomu se nechce," řekl Konečný, jenž kvůli svým schopnostem nepatří mezi vyhledávané soupeře. Duely s ním ním totiž nejsou ekonomicky výhodné a soupeři navíc reálně riskují porážku. "Věřím ale, že kvalitního soupeře dojedná. Problém ale je, že to musí být někdo, kdo je na žebříčku vysoko," dodal Konečný, jenž by měl boxovat ve sportovní hale Sparty na Podvinném mlýnu nebo v hale Slavie v Edenu.

Ve fotbalové Slavii končí sportovní ředitel Šrámek a skaut Cipro

Fotbalová Slavia sáhla k úsporným opatřením a personálním změnám, které mají zefektivnit chod klubu, potýkajícího se s finančními problémy. Ve funkci sportovního ředitele končí Michal Šrámek a vedení ruší také oddělení zahraničního skautingu. Podle informací ČTK se vršovický klub dohodl na ukončení spolupráce s hlavním skautem Františkem Ciprem, který v průběhu jarní sezony necelé dva měsíce vedl Pražany v první lize jako kouč po rezignaci Karla Jarolíma. Celkem se úsporná opatření ve Slavii dotknou asi třiceti lidí. "Chtěl bych zdůraznit, že za změnami nejsou žádné osobní důvody. Rád bych všem, kteří z funkce odcházejí, poděkoval za práci, kterou pro Slavii odvedli," uvedl dnes na klubovém webu generální ředitel Slavie Miroslav Platil. Tým z Edenu prochází těžkým obdobím a zápolí s finančními problémy. Jejich důvodem je především fakt, že Slavia dluží přes 100 milionů korun svému někdejšímu majiteli britské společnosti ENIC. Vršovické vedení nedávno připustilo, že jednou z variant řešení potíží může být i to, že se klub sám navrhne do insolvence. Některá média spekulovala, že Slavia dluží hráčům výplaty, ale vedení to popřelo.

Navigátor Kalina opět usedne na Dakaru do tatry v Lopraisově týmu

Nejen účast okruhového evropského šampiona Davida Vršeckého patří k překvapivým přesunům před nadcházejícím 33. ročníkem Rallye Dakar. K nečekané rošádě došlo i mezi týme KM Racing a Loprais Tatra. Zkušený navigátor Josef Kalina se po šestileté pauze opět objevuje v sestavě slavné frenštátské stáje, v níž usedne do kabiny s ambiciozním Alešem Lopraisem.

Tři české posádky postoupily na veslařském MS přímo do semifinále

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková úspěšně vstoupili do mistrovství světa ve veslování na Novém Zélandu. Oba čeští reprezentanti vyhráli na jezeře Karapiro své úvodní rozjížďky a zajistili si přímou účast v semifinále. Mezi dvanáct nejlepších postoupil i dvojskif David Jirka, Petr Vitásek, který byl ve své rozjížďce třetí. Osmadvacetiletý Synek, který v letošním roce vyhrál Světový pohár i mistrovství Evropy, prakticky po celou trať bez problémů kontroloval první místo a druhého Tima Maeyense z Belgie nakonec porazil o více než osm sekund. Stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu postoupil nejrychlejším časem. Knapková měla úlohu ještě jednodušší, díky menšímu počtu startujících v kategorii ženského skifu do semifinále postupovala hned trojice veslařek.

Počasí

V noci bude oblačno, ojediněle s mrholením, k ránu se místy objeví mlhy a ochladí se na 10 až 6st. Čekáme oblačnou oblohu, a znovu může mrholit. Odpolední teploty 11 až 15st, na horách kolem 9. Foukat bude mírný jižní až jihozápadní vítr, na Moravě a ve Slezsku od vyšších poloh nárazový, kolem 50ti kilometrů za hodinu.