Zprávy

ÚS projedná zákon o zkrácení volebního období veřejně 10. září

Ústavní soud (ÚS) projedná zákon o zkrácení volebního období veřejně 10. září. Rozhodlo o tom plénum soudu na středečním zasedání. Znamená to, že předčasné volby vyhlášené na 9. a 10. října se pravděpodobně nestihnou. Zároveň soud požádal účastníky řízení o co nejrychlejší dodání jejich vyjádření ke stížnosti a návrhu poslance Miloše Melčáka. Oznámil to mluvčí soudu Vlastimil Göttinger. "Dnešní rozhodnutí pléna Ústavního soudu žádným způsobem nepředjímá, jakým způsobem Ústavní soud rozhodne ve věci samé," uvedl Göttinger. Soudci také podle očekávání přerušili řízení o Melčákově stížnosti, čímž se dostanou k návrhu na zrušení zákona o zkrácení volebního období, který je se stížností spojen. Je to běžný procesní postup. Soudci se nebudou před veřejným jednáním k věci nijak vyjadřovat. Ústavní soud bude jednat v den, kdy mají krajské úřady a pražský magistrát rozhodnout o registraci kandidátek pro říjnové předčasné volby. O den dříve mají kandidující strany poslední termín k opravám případných chyb na kandidátních listinách a od Státní volební komise mají dostat volební čísla.

Změna ústavy by měla umožnit volby v říjnu, dohodli se politici

Rychle přijatá novela ústavy umožňující rozpuštění Poslanecké sněmovny jejím vlastním rozhodnutím a následné vypsání předčasných voleb je receptem české politické reprezentace na nečekanou ústavní krizi. Lídři parlamentních stran a čtyři významní ústavní činitelé se ve středu na Pražském hradě shodli, že právě tímto postupem dosáhnou konání předčasných parlamentních voleb v původním říjnovém či brzy poté následujícím termínu. Volby, dosud plánované na 9. a 10. října, ohrozil v úterý Ústavní soud, který rozhodl o odložení vykonatelnosti rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb kvůli ústavní stížnosti jednoho z poslanců. Ve středu soudci oznámili, že stížnost samotnou projednají veřejně 10. září. Podle prezidenta Václava Klause jsou předčasné volby v nynější rozbouřené politické a ekonomické situaci důležitým veřejným zájmem. Zemi řídí úřednická vláda s nejasnou politickou podporou. Na jejích bedrech přitom leží komplikovaný úkol zvládnout hrozící rekordní schodek státních financí. Ústavní soud už v úterý přitom uvedl, že neshledal žádné okolnosti, jež by svědčily o veřejném zájmu, který by odkladu vykonatelnosti bránil.

Experti stranám asi navrhnou cestu k volbám počátkem listopadu

Předčasné parlamentní volby by se mohly konat počátkem listopadu, pokud bude hladce přijata trvalá změna ústavy a bude vždy využito nejkratších termínů. Plyne to z připravovaného harmonogramu dalšího postupu při řešení ústavní krize, který pro politické strany připravují jejich právní experti. Na práci týmu se domluvili šéfové parlamentních stran s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Janem Fischerem a předsedy obou parlamentních komor. Právník Radovan Suchánek, který zastupuje ČSSD, České televizi nicméně řekl, že úkolem týmu je připravit návrhy ústavních změn, aby se volby uskutečnily v původním říjnovém termínu. Jedna varianta je, že Ústavní soud rozhodne včas a vše půjde podle dosavadních termínů, jinak je realistický datum voleb až začátkem listopadu, řekl ČTK Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Sněmovna asi schválí novelu o svém rozpuštění už v prvním čtení

Sněmovna projedná návrh na změnu ústavy, který bude řešit rozpuštění sněmovny, zřejmě ve stavu legislativní nouze. Znamená to, že by mohl být schválen už v prvním čtení, řekl předseda dolní parlamentní komory Miloslav Vlček (ČSSD). Předseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS) pak ČTK sdělil, že Senát projedná ústavní novelu o rozpuštění sněmovny krátce po jejím přijetí dolní komorou, tedy už příští týden. Návrh ústavní novely, která umožní konání předčasných parlamentních voleb v původně plánovaném říjnovém termínu, nebo co nejdříve potom, připraví experti parlamentních stran. Mělo by jít zřejmě o úpravu senátní novely ústavy. Podle ní by byly volby vyhlášeny poté, co by padla vláda, prezident by navrhl rozpuštění dolní parlamentní komory, a ta by s tím souhlasila.

SVK rozhodla, že přípravy na říjnové předčasné volby pokračují

Státní volební komise rozhodla, že přípravy na říjnové předčasné volby budou pokračovat bez přerušení. Oznámil to její předseda, ministr vnitra Martin Pecina. Stejně jako v úterý uvedl, že Ústavní soud zatím zákon o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách nezrušil. Přerušení příprav by podle ministra mohlo vést ke zdržení a zpochybnění regulérnosti voleb v dosud plánovaném termínu 9. a 10. října. V přípravách na volby by podle ministra měly pokračovat všechny volební orgány, včetně krajských úřadů. Volební strany by pak měly pokračovat v odstraňování nedostatků na kandidátních listinách, na které byly upozorněny. O dalším postupu Státní volební komise rozhodne na dalším zasedání příští čtvrtek, tedy po ohlášeném věcném projednání stížnosti poslance Miloše Melčáka ohledně předčasných voleb Ústavním soudem. Dosavadní náklady státní a místní správy na přípravu voleb Pecina vyčíslil na 122,6 milionu korun, přičemž největší náklady měl podle něj Český statistický úřad.

Dva ústavní soudci pochybují, zda měl Melčák právo podat stížnost

Dva soudci Ústavního soudu mají pochybnosti o tom, zda byl poslanec Miloš Melčák oprávněn podat stížnost a návrh, na jejichž základě soud odložil vykonatelnost voleb. Vyplývá to z odlišných stanovisek Jana Musila a Vladimíra Kůrky k úternímu usnesení soudu o odložení vykonatelnosti. Odlišná stanoviska jsou součástí usnesení a soud je dnes zveřejnil na svých webových stránkách. Mají pouze akademický význam, klíčové je stanovisko většiny soudců. "Posuzovaná ústavní stížnost je tedy (podle svého obsahu) zde návrhem, k jehož podání stěžovatel není oprávněn, a jako takový měl být i proto odmítnut," uvedl ve stanovisku Kůrka. Stěžovatel podle něj musí doložit, že mu byla způsobena konkrétní újma v právech, jež jsou chráněna ústavním pořádkem. V Melčákově případě podle něj tato podmínka splněna není. "Jediné, o co v osobě stěžovatele může jít, je to, že má být skončen jeho poslanecký mandát dříve, než uplyne řádné volební období, na které byl zvolen poslancem. To může mít sice citelný dopad do jeho osobních poměrů, o zásah do ústavně zaručeného práva však nejde," tvrdí Kůrka. Soudce ve svém stanovisku také zpochybnil kompetenci Ústavního soudu přezkoumávat ústavní zákon.

Soudkyně Brožová: Politici mají respektovat ÚS a počkat na jeho rozhodnutí

Politici by podle předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Ivy Brožové měli respektovat stanovisko Ústavního soudu (ÚS) a počkat na konečné rozhodnutí o stížnosti poslance Miloše Melčáka. "To je jediný možný odpovědný postoj. Mohu mít vlastní názor, ale respektování rozhodnutí soudu je základním pravidlem právního státu," řekla Brožová. Politická reprezentace si podle ní nemůže vybírat, které rozhodnutí Ústavního soudu bude respektovat, a které nikoliv. Opačný přístup vede k devastaci právního vědomí a je častým neduhem české politiky. Dalším příkladem nerespektování Ústavního soudu je podle ní přístup politiků k regulaci nájemného. Respektování soudního rozhodnutí podle Brožové neznamená, že člověk nemůže mít odlišný názor. I tak by ale měl dodržovat pravidla.

Ústavní soudci: Na kritiku jsme zvyklí, politici nás neovlivní

Kritika ze strany politiků nijak neovlivní rozhodování Ústavního soudu o zákonu zkracujícím volební období Poslanecké sněmovny, shodli se soudci oslovení ČTK. Na ostré reakce jsou prý zvyklí. Politici podle nich mají právo na vyjádření svého názoru, konečné rozhodnutí soudu tím prý nemohou změnit. "Soudce je nezávislý a jsou jisté věci, které nemůže vzít v potaz," řekl ČTK soudce Stanislav Balík. Podle něj je samozřejmé, že jsou rozhodnutí soudů komentována účastníky řízení i dalšími lidmi. "Je to úplně stejné, ať je to Ústavní soud nebo rozvodová záležitost manželů Vopičkových," uvedl Balík. Podle soudce Vojena Güttlera má každý politik právo na vyjádření v rámci svobody projevu. "Může se nám sice některý projev zdát ostrý, nelíbit, ale v rámci ústavního práva na svobodu projevu to možné je. Jistěže některé ty reakce byly až příliš ostré, možná nevyvážené, neuvážené, ale řekněme, že to byla bezprostřední reakce na usnesení, které většina z nich neočekávala," uvedl Güttler. Ústavní soud se stává terčem kritiky některých politiků včetně prezidenta Václava Klause opakovaně. "Je to pořád dokola, už je to obtížné komentovat," řekla místopředsedkyně soudu Eliška Wagnerová.

Advokát Kalvoda hrozí dalšími ústavními stížnostmi kvůli řešení voleb

Advokát poslance Miloše Melčáka Jan Kalvoda je připraven napadnout další ústavní stížností některá řešení, o nichž v souvislosti s odkladem voleb uvažují politici. Řekl to zpravodajským serverům. Uvedl, že si dovede představit tři cesty, jimiž by se politici mohli chtít vydat: vyhlásit volby na jiný blízký termín, trvale změnit ústavu nebo třikrát za sebou narychlo navrhnout vládu a vyslovit jí nedůvěru. Všechna řešení by ale podle něj znovu dostal na stůl Ústavní soud.

Václav Havel navrhuje větší změny Ústavy tak, aby bránily volebním patům

Exprezident Václav Havel považuje za důležité, aby se politické strany shodly na trvalé ústavní změně, která usnadní způsob vyhlašování předčasných voleb. Chtěl by ale, aby změna zahrnovala i nástroj, který by zabránil povolebním patům. Uvedl to v prohlášení, které zveřejnil na svém webu. "Za stejně důležité, ba ještě důležitější než je usnadnění předčasných voleb, považuji takovou změnu, která by bránila patovým situacím, které k předčasným volbám obvykle vedou. Může jít o drobnou změnu struktury ústavních institucí, o snížení počtu poslanců, nebo o změnu volebního zákona," konstatoval. Poznamenal, že česká politická scéna se nemůže na změně shodnou dlouhá léta. "Je smutné, že až po sedmnácti letech od vzniku Ústavy a pod tlakem krizové situace jsou politické strany ochotny trvalou ústavní změnu provést," uvedl.

Expremiér Zeman popřel, že by radil Melčákovi, aby podal ústavní stížnost

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman popřel, že poradil poslanci Miloši Melčákovi podat ústavní stížnost proti říjnovým volbám do Poslanecké sněmovny. ČTK řekl, že spekulace o tom, že Melčákovi mohl poradit právě on, jsou fámy. V minulosti ovšem Melčák přiznal, že se se Zemanem o některých důležitých politických krocích radil. "Melčákovi radí Jan Kalvoda," uvedl Zeman. Kalvoda je Melčákův právník. "Mě to rozhodnutí především velmi silně překvapilo, protože pokud vím, tak Ústavní soud nemá právo posuzovat ústavní zákony. On může posuzovat pouze soulad takzvaných prostých zákonů s Ústavou a k ústavnímu zákonu se nemá vyjadřovat," prohlásil Zeman. Dodal, že jako "neprávník" si netroufá vyslovovat kategorické soudy. Myslí si ale, že volby nakonec budou v původně stanoveném termínu.

Vojenská rozvědka zaznamenala v ČR ruské a čínské služby

Vojenské zpravodajství loni zaznamenalo na území Česka aktivity ruských a čínských tajných služeb. Ve výroční zprávě, kterou v úterý zveřejnilo na svém webu, uvedlo, že ruská vojenská rozvědka GRU se zaměřila na zvažovanou výstavbu americké radarové základny. Číňany zase zajímaly pokročilé technologie vojenského nebo dvojího využití. Na aktivity ruských tajných služeb na českém území poukazuje i obdobná výroční zpráva civilní kontrarozvědky. Podle Vojenského zpravodajství loni Rusko věnovalo značné úsilí tomu, aby zabránilo výstavbě americké radarové základny v Česku. "Tomuto cíli byly v roce 2008 i podřízeny aktivity ruské diplomacie a zpravodajských služeb," píše se bez dalších podrobností ve zprávě. Číňany zase podle zprávy zajímaly mimo jiné vojenské technologie. "Na rozdíl od vyspělejších západních států s vyšší koncentrací výzkumných a vývojových pracovišť však Česká republika není prioritní oblastí zájmu těchto služeb," upozorňuje výroční zpráva Vojenského zpravodajství.

Náměstek Tlapa: V Iráku se pro české firmy rýsují nové obchody

Českým firmám se rýsují nové obchodní zakázky v Iráku, do kterého by mohly z Česka směřovat například traktory Zetor či čerpací technika. ČTK to po středečním jednání s iráckým ministrem průmyslu a nerostného bohatství Fauzím Harírím řekl v Praze náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa. Český vývoz do Iráku od roku 2003, kdy v této arabské zemi skončily hlavní vojenské operace, sice vzrostl, podle odborníků ale potenciál tamního trhu není zdaleka využit. "Návštěva (iráckého ministra) českým firmám otevírá nové příležitosti, aby se znovu dostaly na irácký trh. Jedná se o možnostech vyvážet do Iráku traktory Zetor a čerpadla ze Sigmy Lutín," uvedl Tlapa, podle kterého irácký ministr oba podniky tento týden navštívil a ve čtvrtek zamíří také do České zbrojovky Uherský Brod.

Ministerstvo školství údajně neřeší diskriminaci romských žáků

Zástupci třinácti neziskových organizací vyzvali ministerstvo školství (MŠMT), aby zavedlo rychlá a jasná opatření proti diskriminaci romských žáků ve školách. Podle průzkumu, který si projekt "neziskovek" Společně do školy vypracoval, totiž 27 procent všech romských dětí navštěvuje praktické, dříve zvláštní školy. Ministerstvo dostalo rozsudkem Evropského soudu už před dvěma lety za úkol tuto situaci řešit, s konkrétními kroky ale prý zatím nezačalo. Sdělil to za projekt Společně do školy Jan Stejskal. Podle rozsudku Evropského soudu pro lidská práva z roku 2007 porušilo Česko právo na vzdělání u 18 romských dětí tím, že je neoprávněně zařadilo do zvláštních škol. Ministerstvo školství si proto letos nechalo zpracovat několik studií a v červnu předložila šéfka úřadu Miroslava Kopicová návrh toho, jak lze vysoký počet romských dětí ve zvláštních školách řešit. "Plánovaná opatření MŠMT nelze chápat jako dostatečná," uvádí iniciativa Společně do školy ve své tiskové zprávě. Neziskové organizace proto kromě urychleného převedení ministerských plánů do praxe požadují i mediální kampaň. Ta by měla většinové společnosti vysvětlit, že romské děti lze úplně stejně vzdělávat jako ostatní.

ÚS vyhověl emigrantovi, jenž chce získat zpět nemovitost v Děčíně

Ústavní soud ve středu vyhověl stížnosti Bohumila Křivánka, podané v restitučním sporu o rodinný dům a pozemky v Děčíně. Případem se musí znovu zabývat Okresní soud v Děčíně. V předchozím řízení soudy podle ÚS porušily Křivánkovo právo na spravedlivý proces. Nemovitosti propadly státu po Křivánkově emigraci. Byla to součást trestu za opuštění republiky. Poté je odkoupil nový soukromý majitel. Křivánek tvrdí, že odprodej byl protiprávní a kupce zvýhodnila jeho politická angažovanost v KSČ a Lidových milicích, prominentní zaměstnání a známosti. Podle Ústavního soudu věnovaly obecné soudy jen málo pozornosti politickým aspektům případu. "Obecné soudy měly povinnost věnovat náležitou pozornost objasnění toho, zda politická angažovanost hrála při přidělení nemovitostí rozhodující roli, protože taková skutečnost by oprávnila závěr o protiprávním zvýhodnění uchazeče," uvedla soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová. Křivánek se domáhá toho, aby soud uložil současným majitelům povinnost uzavřít dohodu o vydání nemovitostí.

Biskupové dají papeži unikátní růženec

Biskupové Čech a Moravy věnují papeži Benediktu XVI. během jeho návštěvy Česka unikátní růženec, který je vyroben ze zlata a českých granátů. Dar ve středu veřejnosti představili kardinál Miloslav Vlk a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Roseta z růžence bude podkladem pro zvláštní sérii medailí. Růžencový kříž je volnou variací na křížky z moravských nálezů z doby cyrilometodějské a jsou na něm dva staroslověnské nápisy v hlaholici. Na přední straně je verš z prologu Janova evangelia "A slovo tělem učiněno jest", na druhé straně je "Kristus vstal z mrtvých". "Citáty se vážou k počátku a závěru Kristova pozemského života," uvedli zástupci České biskupské konference. V patě kříže, kde bývají zobrazeni světci, jsou hlaholské iniciály slovanských věrozvěstů Cyrila (Konstantina) a Metoděje, bratří a kněží ze Soluně, kteří roku 863 na žádost knížete Rostislava přišli na Velkou Moravu, a velká zrna růžence podobná zdobným gombíkům z téže doby. Kříž je dílem zlatníka a kovotepce Jana Kazdy.

ČD letos chtějí prodat 40.000 nízkonákladových jízdenek do ciziny

České dráhy letos plánují prodat 40.000 nízkonákladových jízdenek do zahraničí eTiket za 28 až 30 milionů korun. Službu, kterou zavedly loni, využilo od letošního ledna do srpna 26.700 cestujících. Od června do srpna dráhy prodaly přes internetový obchod či telefonický prodej celkem 13.000 nízkonákladových jízdenek. V meziročním srovnání se počet cestujících s eTikety zvýšil o 251 procenta. Podle vedení drah se potvrdilo, že se lidé vrací k osvědčeným turistickým cílům v sousedních zemích. Dráhy nabízejí nízkonákladové jízdenky na Slovensko, do Rakouska, Německa, Maďarska a slovinské Lublaně. Ceny se pohybují mezi 19 a 49 eury. Od srpna dráhy zavedly eTiket také na první dálkovou autobusovou linku SC Bus/Expressbus na trase Praha - Norimberk.

Agentura Moody's dále snížila rating Sazky

Ratingová agentura Moody's Investors Service snížila dlouhodobý rating největší tuzemské loterijní společnosti Sazka na stupeň Ba1.cz z předchozího Baa3.cz s negativním výhledem. Agentura Moody's to oznámila s tím, že rating o jeden stupeň snížila již i v dubnu. Sazka minulý týden oznámila, že jí klesl v pololetí zisk po zdanění meziročně o 6,4 procenta na 771 milionů korun. Celkové tržby vzrostly o 4,7 procenta na 4,4 miliardy korun. Tržby z hlavní oblasti podnikání, tedy sázkové a loterijní činnosti, meziročně stouply o 5,6 procenta na 4,2 miliardy korun. "Krize se v celkových tržbách našich sázkových her a loterií v prvním pololetí neprojevila, výnosy i zisk se pohybují nad rozpočtem. Její dopady jsme nicméně pocítili přes turbulence na finančních trzích a výkyvy v kurzu koruny," uvedl k hospodaření generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Jihočeský hejtman odložil vyhlášení stavu nebezpečí na Šumavě

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odložil vyhlášení stavu nebezpečí na Šumavě kvůli kůrovcové kalamitě. Ve Vimperku totiž ve středu zasedla expertní skupina složená ze zástupců Jihočeského a Plzeňského kraje, ministerstva životního prostředí a Správy Národního parku Šumava. Skupina by podle hejtmana měla v řádu týdnů vedení krajů informovat o vážnosti situace, aktuálních opatření i plánu péče do budoucna. S ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem a ředitelem správy NP Františkem Krejčím se domluvili, že každá zainteresovaná strana nominuje do komise po třech zástupcích. Podle hejtmana tak byl splněn jeden z bodů, kterými podmiňoval nevyhlášení stavu nebezpečí. V Národním parku Šumava nyní pracuje na odstranění asi 170 těžařů s motorovými pilami, 30 těžkých těžařských strojů a další desítky lesních strojů a speciálních lesních traktorů. Práce podle vedení národního parku běží naplno a bylo by prý zbytečné vyhlašovat stav nebezpečí.

Výstava v Praze nabídne fotografie pořízené teleskopy ESO

Vzdálené vesmírné světy i objekty sluneční soustavy na fotografiích pořízených teleskopy Evropské jižní observatoře (ESO) a českých hvězdáren nabízí výstava fotografií, která je součástí akcí Mezinárodního roku astronomie (IYA). Výstavu připravil Štěpán Kovář a Česká astronomická společnost. Bude přístupná zdarma ve všední dny od 4. do 18. září v Praze v Geofyzikálním ústavu Akademie věd. Observatoř ESO na Mt. Paranalu v Chile je jednou z nejvýkonnějších na světě. ESO je evropská mezivládní organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli. Její ústředí je v Garchingu u Mnichova. Členské země ESO se podílejí na řadě projektů v severní části Chile. Česká republika je členem ESO od 1. ledna 2007. Výstava má rovněž upozornit na mimořádně hustou síť popularizačních hvězdáren v České republice, která nemá ve světě obdoby. Tyto observatoře jsou centry astronomické vzdělanosti, kam mohou přijít zájemci o pohled do vesmíru i o znalosti z astronomie.

Britská artrocková legenda Yes zahájí na podzim turné v Olomouci

Britská artrocková skupina Yes zahájí na konci října své nové turné v hale olomoucké Univerzity Palackého. Legendární formace v ní také nazkouší celý program nadcházejícího turné, řekl primátor Olomouce Martin Novotný (ODS). Koncert kapely Yes bude podle něj vrcholem letošního ročníku hudebního festivalu Rocková Olomouc, který radnice spolupořádá. "Jsem rád, že si Yes vybrali pro nazkoušení a zahájení turné Olomouc. Kromě toho, že půjde o kulturní událost sezony, se dostaneme do rodiny nejvýznamnějších kulturních destinací Evropy, které budou turné hostit," uvedl primátor. Doplnil, že další koncerty kapely se uskuteční například v Paříži, Londýně, Mnichově či Kodani. Skupina bude podle Novotného zkoušet v hale Univerzity Palackého program turné 27. a 28. října, koncert odehraje o den později. Formace na něm vystoupí ve složení Steve Howe, Chris Squire, Alan White, Oliver Wakeman a Benoit David, který nahradí legendárního zpěváka skupiny Jona Andersona, který se loni potýkal se zdravotními problémy.

Ze sportu:

Postup do základní skupiny Evropské ligy přinesl českým klubům výrazný posun ve světovém žebříčku Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS). Pražská Sparta se vyhoupla o 29 míst na 68. příčku, Slavia si polepšila o 25 míst na 70. pozici. Pro oba kluby je to nejlepší postavení za poslední dva roky. Zlepšení zaznamenaly i další české kluby v žebříčku, přestože pro ně nakonec postup do Evropské ligy zůstal zapovězen. Olomouc poskočila o 48 míst, Liberec o 89 a Teplice o 61 příček. V čele žebříčku se osamostatnil Manchester United, který odskočil Barceloně na rozdíl tří bodů.

Fotbalisté Mladé Boleslavi opouštějí domácí pohárovou scénu hned po prvním zápase. V utkání druhého kola Ondrášovka cupu prohráli na hřišti divizního Sokola Živanice 0:1. Ve vesničce na Pardubicku s necelou tisícovkou obyvatel vstřelil vítězný gól Martin Merganc.

Česká hokejová reprezentace ve čtvrtek oficiálně zahájí olympijskou sezonu. Prvním soupeřem svěřenců trenéra Vladimíra Růžičky budou v Karlových Varech hráči Finska. Jejich souboj zahájí v nové KV Aréně České hokejové hry, první turnaj seriálu Euro Hockey Tour.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.