Zprávy

Ministr Kohout: Konzultace o českém zástupci v EK by měly být už v létě

Konzultace o jméně, ale především o portfoliu budoucího českého eurokomisaře by měly začít během prázdnin. Sdělil to ministr zahraničí Jan Kohout s tím, že samozřejmě respektuje domluvu velkých politických stran oznámit jméno konkrétního kandidáta za ČR do Evropské komise až po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu. "S procesem, s konzultacemi ohledně portfolia i osoby je potřeba začít už v létě, před volbami, abychom po nich mohli rychle dosáhnout konsenzu na vhodném kandidátovi," vysvětlil Jan Kohout po pátečním setkání s šéfy sněmovních a senátních výborů pro evropské a zahraničněpolitické otázky. Ministr připomněl, že proces schválení navrženého staronového šéfa komise José Barrosa v Evropském parlamentu byl odložen na září. "To mu do jisté míry svazuje ruce, aby mohl aktivněji vstoupit do formování komise," poznamenal Jan Kohout. Právě na Barrosa, jehož opětovnou nominaci do čela EK pomohla v závěru svého předsednictví EU prosadit Česká republika, diplomaté zřejmě spoléhají.

Stížnost senátorů na lisabonskou smlouvu by měla být do 14 dnů

Skupina odpůrců lisabonské smlouvy z řad senátorů dokončuje svou stížnost na smlouvu k Ústavnímu soudu. Hotova by měla být do 14 dnů. Rádiu Česko to řekl senátor Jiří Oberfalzer (ODS). "Poslední náš odhad je, že v první půlce srpna bychom mohli podání Ústavnímu soudu doručit," uvedl senátor. Pro ústavní stížnost se již podle něho nashromáždilo nezbytných 17 senátorů a někteří další jsou "v rezervě". "Blížíme se teď k dokončení první skici, kterou ještě chceme prodiskutovat a případně oponovat. Hotovi s tím budeme do čtrnácti dnů," uvedl.

Torontský aktivista odmítá, že by měl z pomoci Romům prospěch

Paul St. Clair z torontského Romského komunitního centra, který by podle zprávy o pozadí romského exodu za oceán měl z něj mít osobní prospěch, v obsáhlém prohlášení pro ČTK taková obvinění odmítl. Bývalý ředitel kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské komunity Roman Krištof vypracoval pro jednu státní instituci loni na podzim zprávu o pozadí už tehdy vzrůstajícího počtu romských žadatelů o azyl v Kanadě. V dokumentu jako "prospektorku" azylové migrace jmenuje bývalou studentku romistiky Karolínu Bánomovou, která v Kanadě získala azyl v roce 1997, a Paula St.Claira. Ten řekl, že českým Romům pomáhá jen za plat, který má jako šéf torontského romského střediska.

Připravovaný zákon by měl z agentury pro začleňování udělat úřad

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb chce, aby vláda ještě před říjnovými předčasnými volbami schválila věcný návrh zákona o agentuře pro sociální začleňování v romských lokalitách. Podle původního záměru by se měla přeměnit v úřad s celostátní působností. Agentura vytvořená k integraci Romů do většinové společnosti nyní v rámci pilotního projektu pracuje ve 12 vybraných městech a lokalitách s romskými ghetty. "Celé je to nastavené tak, abychom to (věcný návrh zákona) předložili ještě na konci této vlády," řekl Kocáb ČTK. Agentura nyní působí jako odbor úřadu vlády, samostatnou institucí by se podle Kocába mohla stát od začátku roku 2011. "Jde o to, kolik vláda na to uvolní peněz," konstatoval Kocáb. "Buď to bude silný, mohutný úřad, nebo takový koordinační," vysvětlil. Nyní v agentuře pracuje 15 stálých zaměstnanců a několik externistů. Podle původních plánů tvůrců agentury měly na integraci Romů směřovat až miliardy korun, zejména z prostředků Evropské unie. Zatím státní rozpočet pro letošní rok na provoz agentury pamatoval částkou 13,5 milionu korun.

MMR chce po vládě 1,32 mld. Kč na odstranění škod po povodních

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) požaduje po vládě 1,32 miliardy korun na finanční pomoc oblastem, které byly postiženy nedávnými povodněmi. Ministerstvo o tom informovalo ČTK v tiskové zprávě. Návrhem by se měla zabývat vláda na svém pondělním zasedání. MMR představilo na začátku července několik forem finanční pomoci, které mají pomoci lidem a oblastem, které ničivá povodeň postihla. "Náš nynější odborný odhad výše finanční pomoci, která by měla aktuálně pokrýt naše plánované programy, je nyní zatím 1,32 miliardy korun," uvedl ministr Rostislav Vondruška. Pro domácnosti má jít z této částky podle odhadů až 170 milionů korun. MMR chce například domácnostem, jejichž dům byl povodní zdevastován a následně demolován, poskytnout 150.000 korun a poté ještě příspěvek na demolici. Dotace půjdou také obcím na zajištění dočasného ubytování. Každá domácnost, jejíž byt byl vytopen, může navíc žádat o příspěvek ve výši 30.000 korun. Podle ministra pak byl výrazně poničen obecní a krajský majetek. Na jeho obnovu chce MMR požádat o 1,15 miliardy korun.

Na povodňových kontech přibyly další tři miliony korun

Na povodňových kontech přibyly za jediný den další tři miliony korun, celkem se vybralo 68 milionů korun. ČTK to zjistila u zástupců humanitárních organizací Člověk v tísni (ČVT), ADRA a Charita ČR. Pokud se nic dalšího nestane, skončí nyní období první materiální pomoci a od pondělí začne zhruba půlroční projekt přímé podpory rodin, řekl ČTK vedoucí povodňového programu ČVT Jiří Velenský. Určeny na něj mají být asi dvě třetiny vybraných peněz, zhruba třetina poslouží jako příspěvek na obnovu poškozeného majetku obcí. Člověk v tísni už shromáždil 53 milionů korun, uvedl Velenský. ADRA k hlásí téměř deset milionů korun a Charita ČR uvádí 5,4 milionu korun.

Ministr Barták: O zakonzervování tanků obrana nerozhodla ani nejednala

Vedení ministerstva obrany podle ministra Martina Bartáka nerozhodlo a ani nejednalo o konzervaci modernizovaných tanků T-72M4, nebo dokonce o zrušení tankového vojska. Ministr tak reagoval na páteční článek Lidových novin, podle kterého kvůli úsporným opatřením armáda možná nebude mít tankové vojsko. Článek je podle Martina Bartáka spekulativní a nezakládá se na pravdě. Možnost, že armáda tanky zakonzervuje, ale zcela nevyloučil. "V současné době pracuje generální štáb a Armáda ČR na variantách řešení úsporných opatření u všech složek resortu ministerstva obrany. Definitivní návrhy by měly být hotové do konce roku 2009 a před jejich realizací budou projednány na půdě vlády a příslušných výborů Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR," uvedl Barták v tiskové zprávě. Armáda ČR má v současnosti jediný tankový prapor dislokovaný v Přáslavicích, který je vybaven 33 modernizovanými tanky T-72M4. Kromě toho je několik desítek nemodernizovaných tanků T-72 zakonzervováno pro případnou modernizaci a nasazení, kdyby se zvýšilo riziko konvenčního vojenského konfliktu v Evropě.

Výměra zemědělské půdy v Česku klesla na 3,55 milionu hektarů

Výměra zemědělské půdy v Česku klesla o 0,7 procenta na letošních 3,546 milionu hektarů, což je o 26.000 hektarů méně než v roce 2008. Výměra orné půdy klesla o 18.000 hektarů na 2,574 milionu hektarů. Její podíl na celkové zemědělské půdě je 72,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Na trvalé travní porosty připadá 925.000 ha, což je o 8000 ha méně než loni. Jejich podíl na celkové zemědělské půdě činí 26,1 procenta. Výměra neoseté orné půdy a úhoru se zvýšila o 22 procent, o 5000 hektarů, a činí 1,1 procenta z výměry orné půdy, uvedl ČSÚ.

Hyundai zvažuje přesun části výroby do ČR či Slovenska

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor přesune do prosince příštího roku část výroby modelu i20 z Indie do některého ze svých závodů v České republice, na Slovensku či v Turecku. Informoval o tom indický list The Economic Times na svých internetových stránkách. Mluvčí českého závodu automobilky Hyundai v Nošovicích Petr Vaněk existenci tohoto záměru potvrdil. "O přesunutí modelu i20 dosud nebylo rozhodnuto, do Nošovic ale pravděpodobně umístěna nebude," řekl Vaněk slovenskému listu Hospodárske noviny. Hyundai chce výrobu vozu i20 přiblížit velkým trhům, jako jsou Německo, Francie, Itálie a Británie. Logistické náklady a cla podle listu zvyšují cenu automobilů vyvážených z Indie o deset až 15 procent.

Temelín po výměně paliva znovu připojí druhý blok

Jaderná elektrárna Temelín po více než dvouměsíční plánované odstávce, při níž byla vyměněna jedna čtvrtina paliva v reaktoru, znovu připojí druhý blok. Pracovníci elektrárny nastartovali reaktor, před připojením generátoru k rozvodné síti ještě provedou zkoušky turbíny. Blok začne dodávat elektřinu v polovině příštího týdne, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták. První blok je v provozu na plánovaném výkonu.

Vodní elektrárny ČEZ vyrobily meziročně méně elektřiny

Vodní elektrárny společnosti ČEZ vyrobily v prvním pololetí 114 gigawatthodin elektřiny, to je meziročně o 26 procent méně, ale stejně jako v roce 2007. "Takové množství pokryje pololetní spotřebu více než 65 tisíc domácností," řekl Libor Kičmer, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje (ČOZ), která v rámci skupiny ČEZ vodní zdroje provozuje. ČOZ provozuje 21 vodních elektráren. Do poloviny roku 2010 plánuje ČOZ uvedení do provozu malé vodní elektrárny o výkonu 0,5 MW v areálu mělnické uhelné elektrárny. Další výstavby ČOZ neplánuje. "ČOZ se chce zaměřit hlavně na modernizaci stávajících vodních elektráren a zvýšit tak jejich účinnost," uvedl Schreier. ČOZ podle něj počítá s elektřinou z dalších obnovitelných zdrojů od září letošního roku, kdy zprovozní větrnou elektrárnu a fotovoltaickou elektrárnu na Jižní Moravě.

Archiv bezpečnostních složek spustil digitální archiv

Zájemci o dokumenty Archivu bezpečnostních složek (ABS) budou mít od pondělí možnost prohlédnout si v badatelnách několik desítek tisíc archiválií v elektronické podobě. Instituce v pátek spustila pilotní fázi digitálního archivu, řekl Pavel Žáček, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), kterému je ABS podřízen. Badatelé budou v databázi moci nalézt například některé elektronické archiválie velitelství bývalé Státní bezpečnosti nebo útvarů SS a gestapa. Projekt by podle Žáčka měl být dokončen v příštím roce, kdy se uživatelům po obdržení hesla zpřístupní dokumenty přes internet. Zájemci by v té době mohli mít přístup k více než čtyřem milionům archiválií, které ústav zatím digitalizoval a které v současnosti procházejí kontrolami. Precizně se podle Žáčka musí prověřovat zejména novější dokumenty kvůli osobním informacím. Instituce postupuje při převodu dokumentů do elektronické podoby především na základě zájmu veřejnosti o jednotlivé spisy, uvedl ředitel ústavu. Od pondělí budou podle něj v badatelnách k dispozici materiály z krajských správ i centrálních útvarů státní bezpečnosti nebo z vedení ministerstva vnitra.

CVVM: Necelé dvě třetiny Čechů souhlasí s trestem smrti

Necelé dvě třetiny veřejnosti si myslí, že v Česku by měl být zaveden trest smrt. S tím naopak nesouhlasí 31 procent lidí. Vyplynulo to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici. Zastánci absolutního trestu jako nejčastější důvod pro jeho existenci uváděli, že v případě trestu smrti pro pachatele těžkých zločinů přináší obětem a pozůstalým pocit spravedlivého zadostiučinění. S trestem smrti rozhodně souhlasí 26 procent populace a spíše souhlasí 36 procent. Podle deseti procent ale rozhodně nemá existovat a podle 21 procent spíše ne. Sedm procent neví. V porovnání s loňským průzkumem se výsledky příliš nezměnily. Nejvíce lidí se vyslovilo pro trest smrti v letech 1992 a 1994, a to 76 procent. Naopak nejméně jeho zastánců, 56 procent, bylo před sedmi lety. S absolutním trestem souhlasila v předchozích letech vždy nadpoloviční většina veřejnosti, přesto počet jeho odpůrců roste. Proti roku 1992, kdy jich bylo 13 procent, se zvýšil o 18 procent.

V Česku se objevily další tři případy prasečí chřipky; celkem 20

V Česku se objevily další tři případy takzvané prasečí chřipky. ČTK to v pátek řekl hlavní hygienik Michael Vít. V ČR už tak bylo zaznamenáno celkem 20 případů. Tři nové nákazy virem Pandemic (H1N1) 2009 potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. První pacientkou je mladá žena, která se v sobotu vrátila do Česka z Británie. Zatím je stále v nemocnici, ale v dobrém zdravotním stavu. Podle ministerstva nebyla v úzkém a déletrvajícím kontaktu s žádným dalším člověkem. Druhá mladá žena přiletěla do ČR z USA 30. června. Přijala ji infekční klinika Fakultní nemocnice Bulovka, kde se dosud léčí. Je ve stabilizovaném stavu a bez léčby antivirotiky. Mladého muže z Nizozemska vyšetřila tatáž klinika. Do ČR přicestoval autem 5. července, první příznaky se u něj objevily den poté. S ohledem na klinický stav byl ponechán v domácí izolaci bez léčby antivirotiky. V současné době je bez obtíží stejně jako jeho dva spolucestující. Lékařům uvedl kontakt s nemocným člověkem v Holandsku. Zatím se nákaza v Česku nepřenesla z člověka na člověka. Nikdo dosud v ČR na prasečí chřipku nezemřel.

Na sochařské sympozium ve Vejprtech se sjeli umělci z deseti zemí

Na páteční zahájení 17. ročníku Mezinárodního sochařského sympozia se do krušnohorských Vejprt na Chomutovsku sjelo 17 profesionálních umělců z devíti evropských zemí a Izraele. Díla, která během desetidenního pobytu bez nároku na honorář vytvoří, věnují soukromé klinice Dr. Pírka v Mladé Boleslavi a nemocnici v saské Žitavě, řekl ČTK organizátor sympozia a majitel vejprtské Galerie "H" Petr Hladký. Letos na sympozium přicestovali zástupci Izraele, Británie, Švýcarska, Německa, Nizozemska, Španělska, Maďarska, Ukrajiny, Polska a České republiky. "Jsem rád, že se nám opět podařilo sezvat tolik umělců z tak pestré škály zemí. Dva španělští sochaři například přijeli svými vozy naloženými nástroji a technickým vybavením až z Barcelony, trvalo jim to dva dny. Zároveň mile překvapili. Vybrali si největší osmitunový kvádr, na který si pět let nikdo netroufl. Mají ale perfektní nářadí, tak snad stihnou vytvořit něco smysluplného," uvedl Hladký.

Na středočeském Točníku začal festival České hrady.cz

Na středočeském Točníku začal pátý ročník hudebního festivalu České hrady.cz. Kromě Točníku se akce tradičně uskuteční na Kunětické hoře na Pardubicku, na Švihově u Plzně a Bezdězu na Liberecku, poprvé se představí na jihočeském hradě Rožmberk nad Vltavou, kde festival 8. srpna skončí. Festival je koncipován tak, že vždy v pátek otevírá své brány pro komornější program v hradních prostorách, sobotní program pak většinou v podhradí nabídne vystoupení předních českých kapel. Na třech pódiích na pěti hradech se představí například Dan Bárta & Illustratosphere, Divokej Bill ve společném projektu s kapelou Čechomor, Gang Ala Basta, Chinaski, Monkey Business, Niceland, Hentai Corporation, Sunshine, Vladimir 518 & Hugo Toxxx, Vypsaná Fixa nebo Wohnout. Dvoudenní festival na každém místě je vedle hudby také zaměřen na rozvoj turistického ruchu a zviditelnění památek v regionech. Více informací se nachází na www.ceskehrady.cz.

Hvězdárna na Kleti vystavuje fotografie pořízené svými teleskopy

Hvězdárna na jihočeské Kleti, která se specializuje na pozorování planetek a komet, vystavuje o prázdninách astronomické fotografie. Kromě planetek a komet na nich jihočeští hvězdáři zachytili také mlhoviny, hvězdokupy a galaxie ze vzdáleného vesmíru. ČTK o výstavě Z Kleti do vesmíru aneb krása poznání informovala ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích Jana Tichá. Výstava je příspěvkem k letošnímu Mezinárodnímu roku astronomie (IYA). Barevné i černobílé snímky byly pořízeny několika dalekohledy Observatoře Kleť, mezi nimi i mohutným teleskopem KLENOT s hlavním zrcadlem o průměru jeden metr. Vybavený je moderní elektronickou kamerou. Fotografie jsou doplněny informacemi o stovkách planetek objevených na Kleti. Fotografická galerie komet představuje známé vlasatice, jako je Halleyova kometa, Hyakutake nebo Hale-Boppova kometa, ale i nejzajímavější komety objevené v posledních letech. K nim patří také kometa Tichý, dosud jediná, která byla objevená v nynější České republice. "Vystavené snímky v sobě spojují vědeckou preciznost s krásou, poezií a tajemstvími vesmíru," slibuje Tichá.

Režisér a výtvarník J. Švankmajer dostal na MFF Křišťálový glóbus

Režisér, výtvarník a scenárista Jan Švankmajer převzal v pátek na 44. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Prezident MFF Jiří Bartoška uvedl, že mu je velkou ctí ocenit osobnost tak výraznou nejen pro český, ale i zahraniční film. Sám Švankmajer, kterého publikum v sále Městského divadla přivítalo bouřlivým potleskem, byl cenou potěšen. Jeho projev byl však velmi stručný a rozesmál zaplněný sál. "Celý život jsem si jenom hrál a nějaká česká nebo světová kinematografie mi mohla být ukradená. Sobeckost by se tedy podle mě neměla odměňovat. Nicméně za cenu festivalu děkuji," uvedl. Jan Švankmajer je jedním z nejznámějších českých filmařů, patří mezi uznávané světové animátory. V tvorbě vychází ze surrealismu, jeho filmy překypují obrazností, prolíná se v nich skutečný svět s autorovou imaginací. Studoval v letech 1954 až 1958 scénografii a loutkovou režii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění.

Antonio Banderas přicestoval na karlovarský festival

Hollywoodský herec Antonio Banderas přijel v pátek do Karlových Varů. Před Grandhotelem Pupp ho přivítal prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. Banderas, který na festivalu převezme Cenu prezidenta MFF, se také vyznal ze svojí lásce k Praze. V roce 1992, kdy jeho herecká hvězda vycházela, v české metropoli strávil sedm měsíců při natáčení seriálu. "Z té doby si dobře pamatuji Karlův most, Malou stranu a samozřejmě Pražský hrad," vzpomínal Banderas. Do Karlových Varů přijel představit svůj film Letní déšť, za který získal předloni na Berlinale cenu Europa Cinemas Label. Jako režisér debutoval Banderas v roce 1999 černou komedií Léto v Alabamě, uvedenou v soutěži benátského festivalu.

Závěrečný ceremoniál MFF v Karlových Varech odlehčí britský hudební film

Piráti na vlnách je název snímku, jímž se karlovarský festival v sobotu před půlnocí rozloučí s diváky. "Záměrně jsme pro závěrečný ceremoniál vybrali jakési odlehčení od chmurných a dramatických příběhů, které po devět dnů zaplňovaly plátna festivalových kin," řekla ČTK umělecká ředitelka Eva Zaoralová. Snímek Piráti na vlnách vznikl v britsko-německé koprodukci. Režisér a scenárista Richard Curtis obsadil do hlavní role Philipa Seymoura Hoffmana. Příběh vychází ze skutečné události, kdy v roce 1966, v nejslavnější éře britské populární hudby, věnovala jediná oficiální rozhlasová stanice BBC rokenrolu pouhé dvě hodiny vysílacího času týdně. Skupinka rozhněvaných diskžokejů se proto rozhodla rozjet pirátské vysílání, kde by svou milovanou hudbu hráli čtyřiadvacet hodin denně. A 25 milionů lidí, více než polovina britské populace, začala poslouchat jejich Radio Rock, vysílající mimo britské území z lodi plující v mezinárodních vodách Severního moře. Piráti porušující zákon byli však pro ministra Dormandyho natolik nepřijatelní, že se rozhodl je zlikvidovat. Snímek vypovídá i o tom, jak na to zareagovali fanoušci Radia Rock. Závěrečnou projekci má uvést producentka Hilary Bevan Jonesová, s níž přijede o její manžel Roy Marsden, známý divákům jako slavný britský inspektor Dalgliesh.

Pokračuje Colours of Ostrava

V Ostravě pokračuje multižánrový hudební festival Colours of Ostrava. Čtyřdenní přehlídku v neděli uzavře americký funkový saxofonista, zpěvák a velký showman Maceo Parker. Program festivalu se odehrává na 11 scénách a nabízí i bohatý doprovodný program - divadelní představení, diskuse, filmy v kinokavárně, workshopy a dětský svět.

Znojmo žije festivalem, který letos náleží Haydnovi

Jihomoravské Znojmo žije od pátku festivalem klasické hudby, který je letos věnován především dílu skladatele Josepha Haydna. Lidé se mohou těšit například na recitály houslisty Pavla Šporcla a mimořádné festivalové nastudování Haydnovy opery Život na Měsíci. Přehlídka se letos znovu rozrostla. Poprvé se rozšířila také na zámky v okolí Znojma, řekla ČTK mluvčí festivalu Petra Klobasová. Haydn letos patří k nejčastěji uváděným klasikům v celém hudebním světě. Od jeho úmrtí v květnu uplynulo 200 let. Přehlídka trvá 17 dní. Patrně největší zájem publika vyvolávají oba Šporclovy recitály. Konají se v pondělí a úterý. Značný zájem publika vyvolává také premiéra festivalové opery. Tvůrčí tým ji poprvé uvede 18. července na nádvoří Jihomoravského muzea.

Ze sportu:

Český cyklista Roman Kreuziger se v nejdelší etapě letošní Tour de France, která po 224 km skončila náročným stoupáním do stanice lanovky Andorre Arcalis, neudržel s nejlepšími a obsadil 35. příčku s odstupem 4:48 na vítěze, francouzského debutanta Brice Feillua. V průběžném pořadí klesl o tři místa na 14. pozici.

Fotbalista Pavel Nedvěd zvažuje podle italského tisku angažmá v Interu Milán, který má o bývalého kapitána české reprezentace velký zájem. Deník Tuttosport napsal, že český záložník už o případné spolupráci mluvil se šéfem italského mistra Massimem Morattim a trenérem Josém Mourinhem. Nedvěd podle listu s přestupem do Milána váhá, protože si není jistý, zda by tím nepopudil fanoušky Juventusu, s kterým se letos po osmi letech rozloučil. Držitel Zlaté míče z roku 2003 navíc stále neoznámil, jestli bude ve fotbalové kariéře pokračovat.

Slovenský fotbalista Matej Krajčík a tuniský reprezentant Hocine Ragued se definitivně stali posilami Slavie Praha. Defenzivní záložník Ragued podepsal se Slavií smlouvu na čtyři roky, Krajčík na rok s následnou roční opcí. Oba přišli jako volní hráči, Ragued z belgického Monsu, Krajčík z italské Regginy. Počet posil mistrovského celku tak vzrostl již na osm. Již dříve Slavia získala Benjamina Vomáčku, Vitalije Trubilu, Stanislava Vlčka, Risto Naumova, Ondřeje Čelůstku a Adama Hlouška.

Fotbalový reprezentant Jaroslav Plašil se stal posilou francouzského mistra Girondins Bordeaux. Zatímco v uplynulé sezoně bojoval s Pamplonou o záchranu ve španělské lize, nyní se může těšit na zápasy v Lize mistrů.

Hokejový útočník Aleš Kotalík podepsal v zámořské NHL tříletou smlouvu s vedením New Yorku Rangers. Za dané období si podle informací televizní společnosti TSN vydělá bývalý hráč Edmontonu celkem devět milionů dolarů. Český reprezentant byl po uplynulé sezoně volným hráčem.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Proměnlivá oblačnost, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.