Zprávy

Prezident Medveděv: Lze nalézt řešení problému protiraketové obrany USA

Ruský prezident Dmitrij Medveděv soudí, že Rusko a Spojené státy mohou nalézt rozumné řešení ohledně amerického záměru umístit prvky protiraketové obrany v Česku a v Polsku, který Moskva důrazně odmítá. Z Medveděvova interview pro italský tisk, den před příjezdem amerického prezidenta Baracka Obamy do Moskvy, citovala agentura ITAR-TASS. Medveděv naznačil možný kompromis zahrnující protiraketovou obranu a přípravu nové rusko-americké smlouvy o strategických zbraních. Podle Medveděva je nová americká vláda připravena jednat o problematice své protiraketové základny ve střední Evropě, kterou by podle představ Washingtonu vytvářel protiraketový radar na českém území a skupina protiraketových střel na polském území. "V poslední době jsem několikrát řekl, že jsme proti rozmístění příslušných sil protiraketové obrany v Polsku a v Česku," citovala agentura ITAR-TASS ruského prezidenta, který poskytl rozhovor italským žurnalistům.

Ministr Janota: Povodně zhorší schodek letošního rozpočtu o miliardy Kč

Záplavy, které postihly v posledních dnech některé kraje Česka, zhorší schodek státního rozpočtu v letošním roce o miliardy korun. V nedělním diskusním pořadu České televize to řekl ministr financí Eduard Janota. Ministr doufá, že výsledný schodek letošního rozpočtu se bude pohybovat mezi 160 a 170 miliardami korun. Podle České televize se celkové škody ze záplav nyní odhadují na šest miliard. Janota řekl, že po odečtení škod hrazených pojišťovnami zůstanou na veřejném majetku ke hrazení škody za tři až čtyři miliardy korun. Ke způsobům řešení poznamenal, že je třeba najít maximálně rychlé a transparentní cesty. Chce se proto při řešení pohybovat v rámci exekutivy, nikoliv přes parlament, "kde by mohly nastat problémy". Na hrazení škod jsou podle ministra nyní k dispozici tři až čtyři miliardy korun, z toho miliarda, která zůstala z financí určených k hrazení povodňových škod v roce 2006, je k dispozici okamžitě. Ministr chce dále využít prostředky z privatizačního účtu, které by byly převedeny do Státního fondu dopravní infrastruktury. Z těchto peněz by byly hrazeny škody na infrastruktuře a s rekonstrukcí by se začalo nejpozději v srpnu. Počátkem srpna tedy musí být schválen vládní plán obnovy poničených území, upozornil ministr.

Hejtman Hašek: Kraje budou koordinovat postup při obnově po záplavách

Krajští hejtmani budou podle šéfa Asociace krajů a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) koordinovat kroky při obnově oblastí zasažených letošními povodněmi. V nedělním diskusním pořadu České televize prohlásil, že kraje a obce s rozšířenou působností vypracují po povodních v řádu dnů až týdnů podklady pro centrální orgány, které projednají strategii obnovy území. Michal Hašek věří, že vláda přijme tuto strategii co nejdříve. Dále uvedl, že kraje se budou co nejvíce snažit pomoci postiženým obcím a hledat způsoby, aby jejich obnovu nekomplikovala administrativa. Jako příklad zmínil využívání zákona o zadávání veřejných zakázek tak, aby mohl být po konzultaci s antimonopolním úřadem uplatňován co nejrychleji. "My musíme respektovat zákony, ale budeme se snažit pracovat podle hesla 'kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody'. My budeme hledat způsoby, jak pomoci těm obcím, aby administrativa nebyl náročná," prohlásil Hašek. Vyslovil se i pro posílení krizových telefonních linek, které se osvědčily. Podle Haška by se do tohoto systému mohly v budoucnu zapojit i menší obce.

ČSSD schválila kandidátky, jsou na nich i Zubová a Rath

ČSSD schválila kandidátky pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Jsou na nich i Olga Zubová a David Rath. Bývalá členka Strany zelených a teď šéfka neparlamentní Demokratické strany zelených (DSZ) Zubová je na pátém místě pražské kandidátky, Rath je dvojkou ve středních Čechách. Po sobotní programové konferenci strany to oznámil její předseda Jiří Paroubek. Právě nominace Zubové a Ratha vzbudily ve straně největší polemiky a do značné míry zastínily programovou konferenci strany, která schválila volební program strany. Zubovou oficiálně navrhli pražští sociální demokraté, ale nelibost nad tím vyjádřili někteří místopředsedové ČSSD a další významní členové strany. Podle nich se ve straně o kandidatuře Zubové řádně nediskutovalo a odpovědnost za ni prý nesou hlavně pražští sociální demokraté. Kandidatura Ratha zase vadila některým straníkům proto, že jeho chování prý může straně uškodit a prý kvůli tomu nemusejí v říjnových volbách uspět. Za Zubovou a Ratha se ale už v pátek postavilo předsednictvo strany a podle sobotního Práva a Lidových novin měl Paroubek dokonce pohrozit, že padne-li Rath, Paroubek rezignuje.

Stát do května na pojistném vybral o 8 mld. korun méně než loni

Stát letos za prvních pět měsíců vybral na pojistném na sociální zabezpečení o 8,2 miliardy korun méně než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zaměstnavatelé a pojištěnci přitom od ledna do května státu zaplatili celkem o 3,6 miliardy korun méně, než by měli. Zatímco v roce 2008 ČSSZ od ledna do května vybrala 154,8 miliardy korun, ve stejném období letošního roku to bylo pouze 146,6 miliardy korun. Plátci přitom měli státu zaplatit 150,2 miliardy korun. Peníze na výplatu nemocenské a důchodů však správě chybět nebudou. "Přebytek nebo záporné saldo ve výběru pojistného v tomto rozsahu je obvyklým jevem," řekl ČTK mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka. Pokles příjmů z pojistného zřejmě způsobila hospodářská krize, neboť od roku 1993 až do konce loňského roku v meziročním srovnání stejných období souhrn plateb pojistného vždy stále rostl. První pokles statistiky zaznamenaly ve srovnání loňského listopadu se stejným měsícem roku 2007; tento trend trvá dosud.

ČSSD, KSČM a KDU-ČSL jsou proti krácení rozpočtu Akademie věd

Sociální demokraté, komunisté a lidovci se vyslovili proti plánovanému krácení rozpočtu Akademie věd (AV), která by podle vládních záměrů měla do tří let ztratit zhruba polovinu rozpočtových zdrojů. Vládu premiéra Jana Fischera nezávisle na sobě vyzvali k úpravě tohoto záměru. Záměr vlády naopak podpořila Hospodářská komora. Peníze na výzkum by podle ní měly dostávat instituce, které za sebou mají výsledky. Mělo by to přimět vědce z univerzit, aby více spolupracovali s průmyslem, soudí komora. Podobný názor má i Svaz průmyslu a dopravy, podle kterého by měla akademie pracovat efektivněji. Akademici ale varují, že česká věda by neměla upřednostňovat jen krátkodobý zisk omezeného okruhu hospodářských subjektů. Vláda chce v příštím roce snížit celkovou státní dotaci akademii z letošních 5,88 miliardy na 4,61 miliardy korun. Do roku 2012 by měla dále klesat až na 2,81 miliardy korun. Přidat by vláda měla Grantové agentuře České republiky.

V ČR jsou dva nové případy prasečí chřipky

V Česku je už 17 případů onemocnění takzvanou prasečí chřipkou. Další dva nové případy infekce virem pandemic (H1N1) byly potvrzeny v pátek v Národní referenční laboratoři pro chřipku. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Infekce byla nově potvrzena u dvou mužů, kteří se vrátili ze zahraničí. Jejich stav je stabilizovaný, oba jsou v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, píše se v tiskové zprávě zveřejněné na webu ministerstva zdravotnictví. Jeden muž přiletěl 26. června společně se snoubenkou z USA. V neděli bude z nemocnice propuštěn, neboť v pondělí odlétá z Česka. Druhý postižený muž přiletěl 1. července z Thajska.

Zdravotníci jsou druzí nejvíce ohrožení nemocí z povolání

Zdravotníci jsou po zaměstnancích zpracovatelského průmyslu na druhém místě žebříčku profesí nejvíce ohrožených nemocemi z povolání. Z loňských zhruba 1400 případů nemocí z povolání a ohrožení nemocí z povolání bylo 15 procent u zdravotníků a pracovníků sociální péče. Ohrožují je zejména infekce a svrab. Informuje o tom Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). "Tři čtvrtiny onemocnění u zdravotníků byly nemoci infekční a parazitární, z 85 procent u žen. Nejčastěji se jednalo o zdravotní sestry a pečovatele a odborné či pomocné ošetřovatele. Průměrný věk byl necelých 39 let a délka vystavení riziku průměrně šest let," upřesnili statistici. Snížení počtu nemocí z povolání je cílem poradního výboru Evropské komise - Výboru vrchních inspektorů práce. V květnu se pod českým předsednictvím EU sešel výbor v Praze, aby projednal opatření, která mají snížit v členských zemích do roku 2012 pracovní úrazy a nemoci z povolání o čtvrtinu. Doporučení se zaměřují například na manipulaci s břemeny, nakládání s chemickými látkami či práci s azbestem.

Kardinál Tomko vyzval k uchování odkazu slovanských věrozvěstů

Kardinál Jozef Tomko v neděli z Velehradu na Uherskohradišťsku vyzval k uchování odkazu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a k víře, která přináší pokoj v srdcích a pomáhá vyšší důstojnosti. Největší katolické bohoslužbě v České republice, která se koná u příležitosti svátku Cyrila a Metoděje, přihlíželo asi 30.000 věřících. "Naše budoucnost je v ochraně mravní kultury víry jako je cyrilometodějské dědictví, jako křesťanský humanismus," řekl Tomko. Ve svém proslovu upozornil také na opakující se historii, když stejně jako v devátém století tak i dnes se Evropa integruje a bojuje se o vliv v ní. "To všichni známe. A mnozí v tom zápase ztrácejí jistotu a opouštějí přesvědčení, zásady a hodnoty, které se osvědčily v životě jednotlivců, rodin a národů a které jsou věky prověřené," podotkl. Tomko poukázal také na to, že slovanští věrozvěstové již českému národu ukázali směr, kterým má kráčet, a to jak v soukromém tak i veřejném životě. Věřící poprosil o důstojný život, s veškerou pokorou, věrností a shovívavostí. "Snášejte se navzájem v lásce a usilujte o zachování jednoty ducha," pronesl kardinál.

Svědkové Jehovovi v Praze pokřtili nové členy

Svědkové Jehovovi v neděli v Praze pokřtili nové členy. Křest se konal v Tesla Areně, 29 lidí se při něm ponořilo do přistaveného bazénu s vodou. Sjezdu a hlavním mottem Zůstaňte bdělí se už druhým dnem účastní asi 3500 lidí, podle pořadatele Michala Izbického je hlavním smyslem upevnit se v jejich víře a poučit se z Bible. Na programu třídenního sjezdu jsou kromě křtu nových členů také proslovy, společné modlitby a čtení z bible. Při křtu pak 23 žen a šest mužů nejrůznějšího věku postupně vstoupilo do přistaveného bazénu a se slovy křtím tě ve jménu otce i syna i ducha svatého je pořadatelé na vteřinu celé potopili pod hladinu. Svědkové Jehovovi jsou širší veřejnosti známi především tím, že stojí ve dvojicích na frekventovaných místech ve městech, oslovují lidi a nabízejí své tiskoviny nebo obcházejí domácnosti. Křesťanské církve je vesměs považují za sektu, nesouhlasí s jejich výkladem bible a kritizují jejich totalitní organizaci i jejich způsoby misie. Sami Svědkové Jehovovi se označují za křesťany a naopak členy křesťanských církví považují za nepravověrné. Věří ve stejného boha jako křesťané, ale pracují s rozdílnou teologií. Jsou například přesvědčeni o tom, že Vánoce jsou pohanské svátky, proto je neslaví. Odmítají například i transfuze krve.

Evropští policisté dohodli projekt proti fotbalovému násilí

V Česku se v těchto dnech sešli policejní představitelé z celé Evropy zabývající se násilím na fotbalových stadionech. Výsledkem je vznik projektu, díky kterému budou policisté na celém kontinentu postupovat proti agresivním fotbalovým fanouškům koordinovaně. Uvedla to televize Nova. Výsledkem má být velmi dobře zabezpečená internetová stránka plná policejních informací. "Umožní analýzu těch jednotlivých klubů tak, aby daleko dopředu byli ti policisté schopni říct, jaké chování se dá od těch fanoušků očekávat," řekl Nově policejní odborník na fotbalové násilí Martin Synecký. Policisté, kteří by systém nepoužívali, by navíc nemohli bezpečnostním opatřením na fotbalových stadionech velet. Školením jich projdou tisíce, uvedla Nova.

Vězeňská služba: V ČR je 22.000 vězňů, nejvíce od roku 2000

V České republice bylo podle Vězeňské služby (VS) k 1. červenci 22.000 vězňů, to je o zhruba 1800 více než přesně před rokem. Počet odsouzených je teď nejvyšší od roku 2000. Jen v roce 2008 se počet vězňů zvýšil stejně jako za předchozí čtyři roky. Věznice v zemi jsou nyní v průměru naplněny na 115 procent a některé dokonce na 130 procent, informoval ČTK Robert Blanda z tiskového oddělení VS. Navíc bylo ke konci června v Česku přes 7000 lidí, kteří do vězení nenastoupili. Důsledkem přeplněnosti věznic je mimo jiné to, že se nedaří dodržovat ustanovení vyhlášky ministerstva spravedlnosti, podle níž má každý odsouzený nárok na čtyři metry čtvereční ubytovací plochy. Předpisy sice umožňují učinit výjimku, ale například Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání za to Česko opakovaně kritizoval, naposledy v roce 2006.

Do Nymburku se na týden sjeli škodovkáři z celého světa

Škodovky z deseti různých zemí, rozličných typů, stáří a ojedinělých úprav se na týden sjely do Nymburku, kde se od neděle koná 46. ročník mezinárodního setkání nazvaném Škoda Tour. Letos se jej zúčastnilo 110 posádek, jedna dokonce až z Austrálie, řekl ČTK jeden z pořadatelů Josef Pálka. "V týdnu se již konala prodejní výstava aut, soutěžili jsme také o nejlépe ošetřené a vyzdobené auto. Uspořádali jsme i provizorní výstavu nových modelů škodovek a samozřejmě jsme navštívili i Mladou Boleslav," řekl Pálka. České posádky překvapivě nejsou na srazu ve většině, polovina jich je totiž z Německa. Kromě rarity z Austrálie přijeli také třeba Norové, Rusové nebo Angličané. Právě jejich vůz budil u kolemjdoucích velkou pozornost, škodovka s volantem na pravé straně totiž není na středočeských silnicích běžným jevem. Podobné setkání se v Česku koná jednou za tři roky, pokaždé na jiném místě.

Tvůrci Hvězdných válek mohou v ČR utratit miliardy, chtějí úlevy

Pokud se američtí filmaři rozhodnou natočit v Česku další pokračování kultovních Hvězdných válek, utratí tu 100 až 150 milionů dolarů (1,8 až 2,7 miliardy korun). Producent Rick McCallum v České televizi řekl, že konečné rozhodnutí nepadlo a že bude záležet i na tom, zda stát filmaře zvýhodní například nějakou formou investiční pobídky nebo daňovou úlevou. Hvězdné války bude tvořit režisér George Lucas, má to být hraný seriál. V poslední době prudce klesá zájem zahraničních filmových společností točit filmy na českém území právě kvůli absenci úlev, které naopak nabízejí jiné státy. Konkurentem je třeba Maďarsko. Česko už odlivem filmařů přišlo o miliardy korun. McCallum zdůraznil, že Česko je pro natáčení ideální, protože má už vybudované zázemí a infrastrukturu pro filmové týmy a také mnoho talentovaných lidí a expertů, na rozdíl od zbytku Evropy. Nevýhodou jsou naopak podle něj příliš vysoké náklady.

Herečka Isabelle Huppertová převzala Křišťálový glóbus

Přední francouzská divadelní a filmová herečka Isabelle Huppertová převzala v neděli z rukou prezidenta karlovarského festivalu Jiřího Bartošky a umělecké ředitelky Evy Zaoralové Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Stalo se tak ve Velkém sále Thermalu před projekcí francouzského soutěžního snímku režiséra Benoita Jacquota s názvem Villa Amalia. Projekce se zúčastnil i francouzský velvyslanec v ČR Charles Fries s chotí. "Často se mě ptají, jestli mám radost, když dostanu nějakou cenu - a tato je velmi krásná," řekla herečka, dojatá vřelým přijetím i zaplněným sálem. Obdobná ocenění jsou podle ní i poctou pro režiséry, na které prý měla štěstí. "Bez nich bych tu nestála," dodala. Huppertová řekla, že filmové umění dokáže vyjádřit iracionálno, které má každý v sobě. "Vím, že Karlovy Vary jsou městem, které je historicky spojeno s filmem. I proto jsem ráda, že jsem byla oceněna právě zde," dodala.

Na MFF vystavuje Vladimír Franz velký cyklus obrazů Caprichos 009

Jednou z nejprestižnějších výstav, které patří mezi oficiální doprovodné akce 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, je v sobotu zahájená prezentace z tvorby předního českého hudebního skladatele a malíře Vladimíra Franze. Nejenže si na její otevření našel chvíli naprosto časově přetížený prezident MFF Jiří Bartoška, ale mezi hosty se překvapivě objevil i premiér Jan Fischer a ministr kultury Václav Riedlbauch. Franz svými velkoformátovými obrazy z cyklu Caprichos 009 zaplnil nejen muzeum Zlatý klíč, ale i další výstavní prostory Karlovarského krajského muzea v budově na Nové louce. Ředitelka krajského muzea Eva Dittertová ČTK řekla, že využila Franzova vztahu k západočeskému regionu (tvoří na Nepomucku) a dohodla s ním výstavu právě v době filmového festivalu. "Vždy jsme se snažili, abychom v tomto období přišli vždy s něčím výjimečným. A to tvorba Vladimíra Franze určitě je. Vždyť je i autor filmové hudby," uvedla. Vystavené obrazy lze zařadit do autorova sociálně kritického cyklu. Franz na nich pojmenovává, mnohdy groteskní formou, některé jevy, které přináší život dnešních lidí, zbavených vlastní identity, jevy konfrontované s přesahy evropské tradice.

V Jedovnicích začal kemp Street dance za účasti světové špičky

V Jedovnicích na Blanensku v neděli začal mezinárodní týdenní kemp Street dance, která patří k největším akcím svého druhu v Evropě. Kolem 2000 mladých lidí se zde pod dohledem 30 lektorů a více než stovky nejlepších tanečníků z celého světa budou učit nejrůznější taneční styly od hip hopu po break dance. Na programu je kolem 300 workshopů, což ve světě nemá obdoby, řekl ČTK pořadatel Martin Fiedler. "Přijel například tanečník z týmu nedávno zemřelého Michaela Jacksona nebo choreografové, kteří pracovali pro Justina Timberlaka, Missy Elliott nebo Willa Smithe. Na kempu vystoupí také pět nejlepších tanečníků z Japonska nebo vítěz francouzské soutěže Incredible Talent," řekl Fiedler. Na kemp přijeli tanečníci ze 30 zemí většiny kontinentů. Podle Fiedlera zde totiž mají jedinečnou šanci potkat na jednom místě světovou špičku v různých stylech street dance a taneční choreografii. Kromě workshopů jsou na programu kempu také takzvané battly - taneční souboje, v nich se utkají týmy tanečníků z jednotlivých zemí. Loni v závěrečném souboji zvítězili Japonci, kteří jsou horkými favority i letos.

V Brně hráli Motörhead, údajně nejhlasitější kapela světa

Britští metalisté Motörhead, kteří se prohlašují za nejhlasitější skupinu na světě, v sobotu vystoupili v Brně. Koncert pod širým nebem sledovalo na Velodromu asi pět tisíc fanoušků tvrdé muziky všech generací. Hlavním hvězdám večera předskakovaly české a slovenské metalové legendy. Motörhead patří k legendám tvrdého rocku. Hrají od roku 1975. Frontman Lemmy Kilmister předtím sbíral zkušenosti například jako bedňák slavného kytaristy Jimiho Hendrixe. V Motörhead zpívá a hraje na basu. Kytaru ovládá Phil Campbell, za bicími sedí Mikkey Dee. Kapela přijela do Brna z Bukurešti, poté pokračuje do Německa. Motörhead již v Česku několikrát hráli, poprvé to bylo v Praze v roce 1993. Před pěti lety byli hlavní hvězdou festivalu v Trutnově.

Ze sportu:

Druhou etapu Tour de France z Monaka do Brignoles vyhrál po 187 kilometrech v hromadném spurtu britský cyklista Mark Cavendish. V čele průběžného pořadí zůstal vítěz sobotní časovky Fabian Cancellara ze Švýcarska. Sedmé místo a bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let udržel Čech Roman Kreuziger.

Lucie Škrobáková vytvořila při třetím kole extraligy v Kladně vlastní český rekord v běhu na 100 metrů překážek. Halová vicemistryně Evropy z Turína zaběhla čas 12,73 sekundy, čímž vlastní maximum z loňského mistrovství republiky zlepšila o plné dvě desetiny.

České in-line hokejistky titul na mistrovství světa organizace FIRS neobhájily. Ve finále v italském Varese podlehly Spojeným státům americkým 1:3. Na zlato ale dosáhli čeští junioři, kteří zvítězili nad Kanadou 3:0.

Čeští autokrosaři Petr Bartoš a Ladislav Hanák zopakovali své triumfy v závodě mistrovství Evropy v Nové Pace. Oba reprezentanti se zároveň po čtvrtém podniku šampionátu drží v čele průběžného pořadí; Bartoš vévodí královské divizi III do 4000 ccm, Hanák je nejlepší ve slabších šestnáctistovkách. Pouze v divizi I tak tradičně nevyhrál domácí zástupce, Václav Fejfar byl druhý za suverénním Rusem Vadimem Makarovem.

Na druhém místě skončil v pátém podniku evropského šampionátu tahačů v Barceloně český jezdec David Vršecký. Obhájce titulu z týmu Buggyra ve Španělsku vybojoval třetí a první místo a ve víkendovém pořadí nestačil pouze na Němce Jochena Hahna, za kterým zaostal o dva body. Druhá příčka patří Vršeckému i v průběžné klasifikaci seriálu, přičemž náskok Španěla Antonia Albaceteho snížil o čtyři body na 22 bodů.

V nejlepším českém čase všech dob vybojovala triatlonistka Lucie Zelenková třetí místo v nedělním Ironmanu v rakouském Klagenfurtu. Výkonem 9:07:24 hodiny výrazně zlepšila vlastní maximum z loňska, kdy byla v Korutanech šestá v čase pomalejším o pět minut a 51 sekund. V dubnu Zelenková zvítězila v Ironmanu v jihoafrickém Port Elisabeth a také v Klagenfurtu vedla. Z prvního místa ji sesadila 40 kilometrů před cílem jízdy na kole na 180 km Britka Bella Baylissová, která nakonec zvítězila. Čtyřiatřicetiletou českou závodnici, která je především skvělou plavkyní, pak předstihla ještě Němka Sonja Tajsichová.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.