Zprávy

Topolánkova vláda končí, sněmovna jí vyslovila nedůvěru

Vláda Mirka Topolánka končí, sněmovna jí v úterý v podvečer vyjádřila nedůvěru. K opozici se připojili i potřební čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nim získala přesně potřebných 101 ze 197 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Opozici se podařilo vyslovit nedůvěru vládě prvně v samostatné historii České republiky. "Beru toto hlasování na vědomí a budu se chovat přesně podle ústavy," uvedl po oficiálním vyhlášení výsledků hlasování premiér Mirek Topolánek. Nyní tedy předloží demisi vlády prezidentovi. Pak budou následovat jednání o novém kabinetu. Topolánek očekává, jak uvedl v pondělí, že ho prezident znovu pověří sestavením nového kabinetu jako šéfa strany, která vyhrála volby. Kdyby se nepodařilo sestavit většinovou nekomunistickou vládu, ODS by podle premiéra odmítla úřednické či polopolitické vlády, které navrhuje ČSSD, a byla by pro předčasné volby letos v létě. Předseda ČSSD Jiří Paroubek zopakoval, že kabinet může dál vládnout v demisi do konce českého předsednictví v EU. Sociální demokraté by ale chtěli výměnu ministrů vnitra a spravedlnosti Ivana Langra a Jiřího Pospíšila (oba ODS) a pozastavení privatizací státního majetku. Paroubek zcela zamítl možnost, že by se sociální demokracie podílela na vládě spolu s ODS. Předčasné volby jsou podle něj možné nejdříve na podzim, do té doby by se mohli zákonodárci shodnout na novém volebním zákoně.

Klaus: Vývoj po nedůvěře vládě se bude ubírat dle ústavy

Podle prezidenta republiky Václava Klause se bude vývoj událostí poté, co sněmovna vyslovila nedůvěru koaličnímu kabinetu Mirka Topolánka, ubírat standardní ústavní cestou. Více o své roli při vyjednávání neřekl. Považuje za nerozumné v tuto chvíli situaci jakkoli komentovat, uvedl jeho mluvčí Radim Ochvat.

Paroubkovi se na pátý pokus podařilo svrhnout Topolánkovu vládu

Předseda opoziční sociální demokracie Jiří Paroubek několik dnů poté, co přesvědčivě obhájil pozici v čele strany, dosáhl dalšího výrazného úspěchu. Na pátý pokus se mu totiž podařilo přesvědčit sněmovnu, aby vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Poprvé se o to Paroubek pokusil již rok po posledních sněmovních volbách v červnu 2007 kvůli kauze předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Potřebnou většinu se mu ale podařilo získat až nyní. Jiřímu Paroubkovi se tak pootevřela cesta k tomu, aby po více než třech letech po případných předčasných volbách opět zamířil do premiérského křesla. Předseda vlády Topolánek totiž řekl, že bude usilovat o konání voleb do Poslanecké sněmovny co nejdříve, ČSSD hovořila o letošním podzimu. Sociální demokracie přitom nad občanskými demokraty dlouhodobě vede ve volebních preferencích, poslední čísla nicméně u všech průzkumů ukazují, že se rozdíl mezi oběma stranami zmenšuje. Až do loňského podzimu byl Paroubek, který stanul v čele ČSSD v květnu 2006, sice šéfem nejsilnější opoziční strany, kritici jej ale stále mohli nazývat "mužem, který nikdy nic nevyhrál". Říjnové krajské a senátní volby však skončily historickým úspěchem sociální demokracie a Paroubkovi samotnému zaručily prodloužení předsednického mandátu ve straně. Ve vrcholné české politice se přitom nepohybuje mnoho aktérů, kteří by vyvolávali tak protichůdné emoce jako Jiří Paroubek. Na jedné straně dokázal vyvést ČSSD z těžké krize zpět na politické výsluní a učinit z ní favorita voleb. Na druhou stranu má řadu kritiků, kteří mu vytýkají konfrontační styl, pragmatismus či populismus. Z pohledu průzkumů veřejného mínění a výsledků voleb se však zatím tento styl Paroubkovi i ČSSD vyplácí.

Paroubek byl sice již v letech 1970 až 1986 členem tehdejší socialistické strany, jeho politická kariéra ale nabrala na obrátkách až po listopadu 1989, kdy vstoupil do obnovené ČSSD a zamířil do vedení. Stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 kandidoval na předsedu, neuspěl však proti Miloši Zemanovi. Poté působil v komunální politice - zasedal v pražském zastupitelstvu a v roce 1998 se stal náměstkem pro oblast finanční politiky. V roce 2000 neúspěšně kandidoval do Senátu v Praze 8. Nová éra v jeho kariéře nastala v srpnu 2004, kdy se stal ministrem pro místní rozvoj ve vládě Stanislava Grosse (ČSSD) a po pádu této vlády se v dubnu 2005 překvapivě stal premiérem. Přestože zpočátku nevzbuzoval u soupeřů velké obavy, postavil rozloženou ČSSD opět na nohy a ve volbách v roce 2006 strana dosáhla nejlepšího výsledku. Přesto skončila těsně druhá za ODS a po osmi letech odešla do opozice. Vyhrocená atmosféra kampaně se však přenesla i do dalšího období a antipatie mezi představiteli ČSSD a ODS ovlivňují českou politiku i nadále.

Topolánek je prvním premiérem, kterému byla vyslovena nedůvěra

Dvaapadesátiletý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek má na svém kontě řadu významných volebních vítězství, ale také dva neslavné primáty - v říjnu 2006 se stal prvním českým předsedou vlády, který nedostal důvěru sněmovny a po úterku je i prvním premiérem, kterému sněmovna vyslovila nedůvěru. Stalo se tak paradoxně v době, kdy díky českému předsednictví EU popularita vlády a jejích členů v podstatě poprvé za dobu její existence výrazněji roste. Topolánkova druhá vláda složená z koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených získala v lednu 2007 důvěru jen díky dvěma přeběhlým poslancům zvoleným za ČSSD. Navzdory tomu si Topolánek stanovil ambiciózní reformní cíle. "Slíbili jsme reformy. Jinak vláda nemá právo pokračovat dál," řekl v dubnu 2007. Realizace vládních návrhů však často narážela na nedostatečnou podporu v parlamentu a vláda postupně musela ze svých představ slevit. Sám Topolánek byl často kritizován za některé kontroverzní a vulgární výroky či výpady proti politickým protivníkům a médiím. První porážka v loňských krajských a senátních volbách stranou natolik otřásla, že na prosincovém kongresu strany musel Topolánek poprvé o svoji funkci bojovat. V duelu s prvním místopředsedou strany a pražským primátorem Pavlem Bémem, který se mohl opřít i o podporu prezidenta Klause, však Topolánek své předsednické křeslo obhájil.

Premiér: Zůstane-li vláda, předělá zdravotní normy a uzavře kauzy

Pokud vláda přežije hlasování o nedůvěře, přepracuje reformní zdravotnické zákony, zahájí okamžitě jednání s opozicí o krocích proti ekonomické krizi a nechá do konce vyšetřit skandální politické kauzy. Ve sněmovně to za svůj kabinet slíbil premiér Mirek Topolánek. Podle něj za současnou politickou krizi může především jediný člověk - šéf ČSSD Jiří Paroubek. Topolánek řekl, že sněmovna je prakticky zablokovaná, "nikdo neprosadí nic" a plýtvá se časem na "žabomyší války". "Vše má na svědomí jeden muž, který se nesmířil s volební porážkou (ve volbách v roce 2006) a celé volební období zasvětil touze po revanši," uvedl Topolánek. Jmenoval šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který podle premiéra všechna řešení a jednání blokoval a stal se i překážkou pro nalezení dohody o spolupráci koalice s opozicí na českém předsednictví EU. Hlasy takzvaných přeběhlíků jsou ve sněmovně při prosazování návrhů potřeba kvůli "paroubkizaci politiky", kdy dohoda není možná, uvedl předseda vlády. Svržení vlády by podle Topolánka situaci nezlepšilo. "Pád vlády nezmění kouzelným proutkem poměry v tomto sboru, naopak padne jediný orgán, který může řešit problémy občanů," řekl předseda vlády. Pokud by vláda odolala opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry, okamžitě podle Topolánka vyvolá jednání o obnovení stability, aby politická scéna mohla přijmout opatření proti hospodářské krizi. Kabinet také vezme zpět reformní zákony bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, které poslal do sněmovny. Proti normám se staví i vládní lidovci. Topolánek uvedl, že kabinet chce zákony přepracovat, aby v dolní komoře uspěly. Vláda také "rázně dotáhne všechny kauzy" i případ Krakatice, dodal premiér. Podle něj má jeho kabinet "manko" v tom, že byl nedůrazný "při rozplétání kauz" z doby vlády ČSSD. Koaliční zákonodárci Topolánka za jeho slova odměnili potleskem vestoje. Z opozičních lavic se naopak ozývalo nesouhlasné volání či bouchání do desek stolů.

Rozpravu před hlasováním o nedůvěře oživila pohádková metafora

Úterní rozpravou před hlasováním o nedůvěře vládě se jako červená nit táhlo téma pohádky o Dařbujánovi a Pandrholovi. Místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek připodobnil osud kabinetu k počínání hlavních postav příběhu. Stejně jako chtěl Dařbuján přechytračit smrt tím, že ji zavřel do chlívku, premiér Mirek Topolánek prý schoval do chlívku spravedlnost. Zaorálek tím reagoval na projev předsedy vlády, který mimo jiné slíbil, že pokud jeho vláda přežije, nechá do konce prošetřit všechny politické kauzy. Zkrocení smrti v chlívku jako v pohádce, stejně jako spravedlnosti v realitě, vede podle Zaorálka k nepředvídaným skutečnostem. "Slípka běhala po dvorku s useknutou hlavou, čuníka nebylo možné zabít - i v našem světě pana (předsedu KDU-ČSL Jiřího) Čunka nebylo možné dostat před soud," řekl Zaorálek. "Dařbuján nezachránil Pandrholu tím, že někoho zavíral do chlívku, on otočil postel - a to je přesně styl sociálnědemokratické argumentace: na začátku postaví lež a na té lži potom udělá drtivou kritiku," reagoval na Zaorálka ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Tématu se pak chytil i místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). "To, co je k zaznamenání, je další postava z této pohádky - Smrťák. Já se obávám, že vy nám tohoto Smrťáka nabízíte," prohlásil na adresu Zaorálka a jeho strany. Kauza údajné Čunkovy korupce hýbe českou politikou více než rok. Policie lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Žalobce stíhání Čunka zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob. Špičky české justice podaly občanskoprávní žalobu kvůli výrokům bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové o justiční mafii.

Analytici: Obchod je nyní stabilizujícím prvkem české ekonomiky

Obavy z budoucnosti podpořené rostoucí nezaměstnaností a balíkem špatných zpráv z domácí i světové ekonomiky vedly spotřebitele k obezřetným nákupům, komentovali analytici lednové výsledky maloobchodních tržeb. Přesto jsou podle nich výsledky mírně pozitivním překvapením. Maloobchodní tržby v lednu bez sezonního očištění meziročně klesly o 3,3 procenta. Maloobchodu klesl obrat v lednu meziročně čtvrtý měsíc v řadě, což nastalo naposledy na přelomu let 1998 a 1999, řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Propad tržeb byl ovšem mírnější, než naznačovaly předpovědi. Při vyloučení prodejů aut, které byly mimořádně slabé, tržby maloobchodu dokonce rostly. Situace v maloobchodě ostře kontrastuje s propadem průmyslu. Obchod je nyní stabilizujícím prvkem české ekonomiky a dává naději, že propad HDP nebude kopírovat nejčernější předpovědi na trhu, dodal. "Nyní je problémem hlavně strach z budoucnosti," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Mediální zprávy dramaticky a přehnaně popisující černou budoucnost dělá podle ní své s náladou spotřebitelů v Česku i v zahraničí. Míra nezaměstnanosti již roste, ale z nadhledu několika let se v ČR zatím vrátila jen lehce nad průměr. Domácnosti ale již v očekávání černé budoucnosti přestaly z opatrnosti utrácet, podotkla.

Ministryně Filipiová představila projekt tvorby standardů zdravotní péče

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) představila projekt tvorby standardů zdravotní péče. Pacienti se z nich mají dozvědět, na jakou péči mají při daném onemocnění nárok. Pro lékaře budou standardy závazné, pokud zákonodárci schválí a prezident podepíše reformní zákon o zdravotních službách. Do roku 2013 by Česko mělo mít několik stovek standardů. "Výsledkem zavedení standardů bude zpřístupnění nejmodernější zdravotní péče založené na nejnovějších poznatcích a znalostech specialistů všem pacientům v Česku," řekla ministryně Filipiová. Zdůraznila, že vymezením standardu nebude omezen přístup pacientů k péči a nebude se ani snižovat dosavadní rozsah péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Městská rada souhlasila se snížením zadlužení Prahy o 7 mld. Kč

Hlavní město zřejmě letos sníží svoje zadlužení z 32 miliard korun na 25 miliard. Plánuje totiž splatit jistinu obligací z roku 1999, splatných letos v červnu, v hodnotě 6,92 miliardy korun. Novináře o tom informoval pražský primátor Pavel Bém (ODS). Splacení v úterý schválila městská rada, rozhodnutí musí ještě potvrdit zastupitelstvo. "Zvažovali jsme různé možnosti, nejvýhodnější se její okamžité splacení z prostředků, které má město pro tento účel našetřeno v rozpočtu letošního roku. Jsme schopni emisi splatit z vlastních prostředků, a udržet tak dosavadní trend nezvyšovat, naopak snižovat dluhovou zátěž města," řekl Bém. Hlavní město před deseti lety stanovilo zásady investiční politiky, podle které volné prostředky neinvestuje do rizikových fondů nebo akcií. Díky tomu Praha neztratila během krize žádné finanční prostředky. Město si půjčovalo především po povodních v roce 2002 na odstranění jejich následků.

EU se s parlamentem dohodla na liberalizaci energetiky

Českému předsednictví EU se v noci na úterý podařilo s Evropským parlamentem dosáhnout dohody o liberalizaci energetiky v unii. ČTK to řekl jeden z mluvčích předsednictví Radek Honzák. Liberalizace mimo jiné spočívá v dělení energetických společností, tedy v oddělení výroby od přenosové sítě, státy si ale budou moci vybrat, jak ji provedou. Konečnou dohodu musejí ještě formálně schválit europoslanci a členské státy EU. "Dohodli jsme se na textu, a ten musí schválit členské státy a formálně i parlament. Nicméně věříme, že dohoda je vyvážená a bude pro všechny přijatelná. Dohoda zajistí rozvoj jednotného trhu s energiemi, což je zvlášť důležité v současné době, jak jsme viděli během lednové plynové krize," dodal Honzák. Dohoda podle informací ČTK obsahuje některé formulační změny ve srovnání s textem, který již schválily členské státy, ale základ liberalizace se nemění. Státy si tak budou moci vybrat ze tří způsobů řešení liberalizace svého energetického trhu.

Smlouva mezi Japonskem a ČR o emisních povolenkách na spadnutí

Japonsko podepsalo s Českou republikou předběžný scénář, jakým způsobem bude ČR využívat zisky z uplatnění svého práva na prodej emisních povolenek. Podle agentury Reuters se tak obě země dostaly blíže uzavření konečné dohody. Smlouva, která přinese letos Česku miliardy korun na zateplování domů a ekologické vytápění domácností, by měla být podepsána v Praze do konce března. Japonsko je pátý největší producent skleníkových plynů na světě. Jeho emise těchto plynů stouply na rekordních 1,37 miliardy tun během ročního období končícího březnem 2008, což ohrozilo cíl Japonska snížit o šest procent úroveň emisí z roku 1990, kdy Japonsko produkovalo 1,26 miliardy tun znečišťujících látek.

Soud začal projednávat Paroubkovu žalobu kvůli Kubiceho zprávě

Pražský městský soud začal projednávat žalobu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na ministerstvo vnitra a na bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Paroubek se domáhá omluvy a 100.000 korun - tvrdí, že nepravdivé údaje v takzvané Kubiceho zprávě zasáhly do jeho práva na ochranu soukromého a rodinného života. U soudu jej zastupoval advokát Emerich Slavík. To, že zpráva Paroubka poškodila, chce advokát dokázat například i skutečností, že 192 diskutérů na internetovém serveru Novinky.cz podpořilo názor, že Paroubek przní děti. Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost pouhé čtyři dny před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek snažil ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh. Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko, který momentálně čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího, "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek".

ČD: Změna zimního času na letní zpozdí 21 dálkových vlaků

Změna zimního času na letní v noci ze soboty na neděli zpozdí 21 nočních vlaků. ČTK o tom informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Ručičky hodin se v neděli ve 02:00 posunou o hodinu dopředu. Přechod na letní čas se dotkne především dálkových vlaků z Ruska, Polska, Maďarska nebo nočních spojů na Slovensko. "Všechny vlaky se úderem druhé ranní kvůli posunu času o hodinu zpozdí," uvedl mluvčí. Potíže mohou mít lidé, kteří pojedou například rychlíkem Silesia z Krakova do Prahy nebo rychlíkem Chopin z Varšavy do Vídně. Podobně časový posun zpozdí i spoje v opačném směru do Krakova a Varšavy. Lidem, kteří se chystají cestovat vlakem v noci ze soboty na neděli, mluvčí ČD doporučuje ověřit si odjezdy nočních vlaků na telefonu 840 112 113. Aktuální informace o jízdě vlaků mohou získat i na internetových stránkách www.cd.cz/poloha, uvedl Šťáhlavský.

Senátorka: Pražané by měli o konání OH rozhodnout v referendu

Obyvatelé hlavního města by měli rozhodnout o konání letních olympijských her v Praze v komunálním referendu, míní tým osobností sdružených kolem senátorky Soni Paukrtové (za Stranu pro otevřenou společnost). Cílem týmu je získat 60.000 platných podpisů, což je zákonem dané množství, při jehož dosažení by pražský magistrát musel referendum vypsat, řekla senátorka. Osobnosti, mezi nimiž je také například bývalý pražský primátor Jan Kasl. "Občané Prahy mají o konání olympiády rozhodnout ze dvou důvodů. Prvním je vysoká finanční náročnost, kvůli níž by chyběly peníze jinde. Druhý důvod je jejich ztotožnění s celou akcí," řekla novinářům Paukrtová. Neměla by se opakovat situace z nedávného lyžařského MS v Liberci, kdy obyvatelé město houfně opouštěli, neboť sportovní svátek nepovažovali za svůj, dodala senátorka. Právě pozitivní zkušeností s libereckým MS zdůvodnil pražský primátor Pavel Bém (ODS) kandidaturu hlavního města na pořádání OH. S jeho názorem však nesouhlasí starostové z Liberecka, řekl novinářům starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. Domácnosti v hlavním městě obdrží do poštovních schránek tiskové materiály, na nichž bude argumentace pro referendum a zmenšená podpisová listina. Lidé tak budou moci materiál podepsat a odeslat jej poštou na adresu přípravného výboru.

Formanové kvůli Rusalce přivezli do Husy na provázku metrák větví

Bratři Petr a Matěj Formanové dokončují v brněnském Divadle Husa na provázku netradiční a nadžánrové představení Ubohá Rusalka bledá na motivy nejslavnější opery Antonína Dvořáka. Kvůli věrné kulise lesa nechali do divadelní budovy na Zelném trhu navézt metrák různých větví, na scéně vzniklo také Rusalčino jezero. Při představení se publikum bude stěhovat po divadle na různá místa včetně scény pod širým nebem, řekli divadelníci. Soubor Husy na provázku se kvůli Rusalce musí poměřit se slavnými Dvořákovými melodiemi. Pomáhá jim přitom malý orchestr. Herci zpívají civilně, nikoliv operními hlasy. Podle autora hudební úpravy Marka Ivanoviče to není na závadu. "Dvořák je v tomto směru prakticky 'nezničitelný' skladatel. Stojí a padá s melodií, ale nehraje roli, zda ji zazpíváte operním nebo normálním hlasem," uvedl Ivanovič. Divadelníci předlohu prokrátili, aby měla větší spád. "Přiznám se, že když jdu do divadla na klasickou operu, tak některé části tak nějak pronudím. Tomu jsme se chtěli vyhnout," řekl Forman. Bratři Formanové a jejich spolupracovníci slibují mimořádný divadelní zážitek na pomezí různých žánrů. Lidé by však neměli očekávat, že zhlédnou Dvořákovu Rusalku v tradiční podobě. "Diváky vlastně ani nezveme na operu. Představení je výsledkem našeho vlastního způsobu práce s tímto textem," uvedla dramaturgyně Barbara Vrbová. Formanové v současnosti patří k nejuznávanějším divadelníkům v Česku. Podle odborníků mají osobitou poetiku, hledají nové vyjadřovací možnosti a nezvyklá prostředí.

Zámek Milotice na empírové sedačce představí práci restaurátorů

Památkáři letos vystaví v zámku v Miloticích na Hodonínsku zrestaurovanou sedací soupravu z počátku 19. století. Empírový nábytek se nestane jen kusem obnoveného mobiliáře. Vznikne u ní expozice, která představí zručnost restaurátorů, řekl ČTK milotický kastelán Evžen Boček. Ještě nedávno byla souprava nejzchátralejším kusem nábytku v zámku. Mnohé dřevěné části byly shnilé. Čalounění muselo být zcela obnoveno. Restaurátoři pořídili fotografie ukazující, jak při práci postupovali. Snímky budou vystaveny se soupravou. Souprava se restauruje postupně. Zatím jsou hotovy dvě křesla a prostorná pohovka. Zbývá dokončit další dvě křesla. O zručnosti restaurátorů svědčí i 230 historických křesel, židlí, pohovek a lavic, které původně zdobily císařské zámky Schönbrunn a Hofburg. Těsně před koncem druhé světové války skončily v zámku Uherčice u Znojma, kde desetiletí chátraly. Zničený nábytek, vyrobený v 19. století, se podařilo obnovit. Před třemi lety jej Česká republika vrátila Rakousku.

Výstava připomene dávné okouzlení českého cestovatele Japonskem

Nová výstava Moravského zemského muzea v Brně připomene dávné okouzlení českého cestovatele a spisovatele Josefa Hlouchy japonskou kulturou. Kolekce nazvaná Japonsko - má láska je složena z nejkrásnějších a nejzajímavějších uměleckých děl Hlouchovy sbírky, jež čítala více než 8000 předmětů. Návštěvníci spatří také díla, jimiž si cestovatel vyzdobil domov, sdělila ČTK Lucie Zahradníčková z muzea. Větší část Hlouchovy sbírky nyní spravuje Náprstkovo muzeum v Praze, kde měla výstava Japonsko - má láska v roce 2007 premiéru. Brněnská expozice je rozdělena do dvou částí. V první části jsou artefakty doplněné o dobové fotografie z míst, odkud si je Hloucha přivezl. V druhé polovině jsou promyšleným způsobem umístěny předměty, jichž si sběratel cenil do té míry, že s nimi doslova žil a s pýchou je ukazoval návštěvám. Hloucha žil v letech 1881 až 1957. Výstava v Etnografickém ústavu Moravského zemského muzea potrvá do 5. září.

Praha se o víkendu vrátí do doby Rudolfa II.

Praha se o víkendu vrátí do doby Rudolfa II. V rámci oslav Dnů Prahy 1 centrem metropole projde císařský průvod, na Žofíně vyroste historické městečko se středověkou krčmou. Ožít by také měl legendární Golem, který si zahrál v komedii Císařův pekař a pekařův císař. Program Dnů Prahy 1 představil starosta Petr Hejma. Dny Prahy 1 slaví první městská část jako připomenutí roku 1784, kdy se spojilo Staré a Nové město, Hradčany a Malá Strana. Vzniklo tak území tvořící nyní první městskou část. "Loni jsme si hráli na dobu Karla IV., nyní se vrátíme do renesanční doby," řekl Hejma. V sobotu mohou lidé zdarma navštívit například Týnský chrám, obyvatelé první městské části budou mít volný vstup do Divadla Bez Zábradlí nebo do Divadla v Celetné. Mimořádně se otevřou petřínské štoly. V 17:00 pak z náměstí Franze Kafky vyjde za doprovodu dvořanů, purkmistra, alchymistů či hudebníků a kejklířů průvod Rudolfa II., přes Staroměstské náměstí a Celetnou ulici zamíří na Ovocný trh. Zde se večer představí polykači ohně, renesanční tanečnice nebo potulní herci. V neděli se oslavy přesunou na Žofín, kde vyroste historické městečko s dobovými řemeslníky, připravena bude zabíjačka nebo alchymistický stan. Ve 14:00 by se měl starosta Prahy 1 v roli purkmistra potopit na přání Rudolfa II. do Vltavy, odkud vyloví kouzelný šém a s jeho pomocí oživí Golema.

Fotbalová reprezentace je před kvalifikační bitvou už kompletní

V kompletním složení se hlásili nominovaní hráči na dnešním srazu fotbalové reprezentace, která se začíná chystat na důležité zápasy světové kvalifikace ve Slovinsku a se Slovenskem. V hotelu Praha, kde má národní tým své tradiční útočiště, se v jednu hodinu odpoledne trenérovi Petru Radovi hlásilo všech 21 hráčů. Všichni by měli být podle tiskového mluvčího týmu Lukáše Tučka po zdravotní stránce v pořádku. V sobotu Češi nastoupí ve Slovinsku, příští středu pak v Praze na Letné hostí vedoucí tým skupiny Slovensko. Na něj český tým ztrácí po čtyřech odehraných zápasech dva body. Přímo se na mistrovství kvalifikuje vítěz skupiny, druhý tým bude mít naději na baráž.

Čech: Lidé asi nehodnotili jen mou chybu s Tureckem

Čekal vítězství Pavla Nedvěda, sám dal hlas Zdeňkovi Grygerovi. Nakonec ale anketu Fotbalista roku ovládl on a netajil proto překvapení. Brankář Chelsea a národního týmu Petr Čech v minulém roce nevyhrál žádnou velkou trofej a hlavně se musel otřepat z velkého osobního zklamání, když se na mistrovství Evropy v duelu s Tureckem svojí hrubkou přičinil o vyřazení reprezentace už v základní skupině. Přesto šestadvacetiletý gólman podruhé v kariéře stanul na pomyslném vrcholu mezi českými fotbalisty. "Lidé, co mi posílali hlasy, asi hodnotili celou moji loňskou sezonu. A ne jen zápas proti Turecku, který mi způsobil velké zklamání," uvedl Čech na tiskové konferenci.

Výsledek Teplice – Sparta 0:0 pomohl vedoucí Slavii

Trenéři obou týmu se shodli, že remíza asi nakonec nejvíce odpovídá tomu, co bylo k vidění na hřišti. Sparťané mohli více žehrat na neproměňování šancí, domácí si zase mohli pochvalovat, jak zvládli proti nejlépe střílejícímu mužstvu jara defenzivu. "Utkání proto mělo svou kvalitu, nebylo to o žádném vyčkávání, oba týmy se pokoušely do poslední chvíle o vítězný gól. Nutno ale vidět, že defenzivy na obou stranách dnes předčily ofenzivu," řekl po utkání domácí Jiří Plíšek, jehož svěřenci neinkasovali na domácí půdě branku již osm hodin. Sparťanský trenér Jozef Chovanec hodnotil hru shovívavěji, než při bezbrankové remíze s Českými Budějovicemi. Líbilo se mu, že si jeho svěřenci dokázali vytvořit brankové situace. "Pokud bychom se dokázali prosadit v šancích, jaké měl dvakrát Wilfried," našel hostující kouč klíčové okamžiky, v nichž jeho svěřenci mohli rozhodnout. Také hráči připouštěli, že remíza nakonec odpovídá hře, i když Sparta měla více šancí. "Výsledek možná odpovídá, i když jsme samozřejmě některé šance měli. Ale musíme být soudní, nejsme Barcelona, abychom každý zápas do poločasu vedli o čtyři branky," připomněl poslední zápas, v němž Sparta nastřílela právě tolik gólů za pouhou půlhodinu. V základní sestavě Sparty se neočekávaně neobjevil Berger, přestože se už stihl dát zdravotně dohromady. "Absolvoval jsem jen pár tréninků, na celý zápas to ještě nebylo," prohlásil obvyklý letenský kapitán. Také domácí veterán Pavel Verbíř dnes s kapitánskou páskou nevyběhl, dokonce nebyl ani mezi náhradníky. "Nic v tom nehledejte, v týdnu marodil, měl teploty," vysvětlil absenci domácího záložníka Plíšek. Díky remíze Sparty zvýšila vedoucí Slavia svůj náskok v čele tabulky už na 12 bodů.

Derby Slavia - Sparta uvidí 20.000 diváků, lístky jsou vyprodány

Pražské fotbalové derby Slavia - Sparta je tři týdny před jeho konáním prakticky vyprodané. Zápas dvou aktuálně nejlepších českých mužstev se v rámci 23. kola první ligy uskuteční 13. dubna. Stejně jako na nedávný zápas s Ostravou se veškeré vstupenky prodávaly z bezpečnostních důvodů takzvaně na jméno. To budou pořadatelé podle občanských průkazů každého návštěvníka při vstupu na stadion kontrolovat.

České házenkářky čeká v boji o ME čtvrtý tým z olympiády Maďarsko

České házenkářky se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2010 utkají s Maďarskem, Švédskem a Ázerbájdžánem. Soupeřky ve druhé skupině jim přidělil úterní los ve Vídni. Český tým byl díky 22. místu v žebříčku Evropské házenkářské federace zařazen ve třetím výkonnostním koši. Nejslabším soupeřem svěřenkyň trenéra Jiřího Tkadlece by podle pořadí měl být Ázerbájdžán. Největším favoritem v "české" skupině by měly být evropské šampionky z roku 2000 Maďarky, které loni na olympiádě v Pekingu obsadily čtvrté místo. Švédky při své premiérové účasti na OH skončily v Číně osmé, jejich nejlepším výsledkem je šesté místo z mistrovství Evropy i světa.

Počasí:

Ve středu přes den má být polojasno až skoro jasno, na severovýchodě ojediněle sněhové přeháňky. Postupně bude od západu přibývat oblačnosti, v Čechách může odpoledne sněžit nebo padat déšť se sněhem. Teploty od jednoho do pěti stupňů Celsia, na horách kolem mínus dvou, na severovýchodě až mínus pět. Mírný západní vítr se bude měnit na jižní až jihozápadní.