Zprávy

První den sjezdu ČSSD byl ve znamení Klause a kritiky vlády

Dosavadním vrcholem třídenního volebního sjezdu ČSSD, který začal v pátek na pražském Výstavišti, byl projev prezidenta Václava Klause. Ten přijal pozvání ČSSD vůbec poprvé. Předseda strany Jiří Paroubek ve svém úvodním, zhruba třičtvrtěhodinovém projevu kritizoval vládu za postoj k řešení světové finanční krize a za to, že přenáší náklady na veřejné služby na občany, například ve zdravotnictví, školství a penzijním systému. Krizi přirovnal k té, kterou svět zažil v 30. letech minulého století. Propad světové ekonomiky podle něj znamená pád neoliberálních hospodářských modelů. Za klíčové považuje návrat k modelu sociálního státu. Současný kabinet vznikl korupcí dvou poslanců ČSSD a na korupci dál žije, pokus o ovlivňování médií v kauze poslance Petra Wolfa je toho příkladem, uvedl Paroubek. Svou stranu dále vyzval také k práci na předvolební kampani, obává se totiž, že voliči ČSSD po loňských vítězných senátních a komunálních volbách usnuli. Prezident Václav Klaus ve svém projevu nakonec nekomentoval aktuální snahu sociálních demokratů o sesazení Topolánkovy vlády. Podle něj by ale v době hospodářské krize měly všechny významné politické síly demonstrovat svou odpovědnost k zájmům země. Od 600 delegátů sjezdu se za svá slova dočkal několikanásobného potlesku. Prezident se poté krátce sešel s Paroubkem za zavřenými dveřmi, oba pak ale svorně tvrdili, že ani tehdy se o úterní mimořádné schůzi sněmovny nebavili. Klausův projev na sjezdu ČSSD pozorně sledovali nejen delegáti sjezdu, ale také někteří nespokojení poslanci vládních stran. Opoziční sociální demokraté a komunisté sami nemají sílu vládu svrhnout, disponují dohromady 97 poslaneckými hlasy. Na úterní mimořádné schůzi sněmovny by potřebovali ještě další čtyři hlasy, které by mohli získat právě v řadách nespokojenců z koalice. Ti se zatím jasně nevyjádřili, zda vládu podrží, rozhodnutí většinou odkládají až na příští týden. Ovlivnit je mohl i Klausův projev.

Klaus za premiérovou řeč na sjezdu ČSSD dostal kytici

Opakovaným potleskem a kyticí oranžových růží byl odměněn prezident Václav Klaus, který v pátek absolvoval premiérové vystoupení na sjezdu opoziční ČSSD. Toto poprvé bylo podle Klause i předmětem jeho následné schůzky s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. "Prohodili jsme jen pár slov na téma, že je to poprvé, kdy přišel prezident v posledním dvacetiletí na sjezd sociální demokracie. V té pozměněné situaci už jsem věděl, že není možné, abych poslal pana kancléře Weigla se zdravicí, jako to bylo v těch posledních letech," uvedl poté prezident. S Paroubkem podle něj mluvili při šálku kávy i o tenise. Po příchodu Klause do sálu mu delegáti tleskali vestoje. Potleskem odměnili také téměř každou Klausovu úvodní větu. Prezident v nich mimo jiné připomněl, že i když ČSSD jeho loňské znovuzvolení nepodporovala, pokládá její postup za projev normální, vyjadřující samu podstatu demokracie. Uvedl také, že se rozhodl sjezd hlavní opoziční strany navštívit, neboť to pokládal za důležité kvůli událostem poslední doby - vnitropolitické nestabilitě i zhoršující se ekonomickou situaci. "Politici mohou svými racionálními postoji ochránit více pracovních míst než vlády, které bezhlavě pumpují do ekonomiky peníze daňových poplatníků," uvedl Klaus. Politici podle něj mohou nyní sloužit zkoušku demokratické vyspělosti při respektu k názorovým odlišnostem mezi levicí a pravicí. "Jen tak se může ukázat, že umíme projevit i ducha svornosti, slušnosti a vzájemnosti," uvedl Klaus. V tomto smyslu jako prezident popřál sjezdu ČSSD úspěch. Sociální demokraté včetně Paroubka prezidentovu řeč vesměs ocenili. Předseda sněmovny Miloslav Vlček vyzdvihl Klausovu výzvu, že by všechny strany měly kvůli krizi spojit síly a táhnout za jeden provaz.

Předsedové stran a klubů KSČM a ČSSD jednali o nedůvěře vládě

Předsedové KSČM a sociálních demokratů Vojtěch Filip a Jiří Paroubek se v pátek dopoledne sešli, aby jednali o úterním parlamentním hlasování o nedůvěře vládě. Dohodli se na tom, že komunisté budou všichni přítomni a že budou hlasovat proti vládě. ČTK to řekl předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik. Podle Kováčika šlo o neformální a konzultativní schůzku, na níž se vzájemně ujistili, že obě strany budou hlasovat proti vládě. Jak uvedl server Novinky.cz, potvrdil na schůzce šéf sociálních demokratů Paroubek, že také jedná s nespokojenými poslanci vládních stran. Nejnovější pokus hlasovat o nedůvěře vládě je již pátý v tomto volebním období. Na vyslovení nedůvěry vládě potřebuje opozice nejméně 101 hlasů, tedy nadpoloviční většinu ze všech 200 poslanců. K dispozici má jen 97 hlasů, záležet bude tedy na tom, jak se rozhodnou nezařazení poslanci a nespokojenci ve vládních stranách. Jejich postoj je ale zatím nejistý, s rozhodnutím vyčkávají. Pokud by sněmovna vládě nedůvěru vyslovila, stalo by se to poprvé v historii ČR. Kabinet by musel podat demisi a prezident by ji musel přijmout. To ale neznamená, že by vláda ihned skončila. Odborník na ústavní právo a poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský již loni ČTK řekl, že by vláda mohla pracovat dál, dokud prezident nejmenuje novou. Žádná časová lhůta ho přitom neomezuje.

iDnes: Poslankyně Šojdrová zkolabovala, je v nemocnici

Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová v pátek zkolabovala ve svém bytě. Záchranka u ní zasahovala kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu a převezla ji do nemocnice. Pokud by se Šojdrová nemohla v úterý dostavit do sněmovny na hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, chyběl by koalici další hlas potřebný k přežití kabinetu. Šojdrová se chce v červnu ucházet o funkci předsedkyně lidovců, bude mít zřejmě čtyři protikandidáty.

Aktuálně: Weigl přiznal, že se Šloufem řešil volbu prezidenta

Prezidentův kancléř Jiří Weigl při výslechu na státním zastupitelství uvedl, že při schůzkách s lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD) v pražském hotelu Savoy řešil podporu pro Václava Klause při loňské prezidentské volbě. Uvedl to server Aktuálně.cz. Weigl podle serveru řekl, že druhou schůzku inicioval on kvůli dojednání podpory pro Klause od bývalého předsedy ČSSD a někdejšího premiéra Miloše Zemana. "Šlo o upřesnění tématu, které jsme probírali na předchozí schůzce. Konkrétně o tom, zda by bylo vhodné, aby pan Zeman vystoupil veřejně na podporu Václava Klause," řekl podle serveru Weigl při výslechu. Úvahy o manipulaci prezidentské volby, kterou loni nakonec vyhrál Václav Klaus, se vynořily po úniku videozáznamu schůzky v hotelu Savoy mezi Weiglem a Šloufem. V souvislosti s únikem videonahrávky dostal tento měsíc pražský hotel od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 80.000 korun. Kvůli úniku záznamu byli v minulosti obviněni dva lidé - bývalý policista a pracovník rozvědky. Premiér Mirek Topolánek ve středu uvedl, že má důkazy o manipulování při loňské volbě hlavy státu, "celou věc" podle něj řídili a organizovali někdejší šéf české rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, nyní odpovědný za marketing ČSSD. Oba to ale již v minulosti popřeli. Topolánek nicméně ve středu uvedl, že zprávu o případu bude v pondělí projednávat vláda.

Lidovci souhlasí se zrušením platových stropů pro pojistné

Lidovci zřejmě podpoří plán na zrušení platových stropů, nad které už lidé neplatí zdravotní a sociální pojištění. Dohodlo se na tom předsednictvo KDU-ČSL. Zrušení stropů stejně jako privatizaci Letiště Praha, o kterém lídři KDU-ČSL jednali také, prodiskutuje vpodvečer širší vedení KDU-ČSL. Na zrušení stropů se ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) předběžně dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (ODS), opatření má platit letos a v příštím roce. Nejbohatší lidé s příjmem nad 87.000 korun hrubého, kterých je v Česku zhruba 100.000, tak budou kvůli krizi platit vyšší daně. Vláda chce získat zrušením stropů na pojištění necelé dvě miliardy na výplatu důchodů a víc než miliardu na placení zdravotní péče. Zdravotní pojišťovny i důchodový účet totiž letos budou v minusu. Návrh podporují jak opoziční ČSSD, tak i komunisté. V současnosti neplatí zaměstnanci pojištění z příjmů nad čtyřnásobek průměrného platu, který byl v Česku před dvěma lety. To znamená, že stát zvýší odvody lidem s platem nad 87.000 Kč hrubého. V Česku je takových zaměstnanců zhruba 100.000.

Pospíšil se chce sejít s Veseckou a zástupci unie žalobců

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) plánuje na příští týden společné setkání s šéfkou státních zástupců Renatou Veseckou a se zástupci Unie státních zástupců. Unie státních zástupců ve čtvrtek vyzvala Veseckou, aby zvážila setrvání ve své funkci. Odvolání Vesecké požaduje Strana zelených. Pospíšil chce na schůzce mluvit o "koncepčních otázkách", například o lepší vzájemné komunikaci. Ministrovi se totiž nelíbí, že si žalobci posílají vzkazy přes média, ač by spíš měli vést "vnitřní dialog". Unie státních zástupců svou čtvrteční výzvu odůvodnila tím, že klesá důvěryhodnost státního zastupitelství. Zvrátit to podle unie mají personální a legislativní změny.

V zákoně o vysokých školách nebude školné

Školné nebude součástí připravovaného zákona o vysokých školách. Uvedlo to ministerstvo školství na svých webových stránkách. Ministr školství Ondřej Liška již dříve avizoval, že jeho vláda školné nezavede, platby za studium však zmiňovala předloha pro zákon o VŠ, takzvaná bílá kniha. Liška již dříve uvedl, že se školným by souhlasil jen v případě, že předtím bude fungovat systém finanční podpory studentů zahrnující studentské půjčky a stipendia. Reforma vysokých škol počítá mimo jiné s větší spoluprací vysokých škol a soukromého sektoru, školy by měly mít také větší zodpovědnost za své vnitřní záležitosti. Zákon o VŠ by měl být připraven do července. Poté jej musí schválit vláda a až pak se teprve začne připravovat jeho paragrafované znění. S přípravami věcného záměru zákona nesouhlasí někteří zástupci vysokých škol, vadí jim netransparentnost celého procesu. Opakovaně si také stěžují na komunikaci ministerstva s akademickou obcí.

Vedení zelených v Pardubickém kraji vyzvalo Bursíka k rezignaci

Vedení krajské organizace Strany zelených v Pardubickém kraji vyzvalo předsedu strany Martina Bursíka k rezignaci. ČTK o tom informoval krajský předseda zelených Pavel Křivka. Rada krajské organizace tak reagovala na nedávné vyloučení Martina Čáslavky, poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové a bývalé ministryně a místopředsedkyně Strany zelených Dany Kuchtové. Podle usnesení krajské rady je vyloučení "odsouzeníhodný signál k rozpadu Strany zelených". Členové republikové rady tím podle nich stranu těžce poškodili před veřejností v době před volbami do Evropského parlamentu.

Cestovní kanceláře kvůli silnější koruně upustily od zdražování

Zdražování zahraničních zájezdů, o kterém uvažovaly některé cestovní kanceláře počátkem února kvůli oslabení české měny, se neuskuteční. Vyplývá to z vyjádření zástupců firem. Cestovní kanceláře ceny nezvýšily, protože koruna od té doby výrazně posílila. Podle názoru marketingového ředitele jednoho z největších internetových prodejců zájezdů NetTravel.cz Petra Staňka už není k plošnému zdražování zájezdů důvod. Cestovní kanceláře, které zdraží, by byly samy proti sobě, řekl Staněk. Pokud zdraží, tak je v tom podle něj jiný zájem než kurz.

Vrakoviště jsou ve ztrátě, chtějí si stěžovat v Bruselu

Ekologičtí zpracovatelé autovraků jsou ve ztrátě a hrozí jim krachy kvůli nevyřešenému systému financování likvidace vyřazovaných vozidel. Roční ztráta odvětví by letos mohla činit 60 až 80 milionů korun. Kvůli neúnosné situaci v odvětví si chce Sdružení zpracovatelů autovraků stěžovat na tuzemské orgány u Evropské komise v Bruselu. Na páteční tiskové konferenci to uvedl předseda sdružení Jan Volejník. Podle Volejníka stát ani výrobci a dovozci vozidel na ekologickou likvidaci aut nepřispívají, což je v rozporu s evropskou směrnicí o odpadech, a od majitelů aut zpracovatelé poplatky vybírat nesmějí. Stát přitom začal od nového roku vybírat při první přeregistraci ekologický poplatek za starší vozy až 10.000 korun, ten však rovněž není určen pro vrakoviště. Jediný příjem tak tvoří platby za vytěžený šrot. Výkupní ceny kovů přitom proti loňsku klesly na 40 procent.

Pivovary Krušovice a Starobrno se sloučí, značky na trhu zůstanou

Z obchodního rejstříku zmizí firma Starobrno, formálně se sloučí s Královským pivovarem Krušovice. Výrobky obou pivovarů na trhu zůstanou ale i nadále pod původním označením. Oba pivovary vlastní nizozemská pivovarnická skupina Heineken a fúze má především zjednodušit jejich hospodaření.

Česko-vietnamská společnost poskytla pomoc rodinám bez dávek

Česko-vietnamská společnost poskytla humanitární pomoc chomutovským rodinám, kterým exekutoři zabavili dávky v hmotné nouzi. Potraviny a zimní bundy mezi ně rozděluje místní pobočka charity. Lidé ji mohou dostat na základě potvrzení o exekuci dávek, pomoc je evidována. Chomutov začal v únoru zabavovat dlužníkům prostřednictvím exekutora peníze vyplacené na dávkách v hmotné nouzi přímo v budově magistrátu. V exekucích bude podle primátorky Ivany Řápkové (ODS) pokračovat, akce je součástí projektu Záchranný kruh na ochranu slušných lidí před neplatiči, nepřizpůsobivými lidmi, narkomany a prostitutkami. Česko-vietnamská společnost potřebným obyvatelům Chomutova věnovala 100 krabic, z nichž každá obsahuje desítky kusů čínské instantní polévky a dále 150 kusů instantní bramborové kaše a 300 kilogramů rýže. Zásilku doplnila o stovku zimních bund. Ministr Michal Kocáb postup Česko-vietnamské společnosti hodnotí jako "dojemný příklad občanské solidarity", sama vietnamská komunita je podle něj v Česku "v situaci sociálního ohrožení".

V Berlíně bude pět výstav české architektury

Měsíc české a pražské architektury připravili čeští kurátoři a galeristé pro návštěvníky berlínských galerií. Projekt Archiczech se uskuteční od 26. března do 7. května jako součást doprovodného programu českého předsednictví EU. V pátek jej pořadatelé představili novinářům. Na třech místech - v Českém centru, na českém velvyslanectví a v Deutsches Architektur Zentrum - bude celkem pět výstav. Jejich spojením se návštěvník dočká celistvějšího pohledu, neboť jejich téma a úhel pohledu se vzájemně doplňují a mapují českou scénu ve velmi podstatných a divácky zajímavých oblastech, míní autoři. Součástí měsíce české architektury v Berlíně bude cyklus přednášek předních českých architektů a teoretiků.

Fotbalová liga se hraje naposledy před reprezentační pauzou

Naposledy před reprezentační pauzou půjdou fanoušci na zápasy 21. kola první fotbalové ligy. Nejatraktivnější duel se bude hrát až v pondělí na teplických Stínadlech, kam přijede Sparta Praha, ale o zajímavý program bude postaráno už o víkendu. Příbram se důkladně chystá na nájezd ostravských fanoušků, Zlín by rád zaskočil kralující Slavii, v moravském souboji budou chtít zlomit pokles Brno a Olomouc. Žižkovu se navzdory solidním výkonům vzdaluje záchrana, na nesestupové místo ztrácí už šest bodů. Viktoria tak nemůže hledět na to, že pod pražský televizní vysílač přijede jarní překvapení z Jablonce. Jablonečtí v posledním kole ztratili jarní neporazitelnost, ale teď by se rádi na vítěznou vlnu vrátili. "Na Žižkově čekám bitvu. Ani Kladno ještě nikdy středočeské derby s Mladou Boleslaví nevyhrálo, ale na jaře je v mnohem lepší pohodě než jeho soupeř. "Vítězství (v Olomouci) nás samozřejmě povzbudilo a při trénincích je vidět, že si kluci víc věří. Mladá Boleslav neprocitla ani proti Českým Budějovicím a propadla se na páté místo. České Budějovice sice kráčejí za vysněnou záchranou, ale fotbalovou veřejnost pořádně nudí nerozhodnými výsledky. Už mají na kontě 12 remíz, z toho polovinu bezbrankových. Aby toho nebylo málo, čtyři poslední vzájemné zápasy s Plzní skončily také plichtou, z toho třikrát 1:1. Západočeši by rádi ukončili jarní výsledkovou mizérii, která jim zatím přinesla jediný bod. Viktoria před duelem na půdě tabulkového souseda doufá především ve zlepšení ofenzivní produkce. V Edenu na sebe narazí soupeři z opačného konce tabulky - první Slavia a poslední Zlín. "To nic nemusí znamenat, protože Zlín nemá co ztratit a díky boji o záchranu má velkou motivaci. Brno a Olomouc zažily rozdílné vstupy do jara, ale jihomoravský klub po slibném začátku přibrzdila pondělní vysoká prohra na Spartě. Olomouc má za sebou rušné dny. Po pěti kolech bez výhry došlo na pohovory s hráči i koučem Zdeňkem Psotkou, ale celý tým má dobu hájení ještě další dva zápasy. Pokud nedojde ke zlepšení, pak by zřejmě důsledky odnesli někteří fotbalisté.

Skikrosař Kraus vyhrál závod v La Plagne i celý Světový pohár

Český skikrosař Tomáš Kraus obhájil celkové vítězství ve Světovém poháru, který vyhrál v kariéře už čtyřikrát. Bývalý dvojnásobný mistr světa k tomu v pátek přidal první místo ve finále seriálu ve francouzském La Plagne.

Novotný vyhrál závěrečný závod SP v snowboardcrossu

Český reprezentant Michal Novotný vyhrál podruhé v kariéře závod Světového poháru v snowboardcrossu. V italském Valmalenku triumfoval v závěrečném závodu sezony. V celkovém hodnocení seriálu v této olympijské disciplíně obsadil čtvrtou pozici, což je jeho nejlepší výsledek. Další z českých reprezentantů David Bakeš obsadil 29. místo. Novotný se potřetí v kariéře ve Světovém poháru prosadil na stupně vítězů. Poprvé vyhrál jako vůbec první český snowboardista závod Světového poháru v roce 2006 v japonském Furanu, letos byl na začátku roku druhý v rakouském Bad Gasteinu. Do desítky se v SP dostal pojedenácté a dosud jeho nejlepším výsledkem v celkovém pořadí SP bylo 14. místo v minulé sezoně.

Lyžař Koukal bodoval v prologu finále Světového poháru

Český reprezentant Martin Koukal obsadil v pátečním prologu finále Světového poháru v běhu na lyžích ve švédském Falunu třetí místo. Na 3,3 km dlouhé trati nestačil pouze na vítězného Němce Axela Teichmanna a druhého Švýcara Daria Colognu. V čele průběžného pořadí finále seriálu je Nor John Kristian Dahl před Colognou. Nejlepší z českých běžců je šestnáctý Aleš Razým, který v pátek skončil dvaatřicátý. Koukal třetím místem vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek v závodě SP v kariéře. Třetí byl i před deseti lety ve sprintu v Garmisch-Partenkirchenu, v roce 2003 skončil v Düsseldorfu ve stejné disciplíně druhý. Do první třicítky se vedle Koukala vešli ještě tři čeští reprezentanti. Na 20. místě dojel Dušan Kožíšek, Milan Šperl byl o dvě příčky horší a Lukáš Bauer obsadil 24. pozici.

Krasobruslař Verner se chce na MS vrátit, kam patří

Návrat na místa, kam podle svých kvalit patří, to je hlavní cíl českého krasobruslaře Tomáše Vernera před mistrovstvím světa. Mistr Evropy z roku 2008 na posledních dvou velkých akcích pokazil volné jízdy a místo bojů o medaile se dočkal velkých zklamání. V Los Angeles by to příští týden chtěl změnit. "Pro mě je hlavní, abych se vrátil tam, kam patřím. Mým zájmem je zajet dobře na mistrovství světa. Zatím se mi letos nepodařilo zajet optimálně oba programy, a to bych chtěl změnit," řekl Verner v telefonickém rozhovoru ČTK. Mistrovství světa je letos zároveň kvalifikací na olympijské hry ve Vancouveru. Pokud by Verner skončil na světovém šampionátu v nejlepší desítce, zajistil by České republice dvě místa pod pěti kruhy. V Kanadě by se tak mohl představit společně s juniorským vicemistrem světa a desátým mužem z letošního mistrovství Evropy Michalem Březinou.

Počasí

V sobotu čekáme skoro jasno až polojasno, odpoledne má na severozápadě přibývat oblačnost. Teploty vystoupí na 3 až 7 stupňů Celsia, na horách bude kolem 2 stupňů pod nulou. Foukat má jen slabý severozápadní vítr.