Zprávy

Vstup ČR, Polska a Maďarska do NATO posílil podle Solany alianci

Přijetí Polska, České republiky a Maďarska do NATO před deseti lety posílilo Severoatlantickou alianci a přispělo ke zvýšení bezpečnosti v Evropě. Agentuře PAP to řekl Javier Solana, který byl generálním tajemníkem v době, kdy se NATO rozšiřovalo o první státy bývalého východního bloku. Zmíněné tři země byly pozvány k přistoupení na summitu NATO v Madridu v roce 1997. Po dvouletém jednání o podmínkách vstupu byly 12. března 1999 za přítomnosti předsedů vlád vztyčeny v areálu NATO v Bruselu a ve všech jeho velitelstvích státní vlajky nových členů. Krátce poté zahájila aliance vojenskou akci proti Jugoslávii kvůli Kosovu, první od svého vzniku.

Ministři obrany EU proberou vojenské operace pod vlajkou unie

Vojenské operace pod hlavičkou Evropské unie, řešení přepravních kapacit jednotek států EU i podoba spolupráce s NATO či OSN budou mezi tématy neformálního jednání ministrů obrany členských zemí unie, které ve čtvrtek začne v Praze. Dvou dnům diskusí bude předsedat česká ministryně obrany a první místopředsedkyně vlády Vlasta Parkanová. Ministři obrany zemí EU se v české metropoli sejdou v den, kdy země slaví deset let od vstupu do Severoatlantické aliance.

Šéf NATO pro transformaci: Česká armáda je vzor pro nové členy

Armády nových členských zemí Severoatlantické aliance by si při své transformaci mohly brát příklad z české zkušenosti, řekl při své první návštěvě v ČR vrchní velitel pro transformaci NATO (SACT) James Mattis. Do Česka přijel jen krátce před tím, než Česká republika oslaví první desetiletí svého působení v řadách aliance. Fakt, že se ČR podařilo z dvousettisícové armády na braneckém principu vytvořit za několik let profesionální, spolehlivou sílu s vybalancovanými součástmi, je podle něj obdivuhodný. "Máte jednotky schopné nasazení v zahraničí, pozemní, vzdušné i zásobovací jednotky. To je dobře vyvážené," podotkl. Cíle rozvoje české armády pak označil za realistické a dobře naplánované.

Ekonomika loni rostla pomaleji, letos analytici očekávají recesi

Česká ekonomika v roce 2008 podle Českého statistického úřadu vzrostla pouze o 3,1 procenta, tedy o 0,4 procentního bodu méněm, než předpokládal předběžný odhad z poloviny února. Letos podle analytiků čeká českou ekonomiku recese a nebude prý překvapením, pokud se propad hrubého domácího produktu Česka v roce 2009 bude pohybovat kolem dvou procent. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek dokonce očekává pokles HDP až o 3,5 procenta. Podíl HDP na jednoho obyvatele loni v Česku podle pracovních údajů ČSÚ stoupl na 82 procent úrovně EU, uvedl dnes předseda ČSÚ Jan Fischer. Snížení loňského růstu ekonomiky ve srovnání s rokem 2007 má podle Fischera na svědomí především finanční krize a její dopady. Z menší míry pak již vliv na HDP mělo postupné zpomalování růstu ekonomiky již od poloviny roku 2006. "Ochabování celkového výkonu zasahovalo ekonomiku ještě před náporem hospodářské krize," uvedl předseda ČSÚ.

Zemědělci přijedou ve čtvrtek do Prahy protestovat

Farmáři budou ve čtvrtek v Praze před Ministerstvem zemědělství demonstrovat kvůli horším dotačním podmínkám, které mají zemědělci z nových členských zemí EU v porovnání se starými členskými státy, ale také kvůli problémům chovatelů mléčného skotu. Na protestní akci přijedou podle Agrární komory zemědělci jak z nových členských států EU - Slovenska, Maďarska, Polska, Slovinska a Litvy - tak i z Německa a Rakouska, aby vyjádřili solidaritu svým kolegům. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby by se protestu mělo zúčastnit čtyři až pět tisícovek osob. Farmáři požadují dorovnání úrovně dotací do sektoru dříve než v nyní plánovaném roce 2013; chtějí také, aby stát výrazněji podpořil chovatele dojného skotu. České zemědělství je nicméně od vstupu země do EU díky dotacím ziskové, před tímto datem hospodařili rolníci vesměs se ztrátou. Na společnou zemědělskou politiku jde zhruba 40 procent unijních peněz, po roce 2013 by tento objem měl být snížen zhruba na třetinu. Veleba ve středu již poněkolikáté zopakoval, že by nebyl proti plošnému zrušení zemědělských dotací v celé EU. "Ale to bohužel takoví Francouzi či Němci nikdy nepřipustí. Pochopte, oni si vydobyli výhody, které jim podstatně usnadňují život, a všechno ostatní jsou jen vzletné řeči pro veřejnost," uvedl v diskusi na serveru iHNed.cz.

Čekia: V daňovém ráji sídlí už 8990 vlastníků českých firem

Již 8990 vlastníků českých společností sídlí na místech považovaných za takzvané daňové ráje. Představuje to takřka tři procenta všech firem působících v tuzemsku. ČTK to oznámila Česká kapitálová informační agentura (Čekia). Zájem českých firem o přesun sídla do daňově výhodnějších míst pokračuje, přestože daňové zatížení v Česku klesá. Nejčastěji se jedná o společnosti, které podnikají v oblasti nemovitostí. K nejatraktivnějším patří Nizozemsko, Kypr, Lucembursko, ostrov Jersey, Kajmanské ostrovy, Panama nebo Seychely. Dynamiku přesunů majitelů českých firem do daňových rájů v druhé polovině roku zbrzdila finanční krize. "Podnikatelé zřejmě začali mít jiné starosti než optimalizovat daňovou zátěž," uvedla analytička Čekie Petra Štěpánová. Ministerstvo financí upozornilo, že v rámci Evropské unie se připravují opatření týkající se daňových úniků spojených s daňovými ráji. Podle všeho jsou ale čísla Čekie jen špičkou ledovce, protože agentura čerpá z veřejně dostupných zdrojů. Ty však nezahrnují firmy založené v daňových rájích fyzickými nebo i právnickými osobami, mnohdy pro účely fiktivního snižování daňového základu jiných, na první pohled nespřízněných společností.

ČSSD chce zřídit komisi k vyšetření práce justice na kauze Čunek

Sociální demokraté budou žádat zřízení sněmovní vyšetřovací komise ke kauze bývalého vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Novinářům to řekl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Podle nejsilnější opoziční strany je třeba na Čunkově případu prozkoumat, zda skutečně funguje v ČR justiční mafie, nebo právní stát. Špatně pohřbená Čunkova kauza podle Zaorálka stále leze z hrobu. Místopředseda sněmovny to vyvozuje z nedávných kauz spojených s tímto případem, ale především z odvolání soudce Vojtěcha Cepla, který řešil spor stínové ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešové s vysokými justičními představiteli včetně nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Benešová vůči nim použila výrok "justiční mafie". Odebrání případu Ceplovi pobouřilo soudcovskou veřejnost a pražský vrchní soud si vysloužil také ostré komentáře v médiích. Zdůvodnění verdiktu vrchního soudu dělá podle Zaorálka dojem, že bylo provedeno na poslední chvíli. Zřejmě podle něj vyvolalo zděšení, že by mohl soudce Cepl po nejnovějších informacích v médiích předvolat premiéra Mirka Topolánka, aby se ho zeptal, jak to vlastně s údajným ovlivňováním bylo. Takováto rozhodnutí otřásají důvěrou veřejnosti v justici, uvedl místopředseda dolní komory.

Nevybírání poplatků snížilo příjmy ostatním lékárnám až o 70 pct.

Nevybírání regulačních poplatků od pacientů v krajských lékárnách snížilo příjmy ostatních lékáren o 30 až 70 procent a počty receptů o 30 až 60 procent. Vyplynulo to z analýz České lékárnické komory. Důsledkem finančního propadu je podle jejích představitelů omezování provozní doby a propouštění zaměstnanců. Již po prvním měsíci nevybírání poplatků se objevil i případ, kdy lékárna musela skončit. Novinářům to řekl prezident komory Stanislav Havlíček. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) kritiku postupu krajů podpořila. Havlíček uvedl, že v důsledku nerovné soutěže s krajskými lékárnami jsou vážně poškozovány ostatní lékárny a je ohrožena dostupnost lékárenské péče pro pacienty. Lékárníci se na mimořádném sněmu v Ostravě v sobotu shodli, že pokud nejsou instituce schopny zamezit protizákonnému nevybírání regulačních poplatků v krajských lékárnách, pak je jediným možným řešením úplné zrušení regulačních poplatků ve všech lékárnách.

Kasal: Komise už má odpovědi na výhrady k vyrovnání s církvemi

Parlamentní komise, která má do konce března pracovat na návrhu majetkového vyrovnání státu, podle předsedy Jana Kasala (KDU-ČSL) zodpověděla všechny otázky, které jí poslanci zadali. "Dokázala odpovědět, zda se má majetek vracet. Jednoznačně kladné stanovisko padlo také od právníků na dotaz, zda církve vůbec majetek vlastnily. (Poradenská společnost) Ernst and Young uvedla, že algoritmus výpočtu použitý v návrhu zákona je správný," řekl Kasal ČTK po středeční schůzce s představiteli církví. Ještě do konce března chce o závěrech komise informovat sněmovnu, poslední setkání před vypršením mandátu má komise naplánováno na 19. března. Kabinet chce vrátit církvím zhruba třetinu majetku zabaveného po roce 1948 církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun. Vládní normu v její současné podobě odmítá opozice i tři poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým, podle nich by měl stát církvím uhradit 62 namísto 83 miliard korun.

Klaus: Globální oteplování se stane tématem "Pražského svazku"

Boj s údajnou panikou kolem globálního oteplování se má stát hlavním tématem nového mezinárodního svazku spřízněných institutů kolem Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) blízkému prezidentu Václavu Klausovi. První kroky ke vzniku byly učiněny před pár dny v New Yorku na konferenci o klimatických změnách, řekl ve středu novinářům Klaus. Svazek se rodí pod anglickým názvem The Prague Network. Tématem nebude souboj s globálním oteplováním, ale s "alarmismem" kolem globálního oteplování, řekl Klaus, který dlouhodobě zpochybňuje závěry ekologů o oteplování klimatu a vlivu člověka na něj. Na tiskové konferenci prezident a zároveň předseda správní rady CEP představil nového šéfa institutu. Stal se jím devětadvacetiletý Jan Skopeček, doktorand na Vysoké škole ekonomické a poradce prezidenta Klause. Předchozí ředitel CEP Petr Mach funkci opustil poté, co založil novou politickou Stranu svobodných občanů (SSO). Ta se má stát alternativou ODS. Rozdíl spočívá mimo jiné v jasném odmítnutí lisabonské smlouvy. Prezident Klaus podpořil stranu tím, že odeslal pozdravný dopis na její ustavují sjezd. Dále prý ale jeho podpora nepůjde, překračovalo by to rámec jeho prezidentské funkce. "Už jsem svůj názor jasně vyslovil," dodal Klaus.

Bursík odletěl do Japonska jednat o prodeji emisních kreditů

Vicepremiér Martin Bursík odletěl do Tokia doladit poslední detaily kontraktu s Japonskem na část takzvaných emisních kreditů, které Česká republika nevyužila v rámci kjótského protokolu, mezinárodní dohody o snížení emisí. Obchod by měl být uzavřen v Praze na konci března. Výnos z prodeje bude příjmem Státního fondu životního prostředí a bude využit v programech zateplování domů a ekologického vytápění domácností. Vedle Japonska počítá Česko s prodejem volných kreditů Světové bance a dalším státům a firmám, získat tak chce do června zhruba deset miliard korun. Suma je započítána do vládního protikrizového baličku.

Česko má takzvané kjótské kredity k dispozici díky tomu, že snížilo emise skleníkových plynů proti roku 1990 výrazněji, než podle kjótského protokolu muselo. Závazek činí o osm procent a realita 25 procent. Stalo se tak díky hospodářskému propadu v 90. letech. Český přebytek proti kjótskému závazku činí zhruba 120 milionů až 150 milionů tun oxidu uhličitého. Obchodovat se bude s volnými jednotkami do roku 2012, kdy vyprší platnost kjótského protokolu.

Akcie Zentivy mizí z burzy, ta přijde o pátou nejaktivnější emisi

Farmaceutická společnost Zentiva ve středu podle očekávání analytiků upozornila akcionáře, že chce stáhnout své akcie z obchodování na burzách. Pražská burza tím přijde o pátou nejvíce obchodovanou akcii v loňském roce. Hlavní tuzemský akciový trh tak přijde o akcie firmy, která jako první vstoupila na pražskou burzu veřejným úpisem akcií. Teprve vstupem Zentivy na burzu v roce 2004 začal podle obchodníků s cennými papíry v ČR pravý kapitálový trh. Do té doby akcie přicházely na veřejné trhy státem organizovanou kuponovou privatizací. Zentiva se zaměřuje na výrobu takzvaných generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana.

Pražská burza ve středu znovu posílila, index PX vzrostl o 2,33 pct

Pražská burza v průběhu středečního obchodování navázala na úterní posílení a znovu vzrostla. Dařilo se především akciím společností Erste bank, VIG, CME a ČEZ, naopak nejvíce ztratily cenné papíry AAA Auto a Unipetrolu. Hlavní index PX si připsal 2,33 procenta na 675,6 bodu.

Elmarco představilo nové solární články s nanovlákny

Solární články by v budoucnu mohly vyrábět elektrickou energii i v zeměpisných šířkách s nedostatkem slunečního světla a navíc výrazně levněji, než nynější křemíkové články. Přeměnit světlo na elektřinu by měly dokázat i průhledné fólie. Umožnit to mají nanovlákna, která při konstrukci solárních článků použila liberecká firma Elmarco. Projekt nové generace solárních článků s nanovlákny měl ve středu světovou premiéru na summitu v Praze, který byl věnován právě nanovláknům a nanotechnologiím.

Jawa nabídne nový čtyřtakt

Týnecký výrobce motocyklů Jawa Moto bude od příštího roku nabízet motocykl s novým velkým čtyřtaktním motorem. Dodavatelem pohonné jednotky nebude Rotax jako dosud, ale italský výrobce Minarelli. Na výstavě Motocykl to uvedli zástupci týnecké firmy. Nové silniční enduro Jawa 660 má být dostupné na jaře příštího roku.

iHned: Zahraniční sázkové firmy nebudou moci bez poboček podnikat

Ministerstvo financí dokončuje návrh loterijního zákona, který novým způsobem určí pravidla hry sázkovým kancelářím. Podmínkou k povolení her s dálkovým přístupem, kam patří i sázení na internetu, je povinná registrace hráčů a síť stálých provozoven, uvedl pro server iHned.cz náměstek ministra financí Tomáš Zídek. To by znamenalo definitivní konec podnikání zahraničních firem, jako jsou například bwin či betfair. Ty sice podle státních úředníků podnikají v Česku nelegálně už nyní, dosavadní zákon jim to ale výslovně nezakazoval. V minulosti tak byly všechny soudní spory ministerstva financí a zahraničních provozovatelů kvůli nejasným zákonům odloženy. S novým zákonem se situace otočí a činnost zahraničních sázkových společností bude moci stát snáz napadnout u soudu. "Zahraniční firmy tu už nebudou moci podnikat. Musely by si zažádat o licenci, vybudovat pobočky a zaregistrovat se jako česká firma," dodává Zídek. Provozovatelům sázkových her ze zahraničí se to nelíbí. "Požadavek na zřízení lokálních poboček odporuje jak principům volného trhu EU, tak logice myšlenky poskytování služeb přes internet," říká zástupce společnosti bwin Ondřej Schmidt s tím, že v případě potřeby se firma obrátí na evropské soudy. Vlastní novelu loterijního zákona nejspíš navrhne také skupina senátorů, kteří by naopak hazardní hry chtěli výrazně omezit. Tato norma by měla výslovně zakázat provozování her po telefonu a internetové sázení, přestože jej ministerstvo financí u kurzových sázek v závěru roku povolilo.

Národní galerie nakoupila staré umění za téměř 30 milionů

Národní galerie v Praze získala kolekci děl starého umění, o které rozšíří svou expozici ve Schwarzenberském paláci. Cenou je tato akvizice devíti děl, za kterou český stát zaplatil přes 27 milionů korun, nejvýznamnějším přírůstkem děl starého umění v NG od roku 1989. Galerie díla představí v pondělí na tiskové konferenci. Výjimečný je objem akvizice i ve srovnání s ostatními státními nákupy či výkupy uměleckých děl. Největší akvizicí v novodobé historii NG byl nákup děl ze známé Waldesovy sbírky, za něž na přelomu tisíciletí stát zaplatil přes 100 milionů korun. Další nákupy pro NG související s restituovanými díly byly v řádech statisíců či milionů korun, například dvě díla starého umění za 3,6 milionu (Cornelis Pietersz Bega) a 14,7 milionu korun (Camillo Boccacino). Loni český stát zaplatil několik desítek milionů korun na výkup děl z Freundovy sbírky, vydražený nábytek a obrazy ze sbírky Lichtenštejnů stály 13 milionů a doplácelo se přes 11 milionů korun za druhou část trezorového fondu klášterní knihovny v Teplé u Mariánských Lázní, který získala Národní knihovna. Cena celého souboru, získaného během několika let, je 68 milionů korun. Díla, která nyní získala NG, pocházejí ze sbírky Antonína Isidora Lobkowicze (1775 až 1819). Galerie koupila ze stejného zdroje už v roce 2007 dva významné obrazy od italských a holandských umělců. Nové akvizice již je možné vidět ve stálé expozici, ale podrobnosti o nákupu chce galerie sdělit až v pondělí. Obrazy se podařilo zakoupit "díky pochopení a vstřícnému přístupu ministerstev kultury a financí", uvádí galerie.

Ve věku 61 let náhle zemřel publicista Pavel Verner

Ve věku 61 let v noci na středu náhle zemřel novinář, spisovatel, dramatik a komentátor deníku Právo Pavel Verner. Verner se narodil 19. května 1947. Po maturitě v roce 1965 se stal dopisovatelem ČTK, od roku 1968 působil v regionálním listě Hlas severu. V roce 1971 musel novinářské povolání opustit. Od roku 1975 do konce totalitního režimu v Československu byl zaměstnán jako dělník, stavbyvedoucí či noční hlídač. Ve druhé polovině 80. let začal dálkově studovat dramaturgii a scenáristiku na FAMU, kde absolvoval v roce 1992. Po 1989 se vrátil k novinářské profesi a působil mimo jiné jako zástupce šéfredaktora Národních listů a časopisu Týden. V letech 1998 a 1999 pracoval v tiskovém oddělení ministerstva zdravotnictví, když resort vedl Ivan David. O poměrech na ministerstvu napsal pak knihu David a Goliáška, za jejíž zveřejnění čelil trestnímu oznámení podanému odvolanou ředitelkou Fakultní nemocnice v Motole a pozdější senátorkou Helenou Rögnerovou. Od roku 2000 byl komentátorem deníku Právo. V letech 1996 až 2002 zastával funkci místopředsedy Českého centra Mezinárodního PEN klubu. Je autorem devíti prozaických děl a čtyř divadelních her.

Aktuálně.cz: Člen Berdychova gangu se oběsil ve vězeňské cele

Jan Zelený, jedna z hlavních postav takzvaného Berdychova gangu, jenž má podle obžalob i již pravomocných verdiktů na svědomí loupeže, únosy, vydírání podnikatelů a přepadání kamionů, spáchal podle serveru Aktuálně.cz sebevraždu ve věznici v Jablonci nad Nisou. Dozorci v noci na středu našli Zeleného oběšeného v cele, uvedl server s odvoláním na mluvčí věznice Moniku Královou. Kauza tzv. Berdychova gangu je označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky a je závažná kvůli propojení podsvětí s elitními detektivy. Organizovaná skupina desítek lidí si svou trestnou činností přišla údajně na více než 100 milionů korun.

Na Moravu už dorazili poslové jara

Hory v Česku sice pokrývá sníh a na mnoha místech se ještě lyžuje, na Moravu ale již dorazili ptačí poslové jara. Mnozí přiletěli s výrazným předstihem. Ornitologové již pozorovali čejky, špačky, skřivany a dokonce i čápy, kteří by ještě stále měli zimovat v Africe. Naopak početná husí hejna již odtáhla domů na sever, řekl ČTK ornitolog Josef Chytil. Ptáci začali migrovat před několika dny poté, co se výrazně oteplilo a na mnoha místech Moravy odtál sníh. Podle kalendáře by přitom tah ze zimovišť měl nastat teprve za dva až tři týdny. "Tou dobou tady budeme mít ptáky neodmyslitelně spojené s teplem - tedy pěnice, vlaštovky a budníčky," doplnil Chytil.

Fotbalová sedmnáctka při cestě na ME zkusí vyřadit Španělsko

Fotbaloví reprezentanti do sedmnácti let ve čtvrtek ve Španělsku vstoupí do poslední části kvalifikace, z níž se zkusí dostat na závěrečný turnaj mistrovství Evropy do Německa. Svěřence trenéra Josefa Pešiceho ale na Pyrenejském poloostrově čeká složitý úkol: čtyřčlennou skupinu musejí vyhrát a vedle Kazachstánu a Belgie za sebou musejí nechat i vysoce favorizovaný domácí celek. Se Španělskem se mladí Češi utkají až na konci základní skupiny příští úterý, před tím musejí zvládnout už ve čtvrtek duel s překvapivým účastníkem předposlední kvalifikační fáze Kazachstán a o dva dny později také Belgii. Až pak zřejmě přijde na řadu klíčový duel o postup.

Počasí

Ve čtvrtek očekávají meteorologové oblačno až polojasno, na severovýchodě přeháňky, ve vyšších polohách sněžení. Odpoledne pak i od západu zataženo a k večeru déšť nebo sněžení. Teploty maximálně 3 až 7 stupňů Celsia.