Zprávy

Europoslanec Ransdorf: Vyjádření Klause k hospodářské krizi jsou skandální

Vyjádření prezidenta Václava Klause k hospodářské krizi jsou naprosto skandální, prohlásil v neděli europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf. Mimo jakoukoliv ekonomickou racionalitu jsou podle něj prezidentovy výroky o tom, že je krize výsledkem přeregulované ekonomiky a nadměrného zásahu státu do ekonomických záležitostí. "Pan prezident a jeho nástupci v čele ODS a české vlády se v současné době dostávají do pozice novodobého Milouše Jakeše. Je to i jakýsi reaganovský kůl v plotě," nešetřil staronový komunistický lídr pro evropské volby Ransdorf příměry na tiskové konferenci své strany. Pustil se i do ČSSD za to, že za své vlády umožnila ovládnutí českých firem zahraničním kapitálem, "Modří a oranžoví na vytvoření podmínek pro tuto krizi u nás mají naprosto stejnou zásluhu a vinu," uvedl. Klaus v projevu v Evropském parlamentu uvedl, že nynější krizi způsobilo politické manipulování trhu. Řešení je podle Klause jedině v liberalizaci a deregulaci evropské ekonomiky. "Starého psa novým kouskům nenaučíš, bude říkat stále věci, které propagoval v 90. letech," řekl europoslanec. Ransdorf naopak považuje za důležité vzkřísit myšlenku strategického plánování a prosazovat změnu struktury národního hospodářství "státními cílovými programy".

Ministerstvo kultury bude muset kvůli krizi ušetřit 205 milionů

Ministerstvo kultury (MK) bude muset kvůli obavám z hospodářské krize ušetřit 205 milionů korun, což jsou zhruba 2,5 procenta z jeho celkového rozpočtu. Finance vezme z dotací, které měly původně putovat na novostavbu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. Úředníci tak jednají na pokyn vlády, která na konci ledna rozhodla, že jednotlivá ministerstva nesmějí pět procent svých naplánovaných výdajů utratit. Ponechávají je jako rezervu pro nenadálé události, které se kvůli krizi mohou objevit. "V letošním roce chce na této stavbě investor proinvestovat 60 milionů korun, tedy zdroje, které nevyčerpal v loňském roce a jsou uloženy v nespotřebovaných finančních prostředcích roku 2008," odůvodnila rozhodnutí Renata Slámková z tiskového oddělení MK. Vláda rozhodla převést všechny rezervní fondy jednotlivých ministerstev v objemu více než 40 miliard korun do příjmů státního rozpočtu. Její snahou je snížit schodek letošního státního rozpočtu.

Vláda reaguje na finanční krizi špatně podle 45 procent lidí

Reakci české vlády na situaci okolo světové finanční krize hodnotí 45 procent občanů jako spíše nebo velmi špatnou, na druhé straně velmi dobře nebo dobře ji vnímá zhruba čtvrtina obyvatel (26 procent). Působení vlády v době krize nedokáže zhodnotit 29 procent lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř tři pětiny obyvatel Česka očekávají, že finanční krize přímo ovlivní jejich osobu nebo domácnost. Mezi bezprostředními dopady uvádějí zejména nezaměstnanost, propouštění, zdražování a vyšší životní náklady.

KSČM: Krachujících firem by se mohli ujmout jejich zaměstnanci

Krachujících podniků by se mohli ujmout jejich zaměstnanci, kteří by získali jejich akcie, navrhuje KSČM. Podle svého místopředsedy Jiřího Dolejše v tom strana vidí jednu z možností, jak lépe překonat současnou ekonomickou krizi. Zaměstnanci by mohli převzít podnik, který má potíže, a sami "na své triko" by ho mohli zachránit, uvedl Dolejš na sobotní tiskové konferenci strany. Komunisté podle jejich europoslance Miloslava Ransdorfa chtějí usilovat o zavedení programů zaměstnaneckého vlastnictví akcií podniků, známých pod zkratkou ESOP (Employee Stock Ownership Plan), které vznikly v 70. letech v USA. Zaměstnanci by akcie spláceli prostřednictvím zvláštního fondu z daňově zvýhodněných budoucích zisků podniku nemuseli nic. Ransdorf má za to, že by to mohlo pomoci záchraně například sklářských podniků. "Pro stát vyjde daleko levněji, když dá daňové úlevy na zaměstnance, kteří budou přebírat podniky, než aby ztrojnásobil objem, peněz, který bude vyplácet jako podporu v nezaměstnanosti," uvedl Dolejš. Podle Ransdorfa by do konce roku mohlo být v Česku bez zaměstnání až 15 procent lidí.

Podle SON se situace sociálně slabších v bydlení loni zhoršila

Situace sociálně slabších a znevýhodněných skupin obyvatel se v roce 2008 v oblasti bydlení zhoršila. Přes deregulaci nájemného se tržní nájmy nesnižují, napsalo Sdružení nájemníků ČR ministrovi pro lidská práva. Text dopisu je na internetových stránkách sdružení. "Finanční nedostupnost důstojného, přiměřeného bydlení ohrožovala nejen důchodce a neúplné rodiny, ale též domácnosti nezaměstnaných, domácnosti, kde je zaměstnán pouze jeden člen a domácnosti s nižším postavením v zaměstnání," píše sdružení. Přestože podle představitelů nájemníků rostlo regulované nájemné více než dvojnásobně proti původním předpokladům, nezlepšilo se fungování nájemního sektoru. Nesnížilo se prý ani tržní nájemné, nezvýšila se dostupnost nájemního bydlení a už podle nich vůbec nelze hovořit o zlepšení postavení nájemců bytů.

EK: Rozšíření EU v letech 2004 a 2007 bylo velkým úspěchem

Rozšíření Evropské unie v letech 2004 a 2007 bylo velkým úspěchem, vyplývá ze zprávy hodnotící pět let od největšího rozšíření EU, kterou schválila Evropská komise. Podle Bruselu je unie nyní díky novým členským státům silnější a kulturně bohatší. Unijní nováčci se prý po svém vstupu mohou těšit z upevnění demokracie a starým členským státům se zase například otevřely nové exportní trhy. "Rozšíření, díky rychlejšímu tempu strukturálních reforem, Evropu rovněž lépe připravilo na výzvy globalizace, protože se v rámci světa stala konkurenceschopnější," uvedla EK. S hodnocením komise souhlasí i Češi, kteří se stali členy unie v roce 2004. Podle české velvyslankyně při EU Mileny Vicenové je jasné, že z rozšíření mají ekonomický prospěch občané jak nových členských států, tak těch starých. Celá EU je díky rozšíření silnější, bezpečnější a lépe čelí krizím.

STEM: Důvěra občanů v premiéra roste

Důvěra veřejnosti v premiéra Mirka Topolánka (ODS) stále roste. Podle výsledků únorového průzkumu agentury STEM mu důvěřuje 37 procent Čechů, což je o 12 procent více než loni v říjnu. Nárůst důvěry v premiéra ukázal i nedávný výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle STEM je stále nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem státu prezident Václav Klaus, kterému věří 70 procent Čechů. Zhruba padesátiprocentní důvěře se shodně těší předsedové obou parlamentních komor, předseda Senátu Přemysl Sobotka a předseda sněmovny Miloslav Vlček. Oproti loňskému říjnu se zvýšila důvěryhodnost předsedy Senátu o devět procent na nynějších 48. Vlček si polepšil o čtyři procenta. Nyní mu důvěřuje přesně 45 procent lidí.

ČR obsadila v ekonomické svobodě 37. místo

Česká republika je v celosvětovém srovnání 37. nejsvobodnější ekonomikou, vyplývá z každoročního žebříčku Indexu ekonomické svobody americké nadace Heritage a deníku Wall Street Journal. Nejsvobodnější ekonomikou světa je již 15 let Hongkong, naopak nejméně svobodná zůstává Severní Korea. Žebříček hodnotí celkem 183 zemí a u každé si všímá deseti aspektů. Rozhodující je úroveň vlastnických práv, regulace mezd a cen nebo obchodní bariéry. Česká republika si ve srovnání s předchozím rokem svoji pozici udržela, když v hodnocení získala 69,4 bodu ze sta možných. Slovensko si v meziročním srovnání o jedno místo pohoršilo a získalo stejný počet bodů jako Česko. Česku pomohlo podle nadace Heritage především zlepšení stavu veřejných financích a zároveň snížení úrovně korupce. Nicméně podle hodnocení zůstává korupce problémem české ekonomiky, stejně tak i příliš velká byrokracie.

V řadě středočeských měst opět zavlají tibetské vlajky

Řada středočeských měst se i v letošním roce připojí k celosvětové akci Vlajka pro Tibet, která připomene 50. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Úmysl vyvěsit 10. března na budově radnice tibetskou vlajku již oznámil kladenský magistrát. Přidají se například i v Berouně, Rakovníku či ve Slaném, zjistila ČTK. V Česku sympatizanti svobodného Tibetu vlajky vyvěšují pravidelně od roku 1996. Radnic, které se k akci připojují, rok od roku přibývá. "Tento národ i po padesáti letech okupace čelí hrubému porušování lidských práv. Proto považujeme za správné alespoň takto symbolicky podpořit jeho snahy o získání svobody," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek. Připomněl, že na letošní rok navíc připadá 20. výročí sametové revoluce v Česku. K akci Vlajka pro Tibet se již tradičně připojí i další města. Čína obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Při povstání ve Lhase v roce 1959 zemřelo na 80.000 Tibeťanů. Tibetští aktivisté obviňují Peking z potlačování tradiční kultury v provincii a usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Pardubicemi prošel průvod anarchistů

Pardubicemi prošla v sobotu skupina asi 50 stoupenců anarchistického hnutí. Demonstrací protestovali proti zvyšování pravomocí veřejných činitelů. Policie musela během akce řešit menší konflikty, řekla ČTK mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. "Demonstraci řádně ohlásila Československá anarchistická federace. Policie celou akci monitorovala, jedna osoba skončila na záchytce, jeden člověk byl zadržen pro pokus o napadení. Musíme ještě vyhodnotit záznamy celé události," uvedla Janovská. Malý průvod se vydal na pochod od pardubického nádraží, prošel za přihlížení několika příznivců hnutí skinheads středem města a zastavil se před budovou Východočeského divadla. Organizátoři přečetli proslov, který kritizoval například zvyšující se počet bezpečnostních kamer na veřejných prostranstvích a uchovávání záznamů o mobilní komunikaci, poté se shromáždění vrátilo na nádraží a rozešlo se.

Do Postoloprt přijelo asi 40 příznivců Dělnické strany

Zhruba 40 členů a příznivců Dělnické strany (DS) přijelo v sobotu do Postoloprt na Lounsku, kde podle dřívějších vyjádření jejích představitelů chtějí kontrolovat situaci. Tvrdí, že se tam vyhrocují problémy s nepřizpůsobivými občany, zejména Romy. Vyšli od místního nádraží do města, kde chtěly stranické hlídky takzvaných ochranných sborů promluvit s občany. Na klid dohlížela policie, akce se však obešla bez konfliktů. Skupinu členů a příznivců DS, kteří vyšli od nádraží, doprovázelo zhruba 20 policejních těžkooděnců, několik dalších policistů se psy a policejní antikonfliktní tým, který má při podobných akcích pomoci tomu, aby situace neeskalovala. Akce členů a příznivců DS upoutala pozornost postoloprtských občanů. Někteří včetně Romů a jejich sdružení byli už před nádražím. Členové sdružení Romea přitom mimo jiné rozdávali svůj časopis. K žádným slovním ani fyzickým konfliktům nedošlo.

Středočeský kraj by mohl mít univerzitu

V Česku by mohla v budoucnu začít fungovat další veřejná vysoká škola. S návrhem zákona o zřízení Královské univerzity Střední Čechy v Kutné Hoře už přišli poslanci všech pěti parlamentních stran. Jejich normu v brzké době posoudí vláda, poté se jí bude věnovat dolní komora. Aby mohla škola vzniknout, musela by zákon schválit sněmovna i Senát a podepsat prezident. V Česku je zatím 26 veřejných vysokých škol. Na vzniku Královské univerzity v Kutné Hoře se shodlo letos středočeské zastupitelstvo, které vzešlo z loňských krajských voleb. Podle zprávy k zákonu se vznikem školy souhlasilo ale už minulé zastupitelstvo v roce 2004. Tehdy se dohodlo na Vysoké škole Jiřího z Poděbrad v Poděbradech. Podle záměru kraje by kutnohorská škola měla první studenty přijmout v akademickém roce 2010/2011. Začít studovat by mohlo 200 lidí. Do tří let by se mohlo vzdělávat už 1200 studentů. Do deseti let po svém vzniku by se instituce měla dostat na konečný počet 14.000 až 16.000 studujících.

Lidé v Praze mohou vidět pátý ze šesti projektů Transparency 2009

Návštěvníci Prahy mají k dispozici další světelnou atrakci, projekt Tacet Rakušanky Ully Rauterové umístěný na Vltavě u Muzea Bedřicha Smetany. Až do 30. června se zde bude rozsvěcet nápis Tacet. Nápis se rozsvítí jen v okamžiku, kdy relativně umlká okolní ruch, a má tak upozornit na okamžiky ticha uprostřed městského hluku, které člověk většinou nevnímá. Tacet je latinský výraz pro ticho nebo mlčení. V hudební terminologii znamená dlouhou pomlku. Tacet je součásti projektu Transparency 2009, v rámci kterého venkovní prostory v Praze obohatí šest světelných a prostorových instalací. Umělci z několika evropských zemí je připravili u příležitosti předsednictví Česka v Evropské unii. Projekt Transparency 2009 potrvá právě po dobu, kdy ČR bude stát v čele unie. Vláda akci zařadila mezi události, které mohou nosit logo českého předsednictví. V Praze byly již od loňského roku umístěny čtyři umělecké instalace.

Straka zlodějka proletěla půl Evropy

Olomoucké Moravské divadlo předvedlo jako druhá česká scéna operu Gioacchina Rossiniho Straka zlodějka. Operu nastudoval s olomouckým souborem hostující režisér Martin Otava. Předtím se naposledy hrála v roce 1831 v Praze. Premiéře na domovské scéně ale předcházelo turné olomouckého souboru po Německu, Švýcarsku a Francii. Poprvé tak byla Straka zlodějka v Otavově pojetí předvedena v lednu v německém Emdenu. Straka zlodějka, dílo kladoucí značné nároky na zpěváky, měla původně 1700 stran partitury a Otava s dirigentem Miloslavem Oswaldem ji z původních asi čtyř hodin výrazně zkrátili. "Především jsme škrtli árie, které nijak neposunovaly děj," uvedl Otava. Banální příběh křivého obvinění je plný srdceryvného sladkobolu počátku 19. století. "Realita není reálná," prohlásil Otava a jeho scéna proto není popisně realistická. Samotnou straku, dříve dřevěnou loutku, vyměnil za vesnickou dívku. "Vodit dnes po jevišti ptáčka na drátkách by bylo nepřirozené," tvrdí režisér Otava. Rossiniho La gazza ladra nebyla patrně dosud nikdy přeložena do češtiny. "Abychom mohli italskou operu opatřit českými titulky, museli jsme ji napřed nechat přeložit," poznamenal Otava.

Diváci aplaudovali hvězdám The Rasmus i předkapele Airfare

S velkým aplausem vyprovodili v pátek diváci v téměř vyprodané sportovní hale Folimanka v Praze vystoupení finské popmetalové skupiny The Rasmus. Koncert byl kvůli velkému zájmu přesunut z Lucerna Music Baru do zhruba dvoutisícové Folimanky. Publikum s nadšením přijalo již předkapelu, kterou byla tuzemská formace Airfare. Frontmanem skupiny Airfare je mladý americký skladatel Thomas J. Lichtag, který společně se svými českými vrstevníky získal nominaci na objev roku 2007 hudebních cen televize Óčko. Kapela u publika boduje především skladbou Sorry Baby z loňského alba Hotel Moscow. Během koncertu upozornila také na své druhé album Do You Like My Shit?, které plánuje vydat letos na jaře. Kapela The Rasmus na nynějších koncertech představuje loňské album Black Roses. Novinka se hned po svém uvedení na trh usadila na předních příčkách prodejních žebříčků a očekává se, že bude v prodejních číslech atakovat dosud přelomové album Hide From The Sun, kterého se celosvětově prodalo přes 1,5 milionu kopií.

Pražským Břevnovem prošel masopustní průvod

Za neustálého sněžení prošel v pátek Bělohorskou ulicí na Břevnově jubilejní 15. masopustní průvod. Tentokrát se nesl v duchu brazilského karnevalu v Riu de Janeiro. Rej masek oddávajících se křepčení, dovádění a všudypřítomnému foukání do píšťalek a frkaček se Břevnovem sunul za zvuků kapel Tam Tam Batucada a Žižkovanka. Na konci cesty čekala na promrzlé účastníky průvodu teplá jitrnička zdarma. Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa všechny účastníky masopustního veselí vyzval, aby byli dobré mysli, dováděli a tančili, zároveň jim zakázal se mračiti, láti a vyvolávati spory. Průvod se po cestě zastavoval v obchůdcích, jejichž majitelé pro masky připravili tu šunkový chlebíček, tu panáčka slivovice. Na to, jestli všichni správně plní příkazy a zákazy pana starosty, dohlížela i masopustní policie v červenožlutých "uniformách" a účastníkům hrozila pendrekem v podobě turistického salámu.

Olomoučtí recesisté povýšili pivologickou fakultu na univerzitu

Nová Středoevropská pivní univerzita se v sobotu v plné síle a kráse představila na pivním plese v Olomouci. Jeho zahájení dvacet let obstarával nástup děkanátu fiktivní pivologické fakulty, nyní kráčel za hlavní insignií - mosaznou pípou - poprvé rektor. "Je to tak. K významnému jubileu mě povýšili," přiznal ČTK bývalý děkan a čerstvý rektor Rostislav Holický, pro nějž přátelé přeměnili pouhou fakultu v univerzitu. "Teď budeme muset stanovit počet fakult a zvolit děkany, ale patrně až v létě na méně masových akcích," dodal Holický, obtěžkaný mohutným rektorským řetězem. Pivní ples pořádá olomoucký recesistický Spolek překvapených přátel složený z úředníků, lékařů, podnikatelů či výtvarníků. Přesto se mezi několik stovek pivních humoristů snaží každoročně dostat cizí element v podobě novinářů či ministrů. Zatímco tradiční účastníci recesistického tanečního setkání mohli mít na tváři slzy dojetí z toho, jak čas letí, ti co přišli poprvé, měli na tváři slzy smíchu. Pupkatí, vousatí padesátníci v nařasených baletních sukýnkách s piškotami na nohách při úvodní polonéze se jen tak nevidí. "Holobrádci" představují při polonéze ženy, vousáči muže.

Začala Matějská pouť

Pražské Výstaviště po roce opět otevřelo brány Matějské pouti. Návštěvníci mají letos možnost vyzkoušet přes 130 atrakcí z různých evropských zemí, novinkou 46. ročníku je strašidelný třípatrový zámek s přiléhavým názvem Psycho. Součástí pouti je i Den pro zdravotně postižené děti, určený mimo jiné i pro děti z azylových domů či dětských domovů a jejich doprovod. Přijít si zvednout hladinu adrenalinu nebo se jen tak pobavit mohou návštěvníci do 13. dubna každý den vyjma pondělí. Pořadatelé i protentokrát přichystali množství doprovodných akcí, ať už půjde o představení pro děti konající se u Křižíkovy fontány nebo o plánovaný koncert českých umělců. Návštěvnost, která je závislá na rozmarech počasí, očekávají pro tento rok pořadatelé okolo jednoho milionu lidí. Loňský požár levého křídla secesní budovy Průmyslového paláce provoz pouti prý nikterak neomezí. V areálu Výstaviště Praha se Matějská pouť koná od roku 1963, její tradice však sahá až do 16. století. Přežila všechny režimy a slavnou se stala snad proto, že byla první jarní poutí v Praze.

Ze sportu:

Mistrem světa ve skoku na středním můstku se v Liberci stal Rakušan Wolfgang Loitzl. Nejlepší český reprezentant Roman Koudelka obsadil deváté místo.

Justyna Kowalczyková vyhrála v Liberci skiatlon na 2x7,5 kilometru a získala pro Polsko historicky první zlatou medaili na mistrovství světa v běhu na lyžích. Kowalczyková ve finiši porazila Norku Kristin Stoermer Steiraovou. Třetí místo obsadila Finka Aino-Kaisa Saarinenová z Finska, vítězka úvodního závodu na 10 km klasicky. Kamila Rajdlová dojela do cíle jako nejlepší Češka na dvacáté pozici.

Česká reprezentantka Lenka Marušková-Hyková získala hned v první finálové disciplíně mistrovství Evropy ve sportovní střelbě v Praze bronzovou medaili. Druhá žena z olympijských her v Aténách 2004 skončila třetí ve vzduchové pistoli. Druhou bronzovou medaili vybojovala Pavla Kalná ve vzduchové pušce.

Česká výprava na světové zimní univerziádě v čínském Charpinu získala první medaili. Postarala se o ni Klára Koukalová, která skončila druhá ve snowboardcrossu. Na medaili útočili i David Bakeš a Václav Havlík, které však zastavila kuriózní kolize. Oba Češi v semifinále jeli těsně vedle sebe na prvních postupových místech se slušným náskokem, ale v poslední třetině tratě se srazili. Podle Bakešova vyjádření pro spolupracovníka ČTK neudržel snowboard na hraně a najel do týmového kolegy. Nakonec obsadil 5. místo, Havlík byl osmý.

Český tenista Radek Štěpánek si týden po triumfu v San Jose opět zahraje ve finále. Pátý nasazený hráč v semifinále turnaje v Memphisu porazil Izraelce Dudiho Selu 6:3 a 6:1 a ve svém třetím letošním finále se utká s vítězem duelu mezi turnajovou jedničkou Andy Roddickem a Lleytonem Hewittem.

Již za tři týdny by kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický mohl odehrát zápas za rezervní tým Arsenalu. Šlo by o jeho první utkání od ledna minulého roku, kdy si v zápase Anglického poháru s Newcastlem poranil podkolenní šlachu a následně musel podstoupit dvě operace. "Tomáš potřebuje ještě tři týdny tréninku, aby byl připraven. Stále ještě dělá speciální tréninky, ale za tři týdny se už připojí k prvnímu týmu," uvedl na oficiálním webu Arsenalu trenér Arséne Wenger.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou zataženo, místy sněžení nebo déšť. Teploty kolem nuly.