Zprávy

Každý stát EU bude mít i nadále svého eurokomisaře

Evropská unie se dohodla na tom, že všechny členské státy budou mít přinejmenším do roku 2014 i nadále svého komisaře. Šéfové států a vlád se na tom ve čtvrtek shodli na schůzce EU v Bruselu. ČTK to řekl důvěryhodný diplomatický zdroj. Dohoda by měla napomoci tomu, aby Irové v opakovaném referendu podpořili lisabonskou smlouvu. Irové ji v červnu odmítli v referendu, čímž značně zkomplikovali přijetí smlouvy v celé Evropské unii. Nynější summit evropské sedmadvacítky se snaží situaci odblokovat. Po čtvrtečním jednání je jisté, že Irsko bude referendum opakovat a že unie vyjde vstříc irským požadavkům, mezi něž patří právě otázka počtu komisařů. Podmínkou dohody je to, aby lisabonská smlouva vstoupila v platnost. Původně se počítalo s tím, že lisabonská smlouva o reformě institucí EU vstoupí v platnost v lednu příštího roku. To se však už nestane. Dokument sice schválily parlamenty 25 zemí, avšak Irové ho v červnovém referendu odmítli. Česká republika, jež se ujme v lednu na půl roku předsednické role v sedmadvacetičlenném bloku, se ke smlouvě zatím jako jediná z unijních států nevyjádřila.

ČR podepsala se SB dohodu o prodeji přebytků emisních povolenek

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík ve čtvrtek v Poznani podepsal se zástupci Světové banky (SB) předběžnou dohodu o prodeji přebytků povolenek na emise oxidu uhličitého, které má ČR k dispozici na základě kjótského protokolu. ČTK o tom informoval mluvčí MŽP Jakub Kašpar. Práva na emise skleníkových plynů mohou v rámci kjótského protokolu prodávat země, které budou produkovat méně skleníkových plynů, než činí jejich kvóty. "Emisní kredity, tzv. jednotky AAU, může ČR prodat díky tomu, že oproti závazku z kjótského protokolu jsou emise CO2 nižší oproti roku 1990 nikoli o osm procent, ale o zhruba 25 procent. Právě rozdíl mezi kjótským závazkem a skutečnou výší redukovaných emisí tvoří počet jednotek, které má ČR k dispozici a může je prodat jiným zemím nebo podnikatelským subjektům, tedy cca 150 milionů," uvedl Kašpar. Výnos z prodeje těchto kreditů bude příjmem Státního fondu životního prostředí ČR a pomůže financovat úspory energie a instalaci obnovitelných zdrojů energie v domácnostech.

Factum Invenio: S radarovou základnou v ČR nesouhlasí 55 procent

Většina české veřejnosti nadále nesouhlasí s umístěním radaru americké protiraketové obrany v Česku. V listopadovém průzkumu společnosti Factum Invenio pro ministerstvo zahraničí s radarem nesouhlasilo 55 procent občanů, z toho rozhodně 27 procent. K podobným závěrům dospěl i listopadový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění, podle něhož s radarem v České republice nesouhlasí dvě třetiny lidí. Průzkum Factum Invenio, který má ČTK k dispozici, ukázal, že 51 procent občanů by s umístěním radaru v ČR rozhodně souhlasilo, kdyby Česku byly poskytnuty zvýšené bezpečnostní záruky. Jde o podmínky plynoucí z dvoustranných česko-amerických smluv či dokumentů NATO. Dalších 49 procent lidí zařadilo mezi podmínky, po jejichž splnění by s radarem souhlasilo, zachování suverenity ČR a prokázání faktu, že radar nemá negativní dopad na životní prostředí a zdraví obyvatel. Česko-americké smlouvy, které umožňují vybudování radarové základny USA na českém území, zatím schválil jen český Senát, a to na konci listopadu. Poslanecká sněmovna o nich zatím nerozhodla, především proto, že odpůrci radaru z řad levicové opozice a některých vládních poslanců v ní mají většinu. Levice chce, aby smlouvy o radaru posoudil Ústavní soud.

Čtrnáct českých vojáků ukončilo činnost v Iráku

Čtrnáct českých vojenských instruktorů ve čtvrtek ukončilo své téměř šestiměsíční působení na americko-irácké výcvikové základně severně od Bagdádu. ČTK o tom informovalo ministerstvo obrany. Vojáci, kteří zde učili své irácké vojáky zacházet s vojenskou technikou, se vrátí do České republiky příští týden. Čeští instruktoři od července učili Iráčany zacházet s bojovými vozidly pěchoty BVP-1 a s tanky T-72. Vojáci během svého nasazení v Iráku spadali pod americké velení. Po odletu kontingentu z výcvikového střediska zůstanou v Iráku tři čeští instruktoři. Ti jsou nasazeni v rámci výcvikové mise NATO v Bagdádu.

Senát podpořil zvýšení počtu českých vojáků v zahraničních misích

Senát podle očekávání schválil zvýšení počtu českých vojáků, kteří mají příští rok působit v zahraničních misích. Má jich být celkem téměř 1400. Rozšířit se má hlavně tým v Afghánistánu. Vyslání vojáků nyní závisí na souhlasu sněmovny, která o tom má jednat příští týden. V dolní komoře komplikuje vládě situaci odpor levice. Celkem by podle plánů vlády mohlo v Afghánistánu v rámci dvou operací, tedy alianční ISAF a protiteroristické Trvalá svoboda, pracovat až 745 českých vojáků. Pro letošní rok parlament schválil působení nejvýše 415 osob. Ve druhé polovině roku 2009 chce armáda o Afghánistánu vyslat tři vrtulníky Mi-171Š s personálem v počtu až 120 osob. V plánu je také působení dělostřeleckého vyhledávacího radiolokátoru Arthur, o který by se na letišti v provincii Kandahár mělo starat 45 vojáků. Příští rok by se měl zmenšit český vojenský kontingent v iráckém Bagdádu. Místo dosavadních 20 lidí by tamní bezpečnostní síly mělo cvičit jen pět Čechů. Počet vojáků v Kosovu by měl zůstat na stejné úrovni jako letos, kdy se včetně záložní roty v Česku mohlo do země vydat až 550 vojáků. Od května do srpna by měli Češi chránit vzdušný prostor tří pobaltských zemí. Personál by měl čítat 75 osob.

Sněmovna schválila ponechání daně z příjmů na 15 procent

Poslanecká sněmovna ve středu v závěrečném čtení schválila návrh, aby daň z příjmů fyzických osob od příštího roku zůstala na 15 procentech. Podle dosud platného zákona měla naopak klesnout na 12,5 procenta. Výměnou za vyšší daň se mají snížit odvody na sociálním pojištění o 1,5 procenta. Novela nyní zamíří do Senátu, a pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident. Návrh však ve sněmovně prošel jen těsně, podpořilo ho 86 přítomných poslanců, což byl přesně potřebný počet. Rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který opakovaně prohlásil, že návrh nepodpoří, se zdržel. Stejně tak se zdrželi i jeho straničtí kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel. Sociální demokraté byli proti, zdrželi se poslanci KSČM.

Schodek rozpočtu na příští rok může být až 60 miliard

Ministr financí Miroslav Kalousek ve čtvrtek připustil, že schodek státního rozpočtu na příští rok bude kvůli ekonomickému ochlazení možná až o několik desítek miliard korun vyšší, než s jakým počítá vládní návrh. Poslanci ve středu schválili rozpočet se schodkem 38,1 miliardy korun, podle Kalouska by se ale ve skutečnosti mohl pohybovat v rozmezí 50 až 60 miliard korun. Kalousek to řekl novinářům. Opozice i vládní kritici z koaličních řad tvrdí, že rozpočet se schodkem 38,1 miliardy korun je založen na nereálných odhadech růstu české ekonomiky a schodek bude daleko vyšší.

Nezařazený poslanec Pohanka složil mandát

Poslanec Michal Pohanka, který patří ve sněmovně k takzvaným přeběhlíkům, se údajně rozhodl složit poslanecký mandát. Potvrdil to sekretariát předsedy dolní komory Miloslava Vlčka (ČSSD), který obdržel poslancovu rezignaci. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka sdělil, že Pohanku ve sněmovně nahradí Irena Kočí z Moravského Krumlova. Pohanka byl členem ČSSD. Po volbách v roce 2006, které skončily patem, se rozhodl podpořit vládní koalici spolu s dalším tehdejším sociálním demokratem Milošem Melčákem. S lídry trojkoalice uzavřeli tito dva takzvaní přeběhlíci dohodu o toleranci. Pohanka ze strany vystoupil, Melčáka ČSSD ze svých řad vyloučila. Oba patří ve sněmovně k nezařazeným poslancům, kterých bylo až doposud osm.

Lidé se asi budou od léta hůře vyhýbat soudním obsílkám

Lidé se od poloviny příštího roku už zřejmě nebudou moci úspěšně vyhýbat soudním obsílkám. Novela občanského soudního řádu, kterou ve čtvrtek schválil Senát, počítá s tím, že každý občan bude muset mít povinnou doručovací adresu. Doručování by se mělo také zrychlit, novela totiž preferuje doručování zásilek v elektronické podobě do datových schránek. Tyto a další úpravy, které novela obsahuje, podle vlády povedou ke zrychlení a zjednodušení civilních sporů před soudem. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že novela přináší největší změnu občanského soudního řádu za posledních desetiletí. Ocenil, že novela podobně jako ve sněmovně získala podporu drtivé většiny senátorů. Z 66 přítomných jen tři normu nepodpořili. Ke zrychlení soudního řízení má pomoci nejen nový systém doručování obsílek, ale také zvukové nebo obrazové záznamy ze soudních jednání namísto písemných, zkrácení rozsahu odůvodňování soudních rozhodnutí a zvýšení významu přípravného jednání tak, aby se u soudu mohlo konat pouze jedno řízení.

Říman: Stát kvůli světové finanční krizi pomůže exportérům

Stát více podpoří české exportéry, kteří kvůli globální finanční krizi přicházejí na svých tradičních vývozních trzích v západní Evropě o zakázky. Vývozcům mají pomoci například dostupnější a výhodnější úvěry státní České exportní banky (ČEB) a pojištění od Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. ČEB podle něj kvůli podpoře exportérů navýší základního kapitál a EGAP zvýší svoji pojistnou kapacitu. Zahraniční obchod skončil v říjnu se schodkem téměř čtyř miliard korun, což je meziroční zhoršení o 12,1 miliardy korun a současně největší negativní meziroční změna od roku 1994. Čísla podle analytiků podala první jasnou zprávu o tom, že ekonomická krize už dorazila do ČR.

Průzkum: České podniky jsou optimističtější, než je průměr Evropy

Čeští podnikatelé patří v rámci Evropy k těm, jejichž očekávání budoucího stavu hospodářství jsou poměrně optimistická. Všechny podniky s výjimkou exportérů vyjadřují celkovou důvěru v pozitivní ekonomický vývoj. Vyplývá to z výsledků průzkumu Asociace evropských obchodních a průmyslových komor Eurochambres, které ČTK poskytla Hospodářská komora ČR. Průzkum potvrdil poměrně stabilní pozice tuzemského bankovního sektoru a celé české ekonomiky, díky nimž se ČR s dopady světové finanční krize dosud vyrovnává relativně dobře. Jako první a nejvíce postižené odvětví českého hospodářství se v průzkumu ukázala oblast exportu. Čeští podnikatelé mají převážně pozitivní očekávání ohledně vývoje celkového podnikatelského klimatu. Převaha optimisticky naladěných podnikatelů nad pesimisty je pro rok 2009 na úrovni 28 procentních bodů. Je to podstatně méně v porovnání s očekáváním vývoje pro rok 2008 vycházejícím z loňského průzkumu, kdy rozdíl optimistických a pesimistických hodnocení činil 46 procentních bodů. Nicméně mezi 26 zeměmi, které se průzkumu zúčastnily, figuruje ČR na osmém místě vysoko nad průměrnými výsledky.

Splátkové firmy: Krize se na obchodech před Vánoci odráží pomalu

Finanční krize se začíná pomalu odrážet v zájmu Čechů nakupovat vánoční dárky na splátky. Objem spotřebitelských úvěrů roste, ale nedosahuje rekordních hodnot z loňských Vánoc. Lidé touto formou stále nakupují nejčastěji spotřební elektroniku, počítače a nábytek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími firmami na trhu. Zájem o spotřebitelské úvěry se proti předchozím měsícům roku nesnížil, na druhou stranu nedosahuje rekordních čísel z loňského předvánočního období, řekla ČTK mluvčí společnosti Home Credit Olga Mužíková. "Z našeho pohledu je to dáno několika faktory, jednak obecně nižším objemem nákupů v obchodech, jednak opatrnějším přístupem lidí k úvěrům kvůli zhoršeným ekonomickým vyhlídkám," dodala. "Nyní jsme nezaznamenali výraznou změnu v počtu poskytnutých úvěrů ve splátkovém prodeji," uvedl mluvčí společnosti Cetelem Martin Malý. Ani GE Money Multiservis zatím nezpozorovala, že by se finanční krize jakkoliv projevila v zájmu klientů o nákup na splátky, a to ani objemově, ani strukturou. Zájem o nákup na splátky meziročně roste a tento trend pokračuje i v předvánočním období, doplnila manažerka produktového týmu Multiservisu Jarmila Kowolowská.

Za devět měsíců se letos narodilo o 4900 dětí víc

Za první tři čtvrtletí letošního roku se v Česku narodilo 91.300 dětí, tedy o 4900 více než loni ve stejném období. Takzvaný babyboom, zaznamenávaný od roku 2002, již ale mírně zpomalil. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Počet obyvatel vzrostl o 65.000; z toho ze zahraničí přišlo 51.400 migrantů. Česko tak ke konci září mělo nejvíc obyvatel od konce 80. let minulého století, bylo jich 10,446 milionu. Počet obyvatel se v Česku pravidelně zvyšuje již šestým rokem; už třetí rok za sebou se rodí více lidí, než kolik jich umírá. Přirozeným přírůstkem stoupl počet obyvatel za prvních devět měsíců letošního roku o 13.600. Je to o 4800 více než loni, kdy byla zaznamenána vůbec nejvyšší převaha počtu narozených nad zemřelými za posledních 25 let.

Zastupitelstvo schválilo dotaci pro Prahu olympijskou

Magistrát přispěje téměř 11 milionů korun na schodek rozpočtu společnosti Praha olympijská. Rozhodlo o tom zastupitelstvo hlavního města. Společnost měla letos od Prahy k dispozici zhruba 15 milionu korun, utratila ale 25,5 milionu korun. Dotaci použije na pokrytí svých závazků. Opozice v zastupitelstvu dotaci kritizovala. Nelíbí se ji, že se organizace zadlužila, ačkoli nevěděla, jestli ji město peníze dá. Podle primátora Pavla Béma ale rozpočet hlavního města v rezervě počítal pro Prahu olympijskou na letošní rok se 100 miliony korun. Společnost tak podle něj naopak výraznou částku ušetřila. Olympijská kandidatura dosud Prahu stála 70 milionů korun. Praha se ucházela o pořádání olympijských her v roce 2006, nedostala se ale do užšího výběru mezi kandidátská města. O pořadatelství olympiády se proto chce ucházet i v dalších letech.

Proti neonacismu v Praze protestovaly stovky lidí

Na pražském náměstí Jana Palacha se ve středu večer sešlo zhruba 300 lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s rasismem a neonacismem. Demonstraci svolalo občanské sdružení Tolerance a občanská společnost, které dlouhodobě monitoruje aktivity příznivců ultrapravice. Spolupořadatelem akce byl i Český helsinský výbor. Akce reagovala především na nedávné události z litvínovského sídliště Janov, kde se ultrapravice střetla s policií. Většina účastníků pražského shromáždění se pak z náměstí J. Palacha vydala před úřad vlády, pochod skončil před ministerstvem vnitra. Na akci dorazila i skupinka mladých lidí s rudým praporem, na kterém byl portrét Che Guevary. Organizátoři Klára Kalibová a Ondřej Cakl ze sdružení Tolerance a občanská společnost je ale vyzvali, aby prapor schovali s tím, že shromáždění je nepolitické. Shromáždění se konalo při příležitosti 60. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv OSN. Dokument podpořila řada dalších organizací a sdružení, mimo jiné například Amnesty International či Český helsinský výbor.

Průzkum: Hlavním problémem Romů je bydlení, města neumějí pomoci

Romové a další obyvatelé sociálně vyloučených lokalit v ČR mají největší problém s bydlením. Radnice ho přitom neumí řešit, protože neexistuje zákon o sociálním bydlení. Vyplynulo to z výzkumu v romských lokalitách, který na zakázku vlády vypracovali odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Zjistili také, že negativa sociálního vyloučení mohou mírnit sousedské vztahy, řekla Irena Kašparová z Masarykovy univerzity. Situaci Romů a dalších obyvatel vybraných ghett zkoumali odborníci v Brně, Břeclavi, Holešově, Přerově a na Jesenicku. Výzkumníci s lidmi v komunitách od dubna do října žili a snažili se nejen popsat jejich problémy, ale také pochopit styl uvažování. Podle Kateřiny Sidiropulu Janků zjistili, že ghetta sociálně vyloučených často vznikají v bývalých průmyslových a dělnických koloniích. Když přitom radnice chtějí život tamních obyvatel zlepšit, postavit jim nové bydlení a přestěhovat je, což se navenek jeví jako příhodné řešení, bývají dopady negativní. "Tím se nabourají většinou po jednu až dvě generace budované sousedské vazby a vztahy k prostoru," řekla Janků. V novém bydlišti pak Romové nebo další sociálně vyloučení narážejí na daleko nepřátelštější a rasističtější prostředí.

ÚS potvrdil vydání lesa dědičce rodu Walderode

Průlomové rozhodnutí o vydání obecního lesa u Žďárku na Liberecku dědičce rodu Walderode definitivně platí. Ústavní soud odmítl stížnost obce Žďárek proti verdiktu libereckého krajského soudu a Nejvyššího soudu. Obec podala ústavní stížnost proto, aby se jednou provždy vyjasnilo, zda jsou nároky dědičky rodu Walderode oprávněné. Ústavní soud ale stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou. Podle soudce zpravodaje Miloslava Výborného proces po formální stránce splňoval všechny zákonné podmínky. Dědička Johanna Kammerlanderová po léta bojuje o vydání majetku včetně pozemků v Turnově, zámku Hrubý Rohozec a nemovitostí na Semilsku a Jablonecku. V případě čtvrt hektaru lesa u Žďárku poprvé uspěla. Rozhodnutí může mít dopad i na ostatní majetkové spory. "Les ve Ždárku patřil do jednoho panství a byl konfiskovaný stejným dekretem jako zámek Hrubý Rohozec a ostatní budovy a pozemky, na které uplatňuje dědička rodu Walderode nárok," řekl advokát Kammerlanderové Roman Heyduk. Podle něj by proto soudy měly vrátit i další majetky.

Sociolog: Tuzemská města se začínají sociálně rozdělovat

V České republice se začínají objevovat části měst, ve kterých se soustředí obyvatelé s nižšími příjmy. Ghetta sice ještě nevznikají, lze však již hovořit o segregaci. Trend je silnější v mimopražských sídlech, první známky jsou však již patrné i v samotné metropoli. V rozhovoru pro ČTK to řekl vědecký pracovník Sociologického ústavu AV ČR Martin Lux. "Víc je to patrné mimo Prahu, zejména v chudších regionech, kde je například větší počet lidí bez práce," uvedl. Praha stále ještě může těžit z mimořádně silného ekonomického postavení, to se však prý může v budoucnosti změnit. "Co známe z Litvínova a dalších měst, je něco, co dřív nebo později přijde určitě i do Prahy," řekl Lux. Ke vzniku ghett, jaká existují ve Francii nebo Anglii, prý zatím ještě nedochází, přesto však je prý možné již hovořit o sociální segregaci. Například panelová sídliště se v Česku původně vyznačovala značnou sociální pestrostí. Tento trend se však začíná pomalu měnit. "Ze sídlišť se do roku 2005 stěhovaly pryč příjmově silnější a vzdělanější domácnosti a také mladší lidé," uvedl sociolog. Až do roku 2006, kdy poptávka po bytech vylétla raketově nahoru, tak obyvatelé sídlišť stárli. "Sociální struktura se měnila ve prospěch lidí s nižším příjmem a nižším vzděláním," poznamenal Lux. Zejména mimořádný loňský rok sice trend zastavil, podle odborníka to však pravděpodobně byla "labutí píseň" vzestupu panelových sídlišť.

Brněnští informatici vyvinuli unikátní metodu vyhledávání dat

Informatici z Masarykovy univerzity v Brně vyvinuli unikátní metodu, která umožní vyhledávání v multimediálních datech. Na rozdíl od současných internetových vyhledávačů, které pracují pouze s textovými popisky obrázků, zvuků a videí, je nová technologie založena na porovnávání jejich obsahu. Kromě hledání multimédií na internetu lze novou technologii využít také v biologii pro hledání podobných DNA sekvencí, v oblasti biometrických měření pro porovnávání otisků prstů nebo rozpoznávání obličejů či ve zpracování geografických dat. Program je možné použít také pro čištění dat, například při vyhledávání přebytečných kopií nebo odhalování plagiátů. Metoda brněnských informatiků získala jako první v republice prestižní cenu IMB Shared University Research.

V Rudolfinu zazní světová premiéra Třech fragmentů od Martinů

Světová premiéra Třech fragmentů z opery Julietta (Snář) od Bohuslava Martinů zazníi v pátek ve Dvořákově síni Rudolfina. V doprovodu České filharmonie (ČF) je přednese mezzosopranistka Magdalena Kožená s australským tenoristou Stevem Davislimem. Orchestr bude řídit legendární dirigent sir Charles Mackerras, který se významně zasloužil o prezentaci české hudby v zahraničí. Jeho vystoupení s českými filharmoniky bude zřejmě poslední. ČF se navíc dohodla se Supraphonem, že se i přes trvající spory o autorská práva pořídí živý záznam z obou koncertů. Snímek bude na desce doplněn o nahrávku Suity ze stejné opery a jeho vydání je naplánováno na květen 2009. Koncerty zahájí projekt Martinů Revisited, který do roku 2010 bude připomínat dílo významného skladatele 20. století Bohuslava Martinů.

Ze sportu:

Pohár UEFA a Superpohár, dva velké stříbrné skvosty, které okrášlily jeho životní rok v profesionální kariéře, ve čtvrtek v Praze představil fotbalista Radek Šírl. Záložník Zenitu Petrohrad domů přivezl ceněné trofeje jako vůbec první český hráč. Poháry v doprovodu ochranky doputovaly do Prahy z Ruska ve středu večer, v sobotu se vydají na další dalekou cestu až do Argentiny, kde se na ně už těší Šírlův spoluhráč z Petrohradu Alejandro Dominguez.

Hokejisté Plzně porazili v předehrávaném utkání 31. kola extraligy České Budějovice 3:2, když jim k úspěchu pomohly zejména dvě využité přesilové hry. Domácí tak vyhráli po dvou předešlých prohrách a minimálně do pátku se posunuli na páté místo v tabulce. Hosté naopak vyšli bodově naprázdno po třech výhrách a jsou dvanáctí.

Volejbalisté Dukly Liberec porazili v prvním osmifinálovém utkání Poháru CEV tým Budvanska Rivijera Budva 3:1 a mohou pomýšlet na postup do dalšího kola. Odveta v Černé Hoře se hraje za týden.

Volejbalisté Českých Budějovic neuspěli ani ve třetím utkání základní skupiny Ligy mistrů a ve středu na palubovce Dynama Moskva prohráli hladce 0:3 na sety. Ruský celek vede tabulku bez ztráty bodu.

Čeští florbalisté ve středu v Ostravě porazili ve svém posledním utkání v základní skupině mistrovství světa Itálii vysoko 12:2. Potvrdili tím druhé místo za suverénním Švédskem a postup do sobotního semifinále, v němž nastoupí proti Finsku.

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno zvítězily ve středečním utkání 9. kola Evropské ligy nad Rigou 83:76 a zajistily si postup do play off. Ještě pět minut před koncem byl stav nerozhodný 73:73, v nervózním závěru se prosadily zkušenější české mistryně.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha v předposledním utkání základní skupiny Evropské ligy prohrály na půdě ruského Jekatěrinburgu vysoko 57:103, což byl málem jejich největší debakl v prestižní soutěži. Vysokoškolačky však stále mohou postoupit do play off, pokud příští středu porazí na domácí palubovce Gdyni.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Zataženo, občas déšť nebo déšť se sněhem. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.