Zprávy

Soud EU odsoudil Česko za absenci norem o rovnosti mužů a žen

Evropský soudní dvůr (ESD) odsoudil Českou republiku za to, že do své legislativy včas nepřevedla unijní normy o rovnosti mužů a žen v systémech sociálních zabezpečení pracovníků. Tento nejvyšší soud Evropské unie o tom informoval ČTK. Praha musí zaplatit náklady soudního řízení, které dosahují maximálně několika tisíc eur. Nyní se celá věc vrátí do Evropské komise, která na ČR žalobu podala. Ta bude muset zjistit, zda došlo k nápravě. Pokud by tomu tak nebylo, zahájila by komise s Českem novou proceduru pro porušení práva. Ta by Prahu mohla znovu dostat před ESD a nakonec by mohla skončit až výraznou pokutou ve výši stovek milionů korun. Situaci by zřejmě vyřešilo, pokud by Česká republika schválila takzvaný antidiskriminační zákon. Ten sice už parlament schválil, avšak vetoval ho prezident Václav Klaus. Zákonodárci teprve budou rozhodovat o tom, zda veto hlavy státy přehlasují.

Ministryně Stehlíková: Bez antidiskriminačního zákona hrozí ČR další žaloby

Pokud by Česká republika nepřijala nyní antidiskriminační zákon, hrozila by jí série žalob od Evropské komise a pokuty. ČTK to sdělila ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Reagovala tak na rozhodnutí Evropského soudního dvora, který odsoudil Česko za nezapracování směrnic o rovnosti mužů a žen v sociálním zabezpečení do českých zákonů. Rovné zacházení má zajistit právě antidiskriminační zákon, který prezident Václav Klaus vetoval. "Vetováním antidiskriminačního zákona se prezident zasloužil o další mezinárodní kaňku na pověsti České republiky," řekla Stehlíková. K přehlasování prezidentova veta je ve sněmovně potřeba nejméně 101 hlas. Poslanci toto zásadní rozhodování už půl roku odsouvají. Dostatečná podpora totiž není jistá.

Bývalí státníci žádají propuštění barmských politických vězňů

Přes 100 bývalých prezidentů a premiérů z více než 50 zemí světa, včetně českého exprezidenta Václava Havla, vyzvalo generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, aby zajistil propuštění asi 2100 politických vězňů zadržovaných barmskou vojenskou juntou. Dopis, který ČTK dostala k dispozici, vznikl z podnětu bývalého norského premiéra Kjella Magneho Bondevika ve spolupráci s řadou nevládních organizací, včetně české společnosti Člověk v tísni. Celkem 112 politiků, mezi nimiž nechybí například bývalý americký prezident James Carter, britští expremiéři Margaret Thatcherová a Tony Blair nebo někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov, žádá Pana, aby se osobně vypravil do Barmy a zasadil se o propuštění vězňů do konce roku. Pokud by junta politické vězně nepropustila, vyzývají signatáři dopisu generálního tajemníka k prosazení "konkrétních kroků" vůči Barmě v Radě bezpečnosti OSN.

Evropský a zahraniční výbor sněmovny přerušily projednávání lisabonské smlouvy

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti a výbor zahraniční přerušily projednávání lisabonské smlouvy reformující fungování EU. O smlouvě mají přitom v úterý jednat poslanci na mimořádné schůzi svolané na žádost ČSSD. Návrh na přerušení vznesli zástupci ODS a podpořili ho přítomní poslanci za KSČM. Proti byli sociální demokraté a poslankyně SZ Kateřina Jacques, kteří podporují co nejrychlejší schválení smlouvy. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek dokonce v úterý pohrozil vládě, že nebude moci počítat s tolerancí ČSSD během českého předsednictví EU, pokud ratifikace dokumentu brzy nezačne. Česko unii povede šest měsíců od 1. ledna 2009. Premiér Mirek Topolánek úterní mimořádnou schůzi k lisabonské smlouvě odmítá. Tvrdí, že by ji mohli poslanci při hlasování v tomto termínu odmítnout. Česká republika je poslední zemí evropské sedmadvacítky, která se k tomuto dokumentu zatím nevyjádřila. Schválily ho dosud parlamenty 25 států, Irové ho odmítli v referendu.

Kancléřka Merkelová věří, že Irsko a Česko lisabonskou smlouvu ratifikují

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila přesvědčení, že Irsko a Česká republika budou brzy pokračovat ve schvalování lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie a že bude ratifikační proces také úspěšně dokončen. Ve vládním prohlášení k nejbližším úkolům EU před poslanci Spolkového sněmu rovněž vyzdvihla význam nadcházejícího summitu EU-USA, který z titulu země předsedající EU uspořádá Česká republika.

CVVM: Většina si myslí, že Česko předsednickou roli v EU zvládne

S přibližujícím se předsednictvím Česka Evropské unii začínají být Češi a Češky optimisty v tom, že země obtížnou úlohu zvládne. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nadpoloviční většina, 55 procent lidí, si podle průzkumu myslí, že ČR jako předsednická země obstojí. Ještě před měsícem si to myslelo 49 procent lidí. Roste také počet lidí, kteří se o předsednictví zajímají. Dnes jde o třetinu lidí. Přitom v září i říjnu se podle průzkumu CVVM o předsednictví zajímala jen čtvrtina dotázaných. Téměř dvě pětiny, 37 procent lidí, se domnívají, že Česká republika bude na předsednictví dobře připravena. Opačný názor má 32 procent lidí. Třetina lidí nevěděla, jak na otázku odpovědět. Důvěru v připravenost země na šéfovskou úlohu unii mají častěji voliči ODS. Třetina lidí si myslí, že předsednická země může významněji ovlivnit chod dění v unii. Necelá polovina dotázaných se pak domnívá, že naopak Česko unii neovlivní. Optimisty v otázce možnosti ovlivnit EU jsou opět voliči vládních občanských demokratů.

Jiří Paroubek: Odmítavý postoj ČSSD k radaru nezmění ani Obama

Odmítavý postoj sociální demokracie ke stavbě amerického radaru v Brdech nemůže změnit ani postoj ministrů zemí NATO ani nového prezidenta Spojených států Baracka Obamy. Po čtvrtečním setkání s představiteli občanské iniciativy Ne základnám to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. "My budeme dál podporovat ten názor, že tato základna na území České republiky je zbytečná," uvedl Paroubek. Postoj sociální demokracie podle něj nezmění ani středeční "vágní prohlášení" ministrů zemí NATO. Dodal, že sociální demokraté nečekají ani na to, "co řekne prezident Obama nebo někdo jiný ve Spojených státech". Pro ČSSD je podle Paroubka rozhodující, že si základnu nepřejí čeští občané.

Pražská ODS podpoří podle očekávání ve volbě nového předsedy Béma

Pražští občanští demokraté podpoří podle očekávání v nedělní volbě nového šéfa ODS primátora hlavního města Pavla Béma. ČTK to sdělil zdroj ze čtvrtečního uzavřeného jednání sněmu. Regionální sněm potvrdil trend, který naznačila hlasování v pražských obvodech. Obhájce funkce premiér Mirek Topolánek má před víkendovým kongresem ale drtivou převahu v ostatních regionech. Bém dostal 96 hlasů přítomných delegátů, pro současného předsedu Topolánka hlasovalo 20 z nich. Ani Topolánek, který se jednání regionálního sněmu zúčastnil, ale nečekal, že by jej Praha plánovala podpořit. "Bylo by smutné, kdyby nedostal nominaci ve vlastním regionu," poznamenal při odchodu poté, co mezi pražskými členy strany strávil přibližně půl hodiny. Důležité podle něj je, aby i pražští delegáti věděli, že uvnitř ODS nechce "žádnou válku" a že víkendový kongres je důležitý nejen pro stranu, ale i pro českou a také - kvůli blížícímu se českému předsednictví EU - pro evropskou politickou scénu.

Václav Klaus se rozhodl vystoupit na kongresu ODS s projevem

Prezident a čestný předseda ODS Václav Klaus vystoupí v sobotu s projevem na kongresu největší vládní strany. ČTK to řekl mluvčí Hradu Radim Ochvat. Klaus dosud napínal veřejnost, členy i vedení ODS a okolo jeho případné účasti nebylo jasno. Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek, kterého Klaus v posledních dnech několikrát ostře kritizoval, byl o rozhodnutí informován prezidentovým kancléřem. "Pan prezident dostane podle předem připraveného programu prostor jako první a nejvýznamnější host," sdělil ČTK Topolánek. S Klausem si přitom v minulých dnech vyměnili přes média poměrně ostrá slova. Předseda ODS například naznačoval, že Klaus na kongres chodit nemusí, na což prezident reagoval slovy, že Topolánek se jeho vystoupení bojí. Hlavě státu vadí především postoj koaliční vlády k lisabonské smlouvě reformující Evropskou unii. Klaus neúspěšně žádal český Ústavní soud, aby prohlásil, že některé body smlouvy nejsou v souladu s českou ústavou. Koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených chce ale smlouvu schválit co nejdříve. Česko se v první polovině příštího roku ujme předsednictví Evropské unie. Prezident dal dokonce najevo, že by mohl zpřetrhat své svazky s ODS a podpořit nějakou novou euroskeptičtější stranu.

Deník Právo: Podle většiny občanů chtějí tvůrci nové strany rozdělit ODS

Více než polovina občanů si myslí, že skupina lidí kolem Václava Klause, která oznámila, že založí novou pravicovou stranu, chce rozštěpit ODS. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který před nadcházejícím kongresem ODS uskutečnila agentura STEM pro deník Právo. Pouze čtvrtina dotazovaných soudí, že prezidentovi muži naopak usilují o to, aby se strana sjednotila. Podle průzkumu se více než polovina respondentů domnívá, že při volbě předsedy ODS zvítězí premiér Mirek Topolánek, a jen třetina věří, že větší šanci má pražský primátor Pavel Bém.

Šéf antimonopolního úřadu Pecina poradil krajům, jak rušit poplatky v nemocnicích

Kraje by se měly dle antimonopolního úřadu sjednotit v systému rušení poplatků v krajských nemocnicích. Novinářům to po setkání se zástupci krajů řekl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Podle něj kraje zatím přesně neví, jak systém nastaví. Z pohledu úřadu je nejčistší vracení poplatků ze všech typů nemocnic, anebo vracení jen z krajských nemocnic s tříletým limitem 200.000 eur (přes pět milionů korun) na jednu nemocnici. ČSSD oznámila záměr zrušit poplatky v krajských nemocnicích už před říjnovými volbami. Teď chce jedno z hlavní hesel své předvolební kampaně naplnit. Od letošního ledna lidé platí 30 korun za návštěvu lékaře stejnou částkou je zpoplatněna i položka na receptu. Za den v nemocnici dají pacienti 60 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun. Poplatky zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS). Podle některých expertů právě kvůli nim prohrála říjnové krajské volby.

Novým šéfem Rady Asociace krajů ČR se stal Michal Hašek

Noví hejtmani ve čtvrtek zvolili šéfem Rady Asociace krajů ČR jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). Ve funkci nahradí Evžena Tošenovského (ODS), který sdružení hejtmanů řídil sedm let a po neúspěchu občanských demokratů v krajských volbách v Moravskoslezském kraji už není hejtmanem. Dosud v asociaci až na lidovce Stanislava Juránka zasedali občanští demokraté. Po krajských volbách, v nichž drtivě zvítězila ČSSD, se ale její složení radikálně mění. V Asociaci krajů bude nyní působit 13 hejtmanů za ČSSD a pražský primátor Pavel Bém z ODS. Asociace je zájmové sdružení právnických osob, jehož hlavním cílem je hájit a prosazovat společné zájmy a práva krajů.

Hejtmani jsou proti rušení traumacenter,vyzvali Julínka k jednání

Hejtmani nesouhlasí se záměrem ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) vyřadit ze sítě traumacenter čtyři zařízení. Asociace krajů vyzvala ministra k jednání. Chce, aby na příštím společném zasedání zástupců regionů hejtmanům postup vysvětlil, sdělil nový předseda sdružení, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle nedávno publikovaného věstníku ministerstva zdravotnictví má nový systém traumatologické péče tvořit deset center, z nichž sedm se specializuje kromě dospělých na zraněné děti a tři na popálené lidi. Nápis "traumacentrum" má zmizet z budovy Úrazové nemocnice Brno, zlínské a pardubické nemocnice a pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Proti jsou zejména představitelé Brna, nelíbí se jim, že by ve městě mělo zůstat pouze jedno specializované centrum, a to ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích. Se záměrem vyškrtnout jejich traumacentra nesouhlasí ani Zlín a Pardubice. Proti ztrátě statutu naopak nebyli představitelé pražské Bulovky.

Ministr Kalousek: Stát letos získal z prodeje akcií ČEZ 34 miliard

Stát v letošním roce získal z prodeje akcií elektrárenské skupiny ČEZ celkem 34 miliard korun. V Poslanecké sněmovně to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Mohlo to být i 50 miliard korun, výnos ale srazila krize na finančních trzích, když snížila cenu akcií. Stát proto prodej akcií zastavil, dodal ministr. O prodeji sedmi procent akcií prostřednictvím kapitálového trhu rozhodla vláda loni v březnu. Cílem bylo získat 31 miliard korun, které chyběly Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Prodej stát zahájil v září, zbavoval se ale jen relativně malých objemů akcií. Kalousek řekl, že nyní čeká, až krize přejde, aby mohl v prodeji pokračovat. Stát je zhruba dvoutřetinovým vlastníkem ČEZ.

Reformy letos státu na sociálních dávkách ušetří 12,5 mld korun

Sociální reformy letos státu ušetří na dávkách státní sociální podpory až 12,5 miliardy korun. Výdaje státní podpory zřejmě dosáhnou 43,7 miliardy korun; bez uskutečněných reforem by podle původních pravidel přitom činily více než 56 miliard korun. Sdělil to v Praze ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něj v důsledku reforem letos od ledna do září poklesl celkový počet dávek státní sociální podpory o 7,8 milionů na 14,4 milionů, tedy bezmála o 35 procent. Výdaje na tyto dávky ve stejném období klesly oproti stejnému období předchozího roku o 4,44 miliard korun, tedy o 12,2 procenta. Přes zavedení reforem výdaje na dávky sociální podpory budou podle Nečase asi o deset miliard korun vyšší, než byly v roce 2006; tehdy činily 34 miliard korun. Kdyby se reformy neuskutečnily, přesáhly by však podle něj tyto výdaje v příštím roce dokonce částku 60 miliard korun.

Elektrárny v ČR možná budou od 2013 platit jen za půlku povolenek

Elektrárenské společnosti v Česku si možná budou muset nakupovat od roku 2013 jen 50 procent povolenek na emise skleníkových plynů místo 100 procent, jak původně navrhla Evropská komise. Tato možnost je součástí kompromisního návrhu francouzského předsednictví Evropské unie k energeticko-klimatickému balíčku, o němž v Bruselu jednají ministři životního prostředí EU. Podle českého ministra Martina Bursíka jde o přijatelný návrh. Unie se loni na jaře zavázala, že do roku 2020 sníží objem emisí skleníkových plynů alespoň o 20 procent. Zároveň slíbila, že zvýší podíl obnovitelné energie na krytí energetické spotřeby na pětinu. Evropská komise pak přišla se souborem opatření, jak toho dosáhnout. Jedním z jejích návrhů byly změny v systému obchodování s emisními povolenkami, které by si elektrárenské firmy měly nakupovat od roku 2013 stoprocentně v aukcích. Zatím je většina povolenek rozdělována zdarma. Jedna povolenka představuje tunu oxidu uhličitého (CO2), kterou mohou firmy vypustit do ovzduší.

ÚS odmítl stížnost ekologů bojujících proti meziskladu v Temelíně

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost občanského sdružení V havarijní zóně Jaderné elektrárny Temelín, jejímž prostřednictvím ekologové bojovali proti plánu na umístění meziskladu vyhořelého paliva v areálu elektrárny. Stížnost je zjevně neopodstatněná, zjistila ČTK z internetové databáze. Soud tak nepřímo potvrdil rozhodnutí, jímž úředníci radnice v Týnu nad Vltavou a jihočeského hejtmanství vyslovili souhlas se stavbou. "Ústavní soud nezjistil porušení práv stěžovatele (občanského sdružení) na soudní ochranu a na příznivé životní prostředí," uvedl v usnesení soudce zpravodaj Pavel Holländer. Ekologové konkrétně tvrdili, že úředníci při posuzování zásahu do krajinného rázu podle zákona o ochraně přírody a krajiny nezohlednili všechna rizika stavby meziskladu vyhořelého paliva.

Škoda Auto začne po odstávce na konci roku vyrábět až 11. ledna

Automobilka Škoda Auto obnoví výrobu po odstávce na přelomu roku kvůli recesi na automobilovém trhu až 11. ledna. Původní termín byl přitom 7.ledna. Vedení firmy se na tom ve čtvrtek dohodlo s odboráři v rámci kolektivního vyjednávání o pracovní době v příštím roce. ČTK to řekl mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Přerušení výroby automobilka už dříve oznámila i na posledních 14 dnů v prosinci, odstávek se letos konalo již několik. Firma tak snižuje skladové zásoby. Letos počítala s výrobou nejméně 700.000 automobilů, ale kvůli klesající poptávce způsobené finanční krizí musela produkci omezit. Očekává, že letos prodá 690.000 vozů, tedy o 9,5 procenta více než loni. Kvůli krizi nedávno začala automobilka rovněž omezovat stavy agenturních pracovníků. Od září snížila jejich počet přibližně o 1500. Jsou to především cizinci, propouštění českých zaměstnanců se zatím nepředpokládá.

Nezaměstnanost ve Světlé se po krachu skláren zdvojnásobila

Od krachu skláren Sklo Bohemia do konce listopadu se nezaměstnanost na Světelsku přibližně zdvojnásobila na 10,4 procenta. Úřad práce evidoval v tomto regionu 633 nezaměstnaných, z nichž bývalí skláři tvořili více než polovinu. Volných pracovních míst je ale na Světelsku jen kolem dvou desítek. Radnice chce tíživou situaci pomoci řešit hlavně získáním nových investorů, řekla novinářům starostka Lenka Arnotová. Ve sklárnách, které zaměstnávaly přes 1200 lidí, skončila výroba koncem září. Na zadlužený podnik byl prohlášen konkurz. Bezúročné půjčky pro skláře čtvrteční zastupitelstvo neschválilo. Peníze prý bude lepší vynaložit efektivněji, nikoliv na spotřebu, ale na další rozvoj. Město již investorům nabízí tříhektarovou průmyslovou zónu s technickými sítěmi.

Na Karvinsku se chvěla země

Karvinsko postihl silný otřes. Jeho intenzita se dá srovnat s tím, který koncem listopadu v podzemí Dolu Karviná, zabil dva horníky a údajně poškodil i několik budov na povrchu. Pocítili jej i lidé na povrchu. Otřes patřil mezi ty silnější, nezpůsobil žádnu škodu v podzemí ani na povrchu, řekl ČTK mluvčí těžební společnosti OKD Vladislav Sobol. Dodal, že geomechanický jev postihl Důl Darkov v hloubce okolo 600 metrů pod zemí a 300 metrů nad místem, kde se nyní těží uhlí. Podle dostupných informací síla otřesu dosáhla přibližně 3,5 stupně Richterovy škály.

Kardinál Miloslav Vlk dostal bibli ve "vojenských maskáčích"

Kardinál Miloslav Vlk ve čtvrtek dostal od náčelníka Generálního štábu Armády ČR Vlastimila Picka výtisk vojenské bible v maskovaném obalu. ČTK o tom informovala Jana Růžičková z generálního štábu. Látkový obal bible má design jako polní stejnokroj a každý výtisk je díky maskování unikátní. Vojáci prý měli o bibli zájem již delší dobu. Od nynějška budou moci používat bible ve dvou formátech, klasickém i kapesním, to proto, aby knihu mohli mít kdykoli u sebe, uvedla Růžičková. Setkání se zúčastnil také hlavní kaplan Armády ČR Jan Kozler. Neformálně hovořili o duchovní službě v armádě, kde slouží v ekumenickém složení 19 kaplanů. Speciálních 36 výtisků bible od února letošního roku používají také věznice. Knihy mají na obálce pečeť vězeňské duchovní služby a každý výtisk obsahuje název věznice, pro kterou byl určen. Volné listy pak poslouží pro zápis kroniky daného zařízení.

Ústavní soud projedná nároky Alžběty Pezoldové, jež bojuje o majetek Schwarzenbergů

Ústavní soud (ÚS) se bude v lednu veřejně zabývat nároky Alžběty Pezoldové, jež řadu let bojuje o navrácení někdejších držav hlubocké větve rodu Schwarzenbergů včetně řady kulturních památek. Senát se soudkyní-zpravodajkou Eliškou Wagnerovou konkrétně projedná stížnost ve sporu o navrácení Schwarzenberské hrobky v Domaníně u Třeboně. Jednání soud svolal na 7. ledna. Pezoldová dosud u českých soudů nikdy neuspěla. Druhá, orlická větev Schwarzenbergů, jejímž představitelem je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, získala majetek zpět. Stížnost ve sporu o hrobku je spojena s návrhem na zrušení či zneplatnění sporného zákona z roku 1947, takzvaného lex Schwarzenberg, jímž stát zabavil majetek hlubocké větve rodu. Pezoldová do soudních pří vstupuje jako dědička posledního šlechtického držitele panství Adolfa Schwarzenberga a celé hlubocké větve rodu. Nárokuje si mimo jiné zámky v Hluboké nad Vltavou, Českém Krumlově, Třeboni, Červeném Dvoře a Postoloprtech, Schwarzenberský a Salmovský palác v Praze, klášter Zlatá Koruna, desetitisíce hektarů pozemků a řadu jiných nemovitostí.

Jihočeští památkáři vydali knihu o rodu Schwarzenbergů

Jihočeští památkáři vydali knihu o rodu Schwarzenbergů, který velmi výrazně ovlivnil život v regionu. Publikace předznamenává velký projekt Schwarzenberského roku, který bude za dva roky završen výstavou v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou a dalšími akcemi na jihu Čech. Českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu spravuje několik významných objektů se schwarzenberskou minulostí - hrady a zámky Třeboň, Hluboká, Český Krumlov, Kratochvíle, Zvíkov i klášter Zlatá Koruna. Odkaz významných šlechtických rodin je dosud znát prakticky v celém kraji, díky němu mají jižní Čechy specifickou krajinu i kulturu.

Kovářští mistři i učedníci předvedli na Plzeňsku svou dovednost

Ozdobné mříže, svícny či železné hlavolamy vznikaly ve čtvrtek v Oselcích na Plzeňsku pod rukama kovářských mistrů i učedníků. Místní škola, která vychovává budoucí kováře už šest desetiletí, připravila šestý ročník kovářského dne. Pro budoucí zájemce o studium, odborníky i veřejnost na něm předváděly svoji dovednost na tři desítky kovářů, řekl ČTK ředitel školy Václav Bumbička. "Je to taková tradice setkávání, naše škola vychovala už stovky kovářů pro Plzeňský a Karlovarský kraj, pro jižní i střední Čechy," poznamenal ředitel. Ročně školu opustí kolem 15 kovářů vyučených buď v tříletém učňovském oboru, nebo ve čtyřletém uměleckořemeslném maturitním studiu.

Ze sportu:

Výsledky tří zápasů 29. kola extraligy ledního hokeje: Liberec - Pardubice 5:6 po samostatných nájezdech, Litvínov - Zlín 2:3 také po samostatných nájezdech a Vítkovice - Karlovy Vary 2:4.

Hokejisté Slavie Praha do semifinále Ligy mistrů nepostoupili. Čeští extraligoví šampioni prohráli v rozhodujícím utkání základní skupiny 1:5 doma s Curychem a v tabulce skončili na druhém místě právě za svým soupeřem.

Fotbalisté Sparty si v žebříčku klubů Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) pohoršili o 47 míst, přesto na 96. příčce zůstávají nejlepším českým klubem. V čele je stejně jako před měsícem Barcelona. Druhým českým týmem je Slavia na 131. místě, když v pořadí ztratila deset pozic. Soupeř ligového šampiona v Poháru UEFA Hamburk je na 45. příčce.

Čeští fotbalisté se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy hráčů do 17 let utkají s dvojnásobnými šampiony ze Španělska. Kromě obhájců zlatých medailí, kteří mohou získat třetí titul za sebou, narazí Češi na Belgií a Kazachstán. Rozhodl o tom los v Nyonu. Kvalifikace se bude hrát koncem března příštího roku jako jeden turnaj. Mistrovství Evropy se uskuteční od 6. do 18. května.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy slabý déšť. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.