Zprávy

Premiér Topolánek představil strategii proti krizi, opozice nespokojena

Premiér Mirek Topolánek v úterý v Poslanecké sněmovně představil poslancům ucelený plán, podle něhož chce vláda reagovat na současnou krizi. Strategie má čtyři základní cíle: obnovení důvěry ve finančním sektoru, prevenci a eliminaci rizik ze světové krize, stabilizaci a zpružnění ekonomického prostředí a impulsy k růstu ekonomiky. "Český finanční systém zatím zůstává od globální finanční krize relativně izolován, i když určité dopady se začaly a začínají postupně dostavovat," konstatoval Topolánek. Řekl, že vnějším hrozbám odolá jen taková ekonomika, která má zdravé veřejné finance, pružné instituce a trhy. "Z tohoto systémového pohledu je třeba přiznat, že máme rezervy," řekl poslancům. Nejúčinnějším řešením je tedy podle něj pokračování a zrychlení reforem. Topolánek plán nazval SPAR: strategie připravenosti akcelerace růstu. Vláda chce nejprve analyzovat příčiny hrozeb. Těmi podle premiéra je například vleklá recese v zahraničí, přenesená nákaza i spirálovité domácí efekty. Druhou částí je akční přístup spočívající ve "vhodné aktivaci kombinace nástrojů a opatření k zabezpečení cílů celé strategie", uvedl premiér. Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka označil premiérovo vystoupení za příliš obecné a nepodložené. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš kritizoval vládu za to, že o dopadech krize a obraně před nimi nejedná s odbory a zaměstnavateli. Nebyl spokojen ani s uklidňováním, že situace v Česku je příznivější než v cizině. "Možná, že většina firem v Čechách je ještě zdravá. To byli pasažéři na Titaniku také," řekl.

Miloslav Vlček svolal mimořádnou schůzi sněmovny kvůli lisabonské smlouvě

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal na 9. prosince mimořádnou schůzi dolní komory parlamentu kvůli lisabonské smlouvě. O jednání požádali poslanci ČSSD. Lisabonskou smlouvou se na žádost senátorů ODS zabýval Ústavní soud. Minulý týden uvedl, že sledované části dokumentu nejsou v rozporu s českým ústavním pořádkem. Řada občanských demokratů se staví ke smlouvě odmítavě. Podle prezidenta Václava Klause, který je čestným předsedou ODS, by dokument připravil Česko o část suverenity. Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) několikrát zopakoval, že vláda nebude ratifikaci brzdit. Vládní lidovci a zelení stojí naopak o to, aby byla smlouva přijata ještě letos. Podobně se vyjádřilo i vedení opoziční ČSSD. Česko je jediná země sedmadvacítky, která o lisabonské smlouvě zatím nehlasovala. Podle některých politiků tím ČR vysílá špatný signál pro své evropské předsednictví.

Ministr Schwarzenberg: NATO vezme na vědomí dohody s USA o základně

Severoatlantická aliance vezme na vědomí jako důležitou zprávu uzavření dohod mezi Českem, Polskem a USA o možném umístění americké protiraketové základny na území obou středoevropských zemí. Na jednání ministrů zahraničí NATO v Bruselu to v úterý řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Guvernérka Jeanová: Snaha o demokratickou společnost je nekončící proces

Snaha o vybudování a zachování společnosti, která je demokratická i pro zástupce menšin, je nikdy nekončícím procesem. Na mezinárodní konferenci nazvané Multikulturní dialog to v úterý v Praze řekla kanadská generální guvernérka Michaelle Jeanová, která je od soboty na oficiální návštěvě ČR. Podle Jeanové, která v Kanadě zastupuje formální hlavu státu, britskou královnu Alžbětu II., je právě její země vzorovou ukázkou promíchání vlivů různých kultur z celého světa. "Nebylo vždy jednoduché docílit toho, aby mezi národnostními skupinami nedocházelo k nespravedlnostem nebo nerovnostem. I Kanada si při řešení této problematiky prošla temnými kapitolami v dějinách," prohlásila Jeanová. Kanadské zkušenosti mohou být podle českých účastníků konference inspirací také pro české úřady i neziskové organizace pomáhající migrantům. "U nás je migrant vnímán jen jako pracovní síla. Tam je to bráno komplexně a hodnotí se i to, jak jinak může přispět společnosti," řekla ČTK Eva Kavková z Evropské kontaktní skupiny.

Dalajlama skončil návštěvu Prahy a odletěl do Bruselu

Tibetský duchovní vůdce dalajlama odletěl v úterý z české metropole, kterou navštívil v rámci cesty po Evropě. Jeho další kroky míří do Bruselu, kde by měl vystoupit na půdě Evropského parlamentu. Dalajlama Česko navštívil mnohokrát, v sobotu přijel na pozvání exprezidenta Václava Havla a Nadace Fórum 2000. Jeden z nejznámějších duchovních představitelů buddhismu se před odletem soukromě setkal s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (za SZ). Podle mluvčí ministra Zuzany Opletalové spolu strávili zhruba hodinu rozjímáním v ministrově bytě. Z vládních představitelů se s dalajlamou soukromě setkal také premiér Mirek Topolánek (ODS), který ho v neděli přijal v Kramářově vile. V pondělí dalajlamu poprvé v českém parlamentu uvítali také členové poslanecké Skupiny přátel Tibetu. Tibetská otázka velmi zajímala i veřejnost, pro níž dalajlama uspořádal přednášku v pražském Kongresovém centru. Vyzýval k soucítění a k podpoře dialogu. Dalajlama v Praze vyjádřil zklamání z odložení summitu Číny s EU, který se měl uskutečnit v pondělí v Lyonu. Summit byl na čínskou žádost odložen na neurčito kvůli plánovanému setkání dalajlamy s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Dalajlama se tuto sobotu se Sarkozym setká v polském Gdaňsku na oslavách 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír bývalému polskému prezidentovi Lechu Walesovi.

Do ČR se vrátili první vojáci polní nemocnice v Afghánistánu

Do Česka se vrátili první vojáci a lékaři polní nemocnice, která působila v Afghánistánu. V úterý přiletěl do Prahy vojenský speciál, na jehož palubě bylo 23 příslušníků 5. kontingentu nemocnice. Společně s českými vojáky dorazilo rovněž osm slovenských lékařů a zdravotníků, kteří v nemocnici pracovali. ČTK o tom informovalo ministerstvo obrany. Armáda tak zahájila stahování polní nemocnice z afghánského Kábulu, které by mělo být dokončeno 19. prosince. Ten den přiletí poslední část týmu včetně velitele Martina Bendy. Nyní se vracející vojáci jsou už pátou skupinou, která se na letišti v Kábulu vystřídala. Když se v srpnu vraceli jejich předchůdci, poukázal končící velitel Mojmír Mrva na množící se počty válečných zranění, které museli jeho lidé ošetřovat. "Obecně všichni, kdo Afghánistánem prošli, shodně popisují eskalaci potíží a nárůst počtu útoků proti aliančním silám. Udržet misi v současném stavu bude stále obtížnější," uvedl. Polní nemocnice působila v Kábulu od dubna 2007 v mírové operaci ISAF na základě požadavku vrchního velitele NATO v Evropě. Každý z kontingentů čítal stovku lidí, kromě lékařů a sester i zabezpečovací personál a potřebnou ostrahu. Operační činnost ukončila nemocnice v neděli.

Mirek Topolánek před sjezdem posiluje svou podporu v regionech

Předseda ODS Mirek Topolánek během pondělí získal další regionální nominace ve třech krajích, a to na Královéhradecku, v Moravskoslezském kraji a na Karlovarsku. Pouhých několik dní před volebním kongresem vládní ODS tak posílil převahu nad svým vyzyvatelem, pražským primátorem Pavlem Bémem. Zatímco pro stávajícího předsedu se dosud jasně vyslovilo deset krajských organizací, Bém bude mít zřejmě jistou jen podporu Prahy. Celopražský nominační sjezd se ale bude konat až bezprostředně před víkendovým kongresem. Ten začíná tento pátek v Praze, k volbě nového předsedy však dojde až v neděli.

Odbory: Julínkovy zdravotnické zákony obsahují řadu věcných chyb

Podle odborářů obsahují zdravotnické zákony ministra Tomáše Julínka (ODS) řadu věcných chyb zejména přímo v definici důležitých zdravotnických pojmů. "Nejednoznačný výklad bude předmětem mnoha soudních sporů," řekl po úterním mimořádném jednání tripartity předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. Část ustanovení zákona nevyhovuje ani zaměstnavatelům. Podle Engela vládou již odsouhlasené návrhy zdravotnických zákonů mají špatně definované pojmy, jako jsou například péče lege artis, informovaný souhlas či povinná mlčenlivost, s čímž se budou denně potýkat zdravotníci i pacienti. "Nikdo ze zaměstnanců si v těchto těžkých podmínkách v dané chvíli nebude jist, že udělal správnou věc," obává se Engel; podle něj všechny čtyři zákony obsahují podobných chyb desítky. Výhrady k Julínkovým zdravotnickým zákonům měli i zástupci zaměstnavatelů. Svazu průmyslu a dopravy i Unii zaměstnavatelských svazů se nelíbí navržená podoba zákona o veřejném zdravotním pojištění; zejména kvůli ustanovení o podmínkách poskytování hrazených služeb. "Z jeho současného znění nevyplývá zákonem daná záruka, že bude zajištěna varianta nejméně finančně náročné zdravotní péče," sdělil ČTK mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Lidovci chtějí s Julínkem jednat o výši příspěvků hospicům

Celostátní výbor KDU-ČSL vyzval stranického předsedu Jiřího Čunka, aby s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS) jednal o záměru snížit příspěvky pro hospice v příštím roce. Zdravotní expert KDU-ČSL Jiří Carbol řekl, že podle návrhu úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví by měla za jeden bod hospicová zařízení získat příští rok pouze 80 haléřů namísto současného příspěvku ve výši 1,03 koruny. "Meziročně by to činilo o 23 procent méně. Hospice se proto na nás obrátily. Je to pro ně likvidační," uvedl Carbol, který patří mezi největší kritiky Julínkovy politiky. O snížení hodnoty příspěvku pro hospice budou ve středu na ministerstvu zdravotnictví jednat zástupci Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče. Celostátní výbor KDU-ČSL se v úterý nezabýval do hloubky spory kolem reformních Julínkových návrhů. Stanou se patrně tématem zasedání celostátní konference KDU-ČSL, která se sejde příští pátek.

David Rath rozeslal hejtmanům návod, jak vyzrát na poplatky

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) rozeslal svým kolegům z ostatních krajů návod, jak vyzrát na placení regulačních poplatků v krajských nemocnicích. Nejlepším řešením je podle něj způsob, kdy se pacient o nic nestará a poplatky za něj uhradí kraj formou daru. Podle dvou odborných posudků, které si hejtman nechal vypracovat, je tato cesta právně v pořádku. "Obě stanoviska říkají, že když se bude postupovat tímto způsobem, kterým chceme postupovat, tak nás pojišťovny sankcionovat nemohou, protože je to v souladu s platným zákonem," řekl Rath. Rušení poplatků v krajských nemocnicích bylo předvolebním slibem ČSSD. Hejtmanství ho chtějí splnit od 1. ledna. Zdravotnická zařízení však poplatky vybírat ze zákona musejí. Když pojišťovna zjistí, že to soustavně nedělají, má právo uplatnit pokutu až ve výši 50.000 korun, a to i opakovaně. Podle autora jednoho z posudků Jana Macha ale může zastupitelstvo přijmout usnesení, že kraj poskytne svým občanům dar spočívající v úhradě regulačních poplatků.

ČSÚ: Příliv přímých zahraničních investic vzrostl o polovinu

Příliv přímých zahraničních investic do Česka se loni meziročně zvýšil o 50 procent na 185,3 miliardy korun. Reinvestovaný kapitál se na nich podílel částkou 130,6 miliardy korun. Vyplývá to z analýzy, kterou v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Česko podle ČSÚ patří mezi země s nejvyšším podílem přímých zahraničních investic na hrubém domácím produktu. Zásoba PZI ke konci roku 2007 činila v ČR zhruba 1,827 bilionu korun, což odpovídá podílu na HDP ve výši 51,5 procenta. Nejvíce PZI loni směřovalo do sektoru služeb (53 procent) a do zpracovatelského průmyslu (42,2 procenta). Ve zpracovatelském průmyslu vykázala nejvýznamnější příliv PZI výroba strojů, přístrojů a zařízení, a to 19,2 procenta. Následovala výroba kovů a kovových výrobků s podílem 6,5 procenta.

ČEZ nabídne maloodběratelům pevnou cenu elektřiny na rok 2010

Energetická společnost ČEZ nabídne domácnostem a malým podnikatelům možnost, aby si dopředu zmrazily ceny elektrické energie na rok 2010. Cena elektrické energie na toto období by měla být pevně stanovena na začátku příštího roku. Novinářům to řekl generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. Energetický regulační úřad minulý týden oznámil, že zákazníci ČEZ od ledna za elektřinu zaplatí o 9,9 procenta více. Zdražení ostře napadla Hospodářská komora a odmítla ho politická opozice.

Světelské sklárny chce koupit firma, která prý obnoví část výroby

Sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou chce koupit soukromá firma. Podle záměru, který investor představil městské radě, plánuje ve sklárnách obnovit strojní výrobu skla, v níž by mohlo už ve druhém čtvrtletí příštího roku najít práci 300 lidí. ČTK o tom informoval místostarosta města Josef Böhm. Jméno investora neuvedl. Na zadlužené sklárny, v nichž pracovalo přes 1200 lidí, byl v pátek prohlášen konkurz. Böhm uvedl, že o koupi celých skláren má zájem místní podnikatel, který se pohyboval i ve sklářství. Je to první investor, který se na radnici objevil. Kdysi byl zaměstnán ve Sklo Bohemia, později byl spolumajitelem jedné menší sklárny v okolí Světlé. "Ale podrobnosti týkající se firmy nám nesdělil," řekl místostarosta. Radním prý podnikatel řekl, že za ním stojí jiné společnosti, včetně zahraniční sklárny. Zároveň je upozornil na to, že se nechystá vracet k tradiční ruční výrobě broušeného křišťálu, která dosud tvořila část výrobního programu skláren.

Egypťan uspěl u evropského soudu se žalobou na Česko kvůli azylu

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že Česko porušilo zákon v případě žadatele o azyl Muhammada Magdí Mansúra Rašída z Egypta. V letech 2006 až 2007 ho nezákonně držela cizinecká policie v záchytném zařízení. Česko bude muset nyní podle rozsudku evropského soudu zaplatit cizinci 2000 eur (asi 51.000 korun) za způsobenou nemajetkovou újmu. ČTK to řekla mluvčí ombudsmana Iva Hrazdílková. Upozornila, že soud se ve věci ztotožnil s veřejným ochráncem práv Otakarem Motejlem, který v minulosti kritizoval postup policie při nakládání s azylanty. Evropský soud pro lidská prává v odůvodnění svého rozsudku potvrdil právní názor ombudsmana Motejla, že poměry, za nichž byli žadatelé o azyl drženi v přijímacím středisku na letišti Praha-Ruzyně a v jeho detašovaném pracovišti Velké Přílepy, byly v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

DS oznámila další demonstrace v Litvínově, do 15. ledna bude klid

Místopředseda krajně pravicové Dělnické strany (DS) Petr Kotáb v úterý oznámil na litvínovské radnici konání dalších demonstrací. Pod heslem "za odvolání starosty Litvínova a zkorumpovaných úředníků" jsou ohlášeny od prosince do konce dubna 2009. I přes oznámení platí, že do 15. ledna se žádné shromáždění, pochod či demonstrace svolaná DS v Litvínově neuskuteční, řekl ČTK Kotáb. Radnice přijala v pondělí i oznámení o shromáždění proti rasismu a za řešení situace v sídlišti Janov. Městský úřad má třídenní lhůtu, v níž se může k ohlášeným akcím vyjádřit. Dosud jich už deset zakázal. Kromě extremistů je svolali i lidé nespokojení se situací v sídlišti Janov a Romské křesťanské sdružení. Od konce listopadu až do května 2009 si prostranství a ulice už dříve zabrala pro své akce Židovská liberální unie. Další oznámení její zástupce předal úředníkům také v pondělí.

Na Hlavním nádraží skončila rekonstrukce nástupišť a kolejiště

Na pražském Hlavním nádraží se v úterý otevřelo pro veřejnost opravené první a druhé nástupiště; zároveň tak skončila rekonstrukce kolejiště, které se v severní části napojilo na takzvané Nové železniční spojení. Na nádraží se po řadě omezení vrátí vlakový provoz v plném rozsahu 14. prosince se začátkem nového grafikonu. Zrekonstruovaná nástupiště na Hlavním nádraží mají přinést větší komfort cestujícím. Obnovy se dočkaly i koleje mezi perony. Celá stavba vyšla na 1,6 miliardy korun. Na Novém spojení jezdí vlaky už od září, plně vytíženo bude až od 14. prosince. Stavba za 9,3 miliardy korun začala v červenci 2004 a úterní stříhání pásky ji formálně zakončilo. Díky Novému spojení budou moci vlaky poprvé bez přerušení projíždět Prahou ze severu na jih.

Filmový zázrak 60. let přiblíží od ledna televizní cyklus

Ohlédnutím za vrcholnou etapou v dějinách české a slovenské kinematografie je projekt Zlatá šedesátá s podtitulem Československý filmový zázrak. Na obrazovce České televize se od 3. ledna každý sobotní večer objeví postupně 26 televizních portrétů, po nichž bude vždy následovat film ilustrující tvorbu zpovídané osobnosti. Dalším počinem bude minimálně šest dílů dějin československé kinematografie z let 1945 až 1972. Vznikne i celovečerní distribuční film Československá filmová vlna, jehož premiéra by měla být v září, uskuteční se festivalové přehlídky filmů ze 60. let, vyjdou publikace a DVD. Uvedl to producent celého projektu Čestmír Kopecký. První portrét bude 3. ledna patřit Miloši Formanovi, doprovodí ho jeho snímek Černý Petr z roku 1963. Dalšími budou Otakar Vávra (Kladivo na čarodějnice), Juraj Herz (Sběrné surovosti a Sladké hry minulého léta) a Miroslav Ondříček. Po jeho projekci bude uveden snímek Jana Němce z roku 1966 Mučedníci lásky, na kterém se Ondříček podílel jako kameraman.

Babiččino údolí oživí až do neděle adventní program

Zámek v Ratibořicích a stavení v Babiččině údolí na Náchodsku od čtvrtka do neděle oživí tradiční adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku vánočně vyzdobených zámeckých interiérů a Starého Bělidla, v budově vodního mandlu bude malý vánoční trh. "Připraveno bude na čtyřicet vystupujících, například v zámku přijmou hosty zámečtí úředníci a služebnictvo, kteří je seznámí s adventními a vánočními zvyky na panských sídlech v první polovině 19. století," řekl l správce ratibořického zámku Ivan Češka.

Kraj Vysočina chystá vyhlášení přírodních památek a rezervací

Vzácné střevličníky, puchýřky, sekavci, čolci i netopýři budou pro příští generace na Vysočině lépe chráněni. Kraj letos na péči o evropsky významné lokality Natura 2000, kde se vyskytují, získal z operačního programu Životní prostředí 1,5 milionu korun. Provádí za ně zaměření a inventarizaci osmi území, zpracuje plány péče o ně a nechá označit jejich hranice. Nově bude třeba vyhlášena přírodní rezervace Dědkovo v údolí řeky Svratky. Kraj do šesté výzvy operačního programu Životní prostředí podal další žádost o 6,4 milionu korun, které použije v letech 2009 až 2013 na zmapování dalších evropsky významných lokalit Natura 2000.

Blanka Matragi a Alena Šeredová zahájily v Praze výstavu diamantů

Záplavu drahých kamenů a šperků v hodnotě 152 milionů korun nabízí výstava diamantů, kterou v Praze zahájila modelka Alena Šeredová a návrhářka Blanka Matragi. Přehlídka se koná v nové prodejně pořadatelské společnosti Diamonds International Corporation (DIC) v Široké ulici. Nejvzácnějším kouskem výstavy je diamant o váze 11,83 karátu v hodnotě 1,3 milionu eur (téměř 33 milionů korun), který je zároveň nejdražším diamantem v České republice. Nejhodnotnějším šperkem je prsten v hodnotě 4,2 milionu korun. Vzácný kousek se chlubí tříkarátovým žlutým briliantem a šesti růžovými brilianty o celkové váze dva karáty. Šeredová s Matragi se na slavnostním zahájení neocitly náhodou. Tmavovlasá modelka, která poslední roky žije v Itálii, propůjčila DIC svou tvář, Matragi zase pro značku navrhla novou kolekci šperků. Matragi uvedla, že navrhování diamantových šperků bere jako výzvu. "Každá nová výzva je přínosem. Když jsem dostala nabídku navrhnout šperky, dala jsem se do toho s vervou. Byla to zajímavá spolupráce, díky které jsem se začala zajímat více o kameny," řekla návrhářka, která žije a pracuje v libanonském Bejrútu. Matragi navrhuje honosné šaty pro bohatou arabskou klientelu.

Novinkou výstavy starožitností v Olomouci bude míšeňský porcelán

Míšeňský porcelán německého prodejce bude novinkou na desáté výstavě starožitností Antik, která se v polovině prosince uskuteční v Olomouci. Pořadatelka Elena Khourtová očekává o prodejní výstavu velký zájem. Starožitnosti podle ní v době krize, kdy peníze ztrácejí hodnotu, získávají na významu podobně jako nemovitosti. V domě U svatého Josefa se objeví i šperky a obrazy. "Každý kus míšeňského porcelánu bude mít vlastní certifikát pravosti. Budou zde ale i celé servírovací sady od počátků výroby míšeňské manufaktury v 18. století až po současnost," řekla Khourtová. Zatímco některé exempláře mají podle ní hodnotu tisícikoruny, jiné přijdou na stovky tisíc korun. Výstava Antik nabídne také pravé ruské ikony, vzácné šperkařské práce, bronzové sošky a obrazy. Mezi desítkou vystavovatelů z celé ČR budou zastoupeny i dvě aukční síně, jejichž odborníci lidem na místě jejich starožitnosti také ocení. "Pak se mohou rozhodnout, zda si předmět nechají, nebo jej poskytnou do aukce," uvedla Khourtová. Vstup na prodejní výstavu starožitností, která se koná od 11. do 15. prosince, je zdarma.

Restaurace Alcron trumfla v českém hodnocení michelinové Allegro

Především kvalitou jídla si získala sympatie strávníků pražská Restaurace Alcron, která byla v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant 2009 vyhodnocena jako nejlepší gastronomický podnik v uplynulém roce. V žebříčku popularity předběhla restauraci Allegro v hotelu Four Seasons, která dosud jako jediná v České republice vlastní hvězdu francouzského průvodce Michelin. Ta je podle anonymních účastníků hlasování desátá, zatímco v hodnocení expertů si vysloužila první místo. "Alcron dlouhodobě patří mezi první desítku. Není to žádné překvapení. Je to potvrzení kvality," řekl ČTK o výsledku hlasování vydavatel průvodce Pavel Maurer. Letošního hodnocení se podle něj zúčastnilo 488 anonymních hodnotitelů, kteří navštívili 455 restaurací a utratili 6,7 milionu korun za konzumaci.

Ze sportu:

Vedení fotbalového klubu CSKA Moskva nejspíš nevyslyší přání Slavie, která se snaží udržet nejlepšího střelce české ligy Tomáše Necida v kádru i pro jarní část sezony. Prezident ruského celku Jevgenij Giněr prohlásil, že devatenáctiletý útočník se na začátku ledna zapojí do přípravy mužstva na novou sezonu. Vedoucí tým české ligy měl velký zájem o to, aby autor 11 podzimních gólů mohl v červenobílých barvách ještě půl roku hostovat.

Fotbalovému brankáři Danielu Zítkovi začíná docházet, že pro něj letošní sezona možná předčasně skončila. Třiatřicetiletá opora Anderlechtu se pomalu sbírá z krutých následků pátečního ligového utkání proti Denderu, v němž si Zítka přivodil zlomeninu lýtkové kosti, přetrhl vazy v kotníku a navíc přišel o dva zuby. Teď v Belgii čeká na operaci kotníku, kterou by měl podstoupit na konci tohoto nebo na začátku příštího týdne.

Český cyklokrosový reprezentant Zdeněk Štybar se po víkendovém závodu Světového poháru v Koksijde posunul ve světovém žebříčku z šestého na páté místo. Elitní desítku uzavírá další český jezdec Radomír Šimůnek, mezi ženami se Pavla Havlíková drží na třetí pozici.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky, na horách i sněhové. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů Celsia. Meteorologové zároveň upozorňují na silný vítr.